Waar vind ik nu welk boek ? Moeilijk ??? Voor de leerlingen van het zesde leerjaar alvast niet meer. In de bib werd ons aan de hand van een spelletjes het ZIZO-systeem uit de doeken gedaan. ZIZO (Zonder Inspanning ZOeken) maakt het mogelijk dat kinderen zelf kunnen vinden wat ze zoeken.
Vanaf nu zullen we regelmatig onze fietsbehendigheid oefenen via een fietsparcours op ons schooldomein. De bedoeling is dat we op het einde van het schooljaar een goed fietsexamen afleggen en op die manier ook ons fietsdiploma behalen. Oefenen dus...
Woensdag 27 maart trokken we er alweer op uit om het zwerfvuil rond onze schoolomgeving op te ruimen. En ja hoor...het was opnieuw nodig ! We keerden 'tevreden' terug.
Binnen het jaarthema 'Muziek en natuur' stond Luc Cosaert van het slagwerkensemble Tagadatra voor ons paraat met een aantal pauken, trommels en nog meer om samen deze instrumenten te verkennen. Elk groepje moest z'n eigen ritme aanhouden.... Niet gemakkelijk hoor. Maar toch eindigden we met ons eigen slagwerkspektakel !
Traditiegetrouw verlieten wij voor 1 dag ons vertrouwde stekje Het Bollebos en vertoefden we een dagje in Groenhove. Op die manier konden we al een beetje proeven van de middelbare school en wordt geprobeerd de overgang wat soepeler te laten verlopen.
Na een duidelijke uiteenzetting over de structuur van de school, volgden we in de voormiddag enkele lessen : Engels, Latijn en wetenschappelijk werk.
In de namiddag vervaardigden we in de les technologische opvoeding een flesopener, werd er heel wat gesport tijdens de les lichamelijke opvoeding, maakten we een mooi kaartje in de les plastische opvoeding. We leerden ook heerlijke cakejes bakken en versieren.
Rond 16 u 00 kwamen onze ouders ons oppikken nadat we hen eerst het een en het ander hadden laten zien wat we allemaal geleerd hadden op één dag !
Alle toonmomenten rond het thema 'muziek en natuur' waren prachtig.
Wij trokken hiervoor naar het regenwoud. We verkenden er dierengeluiden, geluiden uit de natuur,... De ganse klas leerde het lied 'The lion sleeps tonight' zingen. Maar dit was te weinig... De kinderen hadden al eerder aangegeven dat ze graag eens met muziekinstrumenten zouden werken. We gingen dus algauw het lied ondersteunen met een aantal muziekinstrumenten. Goed gedaan hoor !
Naar aanleiding van ons project 'muziek' sloegen wij en het eerste leerjaar de handen in elkaar. Onze vriendjes hadden muziekinstrumenten nodig voor hun activiteit. Wie kon hen dan ook beter helpen dan...de sympathieke kids van het zesde leerjaar... Als een voltallige fanfare showden we onze instrumenten aan alle klassen.
Dit jaar werken we rond het project 'muziek'. Vandaag werden we ondergedompeld in een workshop hieromtrent. Dit onder de professionele begeleiding van Het Muziekhuis. Eindproduct.....? Onze eigen rap !
Op maandag 19 november trokken
het vijfde en zesde leerjaar op vredesreis naar Diksmuide en omstreken. We reisden
terug naar de groote oorlog van
1914 1918 onder begeleiding van een ervaren gids die ons reeds van in de bus
interessante info meegaf .Het werd een
leerrijke dag met een goed gevuld programma :
Allereerst bezochten we de IJzertoren in Diksmuide. Eerst bekeken we een filmpje en daarna
brachten we een bezoek aan het bijhorende museum. Na een stevige lunch trokken
we naar de Dodengang. Wist je dat
loopgraven gebouwd werden in rechte
lijnen om gewonden, materiaal, zo snel mogelijk te kunnen vervoeren en in een
zigzaglijnen zodat de soldaten zich beter konden beschermen ?Vervolgens
brachten we een bezoek aan de indrukwekkende Menenpoort waar nog steeds elke avond de Last Post gespeeld wordt.
De trappen waren nog rijkelijk voorzien van bloemenkransen ter herdenking van
11 november.
We sloten onze reis af met een bezoek aan het
kerkhof Tyne Cote.
Tijdens de voorleesweek kwamen ook naar het zesde leerjaar een aantal mama's voorlezen. En wij...wij zorgden voor een leuk voorleesmoment bij de kleutertjes.
Op dinsdag 9 oktober namen we deel aan een wervelende sportdag in Middenschool Groenhove. We werden er hartelijk verwelkomd door de directie.
Algauw werden we in onze groepjes verdeeld die we reeds op voorhand konden bepalen a.d.h.v. 4 sportmenus : draversmenu (paardrijden + 2 andere sportactiviteiten), Borleetjesmenu (trialton + 2 andere sportactiviteiten), Lukakumenu (voetbal + 2 andere sportactiviteiten ) en Clijstersmenu ( tennis + 2 andere sportactiviteiten).
Naast de hoofdactiviteiten werd er aan teambuilding gedaan, baseball, omnisport, zelfverdediging, Iedereen vond het een supertoffe dag !
Het paardrijden viel het meest in de smaak. Het afscheid nemen van deze mooie viervoeters verliep dan ook met spijt in het hart.
Dankjewel MS Groenhove voor de puike organisatie van deze sportdag !
Naar aanleiding van de week van de sportclub, kwam iedereen op woensdag 12 september in sportplunje naar school : danseressen, judoka's, voetballers en zelfs.....een ijshockeyer.
3 september, eerste dag van het nieuwe schooljaar... en we vlogen er al onmiddellijk in. Al onze passagiers (lees : leerlingen) werden vriendelijk onthaald door de hostessen van "Bollebos Airlines" : bij het betreden van "de luchthaven", kreeg elk kind een vignet opgekleefd. Zo werden ze verder enthousiast begeleid door een aantal hostessen. Tot slot werd de bagage gecheckt via een toch wel speciaal scansysteem en twee warmhartige bewakers. Alle passagiers konden nog even wachten op hun vlucht onder het goede toeziende oog van een aantal stewards. En dan....eindelijk was het zo ver. Iedereen kon bij de juiste 'gate' staan. Er werd nog even gecontroleerd of iedereen het juiste vignet droeg. Voor het vertrek zongen we met z'n allen 'Het vlieglied'. Samen vlogen we het nieuwe schooljaar in !!!
Jeugdboekenweek : Op leerschool bij Randy Naessens
Dinsdag 6 maart trokken we met onze klas naar de bibiliotheek. We werden er verwacht door de Anzegemse striptekenaar Randy Naessens. Naar aanleiding van de jeugdboekenweek met als thema 'dieren' leerden we de kneepjes van het vak om allerlei dieren te tekenen. Ja, het mag gezegd worden : 'Iedereen kan tekenen !'
Op woensdag 29 februari ging in de middenschool Groenhove in Waregem de jaarlijkse boekenquiz door. Wij namen met onze zesde klas hieraan deel engingen de strijd aan tegeneen aantalandere zesdeklassers. We eindigden op een vierde plaats. Bravo aan de deelnemers : Ode Vercaemer, Laura Vandenberghe, Justine Delombaerde, Eugenie Duran en Anouck Claerbout !
Elke groephad immers ook een joker in elkaar geknutseld (thema dieren), die we tijdens de boekenquiz konden inzetten.
We keerden huiswaarts met een prachtig boekenpakket, zodat we de leeskriebels blijven behouden !
De winnaar ging naar zijn eigen basisschool terug met een prachtige wisselbeker. Klaar om deze volgend jaar in de wacht te slepen ?
Op vrijdag 17 februari zagen onze leerlingen er zeer kleurrijk uit ! Jawel, die dag werd bij ons carnaval gevierd! Iedereen had zijn uiterste best gedaan om er leuk, grappig, eng, chique,... uit te zien. Maar ook de juffen... Na de middag hadden we een spelletjesnamiddag. Via een doorschuifsysteem kwamen we in alle klassen terecht en speelden we 6 verschillende spelletjes. Leuk hoor !
Mezen zijn mooie, nuttige, leuke vogels die heel wat schadelijke insecten in de tuin opruimen. Daarom schonk de provincie, in samenwerking met het gemeentebestuur en de minaraad van Anzegem aan de zesdeklassers van Anzegem een zelfbouwpakket voor mezen om op school in elkaar te knutselen.
De leerlingen ondervonden dat het volgen van een stappenplan niet altijd even gemakkelijk is. Dat hield hen niet tegen om er toch in te slagen de nestkastjes in elkaar te timmeren.
Daarna werden ze beschilderd. Na een vernislaag kunnen ze mee naar huis om in de tuinop te hangen!
BS Het Bollebos steunt Music for life en scoubidout erop los !!!
Met de leerlingen van de tweede en de derde graad knutselden we zo'n 200 scoubidousleutelhangers om de actie Music for life te steunen. We verkochten er heel veel op school maar ook op de parking van Delhaize. We trokken met de zesdeklassers naar het Gent en konden daar het bedrag van 412,19 overhandigen !!
Dramales rond thema 'Ridders en kastelen' door Hilde Breda
Onder leiding van Mevr. Hilde Breda kregen we een leuke dramales rond ons jaarthema 'Ridders en kastelen'. Tegen het einde van de les wisten we ons perfect te gedragen als echte prinsen en prinsessen !
Op vrijdag 7 oktober namen we deel aan een wervelende sportdag in Middenschool Groenhove.
Onder begeleiding van Petra (mama van Anouck), Gino (papa van Merel), juf Christelle en juf Nancy fietsten we vlotjes naar de middenschool. We werden er verwelkomd door de directie.
Algauw werden we in onze groepjes verdeeld die we reeds op voorhand konden bepalen a.d.h.v. 3 sportmenus : draversmenu (paardrijden yoga tennis), Borleetjesmenu (trialton zelfverdediging teambuilding) en Lukakumenu (voetbal tennis -yoga).
Iedereen vond het een supertoffe dag ! Het paardrijden viel het meest in de smaak. Het afscheid nemen van deze mooie viervoeters verliep dan ook met spijt in het hart.
Dankjewel MS Groenhove voor de puike organisatie van deze sportdag ! We willen ook nog graag Petra, Gino en juf Christelle bedanken voor de goede begeleiding !
Net zoals in alle andere leerjaren kijken ook de leerlingen van het zesde leerjaar nog steeds uit naar het momentje 'hoekenwerk'. Wij kunnen ons uitleven in deze hoeken : w.o.-hoek, experimentenhoek, kunsthoek, spelletjeshoek, schrijfhoek en Franse hoek.
Reeds vanaf het begin van dit schooljaar werd op vrijdagnamiddag onze klas omgetoverd tot het atelier van Russisch kunstenaar Wassily Kandinsky. Aanvankelijk behoorde zijn schilderstijl tot het expressionisme maar later evolueerde deze tot de abstracte kunst.
Kandinsky liet zich inspireren door muziek. Hij stelde tevens dat kleur en klankpsychologische effecten hebben op de menselijke ziel. Volgens Kandinsky spreekt iedere kleur een eigen taal met een eigen expressie en zit in elke kleur en vorm een ziel. Verschillende kleuren samen zullen een innerlijke beleving bij de beschouwer bewerkstelligen. Ook de verschillende klanken in muziek, die samen een harmonieus geheel vormen, zullen een innerlijke beleving bij de luisteraar opwekken.
Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog keerde Kandinsky vanuit Duitsland terug naar Moskou. Hij werd er leraar.
Na de oorlog keerde hij terug naar Duitsland en in 1922 werd hij professor aan het Bauhaus van Weimar , waaraan Paul Klee al verbonden was. Hier begon de meest productieve periode uit Kandinsky's leven. Hij noemde het zelf "De tijd, gekarakteriseerd door een geometrisme".
Vertrekkende vanuit deze theorie werkten wij gedurende twee weken met onze klas aan een werkstuk In de stijl van Kandinsky.
Terwijl een groepje leerlingen aan het schilderij werkte, deden de andere groepen allerlei kennis op omtrent Kunst door de eeuwen heen. Tussendoor maakten we allerhande andere kunstwerken : De Schreeuw van Munch - Senecio van Paul Klee muurschilderingen, hiërogliefen,
Tentoonstelling : Dennis Tyfus : Relax most of your muscles
Vrijdag 28 januari trokken we naar het Be-Part atelier te Waregem. We brachten een bezoek aan de tentoonstelling van kunstenaar Dennis Tyfus.
Deze artistieke duizendpoot houdt zich onafgebroken bezig met zaken die hij belangrijk vindt : tekeningen, muziek, vinylplaten, optredens, tijdschriften, Zijn werk wordt beschreven als een manier van zijn, . Een onophoudelijke stroom van beelden, spullen, dingen, handelingen, De tentoonstelling zag Dennis Tyfus als een ideale gelegenheid om al deze zaken samen te voegen, om alles te vermengen zodat het één wordt: een Gesamtkunstwerk. Na het bekijken van onze fotos wordt alles beslist duidelijker.
Na een interactieve rondleiding doorheen de tentoonstelling trokken we, gewapend met vers opgedane indrukken ,het atelier in voor een unieke workshop !!! Kijk maar even mee !
DEEL I : BEZOEK AAN BE-PART ATELIER - DE TENTOONSTELLING MET WERKEN VAN DENNIS TYFUS
In de hal van de tentoonstellingsruimte worden we opgewacht door een lieve mevrouw. Zij liet ons het werk van de kunstenaar 'Dennis Tyfus' zien en daarna mochten we zelf experimenteren én creëren !
In de eerste zaal bekeken we een aantal tekeningen en collages van de kunstenaar Dennis Tyfus. Hij werkt met allerlei materialen en technieken. Het viel vooral op dat hij gezichten vervormde, dat hij veel strepen, lijnen, stippen gebruikte,...
Vol nieuwsgierigheid trokken we de 2e zaal binnen. Verrassend mooi!
We luisterden aandachtig naar de muziek van Dennis Tyfus. Het was niet makkelijk om de muziek te omschrijven, want je kon er van alles in horen. We kregen elk een blaadje en we tekenden wat we dachten te horen : een pletmachine, een trein, een robot,
In de derde zaal maakten we kennis met geprojecteerde beelden op de muren. Heel speciaal en mysterieus!
In de laatste zaal bekeken we verschillende kleurrijke beelden op beeldschermen. Er klonk
een soort rustgevende, relaxerende muziek door de zaal. Ontspannen dus .
Eindelijk was het zover en mochten we in de huid kruipen van Dennis Tyfus.
In de eerste workshop kregen we per groepje een grote kartonnen kubus. Met dikke en fijne stiften mochten we deze versieren met tekeningen. De dozen werden later op elkaar gestapeld tot een grote kunstmuur ontstond. Adembenemend....
Daar Dennis Tyfus met projectietechniek werkt, moesten ook wij onze eigen dia creëren. We kregen allemaal een transparantje waarop we lijnen, vormen en kleur moesten weergeven.
Iedereen had een mooie dia gemaakt. Deze werden vervolgens op de muur geprojecteerd. Om beurt moesten we er voor gaan staan en bewegingen uitvoeren. Dit werd gefilmd.
Naast creatief bezig zijn met beeld is Dennis Tyfus ook heel creatief met muziek. We mochten als echte DJ's ons eigen muziekstuk samenstellen door achter het mengpaneel te kruipen en muziek te mixen ! Cool....
Einde workshop : Compositie beeld, beweging en geluid
Tenslotte werd gezorgd voor het 'Gesamtkunstwerk' : beeld, beweging en geluid werden tot één geheel samengebracht. De filmpjes, met onszelf in de hoofdrol, waren prachtig ! Deze workshop was er eentje om nooit te vergeten ! Dankjewel Ouderraad om dit alles te bekostigen !
Dit jaar kregen onze ouders hun nieuwjaarsbrief via een rendier. Jaja, we mochten hiervoor deze keer figuurzagen. Met een beetje geduld en wat handigheid kwam iedereen tot een mooi resultaat. Kijk maar.
In het kader van ons project kunst bezochten we de tentoonstelling Gobelijn versus Panamarenko.
Wie zou er op het eerste gezicht een verband leggen tussen Jef Nys zaliger, de geestelijke vader van Vlaanderens braafste stripheld Jommeke, en de Antwerpse beeldhouwer Panamarenko? Jij niet? Wij ontdekten alvast de links in deze hoogst originele reizende expositie.
In de kleine tentoonstellig schudden twee van Vlaanderens grootste artiesten elkaar de hand: via een zestal panelen ging bij ons allen langzaam een lichtje branden. Zo zal niemand ontkennen dat beide kunstenaars erg veel affiniteit hebben met imaginaire vervoersmiddelen.
Daarom stond ook de levensgrote replica van de grasmobiel in de inkom van de bieb. Jef Nys liet zijn auto op gras rijden (de grasmobiel) of bedacht een straaljager op water (de straalvogel). Panamarenko laat ook al heel zijn carrière op mysterieuze wijze auto's als de Hinkie Pinkie Prova rijden of vliegtuigen als de Aeromodeller door de lucht klieven.
Op maandag 4 oktober namen het vijfde en zesde leerjaar deel aan het project Gek op gezond. In de voormiddag kwamen diëtisten onze kennis omtrent de voedingsdriehoek even checken. Op die manier herhaalden we nog eens op een boeiende manier wat gezonde voeding inhoudt.
In de namiddag trokken we naar de sporthal van Deerlijk om er via allerlei sportieve opdrachten enkele calorieën te verbranden.
En hier zijn ze dan....de nieuwe coole rakkers van het zesde leerjaar. Ze poseren hier voor het prachtig wandtapijt waaraan ze tijdens het project 'Wieg tot wieg' hebben meegeweven.
Een beetje uitleg... Op vrijdag 10 september trokken we samen met het vijfde leerjaar naar de expo 'Wieg tot wieg'. We konden er de resultaten bewonderen van het werk van ruim 1 300 lagereschoolkinderen (waaronder onze school!) uit de regio. Zij hebben elk een tapijtje van 10 op 10 centimeter geweven van oude textielstoffen. 'De kleine kunstwerkjes zijn dan per 25 stuks aan elkaar genaaid en deze hangen dan tegen elkaar tot een uiteindelijk wandtapijt van maar liefst 13m². Onze school maakte zo 3 tapijtjes en waren te zien op de affiche !
De tentoonstelling omvatte eveneens het verhaal van de kinderen over een wereld zonder afval en toonde hoe textiel vroeger werd hergebruikt en herwerkt. Het werd een leerrijke voormiddag.
Op vrijdag 21 mei ging onze sportdag door. We trokken hiervoor naar de Gavers in Harelbeke. Het werd een superavontuurlijke sportdag onder begeleiding van de organisatie Ounanthe. Eerst doorliepen we een avonturenparcours. Maar dan echt wel eentje dat heel uitdagend was hoor ! Vervolgens konden we even ervaren hoe het is om te vliegen aan de hand van 'de swing'. Alvorens we de lucht werden ingetrokken klikten we ons zeer goed vast met een gordel. Eens we hoog hingen te bengelen, liet de begeleider het touw los en......vliegen maar... Zalig was dat ! Na dit vliegavontuur werden we allemaal eventjes speleoloog. Iedereen durfde het aan om de speleobox te verkennen via donkere, smalle gangetjes. Voor onze dapperheid werden we beloond met een uurtje kajakken. Iedereen had de techniek al gauw onder de knie. Na een stevig lunchpakket had de juf nog voor een leuk bosspel gezorgd. Een beetje moe maar heel tevreden keerden we terug naar onze school.
Op dinsdagvoormiddag 11 mei werden we door de gezins- en welzijnsraad uitgenodigd naar de Ansold. Aangezien uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de beginleeftijd van het eerste gebruik van alcohol, medicatie en tabak alsmaar lager ligt, namelijk op 10 - 12 jaar, werd door hen een workshop ingericht rond middelenpreventie. De nadruk lag hier niet enkel op de middelen zelf maar vooral op het ontwikkelen van sociale vaardigheden, het positief zelfbeeld van de kinderen, het klimaat in de klas,... De Anzegemse organisatie slaagde erin om een kwalitatief aanbod in elkaar te boksen.
Zo bekeken we eerst de film 'Bange vogel'. Het verhaal vertelde ons de belevenissen van Julie en Jasper bij hun overgang naar de middelbare school. Dit fictieverhaal over drugpreventie zette geen gruwelbeeld neer maar zorgde ervoor om na de voorstelling een gesprek op gang te brengen tussen de leerlingen onderling enerzijds en tussen de leerlingen en de begeleiders.
Daarna was het tijd voor het grote 3D-spel : Denken ! Durven ! Doen ! Aan de hand van dit spel stonden we stil bij de negatieve aspecten van middelengebruik. Gedurende de tocht konden we punten verdienen door te 'denken', te 'durven' en te 'doen'. We verantwoordden onze mening of wisselden van gedachten,... Tussendoor kwamen speelse doe-opdrachten aan bod die geheel luchtig en plezierig maakten.
Op deze manier hoopt de juf alvast dat ze ons een extra rugzakje met sociale vaardigheden en weerbaarheid kan meegeven bij de overstap naar het middelbaar onderwijs !
Het was voor ons alvast een leerrijke, leuke voormiddag !
Beste kinderen van het vijfde en zesde leerjaar uit basisschool 'Het Bollebos',
Langs deze weg willen wij jullie nog eens allemaal bedanken voor de superleuke bosklassen. Jullie maakten er een onvergetelijke, toffe,....week van ! Het was voor ons dan ook een hele eer om tijdens jullie afscheidsfeestje te presenteren. Alle acts waren formidastisch !
Kusjes, Josephine en Charlotte
P.s. Een uitgebreid verslag over deze bosklassen te Maasmechelen volgt nog.
Aansluitend op de proef beweging voerden we de proef van techniek uit. We waren razendenthousiast toen we van juf te horen kregen dat we per twee een echte kettingreactie mochten bouwen. Na het bekijken van enkele kettingreacties, het ontwerpen van een plan van de kettingreactie, het verzamelen van heel wat materiaal konden we aan het echte werk beginnen. Hier zie je ons aan het werk. De meeste kettingreacties zijn nog niet af. Dus....wordt vervolgd !
OVSG- toets muzische vorming-beweging : Maak een bewegingsketting
Wat hebben we genoten van deze opdracht ! Aan het uiteindelijke resutaat gingen heel wat opdrachten vooraf. We startten eigenlijk met een klein theoretisch gedeelte waarbij we gingen brainstormen rond het woord 'kettingreactie'. Na het bekijken van een beeldfragment deden we nog meer impressies op. Zo verliep het ook vlot om heel wat bewegingselementen op te sommen. Dan werd het stilaan tijd voor de praktische kant. Na enkele opwarmingsoefeningen veranderden we in marionetpoppen. Onze poppenmeesteres gaf ons allerlei opdrachten. Amai, wat waren wij gehoorzaam aan die touwtjes... De volgende opdracht was : de spiegel. We stonden op twee rijen tegenover elkaar en werden elkaars spiegelbeeld. Heel leuk was 'de puzzel'. De bedoeling was een levende puzzel te maken. We oefenden dit eerst per twee en dan maakten we een levende puzzel met de ganse klas. Dat gaf mooie resultaten. En voilà, na al dit voorbereidende werk konden we met de eigenlijke opdracht beginnen : het maken van een levende machine ! Dit was echt een keitoffe opdracht ! We hebben ons goed geamuseerd en kwamen tot een mooi resultaat. We nodigden de klassen uit en lieten fier onze bewegingskettingen zien. Ook de toeschouwers waren enthousiast !
Traditiegetrouw verlieten wij, de leerlingen van het zesde leerjaar, ons vertrouwde stekje Het Bollebos en vertoefden we een dagje in Groenhove. Op die manier konden we al een beetje proeven van de middelbare school en wordt geprobeerd de overgang van de basisschool naar het secundair onderwijs wat soepeler te laten verlopen.
Na een duidelijke uiteenzetting over de structuur van de school, volgden we in de voormiddag enkele lessen : Engels, Latijn en wetenschappelijk werk.
In de namiddag maakten we in de les technologische opvoeding een flesopener, werd er heel wat gesport tijdens de les lichamelijke opvoeding, maakten we kunstwerkjes tijdens de les plastische opvoeding en als afsluiter mochten we wafels of cakejes bakken.
Rond 16 u 00 kwamen onze ouders onze prestaties bewonderen. Ze werden hartelijk ontvangen en konden bij een kopje koffie genieten van onze zelfgemaakte gebakjes !
Tijdens hoekenwerk werkten wij, Maico en Elias, aan een experiment 'Een waterrad'. Het was toch bang afwachten of het experiment al dan niet zou lukken. Maar aan onze gezichten kan je zien dat deze proef prima verliep!
Gilles en Jeroen uit het vijfde leerjaar nodigden ons uit op een kort, geleid bezoek aan hun maquette en tentoonstelling over 'De Eerste Wereldoorlog'. Ze hadden dit prachtig uitgewerkt tijdens hun lessen in NC Zedenleer. Nogmaals een dikke proficiat jongens !
Op 24 februari ging in Middenschool Groenhove in Waregem de zevende boekenquiz door. Wij namen met onze zesde klas hieraan deel en namen de strijd op tegen een aantal andere zesdeklassers. Nl. basisscholen Gaverbeek, De Keimolen, Dol-fijn, Beveren-Leie(2), Desselgem en Marollen. We eindigden op een mooie derde plaats ! Basisschool de Marollen sleepte de overwinning binnen. Bij deze wensen we ze nogmaals proficiat !
We zijn ons al van september aan het voorbereiden en hebben vijf boeken aandachtig bestudeerd. Dit jaar stonden 'Afblijven', 'Mijn spook van ten Duinen', 'Bernie King en de magische cirkel', 'TobieLolness op de vlucht' en 'Ma,pa puinhoop' op de lectuurlijst.
Naast het lezen en quizzen was er zelfs nog ruimte voor een extra wedstrijd. Elke groep had immers ook een joker gemaakt (thema 'Recht op boeken'), die tijdens de boekenquiz konden worden ingezet en die tijdens de pauze door de jury beoordeeld werd op de artistieke kwaliteit. We kregen veel lovende woorden over onze joker maar na enige twijfel, overleg,... ging de overwinning naar de joker van basisschool Beveren-Leie.
Uiteraard kreeg elke deelnemende groep een prachtig boekenpakket, zodat we de leeskriebels blijven behouden. De winnaar ging naar zijn eigen basisschool terug met een prachtige wisselbeker. Klaar om deze volgend jaar in de wacht te slepen ?
Op vrijdag 12 februari zag de speelplaats er heel kleurrijk aan. Hoe kan het ook anders....net voor de krokusvakantie vieren we carnaval. We verzamelden met z'n allen in de refter. We kregen bezoek van twee tantes van K3 , vergezeld van hun twee ferme bodyguards. Die twee chique tantes waren op zoek naar een derde groepslid om zo T3 te vormen. Alle juffen deden mee aan de auditie. Maar iedereen was zo goed dat ze geen winnaar konden kiezen. Zo gingen ze voor T12 ! In de namiddag werd voor amusement gezorgd via een doorschuifsysteem. In elke klas was iets anders te doen : tekenen met een blinddoek op, levend memory, muziekquiz, stoelendans, aanleren van een liedje en het aanleren van de klimaatdans. Alle kinderen van het lager sloten de leuke namiddag af met het dansen van de klimaatdans. Vrolijk en blij konden we de vakantie invliegen.
Op woensdag 10 februari namen heel wat leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar deel aan het netbaltornooi. We konden jammer genoeg geen beker in de wacht slepen maar toch hebben we zeer goed gespeeld.....en ons geamuseerd !
Op vrijdag 5 februari werd ons heuse 'afvalproject' grandioos afgesloten. We verzamelden met z'n allen in de refter. Elke klas had wel iets moois, leerrijk, kleurrijk in elkaar gestoken. Het eerste en tweede leerjaar leerde ons nog eens de sorteerregels a.d.h.v. mooie toneeltjes, het derde leerjaar pakte het muzikaal aan en zong onder leiding van juf Leentje met haar dwarsfluit een afvallied, het vierde leerjaar had de hulp van SOS Merel en SOS Jens ingeschakeld om het sorteren nog eens op te frissen. En a.d.h.v. zelf gemaakte toneelstukjes slaagden zij er in. Wij maakten samen met het vijfde leerjaar een powerpointvoorstelling omtrent composteren. Dit werd vooraf gegaan door een verhaal van Jerom de compostworm. Om eens te testen of de kinderen goed begrepen hadden wat wel en niet in de compostemmer mag, speelden we nog een spel. We sloten ons stukje dan volledig af met een lied over composteren. Het was echt een geslaagde namiddag ! Proficiat aan allen ! Ook Liliane en Greta zagen dat het goed was !
Op donderdag, 4 februari kregen we bezoek van twee compostmeesters. De ene deed ons uit de doeken hoe we een compostvat moeten opstarten. We namen ook eens een kijkje van onze composthoop op school. Het zag er goed uit volgens de compostmeester. Aangezien we met z'n allen het charter van 'de orde van de groene ridders-afdeling composteren' ondertekend hebben, was de uitleg zeker nog eens welkom. De andere compostchef deed nog eens alles uit de doeken a.d.h.v. de compostmobiel : de manieren van composteren, wat mag in het compostvat, het doel van composteren, ... Jaja, alweer een zeer interessante voormiddag. Onder het motto : 'Composteren, kun je leren' staan de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar om beurt in voor het afhalen en uitgieten van de compostemmers van bij de kleutertjes en van de kinderen van het lagere.
Maandag, 1 februari brachten de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar een bezoek aan de installaties te Moen. De interessante rondleiding omvatte heel wat. Eerst kregen we een video te zien van de algemene werking van Imog. Na de algemene uitleg konden de kinderen vragen stellen. Voorzien van fluohesje en stofbril verkenden we de stortplaats met natuurlijke waterzuivering, de sortering grof vuil en houtafval om dan af te sluiten in de composteringsinstallatie. Het werd een leerrijke voormiddag !
Op maandag 25 januari werd ons schoolproject 'Afval hopsakee, weg ermee' ingeleid d.m.v. een toneeltje door de leerkrachten. Alle kinderen verzamelden op de speelplaats boven. Twee poetsvrouwen, Fien en Mien, moesten eens deftig worden uitgelegd hoe al het afval moet gesorteerd worden. Het moest nu eens gedaan zijn met alle rommel in één vuilniszak te gooien !Gelukkig was er mister Proper die het hen wou leren. Hij leerde de twee dames te SORTEREN bij de bevallige : miss karton, miss batterij, miss papier, miss restafval, miss brik, miss plastic, miss blik en miss glas. Gelukkig kregen we heel wat hulp van de leerlingen. De poetsvrouwen hadden een leerrijk moment achter de rug. Nu nog volhouden dametjes ! Als slot zongen we samen een heus 'afvallied' !
Aansluitend bij ons thema over de ruimte maakten we in groepjes 'een diavoorstelling' over de maanlanding. Elke groep bedacht een drietal situaties m.b.t. dit onderwerp = 3 dia's. Maar wat we niet wisten..... Op een bepaald ogenblik vroeg juf aan elke groep een vrijwilliger om IETS te doen.... maar wat ? Nadat elke groep een vrijwilliger had aangeduid werd ons duidelijk gemaakt wat de bedoeling was : Per groep moesten we onze diavoorstelling naar voor brengen die werd becommentarieerd door............ja, de vrijwilliger. Niet altijd even gemakkelijk om zo plots iets uit de mouw te schudden en op die manier uitleg te geven over de dia's. Het grappige was dat we na de voorstelling hoorden wat er werkelijk werd uitgebeeld.
Traditiegetrouw verlieten wij, de leerlingen van het zesde leerjaar, ons vertrouwde stekje Het Bollebosen vertoefden we een dagje in Groenhove. Op die manier konden we al een beetje proeven van de middelbare school en wordt geprobeerd de overgang van de basisschool naar het secundair onderwijs wat soepeler te laten verlopen.
Na een duidelijke uiteenzetting over de structuur van de school, volgden we in de voormiddag enkele lessen : Engels, Latijn en wetenschappelijk werk.
In de namiddag maakten we in de les technologische opvoeding een flesopener, werd er heel wat gesport tijdens de les lichamelijke opvoeding, maakten we kunstwerkjes tijdens een les plastische opvoeding en mochten we wafels of cakejes bakken.
Rond 16u00 kwamen onze ouders kijken naar onze prestaties. Zij werden hartelijk onthaald en mochten bij een kopje koffie proeven van onze zelfgemaakte gebakjes !
Sneeuw, sneeuw, sneeuw ! Naast het ravotten in de sneeuw op de speelplaats, zagen de kinderen het wel zitten om een flinke winterwandeling te maken. Goed ingeduffeld trokken we met alle leerlingen van de lagere afdeling door een stukje Anzegem. Naast de mooie landschappen in Anzegem niets anders dan lachende, vrolijke gezichten van onze gastjes. Enkele sfeerbeelden....
En dit zijn onze nieuwjaarsbrieven ! We mochten hiervoor figuurzagen. In het begin een beetje moeilijk maar algauw had iedereen het goed onder de knie. Juf was heel tevreden over onze resultaten !
Het tweede leerjaar bedacht een schitterend idee om met de ganse school te doen. Ze stelden voor om met z'n allen een kerstmuts aan te trekken op vrijdag 18 december en we kregen allemaal de opdracht zelf een kerstkaart te maken om dan aan iemand anders van de school te geven. En ze waren in hun opzet meer dan geslaagd. De speelplaats zag er die ochtend kleurrijk uit : veel kinderen hadden hun kerstmuts opgezet ! En na de speeltijd kwamen we opnieuw allen samen. We legden onze kerstkaarten in een grote bassin en vervolgens mochten we elk om beurt een kaartje trekken ! Voor herhaling vatbaar !!! Langs deze weg wensen wij iedereen een spetterend 2010 !!!
Na een stevig sinterklaasontbijt was het eindelijk zo ver. Met z'n allen gingen we de sint en z'n pieten opwachten op de kleuterspeelplaats. In volle concentratie keken we naar boven. Ze zouden met de luchtballon komen... Tot we plots het gesputter van een mooi opgezette tractor hoorden. Het drietal was van voertuig veranderd... Uit noodzaak.... : Na een noodlanding - in het stro - met de luchtballon, was er een vriendelijke boer die hen toch naar de lieve kinderen van Het Bollebos wou brengen. Oef ! Eind goed, al goed ! Sint kon met z'n zwartepieten aan de klasbezoeken beginnen. En ja, ook wij van het zesde leerjaar ontvingen hen met een zelfgemaakt lied ! Kijk maar mee naar de sfeerbeelden !
Tijdens ons laatste thema van w.o. leerden we onder andere over de ruimte. Na een lesje drama over de maanlanding, gingen we ook iets knutselen rond dit thema. We ontwierpen eerst een schets over een ruimtetuig of ruimtewezen. Hierbij noteerden we de materialen voor het vervaardigen van ons kunstwerk. Nadat we een week ons nodige materiaal verzameld hadden, konden we eraan beginnen. Hier zie je ons aan het werk. De resultaten volgen later.
Rond de periode van halloween schreven we per twee ons eigen griezelverhaal. Naar aanleiding van de voorleesweek stuurden we een mailtje naar de andere lagere klassen met de vraag of we ons verhaal mochten voorlezen in hun klasje. Gelukkig antwoordde iedereen enthousiast. Zo gezegd, zo gedaan.... Vrijdag 27 november lazen we onze verhalen voor. Juf was alvast zeer tevreden over de verhaaltjes. We bundelen ze samen in ons 'griezelboek'.
Vandaag hebben we de opdracht gekregen robots na te spelen. Het was zeer leuk .We moesten lopen en praten als een robot.Ook al ging het een beetje moeilijk. Na wat inoefening bereidden we een toneeltje voor,dat was heel grappig .
Tijdens onze les beweging kwam een stuk bizarre muziek tot leven via beweging en dans met doeken. Na een reeks opwarmingsoefeningen maakten we kennis met het materiaal : een groot doek : gooien en laten vallen, plooien, rollen, knopen... Nadien beluisterden we de muziek zodat we het thema konden onderzoeken. Tenslotte konden we de muziek en het doek tot leven brengen.
Op vrijdag 25 septermber stonden de leerlingen van het eerste tot en met het zesde leerjaar alweer paraat voor de deelname aan de zwerfvuilactie.
Voorzien van handschoenen, vuilniszakken, emmers en grijpers trokken we er op uit om onze schoolomgeving er net te laten bijliggen.
De eerste graad zorgde voor een proper schooldomein. De tweede graad ging de Borreberg en het pleintje opruimen.
Wij, het vijfde en zesde leerjaar, namen de Kortestraat, Ter Schabbe, het paadje naar Delhaize, de Petegemstraat en de Kalkstraat onder handen. Met een rijke buit aan allerlei materiaal die niet in de grasbermen thuishoort, keerden we terug naar ons intussen al netjes opgeruimde school.
Het doel van deze jaarlijkse actie is de hoeveelheid zwerfvuil binnen de gemeente Anzegem terug te dringen. Tijdens de zwerfvuilacties worden onze leerlingen bewust gemaakt van het zwerfvuilprobleem en hun verantwoordelijkheid voor een bijdrage aan een schone leefomgeving !!!
Tijdens een lesje 'drama' zetten we het verhaal 'Een vreemde eend in de bijt' om in een een tableau vivant. Dit is een beeldenspel, een reeks tekeningen van een stripverhaal. Met ons groepje kozen we er een passend fragment uit. Juf vond de resultaten zeer goed en vond dat onze gezichten boekdelen spraken.
Binnen ons thema 'Welkom' hadden we het onder andere over 'het veilig naar school komen'. We bespraken veelvoorkomende verkeersborden, enkele verkeerssituaties,...We namen ook onze fiets onder de loep en aan de hand van een checklist controleerden we of onze tweewieler al dan niet in orde en veilig was. Vertrekkende van onze fiets, bekeken we de werking van tandwielen. 2 groepjes bekeken op de computer een filmpje i.v.m. tandwielen en losten er vraagjes bij op, 2 andere groepjes experimenteerden met tandwielen en lieten aldus hun hersenradertjes werken. Daarna werd gewisseld.
Bij het begin van het schooljaar filosofeerden we over 'zelfkennis'. Leuk om te doen hoor ! Eén van de vragen was met welk voorwerp we onszelf konden voorstellen. Er werd vanalles meegebracht. Kijk maar.
Intrede in onze spliksplinternieuwe school 'Het Bollebos'!!!
Eindelijk....het was zo ver. Dinsdag 1 september konden we intrede doen in onze nieuwe school. Een mooie, moderne, kindvriendelijke,... school.
We verzamelden met z'n allen op de speelplaats. Toen plots een voor ons vreemde meneer en de directrice op de trappen verschenen. Die meneer bleek de enige echte Werther Vander Sarren te zijn. Hij was zo vriendelijk om voor ons als belleman de stoet doorheen enkele Anzegemse straten te begeleiden onder luid belgerinkel. Heel wat mensen kwamen een kijkje nemen.
Terug op school aangekomen, werden we verwelkomd door de kleutertjes en hun juffen en heel wat ouders die een kleurrijke erehaag hadden gevormd met ballonnen. Het was vervolgens de oudste van de school, Lise Vervacke, die het lint mocht doorknippen vooraleer we het schoolgebouw konden binnengaan.
Amai, onze monden vielen open : 'Waw', 'Hoe chique', 'Super', 'Zo gezellig',....
Na een ontspannen kringgesprek over de voorbije vakantie, verwachtingen,... weerklonk plots een deuntje doorheen onze klas. Verbaasd keken we op. 'Juf, wat was dat ?' Waarop toch een leerling raadde : 'De nieuwe bel !' Inderdaad, het was speeltijd.
Na de speeltijd volgde een receptie. We kregen fruitsap en een zakje chips !
In de loop van de dag maakten we met de klas nog een rondleiding doorheen onze nieuwe school !!!
We maken er een knalkeisupertof jaar van !
Belleman, Werther Vander Sarren en onze directrice
Integratiedag in de middenschool 'Groenhove' - Waregem
Traditiegetrouw verlieten wij, de leerlingen van het zesde leerjaar, ons vertrouwde stekje Ter Schabbeen vertoefden we een dagje in Groenhove. Op die manier konden we al een beetje proeven van de middelbare school en wordt geprobeerd de overgang van de basisschool naar het secundair onderwijs wat soepeler te laten verlopen.
Na een duidelijke uiteenzetting over de structuur van de school, volgden we in de voormiddag enkele lessen : Engels, Latijn en wetenschappelijk werk.
In de namiddag maakten we in de les technologische opvoeding een flesopener, werd er heel wat gesport tijdens de les lichamelijke opvoeding en als afsluiter mochten we wafels of pannenkoeken bakken.
Nadat we onze flesopener uitgeprobeerd hadden, want we werden nog op een drankje getrakteerd, keerden we enthousiast terug naar onze school.
Op vrijdag 20 februari zagen onze leerlingen er zeer kleurrijk uit ! Jawel, die dag werd bij ons carnaval gevierd! Iedereen had zijn uiterste best gedaan om er leuk, grappig, eng, chique,... uit te zien. Onze school stond ook wat op z'n kop. Zo schrokken we toen we juf Leentje voor onze rij zagen staan en toen ze met ons meeging naar onze klas. De juffen, maar ook de secretaresse, de directrice, Greta en Freddy gingen de uitdaging aan om eens van klas te veranderen of van job. En zo kregen wij 2 uurtjes juf Leentje in onze klas. We maakten samen met haar een armband en vonden het reuzefijn ! Na de lekkere maaltijd hadden we een spelletjesnamiddag. Via een doorschuifsysteem kwamen we in alle klassen terecht en speelden 6 verschillende spelletjes. Leuk hoor ! We sloten deze amusante dag samen met de kleuters af op de kleuterspeelplaats door een gekke dans op te voeren !
Ongeveer 1 keer per maand gaan twee leerlingen van het zesde leerjaar over de middag bij de kleuters helpen. Ze bedenken allerlei spelletjes die ze met die kleine kapoenen spelen. Ja, ze doen dat echt zeer goed. Nu hadden Nikita en Yentel de idee om zich elke vrijdag voor de kleutertjes te verkleden... Deze week toverden ze zich om in Thelma en Louise....
Maxim z'n papa is loodgieter. Hij bracht hierover heel wat materiaal mee naar school waarover hij het een en het ander kon vertellen. Dankjewel Maxim !!!