Dit is de blog van Velt afdeling Dendermonding (regio Dendermonde-Lebbeke-Buggenhout). Op deze blog komen de nieuwsbrieven van onze afdeling en worden de activiteiten aangekondigd. Waar mogelijk zal je ook een verslagje of een foto terugvinden.
Komende activiteiten:
8 oktober 2009 - 19.30u Aardappel- en buitentomatenteelt door Etienne Raemdonck
locatie : 't Vaatje, Grote Snijdersstraat 97, Lebbeke
info : Ray Verneirt - 052/411343
28 november 2009 - Ledenfeest en statutaire vergadering
locatie : 't Vaatje, Grote Snijdersstraat 97, Lebbeke
verdere info volgt
Met
deze tweede editie in en rond het terrein van de Wijn- en
Biermakersgilde T Vaatje gaan we terug heel wat kunnen aanbieden aan
onze bezoekers.
We denken eerst en vooral aan de hongerige mensen die terecht kunnen bij de Natuur- en Bio-winkels DE RANK uit St-Gillis en BOTANIK uit Lebbeke. Zij gaan het beste uit hun uitgebreide gamma meebrengen en aan de man brengen.
Aan de gezondheid
wordt gewerkt via het SANGO-sap dat INEKE THOMAS presenteert. Dit
heilzame sap is een probaat en natuurlijk middel tegen allerlei
kwaaltjes.
Wie in zijn tuin voor lekkere bijkomende vitaminen wil zorgen via kleinfruit zoals trosbes, stekelbes aal- & bosbes enz. kan terecht bij LUC KEUSTERMANS .
Bij Sanguisorba vanBelmans Bart zal men op onze markt een gans assortiment kruiden, vergeten groenten en wilde planten vinden. (zowel sier- als eetbare planten)
De befaamde slakkenmuur
kunnen we van dichtbij bestuderen op het standje van Tainless Building
& C°. Deze duurzame methode zal de slakkenvraat op uw percelen
merkelijk verminderen.
Natuurlijk
mogen we de sympathieke KOMPOSTMEESTERS van Lebbeke niet vergeten. Zij
zullen met veel plezier de laatste nieuwigheden op gebied van thuis compos-teren aan de man brengen.
Nog
uit Lebbeke afkomstig is het VOEDSEL-TEAM. Deze mensen bestellen
gezamenlijk groenten en vlees rechtstreeks bij de kweker. Zo veel
mogelijk « bio ». Hoe dit alles in zijn werk gaat kan je bij hen
vernemen.
Bij
INAMAKA in de Snijderstraat aan nr 111 kan je kennis maken met Marijke
die enthousiast een jeugdige bende leert bio-tuinieren te Lebbeke.
En dan gaan we de schoonheidstour op want herboriste INGE LAMBIN weet heel wat over kruidige zalfjes en poedertjes. Om niet te spreken van de talloze etherische oliën die ze bij zal hebben.
In dezelfde lijn zit PEGGY LISSENS (Step by Step) die haar eigen accenten legt.
Bij NADIA DE CLERCQ maken we kennis met (h)eerlijke, ambachtelijke zeep van Marseille en aanverwante producten.
En
wie herinnert zich niet PLUIS van LINDA BOFFE. Haar kleding en
speelgoed heeft op de vorige markt zeker de aandacht getrokken.
Wijn en biergilde t' Vaatje
Ze
maken zelf hun fruitwijnen en biertjes en dit al 25 jaar. Ze laten u
met veel plezier proeven van hun fruitwijn en Snijdersbier.
Indien u later nog eens langs wil gaan dan kan dit elke vrijdag van 20 tot 24 u. en zondag van 10 tot 13 u. Zij worden speciaal vermeld omdat we alweer hun terrein en lokalen mogen gebruiken!
Grote Snijdersstraat 97, 9280 Lebbeke.
We verwachten u massaal !!
HULP GEVRAAGD !
Zon markt opzetten is echt geen lachertje.
Daarom doen we nogmaals een warme oproep om ons hierbij te helpen.
Zaterdag om 14 u alles opstellen; Zondag Velt stand bemannen, pintjes tappen en bedienen, pannenkoekjes ronddragen, afwassen
Geef a.u.b. een seintje aan een bestuurslid. Dank !
31-08-2009 om 00:00
geschreven door Velt Dendermonding
15-04-2009
Insectenwandeling
zondag 10 mei, 14 u, 't Vaatje, Grote Snijderstraat 97, Lebbeke
We gaan de hort op in eigen streek en zullen ons verdiepen in de wondere
wereld van de insecten.
Met Ruben gaan we al wat friemelt en wroet op of onder boom en struik
eens letterlijk onder de loep houden.
De enorme kennis en de boeiende verteltrant van natuurgids Ruben gaan er
voor zorgen dat we weer heel veel zullen bijleren die namiddag.
We voorzien aangepast schoeisel en kledij.
Wie een loep, insectennetje of witte paraplu heeft, brengt dit zeker
mee. Zo kunnen we met velen genieten van al dat klein fraais (of griezeligs ?).
Nadien nog gezellig napraten in t Vaatje.
(of op t terras ??)
Leden Velt &
Vaatje 2; niet leden 4.
15-04-2009 om 22:31
geschreven door Velt Dendermonding
Wild koken
zaterdag 18 april, 14u, 't Vaatje, Grote Snijderstraat 97, Lebbeke
De lente is
weer in t land. Overal komen er frisse verse kruiden de kop bovensteken.
Hét ideale moment voor Vera om er op uit te trekken en met die heerlijke wilde
en minder wilde kruiden aan de slag te gaan.
Vera gaat
ons uitleggen en demonstreren hoe je een lekkere pesto kan bereiden.
En wat dacht je van een heerlijk lente soepje? Ook een frisse vinaigrette staat
op het programma.
De
experimenteer toer wordt opgegaan als Vera uitpakt met etherische oliën in haar
gerechten.
En als
toemaatje wordt er thee gezet van onder andere gember.
U ziet, er
valt weer heel wat op te steken die namiddag. Wie wil deelnemen laat direct iets weten
aan Vera. Adres en telefoon op voorkant van deze brief. Snijplank,
keukenmesje en schort zeker meebrengen.
Leden Velt & Vaatje 2; niet leden 4.
15-04-2009 om 22:29
geschreven door Velt Dendermonding
10-03-2009
Kleinfruit: snoei en verzorgin
Zaterdag 21 maart, 14 u Hemelstraat 24, 9200 Sint-Gillis-Dendermonde
In deze betrekkelijk kleine tuin van 4 are staan meer dan 20 fruitsoorten. We krijgen uitleg over de snoei en de verzorging van enkele interessante soorten. De doelstelling is gemakkelijke teelt met zo weinig mogelijk werk en natuurlijk een behoorlijke opbrengst.
Wie stek- of plantmateriaal heeft om te ruilen of uit te delen mag het meebrengen.
10-03-2009 om 22:17
geschreven door Velt Dendermonding
Snoeidemo op 14 maart
14 maart, 14 u Oud Kerkhofstraat, Grembergen (aangeduid met bordjes)
Onze vaste leermeester Rino De Wilde gaat in de tuin van Frans Franckaert zo veel mogelijk weetjes en snoeitips aan de man brengen. De jarenlange ervaring van Rino (praktijkleraar tuinbouwschool) staat borg voor een leerrijke en interessante namiddag. Er is groot- en kleinfruit, sierheesters en ook druivenstokken.
10-03-2009 om 22:05
geschreven door Velt Dendermonding
Plantenmarkt Opdorp met voedselteam en Velt Biobabbel
Op zondag 29 maart staat het voedselteam afdeling Buggenhout
op de plantenmarkt te Opdorp, samen met hun groentenproducent Boerderij De
Loods (van 10 tot 17 u). Er is een BIOBABBEL met Peter De Rijck, lesgever van
Velt om 11 u en 15 u in de grote tent voor de kerk. Hij geeft er een korte
voorstelling over ecologische voeding, biologische landbouw, bioboerderij De
Loods (groenten- en fruitpakketten ed) en koken met vergeten groenten (recepten
worden meegegeven).
Er is ook informatie over de werking van het voedselteam met
een voorstelling van de verschillende producenten en proevertjes van
bioboerderij De Loods.
10-03-2009 om 21:51
geschreven door Velt Dendermonding
30-11-2008
zadenactie
Zoals ieder jaar is er weer de enige echte bio-zaden actie van Velt (zie Seizoenen of www.velt.be). En zoals ieder jaar verwachten we weer problemen bij het bestellen via e-mail (veiligste manier is nog altijd bestelling op papier doorgeven).
DAAROM: STUUR AUB EEN COPY VAN UW BESTELLING RECHTSTREEKS NAAR: frans _ deblock apestaart hotmail . com
let op de underscore, alles in kleine letters en alles aan mekaar geplakt. Frans zal u antwoorden bij ontvangst & verwerking van uw gegevens. Bewaar eveneens een copy van uw bestelling op schijf.
30-11-2008 om 21:48
geschreven door Velt Dendermonding
Voorlopig jaarprogramma 2009
14-2 : Zaden en hulpmiddelen bedeling bij Frans De Block,
Korte Haagstraat,St-Gillis D.
14-3 : Snoeien bij FansFranckaert, Oud Kerkhofstraat, Grembergen.
21-3 : Snoeien bij Jan Mertens, Hemelstraat, St-Gillis D,
kleinfruit
04-4 : Seizoensactiviteiten in de tuin bij Marc De Geest,
St-Maartenstraat, Denderbelle
18-4 : Koken met tuin- en wilde kruiden, door Vera
Vanhouwe
09-5 : Insektenwandeling met Ruben Meert
30-5 : Open tuinen bij Fons Peirlinckx, Dries,
Denderbelle
16-5 : Seizoensactiviteiten in de tuin bij Ray Verneirt,
Fortstraat, Lebbeke
27-6 : Seizoenactiviteiten in de tuin bij Frans De Block,
Korte Haagstraat, St-Gillis D.
21-9 : Biomarkt op de terreinen van t VAATJE
8-10 : Aardappel & buitentomaten door Etienne Raemdonck
28-11 : Ledenfeest onder een of andere vorm.
30-11-2008 om 21:42
geschreven door Velt Dendermonding
08-11-2008
Recepten chutney
Op de kookles (workshop zouden we moeten zeggen) op 6 november werden drie chutneys gemaakt en werd het maken van zuurkool gedemonstreerd. Hieronder de recepten van de chutney's.
Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en Pakistaanse keuken In de landen van oorsprong wordt chutney meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke smaak toevallig beschikbaar zijn. Zo een chutney bevat geen conserveermiddelen, omdat het direct na bereiding wordt gegeten. Aan een basis van een vruchtenpuree worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui. Ook worden wel kruiden gebruikt zoals fenegriek, koriander en komijn gebruikt. De chutney smaakt naast scherp vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.
Seb ki catni - Appelchutney
Bijna elke soort appel kan hiervoor gebruikt worden. Neem wel stevige, rijpe appels en geen appels die te groot en melig zijn. Dit recept kan ook gebruikt worden om chutney te maken van andere soorten fruit zoals perziken, pruimen, abrikozen, mangos, guavas, kruisbessen en bramen.
1 kg appels 2 eetl. ghee 1 theel. geraspte gember 2 kaneelstokjes van 5 cm 1/2 theel. anijszaad 5 kruidnagelen 2 gedroogde Spaanse pepers (als je graag srtaf hebt, fijnmaken) 1/2 theel. kurkuma 4 eetl. water 4 eetl. bruine suiker of rietsuiker
De appels wassen en schillen en het klokhuis verwijderen. Snij ze daarna in kleine stukjes. Verhit de ghee in een pan. Als de ghee begint te roken strooit u er de gember, kaneelstokjes, Spaanse pepers, kruidnagelen en anijs in. Bak de specerijen onder goed roeren tot het anijszaad na ongeveer 30 seconden bruin wordt. Voeg daarna meteen de kurkuma toe en vervolgens de stukjes appel. Bak de appels tot ze bruin beginnen worden. Gier er dan het water bij. Doe een deksel op de pan en laat de chutney 15 doorkoken, terwijl u er vaak in roert. Als de appels zacht zijn, stampt u ze fijn. Voer de suiker toe, draai de vlam hoger en blijf roeren tot de chutney dik begint te worden.
Am ki catni - Mangochutney
4 eetl. (mout)azijn 1 of 2 Spaanse pepers of 1/2 theel. verdroogde verpulverde pepers als je het graag straf hebt 6 kruidnagels 6 peperkorrels 1theel. geroosterd komijnzaad 1/2 theel. uienzaad zout naar smaak 175 gr rietsuiker 450 gr groene (onrijpe) mango, geschild en in blokjes gesneden 1 stukje verse gember, 5 cm lang, in dunne plakjes 2 teentjes knoflook, geperst ev. dunne schil van 1 sinaasappel of citroen
Verhit de azijn, pepers, kruidnagels, peperkorrels, komijnzaad, uienzaad, zout en suiker in een pan en laat dit mengsel zachtjes koken tot de smaak van de specerijen in de azijn trekt - ca. 15 op een laag vuur. Voeg mango, gember, knoflook en ev. citrusschil toe. Laat alles sudderen tot de mango papperig is en de azijn grotendeels verdampt is. Laat de chutney afkoelen en giet hem in gestileerde potten. De smaken worden sterker als je de chutney enkele dagen laat rusten.
Tamatar ki catni - Tomatenchutney
2 eetl. mosterdolie 1 eetl. mosterdzaad 5 Spaanse gedroogde pepers 2 kopjes tomaten, gepeld in in stukjes 1/2 kop bruine (riet)suiker 1/2 kop rozijnen, in water geweekt 2 theel. zout
Verhit de mosterdolie in een pan. Als de olie begint te roken van het vuur nemen en laten afkoelen. Zet de pan opnieuw op het vuur maar matig van temperatuur en voeg het mosterdzaad toe en de pepers tot die van kleur veranderen. Voeg de tomatenbrokjes toe en laat alles goed inkoken tot de tomaten papperig worden. Voeg daarna de suiker, rozijnen en zout toe. Roer alles goed tot de suiker volledig is opgelost. Laat inkoken tot de chutney begint dik te worden.
08-11-2008 om 21:40
geschreven door Velt Dendermonding
02-11-2008
Zelf zuurkool en chutney maken - donderdag 6 nov 19u30
We steken die avond, na een
korte uitleg, de handen uit de mouwen en zonder tegenslag ga je naar huis met
een portie zuurkool in wording OF met wat chutney. Meebrengen: - 1 weckbokaal van 1.5 of 2
liter en/of confituurpot voor chutney - 2 rubberen dichtringen - 2 halve cirkels in beuken-
of esdoornhout(9 cm diameter) Spreek
eventueel een handige echtgenoot of buur aan - 1 houten blokje van 3 x 4
x 5 cm, om de zaak aan te drukken.
De afdichtringen en de
houten blokjes dienen afgekookt te worden om ze steriel te maken. Kan eventueel
ter plaatse. De rest zoals bio witte kool, kruiden, receptje wordt voorzien
door VELT.
Chutney Voor wie iets nieuw wil
leren kennen hebben we een leerrijke demo om ook dit zelf te fabriceren.Een chutney is een smaakmaker uit de Indiase en
Pakistaanse keuken.
In de landen van oorsprong
wordt chutney meestal vers bereid, met wat er voor ingrediënten met een sterke
smaak toevallig beschikbaar zijn. Zo een chutney bevat geen conserveermiddelen,
omdat het direct na bereiding wordt gegeten.
Aan een basis van een
vruchtenpuree worden kruiden en smaakmakers toegevoegd zoals azijn, tamarinde,
gember, mosterdzaad, knoflook, peper en ui. Ook worden wel kruiden gebruikt
zoals fenegriek, koriander en komijn gebruikt. De chutney smaakt naast scherp
vaak ook zoet door toegevoegde suiker, en zuur door azijn.
Praktisch Kleine vergoeding om de
kosten te dekken zal ter plaatse afgerekend worden. Vaatje (Grote Snijderstraat 97,
Lebbeke), 19u30
PS: er zullen op de avond 4 potten
met houten plankjes en blokjes ter beschikking zijn (dus voor vier deelnemers,
dit tegen kostprijs).
02-11-2008 om 10:57
geschreven door Velt Dendermonding