Foto
Wie steunt er ?
 • klik hier
 • UPDATE 28-11
  Oproep om te steunen
 • Solidariteits brief deurwaarders
 • Dossier
 • De 10 basisrechten van de manifestant
 • Het herenakkoord
 • Brochure delegees verdienen beter
 • Staking - Deurwaarders

  Laat het weten

  Inhoud blog
 • steun gevraagd - demande de soutien
 • Vanop website ABVV -BRC
 • Rechter geeft vakbonden Carrefour Charleroi gelijk
 • Spontane staking bij Avery Dennison in Turnhout
 • Staking B-Cargo goed opgevolgd
  Laatste commentaren
 • Meer over staking ASZ (Bart Van der Biest)
      op Personeel ziekenhuis ASZ Aalst en Geraardsbergen staakt
 • Verdeel en heers (Cathy Van der Auwera)
      op Opinie : De vrijheid tot actie voeren
 • vakbondsdelegees zijn er voor de mensen (marnix.de.baets)
      op Hebben hun steun toegezegd -- A donnez leur support
 • samen sterk mooie blog (magda)
      op Verhaal van Aviapartner
 • De kleine man wil vooruit (leo)
      op Deurwaarders maken toegang Carrefour vrij
 • Interessante sites
 • Initiatief op /initiative sur : Facebook
 • Indymedia
 • Website voor syndicalisten
 • Zoeken in blog  25-12-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Delegee in “solden” bij rederij De Keyser Thornton
  Volgend jaar zijn er sociale verkiezingen. De nummers zijn geloot. Het ABVV heeft nr. 1, ACV 2 en de Liberale vakbond nr. 3. De vier jaar geleden verkozen afgevaardigden waren deze hele periode “beschermd” en konden in theorie niet ontslagen worden wegens hun syndicale activiteiten. In theorie, want het patronaat zette regelmatig de meest geëngageerde wél aan de poort. Wat tot vakbondsacties en processen leidde. Een lastige delegee is voor de bazen soms geld waard, om hem met een foefje aan de poort te kunnen zetten.

  Naar het einde toe van de vierjarige beschermingsperiode – enkele maanden voor de nieuwe sociale verkiezingen in mei 2008 – is het “solden” ! Om te beletten dat de in het bedrijf door de collega’s gerespecteerde vakbondsafgevaardigden opnieuw verkozen worden, wordt alles uit de kast gehaald om van hen af te raken. Ze zijn gezien de kortere periode, goedkoper te ontslaan. Intimidatie en onwettelijke methodes worden niet geschuwd.

  “De Keyser Thornton” in Antwerpen
  Woensdag ochtend 19/12/07 stonden tientallen personeelsleden en solidaire vakbondsleden van andere centrales, reeds om 7 u in de vrieskou voor de toegangspoort van de rederij De Keyser Thornton (DKT) aan de Oude Leeuwenrui nabij de Antwerpse Schelde. Dergelijke maritieme bedrijven zijn typisch voor de havenstad en organiseren het vrachtvervoer per schip over de hele wereld. De belangrijkste klant van DKT ligt in de Arabische Emiraten, Dubay. De actievoerders met rode vakbondsvlaggen werden er al snel honderd. De toegang tot het bedrijf werd met een “piket” verhinderd. De directie weigerde te praten.

  De Keyser Thornton is één van de groten in haar soort. Het bedrijf werd in 1853 opgericht en een van de eerste eigenaars was familie van de kunstschilder Nicaise De Keyser, naar wie De Keyserlei genoemd is. Vandaag maakt DKT deel uit van een kluwen aan partners in de internationale scheepvaart en is ondermeer verbonden met een firma die cruise vaarten organiseert. Het gaat dus niet om arme lui.

  Waarom deze syndicale actie van de BBTK-ABVV, gesteund door de LBC-NVK en de ACLVB ?. De vakbondsafgevaardigde Ellen werkt al 16 jaar bij de DKT Groep, ook als kaderlid. Ze is een zeer gewaardeerde delegee van de socialistische vakbond die de belangen van haar collega’s intensief verdedigt. Uit het vakbondspamflet: “…tegen de ongezonde hoge werkdruk. Overuren worden bij DKT massaal gepresteerd,maar nooit correct betaald, evenmin werd inhaalrust toegekend”. Kortom, DKT is zo’n bedrijf waar een “cultuur” van minachting voor de medewerkers heerst. Van uit de vakbonden wordt gesproken over “louche” praktijken…

  De belofte van de directie om het personeel te belonen indien DKT winst zou maken werd aan de laars gelapt. DKT maakte vorig jaar 800.000 € winst en de werknemers kregen een aalmoes met een waardebon van 100 €. De winst werd aan de aandeelhouders uitgekeerd. Voor de overuren was er niets. En Ellen moest er na 16 jaar uit, nog voor de kandidaten lijsten voor de sociale verkiezingen van volgend jaar opgesteld werden. Zij blijkt een gevaar voor de directie en de aandeelhouders. Ellen is – zegt de BBTK – ontslagen zonder één enkele wettelijke procedure te volgen. “Uitbetalen en er uit”, was het motto. Op een namiddag werd haar bureau leeggehaald en kon ze na 16 jaar opkrassen.

  Hier was een maandenlange intimidatie aan vooraf gegaan. Men moet op zulke bedrijven gewerkt hebben om dat sfeertje te kennen. Zij, een vrouw met een gezin, werd vaag een job in Dubay voorgeschoteld. Bij een firma waarmee DKT handel drijft. Niets werd duidelijk gemaakt over haar toekomst binnen DKT. Deze door de directie geschapen onduidelijkheid werd tenslotte als voorwendsel gebruikt om haar onmiddellijk op straat te zetten. In de periode van de “solden”.

  “De laatste kans…”
  Pascal De Bel ( Secretaris Logistiek & Maritiem van de BBTK-Antwerpen) : “Ellen is niet ontslagen omdat ze werk zou geweigerd hebben. Ze werd als syndicaal afgevaardigde en lid van de ondernemingsraad aan de deur gezet wegens haar correcte syndicale activiteiten. Het is opvallend hoe Ellen ontslagen werd een dag nadat de “Centrale der Werkgevers aan de Haven van Antwerpen “ (CEPA) aan haar leden liet weten dat het voor de bedrijven in de logistiek “de laatste kans” was om beschermde werknemers te ontslaan voor de sociale verkiezingen.”

  Pascal De Bel sprak de honderd actievoerders toe en er werd in groep naar de zetel van de CEPA, even verder, gestapt voor een onderhoud met de woordvoerder. En kleine groep syndicalisten mocht binnen, waarbij Indymedia. Het ontslag van Ellen werd in klare taal door de drie vakbonden aangeklaagd. Ze werd omschreven als een syndicaal “trekpaard” dat er uit moest en waarvoor men een grote ontslagvergoeding veil heeft, die nog niet volledig uitbetaald werd. De drie vakbonden vormen één front en dreigen met nieuwe acties. De woordvoerder van CEPA reageerde op de gekende vage wijze bij dergelijke patroonorganisaties.

  Op het moment van het gesprek tussen vakbonden en patroonorganisatie CEPA werd bekend dat bij de Antwerpse Douane & Accijzen en op privé adressen grootschalige huiszoekingen plaatshadden op het spoor van “louche” praktijken. Bedrijven in de haven en expediteurskantoren zouden middels corruptie bij de Douane grote bedragen aan accijnzen ontduiken. De Gerechtelijke Politie en de Centrale Dienst ter Bestrijding van de Corruptie (CDBC) kwamen op dit spoor via een kleiner gerechtelijk dossier. Niet alleen in “de diamant” stinkt het.

  Pascal De Bel :”We eisen de reïntegratie van Ellen in het bedrijf. Delegees moeten hun syndicaal werk kunnen uitoefenen zonder de voortdurende dreiging van een nakend ontslag, zonder permanente intimidatie. Het kan niet dat tegen het einde van bescherming, het ontslag van een afgevaardigde “goedkoper” wordt. Van uit de patroonorganisatie CEPA werd via een omzendbrief brutaal gewezen op “de laatste” kans voor directies om van “lastige” syndicale afgevaardigden af te raken. Deze “solden” pikken we niet en we plannen zo nodig nieuwe acties. Tevens zou een werkgever, die de procedures tot ontslag niet volgt, een fikse boete moeten krijgen. De wetgeving moet hier aangepast worden. De interim regering en de rechts nationalistische manipulaties daar bij, beloven niet veel goeds voor de werkende mensen, hun koopkracht en de rechten van syndicale militanten als Ellen”.

  Koen Calliauw.

  Bron : Indymedia

  25-12-2007 om 13:36 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
  » Reageer (0)
  17-12-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONZE DELEGEES STAAN NIET IN “SOLDEN”

  Beste vrienden,

   

  Met deze een oproep aan alle delegees en militanten van alle sectoren:

  Protest-actie op woensdag 19/12/2007 om 7.45u aan de deuren van DKT (De Keyser Thornton-groep)!

   

   

  Omwille van het onterechte ontslag van onze delegee Ellen (logistieke sector) organiseren wij volgende woensdag een actie aan haar bedrijf DKT.

  Ellen werkte 16 jaar in dit bedrijf en nam daarbij ook haar taak als S.A. en lid van de OR naar harte. Ze kwam op voor het personeel !  

  Zij is ontslagen op vrijdag 30/11 late namiddag nadat er door de werkgeversorganisatie CEPA een schrijven was gestuurd naar de bedrijven van de logistiek om te melden dat dit moment, de laatste kans was om mensen te ontslaan, voordat de volgende beschermingsperiode voor syndicale afgevaardigden aanvangt. De werkgever heeft van deze nota dankbaar gebruik gemaakt.

  Dit kan niet !!

  Dit mogen wij niet zomaar laten passeren !!

  Zij is op staande voet, als een dief in de nacht moeten vertrekken, onder constante supervisie van de directie.

  Laat het duidelijk zijn: zij is werkelijk ontslagen om syndicale redenenen en niet zoals de directie wenst duidelijk te maken omdat ze zogezegd werk zou geweigerd hebben.

  Het is niet verwonderlijk dat Ellen, na 16 jaar dienst, enorm aangedaan is door dit ontslag en ze wenst jullie nu reeds van harte te bedanken voor de steun…

   

  Maar…  dit gaat alle delegees en kandidaten aan !

  Wij rekenen op jullie solidariteit, binnen en buiten de sector, en hopen op een grote hoeveelheid delegees en militanten om deze protest-actie kracht bij te zetten !

  De delegees staan niet in solden, laat dit duidelijk zijn !

  Haal jullie rode jassen en petten boven: het is tijd voor actie ! Tijd dat we ons laten horen !

  Het is de bedoeling enkele uren (van 7u30 tot 10u) aan de deur van het gebouw te staan en daarna in stoet naar het gebouw van de CEPA te wandelen om daar onze actie te vervolgen.

   

  Afspraak: om 7.45u aan het gebouw van DKT (AHRANT-gebouw) – Oude leeuwenrui 25-27.

  Een plannetje vindt u in bijlage.

  Tip voor diegenen die met de auto komen: tot 9u hoef je niet te betalen in de parkeermeters in de buurt. Als je met een smske betaalt (info op de parkeermeters) dan is dit gratis de eerste keer dat je dit doet in een bepaalde zone.

   

  Mvgr

  17-12-2007 om 18:31 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
  » Reageer (0)
  14-12-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ONZE DELEGEES STAAN IN “SOLDEN”

  Op 30 november is er een syndicale afgevaardigde ontslagen bij de firma DKT(De Keyzer Thornton). Een bedrijf actief in de logistieke sector.

  Volgens ons en volgens haar collega’s een volledig onterecht ontslag vanwege de directie. Haar ontslag heeft duidelijk alles te maken met haar syndicale activiteiten.

  Volgende week woensdag 19 december zouden wij een actie willen voeren voor de deuren van DKT. De actie start om 7u30 en eindigt om 9u30. Vermits DKT in dezelfde straat ligt als de werkgeversfederatie CEPA zouden wij de Cepa een bezoekje willen brengen met een klein delegatie van actievoerders.

  DKT is gelegen in de Oude leeuwenrui 25/27 te 2000 Antwerpen.

  Mag ik u vragen een brede oproep te doen binnen uw militanten groep om een delegatie te sturen en aanwezig te zijn op deze actie.

  Wij zullen aan het personeel van DKT (een honderdtal) pamfletten uitdelen.

  Om praktische reden kunnen wij  nog geen pamflet bijvoegen, zodra dit pamflet klaar is zullen wij een copij naar u opsturen.

  MVG.

  14-12-2007 om 12:44 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  » Reageer (0)
  31-10-2007
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Start van meldpunt voor bescherming van delegees

  Kameraden, vrienden,

  Meer en meer worden de rechten van werknemers en delegees geschonden door werkgevers.

  Werknemers hebben recht op vertegenwoordiging maar zelfs de Europese richtlijn, om ook afgevaardigden te hebben in bedrijven vanaf tien werknemers, weigeren de werkgevers in te vullen. Maar bij elke vorm van actie zijn het wel de werkgevers die elke keer vingerwijzen naar het sociale overleg. Maar zonder vertegenwoordiging, zonder delegees zitten er duizend werknemers zonder sociaal overleg ! En spijtig genoeg moeten wij vast stellen dat werkgevers zelf geen vragende partij zijn om de vrede hierin te bewaren.

  Meer met minder is het devies. Werknemers worden van hun recht bestolen omdat zij geen vertegenwoordiging kunnen opzetten. In bedrijven waar dit toch gebeurt beginnen werkgevers delegees onder druk te zetten en gaat men zelfs vaker over tot ontslag. Het gevolg is dan een proces dat jarenlang kan aanslepen. De ex-werknemer is werkloos en slechts enkele kunnen die strijd blijven voeren.

  Maar het gaat nog verder dan dit. Ook al is de uitspraak in het voordeel van de ontslagen delegee dan nog weigeren werkgevers om de delegee in kwestie opnieuw aan te werven. Dus niet enkel het recht op vertegenwoordiging, het recht op uitoefenen van een mandaat maar ook de rechtspraak wordt niet meer gevolgd door werkgevers !

  Tenslotte worden alle delegees om de vier jaar gekozen door de werknemers. Zij zullen dan een oordeel vellen over het werk dat de voorbije jaren werd geleverd. Maar daar waar men geen vertegenwoordiging toelaat, of daar waar men alles in het werk stelt om deze vertegenwoordiging te breken wordt ook dit recht compleet aan de werknemers ontzegd.

  Daarom, ben je van mening dat je rechten als werknemer of delegee worden geschonden laat het ons dan weten. Wij verspreiden de boodschap en via het netwerksyndicalisme gaan we dan op zoek naar steun en een oplossing !

  31-10-2007 om 23:43 geschreven door sven naessens  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
  » Reageer (1)


  Foto

  Les soutenantes ?
 • cliquez ici

 • UPDATE 28-11
  L'appel afin de soutenir
 • la lettre d'évocation

 • Dossier
 • La 10 droit de base du manifestant
 • La convention : Gentlements agreement
 • brochure : les délégéus méritent ine meilleure protection

 • la grève - les huissiers

  Laissez nous le savoir


  Archief per week
 • 20/06-26/06 2011
 • 20/04-26/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 21/01-27/01 2008
 • 14/01-20/01 2008
 • 07/01-13/01 2008
 • 31/12-06/01 2008
 • 24/12-30/12 2007
 • 17/12-23/12 2007
 • 10/12-16/12 2007
 • 29/10-04/11 2007


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!