Caipirinha, Feijoada, Farofa, Becherovka, Nüdeln, Linzen, Kartoffelsalat, Glog, Raspeballer, Boknafisk, Rømmergrøt, Tortilla's, Enchiladas Rojas en Tequila zijn slechts enkele termen die bij mij heel duidelijk de voorkeur gekregen hebben op Pied du Boeuf, Andouilette en Saucisson Chauds op onze 'Liste de haute cuisine lyonnaise'. De respectievelijke Braziliaanse, Tsjechie(-Slovaakse), Duitse, Zweedse, Noorse en Mexicaanse specialiteiten gingen, elk met hun eigen specifieke smaak, samen in de shaker om vervolgens, af-en-toe aangevuld met de nodige franse rood gepigmenteerde drank, een onovertroffen cocktail op te leveren ...
... Een cocktail waarbij heel wat verschillende 'bartenders' nodig waren om het onverhoopte resultaat te bekomen ... een cocktail waarvan de bereiding geen tweede keer op dezelfde manier kan herhaald worden ... een cocktail waarbij elk ingrediënt van evenwaardig belang was ... een cocktail 'maison' waar geen prijs op te plakken is ... een cocktail waarvan het recept amper te beschrijven valt ... maar waarvan de hemelse smaak in het geheugen gegrift staat bij al dezen die hem konden proeven ...
Deze cocktail is de hoofdoorzaak van de vertraging op deze nieuws-site, mede natuurlijk door de versnaperingen (examens) die tussen de verschillende cocktails verorberd dienden te worden! Sommige van die versnaperingen bleken geen zachte pinda-nootjes te zijn, maar franse beukennoten waar ik mijn tanden (vooral door de taal dan) toch wat op stuk gebeten heb, maar de zoete cocktailsmaak brengt je hier snel terug in de roes waar je het tandenwerk al snel vergeet!
Enkele ingrediënten van deze cocktail:
- Waar Jules Verne een Engelsman un 'tour du monde en quatre-vingts jours' liet maken, konden wij rustig in Lyon blijven aangezien de ganse wereld naar Lyon gekomen was voor quatre-vingts jours. Dit brengt alvast enkele voordelen mee tov voorgaande best-seller. Zo kon iedere nationaliteit hier van de specialiteiten van de andere genieten, terwijl je op een tour du monde de enige bent die van de andere culturen kan genieten, maar niet omgekeerd. Kortom: heel wat internationale avonden waar ieder land zijn chef-kok verkoos uit de afgezakte delegatie om vervolgens voor de internationale jury de nationale trots te verdedigen ... Gelukkig waren er niet teveel buurlanden aanwezig zodat we geen eurovisiesongfestival-puntentgesjoemel moesten meemaken ;-)
- Naar het schijnt net niet zo erg als het carnaval in Rio, maar toch komt een halve exodus op gang van inwoners van Lyon die de stad verlaten gedurende 4 dagen, terwijl 4 miljoen niet-lyon inwoners beslissen om massaal in de stad te trekken. Waarom? Dat hebben we ook even gaan onderzoeken en ik leun meer aan bij degenen die het stad intrekken dan bij dezen die haar verlaten! Een prachtig klank- en (vooral) lichtspel vervult gedurende 4 avonden de binnenstad van Lyon, terwijl alle 'normale' stadsverlichtingen gedoofd worden en iedereen die niet weggetrokken is uit de stad hun vensterbanken verlichten met kaarsen... Een betoverende sfeer die je even de tijd en examens uit het oog laten verliezen ... zeker de moeite, Fête des Lumières: http://www.lumieres.lyon.fr/
Jammergenoeg zijn er al enkele afscheids-momenten geweest, wat mij meer en meer doet beseffen dat de ijsblokjes in de cocktail al bijna de bodem bereikt hebben ... Gelukkig is het een straffe cocktail, ééntje die je niet in een half uur uitdrinkt! Zo kunnen we er alvast nog 2 weken met volle teugen verder van genieten!