Welkom op mijn blog! Dit jaar komen er weer interessante onderwerpen aan bod voor het vak godsdienst. Regelmatig zullen hier dus blogposten verschijnen. Kom dus geregeld eens kijken en wie weet leer je nog iets bij. Ik zal mezelf kort even voorstellen, zodat jullie ook weten wie de persoon is achter het schrijven van deze blogposten.
Mijn naam is Vicky Van den Acker. Ik ben 17 jaar. Ik heb geen hobby's, maar heb wel een passie voor dansen meer in detail voor hiphop en modern. Bij het dansen kan je veel emoties uitdrukken. Ik zit in mijn 6e jaar Handel in OLVI Boom. Ik koos al in het begin van het 1ste jaar secundair voor Handel en volg nog altijd deze richting. Zelf ben ik zeer sociaal en probeer de mensen te helpen waar ik kan.
Zo, nu weten jullie ook wat meer over mij.
Kijk gerust nog rond en binnenkort komen er weer nieuwe blogberichten!
De uitspraak van Bart De Wever luidde als volgt: Geen
homo-T-shirts achter Antwerpse loketten.
Ik kan hem zeker begrijpen, omdat er reacties worden
uitgelokt door zon T-shirts te dragen. Dit geldt niet enkel voor zon
T-shirts, maar ook voor bijvoorbeeld: kruisjes, hoofddoeken en andere
religieuze symbolen. Ik vind het vooral belangrijk dat er in onze maatschappij
regels worden opgelegd.Ik kan de nieuwe
burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever wel begrijpen. Je moet ergens een
grens trekken.
Vanuit de paradox heb je de keuze tussen twee standpunten,
of je gaat voor metafysica. Dan zeg je ik laat alle culturen toe dus het zou
niet uitmaken of er dan iemand met een regenboog T-shirt achter een loket zit. Of
je zegt, ik ga voor het differentiedenken en sluit je je aan bij de mening
van Bart De Wever dat er dus wel ergens een grens moet getrokken worden.
Het is te begrijpen dat het voor die mensen nu wel een
gevoelig onderwerp is. Het is hun ware aard en dat kan niemand veranderen. Ze moetener wel rekening mee houden dat dit voor
andere mensen verkeerd kan overkomen.
Het liedje 'Man Down' van de bekende zangeres Rihanna is door velen geliefd, maar toch komt er veel kritiek op. Niet abnormaal, als je naar het thema van het liedje kijkt. Er gebeurt in het begin een moord. Rihanna weet dat het vermoorden van mensen verkeerd is, toch schiet ze hem neer. Ze wil uitleggen waarom ze dit juist deed. De clip is dus toch een grote hit geworden en dit door de combinatie van seks en de fascinatie voor geweld en dood.
De mensen zijn nieuwsgierig naar de dood, maar toch heerst er angst voor de dood (Mysterium tremendum et fascinans). De verhalen uit de Abrahamcyclus zijn ook gebaseerd op het samenspel van seksualiteit, moord en ethiek. In de bijbel wordt op een moment verteld over Abram en Sarai die dreigen in hun leven te mislukken, omdat ze geen nageslacht kunnen verwekken. God belooft dat dit wel zal lukken en die belofte lijkt te lukken in de naamsverandering die Abram ondergaat. Abraham en Sara lachen God uit omdat ze er niets meer van geloven. Nadat God via de besnijdenis een deel opeist van seksualiteit, is het nu de mens die de goddelijke seksualiteit opeist. De macht verbonden aan seksualiteit is van die aard dat ze enorme wraakgevoelens kan opwekken.
Als we deze woorden vergelijken met het liedje van Rihanna zouden we eerder kunnen zeggen dat ze seksueel misbruikt werd.
' Is minder meer' is een paradoxale uitspraak. Zeker in een café, wanneer men zou zeggen hoe minder bier, hoe meer bier. Bijvoorbeeld wanneer je één pintje drinkt, heb je meer gedronken dan je twee pintjes zou drinken. Die uitspraak lijkt dus heel absurd.
We illustreren dit met twee filmfragmenten. De ene film heet 'Ice cold in Alex', gaat over een vrachtwagen die in de woestijn rijdt. De vrachtwagen krijgt een panne, maar uiteindelijk wordt de vrachtwagen hersteld en rijden ze naar een stadje genaamd Alexandrië. Wanneer je een lange tijd in de woestijn zou zitten, en je krijgt dan een glas water zou dit fantastisch zijn. Het gevoel dat je dan hebt, valt niet te beschrijven.
Een ander voorbeeld uit het dagelijkse leven is wanneer je een vriend hebt en je wilt hem elke dag zien (7/7). Dit doe je omdat je denkt dat je MEER liefde zal voelen, maar dit werkt in de tegenovergestelde richting. Je zal elkaar beu worden en de liefde zal VERMINDEREN.
Een paradox is eigenlijk iets dat een tegenstelling lijkt, maar geen tegenstelling is (schijnbare tegenstelling). Een contradictie daarentegen kan nooit tegelijk waar zijn. Een contradictie is een 'echte' tegenstelling. Een voorbeeld van een paradox is de auto creëert snelheid en traagheid tegelijkertijd. Het regent en het regent niet is een voorbeeld van een contradictie.
In het liedje van Rihanna 'Love the way you lie' staan ook veel paradoxen, zoals ' she fucking hates me and I love it'. In het verhaal van Elia wilt Elia bewijzen dat God werkelijk bestaat en vraagt aan God om dit te bewijzen door middel van tornado's en tsunami's, maar dit gebeurt niet. God is afwezig want elia krijgt hem nooit te zien, ookal hoort hij Hem. Daar tegenover staat dat God wel aanwezig is maar via een engel. Je maakt dus het meeste ruzie met de mensen die je het liefst ziet. . Mensen praten tegen God, maar natuurlijk kan Hij niets terug zeggen. Gelovigen geloven wel in deze stelling. Voor gelovigen speelt God een grote rol in de evangelies, omdat ze bij Hem steun vinden. God kan je in elk evangelie terugvinden. Voor gelovigen is God in goede EN in slechte tijden een helpende hand.
Bronvermelding: Verbeeck,Wim, 'Rihanna : een hype of cultuurfenomeen' , cursus godsdienst. Zesde
jaar secundair onderwijs. Olvi-Boom,2012.
Religie gaat over verschillende zaken van het mens zijn. Vuur is niet altijd negatief, het kan ook positief worden bekeken, zoals het vuur bij de Olympische Spelen. Vuur dat niet verbrand, zoals in het verhaal van Mozes. In pop-muziek komen ook veel religieuze symbolen voor. Het komt in elke cultuur voor, in elke cultuur zijn er wel mensen die er heel erg of helemala niet in geloven. Religie komt dus in alles voor.