Is koemelk gezond?
Wie in de jaren zestig, zeventig en tachtig is
opgegroeid kent nog wel de bekende slogans ÒMelk is goed voor elkÓ, of milleke
melleke mol karwitsel karditsel Kardol- .. met deze leuze veroverde de melkbrigade
vanaf 1959 de harten van de belgische jeugd. dankzij de uitgekiende
marketing van de Zuivel Organisatie die overal te zien en te horen waren zijn
we gaan geloven dat melk onontbeerlijk
is voor onze gezondheid is en dat we niet zonder melk kunnen: het is goed voor
je gebit en je zou er sterke botten van krijgen. Maar is dat wel zo?
Er is ons (mede door de overheid) met de paplepel
ingegoten dat je melk nodig hebt om in je calciumbehoefte te voorzien (zie link
Bron 4) .
ÒDe
foutieve redenering die Noord-Amerikanen en Europeanen tientallen jaren heeft
misleid luidt als volgt: calcium is essentieel om sterke botten te krijgen;
melk bevat veel calcium; dus als we geen melk drinken, krijgen onze botten niet
de calcium die ze nodig hebben om sterk te zijn en krijgen we te maken met de
kwalijke gevolgen voor onze gezondheid. Als je het op deze manier spelt, komt
er een gedachtesprong aan het licht die elke rechtenstudent probeert te
vermijden: hoewel melk veel calcium bevat, is melk niet de enige bron van
calcium; hoewel melk veel calcium bevat en calcium essentieel is voor sterke
botten en een goede gezondheid, betekent dat nog niet dat melk essentieel is
voor sterke botten en een goede gezondheid.Ó
Melk is een uniek product, dat zowel door mensen als
dieren wordt genuttigd. Maar daarbij zijn mensen de enigen die de melk drinken
van andere dieren. Wat goed is voor babykalveren is niet per definitie ook goed
voor mensen. Melk is niet zomaar een drankje. De melk van elk diersoort is
uniek en speciaal gericht op de behoeften van die specifieke soort. Koeienmelk
is bijvoorbeeld veel rijker in protenen dan menselijke melk. Maar aan de
andere kant heeft het weer minder essentile vetzuren die menselijke
borstvoeding wel biedt.
Een zeer recente uitgebreide studie onder bijna 1
miljoen mensen laat zien dat melk inderdaad weinig toevoegt aan onze gezondheid
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25352269).
Interessant is dat gefermenteerde melkproducten wel
iets kunnen toevoegen aan onze gezondheid. Mensen die gefermenteerde
melkproducten nuttigen hebben onder meer een lagere kans op hart- en
vaatziektes (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28374228).
Lactose intolerantie
Melk bevat 4-5% lactose oftewel melksuiker.
Lactose moet door het enzym lactase in de darmen worden afgebroken voordat het
in het lichaam kan worden opgenomen. Maar, doordat na de zoogtijd van mensen de
hoeveelheid lactase in het lichaam sterk afneemt, krijgt het lichaam steeds
meer moeite met het verteren van zuivelproducten. Dit wordt dus lactose
intolerantie genoemd. Lactose
intolerantie verstoort de darmwerking, met alle gevolgen van dien. Tegenwoordig
wordt de darmwerking in verband met gebracht met de gezondheid van de huid, de
werking van het immunsysteem en het
functioneren van de hersenen. Ik zeg altijd: gezondheid begint in je darmen.
Vanuit je darmen worden de voedingsstoffen die we eten opgenomen in je bloed en
overal naar je cellen getransporteerd afhankelijk van waar ze nodig zijn. Als
je darmen niet goed functioneren dan komt je lichaam op langere termijn
allerlei bouwstoffen zoals vitaminen en mineralen tekort. Hier word je moe en
op de lange termijn ziek van. Het is dus belangrijk om je darmen gezond te
houden. En daar zit hem nou net het probleem: (gluten en) zuivel kunnen
ongemerkt je darmen aantasten.
Veel voorkomende klachten van vrouwen zoals
vaginale infecties, candida, urineweginfecties, Premenstrueel Syndroom (PMS), slaapproblemen,
vermoeidheid, hoofdpijn en zelfs depressieve klachten kunnen hun oorsprong
hebben in de darmen.
Melk en kalk
Als melk goed zou zijn voor je botten, waarom hebben
we in Westerse landen met een hoge melkconsumptie, dan massaal osteoporose (botontkalking)?
De huidige wetenschap toont aan dat de calcium in melk
juist leidt
tot botontkalking.
Het probleem begint echter bij de bewerking van melk,
door het pasteuriseren en homogeniseren van melk verandert de zuurgraad. De
melk wordt zuurder en hierdoor onttrekt het drinken van bewerkte melk calcium
aan het lichaam en het skelet om zo de juiste zuur-basen balans in het lichaam
te herstellen.
Ik zelf vermijd al tijden melk en merk dat mijn gezondheid met sprongen vooruit
is gegaan. In melkproducten zitten naast moeilijk verteerbare eiwitten zoals
casene ook lactose (melksuiker) die de gezondheid van de darmen niet ten goede
komen.
Waar moet ik dan calcium vandaan halen?
Veel betere bronnen van calcium zijn bladgroentes. Het
dagelijks eten van verse, rauwe bladgroentes zoals spinazie, andijvie,
boerenkool, etc, geeft ons lichaam ruim voldoende calcium. Uiteraard kan je dit
gemakkelijk binnen krijgen door het drinken van een groene smoothie.
Rijke natuurlijke bronnen van calcium zijn:
- Groene bladgroenten
- Bonen
- Havermout
- Sesamzaad
- Amandelen
- Rauwe melk
- Rauwmelkse kaas
- Chia zaden
- Quinoa
- Vis zoals zalm en sardientjes
- Lijnzaad
- Broccoli
Goede alternatieven
voor melk kunnen zijn: (neem steeds de ongezoete versie)
á Amandelmelk licht geroosterde toets - (in smoothies, havermoutpap enz)
á Havermelk Ð roomachtig
(hartige bereidingen; bechamel, quiche enz)
á Soja melk (met mate)
(ontbijtgranen en shakes)
á Rijstemelk Ð (zoete
bereidingen en shakes)
á Kokosmelk Ð (oosterse
curryÕs Ð warm fruit )
á Geitenmelk (bevat een
ander type eiwit dan koemelk en is lichter verteerbaar, ze bevat ook gunstige
vetzuren))
Uiteraard allemaal van biologische oorsprong, om er
zeker van te zijn dat er geen genetische manipulatie is toegepast. Wissel
zoveel mogelijk af van soort.
BESLUIT:
Hier wordt er zichtbaar dat melk totaal niet nodig is om aan de
dagelijkse calciumbehoefte tegemoet te komen. Dit is puur iets dat door de
commercie en een sterke marketingstrategie in het leven is geroepen.
Het principe van (tijdelijke) eliminatie
Je kunt alleen
weten of een bepaald voedingsmiddel gezond voor je is door het een tijd lang
volledig uit je voedingspatroon te elimineren, en het daarna weer te eten. Op
basis van de reactie van je lichaam nadien weet je of het wel of niet gezond
voor je is".
Ik wil je graag
uitnodigen om dit principe te gaan toepassen op melkproducten.
Opdracht:
Elimineer alle
zuivelproducten voor 60 dagen uit je voedingspatroon. Melk, yoghurt, kwark,
kaas en alle varianten.
Eet vervolgens de
dag daarna yoghurt, drink melk, eet kaas en voel bewust hoe je lichaam er op
reageert.
Trek vervolgens je
eigen conclusie.
Doe het voor
jezelf, voor je familie, voor je gezondheid.
Tekst samengesteld door
Marc Smeyers
Bronnen:
1. https://www.ahealthylife.nl
2. https://jessevandervelde.com
3. Opleiding voedingsconsulent in de
Levenschool http://www.levensschool.be
4. http://ojs.ugent.be/VMD/article/viewFile/5189/5113
|