In het VOC-tijdperk werd er altijd gestopt aan de Tafelbaai bij Kaap de Goede Hoop, want door gebrek aan verse voorraden heerste er snel scheurbuik aan boord. Een tijd later, vanaf 1652, zette Jan van Riebeeck (foto, en schilderij van Charles Bell) die er landde met 72 man en 8 vrouwen, er een verversings-/bevoorradingsstation op, voor schepen die tussen de Republiek en Indiƫ voeren. Hij ging er voor het eerst op 24 april aan land en al twee dagen later begonnen de Hollanders met het aanleggen van een borstwering, het begin van een houten fort. In de schaduw van de Tafelberg werd dit fort rond 1666-1679 vervangen door een stenen bolwerk met 5 bastions: Casteel De Goede Hoop
Scheurbuik (ook wel scorbuut of ascorbinezuurdeficiƫntie) is de benaming voor een ziekte ten gevolge van een langdurig vitamine-C tekort zoals dat in vroeger eeuwen op zeilschpen op de grote vaart veel voorkwam. Symptomen van scheurbuik zijn onder meer zwellingen en bloedingen van het tandvlees en ook vallen onder de eerste symptomen van scheurbuik vormen van verslechterde zintuig bezigheden zoals typen, schrijven en je op lange termijn concentreren. ook krijgt men last van aftes aan de binnenzijde van de mond en bloedingen aan de benen. Er treden geen speciale symptomen of scheuringen van de buik bij op. Onbehandeld is scheurbuik fataal, maar behandeling is eenvoudig; vitamine C.
De Rotterdam draait rondjes met de sleep in de buurt van Kaapstad en dus de Tafelberg, omdat er nog geen boot voorhanden is om de sleep over te nemen. Helaas hebben ze al een hele tijd geen verse etenswaren meer aan boord. Nog even en er ontstaat scheurbuik! Het is zo te lezen wel het beste excuus voor het fenomeen 'weinig schrijven'!:wink:
|