Een basisonderdeel van de ECAT-methode is een Quick Scan. Dat is een vragenlijst die aan een aantal stakeholders werd bezorgd.
Een vijftigtal respondenten bezorgden ons de ingevulde QuickScan terug. Dat is een groot percentage in verhouding tot de ca. 75 potentiële stakeholders die werden geselecteerd voor dit onderzoek.
Er werd door de helft van de respondenten niet enkel gereageerd op de vragenlijst zelf, maar ze gaven ook commentaren bij de open vragen op het einde van de QuickScan.
Doordat er werd geopteerd voor een reeks stakeholders uit tweedelijnsdiensten in de hulpverlening en een aantal scholen, mag het niet verbazen dat de resultaten enigszins gekleurd zijn. Ongeveer de helft van de respondenten heeft vragen bij het hulpverleningsaanbod in Mechelen, of focust vooral op alcoholgerelateerde problemen bij schoolgaande jongeren. Bij lezing van deze resultaten dient daarbij rekening te worden gehouden.
Voornaamste alcoholgerelateerde problemen in Mechelen
Drie problemen worden door quasi de helft van de respondenten aangestipt : openbaar antisociaal gedrag, dronken rijden en de sociale gevolgen van problematisch alcoholgebruik. Een vierde fenomeen (ontwrichte gezinssituaties) haalt eveneens een hoge score.
Alcoholconsumptie als norm, de eenvoudige toegang tot alcohol en minderjarig drinken worden vooral door vertegenwoordigers van het onderwijs aangevinkt.
Hulpverleners leggen vaker de klemtoon op alcoholgerelateerd geweld, lichamelijke, emotionele en psychologische problemen en de sociale gevolgen van problematisch gebruik.
Mening over plaatselijke alcoholgerelateerde problemen
Wanneer we peilen naar de mening van de stakeholders over een aantal plaatselijke alcoholgerelateerde problemen krijgen we een redelijk eenduidig beeld. Opvallend is dat er een quasi algemene onzekerheid is als het gaat over een aantal stellingen : de betrokkenheid van de gemeenschap bij preventie, een eventuele daling van alcoholconsumptie in het afgelopen jaar en daarmee samenhangend of alcohol in de laatste twaalf maanden minder een probleem is geworden en de vraag of in Mechelen alcoholgerelateerde problemen goed worden aangepakt.
Er is grote eensgezindheid inzake het aantal etablissementen (er zijn er niet teveel, wat vooral wil zeggen dat het aantal rankgelegenheden niet echt als relevant wordt aanzien t.o.v. de plaatselijke alcoholgerelateerde problematiek).
Het probleem wordt niet groter ingeschat in Mechelen als elders.
De meeste respondenten zijn van mening dat jongeren nood hebben aan onderricht over alcohol. De percentages hier liggen zo hoog (86,27%) dat we deze cijfers enigszins moeten relativeren. De vraagstelling is niet helemaal neutraal. Een groep van stakeholders met een uitgebreide vertegenwoordiging vanuit de hulpverlening, het onderwijs en het jeugdwerk kán uiteraard niet tégen meer onderricht voor jongeren zijn.
Hoeveel iemand drinkt is géén privé-kwestie. Ook hier spreekt de hulpverlener en zijn/haar dagelijkse praktijkervaring. Zij worden vaak geconfronteerd met de sociale en familiale gevolgen van problematisch alcoholgebruik.
Drie stellingen krijgen een diffuus antwoord. Alcohol heeft voor de meeste respondenten geen sleutelrol in het sociale leven, maar één op vijf denkt hier anders over. Veertig procent van de respondenten meent dat het veilig is om s avonds naar huis te wandelen, maar daar staat een ongeveer even grote groep tegenover die hierover onzeker is. En het informatieaanbod inzake alcohol is voor de meeste respondenten voldoende aanwezig, maar ook hier merken we nogal wat onzekerheid.
Voorlopige conclusies
Een eerste tussentijdse analyse in de zomermaanden bracht 4 aandachtspunten naar voor:
§ Aandacht voor de sociale gevolgen van alcoholgebruik
§ Lichamelijke gevolgen van alcoholgebruik
§ Openbare dronkenschap en antisociaal gedrag
§ Dronken rijden, voornamelijk bij 35 plussers
Als doelgroep wordt er voornamelijk gewezen op:
§ Minderjarige meisjes en overmatig alcoholgebruik
§ 35 plussers en alcohol in het verkeer
§ Verkoop van alcohol, en voornamelijk sterke drank, via nachtwinkels
De volledige resultaten van de QuickScan kunnen deze aandachtspunten en doelgroepen grotendeels bevestigen. Enkel de lichamelijke gevolgen van alcoholgebruik (23%) scoort enigszins lager. De aandacht voor de sociale gevolgen mag duidelijk zijn, aangezien twee verschillende vraagstellingen terzake beiden hoog scoren (ontwrichte gezinsituaties 33,33% en sociale gevolgen 50, 98%)
Qua doelgroepen vallen minderjarige meisjes af. De resultaten geven geen indicatie dat daar een effectief probleem bestaat. Mogelijk is de media-aandacht voor het fenomeen van bingedrinking hier een reden waarom deze doelgroep er oorspronkelijk mee is ingeslopen.
De eenvoudige toegang tot alcohol is een fenomeen dat vooral gekoppeld wordt aan drinken op jonge leeftijd. Oorspronkelijk werd vooral gefocust op de nachtwinkels als makkelijke verstrekkers, maar mogelijk wordt hierdoor het probleem wat te eng bekeken. Ook op andere plaatsen (supermarkten, horecazaken,
) is alcohol makkelijk verkrijgbaar.
Dus :
Aandachtspunten :
§ Aandacht voor de sociale gevolgen van alcoholgebruik, inclusief ontwrichte gezinsituaties
§ Dronken rijden, voornamelijk bij 35 plussers
§ Openbare dronkenschap en antisociaal gedrag
Doelgroepen
§ 35 plussers en alcohol in het verkeer
§ Verkoop van alcohol, en voornamelijk sterke drank, via (nacht)winkels
|