Eugenetca is het wetenschappelijk onderzoek naar het verbeteren van dierenrassen, in het bijzonder het mensenras.
In 1883 werd het woord eugenetica voor het eerst gebruikt door Francis Galton, een neef van Charles Darwin. Sir Francis Galton (1822-1911) was een Brits statisticus, antropoloog, ontdekkingsreiziger en grondlegger van de moderne eugenitica. Hij bestudeerde eveneens het menselijk brein en geest. Aanvankelijk was het de bedoeling van de eugenetica om selectief te fokken met mensen en dieren om de soort in de loop van de generaties te verbeteren. Specifiek met betrekking tot de erfelijke kenmerken. Eugenetica wordt opgesplitst in twee delen, positieve eugenetica en negatieve eugenetica.
° Positieve eugenetica: de meest geschikten aanmoedigen tot voortplanting. ° Negatieve eugenetica: ontmoedigen of verhinderen van de minst geschikten tot voortplanting.
Selectieve voortplanting werd in de oudheid al gesuggereerd door Plato, die graag zag dat de voortplanting gecontroleerd zou worden door de overheid. Staltons stelregels waren een directe link met de leer en het werk van Darwin. Deze laatste werd dan weer beïnvloed door Thomas Malthus(1766-1834). Thomas Malthus was een Brits demograaf, econoom en predikant. Hij schreef het pamflet 'An essay on the principle of population'. Hierin voorspelde hij dat de bevolkingsgroei de economische groei zou voorblijven, met hongersnood op grote schaal als gevolg. Zijn oplossing tegen deze overbevolking: armen die weten dat ze geen gezin zullen kunnen ondersteunen, moesten volgens hem ook geen gezin stichten.
Bovenstaande tekst klinkt hard en voorbijgestreefd, maar er zit wel waarheid in.
Iemand die beslist om een groot gezin te stichten, of om een zwaar gehandicapt kind geboren te laten worden. Moet na zijn beslissing niet om financiële hulp komen vragen aan de overheid. De staat heeft al genoeg kosten en moet niet verantwoordelijk gesteld worden voor andermans verkeerde inschattingen.
Onze vereniging is voorstander van ontwikkelingshulp. We pleiten wel voor een controle op de goeie besteding van onze zuurverdiende centjes die dan naar de Derde Wereldlanden gaan. In vele Afrikaanse landen kreunt men onder de hongersnood maar spreekt men over gezinnen met vele kinderen. Waarom vele kinderen als men niet eens over voldoende voedsel beschikt. Via onze ontwikkelingsprojecten in Afrika zouden we kleine gezinnen kunnen belonen met extra bonussen. Dit om Afrikaanse families te stimuleren niet meer aan de stichting van een groot gezin te beginnen.
Via positieve en negatieve eugenetica kan men door de staat maatregelen nemen om zo weinig mogelijk geld te verspillen aan situaties die te voorspellen zijn. Eventuele maatregelen.
Positief eugenetisch beleid: beloningen en bonussen aan ouders die meer kinderen krijgen. Voorwaarde: financiële zekerheid van deze ouders en geen geschiedenis van erfelijke ziektes in de familie. Erfelijkheidsonderzoek verplicht. Negatief eugenetisch beleid: segregatie, gedwongen sterelisatie en euthanasie. Zware misdadigers, drugsverslaafden, steeds hervallende alcoholisten en levenslange steuntrekkers zouden via dit beleid een gedwongen sterelisatie moeten ondergaan. Ons Vlaams sociaal beleid wordt op grote schaal uitgebuit en zou via deze manier geen gelden meer moeten verstrekken aan hopeloze gevallen in onze maatschappij.
Ook pleiten wij voor een uitgebreid vruchtwateronderzoek bij zwangerschappen. Zo kan men bij vaststelling van een erfelijke ziekte overgaan tot een verplichte abortus van de vrucht.
Enkele voorbeelden van erfelijke ziektes:
° Downsyndroom ° Taaislijmziekte ° Phenylketonurie ° Ziekte van Pompe
Deze aanpak vergt moed en standvastigheid maar onze toekomst wordt er door verzekerd.
23-03-2009, 15:00 geschreven door VVR 
|