De Statievrienden
geschiedenis van stationswijk van Waregem
Met de Statievrienden willen we de geschiedenis van de Statiewijk in Waregem in kaart brengen. We doen hierbij een oproep om ons hierbij te helpen. Uw informatie, foto's en anekdoten zijn welkom...
26-11-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DVO publiceert ´VEERKRACHT¡
Gisteravond werd het boek ´Veerkracht¡, van statiebewoner DVO, overhandigd aan de ‘petersÿ en aan het publiek. Een vijftigtal aanwezigen konden, na vertoon van de covid-pas en identiteitskaart, ‘bijpratenÿ tijdens een verzorgde receptie. Het boek van 112 A4-blz. mag best gezien worden. De foto's vertellen dikwijls meer dan de tekst. Het boek omvat vijftig verhalen van Waregemse ondernemers en verenigingen in moeilijke Covidtijden. En ja, de (meestal jonge) ondernemers vertonen zeker ‘veerkracht'.

Het project van Dirk Van Overwalle startte op sociale media. Ondertussen konden we zijn werk al bewonderen in een fotwandeling langs het Waregemse centrum. Nu blijft het ook in herinnering met de publicatie van een kunstboek.

Het boek kan besteld worden bij Dirk en ligt ook te koop in Standaard Boekhandel.


zie eerder bericht DVO

26-11-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
19-11-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.49e Jaarboek van Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke
Op vrijdag 17 december, na één jaar onderbreking, knoopt de heemkundige kring ´De Gaverstreke¡ terug aan met een jaarlijkse traditie, namelijk de voorstelling van haar jaarboek 2021. De voorstelling van het 49e jaarboek gaat door in de oranjezaal van De Schakel om 20 u en wordt gevolgd door een voordracht over Jan Borne, een opmerkelijke Vijvenaar van de 16de eeuw.

De Statievrienden leverden opnieuw een belangrijke inbreng voor het nieuwe jaarboek. Willy De Bouvrie, Bernard Vandenbussche, Hendrik Ghistelinck en Bernard Delange hebben inbreng in telkens twee bijdragen.
- Waregem en de ‘De Munstersÿ, daÿs koersen Willy De Bouvrie
- Een vergeten renner: Roger Desmet Willy De Bouvrie
- Familie Longueville: gedreven Waregemse horecadynastie Hendrik Ghistelinck
- Een avondje uit in Waregem in de 20e Eeuw Bernard Vandenbussche en Hendrik Ghistelinck
- Bevrijdingsoffensief tussen Leie en Schelde, een verkenning per fiets. Bernard Vandenbussche
- De teloorgang van de blekerij te Waregem Bernard Delange
- Opgravingen op site Spoorweglaan te Sint-ElooisVijve Ron Bakx en Bernard Delange


Een eerste bijdrage van Bernard Delange behandelt de recent verdwenen blekerij aan het einde van de Keukeldam. De oude bouwwerken moesten wijken voor de uitbreiding van de tuin, die aan het huis paalde. De Bleeckerie met bleekweiden langs de Gaverbeek heeft een voorgeschiedenis die al zeker teruggaat tot de eerste helft van de 18de eeuw met duidelijke weergave op historische kaarten.

De opgraving op de nieuwe verkaveling langs de Spoorweglaan in Snt-Eloois-Vijve heeft belangrijke kenniswinst opgeleverd over de vroege ijzertijd in West-Vlaanderen. Archeoloog Ron Bakx heeft met zijn ploeg meerdere structuren aangetroffen die behoorden tot een nederzetting uit de 6e en begin van de 5e eeuw voor Chr. Het gaat voornamelijk om bijgebouwen, maar ook om een mogelijk hoofdgebouw. In een andere bijdrage brengt Filips Despriet de resultaten van opgravingen in Ingooigem met vondsten uit de steentijd.

Voor de sportliefhebbers brengt Willy De Bouvrie de wielersport in het daglicht. Met de renners De Munster en Roger Desmet vernemen we hoe de sport in Waregem in de smaak valt naast de paardensport. Nu is er nog ‘Dwars door Vlaanderenÿ met aankomst in Waregem en de grote prijs Briek Schotte in Desselgem. De brug over de stadionvijvers is nog een herinnering aan het wereldkampioenschap in 1957.


In Waregem was er een horecadynastie, de familie Longueville. Van vader op zoon werd het de microbe van het herbergieren doorgegeven. Ze boden jaren gelegenheid aan mensen om er sfeervol de inwendige mens te versterken of het leven aangenaam te maken. Hendrik Ghistelinck heeft ons een inkijk. Ook de bijdrage van Bernard Vandenbussche en Hendrik Ghistelinck over het thema van de laastste erfgoeddag handelt over gezonde ontspanning na een lange zware dag. Lees hoe dit in de voorbije eeuw kon in het centrum van Waregem.

Als naklank volgt met Bernard Vandenbussche nog een actuele aanpassing van de fietsroute ‘Bevrijdingsoffensief in Avelgemÿ met verkenning per fiets in streek tussen Avelgem, Tiegem, Ingooigem en Heestert.

In het derde deel over de familie Van der Bauwhede belicht André Braet de kinderen van het Goed ter Bauwhede, die de bakermat verlaten. De resterende gronden van de familie, na de oorlogsschade en financiële aderlating van de 16e eeuw, boden soelaas voor de kinderen. Vestigingen ontstonden te Ouwegem, Zulte en Waregem-Zuid. In de jaren 1650 maakten drie gebroeders Van de Bauwhede opgang in de Westhoek van Vlaanderen, waarvan hun nageslacht zich aan de kust en in Frankrijk verspreidde. In Waregem worden vele generaties gevolgd in het vooruitzicht van volgend jaar, wanner de afstammelingen van de 20e eeuw aan bod komen.

Armand Desmet staat stil bij de 75ste herdenking van de gesneuvelde weerstanders en burgers van de Tweede Wereldoorlog om voor altijd in detail vast te leggen. We willen niet vergeten. Er is ook een bijdrage van Etienne Ducatteeuw over de oude kerk van Wielsbeke van zowat 400 jaar terug. Die sneuvelde tijdens dezelfde WO II en werd vervangen door een nieuwbouw op een andere locatie. Wie heeft er nog herinneringen aan? Administratief is het mogelijk de levensloop van een vondeling vanaf de geboorte tot aan het huwelijk na te trekken aan de hand van bewaarde documenten. Dat bewijst Filips Benoit in het onwaarschijnlijke levenslot van vondeling Gabriël Opstoel. Verlies de moed niet wanneer je op een vondeling botst bij het opstellen van uw familiegeschiedenis.

Een zeldzaam gebeuren onlangs in Waregem was de priesterwijding van Gildas Cambia uit Benin. Hij is kleurling en functioneert voortaan op de parochie Nieuwenhove en Gaverke. Vroeger deden blanken missiewerk in andere gebieden, nu zijn de rollen voor een deel omgekeerd. Tijden kunnen veranderen. Een bijdrage van deken-kanunnik Henk Laridon. Nieuwenhove komt met Rik Castelain aan bod met enkele periodes uit het leven van Filips van der Vichte. Hij speelde een belangrijke rol in het verleden van de mirakelgemeente.

Het nieuwe jaarboek is een mooie aanvulling bij wat over Waregem al aan bod kwam. Zo biedt dit jaarboek een verrijking van onze kennis over onze streek. We wensen u allen veel leesgenot!

> Het 49e jaarboek kan bekomen worden door storting van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van de Geschied- en Heemkundige Kring Waregem. Het boek kan afgehaald worden op de voorstelling van het boek op vrijdag 17 december om 20 u. in de oranjezaal van De Schakel.

Dit jaar brengt Geert Desmet tijdens de voordracht na de voorstelling van het boek het boeiende verhaal van Vijvenaar Jan Vanden Borne, internationaal handelaar uit de 16de eeuw en die bepalend was over wie de plak zwaaide over Potegem tijdens de 17e eeuw.

Uiteraard houden we rekening met alle voorschriften met betrekking tot de bestrijding van het Corona-virus. Covid Safe Certificaat is vereist voor toegang. Hou dus zeker de website van De Gaverstreke in het oog.
website De Gaverstreke

19-11-2021 om 14:30 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-11-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.I.M. Omer Clement
We vernemen het overlijden van Omer Clement, de oudste inwoner van Waregem en vriend van de Statievrienden. Hij werd op 11 maart 104 jaar. Hij woonde nog altijd thuis, opmerkelijk voor zijn leeftijd. Omer kreeg zes kinderen – vijf jongens en één meisje – samen met zijn echtgenote Julia Vereecke, die in 2003 overleed. We betuigen als Statievrienden onze innige deelneming en wensen familie en vrienden alle sterkte toe. De uitvaartdienst vindt plaats op dinsdag 9 november.

Omer Clement (°Wingene 11 maart 1917 - †Waregem 3 nov. 2021) was in de periode 1955 tot 1962 statiechef in Waregem. Hij bewaarde bijzonder goede herinneringen aan zijn Waregemse periode en mocht hier blijven wonen. In 1962 werd hij adjunct eerste stationschef in Kortrijk. Na twee jaar werd hij benoemd als inspecteur van de plaatselijke onderrichtingen. Op 1 april 1971 werd Omer stationschef in eindstation Oostende. Op 1 april 1982 ging Omer Clement op rust, na ruim 41 dienstjaren en hij verkoos Waregem om er te blijven wonen, tussen zijn kinderen.

Omer Clement blijft in herinnering bij de Statievrienden als een warme persoonlijkheid, een krasse literatuurfan, een uitstekend stationschef, een echte Waregemnaar. In ons boek ´Honderd Waregemse Spoortrekkers¡ vindt u over hem een ruime bijdrage onder de titel ‘Waregems station was drukke bijenkorfÿ (blz. 50-51). We kunnen hem ook nog levendig blijven herinneren in de DVD-opname n.a.v. die publicatie. De toen 103-jarige Omer Clement vertelde daarin niet alleen over zijn wedervaren als stationsoverste in Oostende, het moeilijkste station van het land, maar toonde zich ook een groot literair liefhebber en debiteert als slot uit Engelse, Duitse en Franse literatuur.

Omer was een homo universalis met betrekking tot literatuur, natuur en cultuur. Hoewel hij vaak reizende was, heeft hij de rust teruggevonden in Waregem waar zijn blik steeds zoekende was naar Schoonheid en Wijsheid.

05-11-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-09-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Statievrienden verplaatsen Stoasie Kirmesse naar september 2022
De Statievrienden hebben hun volgende evenement, Stoasie Kirmesse, met een jaar verplaatst naar 9-11 september 2022. De beslissing viel al in mei. Voor het kermisprogramma is het onbelemmerd samenkomen van een grote groep mensen essentieel. De Statievrienden passen om een kermis te moeten organiseren met de rem op.

Het is al het tweede uitstel wegens corona-pandemie. Het erfgoedproject werd vorig jaar als waardevol erkend door erfgoedcel ZuidWest, maar moest wegens corona-omstandigheden worden uitgesteld. Enkel de uitgave van het historisch boek over 100 figuren kon al worden gerealiseerd. De Statievrienden schreven eind vorig jaar ook een fotowedstrijd uit rond het herbergleven in Waregem. Inzendingen worden nog verwacht tot eind september. Wegens de derde covid-golf werd die uiterste inleveringsdatum verschoven tot drie maand na de heropening van de horeca. De fotoÿs worden over herbergleven worden verwacht bij Marc Feys, Boulezlaan 33, Waregem. Het reglement werd HIER eerder gepubliceerd.

Met de organisatie van Stoassie Kirmesse wil erfgoedvereniging De Statievrienden in samenwerking met verschillende partners (verenigingen, horeca, enz.) nog eens echt kermis brengen in de Waregemse Statiewijk. Bijkomende partners zijn nog altijd welkom. Op vrijdagavond is er een erfgoedcafé gepland, waarbij de geïnteresseerden kunnen aanschuiven bij drie infotafels uit een aanbod van zes tot acht onderwerpen, die betrekking hebben met de Statiewijk. Op zaterdag en zondag worden tal van volkse en ontspannende activiteiten voorzien zoals wandel- en fietstochten, tornooien (petanque tornooi, …), legoworkshop, expoÿs, optredens, … Op zondag werkt het stadsarchief ook samen met de Statievrienden voor de organisatie van de monumentdag 2022.

02-09-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
25-08-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In Memoriam Julot Cras
Vorige zondag overleed Julot Cras, voormalig voorzitter van KSV Waregem. Hij was Waregemnaar in hart en ziel. De Statievrienden zijn Julot erg dankbaar voor zijn jarenlange medewerking en gewaardeerde vriendschap. Hij aanvaardde het peterschap voor ons boek ‘Honderd Spoortrekkers' en was zeker een positieve stimulans voor onze erfgoedvereniging.

Julot Cras ( °22/04/1935 – † 21/08/2021) is gehuwd met Christiane Vangeluwe en heeft twee zonen Filip en Stefaan. De afscheidsdienst heeft zaterdag plaats in beperkte kring in de parochiekerk Heilige Familie Gaverke, Broekstraat te Waregem. Julot zal begraven worden in het familiegraf op de begraafplaats Olmstraat te Waregem. Digitaal condoleren kan op uitvaartzorg Amez . De Statievrienden wensen gevoelens van innige deelneming over te maken aan familie en vrienden. We hebben prachtige herinneringen aan een grote en diepmenselijke Waregemnaar.

Julot zette samen met zijn broer Jacques de zaak van zijn vader August verder. Burgemeester ‘Gustÿ Cras (1895-1957) was een idealist, die naast de bloei van zijn houtbedrijf aan het station vooral streefde naar de vooruitgang van het kleine Waregem. Hij liet rond 1935 het bedrijf van het Leeuwke naar de Boulezlaan (stationsbuurt) verhuizen omdat het houttransport nagenoeg volledig langs ‘den ijzeren weg' gebeurde. Julot nam vooral de verkoop voor zijn rekening, terwijl Jacques zich concentreerde op de aankoop. "We namen de Houthandel der Kust over (1950) en konden enkele keren tijdig inpikken op de marktevolutie, heel belangrijk in een sterk fluctuerende markt als de houtsector. We hadden ook enkele keren geluk toen de houtprijs verdrievoudigde, onder meer door de oorlog in Korea en legden goede contacten in de VS (via Petersime) met de grootste producent in plafonds. Kortom, we hadden de wind in de zeilen. In de jaren zeventig gingen onze wegen uiteen en samen met mijn zoons Stefaan en Filip ging ik in Zulte van start met de firma's CeVe en Cravan."

Voetbalmicrobe
Julot zal bij vele Essevee-fans herinnerd worden als voorzitter van KSV Waregem tijdens de jaren zeventig en tachtig. In deze periode werden met de bekerwinst in 1974 en het bereiken van de halve finale van de UEFA-Cup in het seizoen 1985-1986 enkele opmerkelijke successen geboekt. Julot zetten zijn schouders achter de fusieploeg Essevee. Zijn vader August zorgde ervoor dat de voorzitters Medard Verheylesonne en mijnheer Maes in 1947 gingen samenzitten in ‘De Gouden Leeuwÿ (bij Wiezie Vanhauwere) voor de fusie tussen de Red Star (station) en ÿt Sportief (Leeuwke). ´Ik was meteen een vurige supporter van Essevee. Toen Eugène Bekaert het roer in handen nam, vroeg men mij om toe te treden tot het bestuur. Ik hield het 22 jaar vol, waarvan 19 jaar als voorzitter. Dankzij de werklust van Germain Landsheere groeide Essevee uit tot een gerespecteerde ploeg. We beleefden heel veel aangename momenten en probeerden met gezond boerenverstand telkens een degelijk team uit te bouwen. Toen Essevee in 2001 voor de bijl ging deed dat ‘zeer an ÿt herteÿ. En we legden mee de nodige contacten om de nieuwe fusieploeg SV Zulte Waregem op de rails te krijgen."

Dynamiek
Julot is zowat de verpersoonlijking van de Waregemse dynamiek. "Nu ik op de drempel sta van de tachtig levensjaren denk ik al eens aan afbouwen. Ik ben nog dagelijks op bureau in de gebouwen van CeVe, dat nu door Stefaan geleid wordt. Ik stel tot mijn genoegen vast dat ook mijn kleinzoon Guillaume blijkbaar uit het goede hout gesneden is. Hij ging onlangs van start met een eigen zaak in de parketsector en ook voor massief hout uit de VS heeft hij veel interesse. Wat mezelf betreft, kan ik moeilijk mijn vroegere sportieve hobby's als paardrijden en golf opnieuw opnemen door rugproblemen. Maar dan komt er tijd vrij voor mijn grootste hobby: spreken met de mensen en samen een pint drinken. Een flinke scheut humor mag er altijd bij want humor blijft tenslotte de zwemgordel op de rivier van het leven."
<:br> (uit ‘Tsjestig Waregemse Verhalenÿ. Unizo, 2014)

25-08-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-07-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotowedstrijd : Het Waregemse herbergleven
De Statievrienden plannen een boek over de geschiedenis van het Waregemse herbergleven. Met het uiteindelijk doel om bijkomende authentieke fotoÿs of andere illustraties te bekomen voor deze nieuwe uitgave, organiseren de Statievrienden een fotowedstrijd. Ze doen een oproep naar amateur-fotografen en andere beeld-amateurs om massaal illustraties van Waregemse herbergen in te leveren. De fotowedstrijd loopt tot eind september en er zijn prijzen te winnen binnen vier afzonderlijke categorieën.

Om administratieve redenen kunnen maximum drie fotoÿs per categorie deelnemen aan de wedstrijd. Aan de beste foto in elke categorie kennen de Statievrienden een Waregembon toe van 50 euro. Bijkomend wordt nog een prijzenpot met naturaprijzen voorzien.

Er werd een Reglement opgemaakt in samenwerking met Rudolf Platteau. Een onafhankelijke jury zal de ingediende afbeeldingen en illustraties beoordelen naar originaliteit, kwaliteit en reproductiemogelijkheid. De Statievrienden wensen de fotoÿs te gebruiken voor culturele doeleinden. Bij eventueel gebruik van de fotoÿs zal steeds de naam van de deelnemer vermeld worden.

De fotoÿs moeten op de ommezijde voorzien zijn van een klever met vermelding van naam, adres, telefoon en mailadres van de maker en locatie van de herberg, mét aanduiding van de rubriek waarvoor de foto volgens u in aanmerking komt.

De vier categorieën zijn :
- Historische authentieke fotoÿs van een Waregemse herberg (vb. eigen foto van vóór 1980).
- de meest levendige foto of actiefoto met mensen in of voor een Waregemse herberg.
- de mooiste foto van een hedendaags Waregems café.
- de grappigste of ludiekste foto i.v.m. een Waregemse café.

De vier winnaars worden uitgenodigd naar de prijsuitreiking, waarbij een kleine tentoonstelling van ingediende fotoÿs. De winnende fotoÿs en ook enkele andere inzendingen worden gepubliceerd in het boek over de Waregemse herbergen, dat allicht verschijnt in 2025. We doen dus een oproep naar zoveel mogelijk illustratiemateriaal rond het Waregems herberleven over de jaren heen.

Reglement van de Fotowedstrijd over Waregems Herbergleven
1. De Statievrienden organiseren een fotowedstrijd met als thema ‘Waregemse herbergen in beeldÿ.
2. Enkel amateurfotografen kunnen deelnemen en dat vanaf de leeftijd van 16 jaar.
3. Het thema is ‘Waregemse Herbergenÿ, maar er zijn vier rubrieken:
a. Historische authentieke fotoÿ)s van een Waregemse herberg of afbeeldingen ervan ;
b. Fotoÿs of afbeeldingen van het verenigingsleven in of voor een Waregems café ;
c. Fotoÿs van hedendaagse Waregemse herbergen met of zonder klanten ;
d. Ludieke fotoÿs of afbeeldingen in verband met een Waregemse herberg.
4. Elke deelnemer mag deelnemen met drie fotoÿs per rubriek.
5. De fotoÿs, in monochrome of kleur geprint, mogen maximaal 20 x 30 cm zijn (grootte kaders expo).
6. De beelden moeten genomen zijn in, vóór of in de buurt van een herberg in groot-Waregem.
7. De uiterste indiendatum voor de fotoÿs werd verlengd tot drie kalendermaanden na de heropening van de horeca, dus 30 september 2021. Inleveringsadres : M. Feys, Boulezlaan, 33 te 8790 Waregem.
8. De fotoÿs moeten op de ommezijde voorzien zijn van een klever met vermelding van naam, adres, telefoon en mailadres van de maker en locatie van de herberg, mét aanduiding van de rubriek waarvoor de foto volgens u in aanmerking komt.
9. Per rubriek is voor de winnaar één Waregembon van 50 euro voorzien, aangevuld met prijzen in natura voor niet winnende deelnemers. Er is bovendien één Waregembon van 50 euro voor de beste foto. De Gaverstreke schenkt tien jaarboeken als prijzen voor de wedstrijd.
10. Er wordt een tentoonstelling opgebouwd met een selectie van de ingezonden fotoÿs. Alle deelnemers worden uitgenodigd naar deze gebeurtenis.
11. De fotoÿs worden gejureerd door een vakkundige en neutrale jury die de winnaars bepaalt en die de selectie maakt voor de tentoonstelling.
12. De deelnemers dragen de volledige verantwoordelijkheid voor hun afbeelding van personen (wet op de privacy). Het comité De Statievrienden aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor mogelijke inbreuken op de auteursrechten van derden.
13. Tegen de beslissing van de jury is geen verhaal mogelijk en er wordt niet over gecorrespondeerd.
14. Het organiserend comité eigent zich het recht toe fotoÿs te gebruiken voor culturele doeleinden. Bij eventueel gebruik van de fotoÿs zal steeds de naam van de maker vermeld worden. De ingediende fotoÿs worden niet terugbezorgd aan de makers.
15. Door deel te nemen verklaart elke deelnemer zich akkoord met dit reglement.


05-07-2021 om 08:49 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
04-07-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Statievrienden bezochten Het Hanengevecht op ‘Kunstuurÿ
De Statievrienden brachten op uitnodiging van organisator Joost Bourdon in Mechelen te gast op de merkwaardige tentoonstelling Kunstuur, met daarin als één van de pronkstukken ‘Het Hanengevechtÿ van de bekende Vijfse kunstschilder Emile Claus. Het schilderij toont een volks Waregems gebeuren omstreeks 1880, waarbij de notabelen van de gemeente geamuseerd een hanengevecht volgen in een bijgebouw van herberg De Groene Lanteern, gelegen midden de huidige Stormestraat. De inbreng van de Statievrienden bestond in achtergrondinformatie over de inhoud en samenstelling van het topstuk ‘Het Hanengevechtÿ op deze tentoonstelling.

Uit de periode 1850 - 1950 krijgt u in Het Kunstuur 33 topwerken te zien van 19 Belgische kunstenaars. De kunstenaars van de eerste en tweede Latemse groep zijn prominent aanwezig. Maar ook in Mechelen, Wallonië en andere streken werden topwerken gemaakt. Het naturalisme, realisme, luminisme, impressionisme, symbolisme, expressionisme, fauvisme en surrealisme komen aan bod. Het was een periode die veel verschillende kunststromingen telde. Er is werk te zien van Emile Claus, maar ook van Gustave Vandewoestijne, die een tijd in Waregem woonde in het Rozenhuis. De tentoonstelling loopt nog tot eind september 2021.


Van Hanenvechters tot Gouden Carolusproevers…
Op dinsdag 29 juni 2021 sprongen zes Waregemse ‘Hanenvechtersÿ kort na de middag op hun ‘stalen rosÿ en reden tegen de spotprijs van 7,2 euro heen en terug naar de stad van de Maneblussers. Helaas, driewerf helaas, ons ‘rosÿ had allicht één wortel te weinig gekregen als middagmaal want we zagen in Sint-Pieters, na een spurt van spoor elf naar spoor twee, de semi-direct naar Mechelen voor onze neus wegrijden. Een ‘boemelÿ bracht ons dan maar tegen zijn zin, langs tien stations over Melle, Wetteren, Dendermonde en Kapelle-op-den-Bos uiteindelijk tot op onze bestemming. Een halfuur vertraging werd ingewonnen door gebruik te maken van een pendelbus die ons, omzeggens gratis, van het station naar de exporuimte bracht. Joost Bourdon stond ons ‘molenwiekendÿ op te wachten.

Iedereen kreeg zijn digitale gids en een opklap-melkstoeltje aangereikt. Onze eerste ‘gidsÿ, Elodie Oudraougou konden we nauwelijks volgen tijdens de één uur durende esthetica-les; iets wat elke jonge Vlaming van achttien zou moeten hebben meegemaakt. In vier verschillende ruimtes en uiteindelijk in de zestiende eeuwse kapel struinden we door een landschap waar we kennismaakten met een tiental iconen van de Vlaamse, moderne schilderkunst, daarbij begeleid door B.V.ÿs van vandaag, gaande van Elodie over Arno tot aan Jo Demeyere. Ze stonden precies naast ons, op ware grootte, om te vertellen over hun eigenzinnige buurman of familielid, die ooit zo mooi en/of gedurfd schilderde.

Uiteindelijk kwamen we in de middeleeuwse kapel terecht voor… een Waregems gevecht. Mielke Claus uit Vijve, één van de eerste leerlingen van de Waregemse tekenschool, toonde ons zijn knappe, pas gerestaureerde Hanengevecht in de Groene Lanteern, dat in 1880 één van de dertig herbergen was in de toenmalige Kortrijkstraat. De lijst van de herbergen gaat in bijlage. Het werk is in feite een studiocompositie, een synthese van een vijftiental portretten die hij maakte van ‘bekende Waregemnaarsÿ uit die periode: familieleden, een zestal herbergiers uit de buurt, twee brouwerszoons en enkele vrienden van hem. En kwam hij enkele figuren te kort, ‘no problemÿ, dan maakte hij maar van een drietal personen een voor- en een zij-aanzicht. We hielpen de gebroeders Bourlon aan een aantal namen en werden hiervoor rijkelijk beloond met dit unieke bezoek.

Om halfzes dronken we onze eerste Maneblusser in de aloude brouwerij Het Anker, waar in de loop der eeuwen al Gaverbeken Gouden Carolus door de koelbuizen vloeiden. En waar de huidige brouwersfamilie bewijst hoe je met diversificatie van je producten zelfs rampen als Covid kan overwinnen. We wandelden langs de Dijle (of is het de Nete ?) dwars door het vriendelijke Mechelen terug naar het station. De NMBS vergastte ons nog op een (h)eerlijke treinvertraging van een halfuur in de splinternieuwe vleugel van Sint-Pieters. Dit alles voor 7,2 euro. We hadden in Waregem net geen valscherm nodig om weer voet aan land (perron) te zetten.

De Statievrienden zijn trots een beetje te hebben mogen meewerken aan deze unieke tentoonstelling. Met de trip koppelden we ‘naadloosÿ de erfgoedingrediënten schilder- en brouwkunst aan mekaar en genoten covid-vrij van diverse Vlaamse geneugten, die zelfs de gulzige Italianen niet van ons kunnen afpakken. (HGW)Het Kunstuur
Stokerij De Molenberg

04-07-2021 om 14:20 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
21-06-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoasie Kirmesse uitgesteld naar september 2022
De Statievrienden hebben hun volgende evenement, Stoasie Kirmesse, met een jaar verplaatst naar 16-19 september 2022. Voor het kermisprogramma is het onbelemmerd samenkomen van een grote groep mensen essentieel. De Statievrienden passen om een kermis te moeten organiseren met de rem op. De beslissing viel op hun bijeenkomst eind vorige maand.


Het is al het tweede uitstel wegens corona-pandemie. Het erfgoedproject werd vorig jaar als waardevol erkend door erfgoedcel ZuidWest, maar moest wegens corona-omstandigheden worden uitgesteld. Enkel de uitgave van het historisch boek over 100 figuren kon al worden gerealiseerd. De Statievrienden schreven eind vorig jaar ook een fotowedstrijd uit rond het herbergleven in Waregem. Inzendingen worden nog verwacht tot eind september. Wegens de derde covid-golf werd die uiterste inleveringsdatum verschoven tot drie maand na de heropening van de horeca. De fotoÿs worden over herbergleven worden verwacht bij Marc Feys, Boulezlaan 33, Waregem. Het reglement werd HIER eerder gepubliceerd.

Met de organisatie van Stoassie Kirmesse wil erfgoedvereniging De Statievrienden in samenwerking met verschillende partners (verenigingen, plaatselijke horeca, vriendengroepen, enz.) nog eens echt kermis brengen in de Waregemse Statiewijk. Bijkomende partners zijn nog altijd hartelijk welkom!

Op vrijdagavond is er een erfgoedcafé gepland, waarbij de geïnteresseerden kunnen aanschuiven bij drie infotafels uit een aanbod van achttal onderwerpen, die betrekking hebben met de Statiewijk. Op zaterdag en zondag worden tal van volkse en ontspannende activiteiten voorzien zoals wandel- en fietstochten, tornooien (petanque, Liggende wip, …), legoworkshop, expoÿs, optredens, …

21-06-2021 om 14:10 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
09-06-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grote opfrissingswerken station voor volgend jaar
Het Waregemse station krijgt eindelijk de nodige heropfrissing. In het kader van de toegankelijkheid zullen de perrons verhoogd worden en komen er nieuwe liften. De werken starten in het tweede kwartaal van 2022 en lopen tot midden 2023. Zelfde mededeling werd hier drie jaar geleden op 6 februari 2018 ook al gepubliceerd maar dan voor uitvoering van de werken in 2019 en 2020. Momenteel wordt wel werk gemaakt van nieuwe roltrappen.

Er is al 25 jaar vraag naar kleinere opstap- en afstaphoogte op de perrons in Waregem. Verschillende moties van gemeenteraad, Somival, politieke jongerenbewegingen, ea. bleven telkens in dovemansoren steken. Ondermeer An Vanheusden onderhandelde jarenlang met de NMBS en kreeg in 1999 een onderhoud met toenmalig gedelegeerd bestuurder Etienne Schouppe al toezegging, maar andere perikelen dwarsboomden een oplossing.

Met de Statievrienden stuurden we in april 2017 na de vaststelling van uitblijven van investeringen een motie naar NMBS om de stiefmoederlijke behandeling van Waregem aan te klagen. In het bijzonder wezen we op het uitblijven van de lang verwachte en beloofde verhoogde perrons, nochtans een absolute voorwaarde voor een veiliger treinverkeer voor de 2500 treinreizigers die in het station van Waregem dagelijks op- en afstappen. De naburige stations van Harelbeke en Deinze hadden al jaren verhoogde perrons. We deden ook een oproep naar politici : ´Waregem is het minst reisvriendelijke station van Vlaanderen. Politici waar wachten jullie nog op ?¡

Burgemeester en Vlaams parlementslid Kurt Vanryckeghem stuurde enkele weken geleden nog een brief naar de CEO van de NMBS, Sophie Dutordoir. De vraag naar een beter bereikbaar station en zeker naar meer toegankelijke perrons ligt al heel lang op tafel. Er wordt momenteel werk gemaakt van nieuwe roltrappen, maar over de grote opfrissing was nog geen timing bekend.

De NMBS liet vandaag weten dat de grote opfrissingswerken voor volgend jaar ingepland staan. Er komen nieuwe liften, die voldoende groot zullen zijn om een fiets mee te nemen. Daardoor zullen de perrons autonoom toegankelijk zijn vanaf de kant van het station. Terzelfdertijd wordt de volledige perronuitrusting vernieuwd en wordt ook het stationsgebouw aangepast voor autonome toegankelijkheid.

´Het stadsbestuur is al vele jaren vragende partij om het station en dan vooral de toegankelijkheid aan te pakken¡, zeggen burgemeester Kurt Vanryckeghem en schepen van mobiliteit Philip Himpe. ´We zijn blij dat de werken eindelijk op de kalender staan. Het zal ongetwijfeld een grote verbetering zijn voor alle reizigers.¡

Voor de autonome toegankelijkheid vanaf de kant van de parking plant de NMBS de sloop van het einde van de onderdoorgang, de aanleg van een lichte helling en de aanpassing van de fietsroute. Hierover zijn besprekingen bezig tussen de stad, NMBS en provincie.
MOTIE Statievrienden
Aanklacht gebrekkig reizigerscomfort

09-06-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-05-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto-project van Dirk Van Overwalle : Gesloten Sectoren
Begin december vorig jaar, dus in volle tweede covid-lockdown, startte statiewijkbewoner Dirk Van Overwalle van DVO Photographics een fotoreeks met portretten van mensen uit ‘gesloten sectorenÿ. Het is een campagne om de Waregemse ondernemers, die zwaar getroffen waren door deze gezondheidscrisis, een gezicht te geven. Zowat 50 prachtige zwart-wit fotoÿs verschijnen op social media, samen met het verhaal achter de afgebeelde ondernemer. De fotocampagne wordt ook nog gebundeld in een boek en een openlucht tentoonstelling.

Dirk Van Overwalle werkte al mee met de Statievrienden als juryvoorzitter van onze fotowedstrijd in 2016 en voor onze groepsfoto aan het station. Hij is ook organisator van het buurtfeest ‘Bacht’n de Stoatie’. Dirk heeft al ruim 30 jaar ervaring als professioneel fotograaf. Hij volgde zijn opleiding aan Sint-Lucas Gent voor architectuurtekenen (80-84) en Bachelor of Arts publiciteit en fotografie (84-88). Zijn bedrijf DVO Photographic is gevestigd op de hoek van de Boulezlaan met de Vandewoestijnelaan. Hij opende begin dit jaar nog zijn gloednieuwe fotostudio in Wielsbeke.
Gesloten Sectoren

Dirk Van Overwalle: ´De maatregelen om covid in te dijken hebben ook een grote impact gehad op ons beroep van fotograaf. De opdrachten daalden zienderogen. Maar ik kon toch wel in beperkte mate verder werken. Vele ondernemers waren er erger aan toe en zagen hun activiteit tot nagenoeg nul herleid. Het idee om iets te doen voor hen kwam van twee verschillende kanten. Onze Waregemse Unizo-voorzitter Peter Van Luchene deed een oproep tot de bestuursleden om na te denken over wat kon gedaan worden voor de getroffen ondernemers en anderzijds had ik contact met Berten Steenwegen, een collega-fotograaf uit Aartselaar. Deze laatste is voorzitter van de Vzw Studio, een Vlaamse federatie voor fotografen in hoofdberoep, die gestart was met een project om mensen uit de horecasector een hart onder de riem te steken.¡

´Met mijn project wil Ik zelfstandigen die zwaar getroffen zijn door de corona-crisis een gezicht geven, vooral in de sociale media. Ik beperk me niet tot de horeca, want ook andere sectoren zoals kappers, wellness en schoonheidsinstituten werden in volledige Lockdown geplaatst. Die kunnen ook een steuntje gebruiken. Maar een gezicht geven is niet voldoende. Het was ook de bedoeling de betrokkenen hun verhaal te laten doen: hoe ervaren ze de crisis, hoe proberen ze de problemen op te lossen? Wat vooral opviel waren de boodschappen vol hoop en de positieve ingesteldheid van de ondernemers, ondanks het loodzware jaar dat ze achter de rug hebben.¡

´Ik heb heel wat zelfstandigen gecontacteerd. Ik wou het sober en sereen houden. Op die manier wilde ik hun ziel bloot leggen. Daarom maakte ik zwart-wit fotoÿs. Hen fotograferen en hen zo een gezicht geven was een ding, maar ik wilde meer. Iedereen heeft zijn eigen verhaal van ontmoediging, frustratie, initiatief nemen, hoop op de toekomst. Ze kennen allemaal miserie, maar we stellen vast dat ondernemers niet bij de pakken blijven zitten. Dat wil ik aantonen met dit project. Met elke fotoshoot kwam altijd een creatief, grotendeels positief en emotioneel verhaal naar boven. De betrokkenen spreken ronduit over herstructureren, hun passie voor hun beroep, aanpassen aan huidige omstandigheden.¡

´De Expo-directeur, enkele cafébazen zoals Johan Vanderlinden, topchef David Bertolozzi, tattoo Bjorn Carvers, een familie van kappers, een schoonheidsspecialiste, uitbaters van een welness, cultuur- en evenementensector: allemaal zijn het slachtoffers van de maatregelen die hun uiterste best doen om toch iets van deze moeilijke coronatijden te maken. Heel merkwaardig. Als die mensen bij mij binnenkomen en hun mondmasker afdoen, zie je de druk op hun gezicht. Ik zeg niet dat ze depressief zijn, maar je merkt wel hoe het allemaal een beetje te veel wordt. Als ze daarna hun verhaal doen en uitleggen hoe ze zich uit de slag trekken, dan klaart hun gezicht op. Die sprankel hoop probeer ik altijd vast te leggen op foto¡, legt Van Overwalle uit.

´Het was wel een persoonlijke gratis opdracht waar zowel de geportretteerde zelfstandigen als ikzelf veel deugd van hadden. Op deze manier mensen steunen geeft een goed gevoel, dat niet in geld is uit te drukken. Kortom, dit is een van de warmste opdrachten die ik ooit realiseerde. De dankbaarheid van, het persoonlijk contact met en de warme ontvangsten door de ondernemers, niet evident in huidige omstandigheden, zullen me altijd bijblijven. Met dit project keerde ik ook terug naar mijn roots. Ik ben ooit gestart als fotograaf van mensen, maar heb mij de laatste jaren vooral gericht op business-opdrachten. Ik heb daartoe in 2020 een nieuwe professionele studio geïnstalleerd met de modernste technieken . Het was dus even aanpassen, maar ik heb dat met plezier gedaan.. De gefotografeerde ondernemers mogen hun foto houden en gebruiken voor doeleinden die ze zelf bepalen. Voorwaarde is dat ook ik ze mag gebruiken.¡

Om deze vijftig beelden en verhalen levendig te houden, bundelt Dirk Van Overwalle alles in een boek dat eind september zal verschijnen. Dirk Van Overwalle legt uit: ´De fotoÿs worden aangevuld met een interview, zodat de verhalen uitgebreider aan bod komen dan in de social media-campagne. Bij Unizo-Waregem, waar ik al jarenlang bestuurslid ben, kwam bovendien het idee om alle fotoÿs in een openlucht tentoonstelling te gieten. In september zullen de fotoÿs en verhalen in het Waregemse straatbeeld opduiken. Het doet me veel plezier dat de campagne die ik gestart was nog een mooi vervolg krijgt. Het was zo aangenaam om de drive bij deze ondernemers te zien. Het zijn stuk voor stuk inspirerende verhalen om te delen.¡

Dirk op instagram
dvo-photographic


20-05-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-04-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erfgoedwandeling langs Waregems nachtleven uit 20e Eeuw
De jaarlijkse hoogmis van het erfgoed, Erfgoeddag, viert op 24 en 25 april 2021 haar 20-jarige jubileum met het thema De Nacht. Corona stak een stokje voor de grootse feesteditie die aanvankelijk gepland stond in 2020. Het stadsarchief, erfgoedvereniging Statievrienden en de bib hebben de handen in elkaar geslagen om dit jaar in Waregem een coronaveilige erfgoedbeleving te kunnen presenteren, waarin liefde en passie voor erfgoed centraal blijft staan. De vorig jaar voorziene nachtelijk feestevenement kan evenwel ook dit jaar niet doorgaan. De denkbeeldige kroegentocht door het Waregemse centrum kan gewandeld van 24 april tot 9 mei.

Beleef ‘Waregem by nightÿ aan de hand van een wandeling langs legendarische locaties uit het Waregemse nachtleven. Oude herbergen, vergane cinemaÿs en hedendaagse tentoonstellingen passeren de revue. Ga op stap tijdens deze (avondlijke) tocht met de ErfgoedApp. Tijdens het Erfgoeddagweekend lees je extra verhalen op de infopanelen. Het start- en eindpunt van de wandeling is de bibliotheek. De wandeling blijft ook na Erfgoeddag beschikbaar.

Tip: download vooraf de erfgoedapp op je smartphone via de QR-code!De Statievrienden verrichtten de nodige opzoekingen samen met het stadsarchief. De Statievrienden bereiden een nieuw boek voor over het herbergleven vanaf eind achttiende eeuw tot heden. U kunt ook nog altijd deelnemen aan de hun fotowedstrijd rond het Waregemse herbergleven, waarvan de uiterste inleveringsdatum wellicht eind augustus wordt. De erfgoedwandeling was vooral het werk van stadsarchivaris Thomas Bertram, administratief medewerker Janne Gysels en de Statievrienden Hendrik Ghistelinck (info herbergleven) en stadsgids Bernard Vandenbussche (wandeling).

Aan de hand van een avondwandeling van een viertal km biedt het Waregemse aanbod voor erfgoeddag een nostalgisch beeld over het uitgangsleven van pakweg een halve eeuw geleden. De erfgoedtocht start in de bibliotheek op het boekenplein aan de Zuiderpromenade. Vandaar gaat het naar de Markt en worden het uitgangsparcour gevolgd langs de Stationsstraat, Noorderlaan, Olmstraat en langs de Stedelijke Academie naar de Stormestraat. Langs het parcours staan elf didactische borden, die het verhaal vertellen van de nostalgische plek van het Waregems uitgangsleven uit de 20e eeuw.

De Markt, met brouwerij Damman, was gegeerd door de feestneuzen, In het Zangershof kon je terecht voor een toneelvoorstelling van Kunst en Eendracht, dat in 1901 verhuisde naar een nieuwe zaal achterin gasthof De Rode Poort in de Stationsstraat. Zowat 50 jaar geleden floreerde daar het kunst- en liedjescentrum De Hoop. De Zwaan en de Gouden Leeuw waren andere herbergen op het markplein. In park Casier gingen onder meer in 1958 Tirolerfeesten door. Waregem telde aantal dancings zoals langs het parcours Cirao.

De Statiewijk telde net als Olmstraat tientallen herbergen zoals Gambrinus, Au Pavillon, De Mooie Molen, Hotel Du Parc, … We komen ook langs het klooster van de Paters Oblaten, dat werd omgevormd tot de Academie voor Muziek, Woord en Dans en de Academie voor Beeldende vorming. Waregem kende reeds in 1865 een Academie voor Architectuur en Kunst of Tekenschool. Een cruciale straat in het nachtleven van Waregem was zeker de Setormestraat met verschillende cafés en festiviteiten. Onder andere café In den Tuba, Dancing Palace 28 en De Groene Lanteern waren er gevestigd.

De erfgoedwandeling langs de uitgaansplekjes van vroeger kunt u wandelen tot zondag 9 mei. Nadien blijft de route bestaan en wordt ze opgenomen in het toeristisch aanbod voor wie de stad een bezoekje wil brengen en meer wil vernemen over haar geschiedenis. Voor dat alles is vanaf 24 april een app beschikbaar, die je via de website van Waregem kan downloaden.

info : erfgoedddag Waregem

20-04-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
07-03-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hendrik Ghistelinck gehuldigd voor 25 jaar culturele verdiensten
Gisteren is onze coöodinator Hendrik Ghistelinck gehuldigd door de Cultuurraad voor 25 jaar socio-culturele verdienste als vrijwilliger in het brede culturele veld met toonaangevende functies. Wegens de moeilijke omstandigheden met noodgedwongen maatregelen ter bestrijding van de covid-pandemie kon het huldefeest van de Cultuurraad dit jaar niet doorgaan. Er werd wel een kleine stoephulde gehouden bij de laureaten.

Niemand twijfelt aan de culturele verdiensten van Hendrik Ghistelinck voor de Waregemse gemeenschap. De Statievrienden hebben zijn kandidatuur voorgedragen op grond van Art. 4 b uit het reglement, dat stelt : ´Verdienstelijke leden van socio-culturele verenigingen, aangesloten bij de Waregemse cultuurraad die minstens 25 jaar als vrijwilliger actief zijn in het brede culturele veld van Groot-Waregem met medebepalende of toonaangevende functies¡.

Hendrik Ghistelinck (°2 okt 1950) was in 1968 medestichter van jeugdhuis Flash en in 1970 medestichter van de Waregemse Jeugdraad. Hij maakte de overgang mee naar Jeugdhuis Aksent, met activiteiten in wijkcentrum Gaverke. De Waregemnaar kon ook nadien steeds beroep doen op zijn vrijwillige inzet voor het activeren van het Waregemse verenigings- en vrijetijdsleven.

Sedert 1988 was hij organisator van de activiteiten van NCMV-Unizo en Waregem Winkelstad met inbreng van culturele evenementen (animaties bij braderies, jaarmarkten, handelsbeurzen, verenigingsleven,…). Start Kleinste Steeple (1990) ism De Schakel, Malysia meets Waregem (1993), Muziek in ÿt Park (1998), enz.

Hij was het werkpaard achter tal van publicaties zoals tijdschrift NCMV/Unizo, Millenniumboek 2000, 150 memorabele Waregemnaars (2001), jaarboeken (eerst jaarlijks nadien tweejaarlijks), 70 Waregemnaars (2003), 100 Ware Waregemnaars (2009), 60 Waregemse verhalen (2014). Vermelden we nog de honderden bijdragen met Waregemse historische/heemkundige inslag gedurende decennia in Het Nieuwsblad/De Standaard/Het Volk en het Gouden Blad.

Hij publiceerde verschillende bijdragen in de jaarboeken van De Gaverstreke en tenslotte is hij al ruim 6 jaar coördinator van De Statievrienden (2 driedaagse expoÿs, publicaties in De Gaverstreke, boek 100 spoortrekkers). De uitgave van het boek ´100 Waregemse spoortrekkers¡ in de bijzondere corona-omstandigheden kan geschouwd worden als een van de Waregemse culturele hoogtepunten van 2020.

07-03-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-03-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuw Stadspark in stationsomgeving
Waregem krijgt er binnen afzienbare tijd een nieuw park bij tussen de Fabiolalaan en Ter Elststraat in de noordelijke buurt van het station. Het stadsbestuur bereikte een overeenkomst met de eigenaar van de villa Huize Windroos in de Vandewoestijnelaan om de groenzone aan te kopen tussen de Koningin Fabiolalaan en de Ter Elststraat. Het stadsbestuur wenst de parkzone van ongeveer 1 hectare groot om te vormen tot een openbaar park. In Huize Windroos kunnen op termijn assistentiewoningen komen.

De parkzone is opgenomen in het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP 18-1) Stationsomgeving (met site Sofitex-Cotesa). De gemeenteraad keurde de voorlopige vaststelling hiervan goed op 3 maart. Dat is een voorwaarde om het project te kunnen realiseren. Ook de nieuwe invulling van de oude site Cotesa aan de Fabrieksstraat is in dit RUP voorzien. Op deze manier zal Waregem een mooi extra stuk openbaar parkgebied bij krijgen, in de onmiddellijke omgeving van het station. Er komt na bijna 20 jaar ook eindelijk een nieuwe invulling voor de oude site Cotesa.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Chanterie : ´Tijdens de procedure voor de opmaak van dat RUP contacteerde de familie De Zutter ons. Zij hebben plannen om hun textielbedrijfje Wind in de Vandewoestijnelaan te verhuizen. Die firma werd opgericht in 1954 en bevindt zich nog altijd in het historische ‘Huyze Windroosÿ dat in de jaren 1920-1930 gebouwd werd. Achter ‘Huyze Windroosÿ ligt een natuurgebiedje van een hectare, met een groot grasveld en bomen aan de rand. De familie De Zutter en de stad kwamen tot een overeenkomst waarbij Waregem deze site aankoopt en de aanpalende oude kasteelvilla een nieuwe invulling krijgt. In de nieuwe plannen creëren we de mogelijkheid om het pand om te vormen tot een zorgproject.¡

Voor het oostelijk deel van het plangebied wordt de mogelijke herbestemming onderzocht. De dienst MER van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid ziet in het voorgenomen plan geen aanleiding tot aanzienlijke milieugevolgen, zodat de opmaak van een planMER niet nodig is. Als het bedrijf vertrekt, krijgen de eigenaars de kans om ‘Huyze Windroosÿ te verkopen aan een ontwikkelaar die de woning kan omtoveren tot assistentiewoningen of een andere vorm van zorgwonen. De aanwezigheid van het ziekenhuis en het station zijn daarbij stevige troeven. De achterliggende tuin wil de stad zo snel mogelijk opstellen voor de Waregemnaars. Naar verwachting zal dat ten vroegste volgend voorjaar zijn. De omheining rond de tuin zal dan verdwijnen en met de hulp van een landschapsarchitect wordt de zone aangelegd als een openbaar park. Voor de buurtbewoners - en alle Waregemnaars - zal dit een aangename plaats zijn om te vertoeven, want in de omgeving van het station missen we nu nog wat openbaar groen.

Site Cotesa
Voor de vroegere site Sofinal-Cotesa in de Fabrieksstraat, wacht een definitieve invulling. Na het faillissement van de textielgroep Sofitex in 2003 werden de gronden te koop gezet en de stad deed via intercommunale Leiedal het beste bod, maar de tegenkandidaten trokken daarop naar de rechtbank. De finale uitspraak wordt verwacht dit jaar. Het is de bedoeling om de vervallen fabrieksgebouwen een nieuwe bestemming te geven als een woonwijk met gemende functies, zoals kantoren en buurtwinkels.
De gebouwen en de bijbehorende grond heeft 1.250.000 euro gekost. Het nieuwe bedrijventerrein sluit aan op het waterzuiveringsstation van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening VMW. De oppervlakte bedraagt 4,2 hectare.

05-03-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-01-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archeologisch onderzoek op bedrijvenpark Bilkhage
Momenteel loopt een archeologisch onderzoek op het geplande bedrijvenpark Bilkhage. De werf langsheen de Eikenlaan 72 in Waregem ligt even stil om een archeologisch onderzoek uit te voeren. Hier worden in opdracht van LCV Real Estate een aantal KMO-units gebouwd, maar momenteel zijn de archeologen druk in de weer met de opgraving om zo alle archeologische sporen te documenteren en in kaart te brengen. Hiervoor werd beroep gedaan op het consultancy- en engineering bureau ABO nv.

Sedert medio 2016 is het nieuwe Vlaamse erfgoeddecreet in werking. De meest merkbare verandering is de verplichting die de indiener van een bouwaanvraag heeft om een archeologienota op te laten stellen wanneer zijn terrein voldoet aan bepaalde criteria. Deze criteria zijn door het Agentschap Onroerend Erfgoed weergegeven in een stroomschema. Zoÿn archeologienota is een studie waarin de opdrachtgever aangeeft hoe hij zal omgaan met archeologie in de ontwikkeling van zijn terrein. Per definitie bestaat een archeologienota uit een bureauonderzoek en veldwerk (meestal boringen en/of proefsleuven). Via het Geoportaal kan je opzoeken of het terrein zich situeert in een beschermde archeologische site, in een vastgestelde archeologische zone of in een gebied waar geen archeologisch erfgoed te verwachten valt.

In mei 2020 maakten de archeologen van ABO nv reeds een uitgebreide bureaustudie. Aan de hand van bestaande en ontsloten landschappelijke, archeologische, historische, iconografische en cartografische gegevens werd de kans op het aantreffen van archeologische resten reëel bevonden. Ooit liep een beek langs dit perceel en er bestaat een redelijke kans op historische vondsten. Om dit potentieel te evalueren werd archeologisch vooronderzoek uitgevoerd in de vorm van boringen en proefsleuven.

Archeoloog Glenn de Hooghe : ´Hierbij werden reeds een groot aantal bewoningssporen aangetroffen die, op basis van een eerste analyse van het aardewerk, mogelijks te dateren zijn vanaf de IJzertijd tot de middeleeuwen. Het gaat onder andere om perceelgreppels, waterpoelen, paalkuilen en kuilen. Er is mogelijks zelfs sprake van één of meerdere huisplattegronden maar om hier duidelijkheid over te krijgen is het wachten tot het einde van de opgraving. De eerste vondsten openen alvast perspectieven op nieuwe informatie over bewoning in Waregem eeuwen ja millenniums geleden.¡


Vorige dinsdag 5 januari kregen de archeologen het bezoek van een aantal klassen uit de buurt, nl. enkele leerlingen uit het 2e jaar Wetenschappen van Sint Paulus – College Waregem en leerlingen uit het 5e en 6de leerjaar van Zonneburcht Waregem.

We verwachten de resultaten te kunnen publiceren in een van de volgende jaarboeken van Geschied- en Heemkundige Kring.

Iedere Bilkhagenaar heeft al zijn hele leven geweten dat er een hoge haag stond aan het kruispunt Eikenlaan – Lindestraat. Nu is die haag verdwenen om plaats te maken voor een bedrijvenpark. Voor een aantal bewoners stond die haag symbool voor die hage, die nog een beetje in herinnering blijft met de benaming van het bedrijvenpark, waarvan de benaming Bilkhage voor de hand lag.

De werken zullen door de opgravingen geen vertraging oplopen. Tegen september of oktober worden hier 19 bedrijfsunits neergepoot, waarvan er intussen al 12 verkocht zijn. Er is duidelijk veel vraag naar bedrijfsruimte. Op de site komen onder meer een elektricien, een dakwerker, een interieurbedrijf en een reclamebedrijf.


zie vooronderzoek

10-01-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
04-01-2021
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Statievrienden steunen 't Kelderke
We hebben met de Statievrienden ondanks corona een vruchtbaar jaar achter de rug. We realiseerden de uitgave van een prachtig boek, dat op alle gebied een succes is geworden. Er werd gedacht aan een nieuwjaarsreceptie voor alle sponsors, maar dat idee moesten we om gekende reden opgeven. Uiteindelijk kwam het wijze voorstel om in deze moeilijke tijden een bescheiden bedrag te besteden aan hen, die het meer nodig hebben.

Met de eindejaarsdagen hebben de Statievrienden een gift van 300 € (SV + HG + BD) gestort op de rekening van ÿt Kelderke. Dit initiatief werkt met vrijwilligers en bezorgt gratis voedselpakketten aan mensen, die onder de armoedegrens leven of tijdelijk hulp nodig hebben. Het inzamelpunt en secretariaat van ÿt Kelderke is gelegen op de Statiewijk, Windhoek 10 in de ambachtelijke zone Transvaal.ÿt Kelderke helpt bij verdoken armoede
Vzw 't Kelderke is een vrijwilligersorganisatie, die met steun van Waregemse Service Clubs, verenigingen en milde schenkers, zich inzet om hulp te bieden aan de verdoken armoede in Waregem. De organisatie zet zich in voor het verdelen van voedselpakketten aan de minderbedeelden van Groot-Waregem. Mensen die onder de armoedegrens leven of tijdelijk hulp nodig hebben kunnen, na overleg met en na goedkeuring van het O.C.M.W. een gratis voedselpakket bekomen. Hiertoe moeten ze zich met voedselkaart aan één van de erkende afhaalpunten aanbieden. De duur van de hulp is afhankelijk van de individuele situatie en wordt periodiek geëvalueerd en eventueel aangepast.

ÿt Kelderke Waregem ontwikkelt geen commerciële activiteiten. De vereniging koopt een deel van het voedsel in en verdeelt het op een billijke manier. Er wordt, in de mate van het mogelijke, rekening gehouden met de specifieke noden in verband met de leeftijd, de gezondheid, de cultuur en de samenstelling van de gezinnen. Er zijn voedselbedeelpunten in Waregem, Beveren-Leie en Desselgem.

Het initiatief ontstond in 2007 onder impuls van Jeannette Destoop en Jean Faveere. Alle Waregemse Serviceclubs werken samen om voedselpakketten samen te stellen met basisvoeding zoals : brood, melk, eieren, vlees, groenten en fruit, diepvrieswaren. Iedere donderdag worden deze voedselpakketten gratis klaargemaakt en door gemotiveerde vrijwilligers aan behoeftigen bedeelt in ÿt Kelderke. Voedsel wordt hen ter beschikking gesteld door lokale handelaars, grootdistributie en de voedselbank. Dankzij talrijke giften en milde schenkingen slagen zij er telkens opnieuw in om hun taak te vervullen.

Elke gift wordt gewaardeerd en direct in voedsel omgezet. Vzw ÿt Kelderke wordt ook gesteund door de stad Waregem, het Welzijnshuis en andere zorgverleners uit groot-Waregem zoals; OLV-ziekenhuis, de huisdokters, de thuisverplegers, het Wit-Gele-Kruis, de apothekers, Kind en Gezin, enz. Er zijn voedsel inzamelpunten in Waregem (secretariaat Windhoek 10), Beveren-Leie (St. Janszaal Kerkdreef 23) en Desselgem (De Mote, Liebaardstraat 34). U kunt hun werk steunen door storting op rek.nr. BE42-738-0226139-54. Wenst u meer info over de vereniging, u wenst het team te vervoegen, u heeft een vraag, … laat zeker niet na hen te contacteren. info@kelderke.be tel. 0475 33 38 11

Schepen van Armoedebestrijding Joost Kerkhove geeft mee dat er gemiddeld 120 voedselpakketten per week worden via de verdeelpunten in Waregem, Beveren-Leie en Desselgem. ´Als je weet dat een gemiddeld gezin bij ons uit 3 personen bestaat, kom je aan 360 personen. We zien op dit ogenblik geen drastische stijging van behoeftigen bij ons. Maar wat nog niet is, kan nog komen.¡

´Door de aanpassing van het steunbarema naar aanvullende financiële hulp, besteden we in Waregem op jaarbasis ( start maart 2021) vanuit de stadskas tussen de 80.000 tot 100.000 euro extra om de cliënten van het OCMW bij te staan. We komen structureel tussen bij schoolmaaltijden en dit zowel op het niveau van het secundair als in het basisonderwijs. We willen ook iedereen mee op de digitale sneltrein en komen nu ook tussen bij de aankoop van een PC. Bij de opstart van het leefloon vertrekken we van een maximum om dan na zes maanden, het leefloon naar beneden te halen zodat de mensen gemotiveerd worden om te werken. Dit zijn in het kort enkele speerpunten van ons beleid.¡


‘t Kelderke

04-01-2021 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
16-12-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verlenging Fotowedstrijd Herbergleven
Zoals eerder aangekondigd plannen De Statievrienden een nieuw boek over de geschiedenis van het Waregemse herbergleven. We zoeken daarvoor zoveel mogelijk illustraties. Om de inzenders van fotomateriaal te belonen organiseren we een fotowedstrijd. Aan de beste foto in elke categorie kennen de Statievrienden een Waregembon toe van 50 Euro. Intussen is ook een nog een bijkomende prijzenpot met naturaprijzen voorzien.

Wegens een nieuwe opflakkering van de coronapandemie moest de horeca sluiten onmiddellijk na het uitschrijven van onze fotowedstrijd. We begrijpen dat daardoor niet evident is om herbergleven levendig in beeld te brengen, juist het voorwerp van de fotowedstrijd. De eerst geplande uiterste inleveringsdatum eind dit jaar is niet haalbaar. De Statievrienden hebben daarom beslist om de uiterste indiendatum te verlengen met drie kalendermaanden na de heropening van de horeca (reglement art 7). Als bij voorbeeld de horeca kan heropenen op 16 januari 2021, dan wordt de uiterste datum 30 april 2021.

Mogen we nog aangeven dat de sluiting van de horeca geen belemmering hoeft de zijn voor deelname aan verschillende onderdelen van de fotowedstrijd. (historische fotomoment, actiefoto, grappige foto). Zelfs in de categorie ‘foto van hedendaagse herberg kunnen authentieke foto's worden gemaakt.
           

We willen nog een oproep doen om te snuisteren in uw verzameling oude foto's en passende foto's te delen met de Statievrienden. De fotowedstrijd is bedoeld om illustraties in te zamelen omtrent de Waregemse herbergen. Het kan gaan over postkaarten, oude fotoÿs maar ook fotoÿs van cafés die al of niet nog actief zijn. Bij gebruik in het nieuwe boek over de geschiedenis van het herbergleven.

Zie reglement

16-12-2020 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
11-12-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.48e Jaarboek GHK De Gaverstreke
De Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke kon ondanks de coronapandemie toch haar 48e jaarboek uitgeven. Het werd opnieuw een interessant en boeiend werkstuk (318 blz – 16 bijdragen) dat ons bijkomende verheldering brengt over het Waregemse verleden.

 
Waregem Koerse ontstond op Statiewijk
In zijn laatste bijdrage heeft wijlen André Vandewiele het over de eerste jaren van Waregem Koerse op de Statiewijk. Hij heeft het ondermeer over Felix De Ruyck, de legendarische weldoener waar een zijstraat van de Boulezlaan werd naar genoemd. Hij citeert uit het resolutieboek van de St.-Sebastiaansgilde:
“Mijnheer Bernaerd Ivo Boulez verklaerd in pachte te geven voor den tyd van tien jaeren aan notaris Pieter Albert Dufaux… van genootschap van Sint Sebastiaen : eene party land, groot omtrent de twee en twintig aren, paelende west de Olmstraet en noord den Yseren Weg. … Het genootschap der peerdenruyters Sint Maurice beslist dat den dag van de peerdenloop wedstrijden zy haer parc aen het publiek zal verhuren mits een retributie van 25 centiemen per man…”

Op kermiszondag 29 augustus 1847 werden paardekoersen ingevoerd in het feestprogramma van de jaarlijkse kermis. Er werd bescheiden van wal gestoken met twee koersen op maandagnamiddag. De eerste koers betrof een galop over 700 m voor landbouwpaarden, gewonnen door een Vlaams Paard van ene Vandepoele uit Deinze. De drafkoers voor dravers werd betwist over drie reeksen en een finale met de winnaars, met Van Oost uit Ruiselede als eindwinnaar van het gulden eremetaal en de geldsom van veertig goudfranken. Belangrijkste rol was toen echter de ringsteking te paard met 102 deelnemers.

Waregem Koerse won steeds meer aan populariteit en het beheer der spoorwegen besloot vanaf 1854 om alle treinen van de lijn Gent-Kortrijk te laten halt houden in Waregem op de dag van de grote koers.

Vander Bauwede
André Braet heeft het in deel twee van de familiegeschiedenis Vander Bauwede over drie generaties Waregemse herenboeren. Naast het Goed ter Bauweede teerden zij op bezittingen van Kortrijk tot Deinze. Ze plooiden geheel terug tot Waregem en lieten ons een wapenzegel na, kenmerkend voor de stad.

Norbert Follens schetst de komst van de Paters Oblaten en de uitbouw van het Waregems Junioraat tijdens het interbellum (1919-1940). Later zou het uitgroeien tot een volwaardig college, dat samensmolt in de fusie met het bisschoppelijk college.

Willy De Bouvrie getuigt van de bijzondere geschiedenis van wielerclub ‘Waregem Vooruit’ en hun bijdrage tot de ontwikkeling van de wielersport hier. De vereniging werd opgericht in 1932 door een bestuur van hoofdzakelijk caféuitbaters.

Etienne Ducatteeuw brengt een aanvulling op zijn reeks over de evolutie van de bewoning en de gebouwen tussen Leie en Gaverbeek. Dit jaar komen een 30-tal hofsteden in Desselgem aan bod, stille getuigen van ons rijk verleden.

Met Geert Desmet en Filips Benoit duiken we verder de geschiedenis in met Jan Borne, pleegkind van Jan della Faille. Jan startte met een inkoopfiliaal van zijde in Verona en klom steeds hogerop in de internationale handel. We zijn getuige van zijn uitgebreid patrimonium hier in de streek. De genealogische link van Jan Borne uit Sint-Eloois-Vijve wordt gelegd met de familie Desmet en de familie Vandenberghe.

Over de oorlogen, zowel de eerste als de tweede wereldoorlog, werd al heel wat geschreven. In het 48e jaarboek blijven we in een bijdrage van Leona Van Nuffel nog even stilstaan bij de slachtoffers, die vielen tijdens de veldtocht 1940-1945 in de omgeving van Desselgem.

Een korte mengelmare van Rik Castelain brengt ons naar de familie Pie(r)vaeke uit Sint-Eloois-Vijve. Daar heeft hij het ook nog over een agressieve vrouw. We kijken verder met Filips Benoit nog naar noodmaatregelen wegens het stilvallen van de administratie op het platteland op het einde van de 16de eeuw ten gevolge van de troebelen tussen protestanten en malcontenten. Ook Waregem en de gehele streek deelde in de brokken. Bij het kijken naar de middeleeuwen komen we nog vrij-eigen gronden in Waregem tegen. Wat was dat en waar lagen die?

Etienne Ducatteeuw staat in een sprokkeling nog stil bij een Desselgemnaar die terecht kwam onder de guillotine. Het was de laatste terechtstelling in Kortrijk. In een naklank wordt het artikel van vorig jaar over de Waregemse dekens nog aangevuld met een interessante reactie.

Het 48e jaarboek kan bekomen worden door storting van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van De Gaverstreke, Waregem. Wegens de bijzondere omstandigheden kan de gebruikelijke lezing in december met ophaling van de bestelde jaarboeken niet doorgaan. Bestelde boeken worden eind december geleverd door één van de medewerkers.
De Gaverstreke


De Gaverstreke moest dit jaar afscheid nemen van André Vandewiele. We kunnen dankbaar terugkijken naar de tientallen bijdragen, die hij in de opeenvolgende jaarboeken publiceerde. Met zijn wiskundige nauwkeurigheid kon hij heel wat uit de doeken doen. Het nieuwe jaarboek opent met een in memoriam van Andreé Vandewiele en verder worden nog twee nieuwe bijdragen gepubliceerd. De kring zal hem in de toekomst zeker missen. In zijn laatste bijdragen heeft hij het over het begin van Waregem Koerse en over in Waregem gevonden vreemde munten.

André Vandewiele (Zwevezele 29 april 1925 - Waregem 21 maart 2020) eindigde humaniora nog in oorlogstijd en moest studies burgerlijk ingenieur aan VU Gent afbreken. Hij hernam studies technisch ingenieur in Oostende en kon aan de slag bij werkhuizen Claeys in Zedelgem, fabrikant van ondermeer Flandria Fietsen.

Hij maakte een carrièreswich naar het onderwijs en kwam in 1949 naar het college in Waregem, waar hij ononderbroken tot zijn pensioen in 1985 aan de slag bleef. Hij huwde in 1950 met onderwijzeres Denise Cauwelier (°29.10.1925) en vestigde zich in de Zultseweg. André de Denise kregen vijf kinderen (Leen, Mie, Katrien, Geert en Els).

Zijn kiem naar geschiedenis en heemkunde werd al gelegd in de lagere school. Voor een opdracht over de geschiedenis van zijn gemeente ging hij te rade bij Kasteelheer Thibault de Boesinghe, bewoner van het omwalde kasteel in Zwevezele. Hier ontstond een levenslange interesse voor geschiedenis van zijn dorp, die resulteerde in tweedelige dorpsmonografie. De gemeente Wingene-Zwevezele benoemde hem in 2005 tot ereburger.

Hij werd ook medewerker van de GHK De Gaverstreke in Waregem. Onder de noemer Oud en Nieuw in Waregem bracht hij kennis bij over meerdere Waregemse aspecten. Tussen 1991 en 2019 verschenen 21 artikels van zijn hand.

11-12-2020 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-10-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotowedstrijd 2020: Waregemse herbergen in beeld
De Statievrienden hebben de knop nu definitief omgezet naar hun nieuw project, dat moet resulteren in een boek over de geschiedenis van het Waregemse herbergleven. Met het uiteindelijk doel om bijkomende foto’s of andere illustraties te bekomen voor deze nieuwe uitgave, organiseren de Statievrienden een fotowedstrijd. Ze doen een oproep naar amateur-fotografen en andere beeld-amateurs om massaal illustraties van Waregemse herbergen in te leveren. U kunt illustratiemateriaal indienen binnen vier afzonderlijke categorieën.

Om administratieve redenen kunnen maximum drie foto’s per categorie deelnemen aan de wedstrijd. Aan de beste foto in elke categorie kennen de Statievrienden een Waregembon toe van 50 €. Bijkomend wordt nog een prijzenpot met naturaprijzen voorzien.

Er werd een Reglement opgemaakt in samenwerking met Rudolf Platteau. Een onafhankelijke jury zal de ingediende afbeeldingen en illustraties beoordelen naar originaliteit, kwaliteit en reproductiemogelijkheid. De Statievrienden wensen de foto’s te gebruiken voor culturele doeleinden. Bij eventueel gebruik van de foto’s zal steeds de naam van de deelnemer vermeld worden.

De foto’s moeten op de ommezijde voorzien zijn van een klever met vermelding van naam, adres, telefoon en mailadres van de maker en locatie van de herberg, mét aanduiding van de rubriek waarvoor de foto volgens u in aanmerking komt.

De vier categorieën zijn :
- Historische ‘authentieke’ foto’s van een Waregemse herberg (vb. eigen foto van vóór 1980)
- de meest “levendige foto” of “actiefoto” met mensen in of voor een Waregemse herberg.
- de mooiste foto van “een hedendaags Waregems café”
- de “grappigste” of “ludiekste” foto i.v.m. een Waregemse café.

De vier winnaars worden uitgenodigd naar de prijsuitreiking met streefdatum eind januari 2021, waarbij een kleine tentoonstelling van ingediende foto’s. De winnende foto’s en ook enkele andere inzendingen worden gepubliceerd in het boek over de Waregemse herbergen, dat allicht verschijnt in 2025. We doen dus een oproep naar zoveel mogelijk illustratiemateriaal rond het Waregems herberleven over de jaren heen. 

Reglement van de Fotowedstrijd over Waregems Herbergleven

1. De Statievrienden organiseren een fotowedstrijd met als thema “Waregemse herbergen in beeld”.
2. Enkel amateurfotografen kunnen deelnemen en dat vanaf de leeftijd van 16 jaar.
3. Het thema is ‘Waregemse herbergen’, maar er zijn vier rubrieken:
a. Historische ‘authentieke’ foto’s van een Waregemse herberg of afbeeldingen ervan ;
b. Foto’s of afbeeldingen van het verenigingsleven in of voor een Waregems café ;
c. Foto’s van hedendaagse Waregemse herbergen met of zonder klanten ;
d. >b>Ludieke foto’s of afbeeldingen in verband met een Waregemse herberg.
4. Elke deelnemer mag maar drie foto’s indienen per rubriek.
5. De foto’s, in monochrome of kleur geprint, mogen maximaal 20 x 30 cm zijn (grootte kaders expo).
6. De beelden moeten genomen zijn in, voor of in de buurt van een herberg in groot-Waregem.
7. De uiterste indiendatum voor de foto’s wordt verlengd tot drie kalendermaanden na de heropening van de horeca. Inleveringsadres : M. Feys, Boulezlaan, 33 te 8790 Waregem.
8. De foto’s moeten op de ommezijde voorzien zijn van een klever met vermelding van naam, adres, telefoon en mailadres van de maker en locatie van de herberg, mét aanduiding van de rubriek waarvoor de foto volgens u in aanmerking komt.
9. Per rubriek is voor de winnaar één Waregembon van 50 euro voorzien, aangevuld met prijzen in natura voor niet winnende deelnemers. Er is bovendien één Waregembon van 50 euro voor de beste foto. De Gaverstreke schenkt tien jaarboeken als prijzen voor de wedstrijd.
10. Er wordt een tentoonstelling opgebouwd eind januari 2021 met een selectie van de ingezonden foto’s. Alle deelnemers worden uitgenodigd naar deze gebeurtenis.
11. De foto’s worden gejureerd door een vakkundige en neutrale jury die de winnaars bepaalt en die de selectie maakt voor de tentoonstelling.
12. De deelnemers dragen de volledige verantwoordelijkheid voor hun afbeelding van personen (wet op de privacy). Het comité De Statievrienden aanvaardt geen enkele verantwoordelijkheid voor mogelijke inbreuken op de auteursrechten van derden.
13. Tegen de beslissing van de jury is geen verhaal mogelijk en er wordt niet over gecorrespondeerd.
14. Het organiserend comité eigent zich het recht toe foto’s te gebruiken voor culturele doeleinden. Bij eventueel gebruik van de foto’s zal steeds de naam van de maker vermeld worden. De ingediende foto’s worden niet terugbezorgd aan de makers.
15. Door deel te nemen verklaart elke deelnemer zich akkoord met dit reglement.


02-10-2020 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)
04-09-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toch geen overeenkomst over gebruik stationsparking door buurtbewoners
In december vorig jaar meldden we het vooruitzicht dat de stationsparking voor buurtbewoners gratis zou worden ’s avonds en tijdens het weekend. Die piste was het resultaat van het overleg van 29 november 2019 met de NMBS. Het stadsbestuur kon de NMBS niet overtuigen om de parking volledig gratis te maken. Wel kwam er een compromis. De spoorwegmaatschappij was bereid om de parking in het weekend en ‘s avonds gratis te maken voor bewoners. In ruil zou de stad instaan voor het onderhoud van de parking: groenonderhoud in de zomer en ijsbestrijding in de winter. Ook tijdens evenementen zou de stationsparking gratis worden.

Uit een nieuwe vraag in de gemeenteraad deze week van raadslid Tom Demunter blijkt dat dit compromis niet wordt gerealiseerd. In november 19 had raadslid Tom Demunter (sp.a) de problematiek al aangekaart in de gemeenteraad. Sinds dat de parking van het station op 3 oktober 2016 betalend is geworden, is ze minder in gebruik. Dit voornamelijk door de dure prijs. Daardoor parkeren vele pendelaars in de omliggende straten waardoor ze overlast veroorzaken bij buurtbewoners. Mensen kunnen niet meer parkeren aan hun eigen huis door deze problematiek. De prijs en de overlast zijn twee problemen rond de NMBS-parking, maar er was misschien een oplossing die beide problemen kon oplossen. In Ronse is vorig jaar een nieuwe NMBS-parking opengegaan, maar deze is niet betalend. Dit komt omdat er een akkoord is tussen de stad Ronse en de NMBS. Omdat de stad instaat voor het onderhoud van de parking kan die het betalend parkeren teniet doen en dit gratis aanbieden aan zijn bevolking/pendelaars. Dit is ook perfect mogelijk in Waregem.

De problematiek kwam al aan bod tijdens het overleg van voorjaar 2019 met de verantwoordelijke van B-parking, onze verkeersdienst en schepen Himpe. Er werd toen al voorgesteld om de parking opnieuw gratis te maken of op zijn minst de tarieven op de stationsparkings te verlagen zodat er een hogere bezettingsgraad zou zijn van de parking. Dit zou ook leiden tot meer tevreden treinreizigers. De verantwoordelijke had toen beloofd om een oplossing te zoeken bij het volgend overleg met de NMBS, dat doorging op 29 november 209. Het stadsbestuur bracht deze piste aan bij hun overleg met de NMBS en dit leidde tot het eerder aangehaald compromis tijdens luwe uren voor de buurtbewoners en bij stadsfeesten.

Schepen Philip Himpe : “De verantwoordelijke van de NMBS heeft ons begin juni laten weten dat zij niet wensen in te gaan op ons voorstel om de parking af en toe gratis te mogen gebruiken. De stad heeft zich altijd bereid getoond om in ruil het groenonderhoud te doen en de parking ijs- en sneeuwvrij te maken, maar de NMBS komt terug op het compromis van november vorig jaar. Nu wil de NMBS ook dat de stad betalend parkeren invoert in de straten rond het station om zo het betalend parkeren op de stationsparking te promoten. Dat stond nooit in de planning van het stadsbestuur.”

De stad heeft vele jaren ingestaan voor het onderhoud en het beheer van de parking, zoals men nu in Ronse ook doet. De achterzijde van het station was opgenomen in de kleine wegenis. De stad heeft ook een tijd een huurprijs aan de NMBS betaald voor de huur van het stuk parking waar rijschool Lust een oefenterrein had. De NMBS heeft zelf beslist om deze contracten stop te zetten. Hun wens was om de parking zelf te beheren omdat zij veel klachten kregen van pendelaars over het gebrek aan parkeerplaatsen. Uit hun parkeeronderzoek bleek dat een deel van de parkeerplaatsen werd ingenomen door bewoners, studenten en personeel of mensen die daar in de buurt werkten. B-parking heeft daarna beslist om de tarieven uniform te maken met de andere stationsparkings. Gelijktijdig met de parking in Waregem, zijn ook de parkings in Deinze en Wetteren betalende parkings geworden.zie bijdrage December 2019

04-09-2020 om 10:43 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-07-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ons boek in de pers
We stellen vast dat ons boek goed is onthaald bij de mensen, maar de persbelangstelling om onbekende reden momenteel nog wat achterwege blijft. We kregen wel een mooie reportage in het magazine 'blits', dat verschijnt over 39.000 exemplaren in de brede regio Waregem. Ook de plaatselijke pers toonde belangstelling met bijdragen in 't Biesteneirke, De Desselgemnaar en 't Beverblaadje.

We kregen ook ruim aandacht bij erfgoed ZuidWest.  zie  website Zuidwest


Jan Decock bracht verslag uit in  de Krant van West-Vlaanderen

Op 19 juni werden de verschillende journalisten via mail uitvoerig geïnformeerd over onze publicatie. Een fotograaf van Nieuwsblad en journalist KW reageerden op onze uitnodiging. Dat andere media momenteel nog afzijdig blijven heeft niets meer met corona-omstandigheden te maken. We hebben hen trouwens afgelopen weekeind nogmaals geïnformeerd...

De plaatselijke pers toonde meer belangstelling.
Uiteindelijk ook in  het Nieuwsblad. De 500 DVD's waren wel als extra voorbehouden voor de voorintekenaars peters/meters/sponsors en zijn intussen al uitgedeeld. Het boek telt 248 blz.
PieterJan Neirynck zorgde in   Het Laatste Nieuws voor een prachtige bijdrage, waarvoor hartelijk dank.

02-07-2020 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
28-06-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ode aan spoortrekkers in Waregemse Boek- en Krantenwinkels
Het merkwaardig boek van de Statievrienden ligt vanaf heden in de Waregemse boek- en dagbladhandel. Het kreeg de titel mee van ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ en behandelt een honderdtal merkwaardige figuren die de Waregemse spoorweggeschiedenis hebben vorm gegeven. Daarnaast vindt u er de spoorweggeschiedenis in Waregem, dat in 1839 al start langs de lijn Gent-Kortrijk maar 30 jaar later ook centraal lag op de lijn Anzegem-Ingelmunster. De spoorweg was zeker een zegen voor Waregem en rond het station ontwikkelden zich een tiental industriële bedrijven. Zonder de spoorweg als transporthaven met de wereld zou Waregem nooit stad geworden zijn.
Ons boek konden we vrijdagavond voorstellen met inachtneming van Corona-maatregelen aan heel beperkt gezelschap van de grote sponsors in sportkafee Jeugdcentrum. Onze coördinator had de eer om de mijlpaal in het bestaan van de Statievrienden in te leiden.

“Burgemeester Kurt en heren schepenen, Meter Monika en peter Julot, Dames en heren sponsors, Beste Statievrienden ‘iedereen wellekomen’ Op een boogscheut van hier, in De Ark, beslisten we op 9 november 2017 dat De Statievrienden het boek ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ zouden publiceren in juni… 2019. Maar wie durft ‘mopperen’, als we met een boek over de spoorwegen, maar één jaartje ‘retard’ hebben. ’t Is alleszins niet de schuld van drukker Lieven Vanderhaegen of van zijn medewerkster Mireille dat we even ‘in retard’ zijn. Integendeel, ’t Is juist dankzij hun medewerking dat wij de publicatie van dit werk nu in realiteit kunnen omzetten. Lieven, dankzij uw gunstige prijszetting konden wij hoopvol beginnen aan deze avontuurlijke trip, die achter alles wel op een échte treinreis leek, met veel stops tijdens onze maandelijkse ‘Stoatie Kermesse’, met veel meer volk aan boord dan eerst gedacht en met zelfs een heuse stakingsaanzegging van onze ‘cheminot’.

Zeker zijn we veel dank verschuldigd aan het stadsbestuur, dat meteen geloofde in de slaagkansen van deze gewaagde erfgoedonderneming. Als dochter van de heemkring publiceerden De Statievrienden de jongste vijf jaar immers al 200 blz. over de stationsgeschiedenis in de jaarboeken van De Gaverstreke. We kenden ook geluk met de erg gewaardeerde steun van Cras Woodshops en van Denis De Gloire. Hun bijdrage zette ons direct op het goede spoor. Ook tien andere échte Waregemse ondernemers zetten hun schouders onder ons idee. En meter Monika en peter Julot hielpen ons met raad en daad. Maar we kregen ook telkens een ‘boost’ als we bij onze talloze interviews ondervonden hoe de familieleden ons met genegenheid, ‘mee een potse kaffie’ of mee ’n een Omer verwelkomden en ons graag te woord stonden. Zo werden we driemaal ontvangen ten huize van onze honderdjarige chef Omer Clement, die zich nu laat verontschuldigen, maar die we heel dankbaar zijn. Ook de laatste statiechef, Luc Hurtekant, zijn we dankbaar voor zijn aanwezigheid en zijn belofte toe te treden tot onze vereniging.

Dit boek samenstellen over de rijke historiek van de Waregemse statiewijken was geen ‘makkie’. De Statievrienden verzamelden zoveel informatie dat we van 200 naar 248 blz. moesten ‘uitbreiden’. Ook voor de drukker en vooral voor lay-outster Mireille was dit een hele klus. Maar met Waregemse durf zetten we door en haalden we, ondanks de helse omstandigheden van de jongste maanden, toch het eindstation. Het is dan ook met trots dat De Statievrienden nu het boek ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’ aan burgemeester Kurt, aan meter Monika en peter Julot en aan u allen overhandigen… Nog eens dank aan de tien auteurs, aan onze onverbeterlijke cineast Chris Devos, die weer een prachtige DVD samenstelde die bij dit boek wordt gevoegd…
Aan u allen wensen we veel leesgenot…”

Zaterdag kregen de peters/meters/sponsors/voorintekenaars de kans om hun boek(en) af te halen in De Ark.

De Statievrienden bestaan zes jaar en hebben als bedoeling de geschiedenis van de spoorwegwijk naar buiten te brengen. Ze organiseerden al twee driedaagse expo’s en pibliceerden vier historische bijdragen (200 blz) in de jaarboeken van de Gaverstreke. Met het boek van 248 blz (A4 formaat) in vierkleurendruk willen ze alle helden van de Statie een ereschavot geven. Voor de vele peters/meters /Sponsors die vooraf hadden ingetekend op het boek, presenteren de Statievrienden nog een DVD met 1.15 u. filmopname van zes merkwaardige figuren uit het boek. Het zijn Statiechef Omer Clement (103 j), Frida Sabbe, Georgette Depoorter, Monica Deconinck, Emilie Devos en Julot Cras.

De ode aan de Waregemse Spoortrekkers krijgt volgend jaar nog een aanvullend hoofdstuk in ons volgend project “Statie Kermesse”.

Het boek ligt in de Waregemse Boek- en Dagbladhandel en kost 25 €.
- Standaard Boekhandel, Stationsstraat 2
- Dagbladhandel Guy Demuynck, Hugo Verrieststraat 3
- Joclarama, Holstraat 91
- Meyhui, Liebaartstraat 79 Desselgem
- Press shop Pand 256
- dagbladhandel Boetse, Stormestraat 138
- Vleeshove Gentsestw 285 Beveren-Leie
- Gazettestal Devos Torenhof, Staf Stientjesstraat 118
- Rony Lagaisse, Nieuwenhovestraat 47
- Peerdeke , Pand
28-06-2020 om 10:06 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-06-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boekpresentatie ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’
Vrijdag 26 juni presenteren de Statievrienden officieel hun boek over “100 Waregemse Spoortrekkers” in beperkte kring in opvolging van de richtlijnen in de strijd tegen het corona-virus. Vanaf zaterdag 27 juni wordt het bijzonder naslagwerk verspreid aan de meters/peters/sponsors en andere geïnteresseerden, die vooraf inschreven. Ze kunnen hun boeken komen afhalen in het parochiaal centrum De Ark, Zuiderlaan 44 met ruime parkeergelegenheid aan het jeugdcentrum en dit op zaterdag 27 juni van 9 tot 12 u. en van 14 tot 17 u. Het boek kan nadien aangekocht worden in een tiental Waregemse verdeelpunten (dagbladhandels e.a.) voor de gereduceerde prijs van 25 € met dank aan de vele sponsors, die het initiatief ondersteunden.

De Statievrienden verzamelden de jongste zes jaar een pak informatie, foto’s, documenten en we gingen op bezoek bij een honderdtal figuren, die ooit op de statiewijk(en) woonden en werkten. We willen de opgedane kennis nu ook kenbaar maken aan alle geïnteresseerden. Het zou jammer zijn als al die ‘kennis’ in de schuiven van enkele bureaus zou blijven liggen. De stichtingsvergadering voor dit project had plaats op 9 november 2017 en de publicatie werd aangekondigd op onze laatste driedaagse expo in juni 2018. Sedertdien werkten tien ijverige auteurs aan de redactie van 124 artikels. De inhoud van het boek liep uit met een 50-tal extra bladzijden en telt 248 blz. De eindredactie kon worden afgewerkt in maart, gelukkig vlak voor de quarantaine. Sedertdien hadden ‘op kot’ achtereenvolgens nog een drietal verbeteringen van drukproeven plaats, zodat alles in het werk werd gesteld om van de uitgave een pareltje te maken. Intussen zijn al 500 boeken besteld door sponsors, peters en meters. Hen wacht als extra een gratis toegevoegde DVD met een 1u17min durende filmopname van interviews van zes merkwaardige figuren uit het boek. Het werd een uniek stuk mondelinge Waregemse geschiedenis. 

De Statievrienden laten in juni 2021 het boek ‘tot leven komen’ tijdens het evenement: Stoatie Kirmesse 2021. De foto’s van de 101 figuren uit het boek leiden de bezoekers en familieleden dan door de geschiedenis heen. Het tweedaags evenement met erfgoedcafé, wandelingen en expo zou oorspronkelijk doorgaan eind september dit jaar, maar werd om corona-redenen uitgesteld tot juni volgend jaar. Het project ‘Stoatie Kirmesse’ is goedgekeurd voor een projecttoelage door de erfgoedgroep ZuidWest en wordt georganiseerd met de medewerking van OKRA, Natuurpunt, Cinéclub Waregem, Zangkoor Bilkhage en de Gidsenkring. Doelstelling is het ruime publiek die twee dagen sfeervol laten meegenieten van de opzoekingen van de Statievrienden. Hun naslagwerk 100 spoortrekkers komt aan bod met fiches van een honderdtal figuren. Er worden wandelmogelijkheden geboden, het buurtschap gestimuleerd en men kan kennismaken met de ‘Wall of Fame’ van statiepersoneel over de jaren heen.

08-06-2020 om 18:24 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
27-04-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boek over 100 Waregemse Spoortrekkers: het leven op de ‘Statiewijk’
“Hun boeiende getuigenis laat een tijdperk herleven”

Erfgoedvereniging ‘De Statievrienden’ verzamelde de jongste zes jaar een stapel documentatie die hen werd aangereikt door vrienden en inwoners van de statiebuurt en die ze ook zelf ontdekten in allerlei archieven, boeken en… ‘koekendozen’. Na twee driedaagse expo’s en vier heemkundige bijdragen voor het jaarboek van De Gaverstreke vinden De Statievrienden de tijd rijp om uit te pakken met een overzicht van een honderdtal figuren, die als medewerker bij de Spoorwegen, als ondernemer of als inwoner van de wijk, hun ‘sporen’ hebben verdiend. Het wordt een prachtig naslagwerk van 248 bladzijden A4-formaat, dat vanaf 19 juni 2020 kan worden verdeeld.

Dat in 1839 ‘den ijzeren weg’ en halteplaats kreeg was voor Waregem een zegen. Die toegangspoort tot de wereld heeft het toen armoedig boerendorp geen windeieren gelegd. Rond het eerste stationnetje, een omgebouwde timmermansloods, kwamen er mensen wonen. De gegoede burgerij liet statige huizen bouwen langs de nieuwe Stationsstraat en de horeca floreerde in tientallen netwerkplaatsen. De zakenlui troffen mekaar Au Pavillon of in Hotel du Parc en regelden, tussen het bridgen door, het reilen en zeilen van het snel groeiende dorp aan de Gaverbeek. Bij het begin van de 20e eeuw waren alle grote bedrijven rond het station gevestigd en woonden de burgemeester, de gemeentesecretaris en de stationschef in dezelfde huizenrij, op een boogscheut van het station.

In hun belangrijke publicatie belichten de Statievrienden een honderdtal figuren die in de stationsbuurt woonden en/of werkten en die, elk op hun manier, bijdroegen tot ‘het floreren’ van hun gemeenschap. Met zijn allen zetten ze Waregem ‘op het goede spoor’. De gezinnen, waarvan de helft nog in armoede leefde in 1839, vonden werk in de bedrijven en… bij de Spoorwegen zelf. Deze positieve ‘dwarsliggers’ vergeten we niet en krijgen een eresaluut in dit boek..

Het boek “100 Waregemse Spoortrekkers” bezorgt de lezer heel wat weetjes over de bijzondere sfeer van ‘het Waregem van toen’. De Statievrienden geloven dat de wereld kan beginnen en… eindigen bij een stuk spoorweg. De ultieme rechtvaardiging van deze publicatie is simpel: ‘Wie het verleden niet kent, zweeft stuurloos naar de toekomst’.

Toen de erfgoedvereniging twee jaar geleden startte met dit project werd nog een boek vooropgesteld van 200 blz en 60 figuren. Het avontuur en de rijkdom aan figuren was echter zo groot dat op 19 juni een boek kan worden gepresenteerd van 248 bladzijden, garengenaaid met gekartonneerde kaft, zwart en gedeeltelijk in quadri kleurendruk. Dank zij het groot aantal peters/meters/sponsors blijft de prijs behouden op 25 €. Voor die voorintekenaars is bij het boek ook een gratis DVD verbonden met een 1u15min durende filmopname van de interviews van zes merkwaardige figuren uit het boek (103-jarige Statiechef Omer Clement, Frieda Sabbe van Centralke, Georgette Depoorter van ’t Gazettekot, Monica Deconinck van Motosport, Emilie Devos en Julot Cras).

Het boek wordt uitgegeven in eigen beheer door de Statievrienden en kan besteld worden via mail
Info:facebook Statievrienden.27-04-2020 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
22-03-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Statievrienden vereeuwigen 100 portretten
Begin maart hebben we de media meegedeeld dat we bij onze publicatie ook een filmopname zullen kunnen bieden met interviews van zes merkwaardige figuren van de Statiewijk. Hieronder brengen we u het artikel, dat daarover verschenen is in het Nieuwsblad. Met dank aan Tom Vanhoutte.


22-03-2020 om 15:51 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
20-03-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afscheid van buur Johny Voners Hoebrechts
Terwijl gans het Vlaamse land afscheid neemt van acteur-zanger Johny Voners Hoebrechts hebben ook wij goede herinneringen aan onze gebuur bewoner van de Statiewijk. Hij ging in juni 2018 enthousiast in op onze uitnodiging om aanwezig te zijn bij de opening van ons Driedaags evenement in wijkcentrum de Bilkhage. We konden met de Statievrienden ook op zijn medewerking rekenen voor toekomstige plannen, maar door ziekte moest hij ons te vroeg verlaten. Hij zal dan ook niet ontbreken in ons boek met 100 spoortrekkers.
  </br>
  </br>


Beste Annemie en familie. De statievrienden hadden prille, broze maar oprechte en recente gesprekken met Johny. We zouden iets moois maken voor de statiewijk, wat precies, wisten we nog niet maar het zou goed zijn. De natuur heeft onze plannen gedwarsboomd. Onze gevoelens van vriendschap, warmte en respect daarentegen blijven onverwoestbaar. Daarom zullen we in de komende uitgifte van ons boek over 100 Waregemse spoorleggers een onvergetelijke memorie brengen . Geen dagschotel maar een "faut savoir encore sourire". Winoc van Thuyne 
Beste familie onze innige deelneming bij het overlijden van Johny, namens de Statievrienden van Waregem is een groot acteur en vriend ons ontvallen, we wensen jullie veel sterkte tijdens deze droevige periode en houden Johny diep in ons hart geborgen. Namens de Statievrienden.  Marc Feys

20-03-2020 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
05-03-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Naslagwerk over geschiedenis en figuren van de Waregemse statiewijk
De Statievrienden zijn momenteel druk in de weer aan de eindredactie van hun boek “100 Waregemse spoortrekkers” met geschiedenis en verhalen van figuren van de statiewijk. De komst van de spoorweg met stations te Waregem, Desselgem, Beveren-Leie en Sint-Eloois-Vijve was een zegen voor Waregem. In dit boek belichten we een honderdtal figuren die in de stationsbuurt woonden en/of werkten en die, elk op hun manier, bijdroegen tot ‘het floreren’ van hun gemeenschap. Met zijn allen zetten ze Waregem ‘op het goede spoor’. De gezinnen, waarvan de helft nog in armoede leefde in 1839, vonden werk in de bedrijven en… bij de Spoorwegen zelf. Om deze figuren voor het nageslacht te bewaren, publiceren we nu dit boek. Deze positieve ‘dwarsliggers’ vergeten we niet.

Dit boek bezorgt de lezer heel wat ‘informatie’ over de geschiedenis van de spoorweg in Waregem, de verschillende stationsgebouwen, enz. Maar evengoed schetst het de sfeer van ‘het Waregem van toen’. De Statievrienden geloven dat de wereld kan beginnen en… eindigen bij een stuk spoorweg. De ultieme rechtvaardiging van deze publicatie is simpel: ‘Wie het verleden niet kent, zweeft stuurloos naar de toekomst’. Het boek wordt op 19 juni 2020 voorgesteld. Het wordt een omvangrijk naslagwerk op A4 formaat, kleur, harde kaft, ca. 250 blz. De Statievrienden zoeken nog peters/meters/sponsors voor de publicatie. Die krijgen bij hun boeken ook de unieke 1 u. 15 min. durende filmopname met de interviews van zes merkwaardige figuren van de Statiewijk. Het boek zal in losse verkoop 25 € kosten.

05-03-2020 om 11:51 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-03-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waregemse cultuurraad eert Chris Devos
Klik op de afbeelding om de link te volgen De Waregemse cultuurraad lauwert tijdens hun Feest van de Cultuurraad op 7 maart een aantal personen en groepen die het afgelopen jaar op een bijzondere manier kleur en uitstraling heeft gegeven aan het Waregemse cultuurleven. Een van de gelauwerden dit jaar is cineast Chris Devos, tevens bestuurslid van de Statievrienden. Hij werd vorig jaar eerste laureaat van het NAB Filmfest met zijn kortfilm ‘Iedereen artiest' waarin hij kunstenaar Denis De Gloire creatief aan de slag laat gaan met een klas uit de lagere school. U kunt de kortfilm ontdekken tijdens het Feest van de Cultuurraad op 7 maart om 20u in de schouwburg van CC De Schakel, gratis toegang. Zie Feest van de Cultuurraad

Chris Devos zorgde samen met Hendrik Ghistelinck ook voor de filmopname van de interviews van zes merkwaardige figuren voor ons boek ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’. Het wordt een uniek nostalgisch document van 1 uur en 15 minuten, ongetwijfeld een verrijking voor de wetenschappelijke waarde van ons boekproject. De Statievrienden hebben beslist dat de film op DVD of op andere drager gratis wordt geleverd aan alle peters/meters/sponsors, die voorintekenen op het boek. Dat kan tot 15 april 2020 bij De Statievrienden.

Chris Devos is momenteel op rondreis in Zuid-Afrika. U kunt zijn reisverslag daar volgen via deze link

01-03-2020 om 10:10 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
01-02-2020
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filmopname met mondelinge geschiedenis van Statiewijk
Vorige week hebben de Statievrienden het beeldverslag kunnen bewonderen van de interviews, die cineast Chris Devos en reporter Hendrik Ghistelinck hebben gemaakt van zes figuren voor hun boek ‘Honderd Waregemse Spoortrekkers’. Het wordt een uniek nostalgisch document van één uur en kwart, ongetwijfeld een verrijking voor de wetenschappelijke waarde van het boekproject. <b>De Statievrienden hebben beslist dat de film op DVD of op andere drager gratis wordt geleverd aan alle peters/meters/sponsors, die voorintekenen op het boek. Dat kan tot 31 maart 2020.</b> 

<b>Chris Devos en Hendrik Ghistelinck </b>gingen hiervoor op bezoek bij zes authentieke figuren uit het boek, nl. vier dames en twee heren. De Statievrienden zijn er in geslaagd een uitzonderlijke getuigenis neer te zetten over <b> statiechef Omer Clement</b>, die volgende maand 103 jaar wordt. Hij vertelt niet alleen over zijn wedervaren als stationsoverste in Oostende, het moeilijkste station van het land, maar toont zich ook een groot literair liefhebber en debiteert voor ons uit Engelse, Duitse en Franse literatuur.

<b>Frida Sabbe </b> was jaren de waardin van café Central en ze straalt als ze kan vertellen over het plezante leven hier in Waregem.
<b>Georgette Depoorter </b>was jarenlang de trouwe uitbaatster van ’t Gazettekot.
<b>Monica Deconinck</b> wordt herinnerd als de dochter van motocrosser Mantie Ceuninck en ouders, die na het leeghalen van hun moto-voorraad door de bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog niet bij de pakken bleven zitten en meteen café Motorsport openden.
<b>Emilie Devos </b>vertelt ondermeer over de belevenissen in de kelder bij de bombardementen in Waregem.
<b>Julot Cras</b> vertelt niet alleen over zijn vader burgemeester Gust Cras, maar ook over de houthandel in de Boulezlaan.

Deze filmopname is een tijdsdocument dat ongetwijfeld een prachtige illustratie is van de dynamiek van de Statiewijk. Het beelddocument wordt een waardevolle toevoeging aan het heemkundig erfgoed van onze stad en is ook een prachtige illustratie waarom Waregem de titel kreeg van ‘plezantste gemeente van Vlaanderen’.

Vanuit de school van de ‘People’s history’ stelde men dat mondelinge geschiedenis de uitgelezen methode is om de geschiedenis van onderuit te schrijven en zo een stem te geven aan de stemlozen, die tussen de plooien van de geschiedenis vallen.(historicus Paul Thompson en Britse ‘Oral History Society’)


01-02-2020 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
10-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.47e Jaarboek van Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring
Op dinsdag 17 december 2019 om 20 u. verschijnt het 47e jaarboek van de Waregemse Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke. Bij de traditionele voorstelling in het Cultuurcentrum De Schakel brengt Luther Zevenbergen zijn voordracht over de Armoede binnen de Waregemse gemeenschap anno 1554-1569. Hij belicht de sociale toestand in de 16de eeuw en hoe men zich toen om de armen bekommerde. Het is ook één van de bijdragen in het nieuwe jaarboek.

In het nieuwe jaarboek hebben de Statievrienden opnieuw een sterke inbreng. Hendrik Ghistelinck brengt het boeiende verhaal van het bedrijf Renson, dat na 110 jaar nog springlevend is en in februari nog verkozen werd als ‘Trends Gazellen Ambassadeur’ van West-Vlaanderen in de categorie ‘grote bedrijven’. Omstreeks 1909 ging stichter Polydore Renson al van start in de Holstraat met de Werkhuizen Renson, waar ‘bouwbeslag’ werd gemaakt voor ramen en deuren. De Eerste Wereldoorlog maakte echter abrupt een einde aan deze productie. Polydore Renson was een merkwaardig figuur. Hij kwam als wees aan in Waregem en vond als vakbekwame mecanicien hier zonder problemen zijn weg. Hij was sociaal bewogen en werd hier ook erevoorzitter van de vrijwillige brandweer en medestichter-voorzitter van de ‘Maatschappij voor Onderling Bijstand Een voor Allen’, gesticht op 15 mei 1892 door de Gilderaad.

Zonen Georges en Gustave volgden Polydore op in het bedrijf en konden tijdens WO I uitwijken naar Engeland, waar ze de familie van Leon Bekaert leerden kennen. Daar wordt het fundament gelegd voor de definitieve start van de Werkhuizen Renson als NV op 25 november 1919. De familie Bekaert investeerde mee en nog andere Waregemse families konden participeren. Midden de twintigste eeuw stuurden de broers Jan en Louis (derde generatie) het bedrijf in een nieuwe richting met de overgang van staal naar de legering Aluminium als basisgrondstof. Een eigenschap die bij de Rensons van generatie op generatie wordt doorgegeven is de ‘innovatie’. In 1960 verhuisde het bedrijf naar nieuwe gebouwen langs de Flanders Fieldweg. Huidig bedrijfsleider Paul Renson ging in 1982 van start en verkende internationale markten met voortdurend geoptimaliseerde en nieuwe producten.

Andere bijdrage komt van Bernard Vandenbussche met een historische wandeling langs de Dompelbeek. De beek haalt zijn benaming van de uitgestrekte kouters op Eertbrugge, De Dompels. Ze zijn gelegen tegen de noordoostelijke grens van Waregem. De Dompelbeek loopt tussen de Kruishoutemseweg en de Gentse Heirweg en is voor het eerst zichtbaar in de Grasdreef. Het traject tussen de Grasdreef en de monding van de Dompelbeek in de Gaverbeek is ongeveer 4,5 km. Op de historische kaart uit de 18e eeuw wordt de beek opeenvolgend vermeld als de Heinschaertbeek, de Dompelbeek en de Messembeek. De hofstede Keteelsacker (familie Dewitte), gelegen Gentse Heerweg 78, droeg lange tijd het opschrift Goed Ter Dompele.

De appartementsgebouwen Ter Dompel (1975) en Ter Beke (1978) op het Torenhof verwijzen naar de Dompelbeek, die in de onmiddellijke omgeving loopt. Door de aanleg van de sociale woonwijk Torenhof werd de loop van de Dompelbeek enigszins verlegd, rechts van de Oosterlaan. Voorbij de Zultseweg maakt de beek een bocht naar rechts, dwars door de Lentedreef en loopt verder onder de spoorlijn 75 Gent-Kortrijk. De wandeling zelf gaat richting Goed te Messem (Goed Ter Bauwede) en verder onder de spoorweg aan ‘Den Donder’. We komen aan de Slekkeput en de beek loopt daar verder evenwijdig met de oude spoorlijn 66 A (Anzegem-Waregem-Ingelmunster). Dichtbij de Meersstraat in Zulte mondt de Dompelbeek, die daar al Meersbeek wordt genoemd, uit in de Gaverbeek. Hier ligt op de linkeroever van de Gaverbeek de Valleimozaiek en een nieuw geboortebos naast de oude spoorwegberm en de uitrit van de parking van het ziekenhuis OLV van Lourdes.

Een derde bijdrage uit de schoot van de Statievrienden is het verhaal over de Waregemse fusie in 1977, opgezocht door Bernard Delange. Hij herinnert vooraf nog aan fusievoorstellen tijdens de Hollandse tijd, het dossier grenswijziging in Vijve uit 1967. Het eigenlijke fusiedossier start in 1972 met het plan Costard, waarin Waregem een fusie werd voorgesteld met Deerlijk en Vichte en Desselgem een andere entiteit zou vormen met Beveren-Leie, Bavikhove, Ooigem, Hulste en Wielsbeke. Er volgden twee raadplegingen van de gemeenteraden in december 1973 en najaar 1974.

Waregem adviseerde om fusie niet te beperken tot arrondissementele- (Leie) en provinciale grenzen om de poorten te openen voor St.-Baafs-Vijve en Wakken enigszins en Zulte anderzijds. Lang hield het plan stand in het arrondissement om grote fusies door te voeren rond de gemeenten Waregem, Avelgem, Kortrijk en Menen. In de zomer 1974 maakte toenmalig minister van binnenlandse zaken Joseph Michel een opening voor Wevelgem, waarna het plan van grote fusies als kaartenhuisje uit elkaar viel. Adviezen in Deerlijk en Anzegem waren volledig afwijzend voor fusie met Waregem. Desselgem en Beveren-Leie wilden enkel fusie met elkaar, maar als fusie met Deerlijk Vichte werd voorgesteld gaf Desselgem toch de voorkeur aan Waregem. Sint-Eloois-Vijve was van bij aanvang volledig afkerig van welke fusie ook en zou zelfs na de parlementaire goedkeuring nog maanden betogen en actie voeren.

Een andere bijdrage gaat over de familie van het erfgoed Ter Bauwede (Te Messem) op de stationswijk in Waregem. De bijdrage van Andre Braet geeft ons antwoorden over Joos Vander Bauwhede en zijn voorouders in de jaren 1200-1500. Het makt ons heel wat duidelijk over hun middeleeuwse leefwereld in en rond Waregem.

Het 47e jaarboek kan bekomen worden door storting van 22 euro op rekening BE12 0680 5030 1092 van De Gaverstreke, Waregem. Het kan op 17 december worden afgehaald op de voorstelling in De Schakel of nadien bij één van de medewerkers.
DE GAVERSTREKE

10-12-2019 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
06-12-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stationsparking wordt ’s avonds en in weekend gratis voor buurtbewoners
De stationsparking langs de Boulezlaan achter het station in Waregem wordt voor de bewoners opnieuw gedeeltelijk gratis ’s avonds en tijdens het weekend. Dat is het resultaat van het overleg dat het stadsbestuur op vrijdag 29 november 2019 had met de NMBS. De parking wordt uitgebaat door B-parking en deze firma is bereid de tarieven te verlagen en de parking zelfs gratis ter beschikking te stellen in het weekend en 's avonds, als de gemeente instaat voor enkele onderhoudstaken op de parking zoals zout strooien in de winter en snoeiwerk in de zomer. Eerst moet nog een overeenkomst tussen Stad en NMBS-Parking worden opgesteld.

Vorige maand had raadslid Tom Demunter (sp.a) de problematiek nog aangekaart in de gemeenteraad. “Sinds dat de parking van het station op 3 oktober 2016 betalend is geworden, is ze minder in gebruik. Dit voornamelijk door de dure prijs. Daardoor parkeren vele pendelaars in de omliggende straten waardoor ze overlast veroorzaken bij buurtbewoners. Mensen kunnen niet meer parkeren aan hun eigen huis door deze problematiek. De prijs en de overlast zijn twee problemen rond de NMBS-parking, maar er is misschien een oplossing die beide problemen kan oplossen. In Ronse is een nieuwe NMBS-parking opengegaan, maar deze is niet betalend. Dit komt omdat er een akkoord is tussen de stad Ronse en de NMBS. Omdat de stad instaat voor het onderhoud van de parking kan die het betalend parkeren teniet doen en dit gratis aanbieden aan zijn bevolking/pendelaars. Dit is ook perfect mogelijk in Waregem. Tom Demunter vroeg het stadsbestuur te gaan babbelen met de NMBS om een gelijkaardig voorstel te doen. Daarmee gekoppeld was de vraag of het stadsbestuur bereid is om de onderhoudskosten op zich te nemen en de parking daarna gratis open te stellen.

Stad akkoord met onderhoud
Schepen Kristof Chanterie antwoordde tijdens gemeenteraad van 5 november dat het schepencollege de bezorgdheid deelt en de vraag zeker terecht vindt. “Vroeger was het zo zoals het raadslid voorstelt. De achterzijde van het station was opgenomen in de kleine wegenis. De stad heeft vele jaren ingestaan voor het onderhoud en het beheer van de parking, zoals men nu in Ronse ook doet. De stad heeft ook een tijd een huurprijs aan de NMBS betaald voor de huur van het stuk parking waar rijschool Lust een oefenterrein had. De NMBS heeft zelf beslist om deze contracten stop te zetten. Hun wens was om de parking zelf te beheren omdat zij veel klachten kregen van pendelaars over het gebrek aan parkeerplaatsen. Uit hun parkeeronderzoek bleek dat een deel van de parkeerplaatsen werd ingenomen door bewoners, studenten en personeel of mensen die daar in de buurt werkten. B-parking heeft daarna beslist om de tarieven uniform te maken met de andere stationsparkings. Gelijktijdig met de parking in Waregem, zijn ook de parkings in Deinze en Wetteren betalende parkings geworden. Wij zijn even gefrustreerd over het feit dat een deel van de parking leeg blijft terwijl de auto’s in de straat parkeren. NMBS en B-parking zijn jammer genoeg een logge organisatie. Dit voorjaar is er een overleg geweest met de verantwoordelijke van B-parking, onze verkeersdienst en schepen Himpe. Er werd toen al voorgesteld om de parking opnieuw gratis te maken of op zijn minst de tarieven op de stationsparkings te verlagen zodat er een hogere bezettingsgraad zou zijn van de parking. Dit zou ook leiden tot meer tevreden treinreizigers. De verantwoordelijke heeft ons beloofd om dit najaar terug te koppelen. Het volgend overleg met de NMBS is gepland op 29 november.”

Raadslid Maxim Laporte verwees naar zijn vraag van september om de cameradiefstallen ook te behandelen. Raadslid Inge Vandevelde had nog vraag over beloofde perronverhoging. Voorzitter Kurt Vanryckeghem beloofde dit zeker mee te nemen naar die vergadering. Het stadsbestuur blijft aandringen op uitvoering perronverhoging en recent antwoord op schriftelijke aanmaning bevestigde dat Infrabel dit binnen de meerjarenplanning hoopt uit te voeren tegen 2022-2023. (nieuwe vertraging dus).

Overleg
Raadslid Tom Demunter informeerde tijdens de gemeenteraad van 3 december naar het resultaat van het overleg met de Nationale Spoormaatschappij. Schepen van Mobiliteit Philip Himpe gaf toelichting bij het resultaat. “Het stadsbestuur kon de NMBS niet overtuigen om de parking volledig gratis te maken. Wel kwam er een compromis. De spoorwegmaatschappij wil de parking in het weekend en ’s avonds gratis maken voor bewoners. In ruil onderhouden we met de stad de parking: groenonderhoud in de zomer en ijsbestrijding in de winter. Ook tijdens evenementen wordt de parking gratis.” Wanneer de nieuwe regeling ingaat, staat nog niet vast. Eerst moet een overeenkomst worden opgesteld. Het stadsbestuur zal over de nieuwe regeling communiceren zodra ze van kracht wordt. Ook voor fietsers is er goed nieuws. Aan de voorkant van het station komt links vooraan een nieuwe fietsenstalling. De bewaakte en afgesloten fietsenstalling aan de achterkant van het station wordt opnieuw opengesteld als bewaakte fietsenstalling. Demunter vindt de oplossing onvoldoende. “Met wat gratis parking ’s avonds zullen we de problemen niet oplossen. Het is een doekje voor het bloeden. Voor ons blijft het belangrijk dat er een oplossing komt voor de pendelaars én de buurtbewoners. Een eerste stap is gezet, maar de problematiek in de week zal blijven. Pendelaars zullen blijven parkeren in de omliggende straten en zowel de buurtbewoners als het personeel van de winkels op de Ring zullen zich blijven ergeren. Het toppunt hierbij is dat de stad zowel in de zomer als in de winter onderhoudswerken zal uitvoeren aan de parking, terwijl ze er slechts peanuts voor in de plaats krijgt. Wij blijven bij ons punt en zullen het dossier blijven opvolgen. De omwonenden verdienen beter”.

06-12-2019 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
03-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Statievrienden brengen Reveil 19 op begraafplaats Olm
De Statievrienden zijn als erfvereniging ingegaan op de oproep van vzw Reveil om ook hier in Waregem een bijkomend accent te geven aan het immaterieel cultureel erfgoed rond 1 november. Het is de bedoeling dat Reveil mensen op 1 november dichter bij elkaar brengt en we ons laten onderdompelen in de troostende sfeer van muziek, lokale levensverhalen en poëzie. Zo is Reveil een eerbetoon aan de wortels van elke gemeente. Vzw Reveil moedigt artiesten aan om op 1 november een warme gloed te brengen op de kille begraafplaatsen. Zo strijkt Reveil dit jaar neer op 113 begraafplaatsen, ook op deze stedelijke begraafplaats van Waregem. We doen dit als eerbetoon voor alle overledenen die hier hun eeuwige rustplaats vinden én met het diepste respect voor eenieders overtuiging.

Achter elk graf schuilt een eigen verhaal dat mag verteld worden. Een verhaal van herinneringen en verlies, pijn en verdriet, vreugde en dankbaarheid. We brengen dit jaar het verhaal van Roger Vansteenbrugge en zijn compagnons, die op 6 september 1944 werden gefusilleerd bij de bevrijding van Waregem. We brengen ook het verhaal van August Cras, die een belangrijke rol speelde in de heropbouw van de gemeente na die oorlog. Maar elk verhaal heeft zijn gelijkenissen, is telkens een verlies en verdient om niet vergeten te worden.
Zo herdenken we ook de overledenen van de vijf straten, die vernoemd zijn naar deze figuren.Klarinetklanken
We openen deze herdenking met troostende klanken van onze muzikanten onder leiding van Peter Valck, docent klarinet aan de Muziekacademie. We starten met “Andante Grazioso” van Magnani. Stemmige klarinetklanken worden gebracht door studenten klarinet van de Stedelijke Academie van Waregem.

De leerlingen van de klas klarinet van de Stedelijke Academie voor Muziek olv Peter Valck brengen tussen de verhalen en poëzie in nog twee klassieke werken: Sonatina en Finale van Ludwig van Beethoven. We danken Peter Valck en de muzikanten Piet Vanhuyse (klarinet), Jency De Clercq (basklarinet), Renee Spriet & Nathan Vandamme (beiden op es-klarinet). Dank ook aan het stadsbestuur voor het ontmoetingsmoment achteraf.Ter nagedachtenis van Roger VANSTEENBRUGGE, e.a.
* perk 5 nr.6 : VANSTEENBRUGGE Roger (19 juni 1908 + 6 september 1944).
* perk 5 nr 5 : WINDELS Marcel Henri Marcelin 16-10-1896 +06-09-1944)
* perk 5 nr.4 : DUTHOY Joseph (28 oktober 1894 + 6 september 1944).
* perk 8 nr. 120 :LEBBE Henri Marie Emmanuel Joseph (25-12-1922 +05-09-1944)

Op 6 september 1944, 75 jaar geleden bij de bevrijding van Waregem, overleed Roger Vansteenbrugge op 36-jarige leeftijd en liet echtgenote Simonne Deconinck en zoon Denis achter. Die datum woensdag 6 september 1944 blijft in het geheugen geprent van de oudere Waregemnaren. Het was de vooravond van de echte bevrijding van Waregem op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Die dag speelde zich een tragedie af. Roger Vansteenbrugge werd met zijn vrienden-weerstanders, op de grens van Waregem en Anzegem, verrast door een terugtrekkende Duitse colonne en gefusilleerd. Op deze begraafplaats liggen naast Roger Vansteenbrugge met Marcel Windels, Jozef Duthoy en Henri Lebbe ook nog drie van zijn kameraden, die dezelfde dag werden gefusilleerd door de Duitsers. In Waregem werden straatnamen vernoemd naar deze vier leden van het verzet.

Marcel Windels (°16 okt 1896 – 6 sept. 1944) was een volksfiguur, lid van vele verenigingen, kapitein van voetbalclub Waregem Sportief en door iedereen graag gezien. Hij was een zakenman en verkocht stoomketels en motoren voor de vlasindustrie. Het huis Windels was gelegen in de Stationsstraat, vlak naast het college. Later bouwde hij zijn woning in de huidige Marcel Windelsstraat.
Jozef Duthoy (°28 okt 1894 – 6 sept 1944) kwam in 1938 naar Waregem als leraar aan het H Hartcollege. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog was hij Luitenant. Daarna beëindigde hij zijn universitaire studies en werd licentiaat handels- en consulaire wetenschappen. Hij huwde met Esther Goossens en samen hadden ze zeven kinderen. Als vertaler aan het hoofdkwartier tekende hij samen met Koning Leopold III de overgave in Wijnendale.
Henri Lebbe (°25 december 1922 – 5 september 1944) was een stille, eerder naar binnen gekeerde jongeman en nog geen 21 jaar, toen hij aan Groenhove tegen de haag werd gezet en omgebracht, de laatste dag van de bezetting van Waregem tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Roger Vansteenbrugge (°19 juni 1908 – 6 september 1944) werkte op de dienst Bevolking op het gemeentehuis. Zijn vrouw Simonne was dactylo bij de firma Dezutter, de juteweverij op de Transvaal. Haast niemand wist dat Roger actief was in het verzet, ook zijn vrouw niet. Hij had in 1940 als soldaat deelgenomen aan de 18-daagse veldtocht en was pas op 1 juni 1942 toegetreden tot het Belgisch Legioen, waarvoor hij informatieagent werd. Hij patrouilleerde langs het station vlakbij zijn woning en nam deel aan sabotageacties.

Aan al deze moedige Waregemnaars, die hun leven op het spel zetten op de vooravond van de vrede, brengen we graag hulde. Waregem is hun inzet en opoffering niet vergeten. Voor meer informatie over het verzet in Waregem en de dramatische 5 en 6 september 1944 verwijzen we graag naar de interessante tentoonstelling die deze maand nog loopt in het museum Hippo War op de site van de hippodroom.

Troost in poëzie
André Demedts heeft enkele toepasselijke gedichten gepubliceerd in zijn bundel Schemeravond met mijmerende reflecties over leven en dood. We kozen daaruit voor het gedicht met de hier toepasselijke titel Het Kerkhof. Ons meest kunstzinnige bestuurslid bij de Statievrienden Mya Verleye brengt ons hieruit de 3e, 6e en 7e strofe.
Het Kerkhof (André Demedts) (zie vorige bijlage)

Ter nagedachtenis van August CRAS * perk 10 nr.35: CRAS August Seraphin Alfred ( 17 oktober 1895 + 13 maart 1957)
* perk 1 nr. 37: VERHEYLESONNE Medardus (10-2-1893 + 1 juli 1958)
* perk 7 nr.7: DEWEVER Arthur (26-9-1887 + 2 februari 1955).

Beste familieleden en aanwezigen
Het is 75 jaar geleden dat in Waregem en vooral ook in de buurt van dit kerkhof, de Tweede Wereldoorlog in alle hevigheid woedde. Met het bombardement op Gernay in 1943, hier vlakbij, sneuvelden zeven weerloze burgers. Ook de bevrijding in september 1944 eindigde in een chaotisch bloedbad, met tal van slachtoffers bij soldaten, de weerstanders, die hier vlakbij rusten, en de burgers.

Toen eindelijk de vrede kwam, likte Waregem zijn wonden. Iedereen was het erover eens dat er een man van de daad en vooral een wijs man nodig was om puin te ruimen en te bouwen aan een nieuw Waregem. De figuur van August Cras, bedrijfsleider van het houtbedrijf Cras langs de Boulezlaan, aan het station, kreeg de zware last op zijn schouders om het gehavende Waregem terug op de goede weg te zetten. Omringd en gesteund door zijn buren/boezemvrienden Médard Verheylesonne en Arthur Dewever, die hier in dezelfde grond rusten, kreeg hij tien jaar toegemeten om o.a. de moerassen van de Gavermeersen, die tot vlakbij de kerk kwamen, om te bouwen tot een sportstadion dat in 1957 het toneel werd van het wereldkampioenschap wielrennen en Waregem als sportstad op de Europese kaart te zetten.

De grootste verdienste van de populaire maar bescheiden August Cras, hij hield het zelf liever bij Gustje, was dat hij zich als bruggenbouwer steeds liet omringen door gedreven ‘doorduwers’ als secretaris Antoon Callu en Oscar Kint, die hier allemaal in gewijde grond begraven liggen. Zij zetten allemaal hun sterke schouders onder het project om van Waregem een kleine, maar gezellige en dynamische stad te maken.

Het was ‘doodjammer’ dat Gust Cras, op 13 maart 1957, vijf maanden voor het Wereldkampioenschap op het nieuwe sportstadion, het tijdelijke voor het eeuwige moest wisselen. Gust, we weten dat je niet graag in de spots stond, maar deze kleine hulde hebben jij en je medewerkers dubbel en dik verdiend. Al was het maar om de les die jij ons leerde: Ollemoale tope, trekken aan hetzelfste zeel. Waregem en De Statievrienden danken u voor zoveel positief burgerschap. We vergeten dit nooit.

03-11-2019 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-11-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Kerkhof (André Demedts)
Naast plaatselijke verhalen over Statiefiguren Roger Vansteenbrugge en August Cras en stemmige klarinetklanken, klonken op Reveil ook de troostende woorden van André Demedts. De dichter/schrijver woonde trouwens 10 jaar (1938-1948) in de Vandewoestijnelaan op de Statiewijk. Uit zijn poëziebundel Schemeravond met mijmerende reflecties over leven en dood, kozen de Statievrienden het gedicht met de toepasselijke titel Het Kerkhof. Ons meest kunstzinnige bestuurslid Mya Verleye bracht hieruit de 3e, 6e en 7e strofe.


Het Kerkhof

Daar slapen zij, nooit uitgedroomd
Meer en vermengd met de grond,
Wat is ervan terecht gekomen?
Niemand en niets kan ons nog scheiden,
Als alles en allen uiteen zouden gaan,
Blijven wij één, als het meel in het graan,
Zo ondeelbaar te zamen, als de druif in de wijn.

Wat is ervan terecht gekomen?
Een gemeenzaam bezit was het leven,
Maar de dood heeft ieder alleen doorstaan,
Jong of oud, recht of krom, al om ’t even,
En wat sterven is, gestorven zijn,
Begraven, verzwonden, van zichzelf ontdaan,
Als dat het geluk is, moet het ieder alleen
Voor zichzelf ondergaan.

Bloemen leiden ons af,
Een kerkhof moest anders niet zijn
Dan een steppe, met wiegelend gras
En, onder die deken,
Een graf naast een graf.
Wat heeft het geluk nog meer nodig
Dan de stilte die, vóór het bestaan
Al, er ook was?

02-11-2019 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
21-10-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Réveil in Waregem
De Statievrienden zijn ingegaan op de oproep van vzw Réveil om hun project ook in Waregem op gang te trekken; om van 1 november meer te maken dan een chrysant op het graf van een dierbare te plaatsen. Als erfgoedvereniging werden we benaderd met de vraag om van Waregem ook een Réveilgemeente te maken. Waregem wordt de 100e gemeente in Vlaanderen die hieraan deelneemt en een ingetogen herdenkingsmoment te brengen voor alle overledenen op de oude begraafplaats Olm. Aanvang 17 u.

Vzw Reveil moedigt artiesten aan om 1 november nieuw leven in te blazen. In bijna 1 op de 3 gemeentes dompelen muzikanten, fanfares, dichters en verhalenvertellers hun lokale begraafplaats onder in een warme gloed van ingetogen muziek, poëzie en lokale levensverhalen. Zo is een Reveilmoment een eerbetoon aan de wortels van elke gemeente. Met het diepste respect voor elke overtuiging.

Réveil is de dag van de vergeten verhalen. De eerste editie ging door op 1 november 2014 in Deerlijk, waar zanger Pieter Deknudt samen met de Deerlijkse Cultuurraad tussen 17 en 18 u. onder begeleiding van de lokale fanfare hulde brachten aan vier onlangs overleden jonge mensen uit hun vriendenkring. De mensen achter Reveil ontdekten dat veel mensen de behoefte hebben om op 1 november iets meer te doen dan een chrysant op een graf te leggen. Sindsdien laat Reveil elk jaar op 1 november Vlaamse begraafplaatsen opleven met muziek, poëzie en vergeten verhalen. Net als op 100 andere begraafplaatsen in Vlaanderen staan we hier in Waregem stil om even na te denken, naar verhalen en muziek te luisteren.

Achter elk graf schuilt een eigen verhaal dat mag verteld worden. Een verhaal van herinneringen en verlies, pijn en verdriet, vreugde en dankbaarheid. Wij willen dit jaar Réveil op gang trekken met het verhaal van Roger Vansteenbrugge en August Cras, figuren van de Statiewijk omdat we daar nu mee bezig zijn. Maar elk verhaal is evenwaardig, is telkens een verlies en verdient om niet vergeten worden. Met Roger Vansteenbrugge gedenken we 75 jaar na de bevrijding van Waregem de gefusilleerden van mensen van het verzet, die op 6 september 1944 werden gefusilleerd.

Réveil is ingetogen muziek en daarvoor konden we rekenen op de medewerking van de Muziekacademie en het stadsbestuur. Vier klarinetspelers brengen onder leiding van hun docent Peter Valck klassiek werk van Beethoven, Handel en Tschajkowsky.
- Aria & Finale / L. von Beethoven en Sonatina / L. von Beethoven door Piet Vanhuyse(klarinet) en Jency De Clercq(basklarinet).
- Prelude / G.F.Handel en Neapolitan song / P.Tschaikowsky door Renee Spriet & Nathan Vandamme( beiden op es-klarinet. 

 

21-10-2019 om 15:21 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
30-08-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling Boek 100 spoortrekkers

Op zaterdag 29 juni 2019 stelden we als Statievrienden in café Het Gaverke ons eerste boekenproject voor dat volgend jaar in juni verschijnt onder de voorlopige benaming “100 spoortrekkers”. Het project is een logisch gevolg van de missie van de Statievrienden, nl.
- Het belang van de spoorwegen aantonen voor Waregem
- Opzoeken en bewaren documenten en foto’s
- VERZAMELD MATERIAAL PUBLICEREN


Het boek wordt het resultaat van vijf jaar opzoekingen met verhalen, die nog niet zijn verschenen in onze historische bijdragen in de jaarboeken van de Historische en Heemkundige kring De Gaverstreke. Het wordt een eerbetoon aan de verdienstelijke figuren uit de Statiewijk.

Het naslagwerk wordt uitgegeven op A4-formaat met geplastificeerde kaft en zal ongeveer 200 blz. tellen. Er wordt naarstig gewerkt aan een honderdtal bijdragen als eerbetoon aan ‘historische’ figuren van aan de statie, geïllustreerd met een 400 tal foto’s. We brengen ook een aantal themabladzijden uit onze ruime fotocollectie onder de noemer van kinderen van de statie, 14 ladies first, de heilige drievuldigheid, 10-tal volkse figuren, 20 cheminots, 10 bedrijfsleiders, sportieve wijk, creatieve wijk en enkele ‘speciallekes’. Het boek start met een overzicht van de rijke spoorweggeschiedenis in Waregem. Bovendien geven we een historische wandeling mee in de stationswijk van Waregem. We brengen een lijst van herbergen rond de statie en aandacht gaat ook naar de verpleegsterschool en de kliniek. Voor handig gebruik van het naslagwerk bieden we achteraan nog een trefwoordenlijst van vermelde figuren en plaatsen.

Dank zij de steun van onze trouwe sponsors en de stad Waregem kunnen we het bijzonder boek aanbieden tegen de prijs van 25 euro. U kunt nu al inschrijven voor M(P)eterschap, waarvoor u ook al twee boeken krijgt! Een lijst van meters en peters komt trouwens ook achteraan het boek.

U kunt dit project ondersteunen :

30-08-2019 om 11:31 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
04-07-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verleden van spoortrekkers bewaren
 
Met dank aan Jan Decock en het Gouden Blad...

04-07-2019 om 18:27 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
21-06-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blekken jubileum Statievrienden

In april 2014 riep Herman De Clerck zijn jeugdvriend en buurjongen Hendrik Ghistelinck tot de orde omdat in de jaarboeken van De Gaverstreke te weinig verscheen over de historiek van ‘den ijzeren weg’ en de Waregemse stationswijk(en). Voormeld duo vond direct twee ‘locals’ uit de Boulezlaan, Marc Feys en Bernard Delange, bereid om toe te treden tot ‘De Statievrienden’; een naam ‘gepikt’ van de supportersclub van ‘Den Essevee’ uit de Gambrinus, de ‘stamcafé’ aan het station, waar de Stella ooit bij Gaverbeken vloeide.

In de loop der jaren groeide dit ‘kwartet’ uit tot een achttal ‘erfgoeddiscipelen’ die herinneringen koesterden aan ‘den ijzeren weg’. Marc Callu woonde als zoon van gemeentesecretaris Antoon vlak naast burgemeester Cras op het einde van de Stationsstraat, naast stationschef Omer Clement. Winoc Van Thuyne, die jarenlang zijn ‘sporen’ had verdiend als NMBS-medewerker en stadsgids Bernard Vandenbussche, die vlak naast het geklasseerde station van Sint-Eloois-Vijve woont, waren serieuze versterkingen. Kürt Dhaene bouwde met zijn zoon Kenny het Waregemse station anno 1880 na… in lego. Noël Verstraete, de jongste zoon van ‘Pa Verstraete’, vervult nog steeds de rol van ‘peter’.

Er werd meer gedaan dan ‘Omer proeven’ tijdens de maandelijkse vergaderingen van De Statievrienden. In de vier jongste jaarboeken van De Gaverstreke verschenen evenveel artikels, verspreid over 196 blz., over de gebeurtenissen in de Waregemse stationswijk, vanaf 1839 tot op heden. Het overzicht van de statiechefs, het allereerste station, het dynamiteren van het station bij de bevrijding anno 1918, het mooie station anno 1880… De Statievrienden lieten het allemaal herleven tijdens twee driedaagsen in 2016 en 2018.

In de loop van vijf jaar gingen De Statievrienden op bezoek bij een honderdtal buurtbewoners en ‘cheminots’ en verzamelden honderden foto’s en getuigenissen. Ze maakten de lijst op van een 120 herbergen in de stationsbuurt en schreven de uitgebreide biografie van een tiental bekende figuren. Dit alles vatten ze samen in een lijvig boekwerk dat verschijnt eind juni 2020.

Op zaterdag 29 juni (16-18 u.) stellen ze in het zaaltje van café ‘t Gaverke hun boekwerk voor. Iedereen welkom, maar graag een seintje via hermandeclerck@hotmail.com als je er bij wil zijn. Met dank aan Omer.

21-06-2019 om 11:02 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
08-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inspraak Fietssnelweg F7 langs spoorweg Waregem-Harelbeke-Kortrijk
Van 6 tot 26 mei loopt in de inkomhal van het stadhuis te Waregem een tentoonstelling over de geplande fietssnelweg F 7 langs de spoorweg tussen Waregem en Kortrijk. De provincie West-Vlaanderen maakt in het vooruitzicht van deze fietssnelweg een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) op in samenwerking met de steden Waregem, Harelbeke en Kortrijk.

Eind 2017 was er al een eerste periode van publieke inspraak. De fietssnelweg F7 zal in Kortrijk op het Guldensporenpad naar Zwevegem enerzijds en Marke anderzijds aantakken. Vanaf het station in Waregem kan je verder richting Zulte, Deinze en Gent. De financiële verdeelsleutel ligt nog niet vast, maar provincie en Vlaamse overheid nemen de meeste kosten op zich. Er komt nu eerst een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP). Als antwoord op de vragen uit de eerste inspraakmogelijkheid volgt nu tussen 8 april en 7 juni 2017 het technisch-ruimtelijk onderzoek. Er is nog geen keuze gemaakt voor het tracé en beide zijden langs de spoorweg worden nog onderzocht. Hierbij kan iedereen suggesties en opmerkingen indienen.

De raadpleging in Waregem, Harelbeke en Kortrijk gaat gepaard met een tentoonstelling. Van 6 tot en met 26 mei staat de tentoonstelling van dit project in de inkomhal van het stadhuis. Je kan dit komen bekijken tijdens de openingsuren van het stadhuis. Op een grote luchtfoto vind je de verschillende opties van het tracé voorgesteld. Infopanelen langs het traject geven meer uitleg over het technisch-ruimtelijk onderzoek. Alle informatie over dit project, de tentoonstelling en de infomarkt is te vinden op de website .

08-05-2019 om 00:49 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
02-05-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volg van steen tot beeld sculptuur voor het Statieplein


Van maandag 6 tot zondag 26 mei gaat in het kasteelpark De Ruyck (Casier) in Waregem het internationaal beeldhouwsymposium door onder de toepasselijke naam ‘Van Steen tot Beeld”. Zes internationaal gerenommeerde beeldhouwers krijgen elk een blok arduin van 2 kubieke meter en maken daar in 3 weken tijd een hedendaags kunstwerk van. Minstens één van de beelden komt uiteindelijk naar het Statieplein. ‘Van Steen tot Beeld’ wordt ongetwijfeld een publiekstrekker in Waregem. Elke dag wordt de ruwe steen bijgewerkt, elke dag wordt beetje bij beetje het kunstwerk zichtbaar. Iedereen, van jong tot oud, kan dit 3 weken lang gratis beleven in het prachtige park Casier. Er worden rondleidingen gegeven, schoolbegeleiding, een praatje met de kunstenaar, …

Waregem is, naast zijn bestaand uitgebreid cultuur- en kunstaanbod, alweer een prachtig project rijker. “Van Steen tot Beeld” zal de bezoekers in ons prachtig park Casier de gelegenheid bieden de totstandkoming van een beeldhouwwerk en de evolutie ervan dagelijks mee te maken. Bedrijven, service-clubs en individuele personen kregen de kans een kunstwerk aan te kopen. De stad Waregem gaf alvast het voorbeeld door het eerste werk te reserveren en nadien een vaste plaats te geven in ons stadspark. Rotary Club ziet voor het beeld van de Cubaanse kunstenaar een toekomst op het stationsplein. Zes arduinblokken van 2 kubieke meter worden bewerkt tot 6 beelden door 6 internationale kunstenaars. Het zijn OSCAR AGUIRRE COMENDADOR (Cuba), SONGUL TELEK (Turkije), SO DONG CHOE (Zuid-Korea), SIMONA DE LORENZO (Italië), LIEN-CHIN HOU (Taiwan), DUMITRU-ION SERBAN (Roemenië). Coördinator is Renate Verbrugge (° België 1964 - New Zeeland), lid van de ISSA, International Sculpture Symposium Alliance. Renate is geboren en getogen in Tiegem, maar woont al sinds 1995 in Nieuw Zeeland. Daar ontdekte ze in 1999 haar passie voor beeldhouwen op steen. Intussen deed ze al ervaring op in meer dan 50 beeldhouwsymposia wereldwijd. Daardoor heeft zij de nodige expertise om in Waregem een schitterend beeldhouwsymposium te organiseren. In september vorig jaar konden we al werk van Renate Verbrugge bewonderen tijdens een prachtige duo-tentoonstelling met de Waregemse kunstschilder Denis Degloire, die we ook een figuur van de statiewijk kunnen noemen.


Wat is een beeldhouwsymposium?

Het is een kunstevenement waar internationale beeldhouwers een beeld creëren voor de ogen van het publiek. In 3 weken wordt een blok arduin van ongeveer 2 kubieke meter omgevormd tot een monumentaal beeldhouwwerk. Gedurende deze tijd heeft het publiek een unieke kans om het proces live te volgen. Door de vrije interactie met de artiesten krijgen de bezoekers inzicht in het creatieproces van de kunstwerken. De beeldhouwers die zullen deelnemen werden allemaal uitgekozen omwille van hun uitmuntend talent en reputatie in de internationale beeldhouwkunst. Waregem, en vooral Park Casier, zijn de ideale plaats om zichzelf met deze internationale kunsthappening op de culturele wereldkaart te plaatsen. Het prachtige kader van Park Casier wordt voor de artiesten een fantastische omgeving om geïnspireerd te werken, terwijl de bereikbaarheid voor het talrijke publiek optimaal is.

Wat staat er te gebeuren

Maandag 6 mei word het symposium officieel geopend met voorstelling van de artiesten in aanwezigheid van Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits, sponsors, Waregems stadsbestuur en de Ambassadeur van Nieuw-Zeeland. De blokken blauwsteen afkomstig uit de Carrières du Hainaut zijn ondertussen al opgesteld in het kasteelpark. Op donderdag 16 mei wordt om 18 u. een Nocturne georganiseerd, een gezellige avond met de artiesten en bespreking verloop van de kunstwerken. Op de slotdag volgt nog een officiële afsluiting. Wij willen er de nadruk op leggen dat de organisatie ‘Van Steen tot Beeld’ uit vrijwilligers bestaat met liefde voor Waregem en cultuur en streeft naar een nuloperatie. Indien het symposium met een positief saldo eindigt zal dit aangewend worden voor een sociaal doel.

Van Steen tot Beeld
tentoonstelling september

02-05-2019 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
>> Reageer (0)
06-04-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op zoek naar geschiedenis Waregemse herbergleven
De Statievrienden zijn momenteel volop bezig met de redactie van hun publicatie over 100 figuren van de Statiewijk. De uitgave van het boek is momenteel gepland voor juni volgend jaar. Maar dit belet niet dat al wordt gewerkt aan een volgend project, met name het schrijven van de geschiedenis van het Waregemse herbergleven. Ze zijn alvast begonnen met een inventaris van alle Waregemse cafés, herbergen, drankslijterijen en afspanningen tussen 1779 en 2019. Met een oproep in de media doen de Statievrienden een oproep aan allen om daar aan mee te werken. Zo houden ze elke woendagvoormiddag vanaf 10.30 u. zitdag in het Peerdeke. Op hun lijst staan nu al ruim 600 cafénamen en -locaties. Het is ook hier de bedoeling om op termijn hun resultaten te vereeuwigen met de uitgave van een boek.


06-04-2019 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)
29-03-2019
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Statievrienden herdenken met OKRA 180 jaar spoorweg in Waregem
Gisteren donderdag 28 maart om 14 u. gingen we op de koffie bij trefpunt OKRA voor een presentatie over 180 jaar spoorweg in Waregem. De seniorenvereniging OKRA staat voor Ontspanning, Katholieke waarden, Respect en Anders Actief. Eén van de vele activiteiten van OKRA-Waregem zijn de culturele namiddagen onder de noemer “op de koffie met”. Zowel de Statievrienden als de 90-tal aanwezige OKRA-leden houden goede herinneringen over aan het optreden, dat doorging in de feestzaal van ontmoetingscentrum Gaverke. De voordracht werd gegeven door onze ervaringsdeskundige Winoc Van Thuyne. Een tiental aandachtige aanwezigen gingen op het einde nog met een prijs naar huis als winnaars van de afsluitende statiequiz.

Winoc en Herman hadden een boeiende powerpointvoorstelling opgemaakt en naar aanleiding van de voordracht werd ook een kleine foto-tentoonstelling opgesteld met beelden van statiefiguren en onroerend erfgoed. Als trekpleister had Kurt Dhaene zijn lego-maquette uitgeleend van het mooie Waregemse station, dat in november 1918 sneuvelde bij het einde van de Eerste Wereldoorlog. Een plan van het Waregemse sporennet toonde de verschillende spooraansluitingen naar bedrijven op de Statiewijk en de goederenkaden langs de lijn 66a tussen Vijve en Anzegem.

Op 22 september 1839, dit jaar dus 180 jaar geleden, had de officiële opening plaats van de spoorweg Gent-Kortrijk met van bij het begin een halteplaats en station in Waregem. Het heeft niet alleen het ‘aanschijn’, maar op termijn ook het ‘wezen’ van het toen straatarme Waregem ten gronde veranderd. Het werd Waregem als het ware in de schoot geworpen, want zover we hebben kunnen uitpluizen heeft men zich hier enigszins kalm gehouden bij de touwtrekkerij tussen verschillende belangengroepen om het tracé langs hun gemeente of stad te laten lopen. De huidige Waregemse Stationsbuurt was toen niet meer dan een arme buurt, onderdeel van het Gaverke, met veel bossen en niet bewerkte heidegronden. Er was ook nog geen rechtstreekse weg naar Vijve. De weg van de Waregemse markt liep toen over de toenmalige Pontstraat (nu Olmstraat) door naar de ‘vijfwegschede’ aan jeneverkot ‘de Muijselsack’ (Smoorken) en vandaar richting Vijve. Het ontstaan van Waregem Koerse kende zijn oorsprong in de omgeving van de Statie.

De IJzerweg was een zegen voor Waregem. Na de lijn Gent-Kortrijk kwam in 1868 ook de lijn Geraardsbergen-Anzegem-Waregem-Ingelmunster-Nieuwpoort. De mogelijkheid om goederen te transporteren met de trein trok heel wat industriëlen naar de statiewijk in Waregem. We denken hier bv. aan Gernay, Vindevoghel, Devos, Concordia, enz. Ze werden soms bediend met spoorverbinding tot op hun bedrijf zoals in houthandel Cras, loodwitfabriek Decraene, vodden Van Gheluwe, …

Winoc Van Thuyne startte zijn uiteenzetting met een volledig overzicht van het ontstaan van de IJzerweg, van wiel en sporen tot locomotief en spoorwegen. Het werd een historische ontdekkingstocht in het rijke verleden van de spoorwegen. België was pionier op het Europese met de ontwikkeling van het IJzeren kruis met Mechelen als verbindingspunt en eerste treinrit in 1935. Eerste zijlijn werd in 1939 de verbinding tussen Gent en Kortrijk, waarbij zowel langs Kuishoutem als Tielt werd aan de mouw getrokken, maar waarbij Waregem gelukkig in de prijzen viel met een halteplaats. Waregem kon trouwens al onmiddellijk een station inrichten in een bestaande loods van een timmerman. Het zou nog tot omstreeks 1880 duren vooraleer Waregem een architecturaal waardig station kreeg, maar het hield slechts stand tot het op het einde van de Eerste Wereldoorlog werd getorpedeerd door de Duitsers, die nochtans voordien het station Waregem sterk hadden opgewaardeerd met ruime accommodatie voor het goederenverkeer. Het noodstation bleef in gebruik tot de elektrificatiewerken en ophoging van de lijn begin de jaren 1970. Aan de hand van nostalgisch beeldmateriaal herinnerde Winoc aan de evolutie van de accommodatie en de dienstverlening van de spoorwegmaatschappij in het algemeen en in Waregem in het bijzonder. De statiewijk had zijn activiteiten, zijn stationschefs, zijn herbergen en sociaal leven, zijn bekende (volks)figuren, enz. Daarover komt er meer in het boek over 100 spoortrekkers, dat de Statievrienden volgend jaar wensen uit te geven.

Tot slot was er nog een statiequiz met tien keuzevragen, waarbij de aanwezigen telkens uit drie namen de afgebeelde persoon moesten aanduiden. Het waren bedrijfsleiders, gemeenteoverheid, culturele figuren, sportlui, volkse figuren, spoorwegmedewerkers, dolle mina’s, statiechefs, cafébazinnen en historische figuren van de statiewijk. Om een rangschikking te kunnen maken werden nog drie schiftingsvragen gesteld. De meesten hadden onthouden dat de lijn 75 operationeel werd in 1839. Het jaar dat Waregem erkend werd als IC-station, nl. in 2010, was miniem gekend. De uitslag voor de raming van het aantal reizigers van het Waregems station : 2750. Er kwamen 10 winnaars uit de bus, die minstens 7 juiste antwoorden konden geven. Er waren twee juiste antwoorden met 1. Mevr . De Kokere en 2. J. Vandenbossche, die beide ook de eerste schiftingsvraag juist hadden. Derde werd Lena Beel en vierde Lydia De Roose met elk goede antwoorden Opmerkelijke vaststelling is hier dat slechts één man zich kon kwalificeren binnen de eerste vier. Vervolgens waren er zes deelnemers met 7 goede antwoorden. Het waren 5. Luc De Cabooter, Jeannette Lippens, Paul Verbanck, Hilaire Verstaen, Willy Missiaen en Willy Godefroid.29-03-2019 om 00:00 geschreven door ber  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
>> Reageer (0)


De gratis expo van de Statievrienden werd iets uniek !!! Indrukwekkend wat Winoc en Marc allemaal hebben bijeengebracht
Foto
Zoeken in blog

Inhoud blog
 • DVO publiceert ´VEERKRACHT¡
 • 49e Jaarboek van Geschied- en Heemkundige Kring De Gaverstreke
 • I.M. Omer Clement
 • Statievrienden verplaatsen Stoasie Kirmesse naar september 2022
 • In Memoriam Julot Cras
 • Fotowedstrijd : Het Waregemse herbergleven
 • Statievrienden bezochten Het Hanengevecht op ‘Kunstuurÿ
 • Stoasie Kirmesse uitgesteld naar september 2022
 • Grote opfrissingswerken station voor volgend jaar
 • Foto-project van Dirk Van Overwalle : Gesloten Sectoren
 • Erfgoedwandeling langs Waregems nachtleven uit 20e Eeuw
 • Hendrik Ghistelinck gehuldigd voor 25 jaar culturele verdiensten
 • Nieuw Stadspark in stationsomgeving
 • Archeologisch onderzoek op bedrijvenpark Bilkhage
 • Statievrienden steunen 't Kelderke
 • Verlenging Fotowedstrijd Herbergleven
 • 48e Jaarboek GHK De Gaverstreke
 • Fotowedstrijd 2020: Waregemse herbergen in beeld
 • Toch geen overeenkomst over gebruik stationsparking door buurtbewoners
 • Ons boek in de pers
  Foto
  Foto
  Laatste commentaren
 • fietsbrug over expresweg tijdelijk dicht (bernard)
      op Fietswegel krijgt opknapbeurt
 • Guide indispensable (Patrick Meuris)
      op ‘Waereghem’ en de Slijpbeek
 • dhr (David Van Hoey)
      op Waregem krijgt twee gloednieuwe sporen
 • Programma (Dirk Demeulemeester)
      op Programma driedaags evenement
 • Foto
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  Foto
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Archief per week
 • 22/11-28/11 2021
 • 15/11-21/11 2021
 • 01/11-07/11 2021
 • 30/08-05/09 2021
 • 23/08-29/08 2021
 • 05/07-11/07 2021
 • 28/06-04/07 2021
 • 21/06-27/06 2021
 • 07/06-13/06 2021
 • 17/05-23/05 2021
 • 19/04-25/04 2021
 • 01/03-07/03 2021
 • 04/01-10/01 2021
 • 14/12-20/12 2020
 • 07/12-13/12 2020
 • 28/09-04/10 2020
 • 31/08-06/09 2020
 • 29/06-05/07 2020
 • 22/06-28/06 2020
 • 08/06-14/06 2020
 • 27/04-03/05 2020
 • 16/03-22/03 2020
 • 02/03-08/03 2020
 • 24/02-01/03 2020
 • 27/01-02/02 2020
 • 09/12-15/12 2019
 • 02/12-08/12 2019
 • 28/10-03/11 2019
 • 21/10-27/10 2019
 • 26/08-01/09 2019
 • 01/07-07/07 2019
 • 17/06-23/06 2019
 • 06/05-12/05 2019
 • 29/04-05/05 2019
 • 01/04-07/04 2019
 • 25/03-31/03 2019
 • 07/01-13/01 2019
 • 26/11-02/12 2018
 • 19/11-25/11 2018
 • 29/10-04/11 2018
 • 30/07-05/08 2018
 • 09/07-15/07 2018
 • 25/06-01/07 2018
 • 18/06-24/06 2018
 • 11/06-17/06 2018
 • 04/06-10/06 2018
 • 28/05-03/06 2018
 • 21/05-27/05 2018
 • 07/05-13/05 2018
 • 30/04-06/05 2018
 • 23/04-29/04 2018
 • 16/04-22/04 2018
 • 05/03-11/03 2018
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 18/12-24/12 2017
 • 11/12-17/12 2017
 • 27/11-03/12 2017
 • 20/11-26/11 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 21/11-27/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 11/01-17/01 2016

  Startpagina !

  Dank voor massale belangstelling voor ons driedaags evenement op 10, 11 en 12 juni 2016 : de trein zal 3 maal fluiten !
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!