Inhoud blog
  • Visie van mijn stageschool
  • Visie Ko op het onderwijs
  • Rol van de KO
  • Onderwijsaanbod
  • Mijn stageklas
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    De visie van mijn stageschool

    07-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn stageklas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Welkom in de 2de-3de kleuterklas van juf Conny. Hier maken we kennis met 22 enthousiaste kleuters. Pompom de klaspop is ook van de partij! Samen met de kleuters heb ik een week mogen meeleven naar de komst van Sinterklaas!

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderwijsaanbod
    Klik op de afbeelding om de link te volgen







    1. Dagindeling

    -          8u50: begin van de dag

    -          10u30-10u45: speeltijd

    -          11u30-12u: gedaan les, naar de eetzaal

    -          13u15: begin middag

    -          14u55-15u10: speeltijd

    -          16u: gedaan school

    è Woe: gedaan om 11u35

    è Vrijdag: gedaan om 15u


    2. Wat doen de kleuters?

    De kleuters weten al wat ze wel of niet mogen doen. Ze kennen de grenzen en afspraken in de klas. 
    Ze zijn de dagelijkse routine gewoon dus weten al wat er op hen afkomt. Om te weten welke kleuters bij het hoekenaanbod eerst mogen kiezen maakt de KO gebruik van een aftelsysteem. De kls tellen samen met de KO af, ze draait aan het rad en de kls met dat kleur mogen eerst kiezen. De kleuters die het systeem al doorhebben denken op voorhand welke hoek ze gaan kiezen om in te spelen.

    3. Bij wie ligt het initiatief?

    Tijdens de gezamenlijke activiteiten is het de KO die haar activiteiten aanpast aan de leefwereld van de kleuters. Het zijn dan vooral de zelfverzekerde kleuters die het initiatief nemen. Maar de KO kan ook een stille kleuter aanduiden.

    Tijden de keuzeactiviteiten:

    Bij het expliciet aanbod vertelt de KO wat de kleuters mogen doen als activiteit. Maar de inbreng van de kleuter zelf is hier zeer belangrijk. De kleuter wordt gestimuleerd om zelf het initiatief nemen. Om zelf iets te doen met het aanbod.

    Tijdens het impliciet aanbod ligt het initiatief bij het kind zelf. We spreken hier van vrij kleuterinitiatief. De kleuters kunnen elke dag zelf kiezen op een bord met het hoekenaanbod in de klas. Er staat een pictogram van de hoek en hoeveel kleuters er in deze hoek mogen. Doordat de klasorganisatie zo gestructureerd is kunnen de kleuters sneller kiezen in welke hoek ze willen spelen. Eens ze in de hoek zijn kunnen ze kiezen met wat en hoe ze gaan spelen. De kleuteronderwijzeres kan de kleuters wel in de gaten houden.


    4. Hoe zelfstandig zijn de kleuters in hun keuzes?
       
    De kleuters hebben hun vrijheid. Maar natuurlijk zijn er ook grenzen en afspraken in de klas. Bijvoorbeeld: de kleuters mogen maar eenmaal per dag in de poppenhoek. Zo krijgt elke kleuter de kans om in die hoek te spelen. 

    Er is een ruim aanbod van materiaal in de klas aanwezig en in elke hoek. De klasorganisatie is zeer gestructureerd waardoor de kleuters eenvoudig zelfstandig kunnen spelen en bijleren.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rol van de KO
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    De rol van de KO is van groot belang in de kleuterklas.




    Juf Conny streeft naar goed onderwijs. Ze doet er alles aan om meer welbevinden en meer betrokkenheid bij de kleuters te realiseren.

    Welbevinden:

    De KO zorgt ervoor dat het welbevinden van elke kleuter groot is. Als juf Conny ziet dat een kleuter het moeilijk heeft, zit met een gevoel die hij of zij niet kan plaatsen of gewoon een probleem heeft, zal ze de kleuter troosten. Ze zal ervoor zorgen dat de kleuter zich weer goed, welkom voelt in de klas.

    Betrokkenheid:

    De KO biedt een rijk milieu aan door de klasinrichting uitnodigend en functioneel te maken. Alle hoeken zijn goed uitgerust.

    In de verschillende hoeken is er kleurendifferentiatie aanwezig. Aan de hand van kleuraanduiding weten de kleuters wat voor hen is, wat ze al kunnen en hoe ze nog kunnen groeien.

    Bijvoorbeeld: bij de puzzels:

    - geel: 9 stuks
    - oranje: 12 stuks
    - rood: 20 stuks
    - blauw: 35 stuks


    Naargelang de kleuters groeien, past ze dit aan. Hierdoor blijven de kleuters betrokken!

    De KO zorgt voor gevarieerde activiteiten die aansluiten bij de leefwereld van de kleuters en op hun niveau zijn. Hierdoor is de betrokkenheid bij de kleuters groot.

    De houding van de leerkracht:

    Aanvaarding:

    Juf Conny biedt de kleuters vrijheid en stelt zich niet bedreigend op. Je voelt en ziet dat de kleuters haar respecteren en vertrouwen. Door zich zo op te stellen tegenover de kleuters durven zij gevoelens toelaten en hun ervaringen uiten.  

    Empathie:

    Ze staat open voor de ervaringswereld van de kleuter. De activiteiten worden aangepast aan hun interesses. Ze laat de kleuters weten hoe zij tegenover iets staat. Hierdoor leren de kleuters omgaan met hun gevoelens en ervaringen.

    Echtheid:

    De KO is zich bewust van haar gevoelens tegenover de kleuter. Ze zal deze gevoelens niet  wegstoppen maar kenbaar maken. Hierdoor hebben de kleuters vertrouwen in de KO en vinden ze de rust en zekerheid om tot zelfexploratie te gaan.

    Interactie:

    In deze kleuterklas getuigt de leerkracht van aanvaarding, echt begrip en betrokkenheid met de kleuters. Ze houdt rekening met hun ervaringen, interesses, wensen of de behoeftetoestand van de kleuters. Juf Conny staat altijd open voor een gesprek. Bij dezen geeft ze de kleuters de kans om ervaringen te uiten. Tijdens de zelfexploratie van de kleuters blijft ze bij hun belevingen.

    De kleuters voelen zich als persoon begrepen en aanvaard bij juf Conny. Ze voelen dat de KO naar hen luistert, het beste wil voor hen, hen aanvaard hoe ze zijn. Ze beleven de leerkrachttussenkomst als een stimulans of uitnodiging om zichzelf te zijn en hun gevoelens te uiten. De kleuters worden uitgenodigd om dichter bij hun beleving te komen en verder te exploreren.

    Leerkrachtenstijl:

    Gevoeligheid voor beleving:

    De tussenkomsten van de leerkracht zijn uitgesproken positief. Ze getuigen van een goed begrip. De leerkracht leeft volledig mee met de gevoelens van de kinderen. Ze houdt rekening met de noden van de kleuters: de nood aan aandacht, respect, bevestiging, aan duidelijkheid…

    Stimulerend tussenkomen:

    De leerkracht komt op een enthousiaste manier tussen. Ze sluit goed aan bij het ontwikkelingsniveau van de kleuters. Ze prikkelt tot communicatie, actie en denken. De leerkracht voelt perfect aan wat kinderen interesseert en boeit.

    Autonomie verlenen:

    De kinderen krijgen de ruimte om zich te uiten. De interesses van de kinderen komen aan bod. Ze worden aangemoedigd om veel te experimenteren. De kleuters mogen zelf bepalen als iets ‘af’ is. Regels en afspraken komen in overleg tot stand of worden toegelicht. Conflicten worden in dialoog verkend en zo mogelijk opgelost.

    Juf Conny doet er echt alles aan om de kleuters hun welbevinden en betrokkenheid hoog te houden. Ze geeft om de kleuters en wil ze zien groeien.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visie Ko op het onderwijs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    Visie van de KO op het onderwijs en waarom?




    Juf Conny vindt dat elke school moet streven naar het geven van goed onderwijs. Het welbevinden en de betrokkenheid van de kleuters staat hier centraal.

    Om dit te realiseren is het belangrijk:

    1.    Vrij kleuterinitiatief:

    Het is noodzakelijk om de kleuters zelf laten experimenteren. De kleuters leren zo in hun spel beslissingen nemen. Dat is belangrijk voor hun groei. Als je de kleuters vrijheid biedt zullen ze je ook sneller vertrouwen en respecteren. Maar ook hun gevoelens uiten.

     

    2.    Aanbieden van een rijk milieu:

    Ze vindt het maar normaal dat de klasinrichting uitnodigend en gestructureerd is. Zonder structuur zouden de kleuters verward raken. In elke school moet een gevarieerd materiaalaanbod aanwezig zijn.

     

    3.   Differentiatie:

    Juf Conny vindt differentiatie in het onderwijs zeer belangrijk. Als we willen dat de kleuters groeien, moet dit in elke klas aanwezig zijn. Dit nodigt de kleuters uit om te denken. Al spelend dagen ze elkaar uit en blijven ze groeien.

     

    4.   Gevarieerde activiteiten:

    Het is heel belangrijk dat dit in alle scholen aansluit bij de leefwereld van de kleuters. Het moet op hun niveau zijn. Niet elk jaar dezelfde activiteiten. Voor de KO zelf is het ook belangrijk om te vernieuwen!

     

    5.   Grenzen en afspraken:

    Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de kleuters de klas overnemen, dat zij de baas zijn. Daarom is het belangrijk om samen met de kleuters de grenzen en afspraken te bespreken. Grenzen en afspraken zijn noodzakelijk in elke school.

    6.   KO:

    Als KO moet je flexibel kunnen zijn. Je moet je kunnen aanpassen aan de gewoonten van de school waarin je werkt.

    Hoe breng je dit aan in de kleuterklas?

           1.   Vrij kleuterinitiatief:

                Als KO wil je soms te snel te hulp schieten. Maar dit is niet altijd nodig. 
                Het is belangrijk om de kleuters gewoon eens te laten doen. Dit is moeilijker voor de KO dan voor de kleuters zelf.
                Maar zo leren zij wel iets bij.

     

    2.   Aanbieden van een rijk milieu:

    Hoe je een klas het best organiseert leer je door ervaring op te doen.
    Bijvoorbeeld: een muziekhoek moet je niet naast een snoezelhoek plaatsen. In de muziekhoek mogen de kleuters zich eens laten gaan. Veel lawaai maken. Tegenover kleuters gaan in de snoezelhoek om tot rust te komen. Ze willen eens weg van al dat lawaai. Tot zichzelf komen. Het is ook zeer belangrijk om te weten waarin je kleuters geïnteresseerd zijn. Het kan goed zijn dat je een hoek moet veranderen of aanpassen als de kleuters die hoek teveel links laten liggen. Observeer de kleuters dan goed om te weten wat ze nog missen in de klas. In wat zijn ze geïnteresseerd? Wat is hun niveau? In een kleuterklas is het noodzakelijk dat je alles mooi aanduidt. Aan de hand van een pictogram, kleurendifferentiatie in de hoeken,... Zodat de kleuters goed zien waar welke hoek is en welk materiaal aanwezig is in welke hoek.

     

    3.   Differentiatie:

    Als KO kun je zelf kiezen hoe je differentiatie in de hoeken aanduidt. Ikzelf gebruik al jaren kleuren om dit aan te duiden. Ik raad dit iedereen aan. De kleuters verstaan dit systeem en het is zeer simpel. Ze weten de graad van moeilijkheid:


    -
           Geel: gemakkelijk

          -       Oranje: redelijk moeilijk

          -     Rood: moeilijk
    -       Blauw: moeilijkst

     Laat de kleuters ook weten dat ze zichzelf moeten uitdagen: lukt het niet nemen ze iets gemakkelijker. Ze kunnen maar proberen.

    4.   Gevarieerde activiteiten:

    Door de kleuters goed te observeren leer je in wat ze allemaal geïnteresseerd zijn. Als KO moet je proberen in te spelen op de interesses van alle kleuters. Dit kun je niet doen aan de hand van één activiteit.

     

    5.   Grenzen en afspraken:

    Het is noodzakelijk dat je dit samen met hen bespreekt vanaf dag één! Let wel op de manier dat je dit met hen bespreekt.

     

    6.   KO:

    Wees gewoon jezelf. Houd je zeker niet in voor de kleuters. Ze hebben juist graag dat je overdrijft.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Visie van mijn stageschool
    Mijn visie op het onderwijs:

    Ik was aangenaam verrast van mijn week in de stageklas bij juf Conny. Ze is een zeer lieve, leuke juf. Ze gaat zeer goed om met de kleuters. Bovendien vond ze het ook leuk dat wij in de klas waren. Dat geeft toch een goed gevoel.

    Maar ik was ook aangenaam verrast op de antwoorden van mijn vragen. Ik kan me grotendeels wel vinden bij haar visie op het onderwijs:

    1. Vrij kleuterinitiatief
    2. Aanbieden van een rijk milieu
    3. Differentiatie
    4. Gevarieerde activiteiten
    5. Grenzen en afspraken
    6. KO

    Onze meningen sluiten hier wel aan bij elkaar.

    Het is dan ook noodzakelijk dat we streven naar goed onderwijs. Hoe meer welbevinden en betrokkenheid we bij de kleuters realiseren, hoe ingrijpender en heilzamer ons effect van het onderwijs!


    Waarom?

    Ze geeft er duidelijk al veel over nagedacht. Maar ze heeft ook al heel veel jaar ervaring. Tenslotte leer je toch uit je ervaringen.

    Wat zou jezelf integreren in een stageschool?

    Ik vind persoonlijk dat ze de kleuters nog meer vrijheid zouden mogen geven in de kleuterklas. De gezamenlijke activiteiten in de klas duren soms te lang. Kleuters ontdekken veel zelf als ze spelen. Ze leren door zelfexploratie. Het is toch de bedoeling dat ze in de kleuterklas zelfstandig dingen leren doen?






    Archief per week
  • 03/01-09/01 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs