he he nu zit jhe op onze eerste keer iets ste zeggen he en nu zal ik al is wat zang tips geven se
STEMOEFENINGE
Belangrijk
Stembanden zijn spieren. Behandel ze op dezelfde als de andere spieren.
Zoek ontspanning en oefen regelmatig (geef ze elke dag je aandacht).
Doe altijd een warming up voor een optreden en een cooling down erna.
Ontspanning
Houd je hoofd recht.
Laat je schouders afhangen.
Sta ontspannen. Benen iets uit elkaar, je lichaam moet kunnen veren. Voeten wijzen iets naar buiten. Alsof je gewichtheffer bent. Dit is je verbondenheid met de aarde. Voel de grond waarop je staat. Dit is de uitgangspositie. Elke keer als er verkramping optreedt in je keel en je teveel druk zet op je stembanden, ga je terug naar deze positie. De verbondenheid met de aarde, die je voelt, helpt je jouw aandacht te verleggen naar beneden.
Oefeningen
Oefeningen
Aanwijzingen
1
Ademhaling Actieve uitademing met buikspanning. Passieve inademing
Eerst UITzuchten. Niet blazen. Doe dit op de S. Tong naar voren, bij de tanden (voel de lucht door je tanden heen). Langzaam: SSSSSSSSSSSSSSSS √ Vlugger: SSSSS SSSSS SSSSS √
Denk dat je buik een luchtballon is, die je met buikspanning, met intrekken, leeg laat lopen. De luchtstroom verlaat je iets geopende mond. Voor het inademen moet je niets doen, dat gaat vanzelf. Op ademsteun loopt de ballon weer vol. Dus niet actief je buik opzetten. √ = uitademen
Wil je geluid horen bij het uitademen, pak dan een bierflesje en zucht boven de flesopening, houd de fles zo totdat je een toon hoort. Niet blazen.
2
Strottenhoofdpositie Maak slik - gaap, slik - gaap bewegingen. Daarbij het hoofd niet heffen.
De slik - gaap beweging zul je onder de knie moeten krijgen. De beweging lijkt ook op de aanzet tot kotsen. Je voelt je strottenhoofd bewegen. Leg je hand op je borst en plaats je middelvinger in het kuiltje boven je borstbeen. Strek de wijsvinger naar je keel. Bij slik - gaap beweegt de adamsappel naar boven en beneden en raakt je wijsvinger. Op deze manier maak je de beweging fysiek.
3
Stemoefening met de V en Z (stemhebbend) Maak een diepbrommend geluid met V / Z. Doe dit met grote weerstand door je tanden heen. Maak geen veranderingen in de kwaliteit van het geluid. V / Z √ √ √ √
Doe losjes de tanden op elkaar, de lippen open.
4
Klik met de stembanden. Dwing de stem niet omlaag.
Op K; voel met de hand de trilling in de keel.
5
Stemoefening op PUUUUU HÈ en POEOEOE HÈ. Blaas daarbij over de vocalen. PUUUU √ PUUUU √ HÈ HÈ
Zucht uit alsof je uitblaast na een zwaar karwei. Met PUUUU HÈ ga je over de breuk in het register. Je voelt het in het strottenhoofd; van hoog naar laag. Zorg bij HÈ weer voor een brommend geluid. Zoek dat op. Als je te veel van je stem gevraagd heb, ben je dat brommend geluid kwijt. Ontspan en oefen totdat het er weer is.
6
Stemoefening op FOEFOEFOEFOEFOEF
Steeds terug naar de lage basis.
7
V / Z met luchtstootjes √
Steeds terug naar de lage basis.
8
V / Z met frekwentieverandering
Steeds terug naar de lage basis. Imiteer hierbij een Franse politiesirene. Leg dynamiek op de blauwe stip.
Warming up en cooling down
Op weg naar en van het optreden doe je in de auto oefeningen. Ik doe altijd no 1, 2, 3 en 5. No 5 doe ik altijd even op de dag. No 5 helpt mij ook als ik steeds slijm moet wegslikken of bij een kuchje.
Het is ontspanning zoeken in de stemspieren. Bij een laag bromgeluid kan de spier zich weer ontspannen.
Do's and don'ts Doe vooral vaak de warming up en cooling down.
Zoek naar rust en ontspanning, zoek die fysiek in je lichaam. Hoe sta ik?! Wat doet mijn buik?! Drink veel water. Kauwgom mag, maar liever geen gom met mint. Mint verdrijft vocht.
Zorg voor een goede monitor met een afstelling voor de toonfrequentie en het volume. De druk, de SPL, moet ook hoog zijn: vanaf 116 Db peak SPL - 128. Ik wilde een 12" speaker, een tweeter en minimaal 200 Watt met een hoge SPL. Bovendien mocht de monitor niet te veel het geluid verkleuren; wel een beetje diepte geven omdat hij op de grond staat. En niet te groot! Ik kwam uit bij een HK audio D.A.R.T.: 250 Watt met 123 SPL. De band speelt naar voren over je monitor heen. Je zang moet daar doorheen kunnen prikken. Let daar ook bij een soundcheck. Doe stemoefeningen om het te controleren: klik met je stembanden, foefoefoefffff.
Ga niet schreeuwen. Ook al vindt het publiek, dat blues met een van whisky en sigaren doordrenkte stem moet worden gezongen. Als blues je passie is, wil je daar zo lang mogelijk van genieten. Zoek naar trucjes, die je zang een overtuiging meegeven. Zing met een "dikke tong". Denk aan het verhaal, dat je met de lyrics van de song wilt vertellen.
In de blues is de gitaar een belangrijk instrument en gitaristen spelen graag in de toonsoort A. Dat is een moeilijke toonsoort om overtuigend in te zijn. Je hebt het gevoel, dat je niet lekker kunt uithalen. Mijn natuurlijke stem is veel meer geschikt voor C en F. Ik heb mijn register allereerst bij spraak naar beneden gebracht. Daarna volgde de zang.
Het is sowieso beter om lager te zingen en te praten, omdat dat minder van je stembanden vraagt. Praat tijdens pauzes zo weinig mogelijk met het publiek. In een druk café met luide muziek kun je makkelijk je stem beschadigen. Als je wel praat, houd dan een hand voor je mond
ZANGTIPS ZELF ZE
Zangtips!
Rechtop Om goed te kunnen zingen moet je liefst rechtop staan. Als je in elkaar gedoken op een stoel zit, klinkt je stem alsof er een knoop in zit. Probeer maar eens. Ga staan en zing een lange toon aa. Ga nu op een stoel zitten. Zing weer die lange aa en buig steeds verder voorover. Komt er aan het eind nog steeds een mooie aa uit je keel? Vast niet!
Goede houding Goed zingen gaat het makkelijkst als je goed rechtop staat. Stel je voor dat er een touwtje aan je kruin zit! Zet je voeten iets uit elkaar. Laat je armen ontspannen naast je lichaam hangen. Ontspan je schouders: trek ze even helemaal omhoog, naar je oren, en laat ze dan helemaal los.
Je mond open Als je goed wilt zingen, moet je je mond soms verder opendoen dan wanneer je praat. Dat voelt misschien vreemd. Maar kijk eens naar mensen die zingen, bijvoorbeeld op televisie? Dan zie je zij dat ook doen!
Ademhalen met je buik Om goed te zingen, moet je goed ademhalen. Dat doe je niet door je borstkas uit te zetten. Haal liever adem vanuit je buik en je middel. Adem eens op die manier in? Dan zie je buik en je middel een beetje uitzetten.
Alleen? Samen! Bijna iedereen kan zingen. Het gaat het makkelijkst als je met een groep zingt. Met je klas bijvoorbeeld. Vals zingen is best moeilijk als iedereen om je heen de goede noot zingt!
Zingen kun je oefenen Bijna iedereen kan zingen. Om goed te leren zingen, moet je wel oefenen. Net als bij een muziekinstrument. Door zangles te nemen en te oefenen kun je bijvoorbeeld leren om hogere noten te zingen, om langer of harder te kunnen zingen, of om mooier te klinken.
Teksten onthouden Moet je een tekst uit je hoofd leren? Dat kan door hem heel vaak te lezen. Hardop lezen werkt vaak het beste. Lees de tekst dan alsof je hem aan iemand voorleest. Nog een tip? Schrijf de tekst over. Dat klinkt misschien als strafwerk, maar het is veel leuker!
De tekst is een boodschap Een goede tekst is meer dan een rijtje losse zinnetjes. Er zit een boodschap in, of een verhaal. Als je zingt, wil je dat je publiek dat verhaal begrijpt. Dat kan alleen als je zelf ook snapt wat je zingt. Probeer het verhaal of de boodschap van een tekst eens in je eigen woorden te vertellen? Dat maakt het ook makkelijker om een tekst uit je hoofd te leren!
Straks zingen? Moet je zingen voor een cijfer? Of voor de schoolmusical? Dan is het handig om te weten dat je vlak van tevoren beter geen patat, hamburgers of andere vette happen kan eten. Ook een portie Chinees kun je beter overslaan. Van chocola krijg je slijm op je stemplooien. Dat krijg je ook als je melk drinkt. Frisdrank en hete koffie of thee? Laat maar staan. Wat je wel moet drinken? Wat alle zangers drinken: water!
Niet bang zijn Zuiver zingen is niet zo moeilijk. Als je maar niet bang bent om vals te zingen. Als je daar wel bang voor bent, zing je snel vals!
Horen wat je doet Zuiver zingen is niet zo moeilijk. Je moet jezelf wel heel goed kunnen horen. Laat maar eens iemand met een hoofdtelefoon op met de muziek meezingen. Dat gaat ontzettend vals, want met een hoofdtelefoon op kun je jezelf niet horen. Probeer maar eens in de klas!
Je tong Zonder tong kun je niet zingen. Met je tong maak je bijvoorbeeld het verschil tussen een aa en ee. Proberen? Zing een lange aa . Zing nu een lange ee. Let goed op wat er in je mond gebeurt: je verplaatst alleen je tong!
Grunten In sommige bands lijkt de zanger meer te grommen dan te zingen. Dat heet grunten. Grunten doe je door je keel iets dicht te knijpen.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Zangtips!
Rechtop
Om goed te kunnen zingen moet je liefst rechtop staan. Als je in elkaar gedoken op een stoel zit, klinkt je stem alsof er een knoop in zit. Probeer maar eens. Ga staan en zing een lange toon aa. Ga nu op een stoel zitten. Zing weer die lange aa en buig steeds verder voorover. Komt er aan het eind nog steeds een mooie aa uit je keel? Vast niet!
Goede houding
Goed zingen gaat het makkelijkst als je goed rechtop staat. Stel je voor dat er een touwtje aan je kruin zit! Zet je voeten iets uit elkaar. Laat je armen ontspannen naast je lichaam hangen. Ontspan je schouders: trek ze even helemaal omhoog, naar je oren, en laat ze dan helemaal los.
Je mond open
Als je goed wilt zingen, moet je je mond soms verder opendoen dan wanneer je praat. Dat voelt misschien vreemd. Maar kijk eens naar mensen die zingen, bijvoorbeeld op televisie? Dan zie je zij dat ook doen!
Ademhalen met je buik
Om goed te zingen, moet je goed ademhalen. Dat doe je niet door je borstkas uit te zetten. Haal liever adem vanuit je buik en je middel. Adem eens op die manier in? Dan zie je buik en je middel een beetje uitzetten.
Alleen? Samen!
Bijna iedereen kan zingen. Het gaat het makkelijkst als je met een groep zingt. Met je klas bijvoorbeeld. Vals zingen is best moeilijk als iedereen om je heen de goede noot zingt!
Zingen kun je oefenen
Bijna iedereen kan zingen. Om goed te leren zingen, moet je wel oefenen. Net als bij een muziekinstrument. Door zangles te nemen en te oefenen kun je bijvoorbeeld leren om hogere noten te zingen, om langer of harder te kunnen zingen, of om mooier te klinken.
Teksten onthouden
Moet je een tekst uit je hoofd leren? Dat kan door hem heel vaak te lezen. Hardop lezen werkt vaak het beste. Lees de tekst dan alsof je hem aan iemand voorleest. Nog een tip? Schrijf de tekst over. Dat klinkt misschien als strafwerk, maar het is veel leuker!
De tekst is een boodschap
Een goede tekst is meer dan een rijtje losse zinnetjes. Er zit een boodschap in, of een verhaal. Als je zingt, wil je dat je publiek dat verhaal begrijpt. Dat kan alleen als je zelf ook snapt wat je zingt. Probeer het verhaal of de boodschap van een tekst eens in je eigen woorden te vertellen? Dat maakt het ook makkelijker om een tekst uit je hoofd te leren!
Straks zingen?
Moet je zingen voor een cijfer? Of voor de schoolmusical? Dan is het handig om te weten dat je vlak van tevoren beter geen patat, hamburgers of andere vette happen kan eten. Ook een portie Chinees kun je beter overslaan. Van chocola krijg je slijm op je stemplooien. Dat krijg je ook als je melk drinkt. Frisdrank en hete koffie of thee? Laat maar staan. Wat je wel moet drinken? Wat alle zangers drinken: water!
Niet bang zijn
Zuiver zingen is niet zo moeilijk. Als je maar niet bang bent om vals te zingen. Als je daar wel bang voor bent, zing je snel vals!
Horen wat je doet
Zuiver zingen is niet zo moeilijk. Je moet jezelf wel heel goed kunnen horen. Laat maar eens iemand met een hoofdtelefoon op met de muziek meezingen. Dat gaat ontzettend vals, want met een hoofdtelefoon op kun je jezelf niet horen. Probeer maar eens in de klas!
Je tong
Zonder tong kun je niet zingen. Met je tong maak je bijvoorbeeld het verschil tussen een aa en ee. Proberen? Zing een lange aa . Zing nu een lange ee. Let goed op wat er in je mond gebeurt: je verplaatst alleen je tong!
Grunten
In sommige bands lijkt de zanger meer te grommen dan te zingen. Dat heet grunten. Grunten doe je door je keel iets dicht te knijpen.
[Bron: Tipboek Zang, Hugo Pinksterboer]
TERUG