Inhoud blog
  • leerlingenraad oktober 2011
  • klaar voor ... sprint !!!
  • testen, testen en nog eens testen. Waar is dat allemaal goed voor !!!
  • wie ben ik ?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zorg
    Blog
    22-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.leerlingenraad oktober 2011

                                                                                                                                                                                         

    het belleveer

     

     

    28.10.2011

     

    Aanwezig :

    L2 : Merel Scharff en Noor De Winne

    L3 : Angel De Jonge en  Aricia Van Acker

    L4 : Luna Van Heck en Simon Peelman

    L5 : Jolan Tant

    L6 : Berk Vindevogel en Laïs De Plancke

    Meneer Koen ( directie ) en juf Hilde ( zorgco )

     

    1. Wat kan er momenteel beter lopen op onze school ?

    v                Regels op de speelplaats duidelijker stellen, best nog eens in de klas herhalen en als dit niet helpt ook nog eens door meneer Koen laten herhalen bij de samenkomsten.

    v  Kinderen moeten beseffen dat er bij een fout gedrag een sanctie volgt, meestal eerst de  time-out zone. Dit wordt nu niet altijd door iedereen gebruikt. Sommige kinderen profiteren hiervan. Kinderen vragen zelf om strenger op te treden.

    v  Er worden kinderen geplaagd en er zijn ruzies ( dan vnl over het voetbal ).

    v  Orde :  er blijven te veel papiertjes op de grond slingeren.

     

    2. aangepaste speelplaatswerking :

    Ø  Wat is zeer goed :

    v  Er is heel mooi speelmateriaal bijgekomen : met dank aan de vriendenkring !

    v  Beurtrol systeem

    Ø  Wat kan nog verbeterd worden ?

    v  Beurtollen toch nog eens herbekijken, indien mogelijk een meer evenredige verdeling.

    v  Reuze schaakbord maken : als de nieuwe speelplaats volledig gaat af zijn, kunnen we pas goed inschatten waar alles best een plaatsje krijgt. Voorlopig kan er wel een schaakbord gemaakt worden met krijt.

    v  Er wordt niet altijd goed gespeeld met wandelende A :                                                           - dikwijls hangt men eraan en probeert men die persoon eraf te duwen door aan de draden te trekken.                                                                                                                                   - Het is ook niet duidelijk of de wandelende A hoort bij vrij spel of uitleenkoffers. Het zijn bijna altijd dezelfde kinderen die ermee spelen.

    v  Uitleendienst :                                                                                                                                               - Er is niet altijd iemand bij de uitleendienst : lijst best ook aan het voormalige derde leerjaar uithangen, die hangt nu in de desbetreffende klassen en aan het sportraam van de kleuterrefter.                                                                                                                                  - Kinderen willen terug graag de rode lijst invoeren, nu worden er dikwijls opzettelijk ballen of balletjes overgegooid. Bij de rode lijst kan je dan minstens één uitleenbeurt niet uitlenen. Deze rode lijst ook duidelijk aan het raam hangen van voormalig derde of aan tussendeur huidig zesde, bij uitleendienst.                                                                                 - kaartje dat je zelf moet meenemen en bijhouden in speeltijd is niet zo handig. Kan dit weer per graad in een kleur op een groot bord, ev. zelfde kaartjes, maar met een gekleurde bol op per graad. Het zou dan ook handig zijn als er 3 uitleenborden komen, elk in een kleur per graad, zo hoeft er maar één bord buiten als er een graad komt uitlenen en zijn er niet te veel namen waaruit men moet zoeken.

    v  Voetbal : zesde leerjaar heeft twee beurten, men vraagt of er een beurt voor jongens en één voor meisjes kan komen. Dit moet in de klas zelf besproken worden . Leerkrachten kunnen zich eventueel meer centraal opstellen zodat het meer een spel wordt en niet echt een match waarbij het dikwijls hoog oploopt.  Er wordt gekozen voor de voetbalbeurten voor de derde graad op te splitsen in één beurt voor het vijfde en één beurt voor het zesde. Zo gaan de meisjes ook meer aan bod kunnen komen.

    v  Grote speelplaatsblokken : worden na herfstvakantie terug geplaatst. Blokken uit elkaar zetten, duwen vermijden. Later verspreiden in speeltuin.

     

    3. diverse :

    v  Toiletten : liefst een spuitbus voorzien met een verfrissende geur, kinderen aanmanen in de klassen om steeds netjes naar toilet te gaan en goed door te sassen.

    v  Vuilbakken : regelmatig legen, er was een moment dat er geen vuilzakken meer te verkrijgen waren, maar dit is nu terug van de baan. Kinderen vroegen of er ook vuilbakken op nieuwe speelplaats konden. Dit is reeds besproken op werfvergadering. Belangrijk bij nieuwe vuilbakken is dat het er niet kan uitwaaien. Nieuwe vuilbakken zijn ronder en hangen ook omhoog. Lukt dit nog niet, dan gaan we voor een andere oplossing moeten zorgen.

     

    Verslag : Juf Hilde

     

    22-11-2011 om 19:32 geschreven door juf Hilde  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    09-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.klaar voor ... sprint !!!


    Klaar voor ... sprint(o) ?

    Is dit één of andere vorm van bewegingsopvoeding binnen zorg ? Nee, met sprinto is een computerprogramma.

    Wat is Sprinto nu concreet ?

    Uw computer leest teksten voor 
    Sprinto is een programma op een USB-stick. Deze USB-stick kunt u overal mee naar toe nemen en op elke computer gebruiken. (U hoeft Sprinto dus niet te installeren.)

    Sprinto leest de teksten voor van elk document: Word, e-mail, internet, PDF en zelfs een gescand document. Je kan zelf de snelheid van het lezen instellen. Verder kan je ook kiezen of je een tekst van in het begin , of elders in de tekst laat starten.

    Sprinto kan nog meer. Als u zelf typt, spreekt Sprinto ook de tekst uit. Zo kunt u makkelijk uw spelling en zinsbouw controleren. Dus ook schrijven wordt makkelijker met Sprinto. Hij kan dit in het Nederlands, frans, Engels en Duits.

    Met Sprinto kunt u lezen en schrijven op elke computer. Zo zitten er heel wat hulpjes op. We hebben de homofonen ( = woorden die op elkaar lijken als je ze uitspreekt zoals hart en hard ). D;M;V. een tekening wordt het voor de kinderen duidelijk welke betekenis ze bedoelen. Verder hebben we ook de woordvoorspeller. Als je enkele letters typt, voorspelt het programma onmiddellijk enkele mogeljkheden. Zo hoeft het ( spellingszwakke ) kind, niet het volledige woord zelf te typen.

    een nog niet te onderschatten voordeel van sprinto is het samevatten. De kinderen duiden de sleutelwoorden met fluo aan binnen hun tekst ( ze kunnen de leesstem laten stoppen als ze iets belangrijks horen ). Door naderhand op een trechtericoontje te duwen, krijgen ze de samenvatting van een te studeren tekst. Deze kunnen ze dan verschillende malen laten voorlezen om hun les beter te studeren.

    Wat met sprint op school ?

    Onze school heeft 5 Sprintosticks aangekocht . Elke klas beschikt over een tweetal computers ( vaste en/of laptops ) en een aantal schoollaptops die overal kunnen bij ingezet worden als het nodig is.
    Binnen de zorglessen komen kinderen met lees-en/of spellingsproblemen van de tweede en derde graad samen om aan de hand van een stappenplan om te leren gaan met sprint. In groepjes van een viertal kinderen mogen ze dan een welbepaald onderdeel uitproberen. In de klas hebben ze die stappenplannen ook, zo kunnen ze dit verder oefenen binnen hoekenwerk.
    Kinderen van het derde en vierde leerjaar maken kennis met sprint. Ze gaan ongeveer maandelijks eens naar de zorgklas en oefenen dan verder binnen hoekenwerk. We gaan ook in de loop van het jaar leren samenvatten binnen leren leren.
    Met de kinderen van de derde graad gaan we een stapje verder.
    Ze gebruiken sprint reeds voor hun vrije teksten ( opstel ), voor spelling ( niet alle lessen ), actua, opzoekingen via internet, om hun lessen in te studeren en het is de bedoeling om dit binnen afzienbare tijd ook toe te passen binnen begrijpend lezen als we de digitale versie van de boeken hebben.
    Kinderen oefenen ook maandelijks binnen de zorg hun vaardigheden. Ze hebben dan ook tijd en gelegenheid om mogelijke problemen die ze ondervinden, naar voor te brengen.

    En kan sprint dan ook thuis ?

    Sprinto is wel een vrij dure investering, maar zeker de moeite waard . Voor meer info kan je steeds terecht op de volgende site :
    http://www.jabbla.com
    Je kan bij mij ook een democd aanvragen. Deze is een maand geldig.

    Eén ding is zeker, de kinderen genieten enorm van hun computeruurtje. Naast de vele extra inspanningen die ze moeten doen, is het voor hen een beloning dat er een programma bestaat dat het voor hen wat eenvoudiger maakt. Het is ook een leuk extraatje dat andere kinderen van hun klas niet hebben.

    groetjes, juf Hilde



    09-10-2010 om 22:26 geschreven door juf Hilde  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.testen, testen en nog eens testen. Waar is dat allemaal goed voor !!!



    testen, testen, testen !!! ?

    U zult het waarschijnlijk al van uw kind gehoord hebben. De maand september, en dan meer bepaald vanaf 15 september, is de maand bij uitstek om te kijken wat de beginsituatie is van uw kind. Dan worden de LVS testen afgenomen. Dit zijn testjes van spelling en rekenen. We kijken ook naar het leesniveau van uw kind.

    Waarom doen we dit eigenlijk ?
    1. we kijken na wat uw kind nog weet na een lange vakantieperiode. Waar het goed in is en waar het nog moet in bijgestuurd worden.
    2. we kijken hoe we het best kunnen ingaan op de noden van de klas : we maken differentiatiegroepen op naar gelang de leerstof die ze op dat moment aankunnen. Zo zit uw kind in de A groep ( snellere groep die soms ook uitbreidingsopdrachten krijgt en wat meer denkopdrachten ) of in de B-groep ( tragere groep, die meer concreet de basisleerstof gaat uitwerken, over het algemeen onder begeleiding van de leerkracht ). Door het jaar heen gebeuren er nog regelmatig wisselingen als blijkt dat een kind kan doorschuiven naar een andere groep.
    3. we houden de persoonlijke evolutie van het kind bij. Kinderen die extra ondersteuning nodig hebben voor een onderdeel kunnen naar de zorgklas.
    4. binnen deze testen kunnen we ook zien wat een klas vorig jaar goed heeft verworven en waar de huidige klasleerkracht nog meer moet aan werken.

    U ziet het , we testen niet alleen maar om te testen of om uw kind te ... pesten. Het levert ons heel wat waardevolle informatie op.
    Deze testjes staan niet op het rapport, het is enkel een richtlijn voor onze school.
    Wat het leesniveau betreft , dit komt steeds in het agenda als uw kind wordt getest. Zo weet u perfecht als ouder waar uw kind staat en welke boeken het ongeveer aankan binnen de bib.

    Mochten er nog vragen zijn , kom dan gerust eens langs.

    (test)groetjes,

    juf Hilde ( zorgco Belleveer )

    09-10-2010 om 21:59 geschreven door juf Hilde  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    04-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wie ben ik ?

    Hoi,

    Ik ben juf Hilde en ben verantwoordelijk voor de zorg op school.
    Wat houdt dit zoal in ?
    In de kleuterschool, werk ik samen met de juffen en de kleuterzorgjuf aan de opvolging van uw kleuter. Via het opvolgen van uw kleuter. We bespreken de kleuters op een vergadering. Als het mogelijk is, probeer ik ook met de kleuters eens te werken.
    In de lagere school komen vooral de zorgenkinderen bij mij. Hier krijgen ze dan extra ondersteuning voor taal en rekenen. Verder kom ik ook nog in enkele klassen les geven aan een deel van de klas, dit gebeurt nu in het tweede, derde en vijfde leerjaar.
    Ik ben, naast de klasleerkracht en directie, ook een rechtstreeks aanspreekpunt voor de ouders. Ik probeer de kinderen immers op te volgen van de eerste kleuterklas tot in het zesde leerjaar.

    In de klas houdt men maandelijks een klaskring rond een bepaald thema : vb. spelen, hieruit komen dan ideeën voor de leerlingenraad. Meestal komen we één keer per maand samen met de afgevaardigden van elke klas binnen de leerlingenraad.
    Onze school heeft ook een zorgteam waar directie, zorgleerkracht, een leerkracht van het kleuter en een leerkracht van de lagere school samen bekijken hoe we de brede zorg op school kunnen verbeteren.
    We maakten ook een GOK ( gelijke onderwijs kansen ) plan op met enkele werkpunten die we ten voordele van uw kind(eren ) in de loop van drie jaar willen verbeteren.

    Indien jullie vragen hebben, dan kun je die altijd doormailen aan onderstaand adres :
    hildekerckaert@hotmail.com

    04-05-2009 om 20:40 geschreven door juf Hilde  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)


    Archief per week
  • 21/11-27/11 2011
  • 04/10-10/10 2010
  • 04/05-10/05 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs