 Op zaterdag 16 mei is de achtste Week van de Zee van start gegaan. Dit gebeurde in de haven van Scheveningen waar de nieuwe VISwijzer 2009/2010 van Stichting De Noordzee en het Wereld Natuurfonds in ontvangst werd genomen door Pierre Wind, chek-kok en ambassadeur van de smaak. Op de nieuwe VISwijzer komt duidelijk naar voren dat de Nederlandse visserijsector de afgelopen jaren voorzichtig de stappen heeft gezet richting een duurzame visserij. Zo staan er dit jaar meer vissoorten van Nederlandse vissers en kwekers in het groen dan in het rood. Er is inmiddels een aantal Nederlandse visserijen bezig met certificering voor het keurmerk van het Marine Stewardship Council (MSC). Sommigen (schol met de twinrig en makreel) zijn in een vergevorderd stadium. Ook de tong staand want* visserij en de garnalenvisserij zitten in het MSC-traject. Een ander verschil met voorgaande VISwijzers is dat bij sommige vissen ook expliciet de vangstmethode staat aangegeven als dit een betere techniek is. Dit maakt de duurzaamheids-inspanningen van Nederlandse vissers meteen zichtbaar. Zo staat de tong die door Nederlandse vissers wordt gevangen met zogeheten 'staand want', in de groene kolom in plaats van in het rood. Hetzelfde geldt voor schol: gevangen met 'twinrig'** in oranje in plaats van in het rood.
Zo werkt de visserij verder aan duurzame visvangst, zodat ze nog lang vis kunnen vangen in de Noordzee.
De week is morgen weer afgelopen, maar er zijn nog allerlei activiteiten te doen. Daarover kan men informatie vinden op: http://www.weekvandezee.nl/activiteiten/?soortactiviteit=&provincie=&datum=2454975&dagdeel
*Dit zijn netten die uit meerdere lagen bestaan. Eén of meer fijnmazige netten hangen voor een grootmazig net. De vis trekt het fijnmazige net door de grote mazen heen en raakt zo verstrikt. Deze netten worden met behulp van drijvers en een verzwaarde lijn aan de onderzijde van het net (onderpees) 'staand' in het water opgesteld, en na verloop van tijd binnengehaald.
**Met behulp van rubber kabels wordt een vibratie afgegeven boven de zeebodem. De vis schrikt op van de vibratie en komt in het net terecht. Zolang de maaswijdte van het net voldoet aan de voorschriften en gebieden met overwegend jonge visbestanden met rust gelaten worden, zijn de bijvangsten van ondermaatse vis en andere soorten uiterst klein. Bovendien vaart de twinrig langzamer en heeft minder pks nodig, dus er wordt gemiddeld veel minder brandstof verbruikt.
|