Pastinaak, een vergeten smaak.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Pastinaak is een witte wortel met een pittige smaak. De groente is
zoeter dan een gewone wortel en is ook iets zachter van textuur, en is
wintervast.
Pastinaak is rijk aan vitamine C, calcium en ijzer. De wortel bevat inuline,
net als aardpeer: een ferment dat insulineachtig werkt. Dit maakt de groente
zeer geschikt voor diabetici.
Zaaien
|
eind april/begin mei, 1 - 1½ cm diep. Kiemt langzaam, na 3 4 weken
|
Uitplanten
|
n.v.t. wel uitdunnen op 15 cm
|
Oogst
|
Vanaf begin oktober, maar de smaak wordt beter na de vorst.
|
Pastinaak kiemt vrij traag (gemiddeld twee
weken) en is door de lange groeiduur pas oogstbaar in de herfst en de winter.
Vorst bevordert de zoete smaak van de wortels.
Pastinaak wordt jong of volgroeid geoogst.
|