Inhoud blog
  • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - FRAGMENT UIT REGENERATION
  • BESTE WENSEN
  • KIJKTIP - CHRISTMAS 1915
  • ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - LILLI MARLEEN
  • OVER DE SCHREVE - DEUTSCHE KRIEGSGRÄBERSTÄTTE ANNOEUILLIN
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    IN VLAANDERENS VELDEN
    Een gids naar het verleden
    20-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BMB LIER Bis
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag kom ik nog even terug op de BMB van Lier (zie mijn blog van 14.04.201) met deze montage die op mijn Youtube-kanaal is terug te vinden:

    https://youtu.be/S2HeKtDWa58

    20-04-2016 om 11:53 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (81 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - IJZERLIED
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dichter en dramaturg Cyriel Verschaeve (1874-1949), die in  november 1911 kapelaan was geworden in Alveringem zou in de loop van de Grote Oorlog een belangrijke rol zou gaan spelen in het proces van Vlaamse bewustwording aan het front. Hij was immers één van de weinige vooroorlogse leidende figuren uit de Vlaamse Beweging die in onbezet gebied verbleef. Doordat Alveringem slechts tien kilometer van de frontlijnen verwijderd lag, werd zijn kapelanij een drukke ontmoetingsplaats voor vele jonge soldaten, zowel intellectuelen als gewone volksjongens.  Gaandeweg begon hij een belangrijk geestelijk en vooral politiek leiderschap uit te oefenen op de soldaten, brancardiers, oud-studenten en aalmoezeniers die hem als een belangrijke raadsman beschouwden.   In 1915-1916 schreef hij niet alleen een aantal soldatenliederen maar publiceerde hij ook een reeks oorlogsgedichten in ‘De Belgische Standaard’. Hier volgt zijn ‘IJzerlied’

     

    ‘Ons land, waar ’t bloed kwam stromen,

    zweeft vol van grote dromen,

    die roepen: ‘Voert ons uit !’

    En, zwaargelaân aan zegen,

    lacht heel uw land u tegen,

    vol bloemen staat al ’t kruid.

                                    

    Ons land, doorgierd van klachten,

    drijft vol van heilsgedachten,

    rie roepen: ‘Maakt ons waar !’

    Deedt ge in uw land ons leven,

    dan hebt gij uzelf gegeven

    een toekomst schoon en klaar.

     

    Ons land, waar doden vielen,

    blijft steeds doorwaard van zielen,

    die roepen: ‘Kroont ons dood !’

    Wij liggen, gij, herrezen,

    zult ons een krone wezen,

    herwordt gij vrij en groot !

     

    Ons roept ’t land in wiens velden

    gedachten mannen velden:

    gedachte winne er weer,

    De man wordt uit gedachten

    hij wijdt haar al zijn krachten,

    richt ze op en valt dan neer…’

     


    17-04-2016 om 11:45 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (102 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DODENOOGST IN VLAANDERENS VELDEN....
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was natuurlijk te verwachten dat er bij de graafwerken voor de nieuwe Fluxys-gasleiding tussen Duinkerke en Zeebrugge (zie ook mijn blog van 25.11.2014), dwars door een deel van de slagvelden uit de Grote Oorlog, de stoffelijke resten van slachtoffers zouden gevonden worden. De intergemeentelijke archeologische dienst CO 7 heeft de jongste dagen bij Sint Juliaan de stoffelijke resten van niet minder dan 19 gesneuvelden opgegraven en geborgen. De meeste van hen vielen wellicht tijdens de zgn. Tweede Slag om Ieper in het voorjaar van 1915. Minstens twee van deze opgegraven gesneuvelden waren Duitsers. De overige waren wellicht Britten of Canadezen, maar dat zal verdere identificatie moeten uitmaken.

    Gelet op het door de jarenlange beschietingen extreem zwaar verstoorde bodemprofiel is het alleszins merkwaardig te noemen dat er naast deze gesneuvelden uit de Grote oorlog ook brandgraven en grafgiften zijn gevonden uit de Romeinse Tijd. Dit zijn meteen ook de eerste sporen uit deze tijd die ooit in Langemark-Poelkappele werden gevonden .


    16-04-2016 om 00:00 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (101 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HULP GEZOCHT...!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In het kader van het boek dat ik voorbereid over de Duitse gesneuvelden uit WO I die uiteindelijk begraven werden in Blok 31 op de Duitse militaire begraafplaats van Lommel, zoek ik informatie m.b.t. de omgekomen piloten van Fliegerbeobachtungsschüle West uit Diest. Weet er iemand of ze in Schaffen dan wel in Diest werden begraven ? Het gaat specifiek over volgende militairen die allemaal waren verbonden aan de Lehrkompagnie : Leutnant d.r. BASOLD Paul, Sergenat-Flieger Heinrich HENNING,  Leutnant d.r. Felix OBERTREIS,  Leutnant d.r., Josef SCHMITZ, Gefreiter Erich TRUMPELMANN en Leutnant d.r. Albert WALTER. Bovendien had ik graag vernomen of er fotomateriaal bestaat van deze graven…

    Ik ben ook op zoek naar fotomateriaal m.b.t. tot volgende graven: BECKMANN, Adrian, Fahrer / Trainführer.  Hij werd oorspronkelijk begraven op het kerkhof van de Achelse Kluis onder een vierkante steen met een plat Duits bronzen kruis. / VON PLATEN, Achatis,Leutnant, 4e Eskadron, Dragoner Regiment nr. 12. Sneuvelde in Rillaar en werd daar begraven./ FISCHER, Max, Landsturmmann, Garnizonskompagnie. Hasselt. Werd in Hasselt begraven. / GILLENBERG, Ludwig, Pionier, 3e Kie, Westfälisches Pionier-Bataillon nr. 7. Verongelukte in De Kanne en werd daar begraven; / DANGERS, Wilhelm ‘Willi’,Jäger, Radfahrerkompagnie nr. 1, Jäger – Bataillon nr. 10. Stierf in Neerpelt aan een longontsteking en werd er begraven. / BOHNEN, August, Gefreiter, 4e Landsturm Eskadron Düsseldorf. Hij werd dodelijk gewond bij een confrontatie met de terugtrekkende troepen van het detachement van generaal De Schepper bij de Locht op 8 km. ten NO van Leopoldsburg en werd ter plaatse begraven. Later begraven te Eksel./ KUNATH, Erwin, Grenadier, Leibgrenadier Regiment. Verongelukte in Geel en werd er begraven. / HEISE, August, Landsturmmann, 1e Kie. Mobiles landsturm-Infanterie-Bataillon Burg. Hij sneuvelde in Westerlo en werd er begraven. / HELBING, Oskar, Gefreiter, Radfahrerkompagnie, Marine-Infanterie-Regiment nr. 2. Hij sneuvelde in Grobbendonk en werd er oorspronkelijk begraven en ALBERS, Magnus Heinrich, Gefreiter, 4e Kie., Mobiles Landsturm-Infanterie-Bataillon Osnabrück die in De Kanne of Maaseik dodelijk gewond werd. Bovendien zoek ik ook nog foto’s van – de inmiddels al lang geruimde - Duitse graven uit WO I op de begraafplaatsen van Tongeren en St. Truiden… ALLE HULP IS MEER DAN WELKOM !


    14-04-2016 om 13:21 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (81 Stemmen)
    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VERDWENEN DUITSE BEGRAAFPLAATSEN - LIER

    Op de Belgische militaire begraafplaats van Lier herinnert het monument achteraan op deze site aan het feit dat dit ooit een gemengde Belgisch/Duitse begraafplaats was. Kort na de zware afweergevechten rond de Netestelling in de herfst van 1914 begon het stadsbestuur, onder toezicht van de bezetter, met het ruimen van de talrijke veldgraven in de omgeving. Aanvankelijk was het de bedoeling om de gesneuvelden bij te zetten op de stedelijke begraafplaats - wat overigens ook voor de eerste geborgen Belgische gesneuvelden gebeurde - maar uiteindelijk besliste de bezetter om de gevallen militairen  op één site te verzamelen. Met het oog op de aanleg van deze begraafplaats werd door de stad aan de Mechelsesteenweg een50 are groot perceel verworven van het Bestuur van de Lierse Gast- en Godshuizen.  Voor het plan van aanleg tekende de provinciale bouwmeester en Lierenaar Edward Careels (1857-1933). 490 Belgische gesneuvelden - waarvan 117 niet-geïdentificeerde -, 17 Britten van de Naval Division en 72 Duitsers kregen hier aanvankelijk een laatste rustplaats. Later werden nog 147 Duitsers die in Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Berlaar waren begraven naar deze site overgebracht. De Britten werden in maart 1925 ontgraven en overgebracht naar het Schoonselhof in Wilrijk. Toen tijdens het interbellum de Duitsers die op de gemengde Belgisch/Duitse begraafplaats van Eppegem waren begraven, werden overgebracht naar Wespelaar bracht men in 1939 het gedenkteken van de hand van Georg Kolbe (1877-1947) dat in Eppegem stond, over naar Lier.

    In juni 1956 werden door toedoen van de ‘Volksbund Deutsche Kriegsgräbefürsorge’ de 168 geïdentificeerde Duitsers van Lier naar de Duitse militaire begraafplaats van Vladslo gebracht. De 51 niet-geïdentificeerde Duitsers kwamen terecht in het zgn. ‘Kameradengrab’ op de Duitse begraafplaats in Langemark.  










    14-04-2016 om 12:13 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (106 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONTPOËZIEDAG - MUSIC HALL

    Deze maand zal het precies honderd jaar geleden zijn dat ‘Music Hall’, de eerste dichtbundel van Paul van Ostaijen (1896-1928) van de persen rolde. Een debuut dat zeker niet onopgemerkt voorbijging. Het is opvallend hoe veel van zijn bewonderaars vandaag de dag zoveel mogelijk proberen om van Ostaijen’s engagement tijdens de Grote oorlog te banaliseren of te marginaliseren.

    van Ostaijen beleefde zijn pubereske ‘Sturm und Drang’ op het Antwerpse Atheneum. Hier engageerde hij zich in het Vlaams-nationale kamp en keerde hij zich resoluut tegen het reactionaire Franstalige establishment van bourgeoisie, kerk en monarchie, het ‘Grote Zirkus van de H. Geest – Godsdienst en Vorst en Staat’, zoals hij het later in zijn, wellicht bekendste bundel ‘Bezette Stad’ zou omschrijven.  In 1913 verliet hij het Atheneum, nadat hij voor de tweede keer een jaar moest overdoen, en werd hij klerk op het Antwerpse stadhuis.

    Tijdens de Eerste Wereldoorlog engageerde hij zich in het activisme. Als lid van het Vlaamsch Verbond schreef hij geregeld bijdragen voor de ‘Vlaamsche Gazet’, ‘De Antwerpsche Courant’, ‘De Goedendag’ en ‘Ons Land’. Uit deze artikels bleek duidelijk hoe Van Ostaijen zijn politieke engagement inkleurde: De taalstrijd was voor hem onlosmakelijk verbonden met culturele en sociale ontvoogding. Bovendien pleitte hij in een aantal artikels duidelijk voor een nationalisme  met een Groot-Nederlandse inslag. Hij zette overigens ook zijn woorden om in daden. Op 16 september ’17 nam hij deel aan een betoging tegen kardinaal Mercier die Antwerpen bezocht. Deze actie, waarbij Van Ostaijen met vijf andere activisten werd gearresteerd, leverde hem drie maanden cel en een flinke geldboete wegens smaad aan de kerkvorst op.  van Ostaijen en kompanen tekenden beroep aan. Maar van Ostaijen zou niet opnieuw voor de rechtbank verschijnen want in oktober ’18 vluchtte hij samen met zijn vriendin Emmeke naar Berlijn. Of zoals hij zelf later schreef ‘Na zorgeloos leven kamp voor het bestaan te Berlijn’. Berooid verbleef hij er in expressionistische en dadaïstische kringen en kwam er onder meer in contact met de communistische Spartacusbond. Hoewel zijn openlijke politieke activiteit - mede door zijn artistieke beslommeringen en wankele gezondheid -  na zijn terugkeer naar ons land in ’21, fel zou afnemen, nam hij nooit afstand van zijn activistische engagement tijdens de oorlog. Maar laat ons vooral niet vergeten dat Paul van Ostaijen véél meer was dan alleen een gedreven politieke activist.  Hij was een scherpzinnige kunstcriticus, de eerste werkelijk moderne dichter in het Nederlandse taalgebied en de schrijver van hilarische grotesken.    

    Vandaag breng ik u een fragment uit ‘Music Hall’. Deze bundel was in feite de neerslag van zijn dandyeske, in een cocaïneroes verlopende avonturen in het Antwerpse  uitgangsleven 1914-1918. Hier volgt het sfeerrijke  ‘De Herfst’

     

    Herfst

     

    Zij die vóór mij kwamen en dichters waren,

     

    zij hebben hun droefenis, in de Herfst, uitgesproken

     

    en eenheid gevoeld tussen hun gebroken

     

    leven, met het vaarwel aan de drommen hunner dromen,

     

    en het sterven der zonneblaren aan de dorre bomen.

     

     Zij hebben gezegd: de Herfst was 't schoonste getij,

     

    al was hij dan ook droefeniszwaar en de baar van de zomer blij,

     

    zij wisten zich een groot geluk, toen hun leed

     

    met het getij één was en sterk kompleet.

     

    Maar zó kan ik de Herfst niet voelen, zó is hij niet in mij:

     

    het gulden doodgaan in rijk-trillend getij.

     

    Zó was het misschien vroeger; nu mijn droefenis inniger is,

     

    nu voel ik van de Herfst enkel d'onvolmaakte vunzige treurenis.

      

    Nu voel ik hoe een sterrevende zonneschijn

     

    vermeerdert van dit treurende getij de werkelijke pijn;

     

    vermoeid of niet, - wie kan het weten? - draagt als een stramme vrouw

     

    de Herfst zijn lustloze dagen, zonder warmte, zonder kou.






    10-04-2016 om 11:52 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (125 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE HARRY PATCH LOCOMOTIEF

    Sinds een paar maanden rijdt op het Britse spoorwegnet de Harry Patch-locomotief. Deze machine - voor de kenners een Class 43 - locomotief van de Great Western Railway  - werd vernoemd naar de laatste overlevende veteraan die effectief tijdens de Grote Oorlog in de loopgrachten had gediend. Harry Patch (1898-2009) was in oktober 1916 opgeroepen voor de militaire dienst en kwam na zijn opleiding uiteindelijk als machinegeweerschutter in het 7e Bataljon Duke of Cornwall’s Light Infantry terecht. In juni ’17 kwam Patch met deze eenheid in Frankrijk aan en werd vrijwel meteen daarna ingezet bij Ieper in het raam van de gevechten rond Passendale.. Op 22 september ’17 werd hij bij de Steenbeek in Langemark zwaar gewond door een artilleriegranaat die drie van zijn makkers doodde. Het was meteen ook het einde van zijn oorlog want op Wapenstilstandsdag was hij nog aan het herstellen van zijn verwondingen in een revalidatiecentrum op het eiland Wight. Over zijn ervaringen in Vlaanderens velden wou hij in 2004 het volgend kwijt aan ‘The Sunday Times’:

    ‘ When the war ended, I don't know if I was more relieved that we'd won or that I didn't have to go back. Passchendaele was a disastrous battle – thousands and thousands of young lives were lost. It makes me angry. Earlier this year, I went back to Ypres to shake the hand of Charles Kuentz, Germany's only surviving veteran from the war. It was emotional. He is 107. We've had 87 years to think what war is. To me, it's a licence to go out and murder. Why should the British government call me up and take me out to a battlefield to shoot a man I never knew, whose language I couldn't speak? All those lives lost for a war finished over a table. Now what is the sense in that? ‘






    09-04-2016 om 11:37 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (88 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    07-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.IN MEMORIAM FRANS VAN LOON (1891-1916)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag precies 100 jaar geleden overleed in het Belgian Field Hospital (BFH) in Hoogstade mijn streekgenoot Frans Van Loon. Deze oorlogsvrijwilliger uit Merksplas diende op het ogenblik van zijn overlijden als soldaat in de 1e compagnie, 1e bataljon van het 1e Regiment Karabiniers. Ik kon in de archieven geen uitsluitsel vinden over zijn doodsoorzaak. Mogelijk bezweek hij aan opgelopen verwondingen maar het is ook mogelijk dat hij ernstig ziek was. Het staat wel vast dat hij op 23 maart  '16 in het Instituut Clep waar het BFH was gehuisvest, werd binnengebracht. Twee dagen na zijn overlijden werd hij bijgezet op de BMB van Hoogstade. Hier rust hij in graf nr. 2. Frans Van Loon was ongehuwd en een zoon van Louis Van Loon  en Carolina Leys.

    07-04-2016 om 11:48 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (85 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIJKTIP - LANGEMARCK 1914-1918
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Langemark werd in 1914 - ten onrechte - geassocieerd met de beruchte 'Kindermord vor Ypern'. In de loop van de volgende jaren werd deze ooit zo levendige gemeente systematisch van de kaart geveegd onder de mokerslagen van het onophoudelijke artillerievuur en werd ze het schouwtoneel van enkele van de gruwelijkste gevechten uit de Eerste Wereldoorlog. Voor mijn Youtube-kanaal maakte ik een selectie uit mijn fotoarchief:

    https://www.youtube.com/watch?v=d3z0-vMoEro&feature=player_detailpage

    06-04-2016 om 10:06 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (88 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    04-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LEZING PAASOPSTAND
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Lezing 100 JAAR

    IERSE PAASOPSTAND

    1916 – 2016

    door Jan Huijbrechts

    aansluitend optreden folkgroep Malahide

    15 april 2016         om 20.00 u.

    Zaal Cambrinus   Sint Cordulastraat 22  Schoten

    Inkom 5 euro                                   org.: V.V.B.


    04-04-2016 om 10:46 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (67 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    03-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG GEDICHTENDAG - GEVLOEKT ZIJ DE OORLOG
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag een gedicht dat mogelijk van de hand is van de Nederlandse dichter/zanger en illustrator Koos Speenhoff (1869-1945). Als populaire variété-artiest  was hij één van de pioniers van de Nederlandstalige Kleinkunst, decennia voor dit begrip werd ingevoerd…

    Gevloekt zij de oorlog
                               of
    De strijd tusschen Duitschland en België.

    Een felle strijd is weer bereid,
    Tusschen Europeesche staten,
    In ieder land vindt het een schand,
    Oorlog ja zal men steeds haten.
    Volkeren gaan elkaar vermoorden,
    Onschuldig bloed roept in accoorden:

    Refrein: Waarom is er geen vrede,
    Moet er steeds oorlog zijn.
    Daar wordt zooveel geleden
    Op het slagveld ziet men bitter lîjn.
    Vaders van huisgezinnen
    Trekken ten strijde heen.
    Vrouwen en kinderen treuren thuis. 
    O oorlog, o schrikwekkend kruis.


    03-04-2016 om 11:09 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (56 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-04-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KIJKTIP - IN FLANDERS FIELDS
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een kort filmpje 'In Flanders Fields' op mijn Youtube-kanaal. Veel kijkplezier...

    https://www.youtube.com/watch?v=VtzOaTy1pgg&feature=player_detailpage

    02-04-2016 om 11:00 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (109 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUW DRAMA AAN DE GRENS


    Precies een eeuw geleden, op 29 maart 1916 om 01.00 u. speelde zich een nieuw drama af aan de rijksgrens in de dichte bossen van Wortel-Kolonie. Een citaat uit Waterschoot’s “De Duitschers in de Kempen”: “...Aan welke geva­ren de geheime brievendienst, de verdienstelijke mannen, die hem uitoefenen, blootstelt, leert ons het volgende drama, dat aan de grenzen plaats greep in den nacht van 28 op 29 meert. Vier personen waren met de brieven nabij de grenzen, te Wortel gekomen en naderden de grensver­sperring. Hier moes­ten de zakken brieven onder den electri­schen draad gebracht worden. Toen zij met dit werk bezig waren, werden zij door eene Duit­sche patroelje verrast. Een der mannen gelukte er in ongedeerd over de grens­versperring te geraken en zich uit de voeten te maken. M..., van Turnhout en een bewoner van Beerse, raakten bij hunne pogingen tot vluch­ten, aan den draad en werden door de elec­trische strooming doodgebliksemd. Corneel G..., van Turnhout, werd aangehouden, daarbij vielen al de geheime brieven (drie groote zakken), in handen der Duitsche solda­ten. De twee lijken werden naar Wortel gebracht, waar hunne begra­fenis plaats had. Corneel G...., werd in ’t gevang onzer stad opge­sloten. De pakken in beslag genomen brieven bracht men naar het spioenenbureel in de St. Antoniusstraat.”


    De 28-jarige Lodewijk Marinus, zoon van Gisbert Jozef Marinus en Elisabeth Van Emmerich was het eerste slachtoffer.. Hij was smid en woonde in Turnhout. Het tweede slachtoffer was de 19-jarige schoenmaker Livinus Verstappen uit Beer­se. Hij was een ongehuwde zoon van Frans Verstappen en Maria Constantina Lenaarts. De stoffelijke resten van beide slachtoffers werden na de Wapenstilstand ontgraven en met militair eerbetoon naar hun woonplaatsen overgebracht.


    De Turnhoutse smokkelaar die werd gearresteer­d was Cornelis Goversen.





    29-03-2016 om 10:27 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (140 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    28-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANCIS LEDWIDGE - PATRIOT, DICHTER & SOLDAAT
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een hommage aan Francis Ledwidge op mijn Youtube-kanaal...

    https://www.youtube.com/watch?v=zZls1RT6dwQ&feature=player_detailpage

    28-03-2016 om 14:25 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (68 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN GETUIGENIS VAN DE PAASOPSTAND IN VLAANDEREN
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een aantal plaatsen in Vlaanderens Velden houden de herinnering levend aan het Ierse offer tijdens de Grote Oorlog. Een locatie met een sterke band met de Paasopstand vinden we aan de Poezelstraat, een kleine kilometer ten oosten van Boezinge-Dorp. Daar staat het gedenkteken voor de Ierse nationalist en dichter Francis Ledwidge (1887-1917). Ledwidge, die al voor de oorlog enige bekendheid had verworven als dichter, stichtte in 1913 samen met zijn broer in hun geboorteplaats Slaine een afdeling van de nationalistische Irish Volunteers, een para-militaire organisatie die de tegenhanger was van de loyalistische Ulster Volunteers. Deze laatste pro-Britse militie wou zich desnoods gewapenderhand tegen zelfbestuur voor Ierland verzetten. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kwam het tot een open breuk binnen de Irish Volunteers, waarbij de volgelingen van het gematigde nationalistische parlementslid John Redmond als vrijwilligers in het Britse leger dienst namen in de hoop op die manier het door de Britse regering beloofde zelfbestuur voor Ierland te bekomen, terwijl de radicale vleugel – waartoe ook Ledwidge behoorde – ervan uitging dat ‘… de moeilijkheden van Engeland, nieuwe mogelijkheden voor Ierland ’ zouden bieden… Vreemd genoeg zou Ledwidge kort daarna een Brits uniform aantrekken en dienst nemen in de rangen van de Royal Innikillen Fusiliers. Het blijft gissen naar zijn ware beweegredenen maar de meeste kenners gaan er nu van uit dat hij zich wellicht uit liefdesverdriet heeft geëngageerd om naar het front te trekken.

     

    Ledwidge kreeg zijn vuurdoop in april ’15 in de hel van Gallipoli, waar een geallieerde landing op de Turkse kust, uitliep op een bloederig fiasco. Daarna werd hij in servië ingezet. Tien ook hier de geallieerden moesten wijken, werd hij ernstig ziek naar Engeland geëvacueerd. Terwijl hij in het hospitaal lag, brak in Dublin de Paasopstand uit en vernam hij hoe zijn goede vriend, de dichter Thomas MacDonagh, als één van de prominente IRA-leiders door de Britten was terechtgesteld. Ledwidges ontroerende ‘Lament for Thomas MacDonagh’ wordt tot op de dag van vandaag als één van zijn sterkste gedichten beschouwd. De bloederige onderdrukking van de Paasopstand en de daarop volgende golf van blinde repressie braken Ledwidges laatste illusies aan scherven. Bij zijn terugkeer aan het front belandde hij voor een krijgsraad omdat hij een Britse officier had uitgescholden en verloor hij zijn korporaalsstrepen. De gedesillusioneerde en verbitterde Ledwidge overleefde de zware afweergevechten bij Aras. Begin juli ’17 werd hij met zijn bataljon naar Vlaanderen gestuurd waar een artillerievoltreffer hem op 31 juli ’17 fataal zou worden.

     

    Op de plaats waar nu het monument staat zat Ledwidge in de vooravond in de stromende regen met een paar kompanen thee te drinken, toen een granaat midden in het groepje insloeg. Er waren 12 gewonden en 5 gesneuvelden waaronder Ledwidge die waarschijnlijk op slag werd gedood. De aalmoezenier van het bataljon noteerde die avond laconiek in zijn dagboek: ‘Ledwidge killed – blown in pieces – R.I.P.’ . Wat er van hem restte, werd ter plekke in een veldgraf begraven, maar in het voorjaar van ’19 bijgezet op het vlakbij gelegen Artillery Wood Cemetery. In hetzelfde vak II liggen ook Ledwidges ‘ makkers begraven die samen met hem werden gedood: Lance Serjeant John Harte (graf D 20), Private Henry P. Evans (graf D 10),  Private Frank Matingley (graf E 14) en Private Robert Sharman (graf D 4). De basis van het monumentje werd gemetst in gele baksteen in het zgn. ‘Vlaams verband’, in West-Vlaanderen ook wel ‘kop en strek’ genoemd.  In het Engels staat deze wijze van metselen bekend als ‘Flemish Bond’ waarmee de band tussen Vlaanderen en Ierland gesymboliseerd wordt… Op het gedenkteken werd een tekstfragment uit zijn ‘Lament for Thomas MacDonagh’ opgenomen. Het monument werd op 31 juli 1998 in aanwezigheid van Ledwidge’s neef Joe en de Ierse auteur Dermot Bolger onthuld. Een replica staat inmiddels in de tuin van Ledwidges geboortehuis, waar een klein maar interessant museum over zijn tragische leven werd ingericht.


    28-03-2016 om 14:22 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (96 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZONDAG FRONT¨POËZIEDAG - EASTER 1916
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Ierse dichter, dramaturg en essayist William Butler Yeats (1865-1939) was lid van de Irish Republican Brotherhood (IRB) en bijgevolg kende hij heel wat van de deelnemers aan de Paasopstand persoonlijk. De door de Britten terechtgestelde dichters Patrick Pearse, Thomas MacDonagh en Thomas Plunkett maakten deel uit van zijn kennissenkring  en de samen met hen geëxecuteerde majoor John MacBride was zijn liefdesrivaal geweest in het gevecht om de hand van zijn grote liefde, de actrice en activiste Maud Gonne… De latere Nobelprijswinnaar Literatuur schreef met ‘Easter 1916’ wellicht het bekendste gedicht over de opstand.

    I have met them at close of day
    Coming with vivid faces
    From counter or desk among grey
    Eighteenth-century houses.
    I have passed with a nod of the head
    Or polite meaningless words,
    Or have lingered awhile and said
    Polite meaningless words,
    And thought before I had done
    Of a mocking tale or a gibe
    To please a companion
    Around the fire at the club,
    Being certain that they and I
    But lived where motley is worn:
    All changed, changed utterly:
    A terrible beauty is born.

    II

    That woman's days were spent
    In ignorant good will,
    Her nights in argument
    Until her voice grew shrill.
    What voice more sweet than hers
    When young and beautiful,
    She rode to harriers?
    This man had kept a school
    And rode our winged horse.
    This other his helper and friend
    Was coming into his force;
    He might have won fame in the end,
    So sensitive his nature seemed,
    So daring and sweet his thought.
    This other man I had dreamed
    A drunken, vain-glorious lout.
    He had done most bitter wrong
    To some who are near my heart,
    Yet I number him in the song;
    He, too, has resigned his part
    In the casual comedy;
    He, too, has been changed in his turn,
    Transformed utterly:
    A terrible beauty is born.

    III

    Hearts with one purpose alone
    Through summer and winter, seem
    Enchanted to a stone
    To trouble the living stream.
    The horse that comes from the road,
    The rider, the birds that range
    From cloud to tumbling cloud,
    Minute by minute change.
    A shadow of cloud on the stream
    Changes minute by minute;
    A horse-hoof slides on the brim;
    And a horse plashes within it
    Where long-legged moor-hens dive
    And hens to moor-cocks call.
    Minute by minute they live:
    The stone's in the midst of all.

    IV

    Too long a sacrifice
    Can make a stone of the heart.
    O when may it suffice?
    That is heaven's part, our part
    To murmur name upon name,
    As a mother names her child
    When sleep at last has come
    On limbs that had run wild.
    What is it but nightfall?
    No, no, not night but death.
    Was it needless death after all?
    For England may keep faith
    For all that is done and said.
    We know their dream; enough
    To know they dreamed and are dead.
    And what if excess of love
    Bewildered them till they died?
    I write it out in a verse --
    MacDonagh and MacBride
    And Connolly and Pearse
    Now and in time to be,
    Wherever green is worn,
    Are changed, changed utterly:
    A terrible beauty is born.


    27-03-2016 om 12:40 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (96 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. KIJKTIP : PAASOPSTAND 1916 - 2016
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een kleine bijdrage op mijn Youtube-kanaal aan de herdenking van de Ierse Paasopstand een eeuw geleden... Een eerbetoon aan het handvol rebellen en dichters die het opnamen tegen het British Empire en die het, gedragen door de moed van hun overtuiging en hun offer uiteindelijk op de knieën dwongen....

    https://www.youtube.com/watch?v=67Hy1w3TUFk&feature=player_detailpage

    26-03-2016 om 15:16 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (66 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HERDENKING PAASOPSTAND 1916 - 2016
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ierland maakt zich op om tijdens het komende Paasweekeinde op grootse wijze de Easter Rising van 1916 te herdenken. Ik heb nooit een geheim gemaakt van mijn Keltofilie en sympathie voor de Ieren en daarom zal ik de volgende dagen op deze blog heel wat aandacht besteden aan deze historische gebeurtenissen. Hier alvast een voorproefje met het officiële herdenkingsprogramma:

    https://www.youtube.com/watch?v=Aib7Vh5jy5g&feature=player_detailpage

    en een kort filmpje ter oriëntatie:

    https://www.youtube.com/watch?v=n5tu6O2r6Ow&feature=player_detailpage

    25-03-2016 om 11:58 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (61 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AR VRIGADEN RONARC'H E DIKSMUIDE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hieperdepiep... De kaap van de 100.000 hits is vandaag op deze blog overschreden, waarvoor mijn dank... Daarom vandaag speciaal voor mijn trouwe lezers deze nieuwe compilatie van op mijn Youtube-kanaal als eerbetoon aan de inzet van de Bretoense marinefuseliers die met de Brigade van admiraal Ronarc'h een sleutelrol speelden - én hiervoor een erg hoge prijs betaalden - bij de verdediging van het bruggenhoofd Diksmuide:  

    https://www.youtube.com/watch?v=NMOpNHa9SSw&feature=player_detailpage

    24-03-2016 om 20:50 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (69 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN ALTERNATIEVE KIJK OP HET IJZERFRONT
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag bestaat mijn blog precies 500 dagen. Om dit te vieren een nieuw filmpje op mijn Youtube-kanaal met een alternatieve kijk op het IJzerfront. Aan de hand van een 100-tal foto's, waarvan bijna de helft nooit eerder werd gepubliceerd want afkomstig uit privé-archieven, krijgt u de Duitse zijde van de medaille te zien:

    https://www.youtube.com/watch?v=lyc4v9sdloc&feature=player_detailpage 

    23-03-2016 om 20:30 geschreven door janhuijbrechts  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (92 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 20/01-26/01 2020
  • 31/12-06/01 2019
  • 23/12-29/12 2019
  • 16/12-22/12 2019
  • 02/12-08/12 2019
  • 18/11-24/11 2019
  • 11/11-17/11 2019
  • 04/11-10/11 2019
  • 28/10-03/11 2019
  • 14/10-20/10 2019
  • 07/10-13/10 2019
  • 30/09-06/10 2019
  • 23/09-29/09 2019
  • 16/09-22/09 2019
  • 09/09-15/09 2019
  • 19/08-25/08 2019
  • 12/08-18/08 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 29/07-04/08 2019
  • 22/07-28/07 2019
  • 01/07-07/07 2019
  • 24/06-30/06 2019
  • 17/06-23/06 2019
  • 03/06-09/06 2019
  • 27/05-02/06 2019
  • 20/05-26/05 2019
  • 01/04-07/04 2019
  • 25/03-31/03 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 11/03-17/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 18/02-24/02 2019
  • 11/02-17/02 2019
  • 28/01-03/02 2019
  • 21/01-27/01 2019
  • 14/01-20/01 2019
  • 07/01-13/01 2019
  • 31/12-06/01 2019
  • 24/12-30/12 2018
  • 17/12-23/12 2018
  • 10/12-16/12 2018
  • 03/12-09/12 2018
  • 26/11-02/12 2018
  • 19/11-25/11 2018
  • 12/11-18/11 2018
  • 05/11-11/11 2018
  • 29/10-04/11 2018
  • 22/10-28/10 2018
  • 24/09-30/09 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 03/09-09/09 2018
  • 27/08-02/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 06/08-12/08 2018
  • 30/07-05/08 2018
  • 23/07-29/07 2018
  • 16/07-22/07 2018
  • 09/07-15/07 2018
  • 02/07-08/07 2018
  • 25/06-01/07 2018
  • 18/06-24/06 2018
  • 11/06-17/06 2018
  • 04/06-10/06 2018
  • 28/05-03/06 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 07/05-13/05 2018
  • 30/04-06/05 2018
  • 23/04-29/04 2018
  • 16/04-22/04 2018
  • 09/04-15/04 2018
  • 02/04-08/04 2018
  • 26/03-01/04 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 12/03-18/03 2018
  • 05/03-11/03 2018
  • 26/02-04/03 2018
  • 19/02-25/02 2018
  • 12/02-18/02 2018
  • 05/02-11/02 2018
  • 29/01-04/02 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 08/01-14/01 2018
  • 01/01-07/01 2018
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017
  • 11/12-17/12 2017
  • 04/12-10/12 2017
  • 27/11-03/12 2017
  • 20/11-26/11 2017
  • 13/11-19/11 2017
  • 06/11-12/11 2017
  • 30/10-05/11 2017
  • 23/10-29/10 2017
  • 16/10-22/10 2017
  • 09/10-15/10 2017
  • 02/10-08/10 2017
  • 25/09-01/10 2017
  • 18/09-24/09 2017
  • 11/09-17/09 2017
  • 04/09-10/09 2017
  • 28/08-03/09 2017
  • 21/08-27/08 2017
  • 14/08-20/08 2017
  • 07/08-13/08 2017
  • 31/07-06/08 2017
  • 24/07-30/07 2017
  • 17/07-23/07 2017
  • 10/07-16/07 2017
  • 03/07-09/07 2017
  • 26/06-02/07 2017
  • 19/06-25/06 2017
  • 12/06-18/06 2017
  • 05/06-11/06 2017
  • 29/05-04/06 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 15/05-21/05 2017
  • 08/05-14/05 2017
  • 01/05-07/05 2017
  • 24/04-30/04 2017
  • 17/04-23/04 2017
  • 10/04-16/04 2017
  • 03/04-09/04 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 20/03-26/03 2017
  • 13/03-19/03 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 27/02-05/03 2017
  • 20/02-26/02 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 23/01-29/01 2017
  • 16/01-22/01 2017
  • 09/01-15/01 2017
  • 19/12-25/12 2016
  • 12/12-18/12 2016
  • 05/12-11/12 2016
  • 28/11-04/12 2016
  • 21/11-27/11 2016
  • 14/11-20/11 2016
  • 07/11-13/11 2016
  • 31/10-06/11 2016
  • 24/10-30/10 2016
  • 17/10-23/10 2016
  • 10/10-16/10 2016
  • 03/10-09/10 2016
  • 26/09-02/10 2016
  • 19/09-25/09 2016
  • 12/09-18/09 2016
  • 05/09-11/09 2016
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 15/08-21/08 2016
  • 08/08-14/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 25/07-31/07 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 11/07-17/07 2016
  • 04/07-10/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 20/06-26/06 2016
  • 13/06-19/06 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 18/04-24/04 2016
  • 11/04-17/04 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 14/03-20/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 15/02-21/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 12/10-18/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 28/09-04/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 14/09-20/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 31/08-06/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 13/07-19/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 13/04-19/04 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 16/03-22/03 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 16/02-22/02 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 03/11-09/11 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs