Foto
Zoeken in blog

Archief per week
  • 06/09-12/09 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 26/07-01/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
    Rondvraag / Poll
    Jouw favoriete theesoort?
    Zwarte thee
    Groene thee
    Witte thee
    Oolong thee
    Gele thee
    Bekijk resultaat

    Gastenboek

    Laat een berichtje achter. Alle commentaar is welkom.

    E-mail mij

    Stuur mij een berichtje met een eigen recept, idee of vraag.

    Blog als favoriet !
    Thee

    07-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thee en gezondheid: wat we wel en niet weten
    Hey bloggers, lang geleden dat ik nog een bericht heb geplaatst!

    Over de effecten van thee op de gezondheid wordt al jaren gespeculeerd. In China gelooft men al zeer lang in de gunstige effecten van thee op de gezondheid. Het wordt gebruikt tegen allerlei kwalen, van verkoudheid tot kanker, van te hoge cholesterol tot een slechte adem. Maar tegenwoordig geloven wij - terecht - pas iets als we er wetenschappelijke bewijzen voor hebben.

    Wat we weten is dat thee anti-oxidanten bevat. Dat is gezond en zou goed zijn tegen kanker. Voor een volledige lijst van dingen waarvoor thee goed zou kunnen zijn, verwijs ik u door naar Wikipedia.

    Praktijkonderzoeken zijn echter moeilijk realiseerbaar. Als de positieve effecten van thee zouden bestaan, dan zouden ze sowieso maar klein zijn. Dit maakt het moeilijk om hier onderzoek naar te doen, aangezien de gezondheid van mensen door veel meer factoren bepaald wordt, waarvan er velen niet te controleren zijn. Verschillende onderzoeken spreken elkaar tegen en uiteindelijk is er geen onweerlegbaar bewijs voor de positieve effecten van thee.

    Wat ook wordt beweerd, vooral van groene en witte thee, is dat je ervan vermagert. Dit klopt, aangezien thee je honger stilt en geen calorieën bevat, maar toch zou ik geen dieet gebaseerd op thee adviseren, aangezien er geen eiwitten of andere bouwstoffen inzitten. Maar als je wilt vermageren, is er geen reden om te stoppen met theedrinken.

    Conclusie:
    De conclusie is, dat we niet goed weten of het gezond is. Als je thee niet lekker vindt, moet je het niet gaan drinken om gezondheidsredenen. Als je thee lekker vindt, drink het dan met mate (tot drie kopjes per dag). Misschien is het gezond voor je, misschien niet, maar het is zeker NIET ongezond.

    Tot volgende keer!
    Nicolas

    07-09-2010 om 21:01 geschreven door Nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:thee, gezondheid, groene thee, witte thee, effecten, vermageren, dieet
    12-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Muntthee op mijn wijze
    Goedemorgen websurfers,
    Vandaag heb ik een recept voor jullie dat ik zelf in elkaar heb geknutseld. Het is gebaseerd op de oerklassieke Arabische muntthee, maar met enkele veranderingen in bereidingswijze. Dit recept is uiteraard niet bedoeld om de Arabische muntthee te beledigen, het is gewoonweg een andere kijk. Voor het recept heb je verse of gedroogde aarmunt nodig (vers is uiteraard beter). Je hebt ook gedroogde Chinese Gunpowder thee nodig. De dosering laat ik weer aan jullie over aangezien dit afhangt van kwaliteit, tijd van het jaar en eigen smaak.

    Bereiding:
    1. Doe koud water in de waterkoker, moor of kookpot en breng het aan de kook.
    2. Als dat nog niet gebeurd is, was de theepot dan uit met koud water.
    3. Was de munt met koud water. Als de blaadjes nog aan de stengel zitten, snijd de stengel dan in kleine stukjes, opdat ze in de theepot zouden passen. Als dat gebeurd is, doe de munt dan in de theepot. Als je er suiker bij wilt (dat mag, maar moet niet) dan moet je dat er nu ook bijdoen.
    4. Als het water kookt, giet het dan over de munt in de theepot totdat al de munt nét bedekt is. Doe dus nog niet al het water er in!
    5. De munt moet nu vijf minuten trekken. Je mag wel eens roeren in de theepot met een lepel.
    6. Na deze vijf minuten voeg je de Gunpowder thee toe (ongeveer een koffielepel per persoon). Giet daarna de rest van het water (van de waterkoker) er over. Nu mag je niet meer roeren, zo beschadig je de theeblaadjes.
    7. Na nog eens drie minuten (in totaal dus 8 minuten voor de munt) is de thee lang genoeg getrokken. Schenk de thee uit in een glas. Giet de thee van het glas nu terug in de theepot. Zo meng je de smaken van de thee.
    8. Nu kan je de thee uitschenken om op te drinken. Smakelijk.
    Laat mij gerust weten wat je vindt van dit recept. Vind je het minder goed of beter dan het originele recept? Of drink je liever enkel muntinfuus, zonder de Gunpowder thee erbij? Laat het me weten.

    Groetjes,
    Nicolas

    12-08-2010 om 00:00 geschreven door Nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Tags:thee, muntthee, groene thee, Gunpowder, tea, Toeareg, Arabisch, Chinees
    09-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Japanse Sencha theerecept
    Goedemorgen,
    Vandaag een recept voor een Japanse groene thee, de Sencha (of Sen Cha) thee. Deze thee is de meest bekende en dagelijks gedronken thee in Japan. Hij is in Europa niet zo bekend en daarom vrij duur, mijn adviesprijs is 32 euro per kilo, maar sommige winkels moeten er zelfs nog meer voor vragen omdat ze er anders niets op verdienen. Zo lang je onder 40 euro per kilo zit, is het de moeite om eens 50 gram te bestellen.

    Bereiding:
    1. Doe koud water in de waterkoker, moor of kookpot en breng het aan de kook.
    2. Als dat nog niet gebeurd is, was de theepot dan uit met koud water.
    3. Zet enkele theekopjes klaar.
    4. Als het water kookt, verwijder het dan van het vuur en schenk het in de theekopjes. Als je een stenen (of porseleinen) theepot hebt, giet dan ook een beetje in de theepot om hem op te warmen. Doe dit er meteen terug uit.
    5. Doe de theeblaadjes in de theepot. Ik gebruik ongeveer één koffielepel thee per persoon, maar verander deze hoeveelheid naar eigen smaak.
    6. Na 5-30 seconden (afhankelijk van kop) is het water in de theekopjes afgekoeld. Dit is nodig, want als het water te warm is dan verbrandt de thee. Giet het water uit de theekopjes in de theepot, op de theeblaadjes.
    7. Na 1 minuut is de thee lang genoeg getrokken. Schrik niet van de felgroene kleur van de thee, dat is normaal. Gebruik een filter om de thee te filteren terwijl je ze uitschenkt, anders zwemmen de theeblaadjes in je kopje. Giet niet meteen een heel kopje thee vol, maar verdeel de thee gelijkmatig over de kopjes. Dus: eerst een beetje in het eerste kopje, dan een beetje in de andere kopjes, dan nog een beetje in het eerste kopje, ...
    8. Drink de thee als ze niet meer te warm is.
    9. Als je nog een kop thee van dezelfde theeblaadjes wilt drinken, giet dan het warm water direct in de theepot en wacht 30 seconden alvorens het uit te schenken.
    Veel plezier!
    Nicolas

    09-08-2010 om 08:59 geschreven door Nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:thee, tea, groene thee, Japans, Sencha, Sen Cha, groen
    05-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thee en cafeïne
    Cafeïne wordt meestal geassocieerd met koffie en heeft de laatste jaren een slechte naam gekregen. Het wordt - terecht - een 'sociaal aanvaarde drug' genoemd. Tegenwoordig zijn mensen zich zorgen beginnen te maken over hun cafeïne-inname. De volgende dingen moet je weten over cafeïne:
    • Cafeïne op zich is een stimulerend middel, het stimuleert functies in het lichaam (zoals spijsvertering, versnelde ademhaling, alertheid, ...). De stof zelf richt dus geen schade aan in kleine dosis.
    • De hoeveelheid cafeïne in je lichaam wordt elke 5 uur gehalveerd. Dit noemen wetenschappers - hoe kon je het raden - de halveringstijd. Praktisch betekent dat, als je 1 gram cafeïne inneemt, is dat na 5 uur nog maar 0.5 gram en na nog eens 5 uur nog maar 0.25 gram.
    • Als cafeïne in een grote dosis aanwezig is in je lichaam, kan het je lichaam uit evenwicht brengen, omdat het je lichaam 'regelt'.
    Je moet dus enkel bang zijn van cafeïne als je er te veel van neemt. In thee zit er ook cafeïne (in deze context praat men soms over theïne). In groene thee zit minder dan in zwarte thee en in beide theesoorten zit minder dan in koffie of energy drinks (per 100 ml, welteverstaan). Als de cafeïne in thee je nog steeds afschrikt, is hieronder een tip. Chinese theedrinkers (die tot 10 kopjes per dag drinken) gebruiken deze techniek al jaren.
    Laat de thee 10-50 seconden trekken in warm water en giet het warm water dan weg. Voeg dan nu het echte water (dat je gaat drinken) toe aan de thee. De meeste cafeïne ontsnapt immers de eerste minuut van het trekken, maar de smaken komen pas daarna vrij. Zo heb je dus een cafeïne-arme thee.

    Nog veel theedrinkplezier,
    Nicolas

    05-08-2010 om 09:52 geschreven door Nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Losse thee versus zakjesthee
    Goede avond iedereen,

    Als mensen denken aan thee, denken ze vaak spontaan aan een zakje met wat gruis erin. Ik gebruik dat nooit. Voor theeliefhebbers is zakjesthee een slap, commercieel aftreksel van het originele product. Hieronder de voordelen van beiden.

    Zakjesthee:
    • Praktischer, makkelijker om op te dienen op feestjes (wanneer iedereen zijn eigen favoriete theesoort drinkt)
    • Altijd een vaste smaak door middel van extra producten: de thee is veel minder gevoelig voor warmte, trektijden en andere factoren die van belang zijn bij het maken van thee.
    • Mogelijkheid tot kopen van instant melanges: thee met munt, thee met jasmijn, thee met kamille, ...
    Losse thee:
    • Goedkoper; de theezakjes en de mensen die hen maken moeten ook betaald worden.
    • Van hogere kwaliteit: meestal gaan theeplantages de goede thee los verkopen en de slechtere thee behandelen en in zakjes steken.
    • Meer smaken: de thee heeft meer plaats om zijn smaken te verspreiden.
    • Rijkere ervaring: Je kan experimenteren met dosering, temperatuur en trektijd naar eigen smaak. Bovendien kan je de thee een tweede keer laten trekken, waarbij de tweede trek een andere smaak heeft dan de eerste.
    • Ook bruikbaar in andere theerecepten: ooit al eens theecake gemaakt?
    Je kiest dus best voor losse thee. Toch is het soms nodig om zakjesthee te gebruiken. Neem bijvoorbeeld het voorbeeld van het theefeestje, waarbij iedereen een andere theesoort wilt. Het is hier niet evident om voor iedereen losse thee te voorzien. Daarom is het belangrijk om te weten dat er nog veel verschillen zijn bij de theezakjes. Zo zijn er niet enkel theezakjes met gruis, maar ook met losse bladeren. Kijk ook bij de ingrediënten om te zien of er geen conserveermiddelen bij zijn. Vaak zijn de populairste merken niet de beste.

    Nog een goede avond en veel theedrinkplezier,
    Nicolas

    03-08-2010 om 19:54 geschreven door Nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    02-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer over water
    Hey theeliefhebbers,

    Websites van de middenstand zeggen dat thee geen thee is als het niet gemaakt wordt van natuurlijk mineraalwater. Thee maken van kraantjeswater is niet veel minder professioneel dan thee van theezakjes, zo beweren zij. Zelf maak ik thee van kraantjeswater aangezien ik geen verschil proef.

    Nu zit er wel een grond van waarheid in dit gezegde. Waar ik woon is het kraantjeswater namelijk van uitstekende kwaliteit. In vele (vaak meer afgelegen) regio's zit er veel meer chloor (Cl) in het water. Bij hoge temperaturen maakt thee een chemische reactie met chloor, die de smaak negatief beïnvloed. Als er dus veel chloor in je kraantjeswater zit, kan je misschien toch overwegen om bronwater te gebruiken.

    Eigenlijk is de regel vrij simpel. Als je liever een glas bronwater dan een glas kraantjeswater drinkt, dan zal je liever een glas thee van bronwater drinken dan een glas thee van kraantjeswater.

    Ik hoop dat jullie hieruit wat geleerd hebben. Veel theedrinkplezier,
    Nicolas

    02-08-2010 om 13:22 geschreven door Nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:thee, water, mineraalwater, bronwater, leidingwater, kraantjeswater, chloor
    01-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer over theesoorten
    Hey theeliefhebbers,

    Misschien was het wel fout van mij om meteen een theerecept te plaatsen van een delicate thee, zonder eerst wat meer te vertellen over thee in het algemeen. Mijn komende berichten zullen daarom geen recepten zijn, maar algemene informatie en tips. In deze post ga ik meer vertellen over de verschillende theesoorten.

    Alle thee komt van één plant, de camellia sinensis of de theeplant. Net zoals koffie. Nu denk je misschien dat dat onwerkelijk is, aangezien er honderden soorten thee op de markt zijn, die allemaal anders smaken. Dit kan om twee redenen zijn:
    • De thee is eigenlijk geen echte thee, maar een infuus. Dat wilt zeggen dat het is gemaakt door blaadjes of bloemen van een andere plant te laten trekken in warm water, zoals munt, basilicum, jasmijn, ... Dit mag eigenlijk geen thee genoemd worden.
    • Verschillende soorten thee's zijn op verschillende manier verwerkt, zowel tijdens het groeien als na de oogst.
    Over infusen ga ik niet verder vertellen, ook al zal ik misschien wel eens een recept publiceren. Ik ga deze keer wél iets vertellen over de verschillende soorten thee's die allemaal van dezelfde plant gemaakt zijn.
    Zuivere theesoorten (thee en niets anders) worden in categorieën ingedeeld op basis van hun oxidatie na de pluk:
    • Groene thee wordt zo snel mogelijk na de oogst gestoomd om de oxidatie te beperken. In theorie is de oxidatie dus 0%.
    • Bij gele thee (dat sommige mensen slechts een variant van groene thee noemen) gaat het drogen trager. De oxidatie ligt dus tussen 0 en 10%.
    • Oolong thee is de tussenvariant met 10 tot 70% oxidatie.
    • Zwarte thee is volledig geoxideerd. In theorie is de oxidatie 100%.
    De smaak van de thee gaat harder en sterker worden naarmate de oxidatie toeneemt. Ik houd van groene of gele thee en een vriend van mij drink liever zwarte thee. Het is volledig eigen smaak.
    Een laatste theesoort is witte thee. Ik moet toegeven dat ik dit nog nooit heb gedronken aangezien hij zeer moeilijk te verkrijgen is. Hij lijkt op groene thee, maar is gemaakt van jonge theeblaadjes. Over de smaak doe ik geen uitspraken, daarvoor moet ik hem eerst hebben gedronken.


    Dit was mijn bericht over theesoorten. Stuur me een berichtje als je nog vragen hebt. Nog veel theedrinkplezier!
    Nicolas

    01-08-2010 om 19:09 geschreven door Nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chinese Chun Mee
    Goedemorgen websurfers,
    Vandaag mijn eerste theerecept online. Als je mijn vorige bericht, omtrent het benodigde materiaal, nog niet hebt gelezen, doe dit dan even. Zo weet je wat je nodig hebt om de thee te maken.

    Chun Mee is de alledaagse drank van de meeste Chinese theedrinkers. Het is een volledig groene thee. Hij is niet geweldig kwaliteitsvol, maar hij is lekker en goedkoop. Hij heeft van nature een zoetig aroma (als hij goed is klaargemaakt natuurlijk ). Dit is de thee die ik op dit moment dagelijks drink. Het is zeker een aanrader voor elke beginnende theedrinker. Vergooi je geld niet aan zeer dure thee, net zoals bij wijn kan je als beginner het verschil met een goedkopere variant niet proeven.

    Ik gebruik in mijn theerecepten altijd losse theeblaadjes. Dit betekent dat ik geen theezakjes gebruik. 50% van wat je betaalt voor thee in theezakjes, gaat immers naar de theezakjes. Deze moeten niet te dik zijn, niet te dun zijn, milieuvriendelijk zijn, ... Kies daarom voor kwaliteit en koop losse thee. Voor dezelfde prijs krijg je veel meer kwaliteit. 

    De prijs van Chun Mee verschilt afhankelijk van de kwaliteit. Ik adviseer om de 4011 kwaliteit (= zeer goed) te kopen. Mijn adviesprijs is 14 euro per kilo. Als je de thee voor deze prijs vindt, dan betaal je zeker niet te veel. Uiteraard moet je niet meteen een kilo bestellen.

    Bereiding:
    1. Doe koud water in de waterkoker of kookpot en breng het aan de kook.
    2. Als dat nog niet gebeurd is, was de theepot dan uit met koud water. Niet met afwasmiddel.
    3. Zet enkele theekopjes klaar.
    4. Als het water kookt, verwijder het dan van het vuur en schenk het in de theekopjes. Als je een stenen (of porseleinen) theepot hebt, giet dan ook een beetje in de theepot om hem op te warmen. Doe dit er meteen terug uit.
    5. Doe de theeblaadjes in de theepot. Ik gebruik ongeveer één koffielepel thee per persoon, maar verander deze hoeveelheid naar eigen smaak.
    6. Na 5-30 seconden (afhankelijk van kop) is het water in de theekopjes afgekoeld. Dit is nodig, want als het water te warm is dan verbrandt de thee. Giet het water uit de theekopjes in de theepot, op de theeblaadjes.
    7. Na 3 minuten is de thee lang genoeg getrokken. Gebruik een filter om de thee te filteren terwijl je ze uitschenkt, anders zwemmen de theeblaadjes in je kopje. Giet niet meteen een heel kopje thee vol, maar verdeel de thee gelijkmatig over de kopjes. Dus: eerst een beetje in het eerste kopje, dan een beetje in de andere kopjes, dan nog een beetje in het eerste kopje, ...
    8. Drink de thee als ze niet meer te warm is.
    Je hebt je kop thee. Als je nog een tweede kop wilt drinken, gaat dit veel sneler.
    1. Giet het water van de waterkoker direct in de theepot. Het water is immers al afgekoeld terwijl jij je thee dronk.
    2. Laat 4 minuten trekken in dezelfde theeblaadjes.
    3. Schenk uit op dezelfde manier als voor je eerste kopje.
    Smakelijk! Als je nog vragen hebt, kan je mij altijd mailen.

    Groetjes en tot over 2 weken, want ik ga op vakantie,
    Nicolas

    15-07-2010 om 00:00 geschreven door Nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:thee, tea, groene thee, Chinees, Chun Mee, precious eyebrows
    14-07-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Materiaal
    Voor je thee begint te zetten, moet je uiteraard wat materiaal hebben. Vele websites zullen je proberen te overtuigen dat thee lekkerder smaakt als je het uit authentieke Chinese theekopjes drinkt, of zelfs dat je machines nodigt hebt. Niets is minder waar.

    De basiseisen zijn deze. Bij elke eis staat een alternatief dat je ook gaan gebruiken. Koop dus nooit iets dat je niet hebt, vaak kan je het probleem met wat creativiteit oplossen.
    • Een waterkoker om water te koken. Heb je dit niet, werkt een kookpot ook.
    • Een fornuis of ander soort vuur om water te koken.
    • Een theepot. Veel mensen drinken geen thee, maar drinken wel koffie. Heb je geen theepot maar wel een koffiepot, spoel de koffiepot dan uit met koud water en je hebt je theepot.
    • Theekopjes. Hier is steen of porselein ideaal, aangezien deze moeilijker opwarmen én moeilijker afkoelen. Met glazen of plastieken kopjes gaat het echter ook. De kleur en vorm van de kopjes is volledig naar eigen smaak.
    Linksonderaan dit blog vind je een knopje 'voeg toe aan favorieten'. Wil jij graag meer te weten komen over thee, is dit een praktische manier om snel te kijken of ik al een nieuw recept heb geplaatst.

    Groetjes en nog veel theedrinkplezier ,
    Nicolas

    14-07-2010 om 19:27 geschreven door Nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inleiding
    Goedemorgen,

    Ik heb dit blog aangemaakt omdat er op bloggen.be nog geen soortgelijk blog bestaat en omdat er op het internet een gigantische hoeveelheid informatie te vinden valt over thee, waar je echter makkelijk in verdwaalt. Vaak spreken verschillende websites elkaar tegen. Zo zijn er webmasters die gewoonweg informatie knippen-en-plakken zonder deze uit te testen. Ook zijn er bedrijven die beweren dat je speciale waterkokers, potten en kopjes nodig hebt om thee te maken omdat ze zelf hun producten willen verkopen.

    Ik kan niet beloven dat de tips die ik je op deze blog ga geven je zullen bevallen. Thee blijft tenslotte een persoonlijke ervaring en iedereen heeft een andere smaak. Niet voor niets bestaan er zoveel verschillende soorten thee. Wat ik wel kan beloven is dat alles wat ik plaats mijn eigen mening is, niet gekopieerd van een andere website zonder het zelf te testen. Ook zal ik jullie nooit producten willen verkopen. Ik zal ook nooit merken noemen, tenzij wanneer ik denk dat een theesoort moeilijk te vinden zou kunnen zijn. Ik schrijf uit passie voor thee, om het plezier van thee te verspreiden. Ik zal proberen jullie te informeren en hopelijk ook te amuseren.

    Kijk gerust rond op mijn blog, stuur me een mailtje als je vragen hebt en nog veel theedrinkplezier.
    Nicolas

    14-07-2010 om 19:25 geschreven door Nicolas  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Tags:thee, tea


    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs