Perfection is also about the way you move, speak and express yourself.
Hoe een acteur verkleed is en op welke manier hij of zij spreekt kunnen verschillende karakteristieke kenmerken van een personage uiten.
In dit toneelstuk was de kostumering van groot belang. Doordat Joris Bastiaens niet alleen de butler speelde maar tegelijk ook de tante uit Brazilië, moest hij dit kunnen tonen aan het publiek. In zijn butlerkostuum was hij butler en met het mooie rode kleed was hij de tante uit Brazilië! Door de kledij kon je ook de standen vergelijken, zoals de tante uit Brazilië, met mooie kledij en haar dienstmeisje met gewone kleren aan. Zo kon ik zien dat de butler ook heel normale kledij droeg buiten Rudi die een mooi hemd aanhad en dat hij dus boven de butler staat.
Ook kon je de bewegingen van de acteurs tegenover elkaar opmerken. Zoals in het begin, wanneer Olivier Huysvelt nog niet weet dat Bastiaens de tante uit Brazilië is, is zijn houding heel onbeleefd en grof tegenover haar. Als hij erachter komt dat ze de rijke tante is, is zijn houding plots heel vriendelijk en beleefd tegenover haar. Ook zie je hoe hij doet tegenover Rudi en Karel, hij doet er neerbuigend over terwijl hij een open en lieve houding aanneemt tegenover de tante uit Brazilië. Hij stelt zich gelijk met zijn stand en doet neerbuigend over de lagere standen, dit vernam ik.
Tijdens de opvoering werd ook verschillende keer van decor gewisseld. Hierbij kon je zien in welke omgeving de situatie zich bevond en werd er ook een andere sfeer/gevoel gecreëerd bij de scène. Zo had ik een rustgevend en familiaal gevoel in de woonkamer en een gespannen gevoel bij het diner.
Kolonel, op wereldreis, steenrijk, bankencrisis, rekenfoutje, zo goed als falliet.
Zoon Rudi, flierefluiter, geeft papa's geld nog eens uit, tot er geen cent meer is..
Vriend Karel, even grote flierefluiter, heeft geen geld, maar heeft een rijke tante in Brazilië en die komt op bezoek.. Rudi en Karel smeden plannen!
Butler Bastiaens, houdt het huishouden op orde, maar speelt ook toneel in zijn vrije uurtjes.
Tante Lucia d'Alvadorez uit Brazilië komt dus op bezoek voor haar neefje te bezoeken, de zusjes Hysvelt, vriendinnetjes van Karel en Rudi komen ook op bezoek. Alles past in de plannetjes van Rudi en Karel..
De kolonel komt onverwacht thuis, papa Huysvelt valt binnen in huis, en dat past niet in de plannen van Rudi en Karel. Tot overmaat van ramp heeft tante Lucia uit Brazilië vertraging en ook dat past niet in de plannen van Rudi en Karel...
De plannen dreigen in het water te vallen, de butler wil weg, maar kan niet weg, is even geen butler en dan weer wel en de tante is aangekomen maar niemand weet dat zij aangekomen is.
Als de kolonel dan nog eens tegen de butler zegt hij ''aangekomen'' is, vallen de plannen van Rudi En Karel helemaal in het water.
Zal de tante uit Brazilië uiteindelijk herkend worden? Valt de butler door de mand of valt hij voor de charmes van zijn oude liefde? En wie krijgt nu eigenlijk de hand van.. ja van wie eigenlijk?
We staan er niet altijd bij stil hoe indrukwekkend het is om een toneelstuk te maken, hiervoor staat natuurlijk een team klaar. Het Vycnktse Tejater dat elk jaar plaatsvind in de turnzaal van Basisschool te Vinkt is telkens weer een schot in de roos! Zelf ga ik al elk jaar gaan kijken met het gezin, het is een soort familietraditie geworden die we aan elkaar doorgeven.
Dit jaar vond het toneelstuk plaats op vrijdag 11 april, zaterdag 12 april, zondag 13 april, vrijdag 18 april en zaterdag 19 april. Zelf ben ik naar de voorstelling van zondag 13 april gaan kijken en heb ik mijn lachspieren weer de volle gang kunnen laten gaan bij deze 28ste productie van het Vyncktste Tejater. Dit jaar mocht de naam luiden als volgt; De tante uit Brazilië! Deze komedie was geslaagd aan de reactie van het publiek te zien!
We zagen het theatergezelschap van Vinkt te werk dat geleid werd door Marc Tieberghien, de regisseur. Natuurlijk kan hij dit hele toneelstuk niet alleen leiden waarbij hij de assistentie kreeg van Ivo Verheye, als tekststeun en door Bernard Verstraete als toneelmeester!
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!