Ik ben Vanden Bussche Tessa
Ik ben een vrouw en woon in Bekegem (Belgiƫ) en mijn beroep is Studente Bachelor in het kleuteronderwijs.
Ik ben geboren op 14/11/1990 en ben nu dus 34 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Creatief bezig zijn met kleuters.
De visie van mijn mentor en mijn visie op het onderwijs
Ervaringsgericht onderwijs
Gesprek met mentor
Mijn mentor en ik bekeken samen de samenvatting van het EGO.
Visie van de mentor
Mijn mentor had een bedenking bij volgende stelling: Ontwikkeling van de peuter/kleuter: het initiatief ligt bij het kind.
Bedenking: vrij kleuterinitiatief is positief maar het initiatief ligt niet voor de volle 100 procent bij het kind. Kinderen moeten vrije keuzes kunnen maken maar het initiatief ligt zeker niet steeds bij het kind. Kinderen hebben nood aan impulsen van de kleuterjuf en ze zijn zelf ook niet in staat om telkens zelf het initiatief te nemen. De kinderen hebben meestal eerst positieve motivatie nodig van de juf om initiatieven te durven nemen.
Voor de rest stemt de mentor in met de samenvatting van het EGO. Alle andere elementen delen de mening van de mentor.
Haar visie op het onderwijs is de volgende: het onderwijs laat kinderen vrije keuzes maken en initiatieven nemen in de mate van hun kunnen. We sluiten aan bij de belevingswereld van het kind en de kleuterjuf heeft oog voor elk kind. De juf zorgt voor een rijk en uitdagend milieu waarin de kinderen zelf keuzes kunnen maken. We hanteren leerlinggerichte werkvormen en stemmen de activiteiten af op de beginsituatie van de kinderen.
Dit is meteen ook de visie op onderwijs van de ganse school, daar stellen ze de kinderen voorop en werken ze vanuit de beginsituatie van de kinderen.
Mijn visie op onderwijs
Mijn visie op onderwijs leunt sterk aan op die van mijn stageschool, ik stem er voor de volle 100% mee in dat de kinderen voorop moeten worden gesteld en dat we vanuit hun beginsituatie en interesses moeten gaan handelen. Daarom is het aanbieden van een rijk en uitdagend milieu ook nodig. Ik vind het tevens ook belangrijk dat de kleuterjuf een ondersteunende rol biedt aan de kinderen, de kinderen moeten met een goed gevoel naar de klas komen en met een goed gevoel terug naar huis gaan. Ook de leerlinggerichte werkvormen zijn van groot belang, op deze manier leren ze samenwerken met elkaar en maken ze kennis met verschillende soorten werkvormen. Zo blijft de interesse groot. En ook het vrij kleuterinitiatief is voor mij een belangrijke factor, de kinderen moeten zelf keuzes kunnen maken en mogen niet te sterk in een bepaalde richting worden geduwd door de kleuterjuf. Hun mening is van tel.
Voormiddag: We starten de dag met een gezamenlijk onthaal, we zingen het goedemorgenlied van Jules met een passend dansje. Dan overlopen we de aanwezigheden samen met klaspop Jules en kijken we welk weer het buiten is. Vervolgens zingen we het weeklied en zeggen we welke dag het is, dit word ook aangeduid op de weeklijn. Daarna volgt een gezamenlijk lesje (Nederlands, wereldoriƫntatie, wiskunde). Dan worden de hoeken overlopen + uitleg expliciete hoek.
Hierna volgt het hoekenwerk.
Dan trekken we naar het toilet om een plasje te gaan doen.
Daarna worden de jasjes aangetrokken en eten we een koekje of een stuk fruit.
En dan gaan we buiten spelen.
Wanneer we terug naar binnen gaan, trekken we de jassen terug uit en drinken we een drankje.
Dan kan het hoekenwerk terug voortgezet worden.
Na het horen van het opruimlied, ruimen we samen de klas weer op.
Dan gaan we in de rij staan en trekken we terug naar het toilet.
Vervolgens gaan we naar de eetzaal en eten we ons middagmaal. (Na het eten spelen de kinderen buiten)
Namiddag:
We starten de namiddag met een gezamenlijke activiteit.
Daarna volgt het hoekenwerk en gaan we terug spelen.
Tegen 14u00 drinken we een drankje.
Een halfuurtje later trekken we naar het toilet en maken we ons klaar om naar buiten te gaan.
Dan eten we ons koekje of stukje fruit.
Daarna gaan we buiten spelen.
Na het belsignaal gaan we in de rij staan en trekken we terug naar binnen waar we onze jassen uitdoen.
Dan ruimen we samen de klas op.
Tot slot volgt er nog een gezamenlijke activiteit en zingen we het 'tot morgenlied' van Jules.
2. Wat doen de peuters/kleuters?
Tijdens de gezamenlijke activiteiten word er rekening gehouden met het niveau van alle kinderen. De juf past de activiteiten waar nodig aan volgens leeftijd zodat elk kind kan volgen en meedoen. Ook tijdens het hoekenwerk word er gedifferentieerd, er worden makkelijkere activiteiten voorzien voor de peuters, en voor de kleuters zijn er wat moeilijkere activiteiten voorzien. De kinderen mogen van hoek naar hoek zonder rekening te houden met het aantal toegelaten kinderen, dit kan ook nog niet verwacht worden in een peuter- 1ste kleuterklas. Alle hoeken zijn steeds open en de kinderen kiezen zelf waar ze heen gaan. De kinderen zijn dus heel zelfstandig in hun keuzes. Hiernaast word er van hen wel verwacht dat ze allen elke dag deelnemen aan de expliciete activiteit.
Observatie: rol van de kleuterjuf
De kleuterjuf hanteert een sturende rol waar nodig. De kinderen worden redelijk vrij gelaten in hun keuzes, toch stuurt de juf bij waar nodig. Bijvoorbeeld wanneer een kind moeilijkheden ondervind bij een bepaalde activiteit. Ook tijdens conflicten in de klas bemiddelt de kleuterjuf zodat de kinderen op een correcte manier met elkaar omgaan. Ze leert de kinderen respect te hebben voor elkaar en voor de omgeving waarin ze leven. De kinderen worden op de vingers getikt wanneer dit nodig is, zo weten de kinderen wat kan en wat niet.