In een perfecte wereld zou elke browser de standaarden perfect ondersteunen en sites zouden er in elke browser precies hetzelfde uitzien. Spijtig genoeg zijn we nog ver van dat doel verwijderd. Er zijn ongelooflijk veel browsers in omloop en ze hebben allemaal hun eigen vreemde karaktertrekjes en hun eigen interpretatie van de Webstandaarden. Zelfs de meest gebruikte browsers zoals Internet Explorer, Opera en Firefox tonen een pagina niet altijd op dezelfde manier.
Je website ontwikkelen zodat deze in alle browsers er precies uitziet zoals je wou, is vrijwel onmogelijk. Als je al ondersteuning wil inbouwen voor de meest gebruikte browsers moet je hier en daar een CSS hack toepassen of rond het probleem werken. Wat een zootje!
Het resultaat hiervan is dat webontwikkelaars verplicht worden om zelf te beslissen welke browsers en welke platformen ze ondersteunen en welke browsers ze links zullen laten liggen. Als er webontwikkelaars elkaar ontmoeten aard de discussie vaak uit in welke browsers hun sites ondersteunen en waarom ze dit besloten hebben.
De laatste jaren wordt er vaak gepraat over het ondersteunen van verschillende browsers. Dit komt zeker door de opkomst van Mozilla Firefox. Er blijkt een inzicht te zijn ontstaan bij webontwikkelaars dat Internet Explorer misschien niet de browser van de toekomst is en velen voerden aanpassingen door aan hun onderliggende code om hun sites met Mozilla Firefox compatibel te maken.
De grote vraag die webontwikkelaars zich moeten stellen is welke browsers ze willen ondersteunen en welke ondersteuning ze in de nabije toekomst willen laten vallen.
Deze beslissingen kunnen op enkele verschillende manieren genomen worden.
Statistieken
Vele webontwikkelaars baseren hun keuze op statistieken die ze verzamelen op sites zoals WebSideStory. Dergelijke sites verzamelen informatie over welke browsers hun site bezoeken en op welke besturingssystemen deze browsers draaien. Zodra de statistieken dan aantonen dat een bepaalde browser amper gebruikt wordt, laten deze webontwikkelaars dan de ondersteuning voor die browsers achterwege.
"Don't care about Market Share"
Eric Meyer, de auteur van het gelijknamige artikel toont aan dat webontwikkelaars naar de logs van hun eigen webservers zouden moeten kijken om deze beslissing te maken. Uiteindelijk is het belangrijker dat jouw site goed werkt op de browsers die gebruikt worden om jouw site te bezoeken, dan dat jouw site ook functioneel perfect is bij andere browsers. Je moet het doelpubliek van je site kennen en je beslissingen dan ook afstemmen op dit publiek.
Spijtig genoeg werkt deze aanpak ook averechts. Stel jezelf een browser voor die een bepaalde site niet goed weergeeft. Je zal snel stoppen met deze site te bezoeken omdat deze er toch visueel onaantrekkelijk uitziet of omdat deze gewoon niet werkt. De statistieken die jouw server bijhoudt zullen hierdoor ook aangetast worden en aantonen dat bepaalde browsers zeer weinig gebruikt worden om jouw website te bekijken en dat kan je als webontwikkelaar dan aanroepen om ondersteuning voor deze browsers te laten vallen terwijl je net aan die ondersteuning had moeten werken om die bezoekers niet kwijt te raken.
Er zijn redenen genoeg om ondersteuning voor bepaalde browsers niet in te bouwen. Sommige aanpassingen vergen te veel werk terwijl andere een volledige herstructurering inhouden. Jim Byrne houdt vol dat het Web ontworpen is om informatie voor iedereen beschikbaar te maken. Het zou mogelijk moeten zijn dat alle browsers de Webstandaarden op dezelfde manier ondersteunen zodat elke site precies op dezelfde manier werkt in alle browsers. Dit zou echter een grote inspanning vergen van de leveranciers van de browsers. Het is precies daarom dat er tools worden gelanceerd op het Net zoals de ACID-tests. De ACID-tests zijn proeven die een browser moet doorstaan om als voldaan te worden beschouwd. Internet Explorer, Firefox, Opera en nog andere browsers voldoen misschien wel (ternauwerdood) aan ACID2 maar binnenkort verschijnt er een definitieve ACID3 test. Als jouw browser voldoende compatibel is met de standaarden, moet de browser 100/100 scoren of een score die in elk geval al in de buurt ligt. Als je hier klikt ondergaat je browser de ACID3 test. Opera, de browser waarmee ik de ACID3 test heb afgelegd score slechts 52/100, wat duidelijk nog sterk ondermaats is. De ACID3 test is echter ook nog steeds onder constructie en kan nog niet als finaal beoordelingsmiddel gebruikt worden.
Sinds de ACID3 test echter werd aangekondigd kondigde Mozilla aan dat ze een nieuwe versie van Firefox zouden uitbrengen die de ACID3 test kon doorstaan en Microsoft volgde door Internet Explorer 8 aan te kondigen. De toekomst zal uittonen of deze nieuwe releases een stap in de juiste richting zijn.
Wat kan je doen om de ondersteuning te verbeteren?
Vermijd code dat problemen geeft
Er zijn meestal manieren om code te vermijden die problemen kan geven in verschillende browsers. Het vermijden van zo'n code zorgt ervoor dat je veel meer browsers tegelijk kan ondersteunen zonder dat je daar extra veel moeite voor moet doen. Als je dan toch functionaliteiten op je site wil toevoegen die problemen kunnen geven, doe dit dan op een onopvallende manier. Als de functionaliteit dan niet werkt in een of andere browser, dan blijft de site toch nog operationeel en aantrekkelijk om te gebruiken.
Minimum, minimum, minimum!
Voorzie een versie van je site die voornamelijk uit tekst en HTML bestaat. Als je site Javascript gebruikt en de bezoekende browser ondersteunt geen Javascript (of heeft uit veiligheidsoverwegingen Javascript uitgeschakeld), dan moet de site nog steeds werken. Voorzie bijvoorbeeld een link op de startpagina naar je site zonder Javascript of mét Javascript. Dat vereist echter veel werk om gewoon meer browers te ondersteunen dus dat verslaat het nut alweer. Je kan de browser wel laten detecteren of Javascript ondersteund worden en de site automatisch aanpassen aan deze ondersteuning. Zo blijft de site werken, of de bezoeker Javascript ondersteund of niet.
Probeer geen browser buiten te sluiten
Probeer altijd objectief te besluiten wat de voordelen zijn om een browser te ondersteunen en hoeveel mensen gebaat zijn bij die beslissing. Als jouw serverlogs aantonen dat niemand van de bezoekers Firefox gebruikt is het nutteloos om uren te spenderen zodat jouw site ook werkt onder Firefox. Overweeg echter wel het tegendeel. Zullen er meer Firefox gebruikers jouw site beginnen bezoeken als jouw site ook goed werkt met Firefox? Het is belangrijk om steeds elk facet te bekijken bij het nemen van een belangrijke beslissing voor het voortbestaan van jouw site.
Bij het schrijven van dit artikel ben ik ongelooflijk geholpen door the Tech Republic dot com. <a href="http://www.techrepublic.com.com">http://www.techrepublic.com.com"</a>.
Een recent onderzoek toont aan dat de straling van mobiele telefoons een gezonde nachtrust verstoort. Het onderzoek werd o.a. gefinancierd door het Karolinska Institute en de Uppsala Univerity in Zweden. Bij het onderzoek werden circa 70 mensen aan straling blootgesteld die vergelijkbaar is met elektromagnetische golven. Deze zou niet schadelijk mogen zijn want dit is dezelfde straling als die van een GSM of een draadloos netwerk.
Het onderzoek toonde aan dat de bestraalde mensen er langer over deden om in een diepe slaap te komen en deze fase van de slaap was korter dan bij andere mensen.
Het onderzoek benadrukt dat kinderen en tieners meer risico lopen omdat deze vaker laat op de avond nog mobiel bellen en vaker met een gsm dichtbij op het nachtkastje slapen. De slachtoffers vertonen tekens van depressiviteit, stemmingswisselingen en symptomen van ADHD. Een eerder Belgisch onderzoek bij 1 656 tieners steunt de resultaten van dit onderzoek. Tieners die na in bed te kruipen nog bellen met hun gsm geraken daarna moeilijker in slaap en slapen slechter.
Maar wat dan als je de gsm naast je legt en hem enkel als wekker gebruikt?
Een gsm houdt constant verbinding met de zendmast uit de buurt en stuurt om het x-aantal seconden een signaal naar deze zendmast. Aan de hand van de duur vooraleer er antwoord komt en de sterkte van het signaal dat aankomt berekent de gsm bijvoorbeeld zijn ontvangst. Dit kan je makkelijk zelf testen door je GSM naast een radio te leggen. Om de zoveel seconden zullen de boxen van de radio het vreemde geluid vertonen dat je normaal ook hoort net voor je GSM begint over te gaan. Dat is dan je GSM die contact opzoekt met de GSm-mast en zijn antwoord krijgt.
Valt er dan niets tegen te doen? Jawel hoor. Je kan natuurlijk een extremere regel invoeren waarbij je GSM op een andere verdieping slaapt dan jij of waarbij je de GSM uitschakelt voor je gaat slapen. Het onderzoek toonde wel aan dat blootstelling aan deze stralen tot een uur voor het slapengaan nog steeds een negatief effect heeft dus je zou je GSM al een uur voor het slapengaan moeten uitschakelen.
Een andere mogelijkheid werd geleverd door een post op de site http://core.tweakers.net. Hij herinnert mensen eraan dat de meeste GSMs een "vliegtuig-modus" heeft waarbij de zender van de GSM niet in werking is. Je kan dus je GSM nog prima als wekker gebruiken maar je kan bijvoorbeeld niet meer opgebeld worden. De GSM zal dan ook geen contact meer zoeken met een zendmast uit de buurt. Dit lijkt een leuke oplossing voor het probleem maar waar ik die "vliegtuig-modus" zou moeten gaan zoeken, daar heb ik geen flauw idee van.
Ik denk dat jullie er wel mee akkoord zullen gaan dat er redenen genoeg zijn om het eens te proberen. Nieuwsgierig als ik ben ga ik dit natuurlijk eens uitproberen vanaf vanavond. Een uur voor ik ga slapen mijn GSM uitschakelen en pas 's morgens als ik opsta terug inschakelen. Ik ben zelf een redelijk slechte slaper dus ik ben benieuwd of ik verbetering opmerk na een week tijd. Ik houd jullie zeker op de hoogte!
Gek nieuws vandaag gelezen. In Zwitserland wordt er al een tijdje aan Artificial Intelligence gewerkt met robotten. Het team van The Laboratory of Intelligent Systems probeert kleine robotjes te maken die samen kunnen werken en naar "eten" op zoek kunnen gaan terwijl ze het "vergif" proberen te vermijden. Kort samengevat moesten de robotjes samen op zoek gaan. Zodra één van hen een object als vergif kon identificeren, moest hij dit melden aan de andere robotten zodat zij bij het vergif konden wegblijven.
Over een nacht ijs zijn ze in elk geval niet gegaan want er werden 50 generaties gemaakt van deze robotjes. Elk robotje bezit 30 genen (eigenschappen) dat hun gedrag bepaalt. De vijftigste generatie werd gemaakt aan de hand van resultaten van de vorige 49 generaties. De genen van de beste robotten werden geselecteerd en bij elkaar gegooid. Was dat even een verrassing toen bleek dat sommige van deze robotten konden liegen.
In de 50ste generatie waren er robotten bij die "eten" aangaven aan de rest terwijl het eigenlijk vergif was. De robotten die het signaal ontvingen keken dit natuurlijk geen tweede keer na en sloten zich aan bij dit socket. Het resultaat was dat deze robotten hun batterijen leegliepen. Het "eten" waarnaar ze op zoek gingen was namelijk een oplader waaraan ze zichzelf konden opladen. Het "vergif" bestond uit een elektriciteitsafnemer die hun batterij zou leegzuigen.
Een fout in de programmatuur die het liegen veroorzaakte? Nee hoor. De robot die het signaal doorgaf blijft gewoon van dit socket af en gaat na de tegenstanders te hebben uitgeschakeld gewoon door met zijn zoektocht naar "eten".
In Zwitserland hebben ze dus een robot kunnen maken die bewust kan liegen. De machine wist duidelijk wel dat hij een verkeerd signaal aan zijn teamleden gaf anders had hij zichzelf ook aangesloten aan het socket.
Luidt dit voor ons een nieuw tijdperk in waarin kinderen zullen spelen met kleine robotjes die bewust verkeerde informatie kunnen geven? Misschien brengt Mattel volgend jaar wel een 'levende' Barbie-pop op de markt die kan praten en kan communiceren met jouw kind. Voor een of andere reden moet ik dan toch onmiddellijk aan Chucky denken. Je weet wel, die bezeten pop die aan het moorden slaagt. Ach, foutje in de programmatuur.
We rijden allemaal wel eens met de bus, en de meeste hogeschoolstudenten beschikken ook wel over een Buzzy-Pas of een treinabonnement (daar ontbreekt de leuke naam nog, mischien een Happy Rail pas). Als je zo'n abonnement hebt kan je gewoon op elke lijnrit rijden zonder dat je nog moet betalen.
Nu komt er bij De Lijn in Vlaanderen een nieuw uniek systeem aan dat volgens de planning in 2010 in gebruik zal worden genomen.
Het systeem houdt in dat elke reiziger een chipkaart heeft dat ingescand moet worden als ze instappen en dan houdt een boordcomputer alle gegevens bij, zoals het aantal reizigers op een traject en de verplaatsingspatronen van reizigers. Dat is goed, want dan kunnen ze een statistiek opstellen die zegt dat meneer Lemmens op zaterdag heel graag naar de stad rijdt. Zo krijgen we nog Big-Brother toestanden. Geweldig.
Om nog maar te zwijgen van al die studenten die op dit moment voor De Lijn werken als "teller". Deze job houdt in dat ze met een bus meerijden en tellen hoeveel mensen er op de bus stappen of dat ze de tijd meten van halte tot halte. Het is een leuke bijverdienste, zeker niet al te vermoeiend en het betaalt negen euro per uur. Ach ja, vanaf 2010 hebben ze jullie al niet meer nodig.
De boordcomputer, zo zegt Zita.be, zal ook gebruikt worden voor het beïnvloeden van de verkeerslichten. Ach, ze rijden toch al altijd door het rood dus als het licht nu toevallig elke keer dat er een bus aankomt op groen springt, waarom niet. Geen verkeersovertredingen meer door de Lijn chauffeurs, gewoon een lamp die af en toe verspringt terwijl waarschijnlijk niet iedereen van het kruispunt af is.
De Minister van Mobiliteit Van Brempt hoopt ook dat de nieuwe chipkaart tegen zwartrijders zal werken, want iedereen die opstapt is verplicht om zijn kaartje boven te halen en zich te laten scannen. Dat zijn ze nu ook al. Dat werkt niet.
Als ik je vertel dat ongeveer de helft van de reizigers op een schooldag een Buzzy Pas heeft en dus gewoon opstapt zonder te moeten stoppen bij de chauffeur kan je jezelf wel voorstellen dat zodra we allemaal verplicht zijn om zo'n kaartje boven te halen, dat de vertragingen enkel erger worden.
Kostprijs van deze nutteloze maatregelen?
60 MILJOEN EURO!
Wat dacht je ervan dat de overheid dat geld eens zouden besteden aan werkloze jongeren een baan te geven door ze bij de Lijn de bussen te laten kuisen! Ik schrijf echt niet graag mijn naam in een laag stof op de bus. Neem er nog eens bij dat ik een astma-patiënt ben en je weet wel hoe moeilijk ik het soms vind om te ademen op een bus. Een snotneus vind ik ook altijd leuk als ik met de bus rijd.
Of nog beter, de overheid kan dit geld misschien eens gebruiken om hun begroting in evenwicht te laten zijn, in plaats van dat ze besparen op onderwijs (maar daarover later meer).
Ach, monopoliesituaties creëren zo'n situaties.
Een vooruitstrevend systeem van de Lijn? Alstublieft ...
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.