studie tips
Inhoud blog
  • presenteren van je spreekbeurt
  • spreekbeurten
  • wiskunde studeren
  • taalvakken studeren
  • wanneer studeren

    Zoeken in blog




    leren leren middelbare school
    21-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.presenteren van je spreekbeurt

    A) Het houden van een spreekbeurt

     

    · Maak een duidelijk begin: zorg dat je de eerste minuten op dreef kan komen door met iets "gemakkelijks" te beginnen (een verhaal, een persoonlijke ervaring of jouw interesse in dit onderwerp). Dit heeft als voordeel dat je de aandacht van de luisteraars trekt.

    · Neem de tijd en praat niet te snel: pauzeer en kijk af en toe rond, niet naar de "massa", maar zie de afzonderlijke personen. Als je dat niet durft, kijk dan net boven de hoofden naar de muur.

    · Probeer de tekst te vertellen, alsof je een verhaal aan je beste vriend(in) vertelt.  Als je leerkracht het toelaat kan je wel een klein papiertje met daarop enkele kernwoorden meebrengen.

    · Maak een duidelijk einde aan de spreekbeurt. Dat kan je best doen door iedereen te bedanken voor het luisteren

     

    B) Spanning

     

    · Spreken in het openbaar is een situatie waarin bijna iedereen spanning kent. Dit is dus perfect normaal!

    · Soms kan je zo gespannen zijn, dat je letterlijk ziek wordt. De spanningsverschijnselen (kloppend hart, warm worden, misselijk,…) worden door jou altijd duidelijk waargenomen, maar anderen zullen dit nauwelijks opmerken. Hierdoor lijkt het dat jij de enige bent die hiervan last heeft, maar niets is minder waar.

    · Het kan best zijn dat jij steeds bij jezelf denkt: “Goh, als ik zo zenuwachtig ben, zal het zeker en vast mis gaan”. Dit mag je absoluut NIET denken! Vraag het maar aan een voetballer of een zangeres: spanning is nodig voor een goede prestatie.

    21-10-2013, 19:49 geschreven door louise vermont  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreekbeurten

    A) Voorbereiden van de inhoud

     

    Een spreekbeurt geven: de een ziet het als een kans om over zijn/haar favoriete hobby te vertellen, de ander is er doodbang voor. Behoor je tot die laatste groep? Dan geef ik je graag enkele tips om je op weg te helpen.

    · Probeer het onderwerp interessant voor jezelf te maken.

    · Krijg je een onderwerp opgelegd, probeer dan door opzoeking er interessante feiten uit te halen. Interesse is echt wel nodig om een onderwerp boeiend te kunnen brengen!

    · Ga zorgvuldig na wat er van je wordt verwacht. Lees je opdracht goed en stel indien nodig vragen aan je leerkracht.

    · Zorg dat je spreekbeurt niet te kort of te lang duurt. Het mag iets uitlopen of ietsje korter zijn dan de voorziene tijd, maar overdrijf niet.

    · Permitteer je eerst ongeordend te werken. Zoek allerlei dingen op die met je onderwerp te maken hebben. Als je de informatie verzameld hebt, bekijk je wat voor jou interessant is en werk je een samenhangende tekst uit.

    · Vergeet geen leuke weetjes in je spreekbeurt te vermelden. Het maakt het geheel fijner om naar te luisteren en de andere leerlingen zullen meer onthouden van je verhaal. (bv. Als je een spreekbeurt over de gitaar moet houden, zoek dan in het ‘Guinness Book of Records’ op hoeveel de duurste gitaar ooit gekost heeft)

     

    B) Voorbereiden van de presentatie

     

    · Als je mag van je leerkracht, maak dan een papiertje met een paar kernwoorden op. Zet er ook aanwijzingen voor jezelf bij (bv. Figuur laten zien!)

    · Hardop een spreekbeurt uitspreken is een goede oefenmethode. Wen eraan jezelf te horen spreken. Oefen eerst voor de spiegel, daarna vraag je je ouders, broer of zus om het publiek te spelen. Vraag nadien hun mening. Wat vonden zij ervan? Sprak je te luid, te stil, te snel of te traag?

    · Let erop dat je je taalgebruik verzorgt. Gebruik in geen geval dialect!

    · Onthoud: liever te langzaam dan te snel

    21-10-2013, 19:48 geschreven door louise vermont  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wiskunde studeren

    A) Algemeen

    Bij vakken als wiskunde en fysica geldt dat je veel moet oefenen. Neem de tijd om de oefeningen te maken. Hoe meer je werkt met de formules, hoe gemakkelijker dit wordt.

     

    Als je een opdracht maakt, zorg dat het antwoord overzichtelijk opgeschreven is. Begin met het opschrijven van alle waarden die je kent met de juiste eenheid erbij. Daarna ga je kijken welke formules je het beste kunt gebruiken. Schrijf deze ook voluit op. Vervolgens vul je alles in en kijkt welke waarden eruit moeten komen. Werk overzichtelijk en dwing jezelf om altijd de eenheid erbij te zetten. Het lijkt veel onnodig werk, maar hierdoor sla je de methode sneller op. Het oefenen heeft minder zin als je alleen getallen opschrijft.

     

    Werk altijd netjes en leesbaar. Maak eerst een berekening op kladpapier.

     

    Schrijf alle tussenstappen op, omdat hier vaak punten op staan. Het gaat vooral om hoe je tot dit antwoord bent gekomen!

     

    Als je iets niet snapt in de klas, voel je dan niet dom. Vraag net zo lang door tot je het helemaal begrijpt. Bij veel vakken is het zo dat wanneer je de basis niet helemaal begrijpt, je de rest van de stof ook niet snapt. Een leerkracht is er om de stof duidelijk te maken. Je kan ook steeds aan een medeleerling om uitleg vragen. Zorg dan wel dat hij of zij de leerstof beet heeft.

     

    B) Getallenleer

    1. Noteer al je berekeningen zo uitgebreid mogelijk.  Noteer (als het je kan helpen) waarom je de tussenstappen maakt.

    2. Bij lange berekeningen kan het handig zijn dat je telkens met een gelijkheidsteken op een nieuwe lijn begint, zo heb je een beter overzicht.

    3. Als je termen binnen haakjes wil brengen, kan je dit makkelijk aanduiden met kleurtjes (bv. onderlijnen van de termen die je binnen haakjes wil brengen).

    4. Zorg dat je de merkwaardige producten (bv. (a + b)² = a² + 2ab + b²) ként, dat je weet wat ze betekenen (meetkundig), en dat je ze kan toepassen.  Onthoud niet alleen de formule, maar ook een voorbeeldje.

    5. Bij evenredigheden en verhoudingen noteer je best alles overzichtelijk bij elkaar.

    6. Vraagstukken los je best op in de volgorde: "gegeven:" , "gevraagd:" en "oplossing:".

    7. Als je mag, controleer je best je resultaat met je rekenmachine.

     

    C) Meetkunde

    1. Maak een duidelijke constructie of tekening. Zorg ervoor dat deze minstens een halve pagina groot is.

    2. Maak je tekeningen ordelijk: werk met een fijngeslepen potlood, een passer en een goede geo-driehoek.  Lijnen, rechten en figuren teken je best met potlood en niet met vulpen of balpen. (Dit hangt wel van leerkracht tot leerkracht en van school tot school af.)

    3. Als je berekeningen moet maken die verband houden met je tekening, duid dan duidelijk aan wat je weet en wat je zoekt. (Zo kan je de gegevens aanduiden met een groen potlood en het gevraagde met een rood potlood,...)

    4. Vraagstukken los je best op in de volgorde: "gegeven:" , "gevraagd:" en "oplossing:".

    5. Als je gelijkheden moet bewijzen, dan steunen deze meestal op congruente driehoeken.  Onthoud de volgende letterwoordjes en je kent de congruentiekenmerken: ZZZ (de drie zijdes zijn even lang), ZHZ (twee zijdes en de ingesloten hoek zijn even lang), HZH (twee hoeken en de ingesloten zijde zijn even lang) en ZHH (een zijde, zijn aanliggende hoek en zijn overstaande hoek zijn even groot).

    6. Als je verhoudingen moet bewijzen, dan steunen deze meestal op gelijkvormige driehoeken of figuren.  Onthoud de volgende letterwoordjes en je kent de gelijkvormigheidskenmerken: ZZZ (de drie zijdes verhouden zich), HH (twee hoeken zijn even groot), ZHZ (twee zijdes verhouden zich en de ingesloten hoek is even groot).

    7. Noteer al je definities in een rode kleur op een apart blad.  Noteer al je eigenschappen in een groene kleur op hetzelfde blad (zowel in woorden als in symbolen).  Indien mogelijk, zorg je ook voor een tekening bij die eigenschap

    21-10-2013, 19:43 geschreven door louise vermont  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.taalvakken studeren

    Het leren van woordjes gaat het beste als je ze opschrijft, een paar keer hardop uitspreekt EN oefent in een zinnetje, zodat je de betekenis goed in je hoofd opslaat.

    Probeer bij het leren van woorden een voorstelling in je hoofd te vormen. Dit helpt om de betekenis beter in je hersenen op te slaan. (bv. probeer bij "maison" ook een echt huisje in gedachten op te roepen).

     

    Als je de vertaling of de schrijfwijze van een woord niet kan onthouden probeer dan een ezelsbruggetje te vinden bij het woord. Dit kan een heel absurd worden (dat is net het leuke eraan) een professor: één f, twee s-en: een man op één fiets met twee sokjes, of zoek een Nederlands woord dat lijkt op de vertaling in een buitenlandse taal (contribute = bijdragen, denk aan het Nederlandse "contributie"). Voor Engelse spelling heb ik er trouwens nog een paar mooie:

     

    · To make sure you don’t confuse the spelling of ‘principle’ (principe) with ‘principal’ (directeur): remember your principal is your PAL (vriend).

    · Because:  Big Elephants Can Always Understand Small Elephants

    · To spell ‘assume’ (iets aanemen): when you assume something you make an "ass" out of "u" and "me."

    · To spell ‘together’ (samen) = to get her:

            notice that if you "get her”, you'll be "together!" 

     

    Je merkt het, je kan echt alles gebruiken, laat je creativiteit de vrije loop! Als zelf je een leuk ezelsbruggetje gevonden hebt, mag je het mij steeds e-mailen!

     

    Als je de spelling van woorden moet leren werkt het goed om ze in stukjes uitgesproken in je hoofd te zetten. Bijvoorbeeld: exhaustion: zet dit in je hoofd als ex haus tion.

     

    Leer niet alle rijtjes en woordjes in één keer. Deel het op in blokken, zodat je geconcentreerd blijft. Je kunt beter 30 minuten geconcentreerd leren dan twee uren naar de pagina kijken zonder iets in je geheugen op te slaan. Ga ondertussen iets anders doen (bv. een ander vak studeren). Zorg dat je in ieder geval uitgerust bent als je moet leren. Het leren gaat dan veel sneller. Als je thuiskomt, drink of eet eerst iets voordat je je op het schoolwerk stort.

    21-10-2013, 19:42 geschreven door louise vermont  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wanneer studeren

    A) Op een gewone schooldag

    Sommige leerlingen hebben weinig tijd voor de studie omdat ze met te veel andere dingen bezig zijn: voetbal, jeugdbeweging, verplichte familiebezoeken,…  Je zal me nooit horen verkondigen dat je alleen maar moet studeren tijdens de week, integendeel, vrije tijd is absoluut nodig!

     

    De enige raad die ik kan geven is: wees eerlijk tegenover jezelf. Om je taken te maken en je lessen te leren, heb je toch minstens een uur na een schooldag nodig. Afhankelijk van je studierichting zal dat vaak meer zijn en bijna nooit minder! Hierna is er tijd voor ontspanning.

     

    B) Tijdens het weekend

    Ook hier mag studie niet ontbreken: op zaterdagvoormiddag of op zondag kan je best nog studeren. Je kan een aantal dingen herhalen of al wat voorbereiden voor de komende week. Dit is niet altijd vanzelfsprekend, met alle gevolgen voor de week die volgt. Probeer alvast wat oefeningen te maken, een taak voor te bereiden,... Hiermee help je enkel jezelf. Alles wat gedaan is, is van de baan!

     

    C) Tijdens de examenperiode

    Hier krijg je extra studietijd in de namiddag. Dit komt natuurlijk goed van pas, maar ook de avond kan je goed gebruiken. Vooraf maak je een goede planning op. Je herhaalt alles en je start met het vak dat eerst aan bod komt.

     

    Vooral tijdens die toetsenperiode is het van belang de nevenactiviteiten te beperken en goed je tijd te organiseren. Maak zeker een schema! Doe dit ruim voor de examens beginnen, zodat je zicht hebt op je situatie. Maak ook een lijstje van wat je al gedaan hebt en wat je zeker nog moet doen alvorens je begint te leren.

     

    21-10-2013, 19:41 geschreven door louise vermont  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.algemene studietips






































    Iedereen heeft zijn eigen manier van studeren. Ik geef toch graag een aantal algemene tips die ervoor kunnen zorgen dat het leren nog vlotter verloopt!

    · Maak een goede planning, voor elk deel van de dag, met de vrije tijd en pauzes erbij.

    · Bekijk wanneer je het best kan studeren, 's morgens, 's middags of 's avonds. Niet iedereen kan zich op hetzelfde moment goed concentreren.  

    · Na elk uur studeren kan je een vijftal minuutjes pauze nemen.

    · Na 2 blokken van een uur heb je een langere pauze verdiend.

    · Probeer in een rustige omgeving te studeren.

    · Probeer echt geïnteresseerd te zijn in wat je leest/leert, ook al boeit het onderwerp je niet echt. Als je de interessante dingen naar boven haalt, dan kun je de informatie veel beter onthouden.

    · Neem voordat je begint alles even door, zodat je weet wat je gaat lezen en hoe de structuur eruit ziet.

    · Ga vervolgens heel gedetailleerd de stof doornemen.

    · Als je de teksten hebt doorgelezen, laat deze dan even bezinken. Probeer er even over na te denken. Probeer het te verbinden aan een eerder hoofdstuk.

    · Maak schema's van de te bestuderen tekst

    Bijlagen:
    weekplanning.docx (13.8 KB)   

    21-10-2013, 19:40 geschreven door louise vermont  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 21/10-27/10 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs