Zelfvoorzienend leven - gezondheid - groei - OVERVLOED!
17-06-2010
Eetbare "wilde" planten en "onkruid"
Eetbare
wilde planten en "onkruid"
Wat geeft nou
meer voldoening dan het eten van een zelf bereide maaltijd, van zelf
verzamelde, krachtige wilde planten?
Tegenwoordig
is de kennis hieromtrent een beetje weggezakt vandaar dat we hier
de belangrijkste tekst uit het boekje Eten Uit de Natuur,
van Carla de Bruijn, Wies Teepe (IVN Amstelveen) en Katja Sienknecht
(IVN Amsterdam), plaatsen om de band en het plezier met de
natuur weer deels te herstellen. Heel veel plezier!
Regels
voor het verzamelen ~ Laat plekken links liggen, waarvan je
vermoedt dat er iets niet klopt, bijvoorbeeld omdat er ooit vuil
is gestort, omdat er wordt gespoten of op plaatsen waar het vies
is (honden, drukke wegen (500m) of spoorrails (2km));
~
Vermijd natuurgebieden en verboden terreinen;
~
Op de Rode Lijst staan beschermde planten die niet geplukt
mogen worden, ook niet als er veel staan;
~
Houd de natuur heel, en neem al je rommel weer mee naar huis;
~
Pluk of raap nooit alles, in verband met het overleven en
uitzaaien van de plant, en in verband met voedselvoorziening voor de
in de buurt levende dieren;
~
Neem altijd de nodige plantenkennis mee het veld in (in je
hoofd, in de vorm van een vriend, of een goede plantengids).
Extra
aandachtspunten ~ In holle grasstengels leven eencelligen
die darmklachten kunnen veroorzaken
~
In een bosrijke omgeving leven teken. Bij thuiskomst uw
lichaam (laten) controleren, en evt. teken er tegen de klok in
draaiend uittrekken (met een tekentang of een pincet).
~
Bramen en frambozen alleen plukken boven kniehoogte, ivm met
mogelijke vossenpoep.
~
Controleer altijd op insecten en slakken.
~
Als de plantsoenendienst gespoten heeft met insecticide of
herbicide is dat vaak zichtbaar: de bladeren vertonen
verkleuringen en vergroeiingen.
~
Het puntje van duindoornstekels breekt makkelijk af (ook in de
huid). Gebruik bij het plukken dikke tuinhandschoenen.
Bladeren
Voordat
de plant gaat doorschieten en bloeien kunnen de bladeren gebruiktworden als groente (stoven, koken, soep, salade), om thee van
te trekken, als kruid om gerechten een bijzondere smaak te geven of
als geurbuiltjes tussen het linnengoed (al dan niet om insecten te
weren).
Voor
salades alleen de jongste blaadjes gebruiken. De bladeren van
in het voorjaar bloeiende planten bevatten vaak veel vitamine C.
Er
zijn planten die eetbaar lijken, maar giftig zijn. Verder zijn
er eetbare planten die in rauwe toestand of in grote hoeveelheden
giftig kunnen zijn. Hier een opsomming van de belangrijkste/meest
voorkomende.
Giftige planten die eetbaar lijken
~
Kardinaalsmuts: komt veel voor in de duinen en plantsoenen. ~
Wilde wingerd: niet erg giftig, vruchten zien er niet erg
aantrekkelijk uit. ~ Klimop: de mooie blauwe bessen zijn
voor ons behoorlijk giftig, voor vogels niet. ~ Heggenrank:
heeft mooie rode glanzende bessen. Komt in de duinen voor en langs
ruige terreinen (over hekken). Hoort bij de nachtschadenfamilie,
waarvan velen giftig zijn, net als ~ Bitterzoet: dat ook
veel in de duinen voorkomt en met zijn mooie, zwarte bessen ook
eetbaar lijkt, maar erg giftig is. ~ Kruidvlier: Lijkt op
de gewone vlier, maar ziet er 'raar' uit. Zowel het blad als ook de
trossen met bessen zijn veel compacter en minder gesteeld. De trossen
staan meer, dan ze hangen. Verder ruikt de hele plant vies. ~
Bergvlier, Trosvlier en Rode Vlier: tweelingbroertjes van de
zwarte vlier, maar met vuurrode bessen. Komt zelden voor en is
duidelijk te herkennen, ~ Sneeuwbes: kinderen spelen er
graag mee. De witroze sponzige bessen hebben een harde schil en je
kunt ze lekker laten knappen onder je schoenen. Ze zijn vrij
giftig. ~ Kamperfoelie, alle soorten: allen rankende gewassen,
vnl. bosplanten, in tuinen en plantsoenen. ~ Liguster: de
glanzende zwarte bessen zijn giftig. ~ Salomonszegel en
lelietjes-van-dalen: de Salomonszegel heeft blauwachtige
vruchten, de lelietjes-van-dalen zijn oranjerood. Allebei zijn ze
zeer giftig. ~ Aronskelken, alle soorten: de uit de grond
oprijzende stengel is om en om bezet met afgeplatte oranjerode
bessen. Erg giftig, maar een lekkernij voor fazanten. ~
Christoffelkruid, zeer giftige zwartblauwe bessen. ~
Taxus: alles van deze enige Nederlandse naaldboom is giftig,
behalve de rode zaadrok (niet op de pit bijten). ~ Fluitekruid
(bloei: april/mei) is goed eetbaar maar zou verwisseld kunnen
worden met hondspeterselie (klein, onbehaard, bloei: juni/okt.) of
dolle kervel (groot, behaard, stinkt, vaak roodgevlekt, bloei:
mei/juli).
Eetbare
planten, die rauw of in grote hoeveelheden giftig zijn: ~
Lijsterbes: gekookt prima voor jam, niet rauw eten. ~
Beukenootjes: de nootjes bevatten blauwzuur. Gewoon
eten kan geen kwaad, maar niet verzamelen en er handjesvol van zo in
je muesli strooien. Uit de oorlog zijn vergiftigingsverschijnselen
bekend! Na drogen of roosteren ongevaarlijk. ~ Gelderse
roos: mooi, roodglanzende, ietwat doorschijnende bessen. Rauw
gegeten kunnen ze diarree en maagdarmontstekingen veroorzaken. Bessen
alleen gekookt gebruiken.
Lekkere dingen die je veel kunt
tegenkomen
~
Appels: vaak als sierboom aangeplant. Al zijn de appels klein:
je kunt er prima moes en gelei van maken, niet schillen maar in z'n
geheel koken en dan zeven.
~
Bramen: veel langs ruigtes e.d. Kijk uit langs NS-sporen, er
wordt vaak onkruidverdelger gespoten.
~
Frambozen: in loofbossen. Meestal niet in noemenswaardige
hoeveelheden. Wel erg lekker en gezond.
~
Wilde aardbeien/bosaardbeien: in en om loofbossen. Niet vaak
en niet veel in Nederland, maar wel een traktatie.
~
Vlier: langs bosranden vind je vaak veel vlier. Vlier is
makkelijk te plukken, rijkelijk aanwezig en erg gezond. Het
schoonmaken is een karwei en niet aan te bevelen voor mensen die bang
zijn voor spinnen. Van het sap van de bessen kun je siroop
maken, jam of zelfs koude soep. Van de bloesem kun je
siroop en gelei of jam maken. Vermijd de stelen en steeltjes zoveel
mogelijk.
~
De gele kornoelje (rode, ongeveer olijfgrote en -vormige
bessen, met één grote langwerpige pit). Van oorsprong een
Nederlandse bosplant, maar nu vaak in plantsoenen te vinden. Reeds
door Thijsse geroemd om z'n smakelijkheid. Je maakt er met wat suiker
(water toevoegen noodzakelijk) een compote van, die qua smaak lijkt
op rabarber, maar zonder het vervelende gevoel aan de tanden. Eén
pond bessen = één pond compote. Je moet het wel door een zeef
wrijven, zodat de pitten en schillen achterblijven.
~
Kersen (wild en verwilderd), pruimen (ook de rode en
gele siersoorten zijn eetbaar!!), kweeperen (heerlijke gelei),
allemaal in plantsoenen.
Hoe verzamel je (hygiëne,
sociaal, milieu)?
Nootachtige
vruchten kunnen prima in een plastic of linnen tas worden verzameld.
Voor
zachte vruchten zijn schoongemaakte ijsbakken ideaal.
Neem er een aantal van mee op pad, je kunt er beter te veel dan te
weinig hebben. Voordeel is, dat je meestal weet, wat de inhoud van
een bak is. In een bak zijn de vruchten goed beschermd.
Sap,
dat evt. uit de vruchten loopt blijft in de bak en kan worden
gebruikt.
Nootachtigen
kun je het beste rapen. Dan weet je dat ze rijp zijn en je beschadigt
de planten niet. Ga niet aan een boom of struik hangen om takken naar
beneden te trekken en gooi niet met voorwerpen naar kastanjes e.d.
Let op dat geen van de zaden 'bewoond' is.
Zacht
fruit kun je het best zo rijp en gaaf mogelijk oogsten. Als je jam of
compote gaat maken is overrijp fruit niet zo'n bezwaar. Zorg ervoor
dat je zo min mogelijk beestjes mee oogst.
Toepassingen,
conserveren en bewaren
Je
kunt ervoor kiezen om je vruchten en zaden zo puur mogelijk te
conserveren.
Meestal
betekent dat drogen of invriezen (sponzige vruchten alleen gepureerd
invriezen).
Drogen
doe je op een droge, warme plek in huis.
Vruchten
mogen bij voorkeur niet overrijp of stuk zijn.
De
onderlinge afstand moet groot zijn en te grote vruchten (appels e.d.)
kun je het beste in plakjes snijden.
Het
is een goed idee om de vruchten op keukenpapier te leggen.
Appels en ander fruit, dat bruin verkleurd, kan worden behandeld door
het door citroensap te halen.
Bladeren
kun je aan een draad rijgen en op een koele, droge, winderige
plaats hangen, bijv. in een schuur. Een voedseldroger is
natuurlijk de ultieme luxe (het kan ook in de oven op een zeer lage
stand.
Nootachtigen
kunnen op kranten worden gedroogd. Vruchten kun je inkoken met
suiker, honing of melasse (compote) en eventueel een bindmiddel,
zoals pectine (jam). Noten kunnen gedroogd worden, maar je kunt ze
ook malen en er met honing en b. v. vruchtenpuree voedzame repen voor
onderweg van maken.
Kastanjes
kun je poffen maar je kunt ze ook pureren, bijvoorbeeld met honing en
kaneel. Wat je ook wilt bewaren: koel, donker en droog.
Bij
het drogen, inmaken e.d.: werk zo schoon mogelijk en maak je glaswerk
met een sodasopje schoon (erna wel even met heet water naspoelen).
Komboecha lijkt op een zwam, maar
is er geen. Het is evenmin een kwal, een
paddestoel of een wier. Het is geen schimmel, geen mos of het is geen
alg.
Niemand weet waarbij
men het feitelijk moet klasseren. Gemakkelijkheidshalve noemen we het
dan toch maar een zwam.
Komboecha heeft
een brede therapeutische werking.
De bekendste komboecha-gebruiker
is ongetwijfeld ex-president Reagan van Amerika. Hij zou
minstens een liter komboecha per dag drinken! In 1983 kreeg Reagan
kanker aan de darm, de blaas en de neus.
Er waren uitzaaiingen en de
ziekte leek fataal. Iemand uit Reagans omgeving herinnerde zich dat
de gekende Russische schrijver Alexander Solsjenitsin in zijn
boek Kankerpaviljoen schreef over een effectief natuurmiddel
dat in de Russische kampen gebruikt werd. Men ging te rade bij
Solsjenitsin en dat natuurmiddel bleek de komboecha te zijn!
Het is zeker niet de bedoeling om
komboecha als een wondermiddel te propageren. Geloven in mirakelen is
immers vermetel. Toch staat het vast dat komboecha een zeer goed
preventief en therapeutisch middel is dat wereldwijd miljoenen
enthousiaste gebruikers kent.
HERKOMST
De komboechazwam is reeds meer
dan duizend jaar bekend in China. In onze streken leerde men
ze kennen via Rusland waar het tot op de dag van vandaag een
populair volksmiddel is.
Meer en meer neemt de kennis over
deze wondere zwam toe en vooral in de middens van
natuurgeneeskunde wordt zij aangeprezen. Als men de
getuigenissen leest komt men sterk onder de indruk van de
spectaculaire heilzame krachten.
UITZICHT
De komboecha is een
levensgemeenschap van gisten en bacteriën. Het is een taaie,
glibberige massa. De gladde witachtige zijde is de bovenkant, de
bruine ruwe zijde is de onderkant. De komboecha neemt de vorm aan
van de recipiënt waarin het zich bevindt: in een ronde pot krijg je
een ronde zwam, in een vierkantige pot een vierkantige zwam.
KOMBOECHADRANK
Komboechadrank smaakt flink
zuur, te vergelijken met zure appelwijn, ciderazijn of
molkosan. Let op: is hij zoet, dan is hij niet goed!
In de meeste natuurwinkels kan
men komboechadrank kopen maar men kan hem vrij gemakkelijk zelf maken
op voorwaarde dat men vertrekt met een goede komboechazwam. Zon
zwam kan men krijgen bij vrienden of kennissen die reeds met de
komboechacultuur bezig zijn of u kan ze opkweken vanuit een fles
gekochte drank.
GEZOND?
De heilzame werking van de
komboechadrank wordt nauwelijks ontkend. De bestanddelen van het
wondere goedje werden reeds meerdere malen wetenschappelijk
geanalyseerd.
De inhoud werd geïdentificeerd
als courante chemische verbindingen die ook toegepast worden in de
courante farmacie. Maar net zals bij kruiden, ligt de kracht in
het samenspel van de talrijke bestanddelen. Het geheel is meer dan de
som van de delen.
Als middel tegen ongemakken en
kwalen is de lijst lang, zo lang dat men op de duur de wenkbrauwen
fronst: is komboecha misschien een tovermiddel? In Hagers Handbuch
der Pharmazeutischen Praxis een standaardwerk, wordt komboecha
vermeld als volksgeneesmiddel tegen alle kwalen en in hetbijzonder als waterafdrijvend middel, als middel tegen
darmtraagheid, jicht, arterioslerose, en om nier- en galstenen af te
voeren.
Verder zou komboecha gunstig zijn
bij: - pijnlijke en onregelmatige menstruatie -
eksterogen (compres met komboecha) - zweren (deppen
met komboecha) - slaapstoornissen -
baarmoederontstekingen - migraine - te hoge of
te lage bloeddruk - maag- en darmontstekingen -
spijsverteringsstoornissen - lelijke littekens
(compressen) - depressie - kliergezwellen in de
keel - pijn in de lenden en de rug - couperose -
psoriasis
DOSERING
Vooraf weze gezegd dat sommige
mensen de komboechadrank niet binnen krijgen. Met kleine
hoeveelheden beginnen is dan ook aangewezen. En bij een uitgesproken
walg moet men dit aanzien als een te volgen signaal van ons
lichaam. Doorgaans neemt men 3 keer per dag een half kopje
komboechadrank, al of niet aangelegd met water. De eerste
inname liefst op een nuchtere maag, de laatste enkele uren
voor het slapengaan.
De dosis kan zonder problemen
verhoogd worden: Ronald Reagan dronk 1 liter per dag! Men
mag komboecha drinken zolang men wil, maanden, jaren, zelfs
levenslang. Maar, zoals reeds gezegd: bij tegenzin is het beter om
ermee te stoppen. Op sommige plaatsen in Rusland wordt komboecha
verkocht als frisdrank (detegenhanger van
Coca-cola?). Geneesheren waarschuwen dat in bepaalde
omstandigheden en bij bepaalde personen zuurvergiftigingvan het bloed zou kunnen ontstaan, zeker bij zware suikerzieken.
Vertel het aan uw arts dat u regelmatig komboecha drinkt!
ZELF
MAKEN
Maak 3 liter thee van 15 g losse
zwarte (of groene) Chinese thee. Gebruik kalkarm water. Laat
minstens een kwartier trekken en daarna zeven. Voeg 300 g suiker
toe en roer tot hij volledig is opgelost. Als alles afgekoeld is
tot circa 30° overgieten in een bokaal met brede hals. Giet een
kopje komboechadrank bij ofwel 10 eetlepels azijn. Leg de
moederzwam op de vloeistof, met de gladde kant naar boven. Sluit
de bokaal af met een gaasje en een elastiekje en zet hem op een warm
plaatsje. Laat 14 dagen gisten. Giet nu over in schone
flessen. Zorg ervoor dat het bezinksel achterblijft: gebruik een
kaasdoek of hevel over. Als er toch zwevende deeltjes meekomen is dit
geen bezwaar. Alleen, heldere drank oogt mooier dan troebele
drank. Bewaar de fles(sen) op een koele plaats. Komboechadrank
kan gemakkelijk zes maanden bewaard blijven, zonder zijn kracht te
verliezen.
MEER INFO.
Frans Balis & Roos Van Hoof
schreven over de KOMBOECHA een interessant en zeer toegankelijk
werkje onder de titel Komboecha of kargasok, eeuwenoud
levenselexir brengt opnieuw gezondheid. Het boek werd uitgegeven
door Farma Import; Heymansplein, 45 3581 Beverlo-Beringen. Tel
011/40.14.07
Komboecha
- de stille kracht
Een zure
drank, voor het eerst beschreven in een "geneesmiddelenboek"
in 221 voor Chr. in Noord-China. Tegenwoordig als volksmiddel bekend
in Zuid-Siberië, grote delen van China, Korea, Japan en bijna alle
Zuidelijke Russische staten en tegenwoordig hoe langer hoe beter
bekend in U.S.A., Brazilië, Oost-Europa, Duitsland, Nederland en
zelfs hier! KOMOECHAdrank bevat de symbiose van verschillende
micro-organismen. Die micro-organismen zetten alle suikers om in
stoffen die een heilzame werking hebben op het menselijk
organisme. Door die omzetting wordt de drank zuur (PH ongeveer
2,8). Door het gistingsproces ontstaan in KOMBOECHA heel
belangrijke stoffen: gluconzuur, rechtsdraaiend melkzuur, natuurlijke
antibiotische stoffen, vitaminen en andere organische zuren.
Komboecha
ontgift
Eén van de
belangrijkste eigenschappen van KOMBOECHA is zijn zuiverende
werking op het organisme. Daardoor heeft KOMBOECHA een
preventieve werking bij heelwat chronischeproblemen.
KOMBOECHA helpt op een
natuurlijke wijze afvalstoffen van onze eigen stofwisseling, of
giftstoffen opgenomen met de voeding of ademhaling af te voeren via
de nieren.
Dat hebben Dr. Molodejew en Dr.
Grigorijew met hun team ruimschoots aangetoond tijdens hun onderzoek
in het district Perm in de USSR in 1951 (KOMBOECHA de theezwamdrank
van W. Frank blz. 144) Het is zeer belangrijk dat men in de
loop van de dag naast KOMBOECHAvoldoende water drinkt, om de
afvoer van die afvalstoffen mogelijk te maken.
Komboecha
en infecties
Verschillende
organische zuren (waaronder usninezuur) van de KOMBOECHAdrank hebben
antiobiotische eigenschappen. Trouwens een KOMBOECHAgebruiker
die na een tijdje gezuiverd is van afvalstoffen zal automatisch een
beter werkende afweer kunnen opbouwen en zijn algemene immuniteit
tegen chronische infecties verbeteren. (zie ook: KOMBOECHA de
theezwamdrank van W. Frank blz. 120)
Komboecha
en de spijsvertering
De miljoenen
levende micro-organismen kunnen samen met het rechtsdraaiend melkzuur
een heilzame invloed uitoefenen op onze darmflora.
AangezienKOMBOECHA direct ter plaatse kan inwerken ervaren mensen met
spijsverteringsproblemen soms al heel snel verbetering met een
KOMBOECHAkuur. Ook bij maagproblemen bleek KOMBOECHA tot op
heden steeds vrij snel te scoren.
De naam KOMBOECHA komt van
(Theezwam van R. Fashing)
Dokter KOMBOE, een Koreaans
dokter die in 414 na Chr. uitgenodigd werd aan het hof van de
Japanse Keizer Inkyo, omdat die erg sukkelde met de maag. Zijn
eigen hofartsen konden hem niet helpen en toen Dr. Komboe na twee
weken zijn CHA (thee in het Japans of Chinees) klaar had
bleek de keizer al snel verlost te zijn van zijn probleem. De
populariteit van de drank steeg meteen enorm en KOMBOECHA werd de
meest gebruikte benaming voor deze drank.
Heel wat
KOMBOECHAgebruikers getuigen dat ze met de drank een veel vlottere
vertering hebben van maaltijden die vroeger steeds op hun maag bleven
liggen.
Komboecha
en de darmen
Eerste
officiële melding: Prof. Henneberg 1926: Handbuch der
Gärugsbateriologie) Organische zuren in de darminhoud stimuleren
de dikke darmperistaltiek op een zacht en veilig wijze. De hogere
zuren in de KOMBUCHAdrank worden weinig opgenomen in het bloed en
zullen dus hetzelfde effect veroorzaken als vruchtenzuren éénmaal
ze in de dikke darm toekomen: een veilige stoelgangbevorderende
werking. Let wel! Iemand die voor het eerst KOMBOECHA drinkt en uit
zichzelf al een vlotte darmperistaltiek heeft moet zeker met een lage
dosis starten (3 x 50 cc per dag), dit om diarreetoestanden te
vermijden. Na enkele dagen kan men dan overgaan naar de gemiddelde
dosis (3 x 100 cc).
Komboecha
en de lever
(Dr.
Valentin Köhler: Glucuronsäure macht Krebspatienten Mut.) uit
Arztliche Praxis 33 (1981), 887 / (Komboecha of Kargasok F. Balis en
R. Van Hoof blz. 57) Onze lever maakt dagelijks kleine
hoeveelheden glucuronzuur aan. De hoofdeigenschap van dit
glucuronzuur is: het lichaam ontgiften van afvalstoffen die
anders door hun moeilijke oplosbaarheid in ons organisme opgestapeld
worden en op de duur schade kunnen veroorzaken.
Klinisch-biologen kennen zeer
goed de glucuronaten (de conjugatie van glucuronzuur met een
afvalstof uit ons lichaam) die in de urine teruggevonden
worden. KOMBOECHA bevat dit glucuronzuur.
KOMBOECHAgebruikers bezorgen hun lever de extra hoeveelheid
glucuronzuur, waardoor de lever haar ontgiftende werking heelwat
beter kan uitvoeren.
Een
persoon met teveel afvalstoffen in de lever zal meestal een
bruinverkleuring vertonen rond de ogen, verdraagt heel slecht
sterk licht en heeft een afkeer van scherp zure spijzen (citroen).
Na een tijd KOMBOECHA gebruik merkt men duidelijk dat die
verschijnselen verdwijnen.
Komboecha
en de nieren
Dr. Max
Bing in Die medizinische Welt 2 (42) 1576-1577 (1928) Vrij naar:
F. Balis en R. Van Hoof in Komboecha of Kargasok blz. 106
(1991) Meestal merk je binnen het half uur dat KOMBOECHA de
afvoer van overtollig water bevordert, en
dat gebeurt anders dan bij koffie - dat eveneens waterafdrijvende
eigenschappen heeft-. Koffie veroorzaakt een verdroging van de
darminhoud waardoor de stoelgang harder wordt.
Bij KOMBUCHA daarentegen wordt
het meervolume aan urine vooral uit de weefsels gerecupereerd,
waardoor de normale stoelgang niet wordt verstoord.
Heelwat KOMBOECHAgebruikers
hebben al ervaren dat oedemen vrij snel verminderen onder invloed
van de drank. Door zijn gehalte aan natuurlijke antibiotische
stoffen kan KOMBOECHA ook bescherming bieden tegen chronische
unineweginfecties.
De zure KOMBOECHA zou ook in
staat zijn om alkalisch niersteengruis terug op te lossen en uit
te drijven.
Komboecha
en de gewrichten
Eerste
officiële melding: Prof. Dr. Rudolf Kobert: Teekwass. Mikrikosmos
(1917-18) Vrij naar: Komboecha of Kargasok Balis en Van Hoof
(1991) blz. 105
KOMBOECHA drinken
brengt micro-organismen in het lichaam die samen met o.a.
glucuronzuur in staat zijn de schadelijke afzettingen van
naaldvormige unrinezuurkristallen en van andere afvalstoffen terug
oplosbaar maken, zodat ze via de nieren het lichaam kunnen verlaten.
De sterkere reuk en de donkere kleur van de urine zijn daarvan het
duidelijk bewijs.
Het is dan ook van het
allergrootste belang dat mensen met gewrichtsproblemen ten gevolge
van urinezuuropstapeling zeker voldoende (water) drinken om de
nieren te stimuleren.
Na enkele weken voldoende
KOMBOECHAgebruik zal men merken dat de gewrichten soepeler worden
en dat meestal ook de pijn achterwege blijft.
Komboecha
en het bloed
Officiële
melding: (1928) Dr. Max Bing: Die Medizinische Welt 2 (42)
1576-1577 Vrij naar: F. Balis en R. Van Hoof: Komboecha of
Kargasok (1991) blz. 107
KOMBOECHA is een heel complex
product, waarbij de synergische (elkaar versterkende) werking van
zijn componenten ook op de samenstelling van ons bloed een invloed
heeft. Heel wat bloedproeven hebben de laatste jaren bewezen dat
KOMBOECHA invloed heeft op cholesterol en vetstoffen in ons
bloed.
Daarnaast is KOMBOECHA
krachtig bloedzuiverend door de verbeterdenier- en
darmwerking.
Alle hogebloeddrukpatiënten
hebben ervaren dat ze met KOMBOECHA hunbloeddruk zagen
normaliseren. Hier kunnen we echter niet sterk genoeg benadrukken
dat de voorgeschreven geneesmiddelen steeds verder doorgenomen moeten
worden tot de dokter zelf andere adviezen geeft!
Komboecha
en de huid en de slijmvliezen
Vrij naar:
Komboecha of Kargasok van F. Balis en R. Van Hoof blz. 108 Slechte
stofwisseling, vaak veroorzaakt door darm- en leverproblemen,
kan oorzaak zijn van ongezonde huid.
Door de stofwisseling te
verbeteren en het evenwicht in de darm te herstellen zal KOMBOECHA
ook hier verbetering brengen.
Oudere mensen
beweren dat de drank verjonging in de hand werkt: de huid wordt
strakker,
rimpels verminderen en
ze voelen zich
opvallend gezonder en vitaler.
Onder invloed van
KOMBOECHA vermindert de kans op huidontstekingen (jeugdacné) en zal
de tranpiratie frisser gaan ruiken. Met de tijd hebben ook al
heelwat vrouwen ervaren dat ze met een langdurige KOMBOECHAkuur
minder of geen last meer hadden van chronisch vaginale
(schimmel)infecties.
Komboecha
en allergie
Vrij naar:
Komboecha of Kargasok van F. Balis en R. Van Hoof blz. 109
Allergieproblemen worden vaak in
gang gezet door de onbewuste opname van lichaamsvreemde stoffen o.a.
door scheikundig behandeld voedsel (sproeistoffen), luchtbezoedeling,
detergenten ...
Aangezien KOMBOECHA met zijn
glucuronzuur één van de krachtigste middelen blijkt te zijn om het
lichaam te zuiveren, zien we vaak, maar toch niet altijd,
alergiereacties verminderen of zelfs verdwijnen.
Komboecha
en geestelijke prestaties
Vrij naar:
Komboecha of Kargasok van F. Balis en R. Van Hoof blz. 107 De vele
zuren en vitaminen uit de KOMBOECHA hebben de eigenschap dat ze
doordringen tot in iedere cel van ons lichaam en daar de omzettings-
en verbrandingsprocessen gaan stimuleren. Het
eindresultaat van al die minime stimulaties in alle celletjes laat
zich voelen. KOMBOECHAgebruikers vertellen steeds dat ze zich
fitter, actiever, kortom gezonder voelen. Arbeiders en medisch
personeel getuigen dat ze minder last hebben van werken in
ploegverband (verschuivende werkuren, nachtwerk). Studenten
ervaren dat ze intensiever en geconcentreerder kunnen blokken. Het
gehalte aan vitamines en het feit dat ons lichaam na een tijd
KOMBOECHAgebruik verlost geraakt van zijn overbodige of zelfs
schadelijke ballast-(=gif) stoffen, zal natuurlijk ook meespelen
in dit algemeen fitheidsgevoel.
Komboecha
en kanker
(Komboecha
of Kargasok van F. Balis en R. Van Hoof 1991 blz. 114) (Komboecha
de theezwamdrank van G.W. Frank blz. 144 en verder)
Tijdens onderzoek naar
verspreiding van kanker in de voormalige Sovjet-Unie, stelde men vast
dat er in bepaalde streken weinig of geen kanker voorkomt.
Nochtans was het leefmilieu daar zeer ongezond: chemische- en
metaalindustrie in verouderde fabrieken en sterke luchbezoedeling. De
enige verklaring die men tenslotte vond voor de haast onaantastbare
vitaliteit en werklust, bleek nu juist de gewoonte te zijn bij die
mensen om reeds van oudsher hun dagelijkse hoeveelheid
KOMBOECHA te drinken. (Citaten uit Arztliche Praxis nr 24/1981
blz. 887)
"Dr. Valentin Köhler
bereikte met glucuronzuur, dat een component is van KOMBOECHA,
verrassende resultaten bij klinisch opgegeven kankerpatiënten en
stelde daarbij vast:
- geen
nieuwe metastasen (uitzaaiingen) - gewichtsverlies stopt, soms
treedt gewichtstoename op! - toename in de belangstelling voor de
buitenwereld. - vermindering van pijnstillenden middelen. -
verzwakking van de hoestprikkels."
(Wat volgt
komt uit: Theezwam Komboecha van R. Fasching)
Van de hierboven geciteerde
kennis gebruik makend heeft Dr. Sklenar in Duitsland KOMBOECHA
toegediend aan patiënten met kanker of cystevorming.
Hier bleek dat de cyste
meestal binnen de 6 weken en hoogstens na 3 maand verdwenen was
(dosis 1/2 liter per dag). Bij kanker boekte hij alleen resultaten
wanneer het een goed doorbloede plaats betrof, met een dosis tot 1
liter per dag.
Tegenwoordig hebben levertesten
bewezen dat de huidige chemotherapie veel beter wordt verdragen
wanneer men die kan kombineren met een goed volgehouden
KOMBOECHAkuur (dosis 1/2 tot 1 liter per dag). KOMBOECHA heeft
tot op heden zeker zijn waarde in de behandeling van
kankeraandoeningen, alleen al in dit opzicht, dat geen enkele
kankerpatiënt kan bogen op een gezond darmstelsel!
(Rosina Fasching : Theezwam
Komboecha blz. 20) KOMBOECHA is zeker in staat om dit darmstelsel
te regenereren en dedarmflora te herstellen.
Men weet intussen perfect dat
kanker alleen ontstaat bij een zuurtegraad vanhet bloed
boven PH 7,56 (het alkalische gebied).
KOMBOECHA, als aangenaam
aanvaarde drank, is heel vlot in staat om de zuurtegraad van het
bloed te herstellen. En zo zijn we al aardig op weg om de toestand
van de patiënt te verbeteren.
Het is natuurlijk niet "HET
WONDERMIDDEL" maar een zeer nuttig natuurlijk hulpmiddel,
te combineren met degelijke therapieën en aangepaste
geneesmiddelen.
Komboecha
bewaren
De drank
bewaart men op een koele en donkere plaats: kelder of
frigo. Eventuele bruine neerslag onderaan in de fles kan, na
schudden, gerust opgedronken worden. Een slijmerig schijfje kan
bovenop de drank ontstaan wanneer de fles eenmaal geopend werd en
daarna een tijdje is blijven staan. Dit is een nieuwe KOMOECHAzwam
die zich vormt, meteen het bewijs dat de drank levende
micro-organismen bevat. Men kan dit slijmerig velletje gewoon
affilteren met een nylonzeefje. Een begonnen fles wordt eigenlijk
best binnen de week uitgedronken.
Komboecha,
dosering en gebruik
Voor
volwassenen is de gemiddelde dosis 1/2 glas (= 100 cc) drie maal
perdag na eten.
Kinderen kunnen volstaan met de
helft van die dosis.
Wie een
KOMBOECHAkuur start begint best voorzichtig
(3 x per dag 50
cc), want soms kan het stimulerend effect op de darmen bij de start
nogal overduidelijk zijn.
Hierbij nog een
veelgehoorde vraag: "Mogen diabetici (suikerzieken) ook
KOMBOECHA drinken ? Het antwoord is volmondig JA, wanneer die
KOMBUCHA voldoende zuur is, want dan zijn haast alle suikers die
gebruikt werden bij het opstarten van de fermentatie omgezet tot
heilzame zuren.
Het is wel aan te
raden voor diabetici, wanneer ze starten met een kuur, om regelmatig
hun bloedsuikerspiegel te bepalen, om hun dosis insuline indien nodig
aan te passen.
Komboecha
slotbeschouwing
De
KOMBOECHAdrank is een belangrijk natuurprodukt, een biologische
levende drank, en is voor elke gezondheidsbewuste gebruiker een
waardevolle toevoeging aan zijn dagelijkse voeding.
KOMBOECHA
is geen "wondermiddel"
maar dagelijks getuigen gebruikers van zijn heilzame werking.
Denkt
nooit dat het gebruik van KOMBOECHA uw gewone medicatie overbodig
maakt! KOMBOECHA ondersteunt de therapie op een natuurlijke wijze en
kan ervoor zorgen dat het herstel veel sneller wordt bereikt.
De naam MIR staat voor
Mentale en Intuïtieve Reset. De MIR-Methode is een
Zelfhelingsmethode en is bedoeld voor mensen met emotionele en
lichamelijke klachten die daar graag zelf wat aan willen doen.
MIR
betekend in het Russisch: VREDE
... mooi toch!
Hieronder vindt je 2 video's die
de zelfhelingsmethode verduidelijken!