Inhoud blog
  • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - FRAGMENT UIT REGENERATION
  • BESTE WENSEN
  • KIJKTIP - CHRISTMAS 1915
  • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - LILLI MARLEEN
  • OVER DE SCHREVE - DEUTSCHE KRIEGSGRÄBERSTÄTTE ANNOEUILLIN
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    IN VLAANDERENS VELDEN
    Een gids naar het verleden
    09-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.PRO PATRIA - POUR LES FLAMANDS....
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het War Heritage Institute, een instelling van het ministerie van Defensie, is sinds vorige maand begonnen met het project ‘onze vergeten helden’ waarin aandacht wordt gevraagd voor een probleem waarop ik in het verleden al herhaaldelijk heb gewezen, zijnde het verdwijnen van graven van gesneuvelden uit de Grote Oorlog op de burgerlijke begraafplaatsen en kerkhoven. Op zich is daar niks mis mee, integendeel. Er begon echter wel een alarmbelletje te rinkelen toen bleek dat het startschot van deze campagne werd gegeven door niemand minder dan de vorst der Belgen in hoogsteigen persoon. Sterker nog, dezelfde vorst der Belgen zal op 11 november 2018 ook deze campagne officieel afsluiten. Filip dus als Alfa en Omega van de Belgische herinneringscultuur…. Ik werd echter helemaal gealarmeerd toen ik ontdekte wat de campagne ‘onze vergeten helden’ precies behelst: Op de ‘vergeten’ graven zullen email plaatjes met de Belgische driekleur en het opschrift ‘Pro Patria’ worden bevestigd… Of hoe het ‘Mort pour la patrie’ plots weer opgeld maakt. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat een van de partners van het project de Nationale Strijdersbond is. Het zijn de revanchistische fossielen van dezelfde NSB die bijvoorbeeld in mijn bloedeigen Hoogstraten al jaren druk uitoefenen op het stadsbestuur om op 11 november zéker géén vlag van de Vlaamse gemeenschap naast de oorlogsmonumenten te hangen, terwijl dit wettelijk verplicht is… Onwillekeurig bezorgde het plaatsen van dergelijke geëmailleerde plaatjes mij een reminiscentie aan een officiële Belgische praktijk tijdens WO I. In het begin van juni 1917 verschenen er op de graven van gesneuvelden in onder meer Sint-Jacobs-Kapelle, Reninge en Pervijze witte marmeren plaatjes met een koninklijke kroon en de ééntalig Franse teksten ‘Souvenir’ en ‘Mort pour la patrie’ . Zoveel koninklijk onbegrip leverde een scherpe reactie van de nochtans gematigd Vlaamsgezinde  Belgische Stanaard op. In 1920 was het de beurt aan de ultra-patriottistische vzw ‘Nos Tombes - Onze Graven’ om met de steun van de toenmalige minister van Landsverdediging, de liberaal Devèze -dezelfde minister die verantwoordelijk wordt geacht voor het laten vernietigen van honderden heldenhuldezerken- om op alle Belgische militaire begraafplaatsen tricolore kokardes in dun plaatstaal aan te brengen. Dezelfde kokardes waar een verbolgen oud-strijder Rik Demoen naar verwees tijdens de IJzerbedevaart van 1923 in Oeren: ‘Noch de legeroverheid, noch het officiële België had er om gedacht op de graven onze makkers iets te plaatsen dat aan Vlaanderen denken deed: wél stonden er de duizenden eentonig-zwarte kruisen met fransch opschrift en akelig rammelende blikken platen met de lelijk-schreeuwende driekleur’… En nu, plots, bijna 100 jaar na dato zijn ze er weer, de tricolore blikken plaatjes, zij het deze keer met een ‘neutraal’ want Latijns opschrift…

    De vraag mag niet uit de weg worden gegaan wat hier de bedoeling van is. Het Vlaams-nationalisme, bouwde tot frustratie van de Belgische nationalisten al vrij snel na het einde van de Grote Oorlog een eigen, aan dit conflict gerelateerde herinneringscultuur uit. Deze specifieke Vlaamsgezinde herinneringscultuur die Vlaams-nationale, pacifistische, identitaire en emancipatorische elementen met elkaar verweefde, speelde een belangrijke rol in zowel de Vlaamse ontvoogdingsstrijd als in de vorming van een Vlaams natiebesef. Zo kwam deze herinneringscultuur op gespannen voet te staan met de dominante Belgisch-nationale herinneringscultuur die haar symbolen van collectieve herinnering –zoals de ‘Onbekende Soldaat’- gebruikte om de nationale eenheid te (her)definiëren en te representeren. Naarmate het interbellum vorderde, vergrootten de spanningen tussen beide actoren. Zo poogde de Belgische overheid de patriottische gevoelens van de bevolking aan te wakkeren maar vormde het Vlaamse pacifisme een sterke tegenbeweging. Het officiële Belgische discours werd in die periode gekenmerkt door een staatsaanhankelijk patriottisme terwijl de Vlaamse Beweging een van de belangrijkste vertegenwoordigers werd van de pacifistische en antimilitaristische stroming. Een stroming die zo sterk was dat ze, naar de mening van de historici Valérie Rosoux en Laurence Van Ypersele leidde tot een decentralisatie en fragmentatie van het Belgische collectieve geheugen over de Eerste Wereldoorlog. Historicus Marnix Beyen stelde zelfs dat de Belgische staat te zwak bleek om een sterk collectief geheugen te vormen waardoor een tegenbeweging als het Vlaams-nationalisme succesvol kon worden.

    Het lijkt er alvast op dat men vanuit de Belgicistische hoek van plan is om onder de dekmantel van een lovenswaardig project, een ideologische inhaalbeweging te maken in een poging het collectieve geheugen rond de Grote Oorlog te accapareren. Het is, naar mijn bescheiden mening, erg jammer ze daarbij kunnen rekenen op de steun van een N-VA-minister die blijkbaar enig historisch besef mist…        

    Ik ben alvast benieuwd of ze met hun tricolore parafernalia in de Crypte van de IJzertoren zullen opduiken. Of op de heldenhuldezerk van Cyriel De Smidt, een 24-jarige soldaat in de machinegeweersectie van het 11e Linieregiment die op 28 september 1918 bij Staden  sneuvelde en op het kerkhof van zijn geboortedorp Lissewege werd begraven ook een ‘pro patria’ zullen hangen. Op zijn zerk is immers onuitwisbaar en voor eeuwig ‘Gesneuveld voor Vlaanderen’ in de verduldige arduin uitgehakt...

     


    09-06-2018 om 08:01 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (114 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    06-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SPREKENDE GEZICHTEN - WILLIAM HAROLD MULDREW

    Een paar dagen geleden stond ik even stil bij Givenchy Road Military Cemetery in Vimy. Een paar jaar geleden vond ik bij een bezoek aan deze site dit ‘sprekende gezicht’. Een foto én een gedenkschrift, mooi uitgehakt in een arduinen blokje, bij het graf van William Harold Muldrew. Deze soldaat in het 102e Bataljon Canadian Infantry was 19 jaar oud toen hij op 9 april 1917 sneuvelde bij de bestorming van de strategisch belangrijke heuvelrug van Vimy. Hij werd geraakt door een machinegeweerkogel in de buikstreek, een verwonding die fataal bleek te zijn. Op de foto bij zijn graf heeft hij een stoere snor maar op de foto die kort na zijn inlijving werd gemaakt en die op webstek Canadian Virtual Memorial van Veteran Affairs Canada is terug te vinden is daar echter nog niets van te bespeuren. Bij nadere beschouwing lijkt de geportretteerde aan de voet van de zerk zelfs niet op de W.H. Muldrew uit de Canadese database... Misschien een geval van Mistaken Identity ? Muldrew was op 27 oktober 1897 in Gravenhurst, Ontario geboren. Toen hij op 1 december 1915 dienst nam was hij net begonnen aan een opleiding als leraar. Hij woonde op dat ogenblik in Red Deer, Alberta wat meteen verklaart waarom de leerlingen van de Lindsay Thurber secundaire school uit datzelfde Red Deer, het herdenkingsplaatje op zijn graf plaatsten.




    06-06-2018 om 00:00 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (65 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIJKTIP - CWGC HERDENKT VC'S THIRD YPRES
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een mooi en vooral sereen initiatief van de CWGC om een aantal van de met een Victoria Cross –de hoogste Britse dapperheidsonderscheiding– gedecoreerde gevallenen uit de 3e Slag om Ieper (1917), beter bekend als’ de Hel van Passendale’ te herdenken. Klik op onderstaande link:

     

    https://youtu.be/-vW3ImF-ptw

     


    03-06-2018 om 15:58 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (71 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - DEATH AND FAIRIES
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vorige week stond ik stil bij de Ierse dichter Patrick MacGill en dat doe ik vandaag graag opnieuw met één van zijn kortste, maar in mijn ogen, sterkste gedichten waarin hij het poëtische op de rijke Keltische folklore geënte beeld van de feeën gebruikt om de gruwel van de dood te accentueren..

     

    Death and Fairies

     

    Before I joined the Army

    I lived in Donegal

    Where every night the Fairies

    Would hold their carnival

     

    But now I’m out in Flanders

    Where men like wheat-ears fall

    An it’s Death and not the Fairies

    Who is holding carnival.

     


    03-06-2018 om 09:05 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (72 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 20/01-26/01 2020
  • 31/12-06/01 2019
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs