vrijdag 6/5/2011: We zijn met heel het 2de naar de lilse bergen geweest en dat was FUN !!!! Het was kei goed weer. We hebben allemaal verschillende leuke sporten gedaan, go-karten,trampoline,beach volleybal,waterfietsen en laagteparcour. verder weet ik niets meer te schrijven.
Deze donderdag,5 mei,gaan wij tijdens de projectweek naar kamp c. Kamp c is een gebouw met allerlei informatie over duurzame energie en het gebruik ervan. Het is gelegen in Westerlo in de Britselaan nummer 20.
Je kan de zalen verhuren voor evenementen,vergaderingen en nog veel meer. Ook zijn er nog veel andere gebouwen en terreinen zoals een provinciaal informatiecentrum,een demozone,aan de westkant van het domein ligt een natuurgebied en aan de noordzijde van het gebied ligt een industriezone. Ook komt er een nieuw gebouw,met de naam: expo c. Het gaat een authentieke schuur worden,waar ze alles gaan deden. Ze gaan de oude balken vernieuwen en opnieuw gebruiken.
Kamp c heeft een educatief aanbod met een aangepast programma voor alle graden van het secundair onderwijs. Er zijn ook aparte lerarendagen.
Donderdag zijn we naar de vrachtwagen van startruck geweest. We werden in twee groepen verdeeld.De ene groep begon vanachter in de laadbak,en de andere vanvoor in het huis van de chauffeur zoals ze het noemden. Vanachter in de laadbak mochten we zelf een lading vastmaken met behulp van ons gezond verstand (en speciaal materiaal natuurlijk). Van voor kregen we wat meer uitleg over alle apparatuur die de chauffeur moet kennen en voor wat dat allemaal dient. Ook voor wat het belangrijk is. Een vrachtwagen chauffeur moet wel meer kunnen en kennen dan ik had gedacht. Ze moeten bv. goed kaart kunnen lezen, goed kunnen schrijven en onthouden om de nummers van de ladingen op te schrijven, enzovoort .... Na dat elke groep zijn ding had gedaan werd er gewisseld.
Sinds vandaag staat de vrachtwagen van startruck bij ons op school. Donderdag gaan wij er naar toe met onze klas. Wel in halve klasgroep want anders geraken we er niet allemaal in. De vrachtwagen is niet zo groot ,daarom.
Deze donderdag mogen we eens even een kijkje nemen in een vrachtwagen en we krijgen uitleg van de bestuurder. Als je zelf vrachtwagenchauffeur wil worden dan kan je ook terecht bij www.vrachtwagenchauffeur.be .
En hier is alvast een week uit het leven van een vrachtwagenchauffeur.
maandag
De wekker loopt af. Vier uur. Ik sta op, was me, neem de koelbox met eten mee, en vertrek. Met mijn Scania gaat het richting Zeebrugge. Ik moet er twee containers wisselen van kade. Rond 9 uur zit dat werk erop en kan ik terug naar huis, in Meulebeke. Rond de middag word ik bij een volgende klant verwacht: ik ga er een volle container ophalen. Op de terugweg krijg ik een smsje van mijn baas: voor vandaag zijn er geen opdrachten meer, ik kan naar huis! Dat betekent dat ik samen met mijn vrouw Chantal en de twee kinderen thuis kan eten. Na de maaltijd opnieuw een smsje van mijn baas: of ik toch nog een ritje wil doen? Onze oudste, Michiel van 6, is helemaal door het dolle heen: hij mag mee en vindt dat super!
dinsdag
Eens in de vijf jaar moet je als vrachtwagenchauffeur naar de medische keuring. Vandaag is het zover. Mijn oren en ogen worden getest, ik moet potje plassen en een resem vragen beantwoorden over mijn medische achtergrond. Gelukkig is alles in orde en wordt mijn CE-rijbewijs voor 5 jaar verlengd. Als ik buitenkom, is het al 17 uur. Geen rit meer voor mij vandaag. Dat komt goed uit. Dan kan ik nog naar de driemaandelijkse bloedinzameling bij ons in de gemeente.
woensdag
Om drie uur maakt de wekker mij wakker. Straks word ik in Antwerpen verwacht. Op de terugweg krijg ik een telefoontje van een collega die panne heeft met zijn aanhangwagen. Gelukkig ben ik in de buurt en is het maar een kleine moeite om langs te gaan. Nadat we met ons getweeën het probleem gefikst hebben, ga ik weer op weg. Ai, file. Als vrachtwagenchauffeur probeer je natuurlijk zo veel mogelijk files te vermijden. Daarom vertrek ik s ochtends vroeg, als het nog niet zo druk is. En ik houd uiteraard rekening met de verkeersinformatie op de radio. Toch kom ook ik soms in een file terecht. Gelukkig ben ik nog op tijd in Ruddervoorde voor mijn volgende containertransport, ditmaal richting Zeebrugge. De douane controleert de inhoud van mijn container met een speciale scanner. Alles in orde. Ik kan weer vertrekken. Om halfvijf ben ik thuis. Ik vertrek dadelijk naar de fitness, voor een uur stevig sporten. Dat doet goed!
donderdag
Op weg naar een nieuwe klant bij wie ik auto-onderdelen moet laden. Voor afwisseling zit je bij containertransport wel goed. De meest uiteenlopende zaken worden in containers over zee vervoerd: dierenhuiden, fineerhout, onderdelen van machines, matrassen, treintjes voor pretparken, zelfs graafkraantjes. Ik kom dus in veel verschillende bedrijven en vind het altijd weer leuk om te zien hoe het eraan toegaat. Eén keer zat er wel iets heel bijzonders in mijn lading: een BMW X5, bestemd voor de ambassade van Koeweit in Brussel. Die auto heb ik zelf uit de container mogen rijden, stel je voor.
vrijdag
Vandaag rijd ik naar Parijs, het is mijn verste bestemming. Zo eens in de twee, drie maanden mag ik ernaar toe. En ik vind het elke keer weer geweldig. De klant waar ik verwacht word, ziet me graag komen. Ik help dan ook altijd bij het laden en lossen. Het is niet onze taak, maar als ik een handje toesteek, gaat het werk sneller en kan ik vlugger naar huis. Deze keer moeten er maar liefst 500 dozen in totaal goed voor een volume van 88 kubieke meter op twee uur tijd gelost worden. Alle hulp is dus welkom. Op de terugweg heb ik een prachtig, panoramisch zicht op Parijs, inclusief de Eiffeltoren. Thuisgekomen begin ik dadelijk mijn truck schoon te maken, ik zorg ervoor dat zelfs de binnenkant van mijn cabine blinkt als een spiegel. Het is morgen dan ook een bijzondere dag.
zaterdag
Weekend. Toch ben ik al vroeg uit de veren: ik heb om zes uur met mijn pa afgesproken om naar Klerken, een deelgemeente van Houthulst, te rijden. We doen er mee aan de trucktocht: jongeren met een handicap mogen gedurende twee uur een ritje maken met de vrachtwagen. Het is een hele belevenis voor die gastjes. Als wij in Klerken aankomen, staat Laura ons al samen met haar ouders op te wachten. De afgelopen vijf jaar was ze mijn vaste gast in de truckcabine. De opkomst ligt hoog vandaag: er rijden wel 115 vrachtwagens mee. Na het tochtje volgt een gezellige barbecue. Mijn pa en ik staan al op het punt om naar huis te keren, als er nog een korte huldiging is voor de vrijwilligers. We zien hoe ze in de bloemetjes worden gezet en we applaudisseren van harte mee. Plotseling hoor ik ook mijn naam afroepen. Als dank voor mijn steun aan het project krijg ook ik een bedankje en een mooi boeket bloemen. Ik ben aangenaam verrast. Het is 19 uur als we weer naar Ruddervoorde rijden.
Vandaag de dag zijn er veel mensen met iets raars op hun dak. Wat is dat nu precies? Dat zijn zonnepanelen. Een zonnepaneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. Ook de zonnecolector wordt soms tot de zonnepanelen gerekend, maar deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.
Wat als je zelf aan de slag wil met solderen. Hieronder staat alles netjes uitgelegd.
Solderen is een techniek om metalen te verbinden. Om te solderen heb je een soldeervloeimiddel (flux), een soldeerbout, -brander of pistool nodig en soldeermetaal (draad of staaf). Dat metaal is een legering of mengsel van vooral lood en tin. Er bestaan verschillende mengsels naargelang de toepassing.
Opgelet: niet alle metalen kan je solderen. Aluminium (behalve na toevoeging vloeimiddel) en verchroomde metalen lukken niet. Vloeibaar soldeermiddel kan spatten. Draag daarom altijd een veiligheidsbril om je ogen te beschermen en draag werkhandschoenen.
Materiaal:
Soldeerdraad
Schuurpapier
Werkhandschoenen
Gereedschap:
Soldeerbout
Voor een goede hechting is het belangrijk dat het te solderen oppervlak heel proper is. Verf, vuil, vet, oxides zijn taboe.
Schuur de verbindingsstukken schoon. Verwijder eventuele bramen.
Gebruik een vloeimiddel of soldeerpasta om oxides te verwijderen. Dit vloeimiddel reinigt tijdens het solderen de soldeerplaats en zorgt ervoor dat het gesmolten soldeer in de soldeernaad kan vloeien en zich beter kan hechten.
Voor elk metaal bestaat er een aangepast vloeimiddel. Zo is voor roestvast staal een relatief agressief middel nodig om de oxidehuid te verwijderen, terwijl dit vloeimiddel voor koper dan weer veel te sterk is. Gebruik 'voor de zekerheid' nooit een sterker vloeimiddel, want dit kan het metaal aantasten (corrosie).
Vloeimiddelen zijn te verkrijgen in pastavorm en vloeibare vorm. Soms is het vloeimiddel al in de vorm van hars in de soldeerdraad aanwezig (harskern soldeer). Alleen bij kleine puntverbindingen van tin of schoon koper is een harskern voldoende om de omgeving oxidevrij te maken. Gebruik altijd een vloeimiddel bij grotere verbindingen.
Bij het solderen van drinkwaterleidingen is het belangrijk dat je loodvrij soldeersel gebruikt!
hard of zacht solderen?
Er is een verschil tussen hard en zacht solderen. Belangrijk hierbij is de hitte bij het smelten van de verbinding en de functie van het te solderen materiaal.
De temperatuur loopt op tot 450 graden.
Gebeurt bij waterleidingen, cv-installaties en elektrische bedrading.
Het soldeersel bestaat uit tin en afhankelijk van de toepassing is het aangevuld met lood en soms zilver.
Het solderen gebeurt vooral met een soldeerbout of soldeerpistool.
solderen
Voor elke toepassing heb je andere soldeerdraad nodig. Vraag ernaar in de winkel.
Om de smeltpunten voor zowel hard als zacht solderen te bereiken, verhit je het werkstuk gelijkmatig.
Als het soldeersel begint te smelten, houd je het op de naad van de verbinding.
Verwijder de soldeerbout pas als de naad volledig dicht is.
Laat afkoelen. Gebruik geen water om het afkoelingsproces te versnellen. Dit is nefast voor de verbinding.
Maak tot slot de soldeerstiften of pistolen schoon. Wrijf ze af met een vochtig doekje, maar ga ze nooit te lijf met een vijl, schuurpapier of chemicaliën.
Ik ben Laura van dyck
Ik ben een vrouw en woon in schelle (belgie) en mijn beroep is student.
Ik ben geboren op 25/08/1997 en ben nu dus 27 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: hockey en muziekschool.
Over mijzelf
Ik ben Anne leduc
Ik ben een vrouw en woon in hemiksem en wilrijk () en mijn beroep is studente.
Ik ben geboren op 22/08/1997 en ben nu dus 27 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: scouts en zwemmen.
Over mijzelf
Ik ben Shauny Tobbackx
Ik ben een vrouw en woon in deurne () en mijn beroep is studente.
Ik ben geboren op 09/08/1997 en ben nu dus 27 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: tekenen.