Betogen is een recht, een essentieel onderdeel van de vrije meningsuiting. Het is ieders recht in een vrije samenleving en de overheid hoort dat recht ook te verzekeren
De manifestatie tegen de sluimerende islamisering van Europa werd meteen na de aankondiging door de verzamelde pers gecriminaliseerd en in het verdomhoekje van extreem-rechts geschopt. Zowat alle kranten en omroepen hadden het voortdurend over een anti-islambetoging en over haast onvermijdelijke rellen. Een verboden betoging, klonk het om de haverklap. Waarbij de hamvraag of zon verbod wel gerechtvaardigd was, handig uit de weg werd gegaan.
Ook nà de betoging wordt hier en daar een flink loopje met de waarheid genomen en kunnen journalisten hun aversie tegenover het Vlaams Belang nauwelijks onderdrukken. Zo heeft men het over betogers provocateurs, waaronder Filip Dewinter en Frank Vanhecke.
Het is waar dat Vlaams Belang voor een kordate aanpak van de criminaliteit pleiten. Maar het gespierde optreden van dinsdag past niet in dat plaatje. En wij zijn géén criminelen! Misschien kan de pers er eens op wijzen dat criminelen in Brussel vaak met fluwelen handschoenen worden aangepakt, dat Brusselse agenten vaak het bevel krijgen om niét in te grijpen als een betoging van vakbonden of allochtonen uit de hand loopt, als er zware vernielingen worden aangericht of onschuldige voorbijgangers worden gemolesteerd.
Niets van dat alles op 11 september. Er werd niet eens betoogd, er was geen optocht. Onze enige misdaad was dat wij op het Schumanplein stonden, in de schaduw van het Europese Parlement. En wat daarna gebeurde is een regelrechte schande! Weerloze en vreedzame manifestanten werden op een wolk van pepperspray getrakteerd. Agenten probeerden te beletten dat van het gebeuren fotos en beelden werden gemaakt. Journalisten en fotografen werden omvergeduwd of zelfs gebeten door een hond van de opgetrommelde hondenbrigade.
Naar aanleiding van de Deense cartoonrel mochten duizenden moslims in de Brusselse straten ongehinderd hun haat tegen het Westen uitschreeuwen in een niet toegelaten betoging. Burgemeester Freddy Thielemans keek de andere kant op en de politie kreeg het bevel om in de kazerne te blijven. Maar als Vlaamse betogers op een volstrekt geweldloze manier hun standpunt willen kenbaar maken, moet de politie er hardhandig op inhakken. Het signaal is duidelijk. Maar het is maar de vraag of ze daar in Europa blij om zijn
Vlaams Belang is de naam van een Vlaams-nationalistische politieke partij, die onder meer bekend staat om de verdediging van traditionele Europese waarden, het streven naar een onafhankelijk Vlaanderen, de tegenstand tegen verdere immigratie van niet-Westerse allochtonen en tegen het oprukken in Europa van de politieke islam en het fundamentalisme.
Structuur
De huidige voorzitter van het Vlaams Belang is Frank Vanhecke. Andere kopstukken van de partij zijn onder meer Filip Dewinter, Gerolf Annemans, Wim Verreycken en Filip De Man. In recente jaren heeft de partij nieuwe personen naar voren geschoven zoals Anke Vandermeersch en Marie-Rose Morel. Begin 2007 trok de partij Bruno Valkeniers en Rita De Bont aan die garant staan voor meer communautaire onderlegdheid.
Het Vlaams Belang was na de verkiezingen van 2004 de partij met het tweede grootste aantal zetels in het Vlaams Parlement na het kartel CD&V en N-VA. Het ledental van de partij bedroeg in januari 2006 22 350. Daarmee komt ze op de vierde plaats in het aantal partijleden.
Tot 14 november 2004 heetten de website en een krant van het Vlaams Blok over het streven naar de onafhankelijkheid van Vlaanderen"Vlaams Belang".