ALLEEN TESAMEN LEVEN EN WERKEN de belevenissen van BLA6 + BTU6
24-09-2016
DAG 14 VRIJDAG 23 SEPTEMBER 2016
We mogen gerust stellen dat ons budget hotel wel frisse
kamers hadden. Het badkamergedeelte is echter minimaal maar men slaagt hierin
een wastafel, een wc en een douchecel op één vierkante meter te installeren.
De meesten onder ons hadden goed geslapen door de goede
bedden en voor anderen had dit de omgekeerde gevolgen.
Geen nood, iedereen was tijdig aan de ontbijttafel die
voldoende gevuld was om de hongerige magen te vullen. Geen afwas, geen
opruiming , zo stond iedereen vrij snel aan onze vitos om naar Hoogstraten te
vertrekken.
Wanneer Luxemburg gepasseerd werd, ontstond al vrij snel de
vraag naar Vlaamse radiozenders maar die vragen konden niet vervuld worden. Een
andere opmerking die we hoorden op de achtergrond wanneer we de landsgrens
overschreden was; eindelijk Telenet!
Het verband zal jullie wel duidelijk zijn. Het missen van
een digitale verbinding blijft voor velen een onoverkomelijke toestand die allerlei
symptomen tot gevolg hebben.
Na een tussenstop, zowel op sanitair als op culinair vlak,
net voor Luik werd er afgeteld om iedereen te kunnen verwittigen wanneer men zou
aankomen.
Na een hartelijk welkom op Campus Mon Rigouts verdween
iedereen vrij snel om de vele verhalen in een gemoedelijke sfeer te kunnen
vertellen.
De begeleiders danken alle personen hartelijk die dit
project mogelijk maakten.
Vrij vroeg werd de slaap gevat. De meeste gasten haalden
niet eens de wisseling van de dag. De vermoeidheid is bij velen toegeslagen en de
rust keerde sneller dan verwacht weer.
Het ontbijt werd met enkele kwartieren verlaat om de
broodnodige inhaalbeweging van de slaap te bewerkstelligen.
Het ontbijt bestond uit de laatste kruimels die nog in ons
huisje aanwezig waren. Het was toch nog voldoende om gesterkt de dag door te
komen.
Daarna begonnen we als mieren ons verblijf, waarvan we tien
dagen van genoten hebben, te ontdoen van alle menselijke tekens van
aanwezigheid. Hier en daar trachten enkele werkmieren zich toch te ontdoen van
hun eerste deel maar daar werd onder streng toezicht een stokje voor gestoken.
Tussen de resten werden vooral enkele onderbroeken
teruggevonden maar die werden niet meer erkend door de rechtmatige eigenaars.
Na veel schikken en duwen kregen we zowel de valiezen als
onze gasten nog net in de Vitos zodat we in de loop van de voormiddag
richting Nancy konden vertrekken.
Tijdens de eerste uren gleden de kilometers maar vrij traag
onder onze wielen door. Het is immers een parcours door berg en dal.
Eénmaal we de snelweg zijn opgereden gaat de kilometerteller
met rasse schreden vooruit.
Na een paar plaspauzen bereikten we om 19.00 uur ons hotel waarna
snel een grillrestaurant werd opgezocht om de honger te stillen.
De laatste nacht gaan we hier in zonder onze geliefden, tot
zo.
De vendage loopt vandaag tot groot jolijt van onze gasten
ten einde. Maar ook op deze laatste dag horen we om halfacht op het veld te staan. Elk perceel
heeft ook hier een naam gekregen. Het veld van vandaag is gelegen aan de jeu
de boules place. Al snel gebeurt er een laatste verplaatsing van alle
materiaal; personen, tractor, jeep met aanhangwagen, m.a.w. alles dat kon
bewegen werd honderd meter lager naar een veld ten huize van Peter gebracht.
Hoewel de laatste loodjes toch voor sommigen vrij zwaar
wogen, werd het einde van de vendage met een typische drank uit Marseille,
namelijk Pastis, gevierd.
De echte afsluiter voor de gasten zelf, waar ze al lang naar
uitkeken, was de afvaart van de Chassezac met een kayak. Een 10km lange
afdaling door de kloof van deze rivier waar meerdere stroomversnellingen de nodige natte pakken
veroorzaakten, was voor hen een ultieme uitdaging.
Ook hier gelden heden ten dage strenge voorschriften;
afdalen kan maar met veiligheidshelm en reddingsvest. Dit zorgde alvast voor
een kleurrijke vertoning op dit heldere water.
Daarna gingen we een stukje eetcultuur proeven die vanuit
België naar de Ardêche is geïmporteerd. Jammer genoeg was dit niet bij Piet H.
maar wel Chez Dirk. Dit is een culinaire frituur met de vleesjes van Mora.
Hierna werd de verjaardag van Innas gevierd met een lekker
stukje taart waarbij zijzelf ons achteraf trakteerde op krokant geroosterde
groenteschijven met pikante kruiden.
Deze laatste avond werd verder aangevuld met de nodige
verhalen en wijsheden.
Er treedt al een zekere gewoonte in ons dag verloop op. Maar
het ontwaakproces blijft voor velen een pijniging van het lichaam en vooral van
geest. Nauwelijks wordt een hartelijke goedemorgen beantwoord met een gelijke.
Maar toch vullen ze elkaar snel druppelsgewijs aan tot de tafels gevuld zijn.
Een kleine wandeling tot in de schaduw van onze
beschermheilige Sint Appolonia bracht ons tot de laatste Syrah druiven. We
merken dat oppervlakte van percelen dikwijls omgezet worden naar een aantal planten
waarvan slechts een beperkt aantal hectoliters mag geplukt worden, wil men
voldoen aan de indication géographique protégée.
De handelingen herhalen zich snel; enkele laadbakken en als
de aanhangwagen naar de cave wordt gebracht, is er eventjes een pauze met water
en chocoladebroodjes of iets anders lekkers.
Namiddag viel de keuze op een waterontspanningsmoment in
de Chassezac. Die was enkele km stroomopwaarts gelegen. We ontdekten deze leuke
plek waar men zich kan bekwamen als dambouwer, zonneklopper of dergelijke.
Water doet de honger snel wederkeren wat dan ook als gevolg
had, dat we snel weer ons huisje opzochten voor een snelle hap (lees een flink
bord spaghetti).
In de voorgaande dagen was er al besloten om geen wandeling
naar Barre de Serre te maken zoals de vendagisten dat vorig jaar wel
presteerden. Ondanks dat bleef er toch ergens een wens rondslingeren om de
zonsondergang op die plaats mee te maken.
Onder leiding van een plaatselijke gids trokken we snel na
dit korte oponthoud, namelijk onze maaltijd, naar de top van deze beruchte
berg. Natuurlijk werden we geholpen door geautomatiseerde voorwerpen die deze
stijging helpen verwerken tot menselijke maatstaven. Samen met enkele dapperen
werd er genoten van het weidse uitzicht over de Cevennen en de ondergaande zon.
Dit had logischerwijs het gevolg dat we in het
donker de afdaling moesten doen. Onderweg kwamen we nog vele nobele vreemde
personages tegen zoals een ree, een vos en andere kleinigheden waarvan de juiste
identiteit nog altijd niet is achterhaald. Misschien worden hiervan nog robotfotos
verspreid.
Gisterenavond kregen we nog een smsje van Peter dat we
maandagmorgen om 7.30 uur moesten klaarstaan. Dat was voor velen onder ons ook
de enige opdracht die ze konden uitvoeren, klaarstaan. Vele bedrukte gezichten
al dan niet met ochtendhumeur. Ik heb nooit geweten wat dat werkelijk
betekende, maar al snel heb ik dit hier leren ervaren dat dan woorden best niet
als communicatiemiddel worden gebruikt.
Waarschijnlijk nog moe van de lange rit van gisteren zorgde
een wandeling naar Sint Apolonia toch voor een ontnuchterende blik op het
wereldberoemde regenveld.
Voor velen roept het regenveld een soort van offerfeest op
maar voor de vendagisten van enkele jaren geleden is dat een heroïsche
herinnering aan hun prestatie van de laatste plukdag. Een dag waarbij de
aanhangwagen sneller gevuld werd met regen dan met druiven.
Toch blijft het veld dit niveau aanhouden want ook dit jaar
deden onze gasten de pluk van dit veld met uitmuntende statistieken; twee ton
in minder dan twee uur.
De middag was maar juist voorbij of we konden reeds
huiswaarts keren voor een nieuwe hap uit de pan.
De vermoeidheid moest later in de namiddag even verzorgd
worden zodat het avondeten meteen ook naar latere uren werd verschoven. De menu
werd weeral creatief ingevuld met een vers soepje van courgetten en tomaat
bedekt met een laagje van krokant gebakken croutons. De prinsessenboontjes
vonden samen met de preimosterdsaus hun weg naar de verwende borden. Het
nagerecht was wederom een fris slaatje geserveerd uit een waterige meloen.
Na achten zocht iedereen nog snel eventjes de privacy op om
met het thuisfront in contact te blijven en te vertellen over hun belevenissen
en verzuchtingen.
Zoals vele mensen in ons landje rijden ook wij s zondags uit
naar het zeetje. De enige dag dat er niet wordt geplukt. Dit wil echter niet
zeggen dat we lang in onze bedstee blijven liggen. Om zeven uur werd er gewekt
om na een frisse douche en een flink ontbijt richting de Camargue te trekken.
Na een valse start en nog vlug de vitos volgooien werd er richting Aigues-Mortes
gereden. Een autorit van ongeveer 120 km via een bochtig parcours waarbij
verschillende landschappen langs de donkere autoruiten voorbijgleden. Tot plots
een moerasachtig gebied de horizon vormde.
Vlak voor het binnenrijden van de stad stonden we plots in
een file zoals we die ook in België kennen; geen reden tot stilstand en opeens
schuift het verkeer zonder reden weer vlot voorbij.
Ondertussen had de schrik om ons tijdsschema niet te halen ons
ingehaald maar daarna hadden we nog net de tijd om de trein voor onze
rondleiding te reserveren. De Salins du Midi liggen net voorbij de stad en zijn
18 km lang en 13,5 km breed, een
oppervlakte ongeveer zo groot als de stad Parijs. Er loopt hierdoor een
wegennet van 340 km. Misschien krijgt u hiermee een idee over de grootte van
deze zoutvlakte waarvan wij het genot hebben gehad om ze van dichtbij te mogen
bewonderen.
Roos is hier niet enkel een meisjesnaam maar ook de kleur
van de zoutmeren, de kreeftjes, algen en de flamingos. Mevr. Vanhoof kan alleen
dromen van deze vie en rose.
Na het bezoek aan het zoutmuseum kregen we als afsluiter een
proevertje van rode rijst aangevuld met een gebakken stukje kip in een jasje
van zout dat door ons allen als een culinair genot werd ervaren.
Deze degustatie zorgde ervoor dat we snel richting de
omwalde stad Aigues-Mortes, een middeleeuwse stad van de dode wateren, trokken
om er onze magen met een lekkere pizza te vullen. De tijd was beperkt maar toch
genoten we van de Toren van Constance , die omwille van openmonumentendag,
vrij toegankelijk was. Dit is een verdedigingstoren met muren van ongeveer 6
meter dikte met twee boven elkaar liggende zalen met een doormeter van 22m.
Na het bezoek aan Saintes-Maries-de-la-Mer, doorkruisten we nog
de vlakte van de Carmargue met zijn bekende witte paarden, zwarte stieren en de
vele rijstvelden.
De duisternis verwelkomde ons bij aankomst aan ons huisje.
De wijngeesten hebben vannacht de rust in ons huisje
verstoord. Nadat we ze verdreven hadden bleven de gedachten ernaar wel enkele
uren nageuren tot zelfs op het plukveld werden we achtervolgd.
s Morgens vroeg hebben we Mevr. Vanhoof en Mr. Van Wyk jammer
genoeg moeten uitwuiven want ze keerden terug naar huis met een goede lading.
Onze grijze muizen hebben immers geen centimeter vrije ruimte om dat tijdens de
terugreis als extra bagage mee te brengen.
Voor vele mensen is een zaterdag de eerste dag van het
weekend maar voor ons is deze dag volledige plukdag. Om tien uur hadden we al
twee ton geplukt en deze stunt hebben we deze dag nog tweemaal herhaald. De
prestaties werden geprezen.
Tijdens de middagpauze werden de gebruikelijke taken
uitgevoerd. O.a. ook het al dan niet
ledigen van de brievenbus. Verrassend was dat Olivier de leerkrachten een brief
aanreikte met de vermelding t.a.v. de leerkrachten. Dankjewel Bla7/Btp7 voor de
hartverwarmde kaart die we van jullie mochten ontvangen. Het was zo hartwarmend
dat we er koude rillingen van kregen ;-)
Zeker de moeite is telkens de 10 kg aardappelen die moeten
ontdaan worden van hun jasje. De begeleiders weten daarna wel raad wat er mee
te doen. Vandaag was dat bijvoorbeeld broccolipuree met een chipolata of steak,
een lekker champignonsausje en gestoofde worteltjes.
De avond verliep verder heel rustig. De geleverde prestaties
waren hier wellicht de oorzaak van.
Na onze collegas om vier uur s morgens een voorspoedige
reis gewenst te hebben, was de slaap moeilijk te vatten. De druppels van de
treurige wolken zorgden voor een regelmaat van geluiden waardoor de vraag of we
wel zouden plukken deze morgen, constant in ons hoofd bleef rondspoken.
Een sms heen - en - weer zorgde voor de nodige opheldering,
helaas niet voor het weer. De voormiddagactiviteit werd omgeruild met de
namiddag.
Het ontbijt kon daardoor wat uitlopen, zo ook het moment van
ontwaken. Opruimtaken werden vergezeld andere nuttige bezigheden die de
hongerige magen ook dienstig kunnen zijn. Vooraleer de zon de druppels van de
bladeren had doen verdampen namen we de moeite om de berg achter ons huisje te
beklimmen. Sint Apollonia zal ons zeker goed gezind zijn na deze boetedoening.(
like van Mr. Bart H.)
Na de lunch volgden
weer vele emmertjes gevuld met druiven als voorbereiding voor de
volgende dagen.
Ons diner moest vandaag extra feestelijk zijn, omdat twee
lieve collegas ons gezelschap komen houden. Dat betekent ook dat we morgen
afscheid moeten nemen van twee andere lieve collegas die terugkeren naar hun
warme gezinnetje.
Net op tijd voor het voorgerecht kwamen Mr. Sips en Mr.
Hollevoet onze groep vervoegen.
Zij gaan zorgen voor de begeleiding van de tweede week van
deze vendage. Hopelijk zorgen zij voor dezelfde aangename sfeer als in de
eerste ;-)
De pommes de terres röties werden vandaag geserveerd met een
filet van gevogelte en een moes van appels aangekruid met een pittige currysaus
zodoende nemen we ook deel aan komen
eten. Voor- en nagerecht waren te lekker om juist te beschrijven maar de
smaakpapillen genoten van deze creatie van de oppergriezels.
Na deze positieve aanvulling van de groep volgde een
aangename avond vol met muzikaal entertainment waarbij vele anekdotes
uitgewisseld werden.
Om vijf uur s morgens werden we opeens door een sms-geluid
gewekt. Onrustig werd er gezocht naar de oorzaak van dit onheil. Na even
grabbelen naar de nodige leesmiddelen kwamen we gewoon tot de conclusie dat
onze Peter minder goed kon slapen dan wij. Het bericht vermeldde dat we door de
tranen van de wolken pas later op de dag zouden beginnen te plukken. Goed
nieuws voor ieder van ons behalve voor de ontvanger en zijn bijslaper van dit
bericht.
Slechts één woord dat men langer mocht slapen, werd net niet
op gejuich onthaald. Uitslapen kwam voor enkelen zeker als geroepen waardoor
het heel lang stil bleef.
De taken werden herschikt, de voormiddag werd gebruikt voor
het aanschaffen van de nodige herinneringen in de cave Cevenole. Hopelijk
blijven deze zaken gesloten tot men weer huiswaarts keert om de familie te
verblijden.
Na een speedlunch werd er nog snel eventjes grondig
opgeruimd waarna de leefruimten en de keuken er weeral piekfijn bijlagen. Dit
kunnen we echter niet altijd zeggen van de slaapgelegenheden, we hebben die in
alle kleuren en vooral in geuren.
Wanneer de vroege namiddag is aangebroken roept onze plicht.
De druiven glinsteren nog meer dan tevoren door het nodige vocht waaraan ze
zich vannacht tegoed hebben gedaan. Samen hebben ze gezorgd voor een flinke
oogst waarvan ze ondertussen reeds enkele malen de geneugten hebben van kunnen
smaken.
Als tegenprestatie zorgden de oppergriezels voor een
culinaire verwennerij van de eerste hap tot aan de laatste likoké. Een fris
entreeke van meloen op een bedje van parmaham gevolgd door kabeljauw met een
preiwortelroomsausje van de beste kwaliteit aangevuld met een smeuïge aardappelpuree
van bekende makelij. Een luchtig chocoladedessert was een mooie en gesmaakte
afsluiter van deze avond.
Later op de avond werd een ongelijke strijd door de
oppergriezels toch in hun voordeel beslecht.
Regenweer was voorspeld voor deze morgen. Gisterenavond was
daardoor reeds de plukplanning gewijzigd met een plotse invulling van een
kleine mechanische pluk. Hierdoor kregen we de mogelijkheid om zon machine eens
van dichtbij te bekijken. Omdat de namiddagplanning ook hierdoor sterk
gewijzigd werd, moest er in de voormiddag nog proviand gehamsterd worden. We zouden immers na
sluitingstijd pas naar ons huisje terugkeren.
De traditie van spek en eieren werd niet onderbroken, enkel
de regendruppels verstoorden ons middagmaal op het terras.
Door het regenweer zochten we andere drogere oorden op.
Alleen slaat dit op het uitwendige van de mens en niet op het inwendige. We gingen
immers een professionele degustatie tegemoet voorafgegaan door een toelichting
over de vinificatie van de druiven. We
bezochten hiervoor de Vignerons Ardêchois te Ruoms waarbij de dienstdoende sommelier
ook nog bijkomende levenslessen meegaf. Voorzien van deze kennis kunnen we in
de toekomst zeker hiermee uitpakken op een wijnavond.
Nog even langs de meest beroemde plaats van de Ardêche,
namelijk Pont dArc, waarbij we nog stilletjes wegdroomden bij deze romantische
plek.
De dag werd afgesloten met een avondmaal dat was
gereserveerd in Domaine de Ribiere. Na lang, heel lang wachten en een
rondleiding door het domein kregen we gelukkig
een heerlijk voorgerecht op ons bord. De frietjes met kalfsstoverij viel ook in
de smaak en het dessertenpallet was een perfecte afsluiter.
De terugreis door het desolate landschap was er eentje
waarbij de wolken weenden van verdriet. Vanaf morgen hopen we allen op
beterschap. Onze dank gaat ook nog uit naar de vendagisten van vorig jaar die
een leuke reactie i.v.m. de mamsiesoep postten.