Heel veel mensen waaronder ik hebben dat al ondervonden. Als ik
er eenmaal van afgekickt ben, vind ik het niet moeilijk om er af te
blijven, maar eens ik de smaak opnieuw te pakken heb, wil ik alleen maar
NOG MEER. Er is altijd een gelegenheid om mezelf te trakteren op een
snoepje, een koekje, chocolade of een stukje taart. Ja, de wil is sterk
maar het vlees is zó zwak!
Jaarlijks speelt de gemiddelde Belg zon 40 kilo suiker naar binnen.
Dat is 4 keer meer dan een halve eeuw geleden. We zijn dus met zn
allen behoorlijk versuikerd.
Wat doet dat met ons lichaam?
Suiker is de oorzaak van heel wat welvaartziektes zoals verhoogd
risico op diabetes, aderverkalking, een verminderde weerstand, hoge
bloeddruk, auto-immuunproblemen of zelfs kanker.
Van zodra je een suikerportie nuttigt, stopt het lichaam de verbranding van lichaamsvet. De gemakkelijke energiebron 'suiker' krijgt de voorkeur om onmiddellijk gebruikt te worden.
De suiker die via de darm in je bloed terecht komt en je bloedspiegel pijlsnel de hoogte indrijft,
wordt door je lichaam ervaren als overvloed. Dit wordt opgeslagen voor
"later" als vetreserve voor slechte tijden. Maar die slechte tijden
komen niet. Dus je vetcellen voeden zich te pletter aan de regelmatige
overdosis die een goede snoeper creeert. Hierdoor ontstaat gewichtstoename en obesitas.
Suikerverslaning kan een hormonale disbalans in de hand werken, onderdrukt het immuumsysteem en verstoort de opname van vitaminen en mineralen.
Een teveel aan het goedje kan leiden tot hyperactief gedrag, angststoornissen, concentratiestoornissen en geïrriteerde kinderen. Maar het kan evengoed een suf gevoel veroorzaken en verminderde activiteit bij kinderen. Daarbij werkt de 'zoete zonde' de opname van calcium en magnesium tegen, veroorzaakt tandbederf en kan brandend maagzuur en migraine in de hand werken.
Loop je rond met een opgeblazen buik, net of je binnen enkele maanden moet bevallen, ga eens na of je soms te veel suiker eet. De bijbehorende krampen kunnen een alarm zijn dat je reageert op een bepaalde stof in één of ander voedingsmiddel. Er bestaan regelrechte allergieën, maar ook een heleboel intoleranties die minder gemakkelijk aantoonbaar zijn. Suiker lan leiden tot verminderd glucose tolerantie. Suiker verhoogt bacteriële schimmelvorming in de darmen. Hoge innames van suiker veroorzaken een chronische dikkedarmontsteking. Veel suiker is ook heel slecht als je de ziekte van Crohn hebt.
Teveel suiker kan ook bijdragen aan eczeem bij kinderen, het verlaagt de insuline gevoeligheid - kan de alvleesklier te veel stimuleren en hierdoor beschadigen en dit draagt bij aan diabetes.
Na de piek, de uitputting
Als je iets zoet eet, dan voel je je op slag beter. De suikerboost
zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel. Dat geeft je eerst een
energiestoot, maar je lichaam maakt een heleboel insuline aan om die
concentratie naar beneden te krijgen. Je bloedsuikerspiegel duikt naar
beneden en hierdoor krijg je opnieuw een flauw gevoel en kun je je
minder goed concentreren. Zodat dat je weer naar iets ZOET grijpt Deze
extreme schommelingen kunnen leiden tot insuline-uitputting. Eet je
gewoon een boterham of een stuk fruit, dan verandert je
bloedsuikerspiegel ook, maar die schommeling is dan niet zo drastisch.
Overdaad schaadt
Moeten we nu massaal op straat komen en betogen 'tegen suiker'?
Moeten we suiker voorgoed schrappen? Het is een feit dat we kunnen
suikervrij leven. Het is ook zo dat we ons allemaal stukken beter en
fitter voelen.
Maar ik weet al bij mezelf dat ik GEEN suiker kan bannen uit mijn
leven! Ik eet al veel minder suiker dan vroeger maar helemaal niet meer
... NO WAY!
Laat ons zeggen dat het is zoals bij vele voedingsmiddelen : 'Het mag en kan ... maar overdaad schaadt'
Trage en snelle suikers
Je spieren en hersenen hebben wel suiker nodig, maar niet de
geraffineerde suiker uit frisdrank, snoep, gebak, witte rijst en wit
brood. Die geraffineerde suiker wordt scheikundig gezien zo zuiver
mogelijk gemaakt, waardoor ze een witte kleur krijgt en heel snel door
je bloed opgenomen wordt. Of je nu wit brood, witte pasta of witte rijst
eet ze bestaan uit simpele koolhydraten en deze worden in je lichaam
omgezet naar suikers. Maar de versies met vezels zijn veel beter.
Vezels zitten in volkoren- of granenbrood, zilvervliesrijst,
volkorenpasta, vlees, vis, aardappelen, groenten en fruit. De vezels
zorgen er voor dat de suikers amper worden opgenomen in je lichaam en je
bloedsuikerspiegel zal ook niet zo sterk stijgen. Zolang je er dus een
gevarieerd voedingspatroon op nahoudt, krijg je meer dan genoeg 'goede' suikers binnen.
Zo kick je van een suikerverslaving af
drink zo weing mogelijk frisdrank en 'gekochte' fruitsap. De
gesuikerde versies doen je suikerspiegel op hol slaan, de versies met
kunstmatige zoetstoffen onderhouden je zin in zoet. Vruchtensappen zijn
vaak erg gefilterd waardoor de vezels er ook niet meer in zitten.
koop zoveel mogelijk verse, onbewerkte producten, want zo weet je
dat er geen extra suiker aan toegevoegd is. Probeer ook het % van de
verborgen namen van suiker (bv. dextrose, fructose, galactose, glucose,
lactose, maltose, sucrose ) te vinden.
Eet meer fruit : fruit bevat veel suiker waar je minder snel dik
van wordt, en bovendien is het zoet in fruit veel minder zoet dan van
snoep. Daardoor is het effect op je hersenen ook minder.
Kies voor voedingsmiddelen met trage suikers. (ziehoofdstuk hierboven)
Drink niet te veel alcohol want alcohol wordt gemaakt van suiker
en zorgt er bovendien voor dat je wilskracht niet zo sterk is dan
wanneer je nuchter bent.
Let erop dat je niet te veel suiker in huis hebt. Snoepjes voor de
kinderen zijn vaak een grote boosdoener, maar hoe vaak komt het voor dat
je zelf meer opgegeten hebt dan zij? Hoe minder suiker je in huis hebt,
hoe minder snel je in de verleiding komt. Daarbij is het voor de
kinderen heel goed leren om te genieten van niet-zoete smaken. Jong
geleerd is oud gedaan!
Vermijd suikervervangers. Ze zorgen er misschien voor dat je
minder snel dik wordt, maar het verlangen naar zoet neemt niet af.
Daarnaast zijn er veel aanwijzingen dat suikervervangers niet erg gezond
zijn als je ze in grote mate eet of drinkt. Het is in het begin even
zoeken naar de juiste hoeveelheden, de smaak en het effect als je kookt
of bakt, maar met honing, tagatose, stevia of agavesiroop is er heel
veel mogelijk.
wees niet te streng voor jezelf. Ban niet alle suiker vanaf dag één, maar doe het geleidelijk aan. Stelselmatig je 'te' zoete smaak afbouwen lukt nu eenmaal beter dan een zero-beleid te voeren en te crashen.
Op je gezondheid !
Een suikerverslaving overwinnen is essentieel voor een lang, gezond
en vitaal leven. Hoewel de koekjes, gebakjes en chocolade mij het water
in de mond doen lopen, kunnen deze producten met suikers de kwaliteit
van mijn leven verminderen.
Ik weet dat ik het nooit zal kunnen uit mijn leven bannen, maar ze mogen de gezondheid van mijn lichaam niet bepalen!
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!