Inhoud blog
  • Inbraak alarm in je brein
  • Bumperklevers in je geest
  • Fileleed
  • Twee opties om stress aan te pakken
  • De truc met het potlood
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Stress Busters
    Tips voor méér kickstress, minder klotestress
    30-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inbraak alarm in je brein

     

    Mensen hebben een inbraakalarm in hun auto en in hun huis, maar niet in hun hoofd. Een woord van hun partner, collega of baas volstaat om ze volledig van streek te brengen. Ze laten die gedachte binnensluipen en ronddolen in de kamers van hun geest, als een dief in de nacht. Ik begrijp best dat die woorden kwetsend kunnen zijn. Maar ik heb mezelf geleerd in te zien dat die woorden vooral kwetsen omdat ik ze toelaat mij te kwetsen. Dat inzicht is voor mij een bevrijdende nooduitgang als iemand mij met zijn woorden van streek brengt. Dat betekent nog niet dat ik er altijd in slaag om die kwetsende gedachte via de nooduitgang weer uit mijn hoofd te zetten. Het besef dat die nooduitgang er is ervaar ik op zichzelf al als een bevrijding.


    Leestip: Martin E.P. Seligman: “Gelukkig zijn kan je leren.” Het Spectrum, 2002

    30-03-2006 om 14:52 geschreven door Erik Van Vooren  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bumperklevers in je geest

    Bumperklevers

    Bumperklevers op de snelweg kunnen ze behoorlijk op de zenuwen werken, zeker als ze daarbij ook nog nerveus met hun lichten knipperen. Best irritant. Veel van onze dagelijkse stress zou u kunnen vergelijken met bumperklevers. Maar dan wel een bumperklever die we zelf op deze wereld gezet hebben, in de vorm van de opdringerige “moetengedachten” waarmee we onszelf opjutten. “Ik moet nog dit en ik moet nog dat en –oei- als ik dit nu niet onmiddellijk doe loopt dit gegarandeerd grandioos fout…” Haal uw ogen even weg uit de achteruitkijkspiegel van uw “moetengedachten” en kijk -zonder oordelen of veroordelen- naar het panorama van het  nu-moment. Zie, voel, ruik, hoor wat er nu, op dit moment, ECHT om je heen is. Focus uw aandacht op de zuivere zintuiglijke prikkels, onbesmet door de fantasie van uw geest: de zachte stoel waar u op zit, de warme kamer waarin u bent, het groene gras dat u ziet door het raam ziet, de comfortabele trui die u draagt, de stevige schoenen aan uw voeten, de geur van dit magazine in uw handen, het grillige spel van uw aderen in uw handen, het eelt op uw vingers… Zalig toch, om zo even te ontsnappen uit de tirannie van uw denkende geest. Je lichaam is u dankbaar voor deze kortstondige, bevrijdende mentale reis.


    Leestip: Albert Ellis & Wouter Backx: Moeten maakt gek. Pak zelf uw emotionele problemen aan. Anthos, 2001

    30-03-2006 om 14:49 geschreven door Erik Van Vooren  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fileleed

    Fileleed.

    Aanschuiven in de file is niet echt aangenaam. Een groot deel van onze frustratie heeft te maken met ons gebrek aan controle over de situatie. We “voelen” ons machteloos. De homo sapiens sapiens heeft blijkbaar een grote behoefte aan voorspelbaarheid en controle in zijn leven. Maar de file staat er nu eenmaal. Ofwel kan u in de toekomst proberen deze stresssituatie te ontwijken, door het openbaar vervoer te nemen of een andere route of een ander tijdstip te kiezen. Dergelijke keuzes zijn niet altijd evident. Dan blijft er nog altijd een tweede optie. U kan bijvoorbeeld de tijd dat u machteloos vast zit nuttig gebruiken, door te luisteren naar een interessant boek op CD. In mijn auto ligt altijd een map met een tiental luister CD’s. Dat zijn ondermeer voordrachten of gesproken boeken. Zo heb ik al minstens 10 keer opnieuw geluisterd naar de Kracht van het Nu van Eckardt Tolle. Heeft u geen luisterboek bij? Gebruik dan uw kinderlijke fantasie. Bekijk de bestuurder in de auto naast u en verzin een verhaal bij die persoon. Bijvoorbeeld wat is volgens u zijn of haar beroep? Waarom vermoedt u dat? Wat heeft die persoon gestudeerd? Waar heeft hij of zij gestudeerd? Wat zou hij of zij vanmorgen ontbeten hebben? Waar zou hij of zij op vakantie gaan?  De file wordt er niet korter door, uw frustratie neemt gegarandeerd af, omdat u uw denkende geest heeft afgeleid. Dat is een toepassing van wat ik het ontmijnen van een stresssituatie noem.


    Leestip: Eckart Tolle: “De kracht van het nu”, Uitgeverij Ankh-Hermes, Deventer, 2001

    30-03-2006 om 14:46 geschreven door Erik Van Vooren  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twee opties om stress aan te pakken

    Aan de basis zijn er maar twee manieren om met uw negatieve stress om te gaan. Ofwel vermindert u het aantal stressituaties waar u mee te maken krijgt. Ofwel verhoogt u uw weerstand tegen stress. De eerste aanpak heeft gedeeltelijk te maken met individuele keuzes zoals uw persoonlijke prioriteiten en uw time management. Daarnaast heeft die aanpak ook te maken met structurele- of management keuzes in uw bedrijf, zoals de samenstelling en bezetting van teams, de procedures en systemen. De tweede aanpak is vooral een individuele keuze. U kan via ademhalingstechnieken leren om tijdens een stressituatie tijdelijk te ontkoppelen. U kan ook stress leren ontmijnen, door kritisch te kijken naar uw denkprocessen tijdens een stresssituatie. En u kan tenslotte leren om uw stress te ontladen, ofwel via lichamelijke inspanningen (sporten, musiceren, zingen) of via meer mentale technieken (meditatie, yoga, relaxatie.)

    In het belang van uw lichamelijke gezondheid doet u er goed aan om te leren constructief om te gaan met uw negatieve stress. Want chronische negatieve stress ligt aan de basis van hoge bloeddruk, hartproblemen, burn-out, depressie en zelfs chronisch vermoeidheidssyndroom.


    Leestip: Boudewijn Van Houdenhove: “In wankel evenwicht. Over stress, levensstijl en welvaartsziekten.”, Lannoo 2005

    30-03-2006 om 14:41 geschreven door Erik Van Vooren  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De truc met het potlood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig.  Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.

    Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.

    Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".

    Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen.  In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.

    Nu is uw blog aangemaakt.  Maar wat nu???!

    Lees dit in het volgende bericht hieronder!

    27-09-2005 om 16:32 geschreven door Erik Van Vooren  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per week
  • 27/03-02/04 2006
  • 26/09-02/10 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs