Viva Portugal - een nieuw begin - novo breve
  • De Wijnproducenten
  • Quinta Vale de Fornos
  • Herdade do Esporão
  • Bacalhão
  • José Maria da Fonseca
  • Quinta da Aveleda
  • Duas Quintas - Ramos Pinto
  • Quinta da Pedra Alta
  • Caves do Solar de São Domingos
  • Foto
    Officiële wijn instanties
  • Instituto da Vinha e do Vinho
  • Instituto de Vinhos do Douro e do Porto
  • Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes
  • Cullinair
  • Roteiro Gastronómico de Portugal
  • Manual do churrasco
  • Acompanhamentos para churrasco
  • Portugal vakantieland
  • De hoofdstad ... Lissabon
  • Portugal - vakantie site
  • Vlaamse logies in Portugal
  • Portugal - Algarve
  • Portugal - algemeen
  • De Portugese trein
  • Eva-bus
  • Portugal - info
  • Belgische vertegenwoordiging in Portugal
  • Belgische ambassade in Lissabon
  • Portugese vertegenwoordeging in België
  • Portugal in business
  • Portugalnet
  • Nós Cá Fora
  • Movimento de Acção e Reflexão
  • Meer over Porugal ?
  • Startpagina - intense ontdekkingen
  • VIVA PORTUGAL
    ‘Wat wij zijn, kan niet worden gevangen in woorden of boeken’. Fernando Pessoa
    Toen Fernando Pessoa, één van Portugals grootste dichters, deze woorden schreef had hij het kunnen hebben over zijn geliefde vaderland. Portugal weet immers een ongelooflijke verscheidenheid aan te bieden. Van ruige bergpieken, afgelegen ravijnen en de op terrassen gelegen wijngaarden in het noorden, tot de ongerepte stranden, glooiende heuvels en de uitgestrekte horizonten van het zuiden. Deze verscheidenheden liggen in Portugal binnen handbereik, de bezoeker kan in dit land binnen het tijdsbestek van één dag iedere uithoek van het land bereiken. Voor deze zeevarende natie is ontdekken ook een karakteristiek. De erfenis van Portugal beroemdste zeevaarders is alom tegenwoordig. Portugal is een land met een trotse geschiedenis, een ongelooflijke culturele erfenis en een bloeiend intellectueel en artistiek leven. Bij de Portugezen leeft de liefde in hun passie voor de zee, verkenningsreizen en in de unieke romance van de saudade. Liefde leeft ook in de passie voor lekker eten en volmaakte wijnen hun hartstocht voor het leven, plezier en de liefde. Viva Portugal nodigt U dan ook uit op een culinaire ontdekkingsreis.
    31-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viva Portugal - een nieuw begin - novo começo.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste bezoeker,

    zoals men kan merken aan de datum van het laatste bericht werd deze blog een tijd lang, te lang eigenlijk, niet meer bijgewerkt ... daar komt verandering in.

    Ik zie jullie binnenkort graag terug, até breve,

    Felipe.

    31-08-2012 om 20:06 geschreven door Felipe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    28-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Familie Quintas in het hart van de Douro Valley.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Familie Quintas in het hart van de Douro Valley.

    Waar traditie borg staat voor kwaliteit

    .

    een nieuw concept kwam tot stand dankzij een “jonge generatie wijnmakers ” die zich kunnen beroepen op een rijke traditie en jarenlange ervaring in het maken van wijn.

    De door familie beheerde Quintas uit de DOURO Vallei delen allen dezelfde filosofie en hebben allen ervaring met de problemen eigen aan door familie beheerde bedrijven. Alle wijnproducenten gebruiken alleen druiven verbouwd in de eigen Quinta en met respect voor de traditionele wijze van het wijnmaken gekoppeld aan de laatste nieuwe technologieën.

    Het nieuwe concept werd als “The Douro Family Estates” gedoopt.

    “The Douro Family Estates” kwam tot stand in het begin van 2007 met als doel de wereld de rijke varieteit aan excelente wijnen te tonen. Alhoewel de afzonderlijke Quintas nog altijd hun eigen wijnen onafhankelijk produceren is het de bedoeling om een gezamelijke wijn te maken als expressie van het nieuwe concept. De DOURO vallei is gekend voor zijn Porto doch heeft duidelijk meer te bieden.

    De Producenten

    Quinta Brites Aguiar
    Eigenaar – Dhr. Antonio Brites Aguiar

    Quintas das Bajancas
    Eigenaar – Dhr. Antonio Lamas

    Quinta dos Pocos
    Eigenaar – Dhr Jose Mesquita Guimaraes

    Quinta do Soque
    Eigenaar – Dhr Antonio Vicente

    Oenologen :

    Pedro Sequeira en Antonio Rosas

    De gebruikte varieteiten.

    Touriga nacional – wordt beschouwd als de “Cabernet Sauvignon” van Portugal.

    Het is een krachtige groeier, geeft geen hoge opbrengsten en munt uit in kwaliteit. Deze cultivar is droogte- en hitteresistent en daarom uitermate geschikt voor de teelt in de Douro-vallei. Vooral jonge wijnen hebben een dieprode kleur, bezitten veel alcohol en tannine, geuren naar bloemen (viooltjes, roos)en rijpe vruchten en hebben een zwart bessn- en muntaroma. Wijnen van deze cultivar zijn zeer geschikt voor vintageport. Bij vinificatie in roestvrijstalen tanks met een goede temperatuurcontrole, indien er geen stelen meegisten en de opslag plaats vind op hout ontstaan werkelijk topwijnen.

    Tinta Roriz – gekend in Spanje als “Tempranillo”.

    Het is een krachtige groeier, vroegrijpend en zeer productief. Deze cultivar is zeer belangrijk voor de Portproductie doch leent zich ook uitermate voor rode Douro-wijnen. Levert volle, krachtige, kruidige, diep roodgekleurde wijnen die zeer lang houdbaar zijn vanwege het hoge tanninegehalte. Opslag op hout is vereist. Deze cultivar geeft wijnen met een relatief laag alcohol gehalte, wie weing zuur zijn en een fraai aroma, bloemen vruchten en kruiden, bezitten.

    Tinta Barroca.

    Behoort tot de beste rassen voor Port. Deze cultivar houdt van wat koudere omgeving zoals in de hoger gelegen gedeelten van de Douro-vallei. Deze krachtig groeiende cultivar met hoge opbrengsten levert zoete druiven, waaruit robuuste, donkere wijnen gemaakt worden. Deze wijnen zijn zacht, vol, fruitig en rijk aan tannine en geuren naar vijgen en droge vruchten. Dit ras is weinig gevoelig voor ziekten.

    Touriga Franca – ook omschreven als “Cabernet Franc”.

    Behoort tot de beste en populairste cultivar voor de Portproductie in de Douro-streek, hij wordt ook geteeld in . Deze cultivar is droogte- en hitteresistent en staat bekend als een productief ras dat ook gebruikt wordt voor rode wijenen. Het heeft een zeer goed zuurgehalte, bevat veel tannine en levert zachte, lichte, fruitige en aromatische (geuren vanbloemen en vruchten) wijnen.

    Malvasia Fina – in Frankrijk gekend als “Malvoisie”.

    Door de Engelsen Malmsey genoemd en onder deze naam meestal ook als madeira in de handel gebracht. De echte Malvasia voor de beroemde Malmsey’s draagt officieel de naam Malvasia Cândida. De Malvasia wordt ook gebuikt voor de productie van witte wijnen en witte Port, waarbij in deze gevallen waarschijnlijk een andere Malvasia-soort gebruikt zal worden dan de Malvasia Cândida. Malvasia is één van de oudste varieteiten die gebruikt worden voor witte wijn. Deze cultivar brengt krachtige wijnen voort met een zeer goed zuurgehalte en is fruitig (citrus en passie vruchten) en aromatisch(noten).

    28-04-2007 om 16:50 geschreven door Felipe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    18-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lusitano, Zoon van de Wind.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toen de geschiedenis nog geschreven moest worden leefde er aan de oevers van de Taag in het huidige Portugal een kudde wilde merries. Volgens de legende werden ze bevrucht door de wind, waardoor hun nakomelingen een magistrale snelheid konden bereiken. De Lusitano was geboren. Tot op de dag van vandaag worden deze edele dieren “Zonen van de Wind” genoemd.

    Vaak denkt men dat de Lusitano een afstammeling is van de Arabier, maar dit is niet waar. Archeologische vondsten hebben aangetoond dat beide rassen zich onafhankelijk van elkaar ontwikkelden, met ieder hun eigen prachtige kenmerken.

    De Lusitano kent een lange geschiedenis. Al in de Oudheid werden deze paarden ingezet in de Peloponnische oorlogen. Volgens Xenophon waren ze van grote invloed op de overwinning van Athene door de Spartanen. Ook de Roemeinen maakten in hun Hippodromen dankbaar gebruik van deze snelle en wendbare dieren. In de achttiende eeuw werden ze bereden door koningen, die er oorlog mee voerden. Klassieke oefeningen als Levade en Courbette vinden hun oorsprong in deze tijd, waarin oorlogen nog te paard werden gevoerd. Door Sociaal-economische omstandigheden in Portugal werde de Lusitano in de negentiende eeuw “verdreven” naar het circus. Dit is één van de redenen dat de Lusitano nog een achterstand heeft op de Noordeuropese paarden.

    Lusitano’s zijn nobele paarden met enorme werklust. Ze hebben een groot uithoudings -vermogen. Het zijn intelligente paarden, moedig, wendbaar en geschikt voor vele disciplines. Door hun aangeboren lenigheid en sierlijkheid zijn ze uitermate geschikt voor de dressuur. Hogeschool oefeningen gaan hen gemakkelijk af. In de polosport zijn ze zeer geliefd vanwege hun snelheid en wendbaarheid. Dat de Lusitano ook voor de springsport geschikt is, bewees John Whitaker die talloze prijzen won met de hengst Novilheiro, de meest succesvolle Lusitano aller tijden.

    Ook aangespannen heeft de Lusitano zijn sporen verdiend.

    Kenmerken.

    - korte hoog ingezette, krachtige hals
    - gespierde schouders
    - grote vriendelijke amandelvormige ogen
    - gedrongen, compact lijf
    - ronde gespierde achterhand
    - gemiddelde hoogte merrie : 1.55 m.
    - gemiddelde hoogte hengst : 1.60 m.

    Met dank aan Dhr. Rik Vandeginste

    18-04-2007 om 00:00 geschreven door Felipe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    27-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dourovallei, bakermat van de portwijnen maar ook van grote rode wijnen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dourovallei, bakermat van de portwijnen maar ook van grote rode wijnen.

    De Douro is een unieke wijnregio. Al eeuwenlang levert deze wijnregio verfijnde portwijnen over de hele wereld. Sedert een twintigtal jaaar gebruiken heel wat wijnboeren hun beste druiven voor het vervaardigen van fijne rode en witte wijnen. Deze wijnregio heeft de capaciteiten om wijnen van de hoogste kwaliteit voort te brengen.

     

    Al in 1756 werkte Markies van Pombal een codeersysteem uit, gepaard aan een strikte geografische begrenzing, de eerste “herkomstbenaming” was geboren. De DOC-Douro werd verkregen rond 1980. De herkomstbenaming zone, identiek voor de wijnen en de porto, kan worden opgedeeld in drie gebieden.

                Baixo Corgo stroomafwaarts gelegen tussen Mesão Frio en Régua is koelste van de drie. De wijngaarden strekken er zich uit over middelhoge hellingen en genieten er van weersomstandigheden die gunstig zijn voor het voortbrengen van grote rode wijnen en van goede Porto’s.

                Cima Corgo ligt in het hart van de regio en centraal gelegen treffen we er het kleine stadje Pinhaõ aan, het historisch centrum voor de productie van waardevolle Porto waaronder de vermaarde “vintages”. Hier vormen de Douro, vroeger zó moordend voor vele schippers, en zijn zijrivieren (o.a. Rio Torto, Tedo, Tavaro en Tua) diepe dalen met steile wanden verantwoordelijk voor de vele microklimaten.

                Douro Superior, het meest oostelijk gelegen en grenzend aan de grens met Spanje, geniet van een uitstekende doch extreem klimaat.

     

    Het aantal cultivars waarvan wijn mag gemaakt worden is in deze regio groot, de belangrijkste en aanbevolen cultivars zijn Touriga Nacional, Touriga Franca (voorheen Francesa), Tinto Cão, Tinta Barroca en Tinta Roriz voor de rode wijnen en Malvasia Fina, Gouveio, Rabigato en Moscatel Galego voor de witte wijnen.

     

    De teelt van de druivenstokken vindt meestal plaats op terassen die zijn begrensd door stenen muurtjes. Steeds vaker wordt rijenteelt toegepast teneinde machinale bewerking pluk toe te laten. Op veel plaatsen worden de druiventrossen nog met de hand geplukt.

    De bodem bestaat deels uit verweerde graniet dcoh ook voor een groot deel uit grijze leisteen.

    Het klimaat is continentaal met zeer hete zomers en strenge winters. De regenval varieert sterk naargelang de regio.

    Regelgeving :

    - oppervlakte : 40.000 ha.,
    - alleen rode en witte wijnen zijn toegelaten,
    - alleen wijn van speciale velden,
    - toegelaten varieteiten voor rode wijnen : Tinta Roriz, Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Castelão, Rufete, Tinta Cão, Mourisco Tinto,   Tinta Amarela, Bastardo
    - toegelaten varieteiten voor witte wijnen : Malvasia, Donzelhino Branco, Esgana Cão, Viosinho, Folgasão, Rabigato, Gouveio.
    - Maximale productie : 55 hl. per ha..

    27-03-2007 om 00:00 geschreven door Felipe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    11-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ribatejo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ribatejo

    Dit grote wijnbouw gebied ligt ten noordoosten van Lissabon aan de rivier de Taag. Het dal van de Taag is zeer breed en vormt een grote vruchtbare vlakte, waar tal van gewassen geteeld worden : olijf, vijg, graan, mais, citrus, groenten, fruit, (appel en peer) en wijnstokken.; men vind er veel grasland (veeteelt) en in het zuiden ook rijstbouw. In het landschap vind men veel kurkeiken en pijnbomen.

    Het gemiddelde areaal per wijnbouwer is laag en de productie per hectare hoog. De zeer vruchtbare bodem is voor het grootste deel, dit wil zeggen in het dal alluviaal (klei – zand) met soms graniet en kalk in de bodem. Er heerst een mild Middellandse-zee klimaat met niet te hete zomers en milde winters zonder vorst. Gemiddeld valt er 550 millimeters regen per jaar.

    In Ribatejo onderscheidt men drie productiezones, Campo, Bairro en Charneca., en brengt drie type wijnen voort : tafelwijnen, landwijnen (VR) en DOC-wijnen. De eisen voor de DOC-erkenning liggen zeer hoog. De streek kent maar liefst zes DOC-subregios : Almeirim, Cartaxo, Chamusca, Coruche, Sntarùem en Tomar.

    Cartaxo

    De DOC Cartaxo – gelegen in het zuid-zuidwesten en op de rechteroever van de Taag – omvat de plaatsen Azambuja en Golegã.

    In de wijnhandel staan in het algemeen de wijnen van Cartaxo als de beste van Ribatejo bekend.

    11-02-2007 om 13:14 geschreven door Felipe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quinta Vale de Fornos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Quinta Vale de Fornos

    Quinta Vale de Fornos is gelegen in Azambuja, een deelgebied van de DOC-subregio Cartaxo, in het hartje van de regio Ribatejo. De Quinta Vale de Fornos is fier op zijn historische erfgoed en de aloude banden met bekende adellijke families.

    De wijnen kennen een fijne reputatie sinds 1873, vandaag is 70 van de 200 hectaren grote domein met druivenstokken aangeplant in een bodem bestaande uit kalk en klei. De belangrijkste variëteiten zijn Fernaõ Pires voor de witte wijnen, Castelaõ (Periquita) en Cabernet Sauvignon voor de rode wijnen.

    Het perfecte eindresultaat is te wijten aan de kwaliteit van de cultivars en het uitzonderlijke klimaat, dit gekoppeld aan moderne vinificatie technieken.

    Quinta Vale de Fornos brengt wijnen voort met een delicaat aroma en smaken, harmonieus en in balans, dit bewijzen de talrijke internationale prijzen die gewonnen werden.

    De gebruikte varieteiten.

    Castelão

     

    Heette vroeger Castelão Francês. Ook zeer bekend onder de naam Periquita (kleine parkiet), João de Santarém en regionaal  Tinta Amarela en Mortágua.

     

    Is een tamelijk lastige cultivar die niet erg gevoelig is voor meeldauw en vertoont vaak te veel vegetatieve groei, stelt tevens hoge eisen aan de bodem en oudt van een warm klimaat.

     

    De wijn is donker robijnrood  en heeft een boeket van frambozen en andere vruchten. Produceert in principe volle en lichtgekleurde wijnen die veroudering vereisen. Opslag op eikenhout verhoogt de kwaliteit.

     

    Cabernet Sauvignon

     

    De Cabernet Sauvignon is een kleine, donkerblauwe druif met dikke schil. Je vind ze in bijna alle landen. De druif heeft een hoog tanninegehalte door haar dikke schil en een groot aantal pitten. Daardoor is de Cabernet Sauvignon uiterst geschikt voor rijping op eikenhouten vaten. Het resultaat is vaak een wijn met veel pit, kruiden en tannine.

     

    Fernão Pires

     

    Draagt ook de naam Maria Gomes. Deze goed producerende en vroeg rijpende cultivar is de meest geteelde druif in Portugal en komt in zeer vele DOC’s voor. Het ras bezit een zeer hoog alcoholgehalte, is fruitig en heeft een goede zuurgraad en een muskaataroma. Bij vroege pluk zijn de wijnen niet zo zoet en tamelijk zuur, bij late pluk ontstaan zoete wijnen die die minder zuur zijn maar veel alcohol bevatten.

     

    Trincadeira

    Hoog productieve topcultivar voor de portproductie, weinig ziekteresistent en daarom niet veel meer aangeplant. De wijnen hebben een zeer hoog tannine- en alcoholgehalte, een goede kleur en smaak en zijn aromatisch (pruim, chocolade). Opslag op eiken wordt aanbevolen.

    11-02-2007 om 00:00 geschreven door Felipe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    05-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cultivar Alvarinho.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Alvarinho variëteit wordt beschouw als één van van de meest nobele witte cultivar in Portugal. Het is een ras, ook bekend als Galego en Galeguinho, dat reeds heel lang verbouwd word en bijna uitsluitend voorkomt in de sub-regio’s Monção en Melgaço meer bepaald in de valleien van de Minho rivier.

    Deze variëteit brengt elegante witte wijnen voort van hoge kwaliteit, met intense aroma’s van citrusvruchten met tropische accenten, en een goede zuurgraad. De bekomen wijnen zijn langer houdbaar, een goede Alvarinho tot 5 jaar, dan de andere wijnen uit de streek.

    De teelt brengt geen hoge opbrengsten voort doch bij de vinificatie verkrijgt men wel een wijn met hoog alcoholgehalte, een uitzonderlijk gegeven voor de Vino Verde-streek en wat dan ook meteen de hoge prijs van dit ras verklaart.

    In een land waar het assembleren van wijnen voorkeur geniet is de Alvarinho–druif één van de eerste variëteit waar cépagewijnen van vervaardigt werd, één reden daarvoor is zoals hiervoor gezegd de goede prijs die voor dit ras bekomen word.

    05-08-2006 om 10:28 geschreven door Felipe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cultivar Loureiro.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze cultivar, ook bekend als Dourado, is afkomstig van de Vinho Verde-streek waar hij, zonder twijfel, één van de belangrijkste is. Deze druif is van goede kwaliteit en komt bijna overal voor in de regio. Alhoewel deze druif reeds lange tijd werd aangeplant is het pas de laatste tientallen jaren dat deze druif ten volle erkend word.

    Deze variëteit is dan ook heden ten dage in staat om elegante witte wijnen voort te brengen van hoge kwaliteit, met accenten van bloemen en citrusvruchten en een verfrissende zure toets. De naam van deze cultivar is afgeleid van het woord “louro”, wat betekent laurier, aangezien men beweert dat de wijn van dit ras naar laurier ruikt.

    Verschillende Vinho Verdes worden gemaakt met uitsluitend het gebruik van de Loureiro-druif, cépagewijnen, maar deze variëteit speelt ook een belangrijke rol in de assemblage met de rassen Trajadura en Arinto. Het is een hoogproductieve cultivar die wijnen levert met een laag alcoholgehalte.

    Zoals de meeste Vinho Verdes dienen de wijnen geproduceerd met de Loureiro-druif jong gedronken te worden, m.a.w. in het jaar die volgt op het oogstjaar.

    05-08-2006 om 10:18 geschreven door Felipe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het DOC-gebied Vinho Verde
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    “Verde”, wat betekent “groen”, dient in “Vinho Verde” niet vertaald te worden als “groene wijn”. “Verde” kan hier ook in de betekenis van “groen” als aanduiding voor het prachtige groene uiterlijk van de streek beschouwd worden. In werkelijkheid betreft het meer bepaald het jong, zurig en groenig karakter van de daar geproduceerde wijnen en tevens met de vroegtijdigheid van de toenmalige oogsten.

    De referentiezone van Vinho Verde( www.vinhoverde.pt ) valt zowat samen met de Minho-streek, het is één van de grootste DOC-gebieden van Portugal en bestaat sedert 1908. Sinds kort wordt deze ingedeeld in 9 districten : Monção, Lima, Cávado, Ave, Amarante, Sousa, Baião, Paiva en Basto. Het DOC-gebied Vinho Verde strekt zich uit van de gelijknamige rivier, die de grens met Spanje vormt, tot de Douro in het Zuiden, ook wel door de Portugesen “entre Douro e Minho” genoemd.

    De bodem van het gebied bestaat voornamelijk uit verweringsmateriaal van graniet, bedekt met zand, en langs de vele rivieren uit alluviaal zand en klei. Het klimaat, mede door de nabijheid van de Atlantische Oceaan, is er mild en vochtig met warme zomers en milde winters. Dit vochtige klimaat vereist dan ook veel aandacht voor het bestrijden van schimmel.

    De teelt van druiven in de Vinho Verde streek is zeer afwijkend van deze in de andere Portugese wijnstreken. De landbouw is in de streek alom tegenwoordig, met treft er een verscheidenheid aan land - en tuinbouwgewassen aan. Vaak was er (en hier en daar nog steeds) sprake van gemengde teelt. Druivenstokken werden geleid langs bomen (uveiras – de wijndragende bomen), muren (arjoada), palen en draden (die pergola’s vormen – “ramadas” of “latadas”), het hoogleiden van de druif is historisch zo gegroeid en in oudere wijngaarden nog volop van toepassing. De hedendaagse moderne wijnbouw kent geen gemengde teelt meer, waarbij grote oppervlakten worden aangeplant in rijen om zo mechanisatie van de teelt toe te laten.

    De gemiddelde bedrijfsgrootte in het DOC-gebied Vinho Verde is uiterst klein, 46.000 wijnbouwers voor 65.000 hectare wijnbouw, waardoor men in het gebied veel coöperaties aantreft. De vele coöperaties hebben over het algemeen geen goede naam, uitzondering op de regel is de coöperatie van Monção. In het gebied vindt men ook enkele grote bedrijven : Quinta da Aveleda, Messias, Sofrape, Borges en Caves Aliança. De beste wijnproducenten hebben zich verenigd in de Associação dos Prudotores Engarrafadores de Vinho Verde.

    De productie van de witte wijnen (60/40) overheerst de productie van rode wijnen, waarbij de witte wijnen alleen geschikt zijn voor export en de rode wijnen hoofdzakelijk geconsumeerd worden door de mensen uit de Minho regio. De eisen om het DOC-label te halen zijn voor dit gebied :
    - een opbrengst van maximaal 80 hectoliter per hectare (uitzondering voor de druif Alvarinho : 60),
    - een minimaal alcoholgehalte van 8 % (uitzondering voor de druif Alvarinho : 11,5 %)
    - aanbevolen cultivars voor rode wijnen : Amaral, Borraçal, Espadeiro, Vinhão, Padeiro, Alvarelhão, Rabo de Ovelha en Pedral,
    - aanbevolen cultivars voor witte wijnen : Arinto, Avesso, Azal, Trajadura, Batoca, Loureiro en Alvarinho.

    De vinificatie van de witte wijnen geschiedt zonder schil, in moderne roestvrijstalen installaties bij gecontroleerde temperatuur en duurt redelijk kort. De opslag gebeurd eveneens in roestvrijstalen tanks, maar ook op houten vaten.

    Vroeger werd veel malolactische gisting toegepast, dit gaf de wijnen een kleine kooldioxideprikkel ( belletjes), doch daarvan word steeds meer afgezien. Teneinde het licht sprankelend karakter van de wijn te bewaren gaat men kunstmatige koolzuur toevoegen. De Vinho Verde-wijnen zijn als gevolg van het hoge appelzuurgehalte van de most tamelijk zuur.

    De witten wijnen dienen jong, één jaar na de oogst, gedronken te worden met uitzondering van de wijnen uit de streek van Monção die men 3 jaar kan bewaren. De wijnen van de Alvarinho-druif dienen minstens één jaar opgeslagen te worden voor ze te drinken.

    Zoals algemeen voor Portugal bestaan er binnen de witte wijnen grote verschillen als gevolg van bodemsoort, rassenkeuze en microklimaat. Algemeen zijn de wijnen citroen - tot strokeurig, scherp van smaak en tamelijk zuur, droog en licht mousserend (indien malolactische gisting werd toegepast) maar fris en fruitig met een lichte citroensmaak.

    05-08-2006 om 09:19 geschreven door Felipe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minho, Vaderland van de Vinho Verde.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het landschap is hier oneindig een overheersend groen : coniferen in de kuststreek, bladerrijke bossen langs de talrijke rivieren, bergen zoals de Monte Fao vanwaar je een prachtig zicht hebt op Galicië.

    De lokale architectuur kenmerkt zicht voornamelijk door het donkere graniet en kalksteen, zo eigen aan de Portugese barokstijl. Kelten en Wisigoten lieten hun sporen na vooraleer de bouwstijl evolueerde naar de Gotiek, de Renaissance, de Barok of het Manuelaanse (verwijzend naar de naam van koning Manuel).

    Waar men ook kijkt ziet men ranken die in pergola groeien. Dit “Portugal van het Noorden”, hoewel minder toeristisch biedt rust en ingetogenheid. Dit is het vakantieoord voor de Portugees die de zomerhitte ontvlucht.

    Het Minho-gebied valt bijna volledig samen met de DOC Vinho Verde-streek, we verwijzen dan ook voor de wijnbouw naar de bespreking van deze streek

    Ook culinair is Minho niet te versmaden, wie kent niet de traditionele Portugese soep “Caldo Verde”. Er is een overvloedige keuze van al wat de zee aanbiedt, vele soorten kabeljauw, inktvis en tevens zoetwatervissen. Wie van vlees houdt heeft een uitgebreide keuze aan charcuterie, typisch rundsvlees (afkomstig uit Barroso) en verder een ellenlange reeks rijstgerechten met gevogelte zoals kip en eend. Gebraad van geitenlammetjes ontbreekt al evenmin. De Vinho Verde-wijnen passen schitterend met gelijk wel streekgerecht. Voor het beëindigen van de maaltijd is er een uitgebreide keuze van typisch gebak.

    05-08-2006 om 00:16 geschreven door Felipe  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)

    ALEGRIA - VIVA PORTUGAL
    Zoeken in blog


    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Inhoud blog
  • Viva Portugal - een nieuw begin - novo começo.
  • Familie Quintas in het hart van de Douro Valley.
  • Lusitano, Zoon van de Wind.
  • Dourovallei, bakermat van de portwijnen maar ook van grote rode wijnen.
  • Ribatejo
  • Quinta Vale de Fornos
  • Cultivar Alvarinho.
  • Cultivar Loureiro.
  • Het DOC-gebied Vinho Verde
  • Minho, Vaderland van de Vinho Verde.
  • Quinta da Aveleda.
  • De Gebieden met gecontroleerde herkomstbenaming.
  • De Druivenrassen.
  • De Producenten.
  • Olijfolie - Inleiding.
  • Azulejos - Inleidiing.
  • Fado - Inleiding.
  • De Portugese keuken - Inleiding.
  • Portugal vakantieland - Inleiding.
  • Portwijnen met jaartal.
  • Portwijnen zonder jaartal.
  • De Wijncategorieën.
  • Portwijnen - Inleiding.
  • Portugese wijnen - Inleiding.
  • De Wijnstreken.


    Archief per maand
  • 08-2012
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 09-2005


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs