Inhoud blog
  • nieuwe blog!
  • Bekomen van Mathieu's bezoek
  • Tsipori Forest and Stream
  • Lavi Forest
  • Op cursus in Denemarken - de cursus, met foto's!
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    Tom en Machteld in Israël

    03-04-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwe blog!
    Beste bezoekers van onze blog

    Wij verkeren niet in een winterslaap, maar zijn een nieuwe blog opgestart. Die vindt u hier:
    http://tomenmachteld.wordpress.com/

    Liefs

    Machteld & Tom

    03-04-2013 om 09:08 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (6 Stemmen)
    17-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bekomen van Mathieu's bezoek

    Nadat we Mathieu donderdag hadden afgezet in de luchthaven, moesten we vrijdag toch nog even bekomen van de intense week. Desalniettemin was het heel fijn geweest, en zeker voor herhaling vatbaar. Ten minste van onze kant gezien J

    Op zaterdag hebben we nog eens een wandeling gemaakt. Het weer is veel te mooi hier om binnen te blijven zitten. De lente is ook nog volop bezig, dus proberen we er zoveel mogelijk van te genieten.

    We trokken naar het Carmel-gebergte, meer bepaald naar “Klein Zwitserland”. Deze regio wordt zo genoemd omdat het bergachtige landschap is begeven met eiken en een terpentijnboom (Pistacia palaestina). Het smalle pad begeeft zich ook langs beboste bergwanden, met diepe kliffen en valleien.

    Jammer genoeg waren wij niet de enigen op deze trail. Wij hadden het net getroffen om achter een groep Israelische kinderen uit te komen. Een of andere jeugdbeweging maakte een daguitstap, en omdat wij net iets sneller over het pad liepen, moesten wij de hele meute voorbij. En er leek maar geen eind te komen aan de lange rij schreeuwende kinderen. En op het smalle pad, dat in de bedding van een (droge) beek lag, was nogal smal, waardoor we ons in bochten moesten wringen om voorbij te steken. Want aan de kant gaan is precies moeilijk!

    Onderweg kwamen we ook uit bij Ein Alon, vrij vertaald als de ‘Eikenbron’. Op deze plaats zou het hele jaar rond water staan. Hier zaten ook veel mensen te picknicken. Langs de kant van de weg stond ook een klein kraampje, waar een druus lafah met lebaneh stond te verkopen. Lafah wordt ook wel Iraakse pita genoemd, en lijkt op een wrap. Zijn vrouw kneedde en zwierde de deegbollen (als een volleerde Italiaanse pizzabakker) tot platte pannekoeken, en legde deze dan op een ‘taboon’. Een taboon is een convexe pan, en lijkt op een omgekeerde wok. Wanneer de lafah 30 seconden tot 1 minuut later gebakken was, smeerde hij er zelfgemaakte lebaneh (yoghurt kaas), en werkte het af met za’atar , een kruidenmix typisch voor het Midden-Oosten.

    Het water uit Ein Alon liep verder in de Alon vallei. Onderweg kwamen we ook enkele koeien tegen die de schaduw al kwamen opzoeken onder bomen in de rivierbedding. Iets verderop kwamen we ook een iets minder levend exemplaar tegen :-s Enkel de kaalgevreten ruggengraat, ribbenkast en schedel waren nog te zien. Machteld vroeg net daarvoor nog af of we nooit eens een lijk zouden terug vinden langs onze wandelpaden. Autowrakken komen we alleszins genoeg tegen.

    De Alon-vallei staat ook bekend van de verwoestende brand die er gewoed heeft in December 2010. Zelfs nu, meer dan 2 jaar na de feiten, is de schade nog steeds zichtbaar. Hoewel de meeste grassen en bloemen al terug zijn gekomen, zijn de bomen nog steeds kaal en zwartgeblakerd. Op bepaalde stroken zijn ze dan ook begonnen met de kap van deze bomen, om plaats te maken voor nieuwe aanplantingen.

    Op de terugweg naar huis reden we via de scenic route terug naar huis, en hadden we een mooi uitzicht op de baai van Haifa.

    17-03-2013 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    03-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tsipori Forest and Stream
    Dinsdagvoormiddag hadden we bezoek van een paar hoge pieten van ARO, ons instituut. Ilan had ons gevraagd om een korte presentatie te geven over ons werk. Bij deze bereidden wij dus een korte powerpoint voor. Het bezoek was zoals gewoonlijk niet zo formeel als we (nog steeds) verwacht hadden. De bezoekers waren een man (gerelateerd aan aquacultuur) met zijn zoon, en een vrouw (gerelateerd met de financien in ARO) met haar zoon. Ook Ariel, onze collega en hoofd van de vee-unit in Newe Ya'ar, woonde onze presentatie bij. De bezoekers waren toch heel geinteresseerd in ons doen en laten. 's Avonds kregen we nog telefoon van Ariel dat hij ons nog wilde bedanken voor de moeite die wij in de presentatie hadden gestoken. Na de presentatie hadden we elkaar gemist omdat hij de rondleiding verder zette, dus vond hij het nodig om ons dat via de telefoon te vertellen. Hoe attent!



    Woensdagmorgen kwamen op het werk aan, en zagen we dat er dakwerkers rond ons gebouw liepen. Blijkbaar gingen ze die dag de asbest platen eraf halen. Wij wisten natuurlijk weer van niets, dus stonden we daar voor een voldongen feit Rotem raadde ons aan om niet op kantoor te gaan zitten als het niet echt nodig was. En dat was een wijze raad, want later hoorde we dat het behoorlijk stofte. Wij besloten dan maar een wandeling te maken in de nabijgelegen bossen. Er zijn hier verschillende fiets- en wandelpaden aangelegd, en die gingen we nu eens verkennen. We kozen een korte route van 5 km uit. Deze route leidde ons door de bossen, langs een luchtafweergeschut van het leger, door een Arabisch dorpje en weer terug door de bossen. In het begin stond de route nog mooi aangegeven, maar onderweg waren we de pijlen toch kwijt geraakt. Maar goed dat we ons orientatie-gevoel nog hebben.



    Omdat we redelijk snel terug bij de auto waren, besloten we nog een kleine tour te maken. We reden naar Nofit, en redelijk nieuw (°1984) dorp dat op de top van een heuvel ligt. Er is rond dit dorp een wandelpad aangelegd dat helemaal rond het dorp loopt. Vanaf dit pad heb je een mooi uitzicht op de omringende valleien. Dit dorp heeft zijn naam dan ook niet gestolen: Nofit vertaalt zich als "schilderachtig", of "scenic" in het Engels. Langs deze route waren er ook enkele kleine monumenten en kunstwerken te zien.



    Op onze weg terug naar huis kwamen ook nog deze dame tegen op de weg, op zoek naar een vers plekje groen langs de weg:


    In de namiddag hebben we van thuis uit verder gewerkt.

    Het weer heeft zich ook weer eens van zijn beste kant laten zien. Deze week hebben we de 25 graden weer een paar keer gehaald. Daarom vonden we de korte onderbreking van de werkweek ook niet zo erg, want zo konden we genieten van dit prachtige weer.



    Op vrijdag, de eerste dag vaon ons weekend, zijn we met de fiets naar het werk gereden. Dat had nog wel wat voeten in de aarde, want het was de eerste keer dat we hem weer van stal haalden na de winter. De kettingen van onze fietsen waren nogal verroest. Een beetje kruipolie deed de ketting van Machteld haar fiets weer soepel draaien, maar de fiets van Tom was niet meer te helpen. Op naar de fietsenmaker dan maar. Voor 100 shekel was het weer gefixt. En wat hebben we hiervan geleerd? Af en toe je fiets toch eens gebruiken in de winter...
    Terwijl Tom bij de fietsenmaker was, fietste Machteld met een grote omweg naar het werk. Onderweg werd ze tegengehouden door een dolenthousiaste moeder met haar zoon, cameraman (vader?) en fotograaf (opa?). Ze waren Bar Mitzvah (~ joods plechtige communiefeest) foto's aan het maken. Ze wilden hiervoor ook graag de mooie fiets van Machteld lenen. De jongen moest 3x de straat op en af rijden en zwaaien naar de camera. Jeej, Machteld haar fiets op Bar Mitzvah foto's!
    Op het werk hebben we de verloren tijd van woensdag weer ingehaald.

    Zaterdag zijn we de vallei van de Tsipori-stroom gaan verkennen. Vanuit Nofit zagen we eerder deze week een oude molen liggen op de bodem van de vallei, en deze wilden we nu ook eens van dichtbij gaan bekijken. We stippelden een parcours van 26km + 10km heen-en terug rijden uit. We kwamen door Alonei Aba, een oude voormalige Duitse kolonie opgericht in 1907 als Waldheim, dichtbij ons in de buurt. Daar staat een kerk opgericht door de Duitse christenen.



    Maar alweer lieten de pijlen ons in de steek, en waren we afhankelijk van ons richtingsgevoel. Een paar keer draaide dat nog goed uit, maar dat blijft natuurlijk niet duren. Na vele omweggetjes over veel te steile klimmetjes en stromende beekjes kwamen we uiteindelijk toch bij de oude molen uit.



    We verpoosden even vooraleer we onze terugweg terug inzetten. In de schaduw van enkele bomen aten we onze boterhammekes op, en genoten we van het kabbelende beekje (dat je af en toe hoorde tussen de schreeuwende Israeliers)



    We begonnen weer aan onze fietstocht richting huis. Al snel waren we weer het juiste spoor bijster, en dwaalden we ergens in de velden rond. Ook de rivier was niet zo makkelijk over te steken, aangezien ze breed en diep was. Met de jeep of quad was het nog net te doen. Alhoewel, een van de quads die het probeerde, kwam vast te zitten in het midden van de beek. Bwahaha!
    Nadat we terugkeerden op onze stappen, konden we de beek weer oversteken, en onze weg verderzetten. We kwamen terecht in een Arabisch dorpje, maar wisten niet goed wat de weg er recht door was. We moesten immers aan de andere kant van het dorp zien te geraken. Na weer wat klimwerk, begon de moed in onze schoenen te zakken. We waren dan ook "piepedood" zoals Tom Boonen zou zeggen Gelukkig kwamen we uit op de weg die we 3 dagen eerder hadden gewandeld. Nu we weer wisten waar we waren, waren we ook snel weer thuis. Uiteindelijk hadden we toch 45km gefietst! En dat in 5u, met 720 overwonnen hoogtemeters. En dat voor een tocht door de vallei...

    03-03-2013 om 18:24 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    23-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lavi Forest
    De afgelopen week is er op het werk eigenlijk niets speciaals gebeurd. Maandag had Ilan een verjaardagstaart bij, want hij vierde deze week zijn 48e verjaardag. Zijn moeder had die gemaakt: een kaastaart, afgewerkt met bosvruchtengelei. Deze taart werd echter pas op woensdag aangesneden omdat toen pas iedereen aanwezig was op het werk. Ilan stond erop dat iedereen aanwezig moest zijn. Op woensdag was Ephraim weer in Newe Ya'ar om onze vooruitgang te zien, en om mee te bepalen wat de verdere stappen in ons onderzoek zijn. Aharon was er ook weer bij om verder te werken aan een ander project. Ze hadden ook nog een andere collega bij van in Bet Dagan. We hebben hem wel al vaker gezien, maar nooit echt gesproken. Daar kwam nu dus ook verandering in. En aan zijn accent te horen, was hij duidelijk van Russische afkomst. 's Middags zijn we met hen shoarma gaan eten bij ons in het dorp. Dat was toch al weer een poosje geleden voor ons. We zagen van buitenaf al dat de zaak verbouwd was, maar nu hebben we de binnenkant ook eens van dichtbij geinspecteerd. En het mag gezegd worden, hij heeft daar een goeie zaak, want het is er altijd even druk.
    Deze week hebben we ook allebei een abstract ingediend voor een grote Amerikaanse conferentie voor deze zomer. Machteld is al uitgenodigd voor deze conferentie omdat ze vorig jaar een prijs gewonnen had, maar Tom nog niet. Hij hoopt dus via deze weg een geldige reden te vinden om volgende zomer naar Amerika te gaan .
    Op het werk zijn de nieuwe kalveren ook niet meer op een hand te tellen. Na de winter zijn er altijd vele nieuwe geboortes. Jammer genoeg zijn er ook enkele zieken bij, en ook deze donderdag werd er een ziek kalf uit de wei gehaald en apart gelegd. Aviv ontfermde zich weer helemaal over dit kalfje.
    Donderdag was ook de start van Purim, de tegenhanger van ons carnaval. We waren nog eens hummus gaan eten, en daar zagen we dat het personeel al verkleed rondliep, alsook de vele bezoekende schoolkinderen en soldaten. Tijdens het weekend stonden ook enkele Purim-festiviteiten gepland bij ons in het dorp.
    Op vrijdag zijn we naar het Lavi Forest geweest. Dit bos ligt dichtbij kibbutz Lavi, een religieuze kibbutz niet ver van Tiberias en het meer van Galilea. Deze kibbutz werd opgericht in 1949 en zou ook de enige kibbutz zijn waar de kinderen 's nachts thuis sliepen. In andere kibbutzim was het vaak zo dat de kinderen in een opvanghuis sliepen, zodat er maar enkele mensen op de kinderen moesten passen. Dit zou de nachtrust van de andere mensen bevorderen, en dus ook de daaropvolgende arbeid.
    We hebben er een lange wandeling gemaakt door het bos en door de valleien. Het parcours lag deels op 'The Jesus Trail', een gemarkeerde wandelweg die alle belangrijke christelijke plaatsen aandoet die rond het meer van Galilea liggen. Af en toe pikken wij er dus zo een stukje uit, en maken dan een rondtrip. Onderweg zagen we herders hun schapen en geiten hoeden, vele bloemetjes in vooral rode, gele, witte en paarse kleuren, mooie vergezichten en rondhuppelende kalfjes.



    Normaal is dit pad duidelijk gemarkeerd, maar onderweg werden er grote verbouwingswerken uitgevoerd aan een kruispunt. Hele wegen worden heraangelegd, waardoor een deel van het pad verdwenen was. Gelukkig hadden we een goed gevoel van richting, en kwamen we weer bij de markeringen uit. Uiteindelijk hadden we toch weer een dikke 20km gewandeld.

    De velden zien deze tijd van het jaar weer mooi groen. Het graan staat dik, wast gelijk kool . In de heuvelachtige gebieden lopen vaak koeien. De heuvelruggen kunnen niet bewerkt worden omdat er veel bomen op staan en vaak ook te steil zijn. De koeien worden nu ook vaak vergezeld van kalveren. Deze dieren worden extensief gehouden voor de vleesproductie. Vaak wordt hun graasgebied toch ook afgebakend met een draad, lint of touw. Deze keer zagen we toch wel een speciale manier van wei afmaken. Er was een staaldraad getrokken rond een deel van het bos. Op een paar plaatsen werd deze draad goed vastgemaakt, maar tussenin deden simpele stokjes hun werk om de draad omhoog te houden. En er werden stenen aan de staaldraad gebonden om de draad gespannen te houden. Eenvoudig, is het niet? Maar effectief, dat is toch een andere zaak, getuigen de mestvlaaien en afgetopte graanvelden aan onze kant van de draad.



    Op zaterdag werd er regen voorspeld, waardoor we thuis gebleven zijn. Tom vond dit niet zo erg, aangezien hij nu de start van het koers-seizoen kon volgen.

    23-02-2013 om 14:41 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    18-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op cursus in Denemarken - de cursus, met foto's!

    De volgende dag, maandag, reisde ik verder naar Hobro. De hoofdreden van de trip! Ik ging een cursus volgen over stressbiologie. Het treinstation van Hobro lag zo’n 5 km van het hotel, maar opnieuw vertrouwend op mijn richtinggevoel, en met een beetje hulp van de tablet met kaart op (best handig zo’n elektronica!) kwam ik goed op tijd aan in het hotel. Mijn kamer was nog niet klaar, dus ik moest wachten in de lobby. Ik friste me dan maar op in de toiletten. Het sneeuwde immers toen ik aan het wandelen was, dus ik was redelijk doorweekt en snakte naar een droge outfit.

    De cursus begon met lunch. Nooit slecht eh

    De volgende dagen bestonden uit lezingen van gastsprekers, presentaties van de deelnemers, eten, slapen, groepswerkjes, discussies, ...

    Er stond ook een uitstap naar de zoo op het programma. Dinsdagavond kregen we wat meer uitleg over hoe men omgaat met stress in de Randers Rainforest Zoo. Daarna kregen we een rondleiding. De zoo bestaat uit 3 gebouwen, en in ieder gebouw werd een ander werelddeel nagebootst: Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Hun ideologie is om mensen de natuur te leren kennen en hen ervan te laten houden. Dieren zitten daarom niet in kooien, maar zijn ‘vrij’ in het gebouw en leven ook allemaal door elkaar. Het was dus overal lekker warm, maar helaas werden we op veel plaatsen ook begroet door kakkerlakken en vleermuizen. Maar dat hoort erbij eh

    Op woensdagavond kwam er een politiehondentrainer met zijn hond op bezoek om uit te leggen hoe politiehonden gekozen en getraind worden. Hij toonde dit vooral aan de hand van video’s en later volgde buiten ook een demonstratie. Hij had een bloedstaal en een stukje haar verstopt. De hond, Hector, vond dit haast zonder problemen. Ik had gedacht dat de koude en de laag sneeuw hem wel parten zou spelen, maar de hond was heel enthousiast

    Op donderdag bezochten we de onderzoeksboerderij in Foulum. In de voormiddag kregen we presentaties over het onderzoek dat daar uitgevoerd wordt en in de namiddag werden we in groepjes gedeeld om oefeningen te maken. Ik zat in een groepje met 4 Deense meisjes en een Noors meisje. Onze opdracht bestond eruit om stalen te nemen in de fistels van de koeien en om hun gedrag te observeren in emissiekamers.

    Donderdagavond was al de laatste dag van de cursus, en die werd dan ook afgesloten met een heus banket. Wat later op de avond werd er zelfs gedanst http://bloggen.be/Images/Skin/smiles/icon_smile.gif

    Vrijdagmiddag was de cursus afgelopen. In de namiddag maakte ik met Ilan een wandeling naar het nabijgelegen meer. Het meer was bedekt met een dun laagje ijs en de hele omgeving was wit, heel mooi! Ik wandelde in m’n eentje nog een stukje verder, tot een nabijgelegen gezellig dorpje. Daar werd ik opgepikt door een vriendelijke Deen die me een lift gaf tot aan het hotel Hij had zelf de wereld afgereisd en vaak vertrouwd op liften als vervoermiddel. Nu wilde hij iets teruggeven aan de wereld. Werd een gezellig babbeltje!

    Rond 17u verliet ik het hotel om aan de terugreis te beginnen. Ik wandelde terug naar het station, onderweg stoppend in Hobro centrum om een koffie te drinken. De trein was afgelast, waardoor ik een hele tijd moest wachten. Het plan was om in Aarhus nog een hapje te eten alvorens weer naar Kopenhagen te reizen, maar in Aarhus was het stevig aan het sneeuwen en waaien, waardoor ik bij de MacDonalds belandde voor mij avondmaal. Om 22u stapte ik op de trein, om 2u20 kwam ik aan in de luchthaven. Daar heb ik me nog een paar uurtjes op een bankje gelegd, tot ik om 7u in kon checken voor mij vlucht naar ‘huis’.

     

    18-02-2013 om 08:37 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    16-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Yodfat

    Donderdag was er een klein feestje in de keuken omdat Rotem, onze collega, zijn verjaardag te vieren had. Ze hadden lekkere salades e.d. voorzien, en Vered had een chocolade-taart gemaakt. Ephraim en Aharon waren ook nog eens in Newe Ya’ar, onze werkplek. Aharon kwam er werken aan een ontwerp voor een nieuw individueel voersysteem, en Ephraim kwam de voortgang van ons werk overschouwen. Deze keer hadden we een productieve meeting met hem gehad. Toen ze weer naar huis wilden gaan, bleef Aharon nogal lang hangen bij zijn constructie, waarop Ephraim opmerkte: “Geef een ingenieur of technieker een stuk metaal, en hij kan er uren over blijven praten.”

    We zijn onze kleine vriend, het Baladi-kalf, ook nog eens gaan opzoeken. Ze hebben hem op het werk gedoopt tot “Vlad”. Hij heeft nu toch al normale proporties aangenomen. Hij heeft daarmee wel wat van zijn schattigheid ingeleverd, met het blijft toch ne koddige!

    Donderdagavond hebben we ‘Life of Pi’ gezien in de cinema (Valentijn!). Speciale film..

    Vrijdag was het DRINGEND nog eens tijd voor de schoonmaak! Na een paar uurtjes poetsen ploften we welverdiend in de zetel!

    Zaterdag reden we naar Yagur om onze lege flessen binnen te doen. Al sinds september 2010 verzamelden we onze lege wijn- en bierflessen boven op de kast. Een tijdje geleden was onze kast echter vol en moesten we naar een oplossing zoeken. In onze eigen supermarkt nemen ze enkel Israëlische bierflesjes terug. Dus op naar Yagur. Met onze collectie van 20 flessen –valt best mee voor 29 maanden eh ;-) – verzamelden we toch  6 NIS leeggoedgeld..

    Toen we van onze flessen verlost waren, reden we verder naar Tel Yodfat. Deze Tel wordt ook wel Massada van Galilee genoemd. Het was een verstevigd joods dorpje sinds de Ijzertijd. Josephus Flavius heeft de belegering en verwoesting in 67n.C. beschreven. Vespasianus en drie Romeinse legioenen belegerden Yodfat, maar de Joden verweerden zich stevig. Na 47 dagen viel de stad door verraad en Josephus beschrijft het einde van 40 000 Joden en hoe 1200 vrouwen en kinderen als slaven werden verhandeld. Op de berg was niet veel meer te zien dan wat stenen, maar de wandeling eromheen was wel de moeite!

    Door de regen van de afgelopen dagen, weken, maanden was het paadje wel erg glad geworden! We beklommen een berg vanwaar we een uitzicht hadden over de hele omgeving. We zagen dat de hele vallei onder water stond, wat erg indrukwekkend was!

    16-02-2013 om 18:21 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    11-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Judea-gebergte

    Donderdagavond vertrokken we op weekend. We hadden een studio geboekt via AirBnB in Motza Illit. Na een hartelijk onthaal en suggesties over de beste restaurants en de mooiste wandelroutes, reden we naar Abu Gosh. Dit plaatsje staat bekend als de hummus-hoofdstad van Israël.

    Een man uit Chicago won de lotto en besloot terug te keren naar zijn geboortedorp en daar een restaurant te openen. Enkele jaren geleden heeft het restaurant ook een Guinness World Record gehaald met de grootste hummusschotel ooit, maar die titel waren ze na enkele maanden al kwijt aan een restaurant uit Libanon. Justin Bieber had het restaurant ook een bezoekje gebracht. En nu zaten wij hier.. Machteld wilde van die beroemde hummus proeven, terwijl Tom een steak-brochette bestelde. Het fijne aan Arabische restaurants is dat ze je nooit op je honger laten zitten. Zodra je binnenkomt krijg je al olijven en augurken voorgeschoteld!

    Na het eten nam Machteld nog een duik in het zwembad. Jaja, decadent als we zijn hadden we een studio met zwembad geboekt. De eigenares van de studio is een zwemlerares en heeft daarom een zwembad aan huis laten leggen. In de uren dat er geen zwemles wordt gegeven, komen er ook mensen uit het dorp even plonsen, en ook wij mochten gebruik maken van het zwembad. Met een watertemperatuur van meer dan 30 graden niet echt ideaal om baantjes te trekken, maar wel heerlijk relaxend!

    Vrijdag reden we de Judean Hills in. We waren heel verwonderd over dit stukje Israël waar we nog niet eerder geweest waren. We maakten een wandeling die goed bergop en –af ging!

    Onderweg kwamen we de Soreq Cave tegen. Deze grot staat vol met stalactieten en stalagmieten, heel indrukwekkend! Enkele stalagmiet-en-stalactiet-combinaties werden een naam toegekend, zoals de “Romeo-en-Julia” (twee die elkaar net niet aanraken), “Sneeuwwitje en de zeven dwergen”, “De Leeuw” en veel meer.

    Tijdens onze wandeling zagen we ook dat vele bloemen en bomen opnieuw zijn beginnen bloeien. De lente is hier dus al terug in het land!

    Na onze hike van meer dan 4u stopten we nog even bij een restaurantje onderweg waar Tom een ijsje at en Machteld een stukje kaastaart

    Na de wandeling reden we terug naar onze studio om te douchen en een dutje te doen. ’s Avonds dineerden we in Ein Kerem. Volgens de christelijke traditie is dit het geboortedorp van Johannes de Doper. Het is een heel gezellig dorpje met veel restaurantjes, knusse straatjes en kunstgalerijen.

    Zaterdag reden we naar Sataf. Sataf was een Arabisch dorpje totdat het verwoest werd tijdens de Arabisch-Israëlische oorlog in 1948. Men heeft er ook overblijfselen van een dorpje uit de Kopertijd ontdekt (ca. 4000 v.Chr.). Na een gesprekje met de parkwachtster over de ‘beste’ route, trokken we eropuit. We hadden een route van 8 km gekozen met enkele omwegjes.

    Na 4 km weken we van onze route af om een bron te gaan zoeken. Die vonden we een stuk lager als een gat in de grond met een koord. Blijkbaar worden zulke bronnen soms door orthodoxe joden gebruikt om in te baden voor hun rituele mikveh. We wilden toch even voelen hoe koud het water was

    Terug op onze route, maken we nog een omwegje langs een geitenboerderij. Het omwegje bleek een hele omweg te zijn met vooral stukken die steil naar beneden gingen, maar de geitenkaas als beloning maakte wel wat goed! We kozen 3 zachte en 2 harde kazen en smikkelden dit lekker op met versgebakken pita. Na onze eet- en rustpauze moesten we de gigantische berg weer op om onze route te vervolledigen.

    We liepen ook nog even om langs 2 bronnen, waar een bende Israëlische families zich verzameld had. Bij deze bronnen was ook te zien hoe men vroeger het water via riolen, kanalen en terrassen geleidelijk van de berg laten lopen. Deze techniek bevorderde de landbouw op de bergwand. Ook nu waren er nog veldjes te zien op de terrassen waar groenten geteeld werden. Uiteindelijk was ons tochtje van 8 km er een van 14 geworden

    Terug in de studio maakten we van het zwembad gebruik. Heerlijk ploeteren in het warme water, onze spieren waren er ook blij mee! Net voor zonsondergang maakten we nog een wandelingetje naar een groot reservoir beneden aan de berg. En we dineerden opnieuw in Ein Kerem.

    Omdat we zondagmorgen in Bet Dagan moesten zijn, besloten we om de nacht in Motza Illit door te brengen. Op die manier konden we een uur langer slapen en moesten we maar 40 min rijden ipv 1u20

    In Bet Dagan aangekomen werden we weer direct met de voetjes op aarde gezet: aan het werk!

    11-02-2013 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    26-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Machteld en Tom weer allebei in Israël!

    Vrijdagmorgen sliepen we lekker uit. Rond de middag trokken we naar het Carmelgebergte. We parkeerden de auto en gingen op zoek naar een wandelpad. Dat vonden we nabij Isfiya, een druzendorp. Onderweg kwamen we haast niemand tegen, en het viel ons ook op hoe proper het was, ook een aanwijzing dat het pad niet druk bewandeld wordt. Het was wel een hele mooie wandeling, we plaatsen hem zeker in onze top10! Pas tegen het einde van de tocht door het bos, kwamen we andere mensen en ook meer afval tegen. Het laatste stuk moesten we over de weg afleggen. Het leek niet zo ver op de kaart, maar in werkelijkheid viel het toch tegen..

    Zaterdag genoot Machteld buiten van het zonnetje en een boekje. Ze zag ook de hele familie van de huisbaas en de rabbi voorbijkomen, allemaal mooi gekleed van het feest in de synagoge; het was immers Tu Bishvat.

    Maandag en dinsdag was Machteld een beetje ziek, wat resulteerde in namiddagen in bed. Saai!

    Fototoestel vergeten deze trip..

    26-01-2013 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    21-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op cursus in Denemarken - de cursus!
    Foto's volgen nog, maar voor de ongeduldigen plaats ik het nu al ;-)

    De volgende dag, maandag, reisde ik verder naar Hobro. De hoofdreden van de trip! Ik ging een cursus volgen over stressbiologie. Het treinstation van Hobro lag zo’n 5 km van het hotel, maar opnieuw vertrouwend op mijn richtinggevoel, en met een beetje hulp van de tablet met kaart op (best handig zo’n elektronica!) kwam ik goed op tijd aan in het hotel. Mijn kamer was nog niet klaar, dus ik moest wachten in de lobby. Ik friste me dan maar op in de toiletten. Het sneeuwde immers toen ik aan het wandelen was, dus ik was redelijk doorweekt en snakte naar een droge outfit.

    De cursus begon met lunch. Nooit slecht eh

    De volgende dagen bestonden uit lezingen van gastsprekers, presentaties van de deelnemers, eten, slapen, groepswerkjes, discussies, ...

    Op woensdagavond kwam er een politiehondentrainer met zijn hond op bezoek om uit te leggen hoe politiehonden gekozen en getraind worden. Hij toonde dit vooral aan de hand van video’s en later volgde buiten ook een demonstratie. Hij had een bloedstaal en een stukje haar verstopt. De hond, Hector, vond dit haast zonder problemen. Ik had gedacht dat de koude en de laag sneeuw hem wel parten zou spelen, maar de hond was heel enthousiast

    Er stond ook een uitstap naar de zoo op het programma. Woensdagavond kregen we wat meer uitleg over hoe men omgaat met stress in de Randers Rainforest Zoo. Daarna kregen we een rondleiding. De zoo bestaat uit 3 gebouwen, en in ieder gebouw werd een ander werelddeel nagebootst: Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Hun ideologie is om mensen de natuur te leren kennen en hen ervan te laten houden. Dieren zitten daarom niet in kooien, maar zijn ‘vrij’ in het gebouw en leven ook allemaal door elkaar. Het was dus overal lekker warm, maar helaas werden we op veel plaatsen ook begroet door kakkerlakken en vleermuizen. Maar dat hoort erbij eh

    Op donderdag bezochten we de onderzoeksboerderij in Foulum. In de voormiddag kregen we presentaties over het onderzoek dat daar uitgevoerd wordt en in de namiddag werden we in groepjes gedeeld om oefeningen te maken. Ik zat in een groepje met 4 Deense meisjes en een Noors meisje. Onze opdracht bestond eruit om stalen te nemen in de fistels van de koeien en om hun gedrag te observeren in emissiekamers.

    Donderdagavond was al de laatste dag van de cursus, en die werd dan ook afgesloten met een heus banket. Wat later op de avond werd er zelfs gedanst

    Vrijdagmiddag was de cursus afgelopen. In de namiddag maakte ik met Ilan een wandeling naar het nabijgelegen meer. Het meer was bedekt met een dun laagje ijs en de hele omgeving was wit, heel mooi! Ik wandelde in m’n eentje nog een stukje verder, tot een nabijgelegen gezellig dorpje. Daar werd ik opgepikt door een vriendelijke Deen die me een lift gaf tot aan het hotel Hij had zelf de wereld afgereisd en vaak vertrouwd op liften als vervoermiddel. Nu wilde hij iets teruggeven aan de wereld. Werd een gezellig babbeltje!

    Rond 17u verliet ik het hotel om aan de terugreis te beginnen. Ik wandelde terug naar het station, onderweg stoppend in Hobro centrum om een koffie te drinken. De trein was afgelast, waardoor ik een hele tijd moest wachten. Het plan was om in Aarhus nog een hapje te eten alvorens weer naar Kopenhagen te reizen, maar in Aarhus was het stevig aan het sneeuwen en waaien, waardoor ik bij de MacDonalds belandde voor mij avondmaal. Om 22u stapte ik op de trein, om 2u20 kwam ik aan in de luchthaven. Daar heb ik me nog een paar uurtjes op een bankje gelegd, tot ik om 7u in kon checken voor mij vlucht naar ‘huis’.

    21-01-2013 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    14-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op cursus in Denemarken - het citytripgedeelte

    Na omwegjes langs de Misrad Harishui (het ministerie van transport waar we onze rijbewijzen moeten laten vernieuwen) die deze keer wel open was, en een restaurantbezoek in Herzliya (omdat we de afslag gemist hadden van het shoppingcenter in Netanya), zette Tom Machteld netjes 3u op voorhand af in de luchthaven voor haar tripje naar Denemarken. De security nam zijn tijd en bleef maar vragen stellen.. Wat heb je in Marokko gedaan? Heb je nog contact met mensen daar? Waar heb je geslapen daar? Wat heb je gezien daar? Wat ben je in Turkije gaan doen? Heb je nog contact met mensen daar? ... Wat ben je in Jordanie gaan doen? ... Kan je bewijzen dat je werkt bij ARO? – Normaal heb ik altijd een brief bij van Ilan (Echt waar!). Toevallig deze keer niet, want er is nog nooit naar gevraagd en ik vind het nogal stom om onnodig te printen. Maar je kan hem bellen.. – Wat doe je bij ARO? Waar woon je? Met wie woon je daar? Hmm, Van Hertem? – Ja, hij is ook een Belg! - Hoelang ga je weg? Waarom kom je dan terug naar hier? Je bent toch nog maar net hier?  Hoe lang ben je nog van plan om te blijven? Okee, stuur de bagage maar door de scanner.. Howla juffrouw, die bagage moet gecontroleerd worden.. Een enthousiaste homo kreeg die eer. Bij het zien van lingerie met een klein beetje kant, kon hij de ‘Oelala’ niet onderdrukken! Ook bij de handbagage: Ah nee, dit gaan we nog eens extra controleren. Ga daar maar zitten. Om dan uiteindelijk afgehaald te worden door een andere securityman die je helemaal tot aan de gate brengt omdat je dringend je vliegtuig op moet. Je wordt gewoon gestraft als je overdag vliegt en 3u op voorhand in de luchthaven bent! En dan vragen ze zich af waarom mensen problemen kunnen hebben met Israel..

    Iets na elven kwam ik aan in Kopenhagen. Vertrouwend op mijn richtinggevoel (ja, ook in het donker en in een vreemde stad) liep ik richting hostel. Op de kaart die ik onderweg tegenkwam toch maar even mijn gevoel geverifieerd In het hostel was het heel druk (wie had dat gedacht in januari?), heel luid, maar heel gezellig! Ik belandde op een kamer met 9 jongens (daar kwam ik pas ’s morgens achter), van wie er enkelen pas om 5u binnen kwamen en sommige anderen heel goed konden snurken.

    ’s Morgens rende ik door Kopenhagen met Lena van Running Tours Copenhagen. Een pittig rondje van 8,5 km. Ik werd toch wel verrast door de koude! We liepen langs het standbeeld van Hans Christian Andersen, het parlement, het koninklijk paleis, de kleine zeemeermin (uiteraard), Tivoli en over Stroget, de langste autovrije winkelstraat in Europa. Met de nodige tussenstops om op te warmen uiteraard.


    Na de tour ging ik douchen en opwarmen in het hostel. Tot mijn verbazing lag nog steeds iedereen te slapen! Het was intussen 11u.

    Tijd voor een telefoontje naar vriendlief! Tijdens een internetbreak geraakte ik aan de praat met een Nederlands meisje, Willeke. Zij was net toegekomen en moest wachten om in te kunnen checken. We spraken af om elkaar ’s avonds weer te treffen.

    Na het telefoontje ging ik op zoek naar iets eetbaars. Ik had gelezen over de Torvehallern en aangezien ik marktjes altijd leuk vind (en ook minder eng om alleen te eten) liep ik daar naartoe. Onderweg kwam ik langs Somods Bolcher, een snoepwinkel waar het heerlijk zoet rook. Hier kocht ik een pakje snoep voor de collega’s en zag ik het proces van snoepjes maken.

    In de Torvehallern kocht ik een quiche’ke met broccoli en zalm en een beker versgeperst sinaasappelsap. Hmmm! Daarna wandelde ik nog wat verder door Norrebro om nog wat streetart te spotten.


    Op de terugweg wandelde ik door de botanische tuinen – waar in de winter niet zo heel veel te zien is, maar het lag op de weg – naar Nyhavn. Nyhavn is waarschijnlijk het meest gefotografeerde plekje van Kopenhagen, op de zeemeermin na misschien. Gekleurde huisjes, boten, gezellige restaurantjes waar de dekentjes al klaarlagen, ...


    In Kopenhagen zijn er ZOVEEL leuke winkeltjes! ‘Gelukkig’ had ik niet veel plaats over in de bagage, want anders zou de bankrekening niet zo blij zijn geweest Ik stopte ook nog bij Agnes Cupcakes om, jaja, een cupcake te eten. Ik koos er eentje met bosbessen en dronk er een dirty chai latte bij. Zalig om zo even op te kunnen warmen! Ik deed nog enkele winkeltjes aan, zag de Ronde Toren, deed nog wat winkeltjes en kwam uiteindelijk bij het hostel uit.


    Willeke had zich ook laten verrassen door de koude en was ook alweer binnen. We gingen samen dineren en lieten ons verleiden door de hamburgers met Deens vlees. Na nog wat gedronken te hebben in de hostelbar en afspraken gemaakt te hebben voor de volgende dag, dook ik mijn hostelbed in.

    De volgende dag wandelden we richting Christiana. Het viel ons direct op dat het bruisende Kopenhagen in het weekend wat later op gang komt. In Christiana was het heeeeel rustig. We besloten dan maar te gaan ontbijten. Zo belandden we bij de biologische bakker, waar ik lekkere Deense broodjes verorberde en een vers sinaasappelsapje dronk. Daarna wandelden we via ‘Klein Amsterdam’ naar de Opera. Blijkbaar stond er iets te gebeuren in het operagebouw, want het was er een enorme drukte van gezinnen met kinderen! Na ons 3 minuten binnen opgewarmd te hebben, wandelden we weer terug naar Christiana. Christiana is een vrijstaat binnen Kopenhagen. Het staat vooral bekend om het tolereren van wiet in de zogenaamde Green Light Zone. Het blijft toch gek om vrouwen om 11u ’s morgen bier te zien drinken.. Maar het was er nog steeds heel rustig. Ik was toch blij dat ik iemand bij had, want ook al is de graffiti wel chic (zelfs de vuilkar is omgetoverd in een graffiti-vuilkar) en zullen de mensen vast vriendelijk zijn, het is toch een ander type mensen.. Nu leek het ook zo doods.. We vonden er wel een gezellig winkeltje waar ze ijzerwaren verkochten en ook een taverne waar we de mogelijk goedkoopste koffie van Kopenhagen dronken (9 DKR).


    Daarna brachten we een bezoekje aan de bibliotheek, ook wel de zwarte diamant genoemd. We wandelden hier even rond (opwarmen!), keken naar de studerende studenten en krantenlezende zestigers. Daarna trokken we weer naar het hostel. Ik ging een hotdog halen bij ‘Jan en Ann’ als middagmaal. Vervolgens stond er nog wat winkeltjes-kijken op het programma.

    Rond 17u nam ik de trein naar Aarhus. Ik had hier een verblijf gearrangeerd via AirBnB, een website die je in contact brengt met mensen die een kamer in hun huis verhuren. Ik had verschillende redenen om dit voor mij onbekende systeem eens te testen:

    -          Hotels in Aarhus zijn duur en hostels zo goed als onbestaande, zeker in de winter

    -          Ik was bang dat ik in Kopenhagen niemand zou tegenkomen en dus 2 dagen niet zou kunnen praten. Bij iemand thuis verblijven leek me een gemakkelijke manier om te kunnen praten

    -          Ik was ook gewoon benieuwd hoe het systeem werkte

    Dus, eens aangekomen in Aarhus pleegde ik een telefoontje naar mijn gastheer om te vragen in welk huis hij precies woonde. Ik had, op goed geluk, de straat al gevonden. Ik werd hartelijk verwelkomd, werd rondgeleid in het huis, kreeg de lijst wat-te-doen-in-Aarhus opgesomd, ... Toen moest ik toch even naar Tom bellen

    De volgende ochtend bezocht ik AroS, een kunstmuseum. Eerst ging ik naar de Edvard Much tentoonstelling. Vond ik heel goed! Meestal snap ik kunst niet zo, maar bij deze tentoonstelling werd een beeld geschetst van het leven van Munch en waren de meeste schilderijen of schilderijenreeksen voorzien van informatieborden. Ik vind het altijd leuker als een museum een verhaal vertelt dan om ‘gewoon’ naar schilderijen te kijken.


    In het museum was er ook een leuke giftshop waar ik enkele Deense design-items insloeg. Ik at ook een hapje in het museumrestaurant: een salade met zalm, noten en blauwe bessen. Lekker!


    Aan het tafeltje langs mij zaten 4 ‘prince charmings’, zo weggelopen uit een romantische film. Blond en strak in ’t pak.. Ik begon Tom te missen Dat viel me trouwens ook echt op in Denemarken: ofwel zie je ‘rockers’ met lang haar en T-shirts met bands erop, ofwel de prince charmings. Mijn gastheer was van het rockers-type trouwens

    Ilan had gearrangeerd dat we samen zouden gaan eten bij mevr. Munksgaard en haar man. Mevr. Munksgaard is een bekende onderzoekster in ons domein, en als het netwerken je zo op een schoteltje wordt aangeboden kan je dat natuurlijk niet weigeren. Ik nam dus de trein naar Langa, waar Ilan, Lene en Peter me zouden opwachten. Hoe moeilijk kan het zijn op een klein station? Behoorlijk moeilijk blijkbaar Maar enkele minuten na aankomst zaten we met z’n allen in de auto op weg naar het huis van Lene en Peter. Heel leuk om ook iets van het Deense platteland te zien, met toeristische informatie er gratis bovenop! Maar natuurlijk nog veel leuker om in een Deens huis uitgenodigd te worden en echt iets te kunnen leren over de cultuur! Het was een gezellige avond met veel en lekker eten!

    Nog net op tijd werd ik terug op het station afgezet om m’n trein naar Aarhus te kunnen halen!

    14-01-2013 om 00:00 geschreven door Tom en Machteld  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)


    Links over ons leven in Israël
  • weerbericht
  • ARO research institute
  • Bio-Business project Tom

  • Archief per week
  • 01/04-07/04 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 10/12-16/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 08/10-14/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 12/12-18/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 10/01-16/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 27/09-03/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 29/11-05/12 -0001

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs