Inhoud blog
 • ASIELZOEKERS OF OORLOGSVLUCHTELINGEN?
 • OOK UW GESCHIEDENIS LIGT HIER!
 • BELASTINGSBRIEF WORDT PORTRETTENGALERIJ?
 • VLAANDEREN IS AAN ZET!
 • WELKOM NIEUWE VLAMINGEN!
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  MEER VLAANDEREN
  Samen werken aan een beter en mooier Vlaanderen.
  14-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ASIELZOEKERS OF OORLOGSVLUCHTELINGEN?

  Dagdagelijks brengen de meeste persmedia tendentieuze berichtgeving over zgn. "oorlogsvluchtelingen".

  Zo is minder dan één vijfde van de asielaanvragen Syriër. De helft van de asielaanvragen wordt ingediend door jonge mannen uit Bagdad. Dat is veilig gebied en zij krijgen actueel geen status van oorlogsvluchteling. Minder dan 1/5de van de asielaanvragen is Syriër. Van die groep woont het overgrote deel al jarenlang als geregistreerd vluchteling in Turkije waar ze van de regering legaal mogen wonen, werken, studeren en medische zorgen ontvangen. In Istanbul alleen al is er een gemeenschap van 350.000 Syriërs Syriërs. Staatssecretaris Theo Francken is dan ook correct waar hij stelt dat de emigratie van deze gemeenschap ingegeven is door louter economische motieven.

  De personen die in ons land geraken, behoren tot de hogere middenklasse. De prijs voor een illegale reis vanuit Turkije schommelt rond de 15.000 euro per persoon. We helpen dus niet de mensen die onze steun het meeste nodig hebben.

  De plotse instroom heeft dus weinig te maken met een intensivering van het conflict (dat al 5 jaar aan de gang is), maar heeft alles te maken met het openzetten van de Schengengrens door Griekenland en met de ondoordachte overheidscommunicatie van sommige West-Europese overheden.

  Begrijpelijk dat de staatssecretaris het steevast heeft over "asielzoekers" in plaats van de door de media gebruikte term "oorlogsvluchtelingen".       

  14-09-2015 om 19:26 geschreven door jefeggermont  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  19-08-2013
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOK UW GESCHIEDENIS LIGT HIER!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Kaaskerke, Diksmuide, Pervijze, Reigersvliet, de Dodengang... Namen die met bloed staan geschreven in de annalen van de geschiedenis van het Belgische front op Vlaamse grond. Hier, in deze streek hebben onze voorouders gevochten in erbarmelijke omstandigheden. Hier ligt dan ook een stukje van onze geschiedenis dat we moeten blijven koesteren. 

  Op wandelafstand van de Grote Markt te Diksmuide staan de Paxpoort, de IJzercrypte en de IJzertoren die samen een Europees Vredesdomein vormen. Deze toren herbergt sinds geruime tijd een 22 verdiepingen tellend museum over Oorlog, Vrede en Vlaamse Ontvoogding.

  Een bezoek aan de IJzertoren, het Museum aan de IJzer, is dan ook leerrijk en interessant omdat het niemand onberoerd kan laten. Het is telkens opnieuw een verrijking en laat ons de Eerste Wereldoorlog op een aangrijpende, beklemmende en interactieve manier beleven.

  Naar aanleiding van de 100-jarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog in 2014-2018 wordt dit museum met omliggende site heringericht. Bedoeling is dit gebied tegen dan uit te laten groeien tot het belangrijkste instappunt met betrekking tot de Eerste Wereldoorlog van de noordelijke Westhoek.

  Vlaanderen kan zo op de internationale kaart geplaatst worden als topbestemming voor het oorlogstoerisme. De herinrichting van de IJzertoren staat in deze planning aangeduid als één van de vijf strategische investeringsprojecten. 

  "Wat rest van het leven. Wat blijft van het land". Met deze keuze trekken de tentoontellingsmakers een radicale rode draad doorheen de verschillende thema's.

  Meer info kan verkregen worden op de websek www.aandeijzer.be

  19-08-2013 om 16:57 geschreven door jefeggermont  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  26-02-2012
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BELASTINGSBRIEF WORDT PORTRETTENGALERIJ?

  Zo heel af en toe komt één van onze rode Leiders aandraven met een "tof idee".. Toen de leider van de rooie bende met zijn tof idee voor de proppen kwam, konden we echter enkel eens goed vloeken. Dat we daar zelf nu niet op gekomen waren! Want iedereen zal het toegeven: een dergelijk briljant idee hadden we enkel van zijn vader verwacht.

  En wat was dat tof idee dan wel, zul je jezelf afvragen? Onze belastingsbrief dient opgesmukt te worden met een reeks koppen van hen die verantwoordelijk zijn voor de crisis! Wij dachten al dadelijk aan een hele resem portretten van parlementsleden... maar we hadden het verkeerd voor. De echte schuldigen van de crisis willen we zien! Want het is door hen dat de belastingsbrief zo gepeperd is. Niet de "beleidsverantwoordelijken" van enkele tientallen jaren geleden. Want blijkbaar is de staatsschuld van de federatie er pas de laatste jaren gekomen. We hebben dus onze belastingsbrieven van voor 2008 blijkbaar niet zo goed gelezen.

  We geven toe, we hebben geen belastingsconsulent zoals enkele vrienden van de Rooie Leider. Blijkbaar deed de Rooie Leider een dutje tijdens de paarse regeringen. Zijn vader werd toen ook wat stiller.

  Nee, we moeten de schuldigen voor de huidige crisis en de hoogte van de belastingen meer in de schijnwerpers plaatsen, dat zijn dus de bankiers. Maar is dat niet wat eenvoudig?

  Nu kunnen we ons rood genie wel begrijpen... In deze tijden van crisissen, kaasschaven en besparingen ga je beter niet te ver zoeken naar foto's. Kwestie van auteursrechten en zo. We nemen dus maar foto's van bekenden in de rode stal. Zoals die van een gewezen excellentie, eigenaar van een managementvennootschap, die voorzitter wordt van een bedenkelijk bankje. Of die van een andere gewezen excellentie, tussendoor ook gouverneur, die baas was van een verzekering, die tussendoor even spaarrekeningen met een onmogelijke rente versjacherde. Toevallig drong een gezante van de socialistische "powers that be" er zo sterk op aan dat Vlaanderen een fameuze duit in het zakje zou doen om dit maatschappijtje van de schroothoop te houden. Zo weten we ook weer waarom we belastingen betalen. Haar fotootje mag er ook bij. En dan zwijgen we maar over de vele notabelen die een zuurverdiende zitpenning opstreken om "ja" te knikken bij één of andere holding. Die mogen we ook redden.

  Was de voorzitter wat minder politiek correct geweest, dan had hij waarschijnlijk het epitheton "populist" over zich gekregen. Daarvoor was zijn geniale inval wellicht niet spectaculair genoeg. Enkele dagen later las hij zijn syndicale vrienden dan maar de levieten. Politieke stakingen mogen, maar niet tegen regeringen waar hij in zetelt. En de belastingen mee vaststelt. Of wilde hij per se zijn eigen fotootje op onze belastingsbrief?

  (uit "Meervoud" door Mireille Leduc)

  26-02-2012 om 12:41 geschreven door jefeggermont  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  20-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLAANDEREN IS AAN ZET!

  Het zijn niet alleen de Walen die zich om welbegrepen eigenbelang verzetten tegen het streven naar een zelfstandig Vlaanderen.

  Minder begrijpelijk is de tweedracht binnen Vlaanderen die ons belet eendrachtig de belangen van het Vlaamse volk te behartigen. En dan hebben we het hier niet over het vertederend royalisme van brave mensen die in de glitter van de monarchie een zekere compensatie vinden voor hun eigen miserie.

  Het gaat over dat deel van onze Vlaamse elite die vanuit de eigen luxueuze eigengereidheid elk contact met het volk heeft verloren en zichzelf nu uitroepen tot herauten van het belgische nationalisme en die alleen overleven dank zij hun belgicistische broodheren!

  Het ergste daarbij zijn nog niet die schrijvers en artiesten die regelmatig hun ergernis ventileren tegen de actieve Vlaamse middens, maar wel de vakbonden. Vakbonden die vergeten dat ze de belangen moeten behartigen van het eigen volk en in naam van een eenzijdige solidariteit samenwerken met reactionaire belgicistische en royalistische middens.

  Binnen het ACV ging men zelfs zo ver op te roepen te stemmen voor de klasse vijand, uit haat tegen de flaminganten van de N-VA. De vakbonden hebben wellicht ook hun welbegrepen eigenbelangen om dergelijke volksvijandige keuze te maken. Maar in de keuze tussen voorgewend eigenbelang als organisatie en dienstbaarheid aan het eigen volk, hebben zij het laten afweten en hebben ze als vakbond gefaald.

  De manier waarop we naar een zelfstandig Vlaanderen gaan, zal bepalen hoe de toekomst van Vlaanderen er zal uitzien. Die toekomst zal in grote mate afhangen van de wijze waarop die zelfstandigheid wordt bereikt. De belgicistische auteur Tom Lanoye die geen enkele gelegenheid laat voorbijgaan om zijn volk te beledigen, heeft onlangs smalend gezegd dat een zelfstandig Vlaanderen niet zou verschillen van België, waaruit uiteraard de conclusie volgt dat splitsen niet nodig is.

  Wanneer men zulk een minachtende houding aanneemt tegenover Vlaanderen, is het normaal dat men tot de overtuiging komt dat er niets ten gronde kan gewijzigd worden in het politieke gebeuren.

  Wij geloven dat er voldoende levende krachten zijn, in de verschillende geledingen van onze Vlaamse samenleving, om corruptie, vriendjespolitiek en zelfbediening doelmatig te bestrijden en de democratie te herstellen.

  Wanneer de communautaire hypotheek zal gelicht zijn, is de kans groot dat Vlaanderen de samenlevingsproblemen veel efficiënter kan aanpakken.

  Maar dat zal afhangen van de Vlamingen zelf, van hun initiatieven, hun democratische wil.

  20-04-2011 om 09:30 geschreven door jefeggermont  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
  24-10-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WELKOM NIEUWE VLAMINGEN!

  Voor de modale Vlaming is de Vlaamse Beweging een emancipatorische en dus fundamenteel democratische beweging. Het Vlaamse huis dat wij verdedigen is geen afgesloten folkloristische Bokrijkhoeve maar een woning met verschillende corresponderende kamers waar plaats is voor iedereen die hier leeft.

  In een zelfstandig Vlaanderen zal er plaats zijn voor verschillende groepen die alle rechten en plichten met elkaar delen. Dit geldt o.m. ook voor de nieuwe Vlamingen die zich hier voorgoed gevestigd hebben.

  Feit is dat de ontvoogding van onze Vlaamse gemeenschap nog volop bezig is en in de richting gaat van een steeds grotere Vlaamse autonomie. De opbouw die nu echt van start kan gaan, zal het werk zijn van àlle bevolkingsgroepen die hieraan wensen mee te doen.

  En daarom is het vandaag meer dan tijd om ook de nieuwe Vlamingen hierin te betrekken.                                            Er zijn redenen te over om elkaar op te zoeken, aan tafel te gaan zitten en na te gaan wat we samen kunnen doen om aan de weg te timmeren. We moeten de allochtonen leren kennis maken met onze taal, cultuur, hen eens uitnodigen en meenemen naar buurtfeesten, culturele activiteiten, Vlaamse manifestaties en dergelijke meer.

  We moeten die nieuwe Vlamingen ons verhaal vertellen, het verhaal van ons jarenlange streven naar meer zelfstandigheid, het verhaal van onze identiteit. Heel wat van de nieuwe Vlamingen spreken reeds onze taal. Dan kan het ook niet moeilijk zijn om hen verder te laten kennis maken met ons zo rijke cultuurleven.

  Integreren mag geen kwestie zijn van papieren regels, wat handtekeningen of een examen over de kennis van de taal. Integreren doe je met heel je hart, heel je ziel en met al je krachten. Het is een avontuur, een geestelijk, moreel, emotioneel en daarom volop menselijk avontuur. Maar ook een avontuur dat je niet alleen onderneemt. Als het menselijke netwerk waarin de nieuwe Vlaming terechtkomt, hermetisch gesloten blijft, is er voor niemand binnenkomen aan. Ook aan onze kant moet het integratieproces plaatsvinden. En ook daar moet het geschieden met hart en ziel!

  Wij moeten aanvaarden dat er nieuwe bondgenoten zijn, mensen die, net zoals het Vlaamse volk zelf, door machthebbers gebruikt werden en die daarom, alleen al door het gedeelde lot, best elkaar vinden en samen aan de kar gaan trekken. 

  24-10-2010 om 15:37 geschreven door jefeggermont  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  13-08-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN HISTORISCHE KANS?

  De overweldigende overwinning van het Vlaams-nationalisme heeft velen weer geloof gegeven.

  De overwinning heeft als stiefouders immers Madame Non en Maingain-Reynders. En de modale Vlaming liet zich niet bij de neus leiden door de zelfverklaarde belgicistische wijsneuzen à la Marc Reynebeau of zogenaamde wijze staatslieden van het type Mark Eyskens of Wilfried Martens. Vakbonden, zowel ACV als ABVV achtten het nodig om stemadvies te geven en nadrukkelijk de V-partijen af te wijzen en schoten daarmee in eigen voet. De Vlaming toonde zich "oud en wijs" genoeg om zich geen stemgedrag te laten opdringen. De modale Vlaming toonde niet in het verleden te leven maar te geloven in een betere, autonomere toekomst.

  Die verkiezingsuitslag maakt ook dat de naam Vlaanderen, de Vlaamse Leeuw als vlag, kortom de symbolen van onze groeiende natie, niet langer vies zijn in de ogen van Jan-met-de-Pet. Vlag, naam, leeuw... ze behoren weer toe aan àlle Vlamingen.

  Maar we moeten ook erg goed beseffen dat de Vlaamse partijen die aan de onderhandelingen zullen deelnemen, de moed zullen moeten opbrengen om duidelijke ja's en neen's te formuleren en tegelijkertijd de wijsheid dienen te hanteren om voor Vlamingen én Walen toekomstgerichte beslissingen te treffen.

  De problematiek is zo immens complex dat niemand achter de illusie mag aanlopen dat op 21 juli voor de laatste keer de Brabançonne weerklinkt! Matigheid in het verwachtingspatroon is dan ook geboden! Want 13 juni is en was niet het eindpunt van honderdvijftig jaar Vlaamse beweging. Het kan een keerpunt blijken, laat ons hopen. De groei naar een autonoom Vlaanderen moet een evolutair proces zijn, een democratisch proces. Nog meer Vlamingen moeten ervan overtuigd worden dat ze beter af zijn , én ook de Walen, met onafhankelijkheid en mogelijks daarop volgend een samenwerking in de Lage landen en Europees verband.

  De groeiende Vlaamse staat moet gelijke kansen bieden aan àlle ingezetenen, moet de fiscale fraude met alle middelen bestrijden en moet iedereen een fatsoenlijk bestaan bieden.

  Het socialisme beroept er zich op een rechtvaardigheidsbeweging te zijn. Het Vlaams-nationalisme werkt bevrijdend en ontvoogdend. Samenwerken houdt de potentie in van vooruitgang, breed volkswelzijn en rechtvaardigheid. Zowel socialisme als volksnationalisme zijn dragers van wat de Franse Revolutie aanreikte als "fraternité". We gunnen dus Di Rupo en De Wever een kans, tijd en respijt... een betere toekomst ten bate... niet voor België maar voor ons en onze kinderen.

  13-08-2010 om 10:50 geschreven door jefeggermont  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ALS HET OM DE NATIE GAAT, ZIJN WE EEN

  Recent viel mij een nummer van "Meervoud" in handen. Het is een politiek-cultureel maandblad dat 10 keer per jaar verschijnt. Meervoud is geïnspireerd vanuit het links Vlaams-nationaal gedachtegoed en trok daarom juist mijn aandacht. Eindelijk een links-geörienteerd tijdschrift dat ook streeft naar een onafhankelijk Vlaanderen.

  Wij zeggen altijd "als het om de natie gaat, zijn we één!", wel dit is een mooi voorbeeld om de handen in elkaar te slaan en ook die mensen meer en intenser te betrekken op onze weg naar een vrij Vlaanderen.

  Iedereen met open ogen en oren ziet dat er grote uitdagingen op ons afkomen. Hoe kan Vlaanderen zijn onafhankelijkheid en soevereiniteit veroveren op de Belgische staat en de Europese Unie? Is er een nieuwe taalstrijd nodig tegen de "verengelsing"? Hoe is sociale achteruitgang te stoppen? Zullen de Vlaamse beweging, de Vlaamse vakbonden en de brede sociale beweging alternatieven kunnen bieden voor de nieuwe uitdagingen, liefst gezamenlijk?  Welke rol wil Vlaanderen internationaal spelen? Hoe tot redelijke oplossingen komen voor het multiculturele vraagstuk? En wat met de plaats van Brussel in een soeverein Vlaanderen?

  Het hoeft geen betoog dat het nationalisme, de hernieuwde aandacht voor de rol van de naties en volkeren vandaag brandend actueel zijn. Volkeren en naties worden geconfronteerd met de uitschakeling van de democratie, met grote migratiestromen, met de militarisering van de samenleving, enz... Naties en volkeren dreigen cultureel, economisch en politiek te worden gemarginaliseerd ten voordele van de winst van multinationale bedrijven en politieke regimes in hun dienst die de rijkdommen plunderen...

  Als we via dit blad dan de lijn verder doortrekken naar o.m. de Gravensteengroep, de Vlaams-Socialistische Beweging (V-SB) en de SFL die trouwens nu zaterdag 26 september een Sociaal-Flamingantische Landdag organiseert over "Brussel Vlaams: onrealistisch of levensnoodzakelijk?" dan voel ik me meer en meer geroepen om ook in die richting mijn hand uit te steken. "Als het om de natie gaat..." Het moet kunnen!

  13-08-2010 om 10:46 geschreven door jefeggermont  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  04-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VLAANDEREN SOLIDAIR EN OPEN VOOR DE WERELD...
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Vreemd dat heel wat van onze culturele en artistieke intelligentsia beschaamd zijn om zich als Vlamingen te "outen".  Nochtans volstaat het om in Vlaanderen geboren te worden om Vlaming te zijn. Daar is net als aan jarig zijn, geen verdienste aan. Het is meer een feitelijkheid. Waarom dan dit Vlaming zijn loochenen? 

  Hebben sommigen in Vlaanderen dan zo'n collectief trauma opgelopen met die voorbije "zwarte zondagen"? Het begrip "Vlaams" lijkt sedertdien wel bezoedeld, gekaapt als het ware door één radikale strekking... En vanuit een reactie daarop, "rechts is fout, dus Vlaams is fout", wendde onze elite zich blind naar de andere kant. Waar in normale landen de artistieke wereld bijna per definitie kritisch staat tegenover Kerk en staat, is ze hier verworden tot schoothondje van de meest antidemocratische instelling die er bestaat: de monarchie, laatste symbool van de erfelijke macht!

  Vlamingen hebben evenveel recht op het uiten van hun eigen cultuur als pakweg Denen, Ieren, Basken, Portugezen en dat staat los van overdreven trots en chauvinisme. Het is simpelweg een deel van wie we zijn. Wij zijn Vlaams, verdraagzaam, solidair en open voor de wereld. 

  Maar het schelden, bespotten, kleineren en afgeven op de Vlaamse cultuur is totaal misplaatst en getuigt van een pover zelfbeeld.

  Er zijn maar weinig volkeren ter wereld die er zo'n masochistisch genoegen in scheppen hun eigen verleden, hun eigen identiteit te bezwadderen als de Vlamingen.

  "Spuw nooit in de bron waaruit u heeft gedronken" is dan ook een meer dan wijze spreuk van de Nederlandse anarchist Anton Constandse.

  Het werk van de Vlaming en van Vlaanderen zit er nog lang niet op!

  04-04-2009 om 18:09 geschreven door jefeggermont  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  11-02-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LUDO ABICHT KOMT NAAR WILRIJK!

  Davidsfonds Wilrijk en de Vlaamse Volksbeweging Antwerpen nodigen Ludo Abicht uit voor een gespreksavond op donderdag 12 februari 2009.

  Deze avond heeft plaats in Praat & Eetcafé 't Spant, Boomsesteenweg 335 te Wilrijk. (Ruime parkeergelegenheid onder de brug van de A12).

  Ludo Abicht

  Ludo doceerde literatuur en filosofie aan de universiteiten van New Brunswick (Canada), Antioch en Berkeley (VS). Vanaf 1984 aan de UIA, het HIVT-RUCA en de Plantijn Hogeschool, Antwerpen. Hij is emeritus-hoogleraar sinds oktober 2001.

  Op dit ogenblik is hij nog gastprofessor aan de UA en de Ugent en publiceerde 21 boeken (dichtbundels, romans, essays over filosofie, literatuur, het jodendom, de multicultuur en het Palestijnse vraagstuk) en schrijft regelmatig artikels in diverse tijdschriften. Ludo is ook medeondertekenaar van het Gravensteenmanifest.

  Ludo komt deze avond spreken over zijn nieuw boek "het lunapark en andere plekken", waarin de schrijver ons meeneemt naar 17 plaatsen die een onuitwisbare stempel hebben gedrukt op zijn persoonlijk verleden: mijlpalen zowel als kruispunten, momenten van stilstand en van verandering van koers...

  Aansluitend vertelt hij over zijn medewerking aan de Gravensteengroep die vanuit verschillende politieke en ideologische uitgangspunten wil meewerken aan meer Vlaanderen. De ondertekenaars willen dat redelijke en rechtvaardige Vlaamse eisen door zoveel mogelijk mensen onderschreven worden en zijn ervan overtuigd dat de Vlaamse identiteit moet doorgetrokken worden naar alle lagen van de bevolking. "In Vlaanderen telt immers iedereen mee".

  Inkom: 5 euro. Leden van DF, VVB en VVVG betalen 4 euro.

  Info: jefeggermont@telenet.be

  11-02-2009 om 12:53 geschreven door jefeggermont  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  17-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SISOU: VOLHARDING - MOED - WILSKRACHT
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Op donderdag 3 juli jl. hield An De Moor, voorzitter van de 11-Daagse Vlaanderen-Europa en  de Beweging Vlaanderen-Europa een meer dan interessante 11 juli-toespraak.

  Ik wil jullie deze tekst niet onthouden. Graag met aandacht lezen!  

  Enige tijd geleden verscheen in een Vlaamse krant het volgende: aan het woord is de Finse gids Akke (ik citeer): “Hoe komt het toch dat wij, Finnen, hoewel we onderhevig zijn aan muskieten, extreme weersomstandigheden, het duister van de winter en het bijna constante licht in de zomer, toch opvallen in bijvoorbeeld de gsm-industrie, Formule 1 of tot de top behoren van het internationale leerprogramma Pisa? Er is volgens Akke maar één antwoord op: SISU. “Dat is een nationale karaktertrek, een combinatie van wilskracht, moed en volharding.”

  Ik werd er zowaar even stil van. Sisu: = “Nationale karaktertrek” - “Wilskracht” - “Moed” - “Volharding”. Kennen wij, Vlamingen, deze begrippen?

  Ik zie - maar misschien zie ik dat verkeerd - dat veel Vlaamse politici politieke ruggengraat missen en er de voorkeur aan geven om eerst tegen elkaar te onderhandelen.

  Tegenover de Franstalige hardheid zie ik bovendien de Vlaamse wendbaarheid. Vlamingen draaien snel bij om hun positie te behouden. Wendbaarheid grenst soms aan zelfverloochening. Het is opvallend hoe vaak Franstalige politici aan de onderhandelingstafel hun zin doordrijven terwijl ze de mindere zijn.

  Ik krijg het maar niet uitgelegd aan mijn drie zonen. In de aardrijkskundeles hebben ze nochtans geleerd dat Vlaanderen een demografisch overwicht heeft. Vlaanderen zorgt voor het leeuwendeel van het Belgische bnp. Zowel Wallonië als Brussel zijn met een werkloosheid van twintig procent economisch geen levensvatbare entiteiten. Een argeloze buitenstaander zou denken dat Vlaamse politici het voor het zeggen hebben. Niet dus.

  Laten we in godsnaam toch de fierheid hebben - naar het voorbeeld van en uit respect voor onze voorouders - om op de onderhandelingstafel niet datgene te leggen wat niet onderhandelbaar is.

  Laten we er eens bij stilstaan dat wij het enige volk ter wereld zijn dat bereid is om te willen onderhandelen, sterker nog, om afstand te willen doen van de wezenskenmerken van elk volk: onze taal en ons grondgebied. ‘Grond’ is geen abstract begrip als wij vaststellen dat ook vandaag de internationale politiek worstelt met twisten tussen landen over grondgebied. Zie bijvoorbeeld

  Palestina en Israël, China en Taiwan, de grensgeschillen tussen China en India, de disputen tussen Turkije, Syrië en Irak over de Eufraat of de ruzie tussen Rusland en Japan over het eiland Sachalin, of godbetert de ruzie tussen Canada en Denemarken over een onbewoond rotseilandje van 1,3 km², omgeven door ijsmassa’s.

  Er móet paal en perk gesteld worden aan het geleidelijk afpakken van Vlaams grondgebied door de Franstaligen. We móeten vermijden dat onze Vlaamse cultuur teloor gaat of dat de motor - van gedegen Vlaamse kwaliteit - van onze economie sputtert.

  Het is het moment om nú - samen - stop te zeggen: aan sommige wezenskenmerken wordt niet geraakt. En laten we elke uitspraak vermijden die verdeeldheid in onze Vlaamse rangen brengt.

  Laten we de krachten bundelen, eensgezind, samen de neuzen in dezelfde richting.

  Als de 2 miljoen Slovenen, de 3 miljoen Litouwers, de 4 miljoen Ieren en de 5 miljoen Slovaken aan de beslissingstafel van Europa zitten, waarom hebben de 6 miljoen Vlamingen daar dan nog te weinig te zeggen? Wie bekommerde zich om de Baltische staten toen ze nog deel uitmaakten van de Sovjet-Unie? Nu heeft ook een land als Estland een duidelijke, onderscheiden internationale identiteit. En dat is nuttig om toeristen en investeringen aan te trekken.

  Ik ben het eens met Mahatma Gandhi: "Om internationalist te zijn, moet je eerst nationalist zijn.

  Internationalisme houdt in dat volkeren van verschillende streken of naties samen komen en het eens worden over een gemeenschappelijk beleid. De inzet voor de eigen natie is niet in tegenspraak met de inzet voor de wereldgemeenschap."

  Onthoud toch deze woorden: “Sisu. Wilskracht. Moed. Volharding”. Gebruik er uw verbeeldingskracht bij. (An De Moor) 

  17-07-2008 om 19:35 geschreven door jefeggermont  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)


  Archief per week
 • 14/09-20/09 2015
 • 19/08-25/08 2013
 • 20/02-26/02 2012
 • 18/04-24/04 2011
 • 18/10-24/10 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 30/03-05/04 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 14/07-20/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Mijn favorieten
 • Algemeen Nederlands Zangverbond
 • Vlaamse Volksbeweging
 • Europeade
 • Nova Civitas
 • Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen
 • Kris van Dijck


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!