Voor wie? Voor alle jongeren uit het vijfde leerjaar. Maar wij richten ons in het bijzonder tot de jongeren die er aan denken volgend jaar (in het zesde leerjaar dus) hun doopbelofte te hernieuwen.
Wat? Het is de bedoeling samen Jezus, de Bijbel en de Kerk te ontdekken. Natuurlijk weten jullie al wie Jezus is en kennen jullie heel wat verhalen over Hem. Natuurlijk weten jullie wat Kerk is en hebben jullie al heel wat over die Kerk gehoor. Maar door op een creatieve manier te proberen aan anderen duidelijk te maken wat Jezus voor jou betekent, krijgt Hij niet alleen voor die anderen maar ook voor jou een nieuwe frisse betekenis. Door samen te werken rond Jezus en te proberen de vijf sterren van Fata Morgana binnen te halen, zal er een sterke band groeien tussen alle deelnemers. Zo ontstaat er gemeenschap en vormen wij zelf Kerk. Niet de Kerk uit de media dus. Maar Kerk zoals het overal zou moeten zijn.
Hoe vaak komen wij samen? Er zijn vijf opdrachten. Dus wordt er in vijf kleine groepjes gewerkt. Deze groepjes bepalen zelf waar en wanneer ze samen komen, al naargelang hun opdracht dat vraagt. Daarnaast proberen wij ook nu en dan eens samen te komen met geheel de groep om de vorderingen te bekijken.
Hulp?! Om je opdracht goed te vervullen krijg je hulp van buitenaf. Voor ieder groepje worden begeleidende ouders gezocht die helpen bij de organisatie. Voor de praktische uitwerking moeten jullie zelf een beroep doen op vrienden en kennissen.
Deze opdrachten hebben we ook voor jullie uitgeschreven:
1. Op verschillende plaatsen in het evangelie geeft Jezus ons tips hoe wij moeten leven om het Rijk van God waar te maken. Zo heeft Hij het ook over de 7 werken van barmhartigheid.
- Voer in de loop van het jaar deze 7 werken van barmhartigheid uit. - Maak van iedere activiteit een verslag voor het parochieblad en ook foto's. - Daarmee maken jullie op de slotdag een fototentoonstelling of een powerpoint-presentatie.
2. Over het leven van Jezus kunnen we heel wat lezen in het evangelie.
- Beeld 6 belangrijke momenten uit het leven van Jezus uit met ten minste 3 verschillende technieken. - Deze afbeeldingen moeten groot genoeg. Zij worden opgesteld op het parcour van een wandeling. - Bij ieder tafereel wordt er beschreven wat er afgebeeld staat, waarom jullie gekozen hebben voor dit tafereel en wat wij er vandaag uit kunnen leren. - Maak op verschillende momenten foto's of een film van wat jullie doen, zodat ook dit kan getoond worden op de slotdag.
3. Jezus vertelde zijn toehoorders verhalen : parabels
- Maak een toneelstuk dat tenminste een half uur duurt waarin drie parabels tot één verhaal zijn verwerkt. - Voer dit toneelstuk op met een echt dekor en met kledij uit Jezus' tijd. - Ontwerp een affiche of uitnodigingen. - Zorg ook voor een creatief programmaboekje met interviews staan, foto's en een stripverhaal. - Muziek en zang zijn natuurlijk ook welkom.
4. Vaak hoor je zeggen dat onze eucharistievieringen de jongeren niet meer aanspreken.
- Ik daag jullie uit een eucharistieviering te maken die jongeren echt aanspreekt. Let wel: het moet een echte eucharistieviering zijn met alles wat daarbij hoort. - In deze eucharistieviering moeten tenminste 100 jongeren aanwezig zijn. - Maak zelf een lied voor deze viering met instrumentale begeleiding. - Zorg dat er voor alle leden van de vijfwerking een uniek zelfgemaakt symbool is, dat naar Jezus verwijst. - Bak zelf brood voor de communie. - Zorg voor hedendaagse teksten
Deze opdrachten zijn te groot en te moeilijk om ze alleen uit te voeren. Vraag daarom de hulp van jullie ouders, van klasgenoten, vrienden van de jeugdbeweging, mensen uit de parochie, buren en kennissen.
Jongeren van Terbank, aan de slag. Haal de sterren binnen!
Vergeet niet voor zondag 5 oktober een mail te sturen naar Ritta (Rittavandeput@hotmail.com). Daarin rangschik je de vorige opdrachten in volgorde van je voorkeur. Vermeld ook één vriend/vriendin met wie je samen in de groep wil zitten. Wij proberen hiermee rekening te houden bij het samenstellen van de groepjes.
Op vrijdag 26 september gingen wij van start met onze vijfwerking. Deken Dirk gaf jongeren en ouders de opdracht tijdens de slotdag de figuur van Jezus te belichten. Wie was Hij? Wat was Zijn boodschap? Wat betekent Hij voor ons vandaag? Deze algemene opdracht zal nog in verschillende concrete uitdagingen gegoten worden. Hou deze website in de gaten en weldra krijgen jullie de concrete opdrachten. Wil je foto's van die avond? Ga dan naar: http://picasaweb.google.nl/chriscoppens47/Vijfwerking?authkey=aNbYsHEIFUY#5251432648653523346
Omdat er slechts 16 kinderen zijn ingeschreven, zagen wij het niet zitten de vier opdrachten allemaal uit te voeren. Er werd gekozen voor 1. Het toneelstuk over parabels 2. Scènes uit het leven van Jezus 3. Een eucharistieviering die jongeren aanspreekt. Ondertussen zijn de verschillende groepjes al een tweetal keer samengekomen. Het startschot is gegeven!
Noteer reeds in je agenda dat wij op zaterdag 10 januari een volkvergadering houden waar de verschillende groepjes verslag zullen uitbrengen over hun vorderingen. Wie nog hulp nodig heeft, kan daar een SOS uitzenden.Wij nodigen iedereen uit op de viering (met kindernevendienst) van 18.30 uur en aansluitend houden wij de vokvergaderin in de weekkapel.
Geloof, Kerk en eucharistie. Het lijkt onlosmakelijk bij elkaar te horen. Maar heel wat mensen houden niet van "eucharistie vieren". Ze hebben er zelfs rechtuit een afkeer van. Vooral kinderen en jongeren vinden het maar een saaie bedoening, zo lijkt het.
Maar is dat wel zo? Zijn het de kinderen en jongeren die afkerig staan van de eucharistie en de Kerk? Of zijn het hun ouders die het allemaal niet de moeite waard vinden om er tijd voor vrij te maken?
En is onze eucharistieviering echt zo saai? Als je sommige mensen hoort praten, lijkt het wel dat saaiheid een essentieel element van onze eucharistieviering is. Kan het ook anders?
De kinderen van de vijfwerking kregen van deken Dirk Degendt in oktober 4 opdrachten. Naast een toneelstuk over parabels, scènes uit het leven van Jezus en het vervullen van de 7 werken van barmhartigheid, werd er ook gevraagd een eucharistieviering in elkaar te steken, waar jongeren zich echt kunnen in herkennen. Het moest wel een echte eucharistieviering zijn. Vermits er zich maar 16 kinderen inschreven voor de vijfwerking, was het niet echt haalbaar deze 4 opdrachten allemaal te vervullen. Eentje moest er sneuvelen. Wij lieten de kinderen zelf kiezen aan welke opdracht ze wilden meewerken. En eerlijk gezegd, ik was ervan overtuigd dat de opdracht rond' eucharistie vieren' zou sneuvelen. Ik was dan ook erg verbaasd toen bleek dat er 6 kinderen voor deze opdracht hadden gekozen. Bij de eerste samenkomst bleek dat ze bovendien ook nog erg enthousiast waren.
Tijdens die eerste bijeenkomst werd er gepolst in hoeverre zij op de hoogte waren van de verschillende onderdelen van een eucharistieviering. Ook dat viel opvallend goed mee. De eerlijkheid dwingt me wel te zeggen dat er twee leden van het kinderkoor en een misdienaar bij waren. Maar toch. Daarna moesten zij opschrijven wat ze in een eucharistieviering leuk, en wat zij vervelend vonden. Het zal ongetwijfeld niemand verbazen dat de 'preek' unaniem als saai werd ervaren. Zij vinden dat ze dan te lang moeten stil zitten. Bovendien gaan de meeste preken hun petje te boven. Alles waarbij zij echt mogen meedoen, vinden ze dan weer leuk. Samen zingen, bij een verhaal naar voor komen om op de mat te zitten, de vredeswens...
Ik had gedacht dat de meeste kinderen het 'grote dankgebed' vervelend zouden vinden, maar dat was duidelijk niet het geval. Ongetwijfeld omdat er tijdens dit dankgebed op verschillende momenten gezongen wordt.
Deze eerste bijeenkomst leert me dat kinderen het belangrijk vinden echt mee te doen. Daar is niets mis mee, vermits tijdens het tweede Vaticaans Concilie werd gezegd dat alle aanwezigen 'celebranten' (vierders) zijn en dus actief deelnemen aan de viering. Nu is dat 'actief' wel voor interpretatie vatbaar. Maar als het om kinderen gaat, is er dus geen bezwaar tegen dat actief ook echt actief is.
Anderzijds blijkt dus ook dat deze kinderen geen vooroordelen tegenover eucharistie en catechese hebben. Mijn vijfwerkers dringen er op aan meer en langer samen te komen om deze viering voor te bereiden. Als dat niet heerlijk stimulerend is.
En voor diegenen die zich afvragen wanneer die jongerenviering dan wel plaats heeft. Op Zaterdag 2 mei om 18.30 uur. Die dag is de slotdag van onze vijfwerking. Hou alvast die namiddag vrij. Om 15 uur kan U een wandeling maken doorheen het leven van Jezus en om 16 uur voert ons vijfgezelschap een toneelstukje op over parabels. Nadat ook de hongerigen gespijzigd en de dorstigen gelaafd zijn (zo komen de werken van barmhartigheid er toch nog aan te pas), begeven wij ons naar het kerkgebouw om samen eucharistie te vieren. En wij rekenen op uw aanwezigheid. Want veel mensen op de been brengen, behoort ook tot onze opdracht.