Apen eten vooral vruchten en bladeren, en soms wat insecten. Chimpansees eten af en toe ook vlees, bijvoorbeeld van vogels.
Apen trekken rond door het bos op zoek naar voedsel. Wanneer ze op 1 plek zouden blijven zou het voedsel snel op zijn. Ze onthouden waar de beste vruchtbomen staan en weten wanneer ze vruchten zullen dragen.
ze stelde vast in 1998 dat de westelijke laaglandgorilla zeer ernsitg bedreigd is er zijn nog maar 300van deze prachtbeestje levend
deze ernstig bedreigde diersoort leeft enkel nog in het kongogebied de kongobekken en van het zuidelijk deel van nigeria tot kongo dat is een zeer klein gedeelte dit is enkel 2keer zo groot als belgie dat is echt geen groot gebied als het van een jager afhangt
en westelijke vrouwtjes gorilla kan max maar 10gorillas in haar hele leven maken waarvan er 8minstens worden gedood door stroopers
ze zijn met 2keer minder als hun broers en zusters de oostelijke laaglandgorilla
westelijke laagland gorilla met moedereen westelijke laaglandgorilla die uitrustgezinetjeoos oostelijke laaglandgorilla
De berggorilla (Gorilla beringei beringei) is een gorillasoort die leeft in het Virungagebergte, dat zich uitspreidt over Congo, Oeganda en Rwanda. de berggorilla is van de vijf bekenste gorillasoorten. Het vrouwtje heeft een schofthoogte van 130-150 cm, het mannetje is met 140-185 cm nog een stuk groter. Vrouwtjes zijn ook een stuk lichter dan de mannetjes en wegen tussen de 68-114 kg. Het mannetje (de zilverrug) is met 160-210 kg ongeveer 100 kg zwaarder.
Berggorilla's zijn vegetariërs. Zij gerbruiken ongeveer de helft van hun dag aan het zoeken naar voedsel. Het voedsel bestaat uit bessen, bamboe, wortels, bladeren en vruchten. Maar ook wordt vaak onopzettelijk dierlijk eiwit gestolen als insecten. Soms eten berggorillas zelfs kleine stenen omdat die rijk zijn aan mineralen. Ook eten ze soms hun eigen mest.
De berggorilla is zeer zeldzaam en is een van de drie ondersoorten van de Oostelijke gorilla's. Er leven nog maar zo'n 674 exemplaren in de hele wereld. Deze dieren leven in een relatief klein gebied rondom het Virungagebergte. Ze kunnen worden aangetroffen in het Mgahinga gorilla National Park en het Bwindi Impenetrable Forest in zuid-west Oeganda, in het Volcanoes National Park in noord-west Rwanda en in het Virunga National Park en het Kahuzi-Biéga National Park in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Nadat de Amerikaanse biologe Dian Fossey wereldwijd de aandacht wist te vestigen op berggorilla's, ging het jaar na jaar beter met de populatie. Maar daar bracht de Rwandese genocide in 1994 een abrupt einde aan. Naar schatting 500.000 tot 1 miljoen mensen werden vermoord en honderdduizenden vluchtten naar de grens met buurland Zaïre. En dus ook naar het leefgebied van de gorilla's.
De vrouwtjes worden rond hun negende levensjaar vruchtbaar en de jonge berggorilla's verlaten de groep wanneer ze ongeveer elf jaar oud zijn en zwerven twee tot vijf jaar met andere adolescenten rond voordat ze een nieuwe groep vormen. Het tempo van de voortplanting ligt bij de berggorilla erg laag. Een vrouwtje krijgt gemiddeld elke 6 tot 8 jaar na een draagtijd van 8,5 maand één jong. Een vrouwtje krijgt in haar hele leven ongeveer 2 tot 6 jongen in een tijdspanne van 40 jaar. In normale omstandigheden worden mannetjes die een harem hebben van 3 tot 4 vrouwtjes in hun leven de vader van 10 tot 20 nakomelingen in een tijdspanne van 50 jaar.
De totale populatie eilandvossen is gedaald van zesduizend dieren in 1994 naar vijftienhonderd in 2002. Vooral de noordelijke populaties lopen sterk achteruit, soms zelfs met een achteruitgang van meer dan 90%. Op San Miguel leefden in 2002 nog maar 28 dieren, allen in gevangenschap. In 1994 waren dat nog zo'n 450 dieren. De belangrijkste reden voor de achteruitgang is de steenarend, die pas sinds de jaren negentig op de eilanden voorkomt en op de eilandvos jaagt. Mogelijke redenen voor de vestiging van deze arend op de eilanden zijn de aanwezigheid van verwilderde varkens, een belangrijke voedselbron voor de steenarenden, en de afwezigheid van Amerikaanse zeearenden, een belangrijke concurrent voor nestplaatsen. Ook uitbraken van ziekten als hondenziekte(CDV), naar de eilanden gebracht door huishonden, vormt een belangrijke bedreiging.
Op San Clemente vormen beschermingsmaatregelen voor een ernstig bedreigde vogelsoort, de San Clemente-klapekster (Lanius ludovicianus mearnsi), een mogelijke bedreiging. Eilandvossen werden tussen 1998 en 2000 door de US Navy gedood om de nesten van deze ondersoort van de Amerikaanse klapekster te beschermen. Tegenwoordig worden vossen weggevangen in het broedseizoen van de klapekster, en weer vrijgelaten als de jongen zijn uitgevlogen. Mogelijk wordt op deze manier de voortplanting en het sociale gedrag van de vos verstoord.
Verspreiding: De vos woont in veel gebieden, zelfs bij ons. Hij woont dus in geheel Europa, Noord Afrika, Nabije Oosten, Azië en Noord Amerika, zelfs in Australië. Zie maar op het kaartje. Misschien kom je hem wel eens tegen in het wild?
De vos wordt bedreigd door de mens en grotere roofdieren, zoals de beer en de wolf. Deze laatste twee zijn niet aanwezig in onze streek. Reintje wordt het meest bedreigd door de mens (door de jacht): voor zijn pels, staart en plezierjacht. Soms durft Reintje een kippenren betreden. Dat hebben de mensen ook niet graag, dus wordt hij soms in de val gelokt. Volgende foto zegt genoeg...
De wilde vossen worden tegen hondsdolheid gevaccineerd. Deze ziekte kan gevaarlijk zijn voor de mens en andere dieren (wild of huisdieren). Daarom gaan natuurliefhebbers de vos helpen. Door een pakje (medicijn) te verstoppen in aas. Hopelijk wordt dat aas dan opgegeten door een vos.
Men zegt wel eens "Zo sluw als een vos". Dat wil zeggen dat je listig bent. In tekenfilmpjes en kinderverhalen wordt de vos dikwijls voorgesteld als een sluwe valsaard. Maar dat weet de vos zelf niet,en trouwens de vos is niet zo vals als je denkt ze kunne ook best lief zijn!!!
wij hebben deze blogg gemaakt voor de vossen en de apen die zijn namelijk met uitsterven bedreigd!!!
dus vind je het oprecht dat wij deze dieren proberen te helpen zet dan veel reactie's op deze blogg!!!!
zo weten de mensen die dit lezen dat er toch nog mensen zijn die deze dieren proberen te helpen!!!
jullie vragen je waarschijnlijk ook af waarom deze dieren bedreigd zijn!!
de vos omdat de jagers ze dootschieten voor hun pels en omdat de vos kippen dootbijt bij hun boeren wat de boeren al zeker niet leuk vinden.daarom huren ze jagers in om ze te doden vroeger werd het afgeschaft deze dieren te doden maar sinds 2006 mag het trug!!
de gorilla is een bedreigde diersoort,omdat hij lange tijd het slachtoffer was voor stroopers!!
dus vind je het erg voor deze dieren zet dan zeker veel reacties!!!!!!!!!!!
Het gaat goed met de bedreigde Chinese stompneuzige aap uit Yunnan. De populatie is in de afgelopen 25 jaar verdrievoudigd.
In een natuurreservaat in het zuiden van China leven nu meer dan 1.300 van deze aapjes. Dat schrijft het Chinees staatspersbureau Xinhua maandag.
tetteke lak Ondanks de aanhoudende burgeroorlog in de Democratische Republiek Congo, gaat het goed met de berggorilla's in het Virunga Nationaal Park. De apenpopulatie groeide de laatste 16 maanden met 12,5 procent. Er werden maar liefst tien babygorilla's geboren. Dat staat te lezen op de website EcoWorldly.
Executies Ondanks dit hoopgevende nieuws blijven er toch serieuze bedreigingen voor de berggorilla's in het Virunga park. De voorbije maanden maakten stropers tien berggorilla's koelbloedig af. De meeste dieren werden executiegewijs vermoord met een kogel door het achterhoofd. 2008 was voor de bedreigde berggorilla's het bloederigste jaar sinds 1959
Bedreigd In heel de Democratische Republiek Congo leven er nog maar 211 berggorilla's in het wild, waarvan 150 in het Virunga-park. In heel de wereld zijn er slechts zevenhonderd wilde berggorilla's over. Zij zijn met andere woorden een zeer bedreigde diersoort. (adb)