Gezonde voeding
Inhoud blog
  • MELK producten zijn ze gezond?
  • Basisregels
  • Intro - Wat is vandaag nu nog gezond?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    20-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Basisregels

     

    Dit zijn de 7 basisregels 

    1)    Eet natuurlijke ingredi‘nten 

    a)     + Meer groenten en fruit

    b)     + gevarieerd

    2)    Eet goede vetten

    a)     +  Olijfolie

    b)     +  Eet dagelijks een portie noten en zaden

    3)    Eet minder maar goede koolhydraten (ifv je fysieke inspanning)

    a)     +  Geen snelle Koolhydraten (zetmelen Ðsuikers)

    4)    Wees zuinig met zuivel (wel Yoghurt en kazen van geit en schaap)

    5)    Eet vis  en vlees (beperkt) of vleesvervangers indien vegetari‘r

    6)    Drink voldoende water, beweeg en slaap voldoende

    7)    Mensen met spijsverteringsproblemen of koolhydraat gevoelige types, Eet (al dan niet tijdelijk) gecombineerd  (geen geconcentreerde  koolhydraten met geconcentreerde eiwitten)

    We bekijken de 7 regels een voor een

    1)    Eet natuurlijke ingredi‘nten = onbewerkt voedsel

    EET vooral:

    • 1.     Eet   biologisch vlees Ð liefst van vee dat buitenruimte heeft gehad en gras en kruiden at (Vb. graskoeien). Eet wild dat niet gekweekt is. Gekweekt vee wordt vet gemest met granen en krijgt antibiotica. Het bevat vet vlees dat bijna uitsluitend bestaat uit verzadigd vet
    • 2.     fruit en groenten dat veel zonne-energie heeft gehad Ð dit bevat niet alleen meer energie maar ook meer enzymen. (zongerijpte ananas en papaja bevatten veel verteringsenzymen) (zie ook https://www.ewg.org/foodnews/dirty_dozen_list.php )
    • 3.     Eet volgens de seizoenenÉ zo eet je gevarieerd over het jaar ÉIn het voorjaar kun je heerlijke groenten en kruiden eten, die je ontgifting na een lange winter een handje kunnen helpen. De zomer biedt een heel scala aan variatie in groenten, fruit, kruiden en specerijen. Vaak rode, gele en oranje groentes en fruitsoorten. En dat kan geen toeval zijn: de stoffen die voor de kleur van het fruit en groente zorgen, bieden onder andere bescherming tegen de straling van de zon. De herfst en winter hebben weer hele andere voedingsmiddelen voor ons in petto zoals heerlijke winterpostelein met zelfs een beetje Omega-3, boerenkool met veel calcium en vitamine C

    EET GEEN:

    1.    producten op basis van geraffineerde producten zoals witte bloem (brood, taart, koeken,É), geraffineerde suikers, frisdranken (suikers en additieven), É geen lightproducten
    2. .     charcuterie (bereide vleeswaren),
    3. .     wees zuinig met kazen (tenzij van rauwe melk of geiten of schaap),
    4. .      kant en klaar gerechten (sausen, ketchup, pizza, É)
    5. .      geraffineerde vetten of hun producten (margarines,É)

     

    Kortom: eet voeding dat wat te bieden heeft dan is de kans ook kleiner dat je, je overeet en dat je een energiedip krijgt.

    2)    Eet goede vetten

    EET vooral:

    1.     om te verhitten gebruik je olijfolie (175¡C) of kokosvet of echte boter met een geutje olijfolie; of ghee (Geklaarde boter verbrandt minder snel omdat de vaste melkbestanddelen Ð de case•ne- en wei-eiwitten Ð zijn verwijderd. Het vet is hierdoor ook geschikt voor mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie. Verder heeft geklaarde boter een hoger kookpunt, het is veel langer houdbaar en makkelijker verwerkbaar)

    2.     omega 3 vetzuren via vette vis, koudgeperste lijnzaad-en koolzaadolie, groene groenten, walnoten en pompoenpitten.

    3.     Omega 9 vetzuren krijg je binnen via koudgeperste extra Virgin olijfolie of koolzaadolie

    EET GEEN

     Blijf weg van transvetten (bewerkte eetwaren) 

     Beperk de inname van omega 6 ten voordele van de omega 3.

    3)    Eet minder maar goede koolhydraten

    a)    Vereenvoudigd voorgesteld

    We delen koolhydraten op in goede en te vermijden koolhydraten.

    i)     Vbn. van te vermijden * koolhydraten:  gekookte en gebakken of gefriteerde aardappelen, instant havermout, wit en bruin brood, volkoren brood van meel, witte rijst,É

    ii)    Vbn. Van goede* koolhydraten: afgekoelde gekookte aardappelen, volle haver, volle granen, quinoa, linzen, volkoren rijst, boekweit, wilde rijst, amarant, É

    (* te vermijden en goede koolhydraten is te beschouwen in de context van de betrachting om koolhydraten te mijden die snel omzetten naar suikers  (hoge GI) en zo de bloedsuikerspiegel doen stijgen.)

    b)    De kwaliteit

    De kwaliteit van de koolhydraten die we eten is belangrijk

    • á      Bevat vezels
    • á      Lage GI
    • á      Zo weinig mogelijk bewerkt

    Vb Volle Haver is prima Ð havermoutvlokken is OK, instanthavermout = snel koolhydraat en dus niet OK.

    4)    Wees zuinig met zuivel - Geen koemelkproducten of toch minder É

    a.     Zeker als je gevoelig bent voor zuivelproducten (kazen, melk, É).

    b.     Zure zuivel kefir, yoghurt, kwark

    c.      Alternatief is zuivelproducten op basis van geiten- en schapenmelk.

    d.     Alternatief is plantaardige zuivel (kokosmelk, amandelmelk, notenmelk, rijstmelk, havermelk,É) (over Soja zijn er nogal wat discussies)

    5)    Eet vlees en vis (beperkt) of vleesvervangers indien vegetari‘r

    1.     3 tot 4 keer in de week vis of vlees volstaat in principe (zeer persoonlijk)

    2.     Kies voor bio-vlees van gras-gevoerde dieren (125gr volstaat)

    3.     Kies voor wilde vette vissoorten Ð of neem voedingssupplementen met omega 3

    4.     Zorg voor een kwalitatief en gevarieerde eiwitinname

    5.     Eet zeker 1 dag per week vegetarisch

    6)    Drink voldoende water, beweeg en slaap voldoende

    ¯  Zuiver water is belangrijk voor de afvoer van de gifstoffen uit je lichaam. Je drinkt best niet tijdens het eten. Je drinkt 3 a 4 keer per dag een halve liter zuiver water en/of kruidenthee, die halve liter drink je binnen het half uur leeg. Vb smorgens direct bij het opstaan, om 11 u, om 16u en dan nog eens rond 19u. Telkens ½ u voor de maaltijden of een uur na de maaltijd.

    ¯  Beweging en stressbeheer maken deel uit van je gezondheid en kan je niet loskoppelen van een gezond leefpatroon.

    ¯  De lever moet voedingsstoffen omvormen en opslaan, hoe sneller hij hier mee klaar is hoe sneller de lever kan werken aan de zuivering en eliminatie van afval en gifstoffen. Eet dus sÕavond niet te laat en niet te zwaar (2u voor het slapengaan niets meer eten)

    ¯  Mindfull eten Ð nooit (in de haast) rechtstaand Ð neem je tijd.

    ¯  Zorg voor  je slaapkwaliteit en slaap 7 a 8 u.

    7)    Eet gecombineerd

    Voor mensen die spijsverteringsproblemen hebben of koolhydraat gevoelige types . Dit principe is gebaseerd op het feit dat enkel de mens zoveel door elkaar eet in ŽŽn maaltijd en tevens veel bewerkt voedsel eet. Dit principe is zeer complex, daarom baseren we ons op ŽŽn regel, mensen die echt veel spijsverteringsproblemen hebben kunnen dit verder uitdiepen (cfr. Dr HOWARD HAY Ð Dr HERBERT SHELTON Ð JAN DRIES Ð De DIAMONDS Ð PASCALE NAESSENS).

    COMBINEER GEEN (dierlijke) EIWITTEN MET KOOLHYDRATEN

    o  vis + groenten of

    o  vlees + groenten of

    o  goede koolhydraten + groenten of

    o  kaas met groenten

    o  geen fruit samen met groenten, koolhydraten of vlees of vis (fruit met lichte kazen kan wel)

     

    Deze combinaties verteren beter en vlotter. Voor alle duidelijkheid in ŽŽn product zitten meerdere voedingstoffen maar ŽŽn stof overheerst meestal (domineert). Voedingsmiddelen waar meer dan ŽŽn stof domineert zijn moeilijker verteerbaar vb in peulvruchten zitten zowel eiwitten als zetmelen als dominante stof.

    Onthoud ook dat als je vet wilt verbranden en je eet koolhydraten, je lichaam altijd eerst deze koolhydraten gaat verbranden. Op dat moment stopt je lichaam met het verbranden van vet, terwijl dat niet is wat je wilt bereiken! En zolang je enige vetreserve hebt kan je (in ieder geval tijdelijk) vooruit zonder geconcentreerde koolhydraten (vb granen) , je wilt immers het vet kwijt! Nadien zoek je , je evenwicht en eet je kleine hoeveelheden gezonde koolhydraten. 

    Bijkomend

    -       (80/20 regel Ð 80% gezond Ð 20% comfortfood) dit is 4 maaltijden op 21.

    -       Mensen met een darm of ander verteringsprobleem moeten natuurlijk verder gaan zoeken naar welke levensmiddelen ze kunnen eten en welke darmirritatie of andere symptomen veroorzaken en een tijdje zeer selectief gaan eten om hun darmen te laten herstellen (eliminatiedieet). Daarna kunnen ze zeer sporadisch terug proberen om de weggelaten zaken terug in hun dieet op te nemen. Als je zelf weinig kennis hebt van voeding  doe je dit best onder begeleiding.

    -       Goed kauwen is natuurlijk een eerste vereiste om verteringsproblemen te vermijden.

    -        ÒVoel vooral wat eten in je buik doetÓ. Darmen werken onafhankelijk van je hersenen, ze hebben een apart zenuwstelsel maar zijn er wel mee verbonden om informatie te kunnen doorgeven en ontvangen. De darmflora bevat anderhalve kilo bacteri‘n en is dan ook uniek. Er is een duidelijk maar wetenschappelijk moeilijk te bewijzen verband tussen de hersenfuncties en de darmfunctie. We kunnen dus stellen dat een verstoorde  darmflora je darmfuncties be•nvloed en dat dit op zijn beurt de hersens maar ook andere organen en lichaamscellen. Je kan hieruit besluiten dat een verstoorde darmfunctie dus ook een invloed heeft op bepaalde ziekten (obesitas, diabetes, sommige kankers, ziekte van Crohn, coeliakie, astma, autisme,É)


     Eet langzaam

    á      Eet niet meer na 20u

    á      Beweeg min 30 min extra (verhoogde hartslag)

    á      Wil je afvallen beperk dan (op termijn) de tussendoortjes en de koolhydraten

    Vb van een DAG INDELING

    ¥       7U             Opstart - ½ liter water op kamertemperatuur

    ¥       7u30 Ð 8u      Ontbijt:

    ¥       9u30 Ð 10u     Tussendoortje (indien noodzakelijk)

    ¥       12u  -         ½ liter water op kamertemperatuur

    ¥       12u30 - 13 u   Lunch:        kruidenthee

    ¥       15u30 - 16 u   Tussendoortje (indien noodzakelijk)

    ¥       17u - ½ liter water op kamertemperatuur

    ¥       18u30 - 19u    licht diner  

    Р     (hoofdzakelijk groenten met stukje vlees/vis en weinig koolhydraten )

    Р     Thee (kruiden of groene) stukje zwarte chocolade (10gr)

    ¥       20u - ½ liter water op kamertemperatuur


     

     








    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 15/01-21/01 2018

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Inhoud blog
  • MELK producten zijn ze gezond?
  • Basisregels
  • Intro - Wat is vandaag nu nog gezond?


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs