Inhoud blog
  • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - FRAGMENT UIT REGENERATION
  • BESTE WENSEN
  • KIJKTIP - CHRISTMAS 1915
  • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - LILLI MARLEEN
  • OVER DE SCHREVE - DEUTSCHE KRIEGSGRÄBERSTÄTTE ANNOEUILLIN
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    IN VLAANDERENS VELDEN
    Een gids naar het verleden
    16-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DODENOOGST IN VLAANDERENS VELDEN....
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was natuurlijk te verwachten dat er bij de graafwerken voor de nieuwe Fluxys-gasleiding tussen Duinkerke en Zeebrugge (zie ook mijn blog van 25.11.2014), dwars door een deel van de slagvelden uit de Grote Oorlog, de stoffelijke resten van slachtoffers zouden gevonden worden. De intergemeentelijke archeologische dienst CO 7 heeft de jongste dagen bij Sint Juliaan de stoffelijke resten van niet minder dan 19 gesneuvelden opgegraven en geborgen. De meeste van hen vielen wellicht tijdens de zgn. Tweede Slag om Ieper in het voorjaar van 1915. Minstens twee van deze opgegraven gesneuvelden waren Duitsers. De overige waren wellicht Britten of Canadezen, maar dat zal verdere identificatie moeten uitmaken.

    Gelet op het door de jarenlange beschietingen extreem zwaar verstoorde bodemprofiel is het alleszins merkwaardig te noemen dat er naast deze gesneuvelden uit de Grote oorlog ook brandgraven en grafgiften zijn gevonden uit de Romeinse Tijd. Dit zijn meteen ook de eerste sporen uit deze tijd die ooit in Langemark-Poelkappele werden gevonden .


    16-04-2016 om 00:00 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (101 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HULP GEZOCHT...!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het kader van het boek dat ik voorbereid over de Duitse gesneuvelden uit WO I die uiteindelijk begraven werden in Blok 31 op de Duitse militaire begraafplaats van Lommel, zoek ik informatie m.b.t. de omgekomen piloten van Fliegerbeobachtungsschüle West uit Diest. Weet er iemand of ze in Schaffen dan wel in Diest werden begraven ? Het gaat specifiek over volgende militairen die allemaal waren verbonden aan de Lehrkompagnie : Leutnant d.r. BASOLD Paul, Sergenat-Flieger Heinrich HENNING,  Leutnant d.r. Felix OBERTREIS,  Leutnant d.r., Josef SCHMITZ, Gefreiter Erich TRUMPELMANN en Leutnant d.r. Albert WALTER. Bovendien had ik graag vernomen of er fotomateriaal bestaat van deze graven…

    Ik ben ook op zoek naar fotomateriaal m.b.t. tot volgende graven: BECKMANN, Adrian, Fahrer / Trainführer.  Hij werd oorspronkelijk begraven op het kerkhof van de Achelse Kluis onder een vierkante steen met een plat Duits bronzen kruis. / VON PLATEN, Achatis,Leutnant, 4e Eskadron, Dragoner Regiment nr. 12. Sneuvelde in Rillaar en werd daar begraven./ FISCHER, Max, Landsturmmann, Garnizonskompagnie. Hasselt. Werd in Hasselt begraven. / GILLENBERG, Ludwig, Pionier, 3e Kie, Westfälisches Pionier-Bataillon nr. 7. Verongelukte in De Kanne en werd daar begraven; / DANGERS, Wilhelm ‘Willi’,Jäger, Radfahrerkompagnie nr. 1, Jäger – Bataillon nr. 10. Stierf in Neerpelt aan een longontsteking en werd er begraven. / BOHNEN, August, Gefreiter, 4e Landsturm Eskadron Düsseldorf. Hij werd dodelijk gewond bij een confrontatie met de terugtrekkende troepen van het detachement van generaal De Schepper bij de Locht op 8 km. ten NO van Leopoldsburg en werd ter plaatse begraven. Later begraven te Eksel./ KUNATH, Erwin, Grenadier, Leibgrenadier Regiment. Verongelukte in Geel en werd er begraven. / HEISE, August, Landsturmmann, 1e Kie. Mobiles landsturm-Infanterie-Bataillon Burg. Hij sneuvelde in Westerlo en werd er begraven. / HELBING, Oskar, Gefreiter, Radfahrerkompagnie, Marine-Infanterie-Regiment nr. 2. Hij sneuvelde in Grobbendonk en werd er oorspronkelijk begraven en ALBERS, Magnus Heinrich, Gefreiter, 4e Kie., Mobiles Landsturm-Infanterie-Bataillon Osnabrück die in De Kanne of Maaseik dodelijk gewond werd. Bovendien zoek ik ook nog foto’s van – de inmiddels al lang geruimde - Duitse graven uit WO I op de begraafplaatsen van Tongeren en St. Truiden… ALLE HULP IS MEER DAN WELKOM !


    14-04-2016 om 13:21 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (81 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERDWENEN DUITSE BEGRAAFPLAATSEN - LIER

    Op de Belgische militaire begraafplaats van Lier herinnert het monument achteraan op deze site aan het feit dat dit ooit een gemengde Belgisch/Duitse begraafplaats was. Kort na de zware afweergevechten rond de Netestelling in de herfst van 1914 begon het stadsbestuur, onder toezicht van de bezetter, met het ruimen van de talrijke veldgraven in de omgeving. Aanvankelijk was het de bedoeling om de gesneuvelden bij te zetten op de stedelijke begraafplaats - wat overigens ook voor de eerste geborgen Belgische gesneuvelden gebeurde - maar uiteindelijk besliste de bezetter om de gevallen militairen  op één site te verzamelen. Met het oog op de aanleg van deze begraafplaats werd door de stad aan de Mechelsesteenweg een50 are groot perceel verworven van het Bestuur van de Lierse Gast- en Godshuizen.  Voor het plan van aanleg tekende de provinciale bouwmeester en Lierenaar Edward Careels (1857-1933). 490 Belgische gesneuvelden - waarvan 117 niet-geïdentificeerde -, 17 Britten van de Naval Division en 72 Duitsers kregen hier aanvankelijk een laatste rustplaats. Later werden nog 147 Duitsers die in Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Berlaar waren begraven naar deze site overgebracht. De Britten werden in maart 1925 ontgraven en overgebracht naar het Schoonselhof in Wilrijk. Toen tijdens het interbellum de Duitsers die op de gemengde Belgisch/Duitse begraafplaats van Eppegem waren begraven, werden overgebracht naar Wespelaar bracht men in 1939 het gedenkteken van de hand van Georg Kolbe (1877-1947) dat in Eppegem stond, over naar Lier.

    In juni 1956 werden door toedoen van de ‘Volksbund Deutsche Kriegsgräbefürsorge’ de 168 geïdentificeerde Duitsers van Lier naar de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo gebracht. De 51 niet-geïdentificeerde Duitsers kwamen terecht in het zgn. ‘Kameradengrab’ op de Duitse begraafplaats in Langemark.  










    14-04-2016 om 12:13 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (106 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - MUSIC HALL

    Deze maand zal het precies honderd jaar geleden zijn dat ‘Music Hall’, de eerste dichtbundel van Paul van Ostaijen (1896-1928) van de persen rolde. Een debuut dat zeker niet onopgemerkt voorbijging. Het is opvallend hoe veel van zijn bewonderaars vandaag de dag zoveel mogelijk proberen om van Ostaijen’s engagement tijdens de Grote oorlog te banaliseren of te marginaliseren.

    van Ostaijen beleefde zijn pubereske ‘Sturm und Drang’ op het Antwerpse Atheneum. Hier engageerde hij zich in het Vlaams-nationale kamp en keerde hij zich resoluut tegen het reactionaire Franstalige establishment van bourgeoisie, kerk en monarchie, het ‘Grote Zirkus van de H. Geest – Godsdienst en Vorst en Staat’, zoals hij het later in zijn, wellicht bekendste bundel ‘Bezette Stad’ zou omschrijven.  In 1913 verliet hij het Atheneum, nadat hij voor de tweede keer een jaar moest overdoen, en werd hij klerk op het Antwerpse stadhuis.

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog engageerde hij zich in het activisme. Als lid van het Vlaamsch Verbond schreef hij geregeld bijdragen voor de ‘Vlaamsche Gazet’, ‘De Antwerpsche Courant’, ‘De Goedendag’ en ‘Ons Land’. Uit deze artikels bleek duidelijk hoe Van Ostaijen zijn politieke engagement inkleurde: De taalstrijd was voor hem onlosmakelijk verbonden met culturele en sociale ontvoogding. Bovendien pleitte hij in een aantal artikels duidelijk voor een nationalisme  met een Groot-Nederlandse inslag. Hij zette overigens ook zijn woorden om in daden. Op 16 september ’17 nam hij deel aan een betoging tegen kardinaal Mercier die Antwerpen bezocht. Deze actie, waarbij Van Ostaijen met vijf andere activisten werd gearresteerd, leverde hem drie maanden cel en een flinke geldboete wegens smaad aan de kerkvorst op.  van Ostaijen en kompanen tekenden beroep aan. Maar van Ostaijen zou niet opnieuw voor de rechtbank verschijnen want in oktober ’18 vluchtte hij samen met zijn vriendin Emmeke naar Berlijn. Of zoals hij zelf later schreef ‘Na zorgeloos leven kamp voor het bestaan te Berlijn’. Berooid verbleef hij er in expressionistische en dadaïstische kringen en kwam er onder meer in contact met de communistische Spartacusbond. Hoewel zijn openlijke politieke activiteit - mede door zijn artistieke beslommeringen en wankele gezondheid -  na zijn terugkeer naar ons land in ’21, fel zou afnemen, nam hij nooit afstand van zijn activistische engagement tijdens de oorlog. Maar laat ons vooral niet vergeten dat Paul van Ostaijen véél meer was dan alleen een gedreven politieke activist.  Hij was een scherpzinnige kunstcriticus, de eerste werkelijk moderne dichter in het Nederlandse taalgebied en de schrijver van hilarische grotesken.    

    Vandaag breng ik u een fragment uit ‘Music Hall’. Deze bundel was in feite de neerslag van zijn dandyeske, in een cocaïneroes verlopende avonturen in het Antwerpse  uitgangsleven 1914-1918. Hier volgt het sfeerrijke  ‘De Herfst’

     

    Herfst

     

    Zij die vóór mij kwamen en dichters waren,

     

    zij hebben hun droefenis, in de Herfst, uitgesproken

     

    en eenheid gevoeld tussen hun gebroken

     

    leven, met het vaarwel aan de drommen hunner dromen,

     

    en het sterven der zonneblaren aan de dorre bomen.

     

     Zij hebben gezegd: de Herfst was 't schoonste getij,

     

    al was hij dan ook droefeniszwaar en de baar van de zomer blij,

     

    zij wisten zich een groot geluk, toen hun leed

     

    met het getij één was en sterk kompleet.

     

    Maar zó kan ik de Herfst niet voelen, zó is hij niet in mij:

     

    het gulden doodgaan in rijk-trillend getij.

     

    Zó was het misschien vroeger; nu mijn droefenis inniger is,

     

    nu voel ik van de Herfst enkel d'onvolmaakte vunzige treurenis.

      

    Nu voel ik hoe een sterrevende zonneschijn

     

    vermeerdert van dit treurende getij de werkelijke pijn;

     

    vermoeid of niet, - wie kan het weten? - draagt als een stramme vrouw

     

    de Herfst zijn lustloze dagen, zonder warmte, zonder kou.






    10-04-2016 om 11:52 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (125 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 20/01-26/01 2020
  • 31/12-06/01 2019
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs