Ik heb ontzettend lang moeten wachten alvorens er aan mijn hazelaar ook hazelnoten groeiden. Ik ben er ondertussen ook achtergekomen waarom de struik weigerde vruchten te dragen. De hazelaar heeft lang in de schaduw van andere bomen gestaan waardoor hij onvoldoende groeide, wel katjes had maar geen vrouwelijke bloei en dus ook geen hazelnoten. De hazelnoten zijn er ondertussen en worden gebruikt, o.a. in de hazelnoottaart (Torta di nocciole), een recept uit Piemonte:
Voor 6-8 personen
200 g hazelnoten 4 eieren 200 g fijne kristalsuiker 200 g bloem 150 g boter op kamertemperatuur, plus extra om in te vetten 1eetlepel extra vergine olijfolie 1 theelepel vanille-extract 2 theelepels bakpoeder poedersuiker om te bestuiven (naar wens)
Verwarm de oven op 180°C . gasstand 3. Rooster de hazelnoten een paar minuten in de oven, laat ze afkoelen en wrijf in een theedoek de bruine vliesjes eraf. Hak de noten in een foodprocessor fijn. Klop in een kom de eieren met de suiker, bloem, boter, hazelnoten, olijfolie, vanille en bakpoeder door elkaar tot een goed vermengd en glad beslag zonder klontjes. Vet een springvorm van 26 cm doorsnee in met boter, bestuif hem met bloem en giet het beslag erin. Bak de taart 40 minuten in de oven en geef hem een warm of lauw, naar smaak bestoven met poedersuiker.
Al 15 jaar heb ik een vlierstruik in mijn tuin. In de zomer van verleden jaar ontdekte ik dat het alleen maar zonde was om al zijn vruchten aan de vogels over te laten. Ik maakte vlierbessensiroop, vlierbessenconfituur en koekjes van de bloemschermen en zag dat iedereen die het proefde, het ook lekker vond. De recepten vind je op www.smulweb.nl en in Vers uit de tuin, Kokenmet de oogst van het seizoen, van Sarah Raven. Leuke recipiënten vond ik bij Dille en Kamille. In De smaken van Italië.300 authentieke recepten uit alle streken vond ik het volgende recept uit Lombardia: een recept voor vlierbloesemkoekjes (Pan de mei). Proberen maar! Voor 4-6 personen
2 1/2 theelepel instantgist 300 g fijn maïsmeel 150 g bloem 3 eieren 200 g fijne kristalsuiker, plus extra om te bestrooien 125 g boter, op kamertemperatuur, gehakt, plus extra om in te vetten zout - melk 50 g vlierbloesem, plus extra om te bestrooien
Voorbereidingstijd: 30 minuten Bereidingstijd: 30 minuten Niveau : gemakkelijk Wijn: San Colombano
Roer de gist met een beetje lauw water glad. Zeef het maïsmeel en de bloem samen op een houten plank. Voeg de eieren, suiker, boter, een snuifje zout, de vlierbloesem en het gistmengsel toe. Meng alles door elkaar met eventueel wat melk tot het een stevig, glad deeg is. Vorm een bal van het deeg en laat het afgedekt met een theedoek 30 minuten rusten. Verwarm de oven op 180° C/gasstand 3. Verdeel het deeg in bolletjes van circa 50 gram en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi de bolletjes met suiker en vlierbloesem en bak ze in 30 minuten goudbruin.
Alhoewel het buiten nog vrij koud en nat is, begint de
nieuwe tuin in mijn gedachten stilaan vaste vormen aan te nemen. De nieuwe
zaden zijn al gearriveerd. Leven van het land, De nieuwe tuin en Vreekens
zaden zijn mijn favoriete adressen. Ook dit jaar zijn het weer de vergeten
groeten die mijn voorkeur wegdragen. Amish pie, suikerwortel, radijs ijskegel,
suikerwortel, oldambster Wierdeboon liggen ongeduldig in hun verpakking te
wachten. Maar ook ik ben ongeduldig. Het is net geen februari, maar straks gaan
de eerste peper- en auberginezaden het potje in. Ik kan alleen maar hopen dat
deze laatste zaden net iets meer vruchten opleveren dan de voorbije jaren. Ik
ben, zeg maar, een nieuweling in het vak. Ik heb nog enorm veel te leren maar
haal tegelijkertijd enorm veel voldoening uit mijn tuin. Tips van doorwinterde
groentetelers zijn dus altijd welkom.