Een handig en zeer verzorgd gratis programma om al uw recepten in op te slaan. Met foto. U kunt receptenlijsten importeren, de recepten uitprinten of e-mailen naar bekenden.
Al uw programma's start u razendsnel op met Colibri. Nooit meer zoeken in het Startmenu naar uw software: activeer Colibri, typ de naam in van een programma en Colibri start de software.
Dit programma geeft u punaises waarmee u vensters vastpint, zodat ze altijd boven andere blijven. Handig wanneer u bijvoorbeeld de rekenmachine gebruikt of de Windows kalender.
Sidebar nestelt zich in een hoek van uw Bureaublad en bevat een schat aan actuele informatie. Als u beschikt over een breedbandverbinding is sidebar een uitstekende manier op constant op de hoogte te zijn van de weersomstandigheden, nieuwsberichten of de stand op de effectenbeurs.
Razendsnel zoeken in alle bestanden op uw eigen computer. De Google Desktop Search doorzoekt uw e-mails, Word-, Excel- en Powerpoint-documenten, gewone tekstbestanden maar ook mp3- en videobestanden.
Druk bezig op de computer vergeet u dat de kip in de oven staat te verbranden. Of uw favoriete tv-programma begint zonder dat u het opmerkt. Stel dit Kookwekkertje in en u wordt op tijd gewaarschuwd!
Al het nieuws in één overzicht. De nieuwsklikker (een initiatief van de Volkskrant) toont u in een handig klein venster het laatste nieuws. Geen gesurf meer naar talloze nieuwssites maar gewoon alle koppen bij elkaar in één programmaatje.
Met Objectdock haalt u het goede van Apple binnen op een Windows-pc. Het programma kan de Windows-startbalk vervangen door een mooiere geanimeerde balk, waarin u niet alleen programma's kunt plaatsen maar ook bijvoorbeeld een klok, weerinformatie en een Google-zoekbalk.
Bestanden die eenmaal uit de Windows Prullenbak zijn verwijderd haalt u nóóit meer terug, zo luidt een belangrijke computerwijsheid. Maar zeg nooit, nooit. Het programma restoration zoekt bestanden die u, per ongeluk maar definitief, van uw computer hebt verwijderd weer terug. Maar Restoration vindt ook foto's die zijn verdwenen nadat u de geheugenkaart van uw digitale camera hebt geformateerd.
Dit programma bewaakt uw netwerk- en systeemactiviteit op een ludieke manier. Het ziet er namelijk uit als een schattig aquarium waarin visjes en een rubber eendje vrolijk rondzwemmen. Visjes die van rechts naar links zwemmen staan bijvoorbeeld voor het inkomende netwerkverkeer en aan de hoeveelheid visjes kunt u precies zien om hoeveel netwerkverkeer het gaat.
Kent u ze nog, die gele memo-blaadjes waar u even snel een notitie op kon maken en die u vervolgens overal op kon plakken? Post-It, zo heten die papiertjes, zijn er ook voor op de computer. Daar heten ze Stickies. Even handig om dingen op te schrijven die u niet moet vergeten.
Visual Task Tips is een handige aanvulling op uw taakbalk. Gaat u met de muis over de taakbalk dan krijgt u van elk venster een miniatuur- afbeelding te zien. De nieuwe Windows Vista zal dit standaard in huis hebben, maar met Visual Task Tips kunt u er nu al gebruik van maken.
Dit programma vertelt u haarfijn wat er aan media in uw pc-kast zit. Kan uw brander wel dvd+rw aan en geen dvd-r; wat kan uw cd- of dvd-speler precies draaien.VSO vertelt het.
WinBank is een eenvoudig Nederlandstalig programma voor het bijhouden van uw boekhouding. U kunt met dit boekhoudprogramma al uw inkomsten en uitgaven bijhouden.
Billeo Free Password Manager Plus onthoudt uw wachtwoorden en andere gegevens die u nodig heeft om op beveiligde websites in te loggen. Deze gegevens worden zelfs automatisch voor u ingevuld als u de beveiligde websites bezoekt.
Mailwasher is een Engelstalig spamfilter dat spam, virussen en kettingbrieven kan herkennen. Met MailWasher kunt u deze berichten al op de server van uw provider verwijderen, zodat u ze niet binnen hoeft te halen.
Als McAfee SiteAdvisor op een website onveilige zaken tegenkomt, zoals als spyware, spam, virussen en online zwendel, waarschuwt hij u. In zon geval kleurt de Advisor-knop boven in uw internetbrowser rood.(waarschuwing!
Mafee zorgt ervoor dat je bepaalde sites Bijv. Rabobank Niet meer kan openen)
Een webpagina niet goed leesbaar? Installeer EasyRead en bekijk pagina's op een grootte die u zelf bepaalt. Het programma werkt ook wanneer de menu-optie Beeld > Tekengrootte in Internet Explorer niet werkt.
Nvu maakt het het maken van websites makkelijker zodat het werken ermee voor iedereen mogelijk is. Gebaseerd op de stabiele Mozilla-code maakt Nvu goede HTML-code.
iTunes is een stukje software van Apple, gemaakt om MP3- en andere muziekbestanden mee te indexeren en te beluisteren. Ook is er een mogelijkheid om muziek op CD te branden.
Het gratis programma MediaMonkey beheert alle muziek die u op uw pc hebt verzameld. Het programma deelt muziek in op onder andere titel, artiest, genre en jaartal. Zo houdt u overzicht over uw muziekcollectie.
Misschien is het volgende probleem u bekend: u hebt een muziek-cd gebrand maar het volume wisselt sterk waardoor u het geluid steeds harder en zachter moet zetten. Vervelend! MP3Gain lost dit op. Het programma analyseert mp3-bestanden en brengt het volume van alle bestanden naar eenzelfde niveau.
Als muziekliefhebber komt u goed aan uw trekken op internet: er zijn veel radiostations te vinden en u downloadt bij betaaldiensten, tegen gering tarief, uw favoriete muziek. Er bestaat ook de mogelijkheid muziek gratis te downloaden met behulp van speciale programma's. Shareaza is er daar één van. Kenners beweren zelfs één van de beste in zijn soort.
Met het gratis programma Stationripper kunt u op zoek gaan naar radio-uitzendingen op internet en deze opnemen. Het programma maakt van alle liedjes losse mp3-bestanden.
Populaire mediaplayer, het programma bevat geen reclame en spyware en is prettig in gebruik. Behalve mp3 wordt onder andere wma, wav en het afspelen van video ondersteund.
Viewer met uitgebreide functies voor het maken van o.a. presentaties, miniatuurafbeeldingen en achtergronden voor webpagina's en titels. U kunt er ook schermafbeeldingen mee maken.
ArtWeaver is een gratis programma waarmee u kunt tekenen op de computer. Met allerlei penselen en potloden is het bijna of u 'echt' op papier bezig bent.
Wanneer u veel met foto's werkt zult u de volgende zaken vaak willen gebruiken: draaien, bijsnijden, formaat aanpassen en verscherpen. Met IrfanView doet u dit snel en eenvoudig.
Het welbekende Paint van Windows is in een nieuwe jasje gestoken door studenten die werken voor Microsoft. U kunt er van alles mee doen, zoals werken met lagen.
Picasa 2 is een gebruiksvriendelijk en fraai vormgegeven programma voor het ordenen, bewerken en verwerken van foto's. Het is bovendien Nederlandstalig.
Picture Ace Lite neemt u veel werk uit handen. Na installatie klikt u met de rechter muisknop op een willekeurig plaatje op internet, selecteert uit het menu Save image en klaar is Kees!
10 handige tips over het veilig gebruiken van uw computer
Wat u kunt doen om uw bedrijf te beveiligen
Richtlijnen voor computergebruikers
In het bedrijfsleven kunnen kleine details het verschil maken. Klanten kunnen het waarderen als u hun naam onthoudt of de tijd neemt voor een telefonisch vervolggesprek. Zij komen graag terug bij bedrijven waarvan zij weten dat ze vriendelijk worden geholpen en bruikbare service krijgen.
Kleine details zijn ook belangrijk als het gaat om uw bedrijf te beveiligen tegen computervirussen en andere pogingen om vertrouwelijke gegevens te bemachtigen en die u beletten om uw werk te doen. Als iedereen een kleine bijdrage levert, kan dit een groot verschil uitmaken voor de veiligheid van uw bedrijf. Ga voor een uitgebreide handleiding over het beveiligen van de werkplek naar Small Business Security Guidance Centre (Engelstalig).
Hier zijn 10 handige tips om veilig computers te gebruiken
1. Zorg dat u de nieuwste updates hebt geïnstalleerd
Installeer de updates en beveiligingspatches op alle servers, desktopcomputers en laptops.
Ga naar de website Microsoft Update voor de nieuwste updates voor het Windows-besturingssysteem en de software en hardware. Het programma onderzoekt uw computer en bepaalt welke updates nodig zijn. U kunt de gewenste updates vervolgens downloaden.
Als u de beveiliging en stabiliteit van de Microsoft Office-software wilt verbeteren, dient u naar de website Office Update te gaan en op de koppeling Controleren op updates te klikken.
Als u Windows XP Professional gebruikt, kunt u uw systeem nog eenvoudiger bijwerken. Activeer de functie Automatische updates, zodat u automatisch wordt gewaarschuwd wanneer belangrijke updates beschikbaar komen.
2. Verminder het risico op virussen
Er zijn talloze manieren om uw computer en uw netwerk te beveiligen tegen virussen. Met up-to-date antivirussoftware komt u al heel ver, maar u kunt de virussen ook op andere manieren afslaan:
Gebruik de standaard beveiligingsinstellingen van Office 2003, de veiligste Office-versie die vandaag de dag beschikbaar is.
Ga naar de website Office Update voor de nieuwste updates en patches.
Open nooit verdachte e-mailberichten of bestandsbijlagen. Schakel in Outlook 2003 het geavanceerde filter voor ongewenste e-mail in, zodat verdachte berichten onmiddellijk in de map met ongewenste e-mail terechtkomen.
3. Beheer uw instellingen via Windows Beveiligingscentrum
Via het geconsolideerde overzicht in het Windows Beveiligingscentrum krijgt u een duidelijk beeld van de beveiligingsinstellingen voor uw computer. Pas de instellingen naar wens aan, zodat u over een zeer gedegen bescherming beschikt. De aangepaste instellingen worden automatisch toegepast op de bestanden en andere content die u via het internet ontvangt. Vertrouwelijke bedrijfsgegevens zijn en blijven veilig.
4. Codeer gevoelige informatie op uw laptop
Als u onderweg een laptop met Windows 2000 Professional of Windows XP Professional gebruikt, dient u deze te beschermen tegen diefstal van gegevens. Codeer gevoelige bestanden en mappen met het EFS-systeem (Encrypted File System). Als de laptop wordt gestolen, zijn uw bestanden en mappen beschermd omdat alleen gebruikers met een speciale code de gecodeerde bestanden kunnen openen.
5. Download alleen bestanden van vertrouwde websites
Als u twijfelt aan de veiligheid van de bestanden, kunt u ze het beste downloaden naar een cd of diskette en niet naar de vaste schijf. Voer vervolgens het antivirusprogramma uit om de bestanden te onderzoeken.
6. Gebruik gecodeerde wachtwoorden om Office-bestanden te beschermen
De functies voor wachtwoordbeveiliging in Word 2003 en Excel 2003 zijn sterk verbeterd dankzij de geavanceerde coderingstechnologieën. Ook PowerPoint 2003-bestanden kunt u nu met een wachtwoord beveiligen. Open het menu Opties en activeer de wachtwoordbeveiliging voor deze drie programma's. Zo beperkt u de toegang tot vertrouwelijke bedrijfsgegevens op een efficiënte manier.
Zorg dat u gevoelige bedrijfsinformatie of persoonlijke gegevens verwijdert voordat u oude computers van de hand doet. Dit houdt niet alleen in dat u de bestanden verwijdert en de Prullenbak leegt. U dient de vaste schijf ook opnieuw te formatteren of deze via speciale software volledig te wissen.
8. Gebruik een firewall
Als de breedbandverbindingen in uw onderneming nooit worden onderbroken, is het raadzaam een firewall te installeren. Wanneer ongeoorloofde gebruikers uw systeem willen binnendringen, stuiten ze op deze verdedigingslijn. Er zijn twee basistypen: 1) een softwarematige firewall, zoals de Firewall voor Internet-verbindingen van Windows XP Professional, die het apparaat beschermt waarop de firewall is geïnstalleerd, en 2) een hardwarematige firewall die het verkeer blokkeert tussen het internet en het volledige netwerk, met uitzondering van het verkeer van vertrouwde afzenders.
9. Surf nooit op het web vanaf een server
De server is het hart van uw netwerk waarop bedrijfskritieke informatie wordt opgeslagen. Als de server geïnfecteerd geraakt, wordt het hele netwerk, inclusief belangrijke informatie, in gevaar gebracht.
10. Kies sterke wachtwoorden
Gebruik altijd sterke wachtwoorden die uit ten minste 8 tekens en een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen bestaan. Stel altijd nieuwe wachtwoorden in en wijzig deze regelmatig. Als u uw wachtwoord moeilijk kunt onthouden, kunt u een geheime vraag opgeven (Windows 2000 en Windows XP). Een geheime vraag luidt bijvoorbeeld als volgt: "Ik heb dinsdagmiddag pizza gegeten."
Met deze handige tips kunt u uw onderneming gedegen beveiligen. En met de steun van het hele team kunnen kleine verbeteringen een grote invloed te hebben.
Tip: Voorkom misleidende pogingen om uw creditcardnummers, bankrekeningnummers, wachtwoorden en andere persoonlijke informatie te achterhalen. Deze malafide praktijken kunnen worden uitgevoerd via e-mail of pop-upvensters op internet. Ze lijken op geloofwaardige verzoeken om informatie van uw bank of andere erkende instellingen. Voorkom problemen en beantwoord dergelijke e-mailberichten nooit. Als u twijfelt, kunt u steeds contact opnemen met de instelling die om de informatie vraagt. Bezoek websites door het adres rechtstreeks op de adresbalk te typen. Vergewis u ervan dat de sites waar u informatie opgeeft gebruik maken van codering. Controleer regelmatig uw bankafschriften en afschriften van uw creditcard. Meld vermeend misbruik van uw persoonlijke informatie aan het bevoegd gezag.
Ga dan naar de onderst. tekst ga dus niet naar mijn andere site voor computerhulp!
Bij storing op het beeld:sluit de computer af,instaleer hem desnoods opnieuw. Sluit niet af. Druk hem uit op de knop
Meer Computerhulp (Geldt voor senioren en voor andere mensen met problemen)
Iedereen heeft wel eens een computervraag of computerprobleem, misschien zelfs regelmatig. Maar waar kan je terecht? Een computerspecialist is meestal niet eenvoudig te vinden. Via onderstaande wegen kan u op computerhulp krijgen. Antwoorden op al uw vragen, oplossingen voor uw problemen en tips voor het aangenamer werken. Zo simpel is dat.
U begrijpt een computerwoord niet. Wat is een "harde schijf", een "account", een "cartridge",...? U kan terecht op de "Verklarende woordenlijst". Klik hier
Het boek "Internet na 50" bevat een uitgebreid "internetwoordenboek voor 50-plussers", met de meeste internettermen in duidelijke taal uitgelegd. Meer info: klik hier
Hardware
U heeft problemen in verband met de "hardware" zoals men het noemt. Dit is de computer, het scherm, toetsenbord, muis,... Maar ook randapparatuur zoals printer, scanner, camera, enz.
U kan terecht op het forum "Computer - Hardware". Klik hier om ernaar toe te gaan
U kan terecht op de mailgroep "Computer - Hardware". Om in te schrijven, klik hier
Neem ook een kijkje bij de Computertips, onderdeel Hardware, klik hier.
Internet
U heeft een probleem met Internet? U vindt iets niet? U krijgt fouten tijdens het werken met Internet? U krijgt geen verbinding? Vragen over het instellen van een startpagina?
U kan terecht op het forum "Internet". Klik hier om ernaar toe te gaan
U kan terecht op de mailgroep "Computer - Internet ". Om in te schrijven, klik hier
U kan terecht op de mailgroep "Zoeken" als u iets zoekt dat u niet kan vinden, vragen hebt in verband met het zoeken op het Internet, enz. Om in te schrijven, klik hier
U heeft een probleem met virussen? Virusscanner? Klik hier
Inbrekers op je computer? Hackers? Alle informatie vindt u hier
Geïnteresseerd in tips van andere bezoekers voor andere sites? Kijk dan bij Surftips in de rubriek "Tips van bezoekers". Klik hier
Neem ook een kijkje bij de Computertips, onderdeel Internet, klik hier.
Het boek "Internet na 50" bevat alles wat u kan doen met het Internet, de echte leuke zaken, die je nergens anders in terug kan vinden. Meer info: klik hier.
Indien je op het internet werkt, dien je ook je computer te beveiligen. Meer informatie hierover, zie veilig internet
E-mail
U heeft vragen of problemen met e-mail? Een e-mail adres instellen? Vragen hoe een e-mail te versturen? Vragen over "spam"?
U kan terecht op het forum "E-mail". Klik hier om ernaar toe te gaan
Neem ook een kijkje bij de Computertips, onderdeel E-mail, klik hier.
Het boek "Internet na 50" bevat alles wat u kan doen met het e-mail, de echte leuke zaken, die je nergens anders in terug kan vinden. Meer info: klik hier.
Indien je op het internet werkt, dien je ook je computer te beveiligen. Meer informatie hierover, zie veilig internet
Software
U heeft problemen met de "software"? Software zijn alle programma's die op je computer kunnen staan. Het besturingssysteem (zoals Windows), een bureaupakket zoals Office, rekenmachine, spelletjes, browser, enz.
U kan terecht op het forum "Computer - Software ". Klik hier om ernaar toe te gaan
U kan terecht op de mailgroep "Computer - Software ". Om in te schrijven, klik hier.
Op zoek naar gratis software? Handige programma'tjes? Klik dan hier voor de pagina 'Handige (en gratis) software'
Op zoek om software te kopen? Voor uzelf of cadeau? Kijk op de Internetshop, rubriek Multimedia. Klik hier.
U heeft een probleem met virussen? Virusscanner? Klik hier.
Inbrekers op je computer? Hackers? Alle informatie vindt u hier.
Neem ook een kijkje bij de Computertips, klik hier.
Website maken
U wilt een website maken? Leren hoe het moet? Problemen met het maken van een site? Vragen?
U kan de cursus volgen "Cursus website maken", die eenvoudig is en waarmee u degelijk een website kan maken. Klik hier voor de cursus. Deze cursus is zowel online te volgen als af te drukken.
U kan terecht op het forum "Eigen website" met vragen en problemen. Klik hier om ernaar toe te gaan
U kan terecht op de mailgroep "Homepage" met vragen, problemen of tips. Om in te schrijven, klik hier.
Heeft u een website gemaakt? Dan kan je deze aanmelden bij Cybersenioren. Laat je kunstwerk(je) zien aan de anderen, misschien win je wel bij de "Cybersenior van de maand"! Klik hier.
Neem ook een kijkje bij de Computertips, onderdeel Website maken, klik hier.
(Digitale) fotografie
U heeft vragen of problemen met (digitale) fotografie?
U kan terecht op het forum "Fotografie". Klik hier om ernaar toe te gaan
U kan terecht op de mailgroep "Fotografie". Om in te schrijven, klik hier.
U kan terecht op de mailgroep "Photoshop" met vragen specifiek over dit programma. Om in te schrijven, klik hier.
Neem ook een kijkje bij de Computertips, onderdeel Photoshop (klik hier), Paint Shop Pro (klik hier), Fotografie (klik hier)
Filmen
U heeft vragen of problemen met het filmen, digitaal bewerken, inladen, overzetten,...? U kan terecht op de mailgroep "Filmen". Om in te schrijven, klik hier.
Neem ook eens een kijkje bij de Computertips, klik hier.
Muziek
U heeft vragen of problemen met muziek? Iets op een CD plaatsen, downloaden van muziek, geluidskaart, enz.
U kan terecht op het forum "Muziek". Klik hier om ernaar toe te gaan
U kan terecht op de mailgroep "Muziek". Om in te schrijven, klik hier.
U kan ook terecht bij de plaatsen voor "Hardware" indien het te maken heeft met uw CD brander, uw geluidskaart,... Kijk hierboven voor meer info over Hardware.
U kan ook terecht bij de plaatsen voor "Software" indien het iets te maken heeft met de software: Nero, CD Creator, Mediaplayer, RealPlayer,...
U kan terecht op de mailgroep "Computer - algemeen ". Om in te schrijven, klik hier.
Neem ook eens een kijkje bij de Computertips, klik hier.
Macintosh / Apple computer
U heeft een Macintosh/Apple computer? U heeft vragen of problemen met uw Mac? Wilt u overstappen naar een Mac?
U kan terecht op de mailgroep "Mac-club". Om in te schrijven, klik hier.
Neem ook eens een kijkje bij de Computertips, onderdeel Macintosh, klik hier.
Het boek "Internet na 50" bevat alles wat u kan doen met het Internet en e-mail, de echte leuke zaken, die je nergens anders in terug kan vinden. Het werkt met Internet Explorer en Outlook Express dat hetzelfde werkt als op de Mac. Meer info: klik hier.
Linux
U heeft een Linux op uw computer? U heeft vragen of problemen met Linux? Wilt u overstappen naar Linux? Is Linux wel gratis? Is het wel gebruiksvriendelijk? U wenst hulp bij het overschakelen naar Linux? Kan Linux wel evenveel?
U kan terecht op de mailgroep "Computer-Linux". Om in te schrijven, klik hier.