Supernanny G in Deutschland
Inhoud blog
  • Afscheid
  • “Sonne, Meer, Strand, alles was du verlangst!”
  • Zomerse uitstapjes!
  • Over reuzenkonijnen en geitjes
  • Da ist der Frühling, da ist die Sonne!
  • Von ‘Kloß im Hals’ zu ‘sonnen Haltz’
  • En we gaan nog ni naar huis...
  • Faschingsball
  • Rare jongens, die Duitsers
  • Vergaderen met de narren
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    03-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Guten Appetit!

    Hej allemaal!

    Mijn ‘Au-Pair-Aufenthalt’ is tot nu toe al een leerrijke ervaring geweest, niet enkel wat betreft de taal. De Duitse cultuur leer ik namelijk steeds beter kennen, met name de culinaire gewoonten. In dit bericht aldus een lesje Duitse keuken! Guten Appetit!

    Leberkäse

    Letterlijk vertaald ‘leverkaas’. Best een misleidende naam, want het is geen kaas en er wordt geen lever in verwerkt (tenminste niet in het Beierse recept). Eigenlijk is het voornamelijk vermalen vlees, aangevuld met uien en kruiden. Dat wordt dan gebakken en het resultaat oogt een beetje als een roze cake. Het heeft een nogal vreemde textuur die ik omschrijf als ‘mouchiemouchie’, maar ik vrees dat die term niet algemeen gekend is ;-) . Wordt in mijn gezinnetje heel vaak gegeten. Zeker niet onsmakelijk, maar niet mijn favoriet.

    Knödel

    Uitspraak: kneudel. Deze bijzonder onsmakelijk klinkende naam past heel goed bij dit gerecht. Niet per se omdat het gerecht niet lekker zou zijn! Het woord is gewoon zo koddig en dat is een Knödel ook. Heel simpel gezegd is een Knödel een bol deeg. Er zijn heel veel verschillende manieren om Knödel te bereiden, je kan ze namelijk met vanalles opvullen en verschillende soorten deeg gebruiken. Ik schrok een beetje toen hier werd aangekondigd dat er Knödel op tafel kwamen omdat ik van mijn ouders ooit eens een horrorverhaal gehoord heb over vreselijk vieze Knödel. De Knödel die ik hier gegeten heb kwamen uit een pakje en het heeft me inderdaad niet zo gesmaakt, maar J. en D. vonden het ook niet zo lekker en zeiden dat zelfgemaakte veel beter zijn. Selbstverständlich.

    Ofenkäse

    Volgens mij niet typisch Duits of Beiers, maar ik ben het in België nog nooit tegengekomen en er bestaat voor zover ik weet geen Nederlands woord voor, dus laat ons zeggen ‘behorende tot het Duitse taalgebied’. Waarschijnlijk dus eerder Zwitsers, aangezien die zo zot zijn van (gesmolten) kaas. Een Ofenkäse is een zachte kaas, zoals een camembert, die in zijn geheel in de oven opgewarmd wordt. Na 5 minuutjes eruit halen, opensnijden, nog eens 5 minuutjes erin, en klaar is kaas ;-) Het wordt gegeten door stukjes brood in de gesmolten kaas te dopen. Dit vind ik on-ge-loof-lijk lekker, ik heb me er letterlijk ziek aan gegeten. Zeker een aanrader voor de kaasliefhebber.

    Raclette

    Nog een kaasgerecht, niet Beiers maar Zwitsers. Aangezien die niet veraf zitten toch ook een beetje een gerecht van hier. Raclette is ook gesmolten kaas, normaal gezien wordt een door midden gesneden ronde kaas aan een kant verwarmd en het gesmolten stuk wordt er dan afgeschraapt en gegeten bij brood of aardappelen. De praktischere variant ‘voor thuis’ is met een gourmetstel, daarbij worden schijfjes kaas (liefst speciale raclettekaas) gesmolten in een pannetje. Daarbij kunnen ook groentjes en stukjes hesp of salami samen met de kaas verwarm worden. Heel erg lekker, en ook bijzonder geschikt wanneer er vegetariërs bij zijn!

    Wurstsalat

    We laten de kaas voor wat ze is en gaan over naar een ander onmisbaar ingrediënt in Duitsland: worst. Wurstsalat is een typisch gerecht van de streek. Gesneden uien, augurken, uiteraard worst, en eventueel kaas. Nog wat kruiden, azijn en olie. Dat wordt dan gegeten bij brood of aardappelen. Best lekker, maar ik zal me er niet ziek aan eten (zoals bij de Ofenkäse) aangezien ik niet zo’n fan ben van worst.

    Spätzle

    Uitspraak: chpetsle met ‘ch’ zoals in ‘chocolade’. In mijn ‘Thematische woordenschat Duits’ (die ik in het eerste jaar aan de unief geblokt heb) gedefinieerd als ‘soort macaroni’. Hoe vaak ik dat vreselijke woord opgezegd heb om het toch eindelijk in mijn geheugen te kunnen vastketenen… Een woord onthouden - zeker als het zo’n tongtwister is - als je niet weet waar het voor staat, is namelijk geen makkelijke opgave. En nu heb ik het eindelijk op mijn bord gekregen en vergeet ik het nooit meer. Wat is het nu eigenlijk? Niet echt macaroni zou ik zeggen. Het smaakt anders en ook de textuur is verschillend. Het ziet eruit als kleine gele bolletjes deeg. Je kan het zelf maken maar ook in een pakje kopen, zelfgemaakte (zoals die van de oma) is uiteraard lekkerder en dat heb ik zelf al kunnen testen. Bestaat voornamelijk uit meel en eieren en heeft een nogal flauwe smaak. Maar met gesmolten kaas of saus heel lekker!

    Zo, dat waren mijn voornaamste culinaire ervaringen in Bayern tot nu toe. Ik ben benieuwd wat ik hier het komende half jaar nog allemaal op mijn bord krijg…Maar ik heb een flauw vermoeden dat ik nog heel wat kaas en vlees ga tegenkomen ;-)

    Viele liebe Grüße!

    03-02-2011, 00:50 Geschreven door Supernanny G


    01-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste bericht!
    Hallo lieve mensjes allemaal!

    Met deze blog wil ik jullie een beetje op de hoogte houden van hoe het hier met mij gaat in het verre, exotische Bayern ;-)
    Dan lijkt het tenminste niet meer zo dat ik van de aardbol verdwenen ben...
    Als eerste bericht geef ik een uitgebreid overzicht van mijn leven als au pair... *tromgeroffel*

    Ik woon sinds 8 januari bij een lieve Duitse familie, ongeveer 70 km van München. Mama D. en papa J., met dochtertje V. en zoontje M., tweelingen, 8 jaar oud. (Excuses voor het paranoia gebruik van initialen, ik heb een fobie voor het vrijgeven van privé-informatie op het internet en deze blog is openbaar...).

    Mijn 'jobomschrijving':
    - 's morgens lekker lang uitslapen
    - voormiddag doen wat ik wil, soms naar de winkel gaan
    - 's middags eenvoudig eten koken voor de kinderen
    - kinderen opvangen (uur varieert tussen 11u30 en 13u30) en samen eten
    - kinderen bezighouden tot de mama er is en dat is rond 13u30
    - daarna maakt de mama samen met de kinderen huiswerk, dat duurt meestal tot ongeveer 15u
    - optioneel nog wat spelen met de kinderen maar niet verplicht, en bovendien vaak niet nodig omdat de kinderen ook vaak weg zijn (hobby's) en er vaak vriendjes komen spelen

    's Avonds:
    - de kinderen eten rond 18u brood en kijken daarna tv tot 19u30
    - mama brengt de kinderen naar bed, vertelt verhaaltje etc. en is daarmee klaar rond 21u
    - ondertussen maken papa en ik avondeten klaar voor mama, papa en mezelf
    - om 21u (!) eten de ouders en ik voor de televisie en kijken de meest hoogstaande tv-programma's die Duitsland te bieden heeft ;-)
    - rond 23u30 gaan slapen

    Om voorlopig de 3 eerste weken samen te vatten: het gaat super goed, ik kom goed overeen met papa en mama, en de kindjes vinden me ook leuk. J. heeft zelfs gezegd dat ik de beste au pair ben die ze al gehad hebben (en dan zijn er meer dan 10)!
    Ook zijn ze verbaasd over mijn Duits, ik kan namelijk al vrij vlot spreken en ik word ook steeds beter in het begrijpen van gesproken Duits (niet zo evident). Zelfs de grootouders, die nogal dialect spreken, versta ik vrij goed.

    Ik leer hier ook de bayerische keuken kennen, al heel wat typische gerechten zijn hier op tafel gekomen. Vooral de papa is daar nogal op gesteld, hij is een echte patriot ;-) Wurst, Leberkäse, Ofenkäse, Spätzle, Knödel,... Gelukkig ben ik niet kieskeurig wat eten betreft, ik heb tot nu toe nog niks gegeten wat ik niet lekker vond. De eetgewoonten zijn wel heel anders dan wat ik gewend ben, groenten zijn namelijk geen dagelijkse kost, vlees echter wel. Overal komt bovendien ook veel olie en boter bij. Hopelijk kan ik de kilootjes wat weren met zo'n dieet...Maar ik heb gelukkig ook wat marge ;-)

    Mijn vrije tijd breng ik door met lezen, internet, series kijken,...Klinkt niet erg spannend maar ik heb me nog niet echt verveeld, de dagen gaan snel voorbij. Vooral de avonden zijn altijd heel gezellig, de ouders zijn heel erg sympathiek. Ik ben ook al gaan badmintonnen met J. en vanavond gaan J., zijn stiefmoeder en ik zwemmen. Normaal gezien is J. niet zo sportief (hij heeft nog 3 dagen spierpijn gehad nadat we zijn gaan badmintonnen...) maar ik moedig hem aan om wat sportiever te worden (hoewel ik zelf een couchpotato ben). Dan kom ik namelijk ook nog eens buiten en kan ik al die Leberkäse wat wegwerken...

    Ten slotte nog mijn sociale contacten hier: Ik heb via een niet onbekende sociale netwerksite (waarbij ik - tegen mijn principes in - een zo anoniem mogelijke account gemaakt heb) contact met andere au pairs uit de buurt. Spijtig genoeg wonen die allemaal in München, wat voor mij een uur met de trein is en een goeie 21 euro heen-en-terug. Vorig weekend heb ik desondanks afgesproken in München met een au pair daar, dat was heel gezellig. Ze was heel sympathiek maar spijtig genoeg is elk weekend een uitstapje naar München doen niet echt een optie voor mij, dat vind ik gewoon te duur. Dus ik ben nog ijverig op zoek naar andere au pairs die een beetje gunstiger gelokaliseerd zijn ;-)

    Zo dat was het voorlopig! Meer spannende ontwikkelingen volgen nog!


    01-02-2011, 14:17 Geschreven door Supernanny G


    Archief per week
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs