1. Nationaal voetbal valt weg
Nu: duels op alle niveaus over de taalgrens heen.
Wat verandert er?
Met uitzondering van de eerste- en tweedeklassers (eliteploegen) wordt door de jeugdploegen al vanaf volgend seizoen niet langer nationaal gevoetbald. Amateurclubs zullen voortaan alleen nog maar interprovinciaal, binnen de Vlaamse Federatie, acteren. Concreet betekent dit dat veel verre verplaatsingen naar Wallonië wegvallen.
De achterliggende redenering is dat het niet langer de bedoeling kan zijn om jonge kinderen uren op een bus te laten zitten voor een potje voetbal.
Nu: sedert 2009 is de jeugdafdeling van een voetbalclub onafhankelijk van het eerste elftal. Er bestaat dus al een licentiesysteem, waardoor provinciaal spelende clubs kunnen aanvragen om met hun jeugdelftallen nationaal te voetballen. Het Oost-Vlaamse Zottegem is daar een voorbeeld van. Het eerste elftal speelt in derde provinciale maar de jeugd voetbalt op nationaal niveau. Tot nu toe gebeurde de evaluatie voor die licenties op basis van een eenvoudige checklist, door de clubs zelf in te vullen. Vrij arbitrair dus.
2. Talentcode voor meer evenwaardige competities
Nu: In de provincie wordt gespeeld met provinciale, gewestelijke en zogenaamde bijzondere reeksen (een soort tussencategorie). Die opdeling valt straks weg.
Wat verandert er?
De Voetbal Federatie Vlaanderen heeft het externe bureau Foot Pass ingeschakeld. Clubs die interprovinciaal of provinciaal willen voetballen, moeten vanaf volgend seizoen een audit aanvragen bij dat bedrijf. Om op provinciaal niveau te mogen spelen, moet je twee sterren halen. Om interprovinciaal te shotten heb je drie of meer sterren nodig. Een zogenaamde Audit Pass is geldig voor drie seizoenen.
Het aanvragen van zon doorlichting wordt door de VFV voor negentig procent gesubsidieerd. Verder is voorzien in werkingssubsidies, waardoor clubs die bijzonder actief zijn op dat vlak financiële toeslagen krijgen.
Ronduit revolutionair is dat er met ingang van volgend seizoen een talentcode wordt ingevoerd. Iedere ploeg wordt op basis van een evaluatie ingedeeld in drie niveaus.
Niveau 1 betekent te goed voor het gemiddelde, niveau 2 gemiddeld, en niveau 3 te weinig voor het gemiddelde.
Op basis daarvan worden de ploegen in verschillende reeksen ingedeeld. Zo probeert men de kwaliteit van de tegenstanders meer evenwaardig te maken. In de toekomst wil men in de mate van het mogelijke vermijden dat te veel wedstrijden op pakweg 10-0 eindigen, resultaten waar niemand iets aan heeft. De concrete uitwerking van deze opdeling zal de komende maanden gebeuren.
Het plan dat volgende week wordt voorgesteld in de provincies moet overigens wel nog goedgekeurd worden door respectievelijk de Vlaamse (16 november) en de Nationale Studiecommissie (18 november aanstaande), maar dat is slechts een formaliteit.
3. Ook U12 en U13 met acht tegen acht
Nu: boven de U11 wordt in provinciale met elf tegen elf gespeeld.
Wat verandert er?
De voetbalbond gaat het voetballen acht tegen acht uitbreiden. Dat voorstel is nog niet door de verschillende commissies geraakt, maar er is wel al quasi zekerheid dat het er komt. Zo zullen ook de U12 en de U13, die op provinciaal niveau samen in één ploeg spelen, niet langer met elf tegen elf maar met acht tegen acht voetballen. Op die manier worden enkele bizarre situaties uit de wereld geholpen. Een voorbeeld: de nationale U12 van Sporting Lokeren voetbalt nu al met acht tegen acht, terwijl hun provinciale leeftijdsgenoten het met elf blijven doen. Voor de provinciale talentdetectiewedstrijden is de nieuwe regel trouwens al van kracht.
Achterliggende bedoeling is om tijdens een wedstrijd meer individueel balbezit te creëren, waardoor de jonge spelers intensiever aan hun kwaliteiten kunnen werken.
4. U6 twee tegen twee
Nu: vijf tegen vijf.
Wat verandert er?
Op Foot Festivals zullen de U6 twee tegen twee spelen, mogelijk al vanaf seizoen, anders later. Het voetbal teruggebracht naar zijn essentie: één doelman en één veldspeler die probeert zijn tegenstander uit te schakelen. Alle andere opdrachten blijken te moeilijk voor het kind, zo leert de achterliggende gedachte.
Sportieve groeten
Fen Cosyns
Jeugdcoördinator Kluisbergen Sportief