Wij mensen zijn gemaakt om heel ons leven vitaal en gezond te blijven.
Om dat te bewerkstellingen zijn er drie belangrijke voorwaarden te vervullen.
1. Ons lichaamsgewicht onder controle houden - dus niet te zwaar maar ook niet te licht.
2. Ons lichaam alle voedingsstoffen verschaffen die het nodig heeft om voor altijd goed te blijven functioneren.
3. Blijf je gans je leven actief en in beweging. Rust roest is hier ten stelligste van toepassing.
Vergelijk
ons lichaam met een auto. We mogen hem niet overladen omdat de vering
het zou begeven. We moeten de brandstoftank vullen met de juiste
zuivere brandstof én we moeten alles tijdig en met de juiste olie
smeren. Als we vergeten te smeren zal de wagen in het begin nog
wel goed functioneren maar na verloop van tijd zullen er onherroepelijk
onderdelen sneller gaan verslijten. Verder moeten we zorgen dat hij af
en toe gebruikt wordt zodat er niets komt vast te roesten.
Zo
ook is het gesteld met ons eigen lichaam. Moderne voedingsmiddelen
bevatten niet meer alles wat nodig is om ons lichaam gezond te houden.
De productiemethoden, bewaarmethoden en toevoegsels maken ons eten
ongezond en onbetrouwbaar. Heel wat belangrijke voedingsstoffen
ontbreken gewoon in onze moderne voeding.
Toch voelen we die
tekorten niet onmiddellijk en denken we gezond te blijven. De nadelige
gevolgen voelen we pas na 20 tot 30 jaar. We worden geconfronteerd met
allerlei ongemakken en zelfs met zeer ernstige ziektes maar dan is het
te laat.
Weet je dat er een voedingsproducten bestaan dat al deze tekorten terug kunnen helpen aanvullen, zodat je terug beter functioneert?
Bijna één student op vijf lijdt aan een te hoge bloeddruk. Dat blijkt uit gegevens van het Belgisch Hypertensie Comité.
Het BHC verzamelde de medische gegevens van meer dan 2.500 eerstejaarsstudenten aan verschillende Brusselse hogescholen. Uit de resultaten blijkt dat er een sterke correlatie is tussen een hoge bloeddruk en een hoge Body Mass Index (BMI). Ook de buikomtrek is een belangrijke indicator.
Het BHC trekt aan de alarmbel omdat één student op vier roker is, één op vier overgewicht heeft en één op vijf aan hypertensie lijdt. "Maatregelen ter bevordering van een gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging vanaf jonge leeftijd zijn essentieel", zegt dokter Alexandre Persu van het universitair ziekenhuis Saint-Luc.
Van hypertensie of hoge bloeddruk is sprake vanaf 140/90 mmHg.
De voeding van de studenten laat dikwijls te wensen over, nochtans hoeft goed samengestelde voeding niet moeilijk klaar te maken en niet duur te zijn. De Formule 1 voeding is een smartfood maaltijd die op 2 minuten klaar is en 52 essentiële voedingstoffen bevat en max 1,5 euro per maaltijd kost.
bijna iederen heeft weleens een periode waarin je het leven minder goed ziet zitten. Dat is niet erg als het niet ang duurt en het is ook geen reden om medicatie te gaan slikken waarvan bewezen is dat ze toch niet goed werkt. in gevallen van lichte depressie werken andere ingrepen beter.
1. Praat met je partner, zus, vriendin of een vertrouwd persoon over wat je bezig houdt. Ook iemand die iets verdervan je af staat, kan je misschien een andere kijk aanreiken.
2. Bouw lichaamsbeweging in, liefst in openlucht. Niets zo gezond voor de geest als een stevige wandeling of fietstocht. Dat komt omdat beweging de productie van serotonine stimuleert.
3. eet gezond en kies wat vaker voor vette vis. Neem daarnaast in elk geval en capsule omega3 (Herbalifeline) bijna iedereen van ons heeft te kort aan omega3.
4. Heb je kinderen? doe zo vaak mogelijk activiteiten met hen. De onbezorgdheid en het spel van kinderen kunnen je gedhten een postieve draai geven. Bovendien houden ze je met beide benen op de grond.
5. sta elke dag til bij de goede dingen in het leven. Schrijf ze eventueel op om ze in je geest in te prenten.
Eten om te vergeten? Duik jij ook de koelkast in als je je gefruseerd of verdrietig voelt? Aan emo-eten kan je werken en dat zal je lijn en goede komen. Deze tips kunnen je helpen: 6. Hou een week een dagboek bij en schrijf op wat je frustreert of blijmaakt; Zo krijg je meer vat op en doorzicht in je emoties.
7.Ga niet shoppen als je boos of verdrietig bent en eet altijd voor je naar de supermarkt gaat. Anders belandt er wellicht een hoop troostvoedsel in je karretje. Maak een lijstje en hou je eraan.
8. Praat over wat je bezighoudt met een vriendin, moeder, partner... in plaats van te snoepen. Het is geen schande om een knuffel of een woord van troost nodig te hebben.
9. Zorg voor een prettige, opgeruimde omgeving thuis. Een aangename sfeer zal je meteen in en goed humeur brengen als je thuiskomt.
10. Leer je troost elders te gaan zoeken. Ga wandelen, leg een leuk muziekje op, laat je nagels manicure. Dat is allemaal beter voor je lijn dan nog een reep chocolade of een zak snoepjes.
Verzorg u preventief tegen mogelijke griepaanvallen
Teveel aan afval- of gifstoffen kunnen onze gezonde cellen beschadigen! In de prehistorie leefden de mensen op bessen, vruchten en planten. Vandaag de dag (over)leven de meeste mensen op snelle maaltijden (alles wat binnen het kwartier op tafel staat), fastfood en andere bewerkte voedingsmiddelen en toevoegingen (gehydrogeneerde vetten, pesticiden herbiciden, bewaarmiddelen). Ook worden heel wat voeding niet vers genoeg gegeten of te lang gekookt waardoor ook veel verloren gaat.
Ook tijdens de spijsvertering en het sporten komen er afvalstoffen vrij in ons lichaam, een teveel aan die afvalstoffen kan onze gezonde cellen beschadigen en ons lichaam ziek maken. Ook komen er erg veel gifstoffen ons lichaam binnen via luchtvervuiling, waterverontreiniging, bacteriën, virussen... Door al deze gifstoffen verzwakt ons lichaam en worden we gevoeliger, vermoeider en hebben we zwaarder te leiden aan (virale) infecties en ontstekingen. Naast de gifstoffen zorgt ook stress ervoor dat we onze broodnodige vitaminen stuk maken.
Hoe kan je je lichaam beschermen en herstellen en terug in evenwicht brengen?
Maak af en toe gebruik van een kuur van Rose-ox!
Rose-ox is een krachtige antioxidant op basis van kruiden! Het bevat veel rozemarijn-, broccoli-,kool-,tomaat-, safraan-, kruidnagel, salie-, geelwortelextract allen rijk aan meer dan 12 anti-oxiderende waaronder vitamine C, E, carotenoïden en het zeer krachtige carnosolzuur. Ze bevatten ook phytonutrienten (waaronder organsich gebonden zwavel, en lycopeen) en de mineralen ijzer, magnesium, fosfor, kalium, natrium en zink.
Anti-oxidanten of afweerstoffen beschermen onze cellen en weefsels tegen gifstoffen die in ons lichaam komen. Ze herstellen bovendien de aangerichte schade en maken gifstoffen onklaar.
Als de schade hersteld wordt en de gifstoffen verwijderd zijn is het lichaam terug in staat om optimaal te functioneren.
Wacht niet langer, geef de griep geen kans en begin vandaag nog met je anti-oxidanten kuur van rose ox.
Al sinds 1875 wordt in Nederland en België kunstmest toegepast. Door de jaren heen is dit uitgegroeid tot een algemeen gebruik. Ik had daar nooit zo bij stil gestaan maar kunstmest bevat slechts 11 mineralen en spoorelementen. De bodem is na ruim 125 jaar echt wel door de eigen reserves heen en als je weet dat zee mineralen 92 mineralen en
spoorelementen bevat dan moet het duidelijk zijn waarom iedereen bij testen (SpectraCell) (NES) een schrikbarend mineralen tekort vertoont.
Als je weet dat een plant op volwaardige grond gekweekt ook geen pesticiden nodig heeft is het duidelijk dat wij onvolwaardige voeding aangeboden krijgen.
Maar het kweken met zeemineralen levert de industrie geen verdiensten op. Aan het leveren van kunstmest, pesticiden en sinds de invoering van gepatenteerde GMO zaden valt er aan deze handel dik geld te verdienen
ten koste van .....
De boeren worden er niet wijzer van en verdienen geen stuiver meer. De winnende partij is naast de voedingsindustrie ook de farmaceutische industrie die ook op grote schaal pesticiden mogen leveren voor menselijk gebruik. In dit geval noemen ze dit echter medicijnen. Maar vergeet niet ze zijn vaak net zo giftig.
Van die medicijnen zijn bij 13 procent wetenschappelijk aantoonbare voordelen vastgesteld. Van maar liefst 46 procent is wetenschappelijk helemaal niet bekend wat ze doen en de resterende groep schommelt van soms inzetbaar tot schadelijk of zeer schadelijk. (bron BMJ) Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit veel weg heeft van een Russische roulette met je eigen gezondheid!
Het is voor mij nu volkomen duidelijk waarom mensen die hun voedingsstatus gaan aanpassen en daarbij aanvullen met voedingssupplementen zo geweldig op kunnen knappen. Herstellen, minder gebreken vertonen, meer energie, er beter uitzien en soms zelfs de meest beangstigende ziektes overwinnen.
IK laat het echter niet zo ver komen, maar werk daar nu al aan om mijn gezondheid te optimaliseren. Daarvoor gebruik ik een hoogwaardige voedingssupplementen.
De kwaliteit van onze huidige voeding is zo DRAMATISCH slecht dat je wel 11 of 13 stuks groenten en fruit PER DAG moet eten om je lichaam van voldoende essentiële bouwstoffen te voorzien. Dat konden we al lezen in rapporten en adviezen gepubliceerd in ..... 1936!
De lijfspreuk van Hippocrates: Laat voeding uw medicijn zijn en niet medicijn uw voeding
Wil jij ook hoogwaardige voeding en supplementen sport- en energie dranken aan groothandelsprijs? stuur dan nu een mailtje (zie kolom hiernaast) met jouw telefoonnummer en we nemen nu contact met je op of bel zelf 0032486/487197 voor een persoonlijk supplementen advies.
Zonder ontbijt meer kans op overgewicht bij jongeren
Zonder ontbijt meer kans op overgewicht bij jongeren
2007 - Een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Wageningen toonde aan dat niet ontbijten in sterke mate verband houdt met overgewicht bij jongeren. Ook alcoholconsumptie en lichamelijke inactiviteit spelen een rol van betekenis. Van 25.176 leerlingen van de tweede en vierde klas van de middelbare school met leeftijden van 13 tot 16 jaar werden de gegevens geanalyseerd. Het overslaan van het ontbijt bleek de belangrijkste risicofactor te zijn voor het krijgen van overgewicht. Bij de leerlingen van de tweede klas hield het overslaan van het ontbijt significant verband met een 2,2 maal grotere kans op overgewicht. Alcoholconsumptie en lichamelijke inactiviteit hielden in deze groep significant verband met een respectievelijk 1,9 en 1,7 verhoogd risico van overgewicht. Hoe vaker het ontbijt werd overgeslagen en hoe groter de alcoholconsumptie en lichamelijke inactiviteit was, hoe groter het risico van overgewicht aanwezig was. De leerlingen uit de vierde klas lieten vergelijkbare significante verbanden zien.
Bron:
Croezen S, Visscher TL, Ter Bogt NC, Veling ML, Haveman-Nies A. Skipping breakfast, alcohol consumption and physical inactivity as risk factors for overweight and obesity in adolescents: results of the E-MOVO project. Eur J Clin Nutr 2007 Nov 28
Voor een gezond en snel ontbijt kan je profiteren van een uitstekend samengestelde formule : meer over deze formule: klik hier
In China gebruikt men al duizenden jaren soja als bron van eiwitten en om haar andere nutritionele kwaliteiten. Er bestaan talrijke variëteiten sojaplanten. De meest gebruikte is de gele sojaboon.
De sojaplant groeit in een warm en vochtig klimaat. Het duurt tussen de 150 en 200 dagen voor ze volgroeid is. Ze is dan 80 cm hoog en heeft kleine, witte of paarse bloemetjes waaruit peulen groeien die 1 tot 4 bonen dragen. In deze nagenoeg bolvormige bonen schuilt de heilzame kracht van soja. Sojabonen - de basis voor de F1- zijn rijk aan gezonde eiwitten, vezels, olie en mineralen. Kortom, heel wat essentiële elementen die deel uitmaken van een gezonde voeding.
Een van de beste manieren om je goed in je vel te voelen, is kiezen voor een gezonde en gevarieerde voeding. En daar past soja perfect in. Herbalife heeft een uitgebreid aanbod van heerlijke producten onder andere ook op basis van soja, die een lekkere plantaardige variatie op zuivel en vlees vormen. Lees verder en ontdek hoe jij en je lichaam daar wel bij varen.
Van nature arm aan verzadigde vetten
In een gezonde voeding dienen we de hoeveelheid verzadigde vetzuren zoveel mogelijk te beperken. Verzadigde vetzuren worden ook "slechte" vetten genoemd, omdat ze onze cholesterol kunnen doen stijgen. De F1 met soja producten zijn van nature arm aan verzadigde vetzuren.
Bevat van nature omega 3 en 6
De F1 bevat omega 3 & 6 die in elke levensfase een belangrijke rol spelen. Deze goede vetzuren zijn essentieel voor het goed functioneren van ons lichaam.
cholesterolverlagend
Lekkere, frisse maaltijd en voedingsmiddelen die cholesterol verlagend werken... Dát is soja! Je kunt naar hartenlust van alle F1-producten genieten en hoeft zich geen zorgen te maken over cholesterolopname. Heerlijk, toch? Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat 25 g soja-eiwitten per dag kan leiden tot een cholesterolverlaging (bevestigd door de Joint Health Claim Initiative (Engeland 2002)/ American Food and Drug Administration 1999). Hoe je 25 g soja-eiwitten kunt opnemen? Heel eenvoudig: drink 2 shakes van F1 per dag.
Bevat vezels
De F1 zijn verrijkt met havervezel, een voedingsvezel die zorgt voor de goede opname van afvalstoffen uit de darmenflora.
Bevat hoogwaardige eiwitten
De kwaliteit van soja-eiwitten is evenwaardig aan de eiwitten uit melk of dierlijke producten. Soja-eiwitten bevatten namelijk elk van de 8 essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. We moeten deze dus uit onze voeding halen. F1 maaltijden vormen daarom het enige volwaardige plantaardig alternatief voor zuivel en vlees. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat 25 g soja-eiwitten per dag kan leiden tot een cholesterolverlaging (bevestigd door de Joint Health Claim Initiative (Engeland 2002)/ American Food and Drug Administration 1999).
Bron van calcium & vitaminen
De F1 producten zijn rijk aan calcium. Bovendien bevatten ze vitamine B2, B5, B6 foliumzuur en B12. Deze calciumverrijkte sojaproducten vormen dan ook een volwaardige vervanger voor vleesproducten.
Een minimum aan zout
De F1 producten bevatten slechts 0.28g natrium per maaltijd.
Lichtverteerbaar
De F1 producten bevatten dankzij het gebruik van soja slechts 217 kcal voor een volwaardige maaltijd. Ter vergelijking met een belegd broodje dat al gauw 750kcal bevat. Vraag nu uw proefpakket aan op 0486/487197.
Britse artsen slaan alarm: steeds meer mensen raken ondervoed door junkfood. Door een gebrek aan voedingsmiddelen krijgen ze een opgeblazen buik en uitgemergelde ledematen, net als slachtoffers van hongersnood. Het probleem zou de Britse gezondheidszorg dubbel zoveel kosten als obesitas. Britse experts zien het fenomeen spectaculair stijgen. Het aantal ziekenhuispatienten dat ondervoed is, steeg de voorbije 5 jaar met 44 %. Vorig jaar waren dat bijna 4000 gevallen. Vermoed wordt dat dat slechts een topje van de ijsberg is en dat 6 procent van de Britse bevolking - 3,6 miljoen mensen - ondervoed is. Het probleem treft mensen van alle leeftijden. Laat het zover niet komen start je dag met een volledig uitgebalanceerde maaltijd en herwin uw energie en een gezond gewicht: meer over formule 1: klik hier
Heb je last van vermoeidheid, duizeligheid, angsten of onverklaarbare hoofdpijn? Dan zou het best wel eens zo kunnen zijn dat je eetgewoonten daar de oorzaak van zijn.
Heb je in het midden van de ochtend of de middag het gevoel dat je omvalt als je niet meteen iets eet (liefst iets met veel koolhydraten) dan is de kans groot dat dit komt door een te grote schommeling in je bloedsuikerniveau. Dan ben je niet de enige. Door verkeerde eetgewoonten kan je bloedsuikerniveau enorm gaan schommelen. Als je bloedsuikerniveau te laag is, dan schreeuwt je lichaam om voedsel. Als je dan iets eet met veel koolhydraten (bijv. suiker of zetmeel) reageert het lichaam daarop door veel insuline af te geven. Die insuline zorgt ervoor dat je bloedsuikerniveau omlaag gaat. Als dat te snel gebeurt, wordt je bloedsuikerniveau te laag (hypoglycemie), met alle gevolgen van dien: hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, slechte concentratie, geirriteerdheid, soms ook angsten en zelfs paniekaanvallen.
Gelukkig is de oplossing dichtbij. Je moet ervoor zorgen dat het bloedsuikerniveau stabiel wordt (en blijft). Dat doe je door te kiezen voor de juiste voedingsmiddelen. Bloedsuiker wordt namelijk niet alleen maar gemaakt van suiker, wat veel mensen wel denken, maar van koolhydraten. Niet alle koolhydraten zijn hetzelfde. Sommige koolhydraten doen je bloedsuikerniveau snel stijgen, anderen langzaam. Het toverwoord is glycemische index (GI). Elk voedingsmiddel heeft een waarde. Glucose is het referentiepunt en heeft een GI van 100. Voedingsmiddelen met een hoge GI zorgen voor de grootste schommelingen in het bloedsuikerniveau. Dus, als je je bloedsuikerniveau wilt controleren, dan is het beter om te kiezen voor producten die laag scoren op de GI-index.
Een paar voorbeelden:
GI=
110: maltose (bier)
100: glucose, druivensuiker, dextrose
90-100: aardappelen uit de oven, frites, rijstebloem
80-90: aardappelpuree, gekookte worteltjes, snelkookrijst, chips, cornflakes, watermeloen
70-80: gekookte witte rijst, witbrood, suiker, candybars
60-70: bruinbrood, gekookte aardappelen, couscous, rozijn, jam (met suiker)
50-60: witte macaroni/spaghetti, mais, zilvervliesrijst
40-50: volkorenbrood, volkorenpasta
30-40: appel, sinaasappel, perzik, melkproducten, rauwe worteltjes, bruine bonen, vijgen
20-30: kersen, grapefruit, jam (zonder suiker)
15: pinda's, walnoten, soja
minder dan 15: bladgroenten, aubergine, courgette, knoflook, ui, champignons
Waar moet je op letten als je je bloedsuikerniveau wilt stabiliseren?
Zorg dat je altijd ontbijt. Mensen die geen ontbijt nemen, hebben eerder de neiging om naar tussendoortjes te grijpen gedurende de ochtend.
Zorg dat je voldoende eet.
Denk na over wat je eet. Kies liever voor producten die laag (tot ca. 55) scoren op de GI-index, dan producten met een score erboven.
Zorg dat je altijd een gezonde snack bij je hebt (stukje groente, handjevol noten).
Een stabieler bloedsuikerniveau heeft niet alleen tot gevolg dat je je beter voelt, maar ook dat je gezond bezig bent (in de zin dat je risico om diabetes II te ontwikkelen hierdoor significant afneemt).
Minder koolhydraten zonder honger
F1 voedingsshake op basis van plantaardige eiwitten Plantaardige eiwitten voeden alle cellen en organen en doen de insuline niet op hol slaan zodanig dat er minder vet wordt opgeslaan. Wanneer er niet meer te veel insuline wordt geproduceerd is er ook geen probleem met een te plotse lage bloedsuikerspiegel die je naar alles doet grijpen. Plantaardige eiwitten zorgen er dus voor dat je minder snel honger krijgt.
Voor meer informatie over voedingsshakes en hoe je ze aan groothandelsprijs (1,5euro per maaltijd) kan surf naar : for body
10 gram proteïne per reep zorgt ervoor dat u zich energiek blijft voelen.
Slechts 4 gram vet per reep.
Ongeveer 140 calorieën per reep.
Of u nu wilt afslanken, aankomen of het gewoon verstandig vindt om in de loop van de dag een gezonde snack te nemen in plaats van een vette of suikerrijke hap, in alle gevallen zijn de proteïnerepen een gezond alternatief! Wanneer u een snack met extra kracht nodig hebt, vormt deze verrukkelijke reep dus de perfecte oplossing. De uitgebalanceerde verhouding van eiwitten, koolhydraten en vet maken het tot een onmisbare lekkernij.
Verpakt per 14 stuks. Verkrijgbaar in de smaken chocolade/pinda, vanille/amandel en citroen/limoen. Vraag nu naar onze voordelige prijzen.
Een mens met een goede gezondheid heeft ook veel energie. Echte gezondheid is de toestand waarbij het lichaam en de geest een enorme reservecapaciteit hebben van energie (men is lichamelijk en geestelijk niet snel moe) waardoor het immuunsysteem de weefsels in een topconditie verkeren. Gezondheid is niet enkel het ontbreken van klachten of symptomen, maar het proces dat door voortdurende conditionering resulteert in een veel aan vitale energie.
Ontbijt Ontbijt elke dag! Het ontbijt is essentieel voor het behoud van het voedingsevenwicht en herstelt de reserves, zodat je je dag fit kunt beginnen. Het ontbijt moet ongeveer 25% leveren van alle energie en essentiële voedingsstoffen die je nodig hebt in de loop van de dag. Als je het ontbijt overslaat, leg je jezelf een vasten op van meer dan 17 uur (van het avondmaal de dag ervoor tot het middagmaal)! s Morgens, in nuchtere toestand, is de bloedsuikerspiegel laag en zijn de glycogeenreserves bijna uitgeput. Vandaar dat het ontbijt dé maaltijd bij uitstek moet zijn.
Formula 1 :Voedingsshake Het lichaam heeft uitgebalanceerde voeding nodig om optimaal te functioneren. Als u uw energie veilig en gemakkelijk wilt handhaven kan Formula 1, op basis van soja u helpen uw doel echt te bereiken. Gecreëerd met behulp van geavanceerde voedingsmiddelentechnologie, deze speciaal geformuleerde samenstelling bevat alle belangrijke vitaminen en mineralen, eiwitten van sojabonen, koolhydraten en voedingsvezels. Deze voedingsstoffen worden niet alleen snel door het lichaam opgenomen, maar elke portie van deze uitgebalanceerde voeding is een heerlijke en voedzam ontbijt.
Verkeerd uw lichaam in disbalans, teveel vetten? te weinig spieren? Breng het terug in topvorm:
SHAPEWORKS GEWICHTSMANAGMENT
Maak kennis met ShapeWorks proteïne dieet Het opwindende nieuwe programma voor gewichtsmanagement waar iedereen over praat!
ShapeWorks is een programma dat is ontwikkeld door vooraanstaande voedingswetenschappers en dat uw dagelijkse plantaardige proteïne consumptie in overeenstemming brengt met de behoefte van uw eigen lichaam. Daardoor wordt het gewichtbeheersingsproces versterkt en hongergevoel teruggedrongen.
ShapeWorks vormt de kern van Herbalife's productaanbod.
Een evenwichtige levenstijl, heerlijke shakes, snacks en voedingssupplementen gebaseerd op gepersonaliseerde proteïneconsumptie, bieden u een uitgebalanceerde oplossing voor gewichtsmanagement.
Shapeworks proteïne dieet: Shapeworks Quickstart programma gewichtsbeheersing
Net zo makkelijk als 1 - 2 - 3
Proteine dieet met Shapeworks: gezond afslanken
ShapeWorks QuickStart programma
Zet uw gewichtsbeheersingsprogramma op de rails met dit gepersonaliseerde succespakket.
Op basis van proteïnen, vitaminen en mineralen
Het ShapeWorks QuickStart Programma bevat deze 4 belangrijkste ShapeWorks producten en kan verder aangevuld worden met andere producten om het programma van uw klant op maat te maken.
Het Shapeworks QuickStart Programma is in vijf smaken verkrijgbaar.
Begin uw gewichtsbeheersingsprogramma met dit gepersonaliseerd programma.
Deze kit is samengesteld uit vitaminen en mineralen en bevat Formula 1 -Voedingsshake, Formula 2 - Multivitamine Complex, Formula 3 - Gepersonaliseerde Proteine Poeder en Vezels- en Kruidenformule met calcium .
DE KERN VAN SHAPEWORKS
Een verrukkelijke en voedzame maaltijd op basis van soja in een shake.
Een proteïnepoeder die u de flexibiliteit biedt om te voldoen aan uw eiwitbehoeften en u blijvend energie tussen de maaltijden door geeft.
Een multivitaminen formule zodat u dagelijks de essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.
Vezels om de spijsvertering en het afvoeren van afvalstoffen te verbeteren.
Verkrijgbaar in verschillende smaken.
De producten: Shapeworks Quickstart
Formula 1 :Voedingsshake Het lichaam heeft uitgebalanceerde voeding nodig om optimaal te functioneren. Als u uw gewicht veilig en gemakkelijk wilt beheersen of handhaven kan Formula 1, maaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersing, u helpen uw doel echt te bereiken. Gecreëerd met behulp van geavanceerde voedingsmiddelentechnologie, deze speciaal geformuleerde samenstelling bevat alle belangrijke vitaminen en mineralen, eiwitten van sojabonen, koolhydraten en voedingsvezels. Deze voedingsstoffen worden niet alleen snel door het lichaam opgenomen, maar elke portie van deze uitgebalanceerde voeding is een heerlijke en voedzame maaltijd.
Formula 2 Multivitaminen: Bevat 12 vitaminen en 10 mineralen
Formula 3 : Proteïne Poeder: Ideale manier om uw eiwitconsumptie te verhogen
Vezels- en Kruiden tabletten: Vezels voor een betere vertering en snelle afvoer van afvalstoffen
Hebben we nu teveel of te weinig calcium? Te veel calcium kan juist een tekort veroorzaken !
Suppletie is niet los te zien van de zuurtegraad (pH ) en vitamine D
Een intensieve reclamecampagne heeft ons vanaf begin 50-er jaren doen geloven dat melk-producten de noodzakelijke calcium leverden en dat de consumptiehoeveelheid ongelimiteerd kan zijn. Inmiddels weten we dat juist die tomeloze inname van melk (gerelateerde)producten bijdraagt aan verschillende welvaartsziekten waaronder osteoporose.
Voor de calcium-consumptie geldt dan ook: méér is zéker niet altijd béter. Het is zelfs zó dat calciumoverschot via onderliggende processen uiteindelijk zelfs kan leiden tot een calcium-tekort in bepaalde delen van het lichaam! En zo onder andere tot osteoporose. Deze paradox wordt hier nader besproken.
Calcium, het biochemische werkpaard Vrijwel alle fysiologische processen in het lichaam zijn in meerdere of mindere mate afhankelijk van calcium. Het in stand houden van de zeer gevoelige zuur-base balans in het bloed en de cellen is daarbij wel het belangrijkste. Met 1,6% van het totale menselijke gewicht is calcium verreweg het meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam. Ter vergelijking: magnesium bedraagt slechts 0,05% van het totaalgewicht. Calcium is een belangrijk onderdeel van botten en tanden en cruciaal voor onder andere de spiercontractie, zenuwgeleiding, bloedcoagulatie, energieproductie en het onderhouden van het afweersysteem.
Begin vorige eeuw was van calcium alleen bekend dat het een component van botten is. Pas later werd ontdekt dat het een elementair onderdeel van het bloedplasma is, en essentieel is bij bloedklontering en voor een goede hartfunctie. Nog later werd duidelijk dat calcium een uitermate belangrijke rol speelt in alle geledingen van het lichaam, in het bijzonder bij het reguleren van het pH-niveau in het bloed.
Onze botten fungeren als opslagplaats voor calcium, waar zich dan ook 99% van onze totale hoeveelheid calcium bevindt. Wanneer de pH-waarde in het bloed buiten een zeer nauwe bandbreedte (optimale bloedwaarde tussen 7.35 en 7.46) dreigt te raken, wordt calcium uit de botten onttrokken om dit te corrigeren.
Vitamine-D eigenlijk een pro-hormoon Vitamine-D is belangrijk bij de regulering van de calciumhomeostase. Het proces van de opname van calcium vanuit de darmen is vooral afhankelijk van vitamine-D. Onze darmen hebben dan ook de meeste vitamine-D receptoren (VDR), gevolgd door nieren en botten.
De naam vitamine-D is feitelijk onjuist omdat het goed beschouwd een pro-hormoon is dat uit cholesterol gevormd wordt. Dit betekent dat het zélf geen hormonale activiteit heeft maar in het lichaam wordt omgezet naar het hormoon calcitriol dat 1000 maal actiever is dan vitamine-D zelf. Met de benaming 'vitamine' wordt de onmisbaarheid voor ons lichaam aangegeven. Voor vitamine-D zouden we eigenlijk het 'vitamine-denken' moeten loslaten en het in het kader van hormoonwerking moeten plaatsen. Vitamine-D heeft dus een werking vergelijkbaar aan die van hormonen zoals o.a. cortisol, oestrogeen, testosteron.
In het kader van de calcium-homeostase bedoelen we met vitamine-D de in de natuur voorkomende vormen van de secosterolen en dan voornamelijk D3 (cholecalciferol) en D2 (ergocalciferol). D3 kan op de huid gesynthetiseerd worden door blootstelling aan zonlicht (UVB), of uit voeding worden verkregen. Ruim 95% van onze behoefte aan vitamine-D wordt op de huid gesynthetiseerd uit zonlicht, de overige 5% wordt uit voeding verkregen. Het proces om vanuit vitamine-D tot de stof calciferol te komen verloopt in twee fasen.
Fase 1 Vanuit onze voeding en vooral vanuit de huid gaat cholecalciferol (D3) eerst naar de lever. Daar wordt het door het enzym 25-hydroxylase omgezet naar de vitamine-D metaboliet calcidiol (de vorm van vitamine-D die in lever en lichaamsvet kan worden opgeslagen).
Fase 2 In deze cruciale fase wordt calcidol, wanneer nodig, van de lever naar de nieren getransporteerd. Daar wordt het door het nierenzym omgezet naar het hormoon calcitriol. Een belangrijke regulerende taak in deze fase is weggelegd voor het bijschildklierhormoon PTH. Wanneer voldoende calcitriol aanwezig is wordt de activiteit van het nierenzym door PTH afgeremd en omgekeerd juist gestimuleerd als méér calcitriol nodig is. Wederkerig houdt calcitriol PTH onder controle om te voorkomen dat er niet teveel calcium aan het bot wordt onttrokken. Ook op andere plaatsen in het vitamine-D netwerk treedt PTH als 'manager' op.
Het wordt steeds duidelijker dat, naast de belangrijke rol die vitamine-D speelt bij opname van calcium en andere mineralen, het uitermate belangrijk is bij de celdifferentiatie, afweersysteem, glucose-huishouding, hersenen en spieren.
Calcitriol Verschillende onderzoeken geven aan dat als calcitriol constant een laag niveau heeft, het risico toeneemt op ziektes als o.a. osteoporose, M.S., diabetes type 1 en reumatoïde artritis. Een constant laag calcitriol niveau kan 2 oorzaken hebben: * Te zuur milieu waardoor de werking van het belangrijke nierenzym (1-alfa hydroxylase) wordt geblokkeerd; * Teveel calcium in het bloed waardoor de aanmaak van calci triol verlaagd of zelfs geblokkeerd wordt.
Koemelkproducten hebben een duidelijk negatieve invloed op het calcitriol niveau omdat deze zowel een zuur milieu stimuleren als ook veel calcium leveren. Daardoor hebben deze producten een zeer negatieve werking in het functioneren van het vitamine-D netwerk.
Hoeveel vitamine D Recente onderzoeken geven steeds meer bewijs dat wij een te lage inname van vitamine-D hebben, in het bijzonder in de wintermaanden. De locatie, tijd van de dag, huidpigmentatie, gebruik van zon-blokkerende producten (zonnebrandcrème), leeftijd, gewicht en voedingsinname spelen een belangrijke rol bij de hoeveelheid vitamine-D die het lichaam beschikbaar krijgt.
De in zonlicht en vitamine-D gespecialiseerde Dr. Michael Hollick geeft in zijn boek 'the UV advantage' een dosering aan van 1000 i.e. (25 mcg) vitamine-D per dag. Hij adviseert extra suppletie van 400 i.e. (10mcg) in de zomer en tot 1000 i.e. in de winter. Naarmate we ouder worden, in het bijzonder na de 45-jarige leeftijd, gaat de opname van vitamine-D via de huid en de aanmaak van calcitriol in de nieren achteruit. In de lever en nieren daalt het niveau calcitriol met 40 tot 50%.
In het artikel 'Cholecalciferol production' beschrijft P.C. Beadle de metingen van de vitamine-D productie bij zonneschijn in epidermis (de huid). Hij geeft hiervoor een waarde aan van 163 i.e. per vierkante centimeter op een blanke huid (69 i.e. op een donkere huid). Aangezien de mens 18.580 vierkante centimeter aan huid heeft, ligt de dagelijkse vitamine-D productie bij zon op een naakt lichaam tussen 1.000.000 en 3.000.000 i.e.. Dit houdt in dat in 6 tot 18 seconden zonneschijn tot 400 i.e. vitamine-D kan worden geproduceerd. Dit staat in schril contrast met de in Nederland geldende zeer lage ADH van 200 i.e. (5 mcg). Voor wat betreft de schadelijkheid van grotere doses zien we dat voor vitamine-D een norm gehanteerd wordt van 40.000 i.e. of meer per dag; of ruwweg 200 maal de aanbevolen hoeveelheid.
Naast de belangrijke functie van vitamine-D bij de botvorming geven recente onderzoeken aan dat deze vitamine ook essentieel is bij de spiercelhuishouding. In dit verband is het goed ons te realiseren dat spieren ook een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van botfracturen.
Osteoporose In de westerse wereld is osteoporose, vooral bij vrouwen, een sterk toenemend ziektebeeld. In de Europese Gemeenschap heeft elke 30 seconden iemand een osteoporose-gerelateerde fractuur. De Nurses Health studie van de Harvard Universiteit in U.S.A. liet zien dat voor elke 5 jaar na 65 jaar er 40% toename was in het risico van heupfracturen. Ook zien we in het westen de laatste jaren een sterke toename van osteoporose onder de mannelijke bevolking.
Een mineralentekort én een slechte botmatrix (voornamelijk eiwitten) sámen, veroorzaken osteoporose. Deze basisfysiologie geeft aan dat er meer aan de hand is dan een simpel tekort aan calcium. Het is zelfs zo dat een tekort aan calcium in een volwassen lichaam resulteert in een andere aandoening: osteomalacie (verweking van het bot). Osteomalacie en osteoporose mogen niet met elkaar verward worden. Bij osteomalacie is er alleen in het bot een tekort aan calcium. Bij osteoporose is er een tekort aan calcium en andere mineralen maar óók een vermindering in de niet-mineralenmatrix van het bot.
Osteomalacie een tekort aan calcium in de botten Osteoporose: een tekort aan calcium én een verminderde bot matrix
Tot nu toe is zeer weinig aandacht besteed aan de botmatrix, bestaand uit collageen (80%) en proteoglycanen (20%). De vorming van de botmatrix is evenals de inbouw van calcium afhankelijk van osteoblasten. Een onbalans in de verhouding tussen de osteoblasten (botvormende cellen) en osteoclasten (botafbrekende cellen) wordt gezien als de oorzaak van osteoporose. Normaal botmerg bevat kleine gaatjes. Osteoporotisch bot heeft grote gaten en lijkt sponsachtig. Bij osteoporose zijn er minder osteoblasten voorhanden en is de activiteit van osteoblasten afgenomen. Bij osteoporose zijn drie componenten betrokken, te weten: hydroxy apatiet, botzouten (carbonaat,-sulfaat e.d.) en de botmatrix (raamwerk). De combinatie van hydroxy apatiet, collageen (matrix) en de manier waarop ze zijn verbonden, bepaalt de kracht en flexibiliteit van de botten.
Ten aanzien van osteoporose is dan ook duidelijk dat het toedienen van alléén hoge doses calcium geen zoden aan de dijk zet en dat deze behandeling ook niet door onderzoek gesteund wordt. Onderzoekers aan de Harvard Universiteit in Amerika hebben recentelijk wel een onderzoek gepubliceerd over de relatie tussen de inname van vitamine-D en heupfracturen. Ruim 72.000 post-menopauzale vrouwen zijn hiervoor gedurende 18 jaar gevolgd. Een dagelijkse inname vit.D van 500 i.e. (12.5mcg) of meer uit voeding en supplementen gaf 37% minder kans op een heupfractuur dan bij vrouwen met een inname lager dan 500 i.e.
Belangrijke vitaminen en mineralen voor het bot: * Magnesium: essentieel voor een goed calcium metabolisme en voor PTH productie en vrijgeving. * Silicium: o.a. betrokken bij de vorming van collageen en calcificatie van het bot. * Borium: activeert vitamine-D en verhoogt oestrogeen. * Vitamine-K: helpt bij de vorming van osteocalcin dat calcium aantrekt in de botmatrix en is ook belangrijk voor het helen van botfracturen. * Vitamine-C: Belangrijk bij de vorming van collageen (botmatrix).
Osteoblasten Botfracturen door osteoporose komen in westerse landen veel vaker voor dan bijvoorbeeld in China, Thailand, Korea, Zuid Afrika, Nigeria en Maleisië. In Duitsland bijvoorbeeld vinden 70 maal zoveel osteoporosegerelateerde heupfracturen plaats als in China. Hiervoor zijn twee belangrijke redenen aan te wijzen: 1 De hoge consumptie van melkproducten in de westerse wereld 2 De hoge consumptie van vlees en suiker in de westerse wereld (verzuring)
Ook de 'nurses health study', waar 78.000 vrouwen gedurende 12 jaar werden gevolgd, toont aan dat een hoge melkproductenconsumptie juist tot de meeste botfracturen leidt. Op basis hiervan is de conclusie gerechtvaardigd dat melkproducten een risicofactor voor osteoporose vormen.
Het advies dat melk goed is voor de botten, is dus inmiddels enige tijd door de feiten achterhaald en we kunnen stellen dat grote hoeveelheden melk-(producten) en een hoge dosis calciumsuppletie, osteoporose eerder veroorzaken dan voorkomen.
Een belangrijke reden hiervoor is dat hoe meer calcium in het lichaam aanwezig is, hoe groter de activiteit van de osteoblasten wordt om dit calcium in de matrix in te bouwen. Tussen 50 en 70% van de osteoblasten gaan in dit proces verloren. Hoe meer hun activiteit wordt gestimuleerd, hoe meer osteoblasten verdwijnen. Het is belangrijk dit proces zo veel mogelijk te beperken omdat het aantal malen dat osteoblasten in ons lichaam opnieuw geproduceerd kunnen worden niet oneindig is. Als veel calcium wordt geconsumeerd zal de uitputtingsgrens eerder worden bereikt waardoor geen osteoblasten meer beschikbaar zijn. Zowel het bot als de botmatrix worden vanaf dat moment afgebroken.
Een belangrijke rol bij botopbouw en -afbraak is weggelegd voor de hormonen progesteron, testosteron en in het bijzonder voor oestrogeen. Oestrogeen voorkomt osteoporose doordat het de opname van calcium en tevens de afbraak van osteoblasten tegengaat. Bij vrouwen, in en na de menopauze, verschuift de hormoonspiegel en vermindert het oestrogeen-niveau. Hierdoor ontstaat een verhoogde afbraak van bot en botmatrix, wat kan leiden tot osteoporose. Onderzoek laat overigens zien dat slanke vrouwen eerder te maken krijgen met osteoporose dan vrouwen met overgewicht. Een van de redenen daarvoor is dat in het lichaamsvet het enzym aromatase testosteron omzet in oestrogeen waardoor de vrouw na de menopauze nog kleine hoeveelheden oestrogeen blijft produceren. Ook wordt bij meer lichaamsvet meer leptine geproduceerd, een stof die de vorming van osteoblasten tegengaat.
Andere belangrijke factoren bij de instandhouding van de kwaliteit van de botten zijn de sekshormoon-spiegel en stress. Bij het ouder worden verlaagt het niveau van de sekshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron. Bij vrouwen gaat dit tijdens de overgang zeer abrupt. Bij mannen verloopt dit geleidelijk. Juist het in voldoende mate aanwezig zijn van deze hormonen draagt positief bij aan een goede botstructuur. Stress daarentegen heeft hierop een negatief effect doordat het de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol verhoogt. Cortisol breekt versneld botweefsel af door de osteoblasten te vernietigen. Hierdoor moet het lichaam steeds opnieuw osteoblasten aanmaken zodat het einde van de reproductiecapaciteit van de osteoblasten eerder wordt bereikt.
Ook het PTH (parathyroïd hormoon) verhoogt de activiteit van de osteoblasten en leidt daarmee tot een versnelde uitputting van de mogelijkheid tot aanmaak van osteoblasten. Vitamine-D, en ook vitamine-K gaan de werking van een te hoog PTH niveau tegen en vertragen zo onnodige uitputting van osteoblasten.
Zuur-basen niveau Een gezonde zuurgraad (pH) is kritisch. Onder andere de DNA synthese, celgroei, -functies, -reparatie en de enzymwerking zijn hiervan afhankelijk. Een kleine pH-verandering kan een enorm effect op het lichaam hebben. Een daling van de pH-waarde vermindert bijvoorbeeld de spiercontractie en laat het niveau stijgen van de hormonen adrenaline en aldosteron. Ook zien we dat bloed en weefsels met een hoge pH-waarde (basisch) meer zuurstof kunnen opnemen dan wanneer de pH-waarde daarin laag is (zuur).
pH en calcium Het lichaam zal bij een stijging van de pH (basisch) meer calcium uit het bloed naar de botten dirigeren, bij een daling van de pH (verzuring) zal calcium vanuit de botten naar het bloed worden gedirigeerd.
Belangrijke spelers bij calciumhuishouding * Calcitionine (schildklier) - PTH (bijschildklier-hormoon) Calcitrol (uit vit.D). Dit zijn 3 hormonen die de calciumhomeostase in het bloed regelen. PTH houdt het calciumniveau in het bloed op peil door calcium aan het bot te onttrekken.
Calcitionine legt calcium in het bot vast als de calciumspiegel stijgt. Calcitriol bevordert o.a. de opname van calcium uit de darmen. * Osteoblasten en osteoclasten Osteoblasten zijn bot- en matrixvormende cellen. Osteoclasten zijn botafbrekende cellen. * Cortisol Stresshormoon dat bij langdurige stress bot afbreekt. * Oestrogeen, progesteron, testosteron, DHEA schildklierhor monen die, mits in balans, botafbraak tegengaan. * Vitaminen en mineralen als magnesium, koper, mangaan, silicium, zink, borium, vitamime C, K , B6, B12 en foliumzuur moeten voldoende aanwezig zijn voor goede botopbouw. Ook omega-3 kan een belangrijke rol spelen bij een goede botopbouw door de positieve werking op osteoblasten en osteoclasten en op de eicosanoïden stofwisseling.
Verzurende voeding De westerse voeding kenmerkt zich door een hoog gehalte aan zuurvormende bestanddelen. In haar boek "The chemistry of succes" komt Dr. Susan Lark tot de conclusie dat in Amerika de ratio zuur: base 17:3 is. Ook in "The China Study" van T. Colin Campbell, (Emeritus Prof. van de Cornell Universiteit in New York) wordt via grootschalige onderzoeken duidelijk gemaakt dat te hoge inname van dierlijk eiwit de voornaamste factor is voor de westerse welvaartsziekten, in het bijzonder osteoporose.
De relatie tussen de inname van dierlijke eiwitten en het aantal botfracturen is even evident als die tussen het roken van sigaretten en longkanker. Ten aanzien studies omtrent osteoporose is China een uitstekende keuze omdat osteoporose daar weinig of niet voorkomt terwijl de bevolking daar aanmerkelijk méér calorieen consumeert dan Amerikanen. (China 2641 kcal/dag, Amerika 1989 kcal/dag). In China worden eiwitten echter voornamelijk uit plantaardige bron verkregen. Dierlijke eiwitten zijn sterk zuurvormend omdat ze in tegenstelling tot plantaardige eiwitten hoge doses van niet-metalen elementen bevatten zoals bijvoorbeeld zwavel en fosfor, waaruit zwavelzuur en fosforzuur gevormd wordt. Sterk zuurvormende voeding is: harde kaas, vlees, ei en vis. De aanbevolen verhouding tussen plantaardige en dierlijke eiwitten zou moeten liggen op 4:1 of hoger. In landen waar de meeste botfracturen voorkomen ligt dit gemiddeld op 1:2. In Nederland, waar zo'n 800.000 mensen met osteoporose te maken hebben is deze verhouding ongeveer 1:1,6. Een schril contrast met de gewenste verhouding van 4:1!
Het volgende voorbeeld geeft hier een aardig beeld: Eskimo's hebben de hoogste calcium inname ter wereld; meer dan 2000 mg per dag. Ook hebben ze veruit de hoogste inname van dierlijke eiwitten; 250-xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />400 gram per dag. En hoewel eskimo's lichamelijk erg actief zijn, hebben zij de hoogste incidentie van osteoporose ter wereld!
Verwarring Rond osteoporose ontstaat regelmatig verwarring. Deze wordt veroorzaakt door de gangbare bot-dichtheidsmetingen, waarbij de botmineraaldichtheid (BMD) wordt bepaald. De waarde van deze bepaling kan in twijfel worden getrokken als we weten dat in landen waar de BMD het hoogst is, de meeste heupfracturen voorkomen. Botten met een lage BMD blijken in de praktijk vaak zeker zo sterk en gezond te zijn. De BMD kan overigens op korte termijn sterk verbeteren door hoge calcium inname maar op lange termijn blijven daardoor te weinig osteo-blasten over zodat juist dan verzwakking optreedt. De vraagstelling is dus gerechtvaardigd of BMD metingen zinvol zijn, zeker als uit onderzoek blijkt dat een hoge BMD een grotere kans geeft op artrose en borstkanker naast osteoporose. Ook zien we dat in landen waar botmassa- en botmineraaldichtheid lager zijn dan in westerse landen, het aantal fracturen ook vele malen lager is. Laten we ons dus zorgvuldig afvragen: "wat zijn eigenlijk sterke botten"?
pH-speekselmeetstrips Het meten van de zuur-base waarde (pH) kan op verschillende manieren plaatsvinden (bloed, urine, huis, speeksel). De meest betrouwbare meting is die in het speeksel omdat deze het beste te vergelijken is met de extra-cellulaire vloeistof. De in pH gespecialiseerde Dr. Carl J. Reich geeft aan dat de pHwaarde zich in het speeksel dient te bevinden tussen 7.4 en 6.6, waarbij 7.4 ideaal is. Een waarde lager dan 6.6 is zuur en wijst o.a. op een calcium tekort. De pH-speekseltest kan eenvoudig worden uitgevoerd met behulp van teststrips waarop een beetje mondspeeksel wordt verzameld. De verkleuring van de strip kan worden vergeleken met de waarden op een kleurkaartje. In verband met het feit dat voedsel en roken de meting kan beïnvloeden moet de test 2 uur na de inname van voeding, drank (behalve water) en roken geschieden. Vóór de testmeting kan het beste enkele malen vers speeksel in de mond worden genomen en doorgeslikt.
Test botontkalking Ortholon biedt binnenkort via test4health.nl de mogelijkheid om middels een gerichte test uitspraken te kunnen doen over de kans dat bij de testpersoon botontkalking zal gaan optreden. De test geeft dus geen uitsluitsel of men botontkalking heeft maar bepaalt de waarden van de belangrijkste parameters betrokken bij botvorming én -afbraak. Met de verkregen uitslag kan zeer gericht worden geadviseerd. De test is voor mannen en vrouwen en bestaat uit bepalingen in het bloed van de volgende stoffen:
* alkalische phosphatase (een belangrijk lichaamseiwit bij de bepaling van de botfunctie) * calcidiol (hormonale opslagvorm van vitamine-D in de lever) * cortisol (steroïd hormoon uit de bijnier dat bij een verhoogd niveau tot snellere botafbraak leidt) * oestradiol (alleen in test voor vrouwen, steroïdhormoon dat bij een te laag niveau tot versnelde botafbraak kan leiden) * testosteron (alleen in test voor mannen, steroïdhormoon dat bij een te laag niveau tot versnelde botafbraak kan leiden)
Als aanvulling op deze test is de pH-speekseltest aan te bevelen om de zuurgraad te bepalen. De combinatie van deze twee testen geeft een duidelijk beeld voor wat betreft de kans op botontkalking.
Risicofactoren botontkalking: 1 Leeftijd (boven 60 jaar) 2 Acidosis (verstoord zuur-basen evenwicht) 3 Te hoge dierlijke eiwit inname 4 Post-menopauzale leeftijd 5 Vervroegde menopauze 6 Slank 7 Inactief 8 Roken 9 Hoog alcoholgebruik 10 Langdurige stress 11 Te snel werkende schildklier en/of bijschildklier 12 Landurig gebruik van corticosteroïden 13 Moeder met osteoporose-gerelateerde fractuur 14 Koffie (meer dan 4 koppen per dag)
Conclusie Om tot een goede calciumhuishouding te komen zijn de volgende aspecten belangrijk.
1 Beperking van dierlijke eiwitten en geraffineerde suikers. De verhouding plantaardige - dierlijke eiwitten 4:1 of hoger
2 Voldoende extra vitamine-D (5-25 mcg) afhankelijk van de zon, tot 50 mcg bij bestaande botontkalking
3 Kleine hoeveelheden extra calcium (tot 200 mg). Bij een pHwaarde van 6.5 of lager extra bicarbonaat/calcium/ magnesium
4 Stresscontrole
5 Met behulp van de uitslag van speciale testen kan gericht worden geadviseerd
Referenties 1 The China study - T. Colin Campbell. PhD. ISBN 1-932100- 38-5. 2 Osteoporosis, understanding, preventing, en overcoming - Prof. J. Plant CBE, G. Tidy ISBN: 1-852270772. 3 The calcium factor - R.R. Barefoot - C.J. Reich MD. ISBN: 0-0633703-2-4 4 Bones without hormones - L. Root MD . ISBN 1-592-40062-0. 5 www.4.waisays.com 6 Your menopause, your menotype - A. and M. Stengler N.D. ISBN 1-58333-158-1
(Bron: Ortholon Ortholetter)
Welke producten kunnen je lichaam ondersteunen en ontzuren:
Formule 1 : Een uitgebalanceerde voedingsshake : op basis van plantaardige soja-eiwitten.
Het lichaam heeft uitgebalanceerde voeding nodig om optimaal te functioneren. Als u uw lichaam terug in evenwicht wil brengen kan Formule 1 u helpen uw doel te bereiken. Gecreëerd met behulp van geavanceerde voedingsmiddelentechnologie, bevat deze speciaal geformuleerde samenstelling alle belangrijke vitaminen en mineralen, eiwit van sojabonen, koolhydraten en voedingsvezels die noodzakelijk zijn voor een goede calciumhuishouding. Deze voedingsstoffen worden niet alleen snel door het lichaam opgenomen, maar elke portie van deze uitgebalanceerde voeding is een heerlijke en vullende maaltijd.
Formule 2: Multivitaminen en mineralencomplex
Dit complex verschaft 22 essentiele vitaminen en mineralen om volwassenen een optimaal niveau van voedingsstoffen in hun dagelijkse voeding te helpen verkrijgen. De dagdosis is opgedeelt in 3 tabletten zodat 3X per dag een kleinere dosis calcium wordt toegedient wat vermijd dat er een teveel aan calcium in het bloed kan ontstaan.
Meer info of om deze producten te bestellen surf naar for body
Geniet van de feestjes maar houd enkele regels in acht.
De meeste mensen eten zo veel tijdens feestjes dat ze niet eens meer kunnen zeggen hoeveel ze hebben gegeten. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen meer dan 2000 calorieën overbodig voedsel eten tijdens zon avond. Hier geven wij alvast enkele tips om u voor te bereiden op jouw volgend feestje.
Drink geen alcohol op een lege maag, omdat u daar juist meer honger van krijgt. Als u drinkt, doe dat dan langzaam tijdens de maaltijd.
Stop u niet vol met brood terwijl u op het hoofdgerecht wacht.
Sla uw lunch niet over omdat u weet dat u s avonds uit eten gaat. Anders komt u uitgehongerd aan tafel en is de kans groot dat u te veel gaat eten.
Drink veel water voor, tijdens en na het feest.
Als u van deegwaren houdt, bestel dan iets met een tomatensaus in plaats van met veel kaas en room. Neem sorbetijs in plaats van een zwaar toetje.
Eet zeevruchten, vis en schaaldieren in plaats van vlees.
Neem een kopje cafeïnevrije koffie als nagerecht in plaats van een Dame Blanche. Het is warm en romig en het vult.
Eet voordat u naar een feestje gaat wat fruit of een broodje jam, zodat u niet meteen honger hebt als u aankomt. blijf weg bij de bar. Alcoholische dranken hebben geen enkele voedingswaarde en kunnen ervoor zorgen dat u toch hapjes gaat eten die u eigenlijk wilt vermijden.
Eet niets dat gefrituurd of gebakken is. Gegrilleerd of geroosterd eten is het beste.
Eet de groenten van uw voorgerecht het eerst, om uw maag een bodem te geven.
Krijgt u in een restaurant erg veel opgeschept, besluit dan meteen slechts de helft op te eten.
Vraag in restaurants altijd om sauzen, jus, boter en dressings apart te serveren, zodat u precies weet wat u ervan binnenkrijgt.
Huid 1.Waarom wachten met het verwijderen van je make-up tot net voor het slapengaan? als je je dagelijks maquilleert, is het beter om onmiddellijk bij thuiskomst (tenminste als je die avond geen plannen hebt) al je make-up te vewijderen. Zo krijgt je huid weer de kans om te ademen.
2. Sta je 's morgens op met een droge of ruwe huid? Plaats dan een kommetje water op de radiator van je slaapkamer. Zo blijft de lucht in je slaapkamer vochtig en zal je huid minder snel uitdrogen.
3.Je oogcréme nog beter laten werken? Een oogcréme heeft nog en beter effect als je hem in de koelkast bewaart. Door de koelte van de créme verdwijnen kringen als sneeuw voor de zon.
4.Vrouwen met een gevoelige huid geven best de voorkeur aan verzorgingsproducten met maximaal 10 verschillende ingrediënten. hoe meer ingrediënten een verzorgingsproduct heeft, des te meer bewaarmiddelen het bevat, waardoor de huid sneller geïrriteerd geraakt.
5. Epileren een pijnlijke bedoening? Leg een ijsklontje op de te behandelen plek: dat verdooft de pijn.
Make up 6. Op zoek naar de juiste fond de teint? Breng eerst een beetje fond de teint op je jukbeenderen aan en ga dan met een spiegel in het daglicht staan. Alleen zo ontdek je of je de gepaste kleur hebt gevonden. het kunstlicht i parfunerieën geeft altijd een vertekend beeld van de kleur van de fond de teint.
7. Is je favoriete mascara uitgedroogd, leg hem dan eventjes in een kommetje warm water, zodat hij weer vloeibaar wordt. Let er wel op dat je mascara goed dichtgedraaid is en niet ouder dan drie maanden is!
8.Ook oogpotloden werken beter als je ze eventjes opwarmt. Houd hem eventjes dicht tegen de badkamerlamp of houd hem eventjes een eindje boven de kaarsvlam of aansteker. door de warmte is het makkelijker om een zwart lijntje om je ogen te trekken en blijft het effect langer zichtbaar.
9. Highlighter doet niet alleen je ogen oplichten. Je kan het procuct ook aanbrengen op de cupidoboog boven je lippen, wat de vorm extra benadrukt. Het geheime trukje voor het sexy mondje.
10. Donkere kringen om je ogen vallen minder op als je geen mascara aanbrengt op je onderste wimpers. Zeker zwarte mascara is uit den boze, want de schaduwen zorgen ervoor dat de kringen onder je ogen donkerder lijken dan ze zijn.
11.Mix je shampoos om je lokken optimaal te verzorgen. Heb je bijvoorbeeld fijn, gekleurd haar, gebruk dan de éne dag een shampoo voor fijn haar en de volgende dag eentje voor gekleurde lokken.
12. Pas gewassen haar droogblazen met een haardroger is een maat voor niets. Vrouwen met steile lokken wachten bets tot hun haar voor ongeveer 70% drog is. Vrouwen met gekluerde lokken wachten best ot hun lokken vor 90% droog zij alvorens ze te drogen met een haardroger. Bovendien beschadig je zo je haar minder vlug.
13. Droom je van mooie golvende lokken? Rol je lokken eerst in rollers en spuit er vervolgens haarlak op en haal dan de rollers er weer uit. Zo voorkom je dat de krul i haar helemaal uitzakt bij het kammen en stylen.
14.Glanzende lokken bij het ontwaken bekom je door te slapen op een zijden kussensloop. Egyptische vrouwen pasten dit trukje ook al toe. Een katoenen kussensloop maakt je lokken weerbarstig en/of koezelig.
15.Ben je van plan om je haar te kleuren? Verwen je lokken dan eerst enkele dagen met een hydraterend masker. Als je haar in goed conditie is geeft je kleurshampoo een beter resultaat en blijft je nieuwe kleur ook langer.
Eiwitten: herstel en opbouw(1 gram levert 4 kcal) Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zorgen voor groei, herstel en opbouw van de cellen in je lichaam. Tijdens een training raken je spieren uitgeput en raken ze licht beschadigd. Vandaar dat je lichaam vooral na het trainen extra eiwit nodig heeft. Door eiwit te nemen na een training kunnen je spieren zich herstellen en kan spieropbouw plaatsvinden.
Hoeveel eiwit heb je nodig? Een krachtsporter heeft per kilogram lichaamsgewicht minimaal 1,5 gram eiwit per dag nodig. Dus als je 80 kilo weegt, heb je dus ten minste: 80 x 1,5 = 120 gram eiwit nodig. Ben je uit op groei, dan heb je per kilogram lichaamsgewicht zelfs 2 gram eiwit nodig. Ben je tevreden met je spiermassa en wil je deze alleen behouden, dan kun je volstaan met 1,5 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Bepaal dus eerst of je wilt groeien, of dat je de spiermassa die je nu hebt wilt onderhouden. Dan kun je uitrekenen hoeveel eiwit je per dag nodig hebt.
Eiwitbronnen Eiwitten kun je uit diverse bronnen in onze voeding halen. Bijvoorbeeld uit melkproducten, eieren, vlees, kip, vis, soja, tempé en tofu. De eiwitten in onze voeding kunnen dierlijk of plantaardig zijn. Dierlijke eiwitten zijn eiwitten die afkomstig zijn van een dier. Voorbeelden zijn: melk(producten), kaas, vlees, vleeswaren, kip, kalkoen, vis en ei. Plantaardige eiwitten komen van planten. Je vindt ze in: brood, graanproducten, peulvruchten, aardappelen en sojabonen.
Let op het tijdstip dat je eiwit neemt Bij het innemen van eiwit moet je rekening houden met het tijdstip van inname. Het beste kun je het eiwit dat je per dag nodig hebt, verspreid over de dag nemen. Want als je de eiwitten over zoveel mogelijk maaltijden verdeelt, krijgt je lichaam voortdurend nieuwe bouwstoffen aangeleverd en heeft het dus alle tijd om al deze bouwstoffen te benutten. Voor het beste resultaat neem je elke 3 uur een kleine hoeveelheid eiwitten. Je lichaam kan namelijk per 3 uur maar 30 gram eiwit verwerken, een heel klein beetje eiwit kun je nog in je lever opslaan maar de rest van de dierlijke eiwitten wordt omgezet in vet. Opletten dus!
Formule 1: Voedingsshake is een maaltijdomvattend product speciaal ontwikkeld met 17,5 tot 18,9 gram hoogwaardige eiwit (hoofdzakelijk soja-eiwit) om u te helpen uw doelen te bereiken op het gebied van het bereiken van een optimaal gewicht en energie. Bevat vitaminen en mineralen, waaronder de antioxidanten vitaminen C en E. Biedt tevens alle essentiële aminozuren die uw lichaam nodig heeft om een goede conditie te behouden. Verkrijgbaar in zes smaken: Cookies and Cream, Tropical Fruit, Vanille, Chocolade, Aardbeien en Cappuccino. 550g.
Iedere persoon is anders, neem contact op (0486/487197) voor het best bij u passende product te kennen en te bestellen. Vraag nu ook het gratis proefpakket aan.
Natuurlijk is dit voor een deel genetisch bepaald. Je hebt dus een zekere aanleg om dik of dun te zijn. Maar los daarvan heb je dit ook deels zelf in de hand. Als je te dik bent of een paar kilo wil verliezen na de feestdagen. Dan willen de mensen liefst zo snel mogelijk afvallen. En net daar zit een belangrijke oorzaak van een verlaagd metabolisme. Het probleem met al die calorieën beperkende diëten is dat deze tot gevolg hebben dat uw lichaam overschakelt op een lager metabolisme omdat uw lichaam niet weet dat het ooit nog terug meer voedsel zal krijgen. Uw lichaam probeert zich dus aan te passen om met minder energie toe te komen. En als je na het dieet terug normaal gaat eten zal uw lichaam daar gebruik van maken om snel de nodige reserves aan te leggen voor het geval het nog eens met een tekort aan voeding komt te zitten. Je kan dit vergelijken met uw loon en uw spaarrekening. Uw loon is uw voeding en uw spaarrekening is uw vetreserve. Nu, je hebt een bepaald loon en je verbruikt dat volledig. Maar op een gegeven moment val je even zonder werk en zal je jezelf moeten aanpassen om met minder geld toe te komen. Als je dan na een tijdje terug werk hebt en terug uw normaal loon. Dan ga je niet terug alle geld opgebruiken maar houd je rekening dat je deze slechte ervaring hebt gehad en ga je wel terug iets meer verbruiken, maar je zal ook een deel van uw geld op uw spaarrekening (je vetreserve) zetten voor het geval je nog eens zonder werk komt te zitten.
Nog erger is het wanneer je aan extreme soepdiëten doet zodat je minder dan 1400 kilocalorieën eet (voor een volwassen man / vrouw ). Of diëten zoals de weightwatchers die zelfs streven naar slechts 1000 kilocalorieën. Je gaat hiermee de eerste week wel snel afslanken. Maar dit komt omdat ons lichaam eerst onze voorraad glycogeen gaat verbruiken. En vermits deze voor 2/3 uit water bestaat, ga je vooral water verliezen en geen vet verbranden dus. Pas als deze voorraad op is gaan we vet beginnen verbranden. Maar na deze omschakeling gaat ons lichaam terug een voorraad glycogeen aanleggen omdat dit de belangrijkste energiebron voor onze hersenen is. Maar doordat we terug meer glycogeen krijgen winnen we terug water en komen we terug iets bij aan gewicht. En dat is de reden dat veel mensen het dan opgeven. En bovendien is het zo dat onze vetreserves niet snel genoeg aangesproken en afgebroken kunnen worden om dit tekort aan energie op te vangen. Ons lichaam gaat dan ook op zoek naar andere bronnen van energie. En dat zijn eiwitten. Deze eiwitten maakt ons lichaam vrij door ons spierweefsel af te breken. Het gevolg is dat daardoor ons metabolisme nog maar eens lager wordt. En dus stopt het vermageren weer en gaan we weer gewoon eten. Maar vermits ons lichaam nu minder verbruikt, eten we dus eigenlijk teveel en zullen we snel boven het startgewicht eindigen. Een vicieuze cirkel dus. Beter gekend als het jojo-diëten.
Vermijden dat je lichaam zijn metabolisme gaat vertragen en aan je spiermassa zit kan je doen door regelmatig een formule 1 shake te nuttigen, deze met een aanzienlijke hoeveelheid plantaardige proteinen (voor het onderhoud van de spieren) en een uitgebalanceerde hoeveelheid koolhydraten, voedingsrijke drank (maar vet- en snelle suiker-arm) zal je metabolisme verhogen of op pijl houden, en voor extra vetverbranding ipv vetopslag zorgen. meer over formule 1: klik hier
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Blog van Nathalie Vercammen onafhankelijk Herbalife distributeur
Alle woord- en beeldmerken op deze site zijn, tenzij anders
aangegeven, eigendom van HERBALIFE International. Zonder schriftelijke
toestemming van HERBALIFE International is het niet toegestaan gebruik
te maken van deze merken of merknamen.