Als je wordt geslagen, vaak wordt uitgescholden, niet goed te eten of nauwelijks aandacht krijgt of als je wordt gedwongen tot seks, dan word je mishandeld. Je kan aangifte doen bij de politie. Maar wat je zeker moét doen, is hulp zoeken!
Mishandeling komt in alle lagen van de bevolking voor. Meestal zijn het de ouders, maar het kunnen ook andere mensen zijn. Meestal gebeurt het door iemand die je kent en waar je vertrouwen in had.
Het is mijn eigen schuld...
Nee, dat is het zeker niet! Ookal zoek je de schuld bij jezelf, de verantwoordelijkheid ligt altijd bij de volwassenen. Vaak zeggen ze dat jij de schuldige bent om je schuldgevoelens te geven zodat je het aan niemand zou durven vertellen. En dat is chantage, wat ook strafbaar is.
Maar wat kan ik dan doen?
Als jij of iemand uit je omgeving mishandeld wordt, is er hulp nodig. Want mishandeling moet stoppen! Er zijn verschillende mogelijkheiden: - Vertel je verhaal aan iemand die je vertrouwd - Vertel je verhaal anoniem aan iemand die je kan helpen - Neem contact op met een organisatie, zij helpen je dan verder
Adressen waar je terecht kan: CAW- JAC Maloulaan 43 Peter Benoitlaan 58 8900 Ieper 8630 Veurne 057/22.09.30 onthaal@cawdepapaver.be jac@cawdepapaver.be www.jacwesthoek.be www.cawdepapaver.be Chatten met een medewerker kan via www.obusios.be of de link op deze pagina
Centrum voor LeerlingenBegeleiding Elke school is verbonden aan een CLB. Je kunt op school steeds vragen om iemand van het CLB te spreken. Adressen van het dichtstbijzijnde CLB vindt je op www.ond.vlaanderen.be/clb/
Diensten voor slachtofferhulp CAW De Papaver Maloulaan 43b Peter Benoitlaan 58 8900 Ieper 8630 Veurne 057/22.09.30 slachtofferhulp@cawdepapaver.be www.cawdepapaver.be
Tele-onthaal Slachtoffers van geweld kunnen 24/24u terecht op nummer 106 (7/7 dagen) om hun verhaal kwijt te kunnen. er is ook een chat- en e-mailaanbod. www.tele-onthaal.be
Kinder- en jongerentelefoon Bellen kan elke dag gratis tussen 16u en 20u (behalve op zondag). Er is ook een chat- en e-mailaanbod. www.kjt.org
Het is niet niks als je ouders gaan scheiden. Misschien verschiet je er geweldig van. Misschien vind je de nieuwe duidelijkheid juist wel goed. Hoe dan ook, bij zo'n scheiding moet er van alles worden geregeld: waar ga je wonen, hoe vaak zal je de andere ouder zien en komen je broers en zussen bij jou wonen? Zelf heb je daar iets over te zeggen, ook als je na enige tijd één en ander wil veranderen.
Ouders blijven ouders
Ook als je ouders scheiden, blijven ze allebei jouw ouders. Ze zijn beiden en samen verantwoordelijk voor alle belangrijke zaken die met jou te maken hebben. Hoe je ouders of de rechter ook beslissen bij we je woont, dan mag je nog steeds de andere ouders bezoeken en heeft hij het recht om te weten hoe je leven verloopt.
Hoezo? Heb ik iets te zeggen?
Je mag je mening geven aan je ouders en aan de jeugdrechter. De jeugdrechter moét je mening vragen vanaf je twaalf bent. Je mag dan nog steeds niet zelf kiezen bij wie je gaat wonen, maar je moét ook niet. En dat is maar goed ook. Zo hoef je niet te kiezen 'voor' iemand en dus 'tegen' de andere.
Maar wie zal dan voor me zorgen?
Zolang je minderjarig bent moeten je ouders beiden in jouw onderhoud voorzien: een huis om in te wonen, eten en kleding, toezicht, opvoeding en opleiding. Ook als je 18 bent, maar nog studeert, moeten beide oyders dat betalen, tenminste als jij je best doet. Samen zullen je ouders dus een regeling moeten uitwerken. Dit kan eventueel via een bemiddelaar.
Zie ik opa en oma dan nog?
Je groot ouders hebben het recht op contact met hun kleinkinderen. Zij kunnen dit via de jeugdrechter bekomen. Jij, als kleinkind, kan dit recht niet opeisen. Zolang de rechter niet oordeelt dat contact met de grootouders jou zal schaden, hebben opa en oma dus het recht jou te zien.
Wil je meer informatie over scheiden en hoe het dan verder moet:
Je zult er maar last van hebben. Je wordt aangesproken en je weet niet wat te zeggen. Je wordt overspoelt door angst. De blikken van de ander geven je het gevoel van totale minderwaardigheid. Je tracht je te beheersen, maar je trillende handen en gespannen gelaatsuitdrukking verraden je. Of je bent op een feestje maar durft niemand aan te spreken, bang dat ze je zullen afwijzen of negeren. Maar als je alleen staat, voel je je nog meer opgelaten en bekeken door anderen. Als je gemakkelijk bloost...als je op een feestje binnen komt en het zweet breekt je uit...als je in een grootwarenhuis niet durft te vragen waar de afdeling voor jongeren is...als je agressief wordt als iemand kritiek geeft...als je nooit als eerste ergens binnen stapt...dan ben je verlegen!
Wat is dat 'verlegen zijn'?
Verlegenheid is het onbehaaglijke gevoel en de geremdheid die je overkomt in het gezelschap van mensen. Maar let wel: iedereen is wel eens verlegen. Maar als je zó verlegen bent dat je niet uit durft te gaan of tegen iemand te praten, dan is dat heel lastig.
Als je verlegen bent, wordt je polsslag sneller en worden je handen koud en klam. Je bloost en je maag lijkt zich om te draaien. Je begint hard na te denken waardoor je geen aandacht meer hebt voor wat er gezegd wordt en je kan dus niet deelnemen aan het gesprek omdat je teveel met jezelf bezig bent.
Hoe komt dat toch?
Verlegenheid is over het algemeen niet iets waarmee je geboren bent. Het is hoofdzakelijk de opvoeding en de daarmee verbonden leerervaringen die ervoor zorgen dat iemand zich verlegen gaat gedragen.
Sommige jongeren zijn al van jongs af aanverlegen, anderen worden het op latere leeftijd. Vaak ontstaat verlegenheid in de puberteit, of door nare ervaringen zoals pesterijen of problemen thuis. De meeste mensen kunnen dit overwinnen. Voor anderen worden de problemen steeds groter.
Vele jongeren kijken uit naar de dag dat ze op eigen benen kunnen staan. Voor sommigen is dat als ze 'op kot gaan', voor anderen gaat die droom in vervulling op het moment dat ze alleen, met hun lief of met een vriend zelfstandig gaan wonen. Op eigen benen staan is een meer dan normaal verlangen van jongeren. En er zijn natuurlijk ook jongeren voor wie niet zozeer het verlangen naar zelfstandigheid speelt, als wel een onmogelijke relatie thuis. Maar in alle gevallen komt er bij die min of meer definitieve stap naar zelfstandigheid heel wat kijken.
Vanaf wanneer mag ik alleen gaan wonen?
Als je 18 bent, kan je volledig zelf beslissen waar je gaat wonen. Maar je bent dan ook zelf volledig verantwoordelijk voor alles.
Ben je jonger dan 18, dan moeten je ouders toestemming geven. Gaan ze akkoord, dan blijven ze aansprakelijk tot je meerderjarig bent en blijven er zaken waarvoor ze hun toestemming moeten geven (bv op reis gaan naar het buitenland).
Ik wil wel alleen wonen maar heb het nu al zo moeilijk!
Misschien kun je bij dat alleen gaan wonen wat hulp gebruiken. Die kan je vanaf je 17e vinden bij de Dienst voor Begeleid Zelfstandig Wonen. Zij zorgen voor praktische ondersteuning, regelmatige gesprekken en opvolging.
Waar moet ik op letten als ik alleen wil wonen?
- Een inkomen hebben: om aan geld te geraken waarvan je kan leven, moet je een job hebben. Na je studies moet je je inschrijven bij de VDAB en kun je werk beginnen zoeken. Stap zelf op interimkantoren af en kijk welke jobs er beschikbaar zijn. Als je geen inkomen hebt en toch op eigen benen moet staan kun je een leefloon vragen bij het OCMW van jouw gemeente. Daarvoor moet je echter aan enkele voorwaarden voldoen. Meer informatie vindt je op hun sites. - Papieren en administratie: contracten, belastingsaangiften, loonstrookjes, rekeninguittreksels, facturen en overschrijvingen kan je best een vijftal jaar bewaren. - Adresverandering: Een verandering van adres moet je aangeven bij de bevolkingsdienst van de gemeente waar je gaat wonen. Een wijkagent zal controleren of je werkelijk op het nieuwe adres verblijft. Nadien moet je je identiteitskaart laten aanpassen, wijzigingen doorgegeven worden aan je werk, VDAB, bank,... - Verzekeringen: Iedereen moet verplicht een ziekteverzekering afsluiten. Dit doe je bij het ziekenfonds. Als je alleen woont verzeker je je best ook tegen financiële gevolgen van vervelende gebeurtenissen. Bepaal eerst tegen welke risico's je gedekt wil worden. Een autoverzekering is verplicht. Een brandverzekering voor je woning is aan te raden.
Wil je nog meer informatie en tips?
CAW De Papaver Maloulaan 43 Peter Benoitlaan 63 8900 Ieper 8630 Veurne 057/22.09.30 onthaal@cawdepapaver.be www.cawdepapaver.be
Omgaan met geld is niet altijd gemakkelijk. Of je nu bij je ouders woont, of op jezelf, veel of weinig geld hebt, je moet het zien te halen met wat je hebt. Toch groeit het aantal jongeren dat in de schulden zit hard. Vooral jongeren tussen 16 en 23 komen vaker dan andere in de financiële problemen.
Hoe kan ik voorkomen dat ik schulden krijg?
Een eenvoudige manier is om goed op te letten dat je niet teveel uitgeeft. Dat lukt niet altijd zo goed. Het is dan belangrijk zo snel mogelijk uit die rode cijfers te raken. Zo voorkom je dat het probleem groter wordt.
Waar hou ik best rekening mee?
Belangrijk is dat je eerst orde op zaken stelt. Maak een overzicht van wat je nog allemaal moet betalen en wat je inkomen is. Om zo snel mogelijk uit de schulden te raken is het verstandig om elke maand een zo groot mogelijk bedrag af te betalen. Dit moet natuurlijk niet ten koste gaan van vaste kosten zoals de huur. Let erop dat je niet de ene schuld met de andere gaat betalen. Dit lijkt op korte termijn een oplossing, maar in werkelijheid maak je het dan alleen maar erger.
Kan iemand mij daarbij helpen?
Zie je echt geen beginnen aan die schuldenberg? Of kun je moeilijk een overzicht opmaken? Dan kan je steeds naar een hulpverleningsdienst stappen die je kunnen helpen een overzicht op te maken die leefbaar is voor jou én je toch helpt je schulden te verminderen.
Je kunt bijvoorbeeld terecht bij:
CAW De Papaver Maloulaan 43 Peter Benoitstraat 63 8900 Ieper 8630 Veurne 057/22.09.30 onthaal@cawdepapaver.be www.cawdepapaver.be