Wij zijn 4 leerlingen van piustien uit de klas 2ab. Wij gaan jullie wat meer vertellen over techniek en wat er in de klas allemaal gebeurd. We gaan op onze blog weetjes en foto's van techniek erop zetten.
Dit jaar gaan wij naar kamp c !! wij gaan deze week woensdag 4 mei! daar gaan we heel veel dingen leren. bevoorbeeld wat duurzame energie is,... wij zetten na ons bezoek heel wat info op onze blog! dus kom maar snel weer kijken
We hebben deze les het bundeltje Verboden de werf te betreden!! behandelt. Daarin hebben we geleerd wat er allemaal gebeurt op de werf bij het bouwen van een huis, een appartement, ... We hebben ook gezien welke mensen er aan te pas komen. ik zal ze even opsommen op de juiste volgorde en wat ze doen: 1: De metselaar: Hij graaft een put voor de fundering. 2: De bekister: Om ervoor te zorgen dat lopend beton op zijn plaats blijft liggen tot het droog is. 3:De ijzervlechter: Hij verwerkt ijzer in het beton om het beton te verstevigen. 4: De stellingbouwer: Zijn taak is om stellingen te bouwen. 5: Dan komt de dakdekker: Hij brengt dakbedekking aan en voorziet deze van regenafvoering. 6: Nu komt de dekvloerlegger ook wel chapper genoemd: Hij moet de vloer egaal maken. 7: Nu de stukadoor ook wel bezetter genoemd: Hij bezet de muren en het plafond met kalk. 8: De installateur van de centrale verwarming: Hij installeert de centrale verwarming (ketel) in de kelder of op zolder. 9: De tegelzetter: Hij plaats wand- en vloertegels. 10: De schrijnwerker ook wel timmerman genoemd: Hij plaats ramen, deuren, binnendeuren en trappen van hout. 11: De sanitair installateur: Hij zorgt voor de installatie van het sanitair. 12: Als laatste komt de schilder: Hij maakt ontwerpen en adviezen i.v.m. decoratie en inrichting van de woning.
Nu weet je wat er allemaal bij te pas komt bij het bouwen van een huis, appartement, ...
Voor onze wenskaart moesten wij solderen. Daarvoor hadden we een soldeerbout nodig. Voor wie nog niet weet wat een soldeerbout is, is hier een prent van enkele soldeerbouten.
Tip 1: Tafelhoogte: De werktafel is best 3 tot 5 cm hoger dan ellebooghoogte zodat je armen goed ondersteund zijn.
Tip 2: Rugsteun: Plaat de rugsteun van je stoel lichtjes naar achter zo dat de meeste druk op de stoelleuning komt in plaats van op je wervels.
Tip 3: Zithoogte: Neem je zithoogte zodat je bovenbenen horizontaal komen te staan. Bij langdurig werk aan je computer wandel je af en toe best even rond.
Tip 4: Voeten: Plaats je voeten plat op de grond. Ben je nogal klein van gestalte en moet je je stoel in de hoogte regelen plaats dan ook een voetsteun.
Tip 5: Beeldscherm: Voor een goede positie van het beeldscherm plaats je hem op ooghoogte of 10 cm eronder.
Tip 6: Afstand beeldscherm: Het scherm moet zich op armlengte van jou bevinden.
Tip 7: Toetsenbord: Tussen de rand van de tafel en het toetsenbord is best ruimte te voorzien van 15 cm.
Tip 8: Opstelling computer: Stel je computer loodrecht op met het raam. Zodat daglicht op je scherm wordt vermeden.
ergonomie (of human factors) is de wetenschappelijke discipline die zich bezighoud met het begrijpen van de interactie tussen de mens en andere elementen van een systeem. Het is het beroep dat de theorie, principes, gegevens en methodes toepast om zo te ontwerpen dat het menselijk welzijn en de globale prestaties van het systeem geoptimaliseerd wordt.
Horizontaal. 5: Tinsoldeer bestaat uit tin en = Lood 6: Verbruiker, stoombron, geleiders, schakelaar = Stroomkring 7: Eenheid van weerstand = Ohm 9: Component om de stroomsterkte te verminderen = Weerstand
Verticaal. 1: Toestel om tinsoldeer te smelten = Soldeerbout 2: Koperband = Geleider 3: Element in onze stroomkring dat elektriciteit verbruikt = Verbruiker 4: De aluminiumfolie op onze kaart doet dienst als = Schakelaar 6: De basis van onze wenskaart = Schets 8: Diode = Led