Hej allemaal!
Mijn Au-Pair-Aufenthalt is tot nu toe al een leerrijke
ervaring geweest, niet enkel wat betreft de taal. De Duitse cultuur leer ik
namelijk steeds beter kennen, met name de culinaire gewoonten. In dit bericht
aldus een lesje Duitse keuken! Guten Appetit!
Leberkäse
Letterlijk vertaald leverkaas. Best een misleidende naam,
want het is geen kaas en er wordt geen lever in verwerkt (tenminste niet in het
Beierse recept). Eigenlijk is het voornamelijk vermalen vlees, aangevuld met
uien en kruiden. Dat wordt dan gebakken en het resultaat oogt een beetje als
een roze cake. Het heeft een nogal vreemde textuur die ik omschrijf als mouchiemouchie,
maar ik vrees dat die term niet algemeen gekend is ;-) . Wordt in mijn
gezinnetje heel vaak gegeten. Zeker niet onsmakelijk, maar niet mijn favoriet.
Knödel
Uitspraak: kneudel. Deze bijzonder onsmakelijk klinkende
naam past heel goed bij dit gerecht. Niet per se omdat het gerecht niet lekker zou
zijn! Het woord is gewoon zo koddig en dat is een Knödel ook. Heel simpel
gezegd is een Knödel een bol deeg. Er zijn heel veel verschillende manieren om
Knödel te bereiden, je kan ze namelijk met vanalles opvullen en verschillende
soorten deeg gebruiken. Ik schrok een beetje toen hier werd aangekondigd dat er
Knödel op tafel kwamen omdat ik van mijn ouders ooit eens een horrorverhaal gehoord
heb over vreselijk vieze Knödel. De Knödel die ik hier gegeten heb kwamen uit
een pakje en het heeft me inderdaad niet zo gesmaakt, maar J. en D. vonden het
ook niet zo lekker en zeiden dat zelfgemaakte veel beter zijn. Selbstverständlich.
Ofenkäse
Volgens mij niet typisch Duits of Beiers, maar ik ben het in
België nog nooit tegengekomen en er bestaat voor zover ik weet geen Nederlands
woord voor, dus laat ons zeggen behorende tot het Duitse taalgebied.
Waarschijnlijk dus eerder Zwitsers, aangezien die zo zot zijn van (gesmolten)
kaas. Een Ofenkäse is een zachte kaas, zoals een camembert, die in zijn geheel
in de oven opgewarmd wordt. Na 5 minuutjes eruit halen, opensnijden, nog eens 5
minuutjes erin, en klaar is kaas ;-) Het wordt gegeten door stukjes brood in de
gesmolten kaas te dopen. Dit vind ik on-ge-loof-lijk lekker, ik heb me er
letterlijk ziek aan gegeten. Zeker een aanrader voor de kaasliefhebber.
Raclette
Nog een kaasgerecht, niet Beiers maar Zwitsers. Aangezien
die niet veraf zitten toch ook een beetje een gerecht van hier. Raclette is ook
gesmolten kaas, normaal gezien wordt een door midden gesneden ronde kaas aan
een kant verwarmd en het gesmolten stuk wordt er dan afgeschraapt en gegeten
bij brood of aardappelen. De praktischere variant voor thuis is met een
gourmetstel, daarbij worden schijfjes kaas (liefst speciale raclettekaas) gesmolten
in een pannetje. Daarbij kunnen ook groentjes en stukjes hesp of salami samen
met de kaas verwarm worden. Heel erg lekker, en ook bijzonder geschikt wanneer
er vegetariërs bij zijn!
Wurstsalat
We laten de kaas voor wat ze is en gaan over naar een ander
onmisbaar ingrediënt in Duitsland: worst. Wurstsalat is een typisch gerecht van
de streek. Gesneden uien, augurken,
uiteraard worst, en eventueel kaas. Nog wat kruiden, azijn en olie. Dat wordt
dan gegeten bij brood of aardappelen. Best lekker, maar ik zal me er niet ziek
aan eten (zoals bij de Ofenkäse) aangezien ik niet zon fan ben van worst.
Spätzle
Uitspraak: chpetsle met ch zoals in chocolade. In mijn
Thematische woordenschat Duits (die ik in het eerste jaar aan de unief
geblokt heb) gedefinieerd als soort macaroni. Hoe vaak ik dat vreselijke
woord opgezegd heb om het toch eindelijk in mijn geheugen te kunnen
vastketenen
Een woord onthouden - zeker als het zon tongtwister is - als je
niet weet waar het voor staat, is namelijk geen makkelijke opgave. En nu heb ik
het eindelijk op mijn bord gekregen en vergeet ik het nooit meer. Wat is het nu
eigenlijk? Niet echt macaroni zou ik zeggen. Het smaakt anders en ook de
textuur is verschillend. Het ziet eruit als kleine gele bolletjes deeg. Je kan
het zelf maken maar ook in een pakje kopen, zelfgemaakte (zoals die van de oma)
is uiteraard lekkerder en dat heb ik zelf al kunnen testen. Bestaat voornamelijk
uit meel en eieren en heeft een nogal flauwe smaak. Maar met gesmolten kaas of
saus heel lekker!
Zo, dat waren mijn voornaamste culinaire ervaringen in
Bayern tot nu toe. Ik ben benieuwd wat ik hier het komende half jaar nog allemaal
op mijn bord krijg
Maar ik heb een flauw vermoeden dat ik nog heel wat kaas en vlees ga tegenkomen ;-)
Viele liebe Grüße!
03-02-2011, 00:50
Geschreven door Supernanny G
|