Fanfare St.Lucia Loenhout
Inhoud blog
  • Dubbelconcert zaterdag 07 november
  • Foto's Lenteconcert
  • Inschrijving Interactieve Kinder-bingo
  • Hoe bouw je een instrument?
  • 125 jaar Fanfare St. Lucia
  • Najaarsconcert 2014
  • concertagenda muziekmaatschappijen
  • Programma Muzieknamiddag 5 oktober 2014
  • najaarsconcert i.s.m. Brassband Scaldis
  • Affiche Lenteconcert 2014

    volgende activiteiten


    Zoeken in blog


    forum

    Druk op onderstaande knop om te reageren in mijn forum



    Mijn favorieten
  • Jomulo_Loenhout
  • Vlamo

  • Weldoen Baart Genoegen
    13-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Najaarsconcert 2014
    En eindelijk was het zover. Op 2 november 2014 speelden we ons najaarsconcert in GC De Kadans te Wuustwezel. Blij waren we dat we als Loenhoutse fanfare een gastoptreden van Brassband Scaldis aan onze muzikanten, leden en sympatisanten konden voorstellen. 
    Waarom deden we dit? 
    Vanuit onze eigenste instrumentenbezetting kozen we er de laatste jaren voor om meer richting Brassband partij op te schuiven. Dit deden we op voorstel van onze dirigent bij zijn aantreden. De voorwaarde is wel dat voor de saxen-sectie steeds van de geschikte partituur werd voorzien of dat deze werd uitgeschreven. 
    Hoe klinkt een goede brassband, met enkel koperinstrumenten?

    Wikipedia:

    Een brassband is een orkestvorm met koperen blaasinstrumenten en een percussiesectie. De brassband komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijken wordt gekenmerkt door een strikte bezetting.

    Samen met harmonie en fanfare vormt het het trio "harmonie, fanfare en brassband", ook wel genoemd hafabra. Dit zijn alle bands met een verschillende bezetting, maar zonder strijkers (uitgezonderd de harmonieën, waar vaak een contrabas aanwezig is). Een brassband bestaat echter enkel uit koperblazers en slagwerk. Anders dan de twee andere gebruikt de brassband geen trompetten maar kornetten. De kornet is ontwikkeld uit de posthoornen ziet eruit als een kortere versie van de trompet, maar heeft een rondere, zachtere klank. Het traditionele model van de kornet wordt ook wel Shepherd's Crook genoemd. In een harmonie worden doorgaans Franse hoorns gebruikt, maar in een brassband is de althoorn in gebruik. De flügelhorn, althoorn, bariton (hoorn)eufonium en bastuba's zijn ontwikkeld door Adolphe Sax en deze familie wordt de saxhoorns genoemd.

    Een Caribische brassband is een drumband, geen brassband. Koperen blaasinstrumenten kunnen deel uit maken van een dergelijke bezetting, maar hetslagwerk vervult de hoofdrol.


    Fanfare, harmonie of brassband, elk heeft zijn eigenheid in klankkleur. Wat is de mooiste klankkleur? Daar laat ik me niet over uit. De historische groei vanuit fanfare of harmonie in onze contreien is dit de laatste decennia stevig aangevuld met brassband. Tegenwoordig heeft elke muzikant de vrijheid om in deze tijd alle variaties te leren kennen. 
    We kwamen via Scaldis in contact door onze dirigent Tom Orban. Hij was vroeger muzikant bij Scaldis. Sorry Tom, dat ik de lange lijst met verenigingen waarbij je vroeger muzikant of invaller was nu niet ga opschrijven of ik krijg schijfruimte-problemen.

    Waar staat Scaldis voor? Scaldis is een brassband uit het Antwerpse onder leiding van dirigent Raf Van Looveren. Reeds verscheidene jaren dingen zij mee naar de hoogste titel bij de nationale kampioenschappen. In 2013 waren zij Belgisch kampioen in 1ste afdeling. Maar hoe hoog moeten we dit inschatten? Ik kan u zeggen. Ik vond het vree goed. Waardat sommige bands verkomen tot decibelbrekende krachttoeren, deed Scaldis me verbazen op de vaak ingetogen manier van muziceren. Hun programma was zeer verscheiden, maar het ontroerende zat hem in de solowerkjes. Trombone, bugel, althoorn, euphonium, bastuba, cornet. Alles kwam aan bod. De topper voor mij persoonlijk was de variatie die de euphonium-bastubasectie speelde op Benediction. Vroeger kende men de bastuba partij enkel voor de 'hoempa-hoempa' maar in de brassband partij hebben zij steeds vaker hun deel van de melodie.

    Andere stukken die ze speelden zijn o.a. 'Festivitas, Sunrise over the blue ridge, The land of the long white cloud, Kongolela, Jurrasic Park', eva. en als afsluiter het zeer knappe 'Saying Goodbye'.
    Het was wederom een motivator om in deze tijd, met vele bezigheden, toch iets vaker het muziekinstrument ter hand te nemen en partijen in te studeren. Want zeg nu zelf, zo muziek spelen, dat willen we toch ook.

    Welke stukken speelde wij? the Midway March, Countryside and common people, Rocky, Passing Moment. e.a.

    Bent u muzikant of nog niet, binnen onze muziekvereniging is het mogelijk om notenleer les te volgen en na enkele maanden kan u starten met een instrument. Interesse? stuur een email naar 'De Toeter' via de blog met het vakje aan de rechterzijde 'contacteer ons' of naar gert.rombouts@live.be of fanfaresintlucia@gmail.com.

    We danken de mensen van "wezelopdefoto" voor hun knappe fotoreportage. Alle foto's vindt je via de link










    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Blog als favoriet !

    E-mail ons

    Druk op onderstaande knop om ons te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in ons gastenboek


    Onze Sponsors:

    - De Loenh.Bierhalle
    www.loenhoutsebierhalle.be/
    - Cafe de Schietstand
    - Electro Jochems
    www.electrojochems.be/
    - garage Van Hasselt
    www.vanhasselt.be/
    - De Koopjes-hoeve
    www.gold-star.be/
    - VW - Tuinderijen
    - Prov. Antwerpen
    www.provant.be/
    - Brood- en Banketbakkerij
      Van Looveren - Kenis

    Contact en BLOG:

    gert.rombouts@live.be



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs