25 jaar geleden trok ik samen met mijn echtgenoot naar Tanger in Marokko, wij hebben er zeventien jaar gewoond en gewerkt, en in die tijd heb ik er de gerechten van de Marokkaanse keuken geleerd. Van de Noord-Afrikaanse keukens heeft die van Marokko de meeste kenmerken van de aristocratische traditie. Door de eeuwen heen heeft zich een geurige, hogere kookkunst ontwikkeld, waarvoor men de tijd neemt en waarvan men geniet. In Tanger gebruikt men de recepten van het oude Andalusië en maakt men met liefde en toewijding ingewikkelde en kruidige spijzen klaar. Thuis maken de vrouwen pastilla's van brickdeeg, couscous, harira-soep, lang gekookte tajine, en licht, zoet gebak klaar. Op mijn blog zal ik verschillende van deze recepten zetten zo kunt u ook zelf deze betoverende spijzen maken en uw gasten ermee verleiden.
Harira-soep
Dit is een stevige maaltijdsoep, gemaakt om het lichaam en ziel te versterken.
Voorbereidigstijd : 30 min Bereidingstijd : 1 uur Ingrediënten voor 6 personen :
Zet een dag tervoren de kikkererwten apart in koud water in de week. Snijd het vlees in heel kleine blokjes. Pel de uien en hak deze fijn.Verwijder het vel van de kikkererwten door deze tussen uw vingers te knijpen. Bak het vlees aan in olijfolie voeg de kurkuma, safraan, gember, zout en de grof gemalen peper toe en laat dit 5 minuten braden en doe dan de uien, peterselie en de koriander erbij en laat dit nog 5 minuten verder zachtjes stoven, voeg er dan de in stukjes gesneden tomaten toe en laat nog 5 minuten verder stoven. Giet het water er het bij en breng het aan de kook met de bouillonblokjes en de tomaten puree en laat dit een 20 tal minuten verder koken, voeg dan de kikkererwten toe en laat dit nog 15 tal minuten verder koken, en voeg dan de vermicelli toe en laat het nog een 5 minuten doorkoken. Klop ondertussen de eieren los voeg deze al roerend in de soep, en smaak af met peper en zout. Dien de soep direct op met dadels en vijgen
Pel de uien, hak ze fijn evenals de peterselie en de koriander blaadjes en rasp de tomaat. Bestrooi de duiven met zout en peper. Verhit 4 eetlepels olijfolie en braad de duiven aan alle kanten bruin. Haal ze uit de pan en fruit snel de uien in de olijfolie, en voeg de fijngehakte kruiden, de geraspte tomaat, 1/2 theelepel kaneelpoeder, de ras al-hanout, de gember en de safraan en ruim zout en peper toe. Giet 1,5 dl water in de pan, doe de duiven erin, zet het deksel erop en laat 1 uur op een zacht vuur stoven. Draai de duiven geregeld om. Verhit ondertussen olijfolie in een koekenpan, bak er de amandelen in en hak ze fijn. Vermeng ze met de suiker en 1 theelepel kaneel. Haal de duiven, als ze goed mals zijn uit de pan, haal de botjes eruit en snijd het vlees in stukken. Klop de eieren los met een vork, haal de pan van het vuur en voeg er snel roerend de eieren aan toe. Zet terug op een heel zacht vuurtje en roer nog enkele minuten tot al het vocht is verdamt.. Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in. Vet 6 blaadjes brickdeeg aan een kant met een weinig olijfolie. Leg ze in de springvorm, ze moeten elkaar gedeeltelijk overlappen. Leg 2 andere blaadjes brickdeeg, eveneens met geolied, onderin op elkaar. Vul met de helft van het duivenvlees, de saus en amandelen. Leg hier 3 blaadjes geoliede brickdeeg op, en laat de randen elkaar overlappen. Voeg de rest van het duivenvlees, de saus en de amandelen toe. Eindig met 4 geoliede blaadjes brickdeeg en stop wat uitsteek in langs de rand. Bestrijk met olijfolie. Zet de pastilla in een op 200 °C voorverwarmde oven en laat deze in 30 minuten goudbruin bakken. Haal de pastilla uit de vorm, bestrooi met de poedersuiker en versier met wat kaneel.
Lamstajine
Lamstajine met gedroogde pruimen en amandelen
Voorbereidingstijd:30 min. Bereidingstijd : 2 uur Ingrediënten voor 6 pers. :
Hak de lamsbout in stukken en braad het vlees in olijfolie aan in een stoofpot, voeg de gemberpoeder, safraandraadjes, kurkuma, zout en peper toe en laat 5 minuten bakken. Voeg er vervolgens de geraspte tomaat, de gehakte ajuin, de koriander en peterselie aan toe, laat dit een 5 minuten stoven. Zet het vlees vrijwel onder water en voeg het kaneelstokje toe, en breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 1.30 uur pruttelen met het deksel er half op. Voeg vervolgens de gedroogde pruimen toe, giet het oranjebloesemwater en de honing erover en bestrooi met kaneelpoeder. Laat nog minstens 15 minuten pruttelen tot het vlees goed mals is. Rooster de ontvliesde amandelen in een weinig olijfolie in een bakpan, en bestrooi er de tajine mee. Direct serveren met stokbrood.
Kiptajine
Kiptajine met citroen en olijven
Voorbereidingstijd:30 min. Bereidingstijd : 1 uur Ingrediënten voor 4 personen :
Ontvel de kip en snij ze in stukken. Pel de uien en de knoflook, hak ze fijn, apart van elkaar. Leg de stukken kip in een stoofpan, en bak ze vervolgens op hoog vuur in olijfolie aan alle kanten goudbruin. Voeg de uien, knoflook, peterselie, koriander, geraspte tomaat, gember, kurkuma, kaneel en de safraandraadjes toe en bestrooi met zout en peper.. Giet er 3 dl water bij, en breng aan de kook, doe een deksel op de pan en laat 45 minuten op een zacht vuurtje stoven. Haal de kip eruit houd hem warm. Laat de saus indikken. Snijd de citroenen in vieren en ze voeg toe aan de saus, evenals de olijven en wederom de stukken kip. Laat alles langzaam heet worden en serveer direct met plat Marrokaans brood.
Couscous Royal
Couscous Royal
Voorbereidingstijd : 1 uur Bereidingstijd : 1.30 uur Ingrediënten voor 4 personen
1 kg in stukken gesneden lamsvlees met been, 4 uien, 1 kleine witte kool, 4 grote wortelen, 4 kleine courgetten 4 rapen 300 gr kikkererwten, 250 gr rozijnen, 500 gr couscous, 1 koffielepel kurkuma, 1 koffielepel gemberpoeder, 1 mespunt safraandraadjes, 2 eetlepels ras al-hanout, 2 eetlepels gehakte peterselie, 2 eetlepels gehakte koriander, 2 tomaten, 2 bouillonblokjes van rundssvlees, 1 koffielepel smen (ranzige boter), Grofgemalen zwarte peper, Zout, Olijfolie, 3 eetlepels oranjebloesemwater
Bereiding : Zet een dag tervoren de kikkererwten apart in koud water in de week. Hak 3 uien fijn, en schil de wortelen en de rapen, en snijd ze in 2 stukken evenals de courgetten, verwijder de buitenste bladeren van de witte kool en snijd hem in 4 stukken. Verwijder het vel van de kikkererwten door deze tussen uw vingers te knijpen. Laat de rozijnen in lauw water met het oranjebloesemwater wellen. Verhit 4 eetlepels olijfolie in de couscouspan. Bak het lamsvlees aan en bestrooi met zout en peper,en voeg er de ras al-hanout, de kurkuma, de gemberpoeder en de safraandraadjes toe en laat dit een 5 minuten bakken op een hoog vuur, en voeg er dan de gehakte koriander, peterselie, uien en 1 geraspte tomaat aan toe en laat dit nog een 5 tal minuten verder sudderen. Giet er dan ruim koud water bij en voeg er de bouillonblokjes en ook de kikkererwten bij, en laat dit 45 min studderen. Leg dan de witte kool, wortelen, rapen en de courgetten er boven op en laat dit nog 15 minuten verder sudderen zonder er in te roeren. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan, voeg er 1 gehakte ui en 1 geraspte tomaat aan toe en besrooi met grofgemalen peper en zout, en voeg er 4 eetlepels van het kookvocht aan toe, haal de gewelde rozijnen uit het water en voeg deze erbij, en laat dit een 10 tal minuten sudderen. Leg de couscous in een ring op een schaal, leg het vlees in het midden, bedek het vlees met de groenten, en daar op de rozijnen. En serveer de saus (kookvocht) apart.
Bereiding Couscoes : Houd de couscous onder stromend water, leg in een grote schaal en schud de korrels los. Doe de couscous vervolgens in het bovenste deel van de couscouspan, dat op de pan waarin het lamsvlees en de groenten koken past. Bind een doek om de rand waar de pannen op elkaar aansluiten. Doe er geen deksel op. Als de couscous goed gestoomd heeft, kunt u deze in een grote schaal doen. Giet er olijfolie en 3dl water en vermeng alles met uw handen. Doe de couscous terug in de pan als al het vocht opgenomen is. Laat zonder deksel doorkoken tot de stoom weer bij de couscous komt. Doe deze in een schaal, voeg zout toe en de smen (sterke boter).
Keftaballetjes in tomatensaus
Keftaballetjes in tomatensaus
Voorbereidingstijd : 1 uur Bereidingstijd : 1 uur Ingrediënten voor 4 personen :
Voor de Kefta : 1 kilo lamsgehakt 1 kleine ui fijngesneden 2 teentjes knoflook (fijngesneden of uitgeperst) 1 theelepel komijn 1 theelepel paprikapoeder 1/2 theelepel gemberpoeder 2 eetlepels paneermeel 2 eetlepels gehakte peterselie 2 eetlepels gehakte koriander
Voor de Tomatensaus : 1 ui fijngesneden 2 theleepels komijn 2 teentjes knoflook (fijngesneden of geperst) 1 theelepel paprikapoeder 1/2 theelepel kaneel 3 tomaten 1 blik met gepelde tomaten 125 ml water 2 eetlepels gehakte peterselie 2 eetlepels gehakte koriander
Garnering : 8 eieren
Bereiding :
Meng de ingrediënten voor het gehakt en kneed het even. Maak er dan mooie balletjes van die je bruin bakt in een pan (eerst hoog vuur en later wat lager als ze al een beetje bruin zijn). Bak ondertussen in een andere pan de ui tot deze goudbruin en gaar is. Voeg dan de knoflook en de kruiden toe ( behalve de koriander en pererselie). Laat het heel eventjes bakken totdat de geuren vrijkomen en voeg dan de tomaten, het water en de peterselie toe. Breng het aan de kook. Voeg dan de keftaballetjes toe en breng weer aan de kook. Zet nu het vuur op z'n laagst en laat het ongeveer een uurtje sudderen tot je een lekkere dikke saus hebt. Voeg 5 minuten voor het einde de gehakte koriander toe en laat dit ook even mee sudderen.
Neem een tajine en breek de eieren erin, en zet een paar minuutjes in de oven.
Lekker met brood
Kefta
Kefta (Lamsspiesjes)
Voorbereidingstijd: 1 uur Bereidingstijd : 30 minuten Ingrediënten voor 4 personen :
Hak de peterselie grof in de keukenrobot. Voeg de ui toe en hak deze eveneens grof. Voeg de helft van vlees toe en hak dit te samen met het ui-peterseliemengsel fijn. Doe het geheel over in een aparte kom. Hak het overige vlees fijn in de keukenrobot. Doe de vleesmassa weer in de kom. Voeg de eieren en de kruiden toe. Gebruik een paar keer de momentschakelstand en daarna ongeveer een 10 tal seconden de hoge stand van de keukenrobot om alles goed door elkaar te mengen. Laat het ongeveer een 30 minuten rusten. Rijg ze aan spiezen. Druk ze stevig aan. Grill de spiesen onder regelmatig omdraaien in ongeveer ee 10 tal minuten aan alle kanten donkerbruin.
Vershillende soorten Briouats
Verschillende soorten Briouats
Briouats met kip :
Voorbereidingstijd : 20 min. Bereidingstijd : 30 min. Ingrediënten voor 6 personen :
Pel de uien, hak ze fijn evenals de peterselie en koriander blaadjes en rasp de tomaat. Ontvel de kip en snij ze in stukken. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een stoofpan en bak de kip op een hoog vuur aan alle kanten goudbruin. Haal ze uit de pan en fruit snel de uien in de olijfolie, en voeg de fijngehakte kruiden, de geraspte tomaat, 1/2 theelepel kaneelpoeder, de ras al-hanout, de gember en de safraan en ruim zout en peper toe. Giet 1,5 dl water in de pan, doe de stukken kip erin, zet de deksel erop en laat 1 uur op een zacht vuur sudderen. Draai de stukken kip geregeld om. Haal de stukken kip, als ze goed mals zijn uit de pan, haal de botten uit het vlees en snijd het vlees in stukken. Klop de eieren los met een vork, haal de pan van het vuur en voeg er snel roerend de eieren aan toe. Zet terug op een heel zacht vuurtje en roer nog enkele minuten tot al het vocht is verdamd. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekepan, en bak met kleine hoeveelheden tegelijk, de briouats goudbruin. Laat de briouats uitlekken op keukenpapier. Serveer op een bord en bestrooi met poedersuiker en kaneelpoeder.
Briouats met kefta :
Voorbereidingstijd : 10 min. Bereidingstijd : 10 min. Ingrediënten voor 6 personen
Pel de uien, hak ze fijn, evenals de koriander, de peterselie, en de knoflook, en rasp de tomaat. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een stoofpan en bak het gemalen lamsvlees bruin op een hoog vuur. Haal het gemalen lamsvlees uit de pan en fruit snel de uien en de knoflook in de olijfolie, voeg er het vlees weer aan toe samen met de fijn gehakte kruiden, de geraspte tomaat, de gemember, de ras al-hanout, de cayenepeper, de parikapoeder, de safraan en ruim zout en peper toe, en stoof dit alles te samen. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekepan, en bak met kleine hoeveelheden tegelijk, de briouats goudbruin. Laat de briouats uitlekken op keukenpapier. Serveer op een bord en bestrooi met poedersuiker en kaneelpoeder.
Briouats met garnalen :
Voorbereidingstijd : 5 min. Bereidingstijd : 10 min. Ingrediënten voor 6 personen
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een stoofpan en bak de roze garnalen, en bestrooi met de cayenepeper, de grofgemalen zwarte peper en het zout. Verhit 4 eetlepels olijfolie in een koekepan, en bak met kleine hoeveelheden tegelijk, de briouats goudbruin. Laat de briouats uitlekken op keukenpapier. Serveer op een bord en bestrooi met poedersuiker en kaneelpoeder.
Het vouwen van de briouats
Knip, om driehoekige briouats te verkrijgen, eerst de blaadjes brickdeeg doormidden. Vouw vervolgens elk blaadje dubbel met de ronde kant naar de rechte kant. Leg een beetje vulling op een van de uiteinden, druk een beetje plat met een houten lepel, vouw vervolgens de hoek schuin over de vulling, zodat er een driehoek ontstaat. Sla vervolgens de verkregen driehoek om tot bijna aan het eind van het blaadje. Vouw het laatste stukje deeg naat binnen, en smeer in met olijfolie.
Serveertip Leg op een bord een briouats met kip, een briouats met kefta, en een briouats met garnalen, bestrooi dit met poedersuiker en kaneelpoeder.
Dadelbrood
Halua Ditzmar (Dadelbrood)
Voorbereidingstijd : 30 minuten Bereidingstijd : 8 uur Ingrediënten voor 8 personen :
Meng al deze ingrdiënten heel goed met elkaar in een keukenrobot. Zorg er wel voor dat de noten niet te fijn gemalen worden. Vul een cakeblik met deze massa en zet de cake een dag in de koelkast om op te stijven. Snijd er dunne plakjes van.
Meng in een grote kom het meel en de poedersuiker. Voeg de boter in kleine stukken toe. Meng alles goed door elkaar. Voeg vervolgens het citroensap, eierdooier en een snuifje zout toe. Meng het geheel goed tot je een gelijkmatige deeg krijgt. Bedek het en laat het een half uur rusten.
Meng in een grote kom de boter met de kristalsuiker en de eieren. Klop het geheel op tot een schuimige mengsel. Voeg vervolgens het meel en de fijngemalen amandelen toe en roer met een houten spatel alles door elkaar.
Maak van het amandelspijs balletjes ter grootte van een walnoot, en rol ze vervolgens in de vorm van een sigaar. Laat 50 gram boter smelten; doe het meel in een kom, maak er een kuiltje in, doe de gesmolten boter in het kuiltje met 1 snuifje zout en de helft van het oranjebloesemwater. Meng alles, en voeg beetje bij beetje de rest van het oranjebloesemwater toe, tot het een stevig en gelijkmatig deeg geworden is. Verdeel het deeg in zes stukken om het makkelijker uit te kunnen rollen. Rol de stukken op een met meel bestoven werktafel met de deegrol in lange repen zo dun mogelijk uit. Leg op de helft van iedere dunne reep in de lengte meerdere sigaren van amandelspijs, op een afstand van 3-4 cm. Maak de niet gevulde helft van de deegreep nat en vouw deze over de amandelspijsrolletjes, druk de randen dicht. Maak de hoorentjes met behulp van een deegwieltje los van elkaar, buig er vervolgens kleine maantjes van. Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een bakplaat in met de rest van de boter. Leg de gazellenhoorentjes op de bakplaat. Prik er her en der met een vork gaatjes in en bestrijk ze met wat losgeklopt eiwit. Zet de bakplaat ongeveer 15 min. in de oven: de gazellenhoorentjes moeten lichtbruin zijn.
Amandelspijs
Voorbereidings- en bereidingstijd : 10 minuten Ingrediënten voor 700 gram Amandelspijs
Laat de boter zacht worden. Vermeng de amandelen met de suiker in de Mixer en mix tot het een stevige brij wordt. Leg dit mengsel op een werktafel en kneed er het oranjebloesemwater en de zachte boter door.
Muntthee
Muntthee
Voorbereidingstijd- en bereidingstijd : 10 min. Trektijd : 5 min. Ingrediënten voor 4-6 personen
Spoel de theepot om met kokend water. Was de muntblaadjes en droog ze. Doe de thee in de theepot, giet er 1 glas kokend water bij en giet vervolgens het water eruit. Wrijf 1 bosje muntblaadjes tussen de handen, leg ze in de theepot, giet er kokend water over (ongeveer 7,5 dl) en voeg naar smaak suiker toe. Zet de theepot op een theelichtje en laat 5 min. trekken. Roer goed goed met een lepel, plet de muntblaadjes nog een beetje en proef. Doe verse muntblaadjes in de theeglazen en giet er de gloeiende thee op
Herinneringen
Gehaakte Lappedeken
Foto 1
1.Ketting van 20 lossen ( Foto 2 ).
2.1 toer vaste( Foto 3 ).
3.1 toer stokje(Foto 4 ).
4.1 toer vaste( Foto 5 ).
5.Vierkantvormen( Foto 7 ).
6.De twee vierkantjes op elkaar leggen en in de
helft toenaaien ( Foto 10 ).
De Pantoffel "Tupsu" De oorspronkelijke naam van deze veelzijdige, praktische gebreide schoen is "Tupsu" en komt uit Finland. Bij het kopen van de wol moeten we er rekening mee houden, dat de slof veelvuldig gewassen zal worden en de zolen oersterk moeten zijn. Voor de pantoffel hebben we drie verschillende kleuren wol nodig. Deze slof bestaat uit 8 vierkante lapjes. Voor schoenmaat 36 moet elk lapje ongeveer 7x7 cm groot zijn. Maat 37-38: 8x8 cm. Maat 39-40: 9x9 cm. Maat 41-42: 10x10 cm. Om het precieze stekenaantal te berekenen, breien we eerst een proeflapje van 10 steken en 10 naalden. Stap: 1
De rechte kant ligt boven.De onderste twee vierkanten worden zo omhoog geklapt, dat ze met de linkerkant boven komen te liggen. De randen van de op elkaar liggende vierkanten naaien we aan elkaar vast Stap: 3
We openen het op deze manier onstane "tasje" en klappen de linker bovenkant op de rechter, hierbij vormen de hiel en de zool elk een driehoek.
STAP: 4
Klap kant 1 op kant 2 en naai de op elkaar liggende delen aan elkaar vast.
Stap: 5
Stop de zool in de nu nog steeds bestaande opening. Dichtnaaien - Klaar
Bedpantoffels
Bedpantoffels BENODIGDHEDEN: 2 bollen van 50 gr. 2 breinaalden nr. 3,75 1 stopnaald en spelden BREISTEEK: Gerstekorrelsteek WERKWEIZE: ZOOL: Brei de hele zool in gerstekorrel; zet bij de volgende naald aan weerskanten 2 steken op 15 steken op de naald. Brei 24 cm zonder meerderen of minderen. Kant aan het begin van de volgende 2 naalden telkens 2 steken af. Kant de resterende 11: 11 steken in gerstekorrel af. BOVENDEEL: (2 delfde) : zet 41 steken op. Brei het hele bovendeel in gerstekorrel; meerder 1 steek aan het eind van de volgende naald door de eerste en laatste steek dubbel te breien, en meerder dan in de volgende 5 naalden telkens 1 steek aan dezelfde kant voor de teenruimte 47 steken op de naald. Brei 10 naalden zonder meerderen of minderen en eindig aan de rechte hielkant. Kant bij de volgende naald 23 steken in gerstekorrel af. Minder 1 steek aan het begin van de volgende naald door de laatste 2 steken samen te breien. Minder 1 steek aan het begin van de volgende naald door de eerste 2 steken samen te breien. Meerder 1 steek aan het eind van de volgende naald door de laatste steek 1 steek extra op te zetten. Brei 1 naald zonder meerderen of minderen. Zet 24 steken op aan het eind van de volgende naald 47 steken op de naald. Brei 10 naalden zonder meerderen of minderen. Minder in de volgende 6 naalden 1 steek aan de teenkant. Kant de resterende 41 steken af. AFWERKING: Naai de rechte randen bij de hiel van het bovendeel aan elkaar. Speld de zool langs het bovendeel en naai de delen met festonsteek vast. Vorm de ruimte voor de tenen.
Good-Bey
Good-bye
Tot Ziens
Tot Ziens
Over mijzelf
Ik ben Irma
Ik ben een vrouw en woon in Tongeren (Belgie) en mijn beroep is Huisvrouw.
Ik ben geboren op 11/04/1948 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Lekker Eten en Drinken, Wandelen, Reizen, Breien en Haken .
Bezoek ook het Blog van mijn echtgenoot Robert Bertrand Gouverneur du District 416 Maroc Association Internationale des Lions Clubs www.bloggen.be/bertrandrobert