Inhoud blog
  • vuistregels voor een gezond lichaam
  • één student op 5 heeft te hoge bloeddruk
  • 10 tips voor meer veerkracht
  • Verzorg u preventief tegen mogelijke griepaanvallen
  • gezond blijven met gewone voeding?
  • Zonder ontbijt meer kans op overgewicht bij jongeren
  • De sojaboon uit de formule 1
  • augustus magazine
  • Junkfood veroorzaakt ondervoeding
  • weg met de bloedsuiker schommelingen
  • Proteïnerepen
  • soja-eiwitten voor een betere calciumopname
  • te veel vet, te weing spieren?
  • Soja-eiwitten voor een betere calciumopname
  • Geniet van de feestjes maar houd enkele regels in acht.
  • 15 eenvoudige beatytips
  • eiwitten: herstel en opbouw
  • Formule 1
  • Oorzaak van een laag metabolisme
  • Topvorm
    Archief per maand
  • 01-2011
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 09-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2007
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    nabor
    www.bloggen.be/nabor
    Zoeken in blog

    Breng je lichaam in topconditie
    leer meer over goed gedoseerde voeding
    09-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.soja-eiwitten voor een betere calciumopname

    Calcium geeft aan mensen een bepaalde standvastigheid, teveel ervan laat mensen verstarren.

    We hebben calcium nodig voor de opbouw van botten, tanden en nagels, voor de bloedstolling, de werking van het hart, en het reactievermogen van de spieren.

    Bij een tekort aan calcium via de voeding wordt het calcium gehalte in het bloed op peil gehouden door calcium uit het botweefsel te onttrekken. Afwijkingen in de bloedstolling en de hart- en spierwerking komen daardoor vrijwel nooit voor. Wel kunnen botafwijkingen als osteoporose, rachitis en osteomalacie optreden.

    Aanbevolen hoeveelheden
    De aanbevolen hoeveelheden calcium is gesteld op 700-1000 mg. per dag. Het ideale evenwicht Calcium:Fosfor = 2:1. Bij de gemiddelde West-Europaan is dat 1:3. Dit komt met name door de hoge consumptie van dierlijke eiwitten (vlees, vleeswaren, kaas, melk) en de in verhouding lage consumptie van plantaardige eiwitten (peulvruchten, granen, noten, zaden) en groenten. Bij een vleesloos dieet ligt de calciumbehoefte op ongeveer 350 mg. per dag.

    Het lichaam is in staat calcium op te nemen in de botten tot ongeveer 35 jaar, belangrijk hierbij is beweging en belasting van de botten én zonlicht. Hele dagen voor de TV en met de bus naar school is dus niet bevorderlijk voor de opbouw van stevige botten. Na 35 jaar worden de botten alleen nog maar brozer, extra calcium voor de versteviging van botten heeft dan écht geen zin meer.

    Productenlijst
    Onderstaande lijst geeft enigszins een indicatie van de hoeveelheden calcium in verschillende producten, de getallen zijn in milligrammen per 100 gram vers product.
    aardappel 8 miso 80 amandelen 250 hazelnoten 200
    roggebrood 25 tempé 100 knolselderij 80 zonnebloempitten 100
    bruin knäckebröd 85 abrikozen gedr. 90 groene kool 75 koolraap 80
    zoete bataat 30 bramen 60 Chinese kool 125 spinazie 150
    muesli 180 mandarijnen 40 boerenkool 180 koolrabi 90
    ontbijtkoek 70 peren gedr. 100 broccoli 100 sterrenkers 250
    tarwezemelen 110 vijgen gedr. 280 bleekselderij 80 bonen wit/bruin 37
    ketjap 60 rozijnen 50 olijven 100 sojabonen 95
    marmite 95 mosterd 84 zoute haring 100 garnalen 200
    tahoe 130 ovomaltine 120 makreel blik 175 stroop 183
    magere vis 20 cacaopoeder 150 chocoladevlokken 200 winegums 360
    eidooier 150      

    Over het algemeen kun je zeggen dat er veel calcium zit in: peulvruchten, soja en sojaproducten, noten, groenten, volle granen en gedroogd fruit.

    Melk en melkproducten (yoghurt, kaas enzovoort) bevatten naast calcium ook dierlijke eiwitten. Om dierlijke eiwitten te verteren is calcium nodig. Bovendien bevatten ze veel fosfor. Hierdoor wordt calcium erg slecht opgenomen. Uiteindelijk leveren deze producten dus geen extra calcium op.

    Groenten met veel oxaalzuur (spinazie, rabarber, postelein) hebben meestal ook een hoog gehalte aan calcium. Oxaalzuur en calcium houden elkaar in evenwicht vandaar dat deze groenten dan ook geen extra calcium opleveren.

    Adviezen met betrekking tot de calciumopname

    • Eet minder dierlijke eiwitten (vlees, vleeswaren, kaas), deze bevatten veel fosfor en vreten calcium.

    • Eet meer calciumrijke producten.

    • Hou de calcium-fosfor verhouding in de gaten.

    • Eet minder verzadigde vetten (gebruik ze enkel voor gerechten die boven de 40° gaan).

    • Drink minder koffie (gebrande cafeïne).

    • Zorg voor voldoende vit D (zonlicht)

    • Zorg voor voldoende beweging.

    De opname van calcium kan positief worden beïnvloed door: plantaardige eiwitten, vitamine D (zonlicht in combinatie met beweging), lactose (melk wel, alleen niet te veel), calciumgebrek (het lichaam neemt % gewijs meer op)

    De opname van calcium kan negatief worden beïnvloed door: dierlijke eiwitten (hoog fosforgehalte), oxaalzuur (in spinazie, rabarber, postelein), fytinezuur (in rauwe zemelen en granen), gestoorde vetresorptie (bijvoorbeeld bij lever en galkwalen), een hoog vet gebruik, gebrande cafeïne (bijvoorbeeld koffie), witte suiker (honing is beter).

    09-02-2010 om 00:00 geschreven door kruidje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    E-mail mij voor persoonlijke informatie

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen of bel 0486487197 ivm indien u vragen hebt over persoonlijk advies.


    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    xmellx
    www.bloggen.be/xmellx
    Blog als favoriet !

    Gastenboek
  • Hallo Nathalie!
  • Goede Gezondheid
  • groetjes en veel plezier
  • Hello Nathalie!
  • Leuke blog

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog van Nathalie Vercammen onafhankelijk Herbalife distributeur

    Alle woord- en beeldmerken op deze site zijn, tenzij anders aangegeven, eigendom van HERBALIFE International. Zonder schriftelijke toestemming van HERBALIFE International is het niet toegestaan gebruik te maken van deze merken of merknamen.

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs