Verdorie, na bijna twee weken wachten hebben we een brief op de post gekregen dat onze bouwvergunning onvolledig was, wat een domper !
De eigenlijke reden heb ik pas gekregen na overleg met de persoon die ze heeft terug gestuurd:
1. We hadden een plat dak op onze keuken staan terwijl er in de parceelvoorschrift staat dat het een helling tussen 35° en 45° moest hebben. Totaal aan mij voorbij gegaan natuurlijk. Een voorstel van de architect was om er een klein dakje op te zetten. Dit hebben we dan ook maar gedaan, anders lopen we die 7500 euro misschien kwijt en het huis ziet er eerklijk gezegd ook mooier uit nu, zeg eens zelf
2. De inplanting van onze garage staat te ver naar de straatkant. Volgens de parceelvoorschriften moet de minimale terugbouwstrook 6m zijn, ik weet niet wat dat is maar blijkbaar is dat de afstand van de maximale mogelijke lengte van het huis tot de garage en niet de uiteindelijke lengte van het huis tot de garage, miljaar toch.
3. Omheiningen waren niet vermeld op de aanvraag.
Dit sucks allemaal natuurlijk maar we laten de moed niet zakken en passen de gebreken aan en herdoen de bouwaanvraag dan nog maar eens. De volledigverklaring liet daarna gelukkig niet lang op zich wachten! Samen met een factuur van 350 euro borg voor fietspaden en de stoep, hmmmm ;-).
Maar.....nu valt het af te wachten of we de deadline gaan halen met dit uitstel voor onze bouwvergunning!
Zoals eerder verteld zitten we natuurlijk een beetje tegen de tijd te vechten (door ons hoofd spookt de 21% versus 6% btw op de eerste 50000euro...): het is ondertussen eind augustus en we moeten dringend de bouwvergunning aan gaan vragen. De eerste ontwerpen van het huis zien er geweldig uit maar toch weet je nooit zeker waneer die bouwvergunning goedgekeurd of afgekeurd zal worden. Wat we wel weten is dat de 75 dagen goedkeur tijd pas tellen vanaf het moment dat de bouwaanvraag volledig verklaar is en God weet wanneer dat zal zijn. Daarom moeten we snel zijn maar ook weer niet te snel omdat het volledig moet zijn. Op 7 September 2009 was het de moment dat onze architect de bouwaanvraag aangetekend ging opsturen naar Stad Genk. Aangetekend wordt het verstuurd omdat we dan met zekerheid het moment van aankomst aan Stad Genk kunnen bewijzen, hierna hebben ze 10 werkdagen voor de volledig verklaring.... . Het enige wat we dus konden doen was bang afwachten....
Een schat van een vrouw die ons een heel professioneel maar eerlijk betoog gaf over de leningen in hun bank. Welke kortingen we konden krijgen (wat er niet zoveel waren aangezien we daar geen rekeningen hadden), waar de rente van af hing (quotiteit, te lenen bedrag,...), enz. En...eureka, ze had een variabele lening waarvan de maximale aflossing (in het geval dat de rente zou verdubbelen) nog lager lag dan de aflossing van bank A tijdens de eerste 10 jaar (merk op dat na deze 10jaar de rente terug omhoog kan gaan). Dus bank A was out of the picture op dit moment.
Gelukkig hebben we bij die bank 3 weken de tijd om een beslissing te nemen, dat is wat anders dan 3 dagen natuurlijk . Toch gingen we ook nog andere banken bezoeken (om jullie een idee te geven, in totaal hebben we 9 banken bezocht voor we een keuze gemaakt hebben).
Bank C
Op dezelfde dag als bank B gingen we bank C bezoeken. Marga kon er wegens een werk gerelateerde vergadering niet bij zijn dus heb ik om een tweede paar oren te hebben mijn moeder meegenomen. Toen we binnen kwamen werden we een beetje aan ons lot over gelaten maar toen we uiteindelijk geholpen werden viel ons de mond wel een beetje open. Het was een oude miezerige kerel die totaal geen moraal heeft (de manier waarop hij op de vraag antwoordde van assistente sprak boekdelen). Toen we praatten over een lening sprak hij constant tegen mijn moeder en probeerde haar (ik had de lening nodig maar soit) te overtuigen om toch maar geen lening te nemen. Zo precies of hij dacht: "of nee, mammie gaat dat gastje helpen aan een huis, kan die dat wel betalen?". Hij vroeg of we wel beseften wat alles ging kosten, of we er wel goed bij nagedacht hebben enzovoort. Na een half uurtje ongeveer kwam de lening zelf eindelijk ter sprake en toverde hij de rentes en aflossingstabellen tevoorschijn die gewoon van het net te halen waren, zonder kortingen! Hij deed op dat moment duidelijk geen moeite voor mij. Maar op een bepaald moment was hij bezig over of er wel geld genoeg was om af te betalen én te leven en kwalm de vraag "Ga jij wel met de jaren op je werk meer verdienen?". Waarop ik antwoordde dat ik toch een goed diploma had en toch zeker met het jaar meer zou verdienen. Vooral na het vermelden van mijn diploma werd de toon van het gesprek ineens helemaal anders. Hij sprak ineens mij aan (en dus niet mijn moeder), raadde aan om te gaan lenen en dat ik bij zoveel mogelijk banken langs zou moeten gaan en met het beste tot bij hem moest gaan. Hij zou dan zeker daaronder kunnen bieden om me zo de goedkoopste lening te geven. Ik weet niet of dit allemaal volgens de regels van het spel is maar niet elke bankier speelt het spelletje altijd even zuiver en sommige bankiers houden er nogal 'unieke' techiek aan over om leningen af te sluiten.
Zowel bij mij als mijn moeder kwam dit nogal aan moet ik zeggen maar natuurlijk denk ik dan aan mijn eigen portefeuille dus ging ik dat zeker doen. Echter uiteindelijk blijkt deze man met de grote mond niet opgewassen tegen de lening die we uiteindelijk afgesloten zouden hebben !
Tip: Vergelijk leningen niet enkel met de afbetaling per maand maar met de afbetaling op het einde van de rit, reken hier je SSV bij bij de uiteindelijke kosten! Dan pas kun je het best inschatten welke lening het beste is.
Opgewonden als dat we waren over het eerste voorstel hoe teleurgesteld waren we een beetje toen we ons over de grootte van de kamers een beeld konden maken. Onze grootste kamer was 2.5m op 4.5m en om dan een tweepersoonsbed daar neer te zetten is wat krap (we hebben ons appartementje zitten meten en meten dat 3m op 4m een minimum is voor een kamer met een tweepersoonbed (zoals ze zeggen: the master bedroom ;-)). Dus dikke paniek, wat gaan we eraan doen en nog belangrijker, wat gaat ons dat extra kosten. De opties die we hadden waren: het huis een halve meter langer maken, op de bovenverdieping het gedeelte boven de keuken langer maken of gewoon een extraz verdieping op de keuken. Uiteindelijk is het het laatste geworden! Met de extra kamer boven de keuken konden we de hele bovenverdieping herorganiseren in die zin dat we een waskamer (waar uiteraard de droogkast en wasmachine staat) extra bijmaken zodat deze niet in de bijkeuken (op de onderste verdieping) hoeft te staan en we daar dus plaats bij hebben. Bovendien is dit ook de goedkoopste oplossing geweest van de drie mogelijkheden. Het nieuwe bouwplan zie je hieraan toegevoegd.
Na de beslissing om te bouwen hebben we van acht bouwfirma's een catalogus opgevraagd. Een aantal vielen direct uit de boot om verschillende redenen: te duur voor een te klein huis of firma's buiten ons budget (wij kunnen nu eenmaal een villa niet veroorloven ). Na de eerste selectie bleven nog drie bouwfirma's over die we dan zijn gaan bezoeken. Superhuis zat er natuurlijk tussen maar toen we belden voor een afspraak kregen we een commercieel afgevaardigde (of een verkoper ) over de vloer. Op zich was hij niet veel verschillend van een andere verkoper op dat moment, hij gaf uitleg over de firma, over de manier dat ze te werk gaan etc... Toen hij weg ging hadden we niet echt een slecht gevoel maar ook geen gevoel van 'dit is het' om de simpele reden dat we nog geen andere firma's bezocht hebben. Echter na het bezoek van twee andere firma's bleek de firma Superhuis zich op een manier te profileren dat in hun voordeel speelde.
Ze lieten ons vrij in de keuze van het huis; om het met zijn woorden ze zeggen "we beginnen met een blanco blad" binnen een vooropgesteld budget. Een andere firma begon een huis van zijn catalogus te verlengen of te verkorten en we hadden een beetje het gevoel van armoezaaiers te zijn door een aantal opmerkingen van de andere firma. Ze bouwen standaard met een kruipkelder: belangrijk!!!! Als je ooit in je huis extra lampen buiten wilt bijzetten of extra water aftappunten bij wilt zetten of een veranda aanbouwen dan is een kruipkelder handig daarvoor! Enfin, hiervoor had Superhuis een stapje voor.
Maar in de weken later was het ons wel duidelijk. De afgevaardigde van Superhuis die ons werd toegewezen heeft ons enorm geholpen. Voor vragen iver bouwgrond, een aanvraag voor een bouwvergunning,... stond hij ons echt bij met raadgevingen en zelfs voordat we getekend hadden om met Superhuis in zee te gaan. Ook met een realistische kijk op dee zaken heeft hij ons veel geholpen, wij waren immers op dat moment nog leken in die hele materie!
Daarom besloten we om te tekenen om met Superhuis in zee te gaan..het einde van een lange reis! Het eerste plan zie je in attachment.
En toen was eindelijk de dag daar dat een bod deden op een stuk grond waar we 100% voor gingen gaan. We maakten een afspraak bij een immobiliënkantoor en moesten daar schriftelijk een bod gaan doen. Bovendien moesten we ook bereid zijn om 10% van de waarde van de grond als voorschot te geven zodra het bod aanvaard werd. Trekken we ons bod in of ging de aankoop om een of andere reden niet door dan kregen we dit voorschot niet meer terug. Op weg terug naar huis kregen we een telefoontje van de makelaar met een tegenbod van de eigenaars waar we dan weer een tegenbod op deden. Dit werd aanvaard! Dus... rechtsomkeer en terug naar het immobiliënkantoor om het nieuwe bod te ondertekenen.
Toen is ineens alles heel snel gegaan: drie dagen later zaten we met de eigenaars en de makelaar samen om het compromis te overlopen en te ondertekenen en toen was de zaak gepiept. We moesten een bankcheque meebrengen van 10% van het bod (zoveel geld heb ik nog nooit op zak gehad). De eigenaars waren heel vriendelijke mensen en ook nog onze buren dus dat is zeker in orde .
TIP: Laat een opschortende voorwaarde in het compromis opnemen waarin je zegt de grond te kopen op voorwaarde dat je een lening hebt gekregen. Mocht je geen lening krijgen dan kun je nog onder de aankoop van de grond uit, anders ben je je voorschot kwijt!
Na het besluit om zelf te bouwen hebben we via het internet en via familie, vrienden, kenissen,... en zelfs door er toevallig langs te rijden een aantal mogelijke bouwgronden gevonden. In een eerste stap zijn we de gronden natuurlijk gaan bekijken: ligt het langs een drukke baan, is er geen industrie in de buurt, ligt het kort bij de autostrade (voor mijn werk belangrijk), in welke wijk ligt het stuk grond, hoe groot is het stuk grond, is er lawaai van autostrade, trein,... en wat nog belangrijker is: wat is de vraagprijs. Sommige stukken grond worden gekocht door personen die de grond als een investering gekocht hebben en er dan ongelofelijk veel voor vragen (150000euro voor 6-10 are ) en dan nauwelijks onder de vraagprijs willen gaan. Nu aan de andere kant, geef ze eens ongelijk maar voor ons is dat toch net iets teveel . Na de eerste selectie blijven er dan nog een vijftal potentiële stukken grond over waarmee we besloten naar stad Genk te gaan om te zien hoe die grond beschreven staat. Hier hebben we veel bijgeleerd:
- zie dat je grond beschreven is als bouwgrond is en niet als woonuitbreidings gebied! Een van de vijf gronden die we zijn gaan navragen was dat laatste. Als ik het goed begrepen heb van die stadsambtenaar is dat grond die, na goedkeuring van het schepencollege tot bouwgrond kan omgevormd worden maar dat het op dat moment nog niet is. De tijd dat het uiteindelijk bouwgrond zou kunnen worden is al snel een aantal maanden tot een half jaar ALS het schepencollege het goedkeurt. De notaris die die grond verkocht garandeerde mij dat het wel tot bouwgrond omgevormd zou worden maar ik vraag me af hoe deze persoon zijn/ haar belofte kan houden. Als je het mij vraagt hadden we meer problemen op onze nek gehaald dan opgelost dus hebben we deze grond maar niet gekocht ook al was het goedkoop voor veel oppervlakte. - een van de stukken grond was 9 are voor 120000euro, hetgeen op het eerste zich een koopje was. Toen we zijn gaan kijken zagen we dat er een klein bosje aan begrensde maar dat leek ons op het eerste zich geen probleem. Tot we de verkavelingsvoorschriften lazen: dit bos wat op ons parceel lag moesten we in zijn orginele staat bewaren maw geen bomen kappen, geen struiken en zelfs geen mos wegdoen. Uiteindelijk kwam het grote stuk grond van 9 are uit op een effectieve bouwoppervlakte van een 4-5 are en dan is 120000euro daarvoor wel veel geld voor grond waar we voor de helft niks mee kunnen doen. - een van de stukken grond lag ongeveer een halve meter lager dan het straatniveau. Aangezien bouwfirma's boven straatniveau bouwen zou dat extra kosten met zich meebrengen als we op deze grond zouden bouwen. Zeker als de grond niet stabiel blijkt te zijn! Om dit te verzekeren bij aankoop van zulk een stuk grond Hiervoor heb ik een aantal handige tips van de commercieel verantwoordelijke van de firma Superhuis meegekregen (geweldig wat een service we kregen, ook al hadden we nog niets contractueel afgesproken met de firma). Wat betreft deze kandidaat: als er uit een grondsondering blijkt dat de grond niet stabiel is en dat het niveau nog bovenop lager ligt dan de straat dan hebben we een serieuze meerprijs (enkele tienduizende euro's) aan de bouw van ons huis. We zijn er dus schoon met onze handen vanaf gebleven. - Kijk of de grond aangeduid staat met fluo paaltjes van de landmeter, anders is dit uiteindelijk ook nog een meerprijs aan je grond want bouwfirma's bouwen niet zonder deze paatjes. - Een laatste probleem was toen we de verkavelingsvoorschriften lazen, we een stippelijn zagen over het parceel, uiteindelijk bleken dit hoogspanningskabels te zijn. Op het internet vind je enkele artikelen over de schadelijke gevolgen van hieronder te wonen maar ook genoeg die melden dat dit niet schadelijk is. Na veel toeters en bellen, discussies met familie en vrienden en vooral: de beschikbaarheid van bouwgrond die niet vlakbij een hoogspanningskabel lag; hebben we besloten deze grond ook niet te kopen (tot grote geruststelling van enkele personen in onze nabije omgeving ). Voor mensen die dit wel zouden willen dien: je kunt naar het VITO mailen of bellen en een afspraak maken om de straling te komen meten en een inschatting te komen doen over de mogelijke stralingen over het parceel. Voor ons stond al iemand paraat om langs te komen maar uiteindelijk was het niet nodig daar we onze grond op dat moment gevonden hadden.
Dus na veel zoeken en rondbellen hebben we op een aantal gronden een bod gedaan. Zoals iedereen ga je natuurlijk eerst de grezne afbakenen van hoe laag je kunt gaan in een bod; voor gronden van bijvoorbeeld 130000euro probeer je 100000euro en zien wat er gebeurt. Meestal tonen de eigenaars of immobiliënkantoren hun kaarten door te zeggen welke bods zij of hun cliënten dan al afgeslaan hebben. Dan kun je al heel goed inschatten hoe hoog je (onder de vraagprijs) moet gaan en eventueel je volgende bod daarop afstemmen. Bij een van de telefoontjes naar eigenaars hebben ze mij bij een bod van 100000euro uitgelachen (of toch gezegd dat ze er goed om moeten lachen) hetgeen soms de keerzijde van de medaille is. Maar goed, dat was toen ook de laatste keer dat ik bij hun een bod deed, ook al konden we meer bieden voor de grond dan we op dat moment deden...
Spijtig genoeg zijn we geen miljonairen dus (zoals iedereen) zullen we op zoek moeten gaan naar centjes om onze grond en huis te betalen. Tijdens deze zoektocht hebben we enkele hilarische dingen meegemaakt. Ik ga geen namen van banken opnoemen omdat we anders waarschijnlijk van deze blog afgesmeten zullen worden .
Ons eerste bezoek was bank A.
Op zich was de mijnheer nogal energiek in zijn uitleg maar hij wist waar hij het over had en bracht het toch wel op een volledige manier naar ons. Om jullie een idee te geven: we kwamen aan om 17u en waren weg om 18.45u dus we hebben echt wel veel informatie gekregen ineens! Uiteindelijk was het een lening van 10 jaar vast en erna om de 5 jaar herziening met een initiële aflossing die naar ons gevoel wel ok zat maar toch vrij hoog in maandeklijkse aflossing . Natuurlijk vermeldde hij niets over reservatiekosten. Bovendien moesten we bij hen een schuldsaldoverzekering en brandverzekering nemen maar dit werd totaal niet besproken, noch een offerte gemaakt over deze tijdens het twee uur durend betoog. Maar toen kwam het: hij liet ons een mail zien van het hoofdbureau waarin stond dat vanaf de woensdag die daarop volgde de rente omhoog ging (het was op dat moment vrijdag) dus moesten we beslissen voor de volgende dinsdag of we met hen in zee gaan. Heel dit deel ging voor ons wel snel dus we hebben geleerd snel beslissingen te nemen maar dit ging een beetje te ver als je het mij vraagt dus heb ik besloten om de maandag erop een dag verlof te nemen en gingen we op pad om andere banken uit te vragen. Op die korte tijd konden we nog twee andere banken bezoeken om de proef op de som te nemen (gelukkig hadden we op zo korte tijd nog een afspraak kunnen maken op zaterdag voormiddag)...
Begin 2009 hebben Marga en ik besloten om samen een huisje te gaan kopen. Via diverse websites hebben we een ruim aanbod aan tweedehandswoningen gekregen en besloten we een heel aantal daarvan te gaan bezichtigen. Maar al snel werd eigenlijk duidelijk dat, hoe mooi sommige (en ik leg wel de nadruk op sommige ) ook waren, er toch iets aan ontbrak en dan is er nog een ander aspect: Om een goed voorbeeld te geven: een mooi huis in straat X (rustig gelegen straat) met een bewoonbare oppervlakte een 150-200m² en een totaal parceel oppervlakte van 5 tot 7 are is er al snel een vraagprijs van 200000-250000euro (huis + grond) in het Genkse (let op: +10% notariskosten en nog een kleine 5000 euro andere kosten; bekijk dit allemaal maar eens op http://www.notaris.be/kameleon/index.jsp). En dan begint het eigenlijk pas want de vloer staan jullie niet aan, de badkamer is ondertussen zo oud als de woning en is aan vervanging toe, de keuken heeft ook al heel wat meegemaakt en is in een kleur die jullie niet aanstaan enz... . Ik heb het nog niet over de dingen die echt aan vervanging toe zijn want oude huizen hebben vaak nog enkele beglazing, een verouderd elektriciteitsnet, weinig stopcontacten, geen internetaansluitingen en ga zo maar verder. Dit zijn kosten die je nog bovenop de vraagprijs van het huis moet tellen (met 6% BTW (renovatie) ipv de 21% BTW voor nieuw te bouwen). Mocht je huizen vinden waar dit allemaal niet van toepassing is dan heb je HEEEL VEEL geluk gehad als je het mij vraagt. Akkoord voor een lap grond en een huis erop ben je al heel snel ook 300000euro kwijt, soms zelfs veel meer! Ik wil maar zeggen dat Marga en ik beide zaken hebben overweegt: een bestaand huis kopen en opknappen of zelf bouwen en we hebben voor het laatste gekozen!