De rol van de KO is van groot belang in de kleuterklas.
Juf Conny streeft naar goed onderwijs. Ze doet er alles aan om meer welbevinden en meer betrokkenheid bij de kleuters te realiseren.
Welbevinden:
De KO zorgt ervoor dat het welbevinden van elke kleuter groot is. Als juf Conny ziet dat een kleuter het moeilijk heeft, zit met een gevoel die hij of zij niet kan plaatsen of gewoon een probleem heeft, zal ze de kleuter troosten. Ze zal ervoor zorgen dat de kleuter zich weer goed, welkom voelt in de klas.
Betrokkenheid:
De KO biedt een rijk milieu aan door de klasinrichting uitnodigend en functioneel te maken. Alle hoeken zijn goed uitgerust.
In de verschillende hoeken is er kleurendifferentiatie aanwezig. Aan de hand van kleuraanduiding weten de kleuters wat voor hen is, wat ze al kunnen en hoe ze nog kunnen groeien.
Bijvoorbeeld: bij de puzzels:
- geel: 9 stuks
- oranje: 12 stuks
- rood: 20 stuks
- blauw: 35 stuks
Naargelang de kleuters groeien, past ze dit aan. Hierdoor blijven de kleuters betrokken!
De KO zorgt voor gevarieerde activiteiten die aansluiten bij de leefwereld van de kleuters en op hun niveau zijn. Hierdoor is de betrokkenheid bij de kleuters groot.
De houding van de leerkracht:
Aanvaarding:
Juf Conny biedt de kleuters vrijheid en stelt zich niet bedreigend op. Je voelt en ziet dat de kleuters haar respecteren en vertrouwen. Door zich zo op te stellen tegenover de kleuters durven zij gevoelens toelaten en hun ervaringen uiten.
Empathie:
Ze staat open voor de ervaringswereld van de kleuter. De activiteiten worden aangepast aan hun interesses. Ze laat de kleuters weten hoe zij tegenover iets staat. Hierdoor leren de kleuters omgaan met hun gevoelens en ervaringen.
Echtheid:
De KO is zich bewust van haar gevoelens tegenover de kleuter. Ze zal deze gevoelens niet wegstoppen maar kenbaar maken. Hierdoor hebben de kleuters vertrouwen in de KO en vinden ze de rust en zekerheid om tot zelfexploratie te gaan.
Interactie:
In deze kleuterklas getuigt de leerkracht van aanvaarding, echt begrip en betrokkenheid met de kleuters. Ze houdt rekening met hun ervaringen, interesses, wensen of de behoeftetoestand van de kleuters. Juf Conny staat altijd open voor een gesprek. Bij dezen geeft ze de kleuters de kans om ervaringen te uiten. Tijdens de zelfexploratie van de kleuters blijft ze bij hun belevingen.
De kleuters voelen zich als persoon begrepen en aanvaard bij juf Conny. Ze voelen dat de KO naar hen luistert, het beste wil voor hen, hen aanvaard hoe ze zijn. Ze beleven de leerkrachttussenkomst als een stimulans of uitnodiging om zichzelf te zijn en hun gevoelens te uiten. De kleuters worden uitgenodigd om dichter bij hun beleving te komen en verder te exploreren.
Leerkrachtenstijl:
Gevoeligheid voor beleving:
De tussenkomsten van de leerkracht zijn uitgesproken positief. Ze getuigen van een goed begrip. De leerkracht leeft volledig mee met de gevoelens van de kinderen. Ze houdt rekening met de noden van de kleuters: de nood aan aandacht, respect, bevestiging, aan duidelijkheid
Stimulerend tussenkomen:
De leerkracht komt op een enthousiaste manier tussen. Ze sluit goed aan bij het ontwikkelingsniveau van de kleuters. Ze prikkelt tot communicatie, actie en denken. De leerkracht voelt perfect aan wat kinderen interesseert en boeit.
Autonomie verlenen:
De kinderen krijgen de ruimte om zich te uiten. De interesses van de kinderen komen aan bod. Ze worden aangemoedigd om veel te experimenteren. De kleuters mogen zelf bepalen als iets af is. Regels en afspraken komen in overleg tot stand of worden toegelicht. Conflicten worden in dialoog verkend en zo mogelijk opgelost.