Door de stage, taken... is het er de laatste tijd niet meer van gekomen om veel op de blog te schrijven. Het logboek en de opvolgingsfiche werden echter wel iedere keer nauwkeurig ingevuld. U vindt ze dus ook in bijlage.
Na de paasvakantie heb ik met Shannon vooral gewerkt rond het vak Engels en zijn tijden. Vooral de Past Simple en de Past Continuous werden onder de loep genomen.
De begeleiding is nu voorbij. Ik zal er op terugkijken met een warm hart en heb dankzij de begeleiding veel ervaring opgedaan.
Door de stage, taken... is het er de laatste tijd niet meer van gekomen om veel op de blog te schrijven. Het logboek en de opvolgingsfiche werden echter wel iedere keer nauwkeurig ingevuld. U vindt ze dus ook in bijlage.
Na de paasvakantie heb ik met Shannon vooral gewerkt rond het vak Engels en zijn tijden. Vooral de Past Simple en de Past Continuous werden onder de loep genomen.
De begeleiding is nu voorbij. Ik zal er op terugkijken met een warm hart en heb dankzij de begeleiding veel ervaring opgedaan.
Deze week (5 april) was er geen begeleiding. Het Vesaliusinstituut had een G.W.P. waardoor alle gewone schoolse activiteiten werden geschrapt. (inclusief de huiswerkbegeleiding)
Volgens de verantwoordelijke voor de huiswerkbegeleiding moet die begeleiding niet worden ingehaald.
Deze begeleiding zijn we verder gegaan met het verbeteren van de toets wiskunde. Wat bleek? Het herhalen van de basis vorige week wierp zijn vruchten af.
Shannon kon de meeste oefeningen zelf oplossen! Enkele opdrachten waren nog een uitdaging, maar met de meeste oefeningen speelde ze.
Ik was blij om te zien dat al mijn moeite niet voor niets was geweest!
En vooral: ik was blij voor Shannon, die nu speelt met het omzetten van formules!
Wanneer je als leerkracht een toets verbetert, denk je, ik zal enkel aanduiden wat fout is. Op die manier krijgen de leerlingen de kans om hun fout zelf te verbeteren en eruit te leren.
Beste leerkrachten, dat is valse hoop! Leerlingen doen dat niet. Ze denken: We hebben de punten, we zijn ervan af!
Ik verbeterde dinsdag met Shannon haar toets. Het begon met het overlopen van de fouten. Shannon zei dat de toets niet goed was gegaan, maar dat ze nu de leerstof wel begreep. Omdat Shannon last heeft van faalangst dacht ik: we verbeteren de toets samen. Ze begrijpt de leerstof nu en dankzij de verbetering van de toets zal ze inzien dat ze het wél kan!
Shannon begreep de leerstof niet helemaal.
- De leerstof: het omzetten van formules. - Het probleem: het omzetten van formules. (+ wordt -; x wordt : en vice versa)
De begeleiding was een verhelderend moment voor mezelf. Als leerkracht heb je die les die je hebt voorbereid. Je les die je gebaseerd hebt op het leerplan, het leerplan dat gebaseerd is op de kennis en het kunnen van de leerlingen...
Wat leerlingen hebben gezien in het eerste middelbaar (zoals hier het omzetten van formules) wordt terug opgehaald in het derde middelbaar... Het probleem? De leerlingen hebben de leerstof twee jaar niet gebruikt. Gevolg: ze zijn ze vergeten (te gebruiken).
En wat denk je als leerkracht? Dat is geziene leerstof; als ik dat opnieuw moet uitleggen, verlies ik tijd en geraak ik er niet met mijn leerstof...
Daar knelt het schoentje: we denken tijd te verliezen door de leerstof te herhalen, in werkelijkheid moeten we een keuze maken. Of we kiezen ervoor om tijd te verliezen, of we verliezen de aandacht van de leerlingen...
Daarom besloot ik om me deze begeleiding goed te concentreren op het herhalen van de basis en volgende les verder te gaan met het verbeteren van de toets...
Veelzijdigheid is een must! Wanneer je aan huiswerkbegeleiding doet, moet je aanvaarden dat je vakken moeten uitleggen waar je zelf niet de sterkste in bent. Vakken die je liever links laat liggen. Vakken waarvan je na het zesde jaar secundair onderwijs dacht: 'En nu, nooit meer!'
Ik had het na het zesde middelbaar gehad met wiskunde, maar wiskunde had het duidelijk nog niet gehad met mij. Nog steeds niet...
Shannon begint beetje bij beetje los te komen en hulp te vragen. Het lijkt of ze nu eindelijk beseft dat het niet erg is om iets niet te begrijpen, om extra uitleg nodig te hebben.
En op die manier, via Shannon, vond wiskunde zijn weg (opnieuw!) terug naar mij...
Hoewel het weerzien met wiskunde bitterzoet te noemen was, was ik blij dat wiskunde mij hielp om tot Shannon door te dringen. Om haar de stap te laten zetten om hulp te vragen!
Jammergenoeg was Shannon (op dinsdag 1 maart) ziek. Daardoor kon de begeleiding niet doorgaan. Deze week steekt de vakantie een stokje voor de deur... Maar volgende week vliegen we er terug in! In afwachting daarvan zullen er enkele links op mijn blog komen.
Zoals ik al in een eerder blogbericht vermeldde heb ik met Shannon haar leerstijl achterhaald. Je leerstijl kennen is voor iedereen nuttig: op die manier kun je veel efficiënter leren. Gevolg? Je zult sneller leren en je geleerde leerstof veel beter onthouden! Doen dus, die test!
Al deze testen zullen je niet meteen dé oplossing bieden. Het nuttige aan deze testen is dat ze jou faalangst/leerstijl gaan benoemen. Je zult kenmerken van jezelf herkennen en op die manier kun je veel efficiënter op zoek gaan naar een oplossing voor je moeilijkheden
Mensen hebben tijd nodig... Mensen hebben aanpassing nodig... Mensen hebben tijd nodig om zich aan te passen!
Shannon begint open te bloeien. Ze begint het aan te durven de vinger op de wonde te leggen. Toe te geven wat niet zo goed gaat en véél belangrijker: ze is echt bereid om er aan te werken. Dat viel me deze week nog meer op dan vorige week!
We hebben enkele testjes gedaan om na te gaan welke leerstijl Shannon had, zodat ze op maat gemaakte tips kan krijgen!
Ook aan haar faalangst hebben we een beetje gewerkt, maar dat zal nog véél meer het geval zijn tijdens de volgende begeleidingen!