Inleiding
Beste buurtbewoner, Dit weblog voor de Belseelse buurtgemeenschap 't Paradijs en omvat volgende straten: - Arkestraat: van Bookmolenstraat tot Belselebeek (zie hier foto) - Arnhoutstraat: van Bookmolenstraat tot ringweg huisnummer 61. - Bookmolenstraat: van Rozenlaan tot Weverstraat. - Nieuwe baan: van Viaduct Belsele (zie hier foto) tot Weverstraat huisnummers 71 en 76. - Waterschootstraat: van Arkestraat tot Belselebeek huisnummer 34.
De buurtgemeenschap telt ongeveer 220 gezinnen, sinds mensengeheugens werd deze buurt het 't Paradijs genoemd. De bedoeling is om langs deze weg informatie van wat reilt en zeilt in de buurt kenbaar te maken. Daarnaast zal niet alleen schriftelijk maar ook langs dit weblog iniatieven aangekondigd worden die de buurtgemeenschap organiseert.
- Heb je als buurtbewoner iets te melden: bv. een blijde gebeurtenis zoals geboorte, huwelijk, jubileum of minder goed nieuws van diverse aard. Weetjes die de buurt aanbelangen enz, Of wens je gewoon iets mede te delen aan de buurtgemeenschap. - Wil je de omzendbrieven van onze buutactiviteiten in je mailbox ontvangen laat ons dan je e-mailadres geworden. - Indien jij het buurtcomité kan helpen met informatie over de geschiedenis van 'tParadijs meld het aan: André Otté: otte.andre@gmail.com
Buurtcomité leden van 't Paradijs Voorzitter: - Karel Jonckheere
Leden: - Dirk Schelfaut - Jan De Maesschalck - Johan De Beule - Maria Speleman - Peter Stremersch
Oorsprong van de benaming Paradijs Het woord Paradijs werd voor zover dat is na te gaan voor het eerst gebruikt door de oosterse historicus Xenophonus, die daarmee de prachtige parken van de Perzische koningen en vorsten beschreef. Het oud-Perzische woord voor paradijs is paridoeza, in het Grieks vertaald als Peri (eromheen) teichos (een muur). Uit het vroeg indisch is dit paradesa: para is over, voorbij en desa is land, dus het buitenland. Het paradijs werd vroeger gezien als een exotisch land. Het woord paradijs heeft dus van oorsprong geen religieuze betekenis. Bron: Wikipedia
Ontstaan van 'tParadijs" te Belsele Ooit waren er te Belsele de Paradijswegel en de Pestwegel die naar het Paradijs leidden. (Het houdt mogelijk (waarschijnlijk) verband met sterven: de wegels voor de Pestlijders - met bel rond de hals - naar 't Paradijs waar ze afgezonderd verbleven). De kaart met de aanduiding van de toenmalige Paradijswegel en de Pestwegel is te bezichtigen in de raadszaal van het Belseelse gemeentehuis (afbeelding gemeentehuis) Bron: Omer Burm (website Omer Burm)
|
Belsele Nostalgische afbeelding van Belsele dorp.

|