Inhoud blog
  • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - FRAGMENT UIT REGENERATION
  • BESTE WENSEN
  • KIJKTIP - CHRISTMAS 1915
  • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - LILLI MARLEEN
  • OVER DE SCHREVE - DEUTSCHE KRIEGSGRÄBERSTÄTTE ANNOEUILLIN
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    IN VLAANDERENS VELDEN
    Een gids naar het verleden
    19-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EVEN STILSTAAN BIJ.. GRAF OSWALD HESKETH HANSON
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ik ben sinds een paar dagen terug in Vlaanderen om er onder meer mijn twee Antwerpse oorlogsboeken te promoten en een paar lezingen te geven. Ik verblijf bij een van mijn stiefdochters in Dendermonde en natuurlijk heb ik intussen al van de gelegenheid misbruik gemaakt om even een bezoekje te brengen aan de kleine maar erg interessante Krijgsbegraafplaats Dendermonde. Op deze site, die bij de CWGC bekend staat als Dendermonde Communal Cemetery ad Extension, liggen ook 16 Britse WO I-slachtoffers begraven.  Eén van deze graven is vanuit historisch oogpunt bijzonder want het bevat de stoffelijke resten van één van de weinige Britse officieren waarvan we weten dat ze tijdens de Grote Oorlog als krijgsgevangene werden gefusilleerd door een Duits vuurpeloton.  

    Oswald Hesketh Hanson was op 20 oktober 1873 in Bournemouth geboren waar zijn vader dominee was. Hij studeerde aan Marlborough College en Trinity College in Cambridge en werd jurist. Hij was een partner in het advocatenbureau Beamish, Hanson, Airy and Fielding dat gehuisvest was in Lincoln’s Inn Fields nr. 60, een exclusief stukje van Westminster, Londen Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog had hij al tien jaar dienst gedaan als reserve-officier bij de marine-reservisten. Op 7 maart 1912 had Hanson een aanstelling als een lieutenant-commander in het Benbow-bataljon van de Royal Naval Division gekregen. In september 1914 was hij de bevelhebber van D-company in dit bataljon. Zijn bataljon was één van de Britse marinierseenheden die in oktober 1914 door Winston Churchill, toen de First Lord of the Admirality, zeg maar de minister van Marine, naar ons land waren gestuurd om tussen 4 en 9 oktober de troepen in het belegerde Antwerpen bij te staan. Na de val van de Scheldestad trokken deze Britten per trein of te voet door het Waasland richting Kust. Een trein met zo’n 1.200 terugtrekkende  Britten werd in de nacht van 9 oktober 1914 in het station van Moerbeke Waas gestopt door de Duitsers. Na een kort gevecht gaven de mariniers zich over. Deze ‘Moerbeke Affair’ zou de inzet vormen voor een intern onderzoek want in de ogen van de Britse generale staf was er te weinig verzet geboden en trof de begeleidende officieren, waaronder Hanson, de blaam voor deze snelle overgave …

    De omstandigheden die tot de dood van Hanson leidden, zijn tot op vandaag onduidelijk. Volgens één versie zou Hanson bijzonder geagiteerd en verward zijn geweest nadat hij gevangen was genomen. De mariniers moesten nog dezelfde nacht in kolonne afmarcheren in de richting van Halle. Vandaar zouden ze per trein naar Duitsland worden gevoerd. Terwijl hij in het holst van de nacht met zijn mannen onderweg was meende Hanson in de omgeving Britten te hebben opgemerkt en begon hij luidkeels hen te verwittigen voor de aanwezigheid van Duitse militairen. Hij zou hiervoor ter dood zijn veroordeeld… In een andere, meer plausibele versie, probeerden op 10 oktober probeerden een aantal van de Britse mariniers de benen te nemen. Hanson wierp zich op één van de Duitse begeleiders die op hen wou schieten. Dit werd hem fataal. Hij werd door een inderhaast samengestelde krijgsraad ter dood veroordeeld en op 10 of 11 oktober 1914 terechtgesteld door een vuurpeloton in Eksaarde. Oorspronkelijk werd hij op het kerkhof van Eksaarde begraven maar in het voorjaar van 1918 werd hij door de Duitsers begraven in Dendermonde.



    19-09-2019 om 10:46 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (36 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-09-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.THEY SHALL GROW NOT OLD - MICHAEL CUSH (17 )
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op deze blog sta ik geregeld stil bij de tragiek van de kind-soldaten. Jongens die, gelet op hun leeftijd, in feite nog niet overzees mochten worden ingezet, maar die toch om één of andere reden in de loopgrachten in Vlaanderens velden terechtkwamen en er om het leven kwamen.

    Vandaag graag even uw aandacht voor Michael Cush. Hij was amper 17 jaar oud toen hij op 17 augustus 1918 in de sector Loker werd gedood door artillerievuur. Cush was afkomstig uit Boley in het Ierse county Wexford en diende als soldaat in het 7e bataljon (South Irish Horse) van het Royal Irish Regiment, een eenheid die van oktober 1917 was ingedeeld bij de 49e Brigade van de XVIe (Irish) Division. Toen deze Divisie als gevolg van de enorme verliezen werd gereorganiseerd, werd zijn bataljon in juni 1918 toegevoegd aan de Britse XXXe Divisie. Deze eenheid was vrijwel heel de maand augustus actief in de sector Loker waar ze onder meer betrokken was bij het innemen van de Duitse lijnen op de hoogte van Dranouter.

    Michael Cush werd begraven in graf M 1 op het kleine en stemmige Westoutre British Cemetery in Westouter. Op 23 maart 1915 was zijn 29 jaar oude broer Peter Cush aan zijn verwondingen bezweken in een militair hospitaal in het Frans-Vlaamse Belle / Bailleul. Hij had net als Michael in het regiment Royal Irish Fusiliers gediend.


    15-09-2019 om 09:31 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (30 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - IN PARENTHESIS (FRAGMENT)

    Vandaag sta ik in ‘Zondag Frontpoëziedag’ graag even stil bij het werk van de in Vlaanderen jammer genoeg nauwelijks bekende ‘War Poet’ David Jones (1895-1974), een Britse dichter met Welshe ‘roots’. Deze schilder en graficus behoorde tot de eerste generatie van modernistische schrijvers en dichters maar vergaarde nooit de literaire roem van collega’s als T.S. Eliot, Ezra Pound of James Joyce. In januari 1915 nam hij dienst als soldaat in het regiment Royal Welch Fusiliers, waarmee hij van december 1915 tot maart 1918 aan het westelijke front diende. Oorspronkelijk werd hij ingezet bij het Frans-Vlaamse La Bassée maar in de zomer van 1916 werd hij ingezet bij de Slag aan de Somme. Tijdens deze gevechten werd hij ernstig gewond aan zijn heup bij de strijd om Mametz Wood. Na zijn herstel belandde hij in de Ieperse Salient waar zijn bataljon in reserve werd gehouden tijdens de Derde Slag om Ieper. In het voorjaar van 1918 kwam een einde aan zijn militaire engagement toen hij met ‘Trench Fever’ werd geëvacueerd. In januari 1919 werd hij eervol uit het leger ontslagen. Zijn indringende en traumatische oorlogservaringen hadden een diepe impact op zijn latere artistieke werk.

    Hieronder vindt u een fragment uit zijn in 1937 verschenen, sterk autobiografische bundel ‘In Parenthesis’. Dit werk over de Grote Oorlog wordt gekenmerkt door zijn voorliefde voor de oude Welshe poëzie. Elk van de zeven hoofdstukken wordt immers ingeleid door een citaat uit het epische gedicht ‘Y Gododdin’ dat een groep van 300 heldhaftige Welshe strijders herdenkt die door de Engelsen werden afgeslacht tijdens de Slag van Catraeth. Dit fragment komt uit hoofdstuk 7, pag. 183-186:

    ‘It’s difficult with the weight of the rifle.
    Leave it–under the oak.
    Leave it for a salvage-bloke
    let it lie bruised for a monument
    dispense the authenticated fragments to the faithful.
    It’s the thunder-besom for us
    it’s the bright bough borne
    it’s the tensioned yew for a Genoese jammed arbalest and a
    scarlet square for a mounted
    mareschal, it’s that county-mob
    back to back. Majuba mountain and Mons Cherubim and
    spreaded mats for Sydney Street East, and come to Bisley
    for a Silver Dish. It’s R.S.M. O’Grady says, it’s the soldier’s
    best friend if you care for the working parts and let us be ‘av-
    ing those springs released smartly in Company billets on wet
    forenoons and clickerty-click and one up the spout and you
    men must really cultivate the habit of treating this weapon with
    the very greatest care and there should be a healthy rivalry
    among you–it should be a matter of very proper pride and
    Marry it man! Marry it!
    Cherish her, she’s your very own.
    Coax it man coax it–it’s delicately and ingeniously made
    –it’s an instrument of precision–it costs us tax-payers,
    money–I want you men to remember that.
    Fondle it like a granny–talk to it–consider it as you would
    a friend–and when you ground these arms she’s not a rooky’s
    gas-pipe for greenhorns to tarnish.
    You’ve known her hot and cold.
    You would choose her from among many.
    You know her by her bias, and by her exact error at 300, and
    by the deep scar at the small, by the fair flaw in the grain,
    above the lower sling-swivel–
    but leave it under the oak.

    Slung so, it swings its full weight. With you going blindly on
    all paws, it slews its whole length, to hang at your bowed neck
    like the Mariner’s white oblation.
    You drag past the four bright stones at the turn of Wood
    Support.

    It is not to be broken on the brown stone under the gracious
    tree.
    It is not to be hidden under your failing body.
    Slung so, it troubles your painful crawling like a fugitive’s
    irons.’



    15-09-2019 om 09:14 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (32 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - DE WEEZANG VAN AUVOURS

    Vandaag staan de getrouwen naar jaarlijkse gewoonte weer op een weide in Steenstrate. Ik zit 11.000 km. verderop de laatste hand te leggen aan een boek over de Belgische militaire strafinstellingen in Frankrijk tijdens de Grote Oorlog. In dit boek komt de tekst voor van het lied De weezang van Auvours dat werd geschreven door ene L. Lambrechts. Een lyrische aanklacht tegen de mishandelingen die Vlaamse militairen moesten ondergaan in de compagnie disciplinaire, de tuchtcompagnie in het opleidingskamp van Auvours. Het lied werd in de zomer van 1919 op muziek gezet door Emiel Hullebroeck. Het werd opgenomen in de bundel ‘Liederen der Vlaamsche Marteling’ die werd uitgegeven door G. Alsbach en Co., in Amsterdam.

    Wij komen van Auvours, de hel ! / Gekromd als vuige moordenaars, / bedekt, eilaas, met schram en wond. / De sporen van matrak en laars./ Och moeder, zoen mij als weleer !/ Herkent gij dan uw zoon niet meer ?

    Wij komen van Auvours, de hel ! / Met killen pols, geen druppel bloed, / Met lomen tred en grijzen kop : / Een doodvermoeie schimmenstoet… / Geliefden, smaadt den stumper niet, / wiens wang geen frissche bloemen biedt…

    Wij komen van Auvours, de hel ! / Gemarteld om ons moedertaal. / Het hart verzuurd door zilte roest, / eens laaiend vuur en klinkend staal. / Omhelzen wij geen dartel kind, / Vergeef… ons oogen zijn schier blind !

    Wij komen van Auvours, de hel ! / Vertrapt, ’t lot van den Vlaamschen hond, / verlangen naar een eenzaam graf, / hier in ons milden moedergrond… / Dat Vlaanderen mee den noodkreet slaak: / Ons marteldood eischt wraak !Wraak ! Wraak ! 




    25-08-2019 om 05:48 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (30 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZOMAAR EEN CITAAT - PAUL NASH OVER VLAANDERENS VELDEN

    Paul Nash (1889-1946), een Britse War-artist, die één van de grondleggers van de Engelse Modernistische School zou worden, had in de Ieperse Salient gevochten. Hier volgt een beschrijving van de gemartelde Vlaamse Velden door de ogen van één van de grootste Britse landschapsschilders van zijn generatie:

    ‘Zonsopgang en zonsondergang doen aan als heiligschennis (…) alleen de zwarte regen uit de gehavende, gezwollen wolken (…) past bij de atmosfeer van dit landschap. De regen jaagt maar voort, de stinkende modder krijgt een nog gemenere gele kleur, de bomkraters vullen zich met groenwit water , de wegen en paden zijn bedekt met een centimeters dikke laag slijmerig drab, de zwarte stervende bomen zweten en druipen en de beschietingen houden niet op (…) De bommen begraven zich in dit land, dat zelf een graf is… Het is onbeschrijflijk, goddeloos, hopeloos…’



    23-08-2019 om 05:41 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (43 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - ROFFEL-RIJM

    Vorige week bracht ik in Zondag Frontpoëziedag al een scherp cynisch gedicht van de Nederlandse dichter Charivarius, pseudoniem van dr. Gerard Nolst Trenité. Hier volgt uit zijn in 1922 uitgegeven bundel Ruize-Rijmen het gedicht Roffel-Rijm:

    ROFFEL-RIJM

    ‘......starb den Heldentod fürs Vaterland......’
    Honderdduizendzooveelste advertentie in de Kölnische Zeitung.


    ‘Een infanterist aarzelde aan het bevel van den kapitein tot voortrukken in de vuurzone te voldoen en de heele compagnie begon gedemoraliseerd te raken. De kapitein trok onmiddellijk zijn revolver en schoot den soldaat neer, waarna de andere soldaten dadelijk de bevelen gehoorzaamden.’... ...Hbl.

     

    Rrrrrm - rrrrrm!

     

    Rrrm, rrrm, rrm, rrm,

     

    Heldendood! Heldendood? Heldendood?!

     

    Ben je mal?

     

    Als de lijkenmachine maar draait en schiet,

     

    Ben j' 'n held, vóór je 't weet, of je wil of niet:

     

    't Honderdduizendzooveelste geval.

     

      Heldendood! Heldendood? Heldendood?!

     

    Ben je frisch?

     

    Wanneer je 't verdraait om een held te zijn,

     

    Krijg j' 'n kogel door je kop, van je eigen kapitein:

     

    Held zijn! of - naar de verdoemenis!!

      

    Heldendood! Heldendood? Heldendood?!

     

    Ben je dwaas?

     

    Als de luint commandeert, zeg, dan toon je maar je moed!

     

    Heb het hart eens, dat je niet heldhaftig doet,

     

    Durf je niet! al ben je nog zoo'n haas!

      

    Heldendood! Heldendood? Heldendood?!

     

    Ben je raar?

     

    Is het jou soms gevraagd, of je bekkesnijen wou?

     

    Of moest je wel weg van je kleuters en je vrouw,

     

    'n Dooie held te worden hier of daar?

     

     Heldendood! Heldendood? Heldendood?!

     

    Ben je dol?

     

    Neen, niet in deze machinale lijkenmakerij -

     

    In den Vrede vin'je helden en... heldinnen, allebei:

     

    Levens, tragisch, groot en kommervol.

      

    Heldendood! Heldendood? Heldendood?!

     

    Ben je gek?

     

    Bij de wet, in het Staatsblad nummer X vermeld,

     

    Is de Algemeene Heldplicht ingesteld,

     

    Dus... wéés een held, en verder hou je rrrrrm!

     

    Rrrrrm - rrrrrm!

     

    Rrrm, rrrm, rrrm, rrrm...

     



    18-08-2019 om 16:03 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (37 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN BIJZONDERE ZERK IN DRANOUTER...

    Op deze blog besteed ik geregeld aandacht voor bijzonder, aan de grote oorlog gerelateerd funerair erfgoed. Vandaag sta ik graag even stil bij de grafzerk van de dertigjarige dominee Thomas George Trueman, die in plaats van een in de Portlandsteen uitgehakt regiments-insigne het logo van de Young Men’s Christian Association (Y.M.C.A.) de oecumenisch – christelijke jongerenorganisatie die in 1844 in Londen door  George Williams was opgericht. Trueman werkte al voor de oorlog bij deze organisatie en toen de oorlog uitbrak was ze op het front aanwezig om er onder meer kantines in te richten. Er zijn bij mijn weten slechts drie van deze stenen langs het gewezen westelijke front aan te treffen, wat deze zerk eerder uitzonderlijk maakt. Trueman die uit Canterbury, Victoria afkomstig was, was als chaplain, een rang die gelijkgesteld was aan kapitein toegevoegd aan het 5e bataljon Australian Infantry. Hij werd op 22 maart 1918 gedood in zijn slaap door een granaat die op zijn barak terechtkwam. Dominee Trueman kreeg een laatste rustplaats op Dranoutre Military Cemetery in Dranouter (Heuvelland), blok I, rijk K, graf nr.16. Zijn kist werd gedragen door vier secretarissen van de Y.M.C.A. en drie van zijn collega’s dominees, de chaplains Forrest, Finnigan en Bremer assisteerden in de rouwdienst.

    Trueman staat op deze groepsfoto van de officieren van het bataljon als tweede van links op de middelste rij. (Australian War Memorial)



    16-08-2019 om 17:26 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (29 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    11-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - ONZE OUDE

    De Noord-Nederlandse dichter Charivarius, Nom de Plume van dr. Gerard Nolst Trenité (1870-1946) was een uitgesproken tegenstander van het blind oorlogsgeweld. Deze doctor in de staatswetenschappen, taalcriticus, wereldreiziger en docent in Batavia leefde tijdens de Grote Oorlog in Haarlem en publiceerde onderstaand cynisch-sarcastische gedicht in zijn bundel Ruize-rijmen die in 1922 verscheen.

    ONZE OUDE

     ‘Und alle diese Siege verdanken wir nur Einem. Das ist unser alte Gott.’
    Wilhelm, I.R.

    Wie met zeekre stijl vertrouwd is,
    Heeft gemerkt dat keer op keer
    Wordt gezegd dat God zo oud is:
    ‘Onze oude God, de Heer.’

    Altijd weer die Oude, Oude,
    Die ons zo'n goed hart toedraagt,
    Wat dat toch beduiden zoude?
    Heb 'k me dikwijls afgevraagd.

    Waarom toch dat veelverspreide
    ‘Onze Oude’ steeds? Waarom?
    Waarom is men toch zo blijde
    Over 's Heeren ouderdom?

    Is 't de hoop waarin wij leven,
    Dat ‘Onze oude God’... misschien...
    Wat in België is bedreven
    Niet meer goed heeft kunnen zien?...

     

    11-08-2019 om 06:50 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (30 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OVER DE SCHREVE - NEWFOUNDLAND MEMORIAL MONCHY-LE-PREUX

    Een kleine honderd meter voorbij het gedenkteken voor de 37e Division in Monchy-le-Preux staat aan Rue de la Chaussy het Newfoundland Memorial (GPS: 50.16840 – 2.532159). Op 14 april 1917 lanceerden her Newfoundland Regiment en het 1e bataljon van het Essex Regiment vanuit Monchy-le-Preux een aanval op een Duitse stelling die bekend stond als Infantry Hill en het nabijgelegen Bois du Vert. De onzorgvuldig geplande en uitgevoerde aanval die om 5.30 u. van start was gegaan, leidde tot een drama. Tegen 9.00 u. waren de aanvallers die, vastgepind door het goedgerichte Duitse machinegeweervuur geen kant meer op konden, omsingeld. Luitenant kolonel James Forbes-Robertson in zijn hoofkwartier in Monchy besefte dat alleen hij nog met zijn kleine staftroep tussen de Duitsers en Arras stond. Hij verzamelde de twintig man zijn staf en met wapens en munitie die ze her en der in het dorp vonden liepen ze op een drafje het dorp uit in de richting van Infantry Hill en verschansten zich in een brede en diepe gracht, die was  afgeschermd door een haag. Nog voor ze deze gracht hadden bereikt was het groepje al gehalveerd door vijandelijk vuur. Desondanks slaagde Forbes-Robertson er met zijn negen man in om de Duitsees niet minder dan elf uur lang op afstand te houden. Private Rosen, één van de Newfoundlanders, wist het hoofdkwartier van de brigade te bereiken en kwam ’s avonds met de eerste versterkingen terug om het groepje van Roberts te ontzetten. Het Newfounland Regiment verloor die dag 460 man: 166 gesneuvelden, 131 gewonden en 153 krijgsgevangen. Het was een wrede speling van het lot dat Britse granaten die ’s avonds werden afgevuurd om Forbes-Robertson’s groepje te ondersteunen, in de velden ten oosten van Monchy terechtkwamen, waardoor nog heel wat van de daar in de ochtend aan hun lot overgelaten Britse gewonden alsnog omkwamen.

    Op vijf sites aan het gewezen westelijke front werd de inzet van het Newfoundland Regiment herdacht met een bronzen kariboe. De kariboe in Monchy staat niet, zoals de andere exemplaren op een stapel granietblokken maar op een Duitse bunker. Hij kijkt in de richting van  Infantry Hill.



    10-08-2019 om 02:17 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (40 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ANTWERPEN 14-18 & ANTWERPEN 40-45 VERSCHIJNEN DEZE MAAND...!

    In november 2018 herdachten we 100 jaar einde van de Eerste Wereldoorlog. Maar in feite begon op 11 november 1918 al het nieuwe conflict te smeulen dat nauwelijks een generatie verder als de Tweede Wereldoorlog ontbrandde. Beide oorlogen hebben een enorme impact gehad op Antwerpen, zoals uitvoerig wordt aangetoond in mijn twee nieuwe Antwerpse oorlogsboeken ‘Antwerpen 14-18’ en ‘Antwerpen 40-45’  die op 29 augustus van de pers rollen bij uitgeverij Vrijdag.

    Vertrekkend vanuit nieuwe inzichten en een vaak onverwachte invalshoek heb ik geprobeerd om de bij tijd en wijle erg complexe oorlogsgeschiedenis van de Scheldestad op een zo boeiend mogelijke manier gestalte te geven. Aan de hand van zorgvuldig geselecteerde anekdotes, persoonlijke verhalen, gebouwen & monumenten heb ik het verhaal van stad & bevolking tijdens de twee wereldoorlogen gereconstrueerd. Lang vergeten feiten en gebeurtenissen werden vanonder het stof gehaald en met de inzichten van vandaag verhaald. Een aanpak die, naar mijn aanvoelen, resulteerde in een verfrissende kijk op een paar van de meest beladen bladzijden uit de intrigerende geschiedenis van de metropool.

    In ‘Antwerpen 14-18’ vindt u onder meer verhalen over :

    • Waarom de Antwerpse fortengordel een duurbetaalde illusie bleek te zijn.

    • Hoe de eerste pantserwagens en gepantserde treinen in de geschiedenis in Antwerpen werden geconstrueerd.

    • Hoe de eerste luchtaanval in de geschiedenis op Duitsland vanuit Antwerpen werd uitgevoerd.

    • Het zinken én het bergen van het Duitse passagiersschip Gneisenau in de Schelde.

    • Hoe de Duitse Hanzesteden hun greep op Antwerpen probeerden te verstevigen.

    • De geheimzinnige Frau Doktor en haar spionnenschool in Antwerpen.  

    • Een tot nu toe onbekend gebleven Belgische officier die actief was in de radicaal Vlaamsgezinde Frontbeweging.

    • Hoe communistische soldatenraden de macht in de metropool overnamen.

    • Hoe uit een geallieerd repatriëringskamp een nieuwe stadswijk is ontstaan.

    ‘Antwerpen 14-18’ bevat tientallen, nooit eerder gepubliceerde foto’s én een originele WO I-wandeling op het Schoonselhof.

    ‘Antwerpen 14-18’ ISBN  978 94 6001 798 8  * paperback * 17 X 24 cm * 224 blz. * 29, 95 euro

    ‘Antwerpen 40-45’  ISBN    978 94 6001 799 5  * paperback * 17  X 24 cm * 256 blz. * 29,95 euro

    Beide boeken samen aanschaffen ? Dat kan voor 49,95 euro…

     

    06-08-2019 om 04:47 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (70 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - WIE IN DE LOOPGRAAF LIGT

    De Noord-Nederlandse letterkundige  en dichter Albert Verwey (1865-1937) was voor zijn tijdgenoten een naam als een klok. Samen met Willem Kloos was hij wellicht de bekendste dichter van zijn generatie. Zijn behoorlijk barok aandoende gedicht ‘Wie in de loopgraaf ligt…’ verscheen voor het eerst in zijn bundel ‘Het Zwaardjaar’ die in 1916 van de pers rolde bij W. Versluys in Amsterdam.

    Wie in de loopgraaf ligt.... 

    Wie in de loopgraaf ligt, wie hoop op leven
    En liefde en lust voor goed heeft opgegeven,
    Kan zich niet langer troosten met de droom
    Dat door zijn dood hij land en volk zal baten:
    Want alle volken, alle staten
    Zijn één als golven van een stroom.
    Het leed, de vreugd van d'een doorcirklen d'ander,
    Bloed, hier gestort, kleurt ginds de spiegling rood,
    De baar rolt voort, schoon gij met zwaard en stander
    Hem aan uw grens stilstand geboodt.
    Waar strijdt gij voor? Alleen opdat de volken
    Zich te eerder eenen in hun nieuw verband.
    Geen haat duurt voort. Een god maakt in de kolken
    Van zijn bedoeling al uw doen te schand.
    Omdat de machtgen die u leiden meenen
    Dat zij het volk zijn dat gij zijt,
    Omdat gij dwaas zijt en uw bloed en weenen
    Getroost aan 't waanbeeld van hun wijsheid wijdt,
    Omdat de droomen van uw vaadren woelen
    In u die eigen wereld niet verstaat,
    Omdat de glimring rottende op uw poelen
    U blind maakt voor de gloor die vóór u gaat,
    Daarom verdwaalt ge en stort in woede en wrijten,
    Volk tegen volk, naar de einder waar uw schaar,
    Gaande naast andre schaar, de kimmen moest doen splijten
    Van het gemeenzaam juichen om 't vereenings-jaar.
    Nu komt ge, in bloed en wonden, tusschen graven
    Van vriend en vreemd, erheen.
    Nu komt ge, als vrijen niet, maar als geslagen slaven,
    Naar d'eigen einder heen.
    Van broedervolken die ge er thans zult vinden
    Dooddet ge de zonen,
    Rookwolken vlammen op de winden
    Uit de steden waar zij wonen,
    Gij hebt de kindren, de vrouwen
    Van uw nieuwe genooten
    Doen hongren en rouwen,
    Verkracht en verstooten:
    Klaag het nu, klaag het nu voor elkaar,
    Nu uw nieuwe jaar,
    Het jaar van de menschheid zich heeft ontsloten,
    En vraag: "welk een dwaasheid heeft ons bevangen?
    Een eeuw en langer ging ons verlangen
    Naar een droom van gemeenschap: nu werd hij waar,
    En nu zijn we onwaardig hem te ontvangen!"
    Wie in de loopgraaf ligt, wie hoop op leven
    En liefde en lust verloor,
    Hij wete dat zijn dood geen baat zal geven
    Aan 't volk dat zich hem uitverkoor
    Als strijder tegen zijn naasten;
    Hopen kan hij alleen
    De komst te verhaasten
    Van het rijk dat ons allen vereen.




    04-08-2019 om 07:01 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (32 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-08-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN PILOTENGRAF IN VLAANDERENS VELDEN...

    Ivan Bawtree – zie mijn vorig bericht – fotografeerde tussen 1915 en 1919 ruim 28.000 graven van gesneuvelde Britse militairen. Vandaag op deze blog gewoon een van zijn foto’s uit de erg rijke schenking die hij en z’n familie deden aan het Imperial War Museum. Het is het graf van A.J.D. Torry MC,  een lieutenant in het 9e Squadron Royal Flying Corps op Mendinghem Military Cemetery in Proven. Hij kwam op 9 oktober 1917 om toen zijn toestel na een luchtgevecht crashte. Voor hij als vrijwilliger bij het RFC had dienst genomen had hij bij de 132e Heavy Battery van de Royal Garnison Artillery gediend. A.J. Torry was 30 jaar oud toen hij sneuvelde. Hij was een ongehuwde zoon van dominee A.F. Torry uit Marston Morteyne en Leila Goldie. Passend voor een pilotengraf draagt het in plaats van een zerk of kruis, een propeller. Hij is één van de 2.300 Britten die op Mendinghem Military Cemetery een laatste rustplaats kregen. U kan zijn graf terugvinden met referentie VII C 37. Op deze site liggen overigens niet minder dan 76 piloten en technici van het  Royal Flying Corps begraven.



    02-08-2019 om 14:36 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (31 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOEKBESPREKING - PHOTOGRAPHING THE FALLEN

    Iedereen die deze blog bezoekt heeft wel door dat ik een zwak heb voor militaire begraafplaatsen. Niet uit een of andere vorm van bizar fetisjisme maar omdat ze vaak de meest tastbare herinnering vormen aan de Eerste Wereldoorlog. Ik kijk dan ook steevast uit naar boeken die met dit thema te maken hebben. De herdenking van 100 Jaar Grote Oorlog heeft zoals te verwachten was, mij op mijn wenken bediend, door een stroom aan nieuwe publicaties... In oktober 2017 rolde, wat mij betreft, één van de meest intrigerende WO I-boeken in jaren van de pers. Photographing the Fallen – A War Graves photographer on the Western Front 1915-1919..


    Jeremy Gordon-Smith reconstrueerde in dit boek nauwgezet het frontleven van zijn bed-overgrootoom Ivan Bawtree die van bij de oprichting van de Graves Registration Units in 1915 tot zijn afzwaaien in 1919 als fotograaf werkzaam was in Noord-Frankrijk en Vlaanderen.  In die periode fotografeerde hij in opdracht ruim 28.000 graven voor rouwende nabestaanden en documenteerde hij de creatie van een aantal begraafplaatsen. Jeremy Gordon-Smith kreeg als jonge kerel een aantal van zijn foto’s in handen en ging op zoek naar het archief dat Ivan Bawtree aan het Imperial War Museum had geschonken. Hij maakte een selectie uit de meer dan 800 foto’s die bewaard zijn gebleven maar maakte ook dankbaar gebruik van de dagboekfragmenten van Ivan Bawtree en diens zuster Viola..


    Door zijn lens en pen krijgen we niet alleen een heel andere kijk op wat er zich indertijd in het Ieperse en Frans-Vlaanderen heeft afgespeeld maar staan we ook op de eerste rij bij de wordingsgeschiedenis van een aantal belangrijke begraafplaatsen van het Britse Gemenebest.

    Photographing the Fallen – A War Graves photographer on the Western Front. 1915-1919is in meerdere opzichten een indrukwekkend boek en bijgevolg een absolute aanrader..!


    Het is een uitgave van Pen & Sword en telt 289 pagina’s. ISBN 978-1473893658







    29-07-2019 om 16:03 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (34 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - DIEPE VERACHTING

    Abraham Eliazer van Collem (1858-1933) is een intussen al lang vergeten Noord-Nederlandse dichter met joods-Rotterdamse wortels. Overtuigd communist ventileerde hij bij voorkeur zijn ongezouten maar dichterlijke opinie in  het sociaal –democratische maandblad ‘De Nieuwe Tijd’ waar grote tijdsgenoten als Herman Gorter en Henriette Rolands Holst kind aan huis waren. Zijn gedicht ‘Diepe verachting’ verscheen in de bundel ‘Opstandige Liederen’ die in 1919 van de persen was gerold bij C.A.J. Van Dishoeckin Bussum.

    Diepe verachting ...

    Diepe verachting is in ons gekomen
    Voor de bloedbruiloft in wereldzaal, -
    En de vernedering: dat niet voorkomen
    Werd dit aanzitten ten doodenmaal; -

    Diepe verachting en de bitternisse
    Dat wij den beker dronken van het bloed
    En toch de hand niet vloekten, de gewisse,
    Die beker doopte in den rooden vloed.

    Afkeer van ons, die met ons denken reikten
    Naar de vernietiging van evenman; -
    Afkeer van ons, die met de daad bereikten,
    Dat uit den schedel bloed vloot als uit kan.

    Afkeer van ons, die leefden om te leven
    Dit diep meedoogenloos verschrikt bestaan,
    Waarin werd staal in mannenlijf gedreven
    Bij slaande trom en wapperende vaan.

    Afkeer van ons, die vaderlandsche zangen
    Aanhieven uit een kinderlijken waan,
    En als beschonkenen, daarin gevangen
    Elkander stieten met de wapens aan.

    Afkeer van ons, die sluipende beleerden
    Eenzamen post op smallen heuvelkam.
    Met klinkend schot den hoogen nacht beroerden;
    O de gesmoorde kreet, die uit hem kwam.

    Afkeer van onze oogen bloedbeloopen,
    Van onze lijven in soldatenpak,
    Van onze knieën, die langs heuvels kropen,
    Van onze vuisten waar het mes uitstak.

    Van ons verstand afkeer, waarmee wij wisten
    Te maken het verdragende kanon,
    De handgranaten en de duizend listen
    Waarmee de haat op nieuwe moorden zon.

    Van ons bestaan afkeer, van onze monden
    Gestadig drupt een gallig gelig vocht,
    Wij proeven neerslag, die wordt afgezonden
    Op onze tong, uit donkre slangenkrocht.

    O Socialisme, ooit aan ons verschenen
    Licht, dat de herleving heeft beloofd,
    Kom haastiglijk, verschijn, want wij versteenen,
    Stil staat ons bloed en lichtloos wordt ons hoofd.




    27-07-2019 om 17:04 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (29 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-07-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.THEY SHALL GROW NOT OLD - THOMAS MAYNARD (17)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Af en toe sta ik op deze blog stil bij de ‘kind-soldaten’, Britse militairen die, ondanks het feit dat ze jonger waren dan de wettelijk verplichte leeftijd van 18 jaar, toch overzees werden ingezet en sneuvelden. Enkele honderden van hen krepeerden in Vlaanderens Velden….

    Vandaag graag even uw aandacht voor de nauwelijks 17 jaar oude Rifleman Thomas Alexander Maynard. Deze soldaat uit het 3e Bataljon van the Rifle Brigade raakte dodelijk gewond op 2 oktober 1915. Een bloederige dag voor het bataljon want er sneuvelden die dag  bij Ieper 7 soldaten uit deze eenheid terwijl er meer dan twintig gewond werden. Maynard kreeg een laatste rustplaats in graf I H 16. op de CWGC-begraafplaats La Brique Military Cemetery nr. 2 aan de Pilkemseweg in Ieper. Op het ogenblik dat hij in dienst ging woonde hij nog bij zijn ouders in Waterworks Cottages in Friston, Eastbourne. Op hun verzoek werd na de oorlog op zijn zerk het epitaaf For Ever with the Lord aangebracht.

     Op deze site liggen minstens zes militairen begraven die jonger waren dan 18 jaar toen ze werden gedood. Minstens drie van hen hadden in the Rifle Brigade gediend: Naast Maynard liggen hier ook nog de 17-jarige Corpora J. Heath en de 17-jarige Rifleman C.R. Enfield begraven.


    04-07-2019 om 13:21 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (50 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    30-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - THE WAR POETS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag in Zondag Frontpoëziedag geen gedicht an sich maar een intrigerende BBC-documentaire uit 2015 The War Poets, verteld door Brian Blessed en gewijd aan de Britse dichters-soldaten uit the Great War.

    Klik op onderstaande link:

    https://youtu.be/GWKjZJS6WMA


    30-06-2019 om 06:23 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (41 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - LORETTO

    Vandaag in Zondag Frontpoëziedag  het korte gedicht Loretto van de hand van Edlef Köppen (1893-1939). Hij had deelgenomen aan de bestorming en later verdediging van de hoogte van Notre Dame de Lorette in Frans-Vlaanderen. De strijd om deze hoogte ten noorden van Arras kostte in het voorjaar van 1915 het leven aan duizenden militairen. Na de oorlog werd op deze plaats een van de grootste Franse militaire necropolen aangelegd.


    Einen Tag lang in Stille untergehen!
    Einen Tag lang den Kopf in Blumen kühlen
    und die Hände fallen lassen
    und träumen: diesen schwarzsamtnen, singenden Traum:
    Einen Tag lang nicht töten.



    23-06-2019 om 03:01 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (40 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIJKTIP: GESCHIEDENIS VAN DE CWGC

    De Britse auteur en presentator Dan Cruickshank (°1949) vertelt vanuit een hoogst persoonlijke insteek en op zijn typische en onnavolgbare wijze voor de vuist weg  het intrigerende  verhaal achter de Commonwealth War Graves Commission van af de stichting als Imperial War Graves Commission tot de huidige CWGC.  De CWGC heeft met haar tientallen begraafplaatsen een nooit meer weg te wissen stempel gedrukt op Vlaanderens Velden. Klik op onderstaande link:

    https://youtu.be/DcxpTZ1wJYY






    22-06-2019 om 07:11 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (23 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - JOHNNY
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit jaar zal het alweer 15 jaar geleden zijn dat Bram Vermeulen ons  - veel te vroeg - verliet. Wat gaat de tijd toch verdomd snel….

    Vandaag in de rubriek Zondag Frontpoëziedag zijn tot lied geworden dichtkunst. Het verstilde en vooral indrukwekkende  anti-oorlogslied Johnny…  Gewoon ogen sluiten en genieten…:

    https://youtu.be/ZPlauSdyUH4


    09-06-2019 om 11:33 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (39 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-06-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - UNE STATUE (SOLDAT)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De symbolistische dichter en auteur Emile Verhaeren (1855-1916) was samen met Antwerpenaar Georges Eekhoudt de grootse van de in het Frans schrijvende Vlamingen. Zijn bundel Les Villes tentaculaires waaruit onderstaand gedicht afkomstig  is verscheen dan wel in 1895 maar is volgens mij op zijn plaats in de rubriek ‘Zondag Frontpoëziedag’….

     

    Une statue (soldat)

    Au carrefour des abattoirs et des casernes,
    Il apparaît, foudroyant et vermeil,
    Le sabre en bel éclair sous le soleil.

    Masque d’airain, casque et panache d’or ;
    Et l’horizon, là-bas, où le combat se tord,
    Devant ses yeux hallucinés de gloire !

    Un élan fou, un bond brutal
    Jette en avant son geste et son cheval
    Vers la victoire.
    Il est volant comme une flamme,
    Ici, plus loin, au bout du monde,
    Qui le redoute et qui l’acclame.

    Il entraîne, pour qu’en son rêve ils se confondent,
    Dieu, son peuple, ses soldats ivres ;
    Les astres mêmes semblent suivre,
    Si bien que ceux
    Qui se liguent pour le maudire
    Restent béants : et son vertige emplit leurs yeux.

    Il est de calcul froid, mais de force soudaine :
    Des fers de volonté barricadent le seuil
    Infrangible de son orgueil.

    Il croit en lui — et qu’importe le reste !
    Pleurs, cris, affres et noire et formidable fête,
    Avec lesquels l’histoire est faite.

    Il est la mort fastueuse et lyrique,
    Montrée, ainsi qu’une conquête,
    Au bout d’une existence en or et en tempête.
    Il ne regrette rien de ce qu’il accomplit,
    Sinon que les ans brefs aillent trop vite
    Et que la terre immense soit petite.

    Il est l’idole et le fléau :
    Le vent qui souffle autour de son front clair
    Toucha celui des Dieux armés d’éclairs.

    Il sent qu’il passe en rouge orage et que sa destinée
    Est de tomber en brusque écroulement,
    Le jour où son étoile étrange et effrénée,
    Cristal rouge, se cassera au firmament.

    Au carrefour des abattoirs et des casernes,
    Il apparaît, foudroyant et vermeil,
    Le sabre en bel éclair dans le soleil

    02-06-2019 om 11:08 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (30 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 20/01-26/01 2020
  • 31/12-06/01 2019
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs