Rabarber
is zeker geen onbekende plant. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Het is een groente, met een unieke smaak, waardoor
de plant vooral populair is voor moes, confituur, gebak en wijn. Dit gebruik
van rabarber zou doen vermoeden, als je de groeiwijze van de plant niet zou
kennen, dat het een fruitsoort is.
Rabarber
is een meerjarige plant en blijft verschillende jaren op dezelfde plaats in
onze tuin aanwezig. Dankzij de sterke, vlezige wortelstokken kan de plant koude
winters overleven. De bovengrondse delen van de plant sterven s winters. In de
vroege lente komen de bladeren van onze rabarberplant opnieuw tevoorschijn. De
bloemstelen,
die
regelmatig opschieten, worden best verwijderd. Ze nemen te veel reservevoedsel
van de plant.
Elke 4 à 5 jaar moet je rabarber snoeien of
delen, anders worden de stengels kleiner en stakig. Snoei de kroon zo dat er 4
of 5 scheuten overblijven. Of graaf de rabarberplant uit en deel hem. Zo zal je
van een rijkelijke oogst kunnen genieten!
Aan rabarber wordt een
heleboel gezonde eigenschappen toegeschreven:
Rabarber is een groente, rijk aan vitamine B, C en minerale zouten
(kalium, calcium, magnesium, enz.). Bovendien bevat rabarber heel weinig
calorieën . In rabarber bevindt zich oxaalzuur. Deze stof bindt zich met
calcium en dat betekent dat je opname van calcium hierdoor verminderd.
-laxerend (na langdurig gebruik stoppend)
-Bevordert darmperistaltiek
-Bevordert slijmsecretie van dikke darm
-Vermindert water re-absorptie in dikke darm
-Galdrijvend
-Tonicum (algemeen versterkend)
-Maagversterkend
-Eetlustopwekkend
-Samentrekkend middel.
-Opgelet! Hebt u last van reuma, jicht of nierstenen? Eet dan liefst geen
rabarber, de groente bevat immers veel zuringzuur..
|